Friday, August 20, 2010

Zahid Hamidi pembohong yang tabur fitnahKUALA LUMPUR, 20 Ogos: Kegagalan pentadbiran Datuk Seri Najib Razak memahami nurani rakyat Malaysia keseluruhannya yang mahukan sebuah negara yang kekal aman dan sejahtera dizahirkan oleh kenyataan berunsur fitnah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Sehubungan itu, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memandang serius fitnah terbaru yang dimainkan pimpinan Umno untuk menyemarakkan api kebencian di negara ini.

Katanya, tuduhan yang dilemparkan kepada Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang bahawa nama Yang di-Pertuan Agong telah digantikan dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah terbukti merupakan satu pembohongan semata.

“Saya sendiri memantau perkembangan tersebut, membaca teks khutbah yang diedarkan dan menerusi rakan-rakan di Pulau Pinang mendapati tuduhan tersebut tidak berasas bahkan ianya merupakan satu fitnah demi laba politik pemerintah yang kian hari kian terdesak,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh menambah, pimpinan Umno menerusi akhbar Utusan Malaysia berterusan menggunakan aksi politik perkauman sempit yang usang.

“Kita yakin usaha pimpinan Umno ini tidak akan berhenti di situ sahaja. Mereka pasti menganyam fitnah yang lain pula demi memecah belahkan muafakat masyarakat di negara ini yang mahu hidup dalam kerukunan dan sejahtera,” ujarnya.

Mereka, katanya menyedari rakyat Malaysia mempunyai keyakinan yang teguh untuk terus beriltizam dengan perubahan dan demi Malaysia yang adil.

“Oleh demikian, saya menyeru rakyat Malaysia untuk perteguh keazaman bersama Pakatan Rakyat dan mara mengharungi serangan yang tidak akan kunjung diam dari pimpinan Umno itu,” katanya lagi.

Menurutnya, hanya dengan melakukan perubahan, politik perkauman sempit akan berjaya dihalang.

Khutbah: Kenyataan politik sempit Zahid Hamidi

GEORGETOWN, 20 Ogos: Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) tidak pernah mengeluarkan arahan supaya nama Ketua Menteri, Lim Guan Eng dimasukkan dalam doa khutbah ke dua solat Jumaat bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin sepertimana yang dinyatakan oleh Pengerusi Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Abdul Malik Abul Kassim dalam sidang medianya di Tingkat 28 Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) pagi tadi menafikan kenyataan Zahid itu dengan menganggap ia adalah kenyataan berbau politik yang sempit.

"Kerajaan negeri dan JHEAIPP menafikan perkara itu dan menggangap ia adalah mainan politik Datuk Zahid Hamidi untuk bangkitkan kemarahan masyarakat Islam," terangnya.

Abdul Malik berpendapat kejadian itu merupakan sabotaj untuk menggambarkan kerajaan negeri tidak prihatin terhadap khutbah yang disampaikan di masjid-masjid.

Ini katanya, setelah gagal memainkan isu kononya Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat menzalimi peniaga Melayu di Bazar Ramadhan, peniaga Melayu tepi jalan serta bermacam-macam usaha lagi.

Tindakan tersebut disyaki sengaja dicipta untuk melagakan kerajaan negeri dengan pihak istana sepertimana yang berlaku di Johor dalam isu kain rentang sehingga mencetuskan kemurkaan Sultan Johor.

Katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Maung, Umno dan Barisan Nasional (BN) amat cemburu setelah dua tahun pentadbiran kerajaan negeri berjaya membuktikan perkembangan agama Islam mendapat keutamaan.

"Tidak lain mereka hanya cemburu bila kerajaan negeri berjaya membuktikan perkembangan Islam diberikan keutamaan, contohnya menambah peruntukan kepada Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (Maipp) dari RM12.5 juta kepada RM24.3 juta iaitu pertambahan 100 peratus selain bantuan Ihya Ramadhan dan Sekolah Agama Rakyat (SAR) yang dihentikan semasa pemerintahan BN dulu," ujar beliau.

Umno, kata Malik, lebih tertekan apabila kerajaan negeri mengambil sikap terbuka untuk menganjurkan program Sambutan Bulan Al-Quran, anugerah kepada para huffaz sejak diperkenalkan pada tahun 2008 yang mana mendapat sambutan yang memberangsangkan.

Keprihatian Ketua Menteri hadir dalam majlis agama Islam umpamanya program Ihya Ramadhan, Maulidur Rasul dan majlis berbuka puasa yang sedang rancak disusun di masjid-masjid sememangnya menggusarkan pihak tertentu kerana sebelum ini tidak pernah dilaksanakan oleh Ketua Menteri terdahulu.

Kepada rakyat, pesannya, jangan terpengaruh dengan usaha buruk itu jika mahukan Negeri Pulau Pinang terus maju.

"Kita yakin majoriti rakyat tidak mudah terpengaruh dengan cara sebegini. Cabaran yang diterima tidak akan membantut dan melemahkah usaha kita memartabatkan agama Islam di negeri ini," tambahnya.

Sementara itu, Yang Dipertua Maipp, Ustaz Elias Zakaria ketika dihubungi menafikan apa yang diperkatakan oleh Zahid Hamidi dan menyifatkan semua itu merupakan kenyataan palsu.hrkh

Read more ...

Penderhaka sebenar guna dana rakyat untuk penuhi poket


KUALA LUMPUR, 19 Ogos: “Bukankah penderhaka sebenar adalah mereka yang menggunakan dana negara untuk membayar kos penyelenggaraan tinggi untuk syarikat anak emas pilihan dan pembelian alatan ataupun kos projek yang berganda demi memenuhi poket-poket mereka yang terpilih?” tanya Nurul Izzah Anwar.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Lembah Pantai itu menjelaskan kenyataannya dalam temubual bersama Kompas adalah berdasarkan jawapan rasmi Menteri Pertahanan pada 17 Mac 2010 bahawa kapal KD Tunku Abdul Rahman tidak dibenarkan menyelam kerana mengalami masalah teknikal.

“Justeru, saya sedia disiasat oleh pihak polis dan saya berharap permulaan siasatan ini akan membawa kepada isu-isu berkait lain terutamanya dalam soal pembelian yang diberi kepada syarikat pilihan serta penyelenggaraan kapal selam tersebut dan siasatan yang sedang dilangsungkan oleh pihak perundangan Perancis terhadap kapal selam yang sama,” jelasnya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berhubung perkara itu yang dianggap sebagai penderhaka.

Menyebut tentang imej dan keselamatan negara, yang kononnya terjejas daripada kenyataannya, beliau ingin membangkitkan kenyataan menteri di parlimen pada hari yang sama yang menyatakan bahawa masalah teknikal sebegitu juga dihadapi oleh banyak negara lain di seluruh dunia.

“Kalau maklumat tentang status selaman mana-mana kapal selam di seluruh dunia dapat diperolehi secara terbuka, di manakah rasionalnya bahawa kenyataan saya menggugat keselamatan negara?” soalnya.

Pada hematnya, kenyataan yang menggugat keselamatan negara adalah kenyataan seperti dibuat pada 6 Ogos 2010 bertajuk ‘Kapal selam sertai latihan’ terbitan Bernama, di mana diakui bahawa Latihan Kemahiran Laut yang lazimnya dilakukan tiga kali dalam setahun telah dikurangkan kepada hanya sekali setahun bagi menjimatkan perbelanjaan.

Bercakap tentang imej dan keselamatan yang menjadi asas Laporan Polis Tentera Laut Diraja Malaysia, soalnya apakah mungkin reaksi musuh-musuh negara apabila diketahui umum bahawa TLDM hanya melakukan latihan sekali setahun atas alasan berjimat cermat sedangkan prinsip dasar pertahanan adalah persediaan, dan persediaan itu merangkumi latihan yang mencukupi.

“Saya bimbang, sebagai negara yang mempunyai sempadan laut yang luas, Malaysia hanya menjalankan Latihan Kemahiran Laut setahun sekali.

“Saya percaya kebimbangan saya ini turut dikongsi pegawai-pegawai TLDM khususnya dan juga seluruh pasukan keselamatan,” ujarnya.

Di dalam hasrat untuk berjimat cermat, beliau mendesak Kementerian Pertahanan untuk melakukan kajian menyeluruh kepada skop perbelanjaan dan pembelian yang dilakukan oleh kementerian, seperti lawatan-lawatan ke luar negara, dan acara-acara dan pembelian-pembelian yang tidak berkaitan dengan latihan diteliti supaya penjimatan sebenar dapat dibuat demi memastikan latihan TLDM, khususnya Latihan Kemahiran Laut tidak dikorbankan.

Katanya, kalau benar Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi seorang patriot, kenapa beliau tidak menyokong siasatan SPRM terhadap bayaran komisyen lebih RM500 juta kepada Perimekar Sdn Bhd untuk pembelian kapal selam Scorpene seperti yang dinyatakan oleh Speaker Dewan Rakyat pada 2 Julai lalu.hrkh

Read more ...

Kerajaan Pulau Pinang usaha pertahan permukiman tanah rakyat


PETALING JAYA, 20 Ogos: Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang komited mengadakan forum tanah demi mempertahan hak permukiman turun-temurun orang-orang Melayu, Cina dan India atas tanah bukan milik mereka, kata Lim Guan Eng.

Tetapi, Ketua Menteri itu berkata, forum tersebut diadakan secara kecil-kecilan sebagai langkah berhati-hati dengan inisiatif pemaju atau pemilik tanah yang acap kali menggunakan perintah mahkamah untuk mengusir mereka yang terbabit.

"Saya pun telah berjumpa dengan penduduk-penduduk yang terjejas, tetapi kita tak buat secara besar-besaran kerana ada perintah mahkamah."

"Kalau boleh kita tak mahu rakyat dilayan begini, perintah mahkamah ini bukan kerajaan negeri yang halau, perintah mahkamah yang halau mereka," ujarnya yang juga Setiausaha Agung DAP pada satu wawancara eksklusif dengan Harakahdaily petang semalam.

Difahamkan, tanah-tanah mukim terbabit antaranya Kampung Mutiara dan Kampung Cetti (di Batu Feringghi), Kampung Sungai Tumai, Kampung Dodoi, Kampung Sungai Pinang, Kampung Pokok Asam, tanah Jelutung, Jalan Lembah Permai, Kampung Said @ Koci (di Kelawai) dan tanah Tanjung Tokong.

Sehubungan itu, beliau yang memegang port folio Jawatankuasa Hal Ehwal Tanah dan Pembangunan Tanah, Keusahawanan, Penerangan dan Warisan mempersoal tanggungjawab pemaju dalam permukiman rakyat yang lebih dua generasi di beberapa tanah terbabit.

"Kita kena berhati-hati agar tidak masuk perangkap mereka, macam mana rakyat nak hadapi pemaju kalau mereka guna perintah mahkamah untuk mengusir rakyat," ujarnya yang juga Adun Ayer Puteh.

Pun begitu, beliau berkata, pentadbirannya telah pun berusaha campurtangan dengan membantu rakyat terbabit mendapatkan perintah mahkamah demi menangguhkan inisiatif pemaju sebagaimana yang berlaku di Kampung Pokok Asam.

"Kalau kita (kerajaan negeri) tidak masuk campur, sudah lama mereka ini diusir dengan perintah mahkamah."

"Kita masih mencari jalan, kita minta pemindahan penduduk di Kampung Pokok Asam ini ditangguhkan, kalau boleh lebih lama bukannya tiga bulan ini saja."

Walaupun demikian, beliau menegaskan inisiatif kerajaan negeri bukanlah untuk bersengketa dengan para pemaju terbabit.

Sebaliknya, beliau berkata, kerajaan negeri mahu suatu ketetapan yang adil dalam rancangan pembangunan tanah bermukim tersebut.

"Kita tidak mahu pemaju rugi walaupun kita juga mahu rakyat dapat pampasan yang munasabah," ujarnya yang juga Ahli Parlimen Bagan.

Bercakap tentang polisi pembangunan tanah serta penstrukturan permukiman rakyat di Pulau Pinang, beliau berkata, kerajaan negeri boleh bersetuju dengan rancangan pihak pemaju tertentu sekiranya rakyat diberikan pampasan yang munasabah.

Katanya lagi, kerajaan negeri sebenarnya lebih menggalakkan pemaju membangunkan tanah-tanah baru, termasuk dengan menambak laut walaupun kerajaan negeri sedar bahawa tanah-tanah tidak bermukin adalah terhadap di negeri pimpinan Pakatan Rakyat itu.

Pun begitu, Umno dan media-media pro Barisan Nasional sebelum ini masih lagi meniupkan semangat perkauman ekstrem supaya kerajaan negeri dilihat tidak profesional dan saksama.

"Kalau kerajaan negeri sendiri nak buat pembangunan, kita tak mahu usik tanah yang sudah diduduki penduduk-penduduk, kita nak bangunkan tanah-tanah kosong atau tambak laut," tegasnya.

Beliau turut mendedahkan demografi bangsa di kawasan permukiman terbabit.

"Di Jelutong, kawasan yang terjejas ada lapan, dua kawasan Melayu dan enam kawasan yang lain bukan Melayu," jelasnya sambil menolak dakwaan Umno bahawa pentadbirannya adalah cuavinis dan anti Melayu.

"Umno selalu cakap yang terpinggir hanya orang Melayu saja tetapi lebih 75 peratus yang terbabit sebenarnya orang Cina juga sebab dia mahu rakyat tidak bersatu dan terus sokong dia (Umno)."

Difahamkan, lebih 90 peratus dan 75 peratus orang Cina yang lain masing-masing turut bermukim di Kampung Ceti dan Kampung Jelutong, manakala lebih 75 peratus masyarakat India bermukim di Kampung Pokok Asam.

Turut difahamkan, tanah-tanah terbabit yang berbaki pula didiami oleh masyarakat Melayu dan bangsa-bangsa lain.

"Semua ini sengaja ditenggelamkan oleh Umno supaya orang-orang Melayu boleh dikelirukan lagi, mereka boleh rampas kerajaan negeri dan teruskan politik pecah dan perintah," beliau menambah.

Bagaimanapun, beliau menyuarakan rasa yakin bahawa masyarakat berbilang kaum di Pulau Pinang wajar menolak politik perkauman yang dijangka bakal ditiupkan Umno dan BN pada musim Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) kelak.

"Mereka tentu akan tiup semua ini, mereka sanggup melakukan apa sahaja utetapi rakyat mungkin menolaknya," ujarnya lagi.hrkh

Read more ...

Pengetua rasis perlu diambil tindakan

JOHOR BAHRU, 20 Ogos: Pesuruhjaya PAS Johor, Datuk Dr. Mahfodz Mohamad (gambar) meminta tindakan yang bersesuaian diambil terhadap Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Abdul Rahman Putra, Siti Inshah Mansor.

Ianya kerana pengetua tersebut telah mengeluarkan kenyataan bersifat perkauman dan telah menyinggung perasaan ramai pihak.

Mahfodz berkata, Kementerian pelajaran perlu meneliti kenyataan itu sehingga ianya mendapat liputan media.

"Kementerian harus lakukan siasatan yang serius berkenaan apa yang dikatakan itu sehingga keluar di media.

"Kalau dia memang cakap perkara yang bertentangan dengan perlembagaan, saya harap ada tindakan yang bersesuaian dengan apa yang dikatakan itu kerana boleh menimbulkan rasa tidak senang di kalangan orang bukan Melayu," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Siti Inshah Mansor sebelum ini dikatakan mengeluarkan kenyataan bahawa pelajar cina "tidak diperlukan" dan perlu pulang ke Cina manakala pelajar India patut membuang ikatan tali di pergelangan tangan mereka.

Beliau turut menyamakan gelang keagamaan itu seperti rantai anjing pada satu perhimpunan menyambut hari kemerdekaan peringkat sekolah pada 12 Ogos lalu.

Ekoran kenyataan itu, 17 laporan polis telah dibuat terhadap beliau.

Tindakan itu dilihat sekali lagi mengulangi kesilapan menghina yang pernah dilakukan bekas ketua bahagian Umno Bukit Bendera Datuk Ahmad Ismail dan juga oleh bekas pegawai khas perdana menteri Datuk Nasir Safar.

Mahfodz juga berkata, perkara berkenaan perlu diberi perhatian serius bagi mengelakkan timbulnya masalah perkauman di kalangan pelajar.

"Dakwaan ini perlu kepada siasatan segera supaya tidak menimbulkan masalah perkauman," katanya.

Tambahnya, tidak wajar bagi seorang pengetua yang beragama Islam dan berbangsa Melayu mengeluarkan kenyataan sedemikian di hadapan pelajar-pelajarnya.

"Tidak wajarlah pengetua bercakap begitu di perhimpunan sekolah yang menyentuh agama bangsa lain," katanya.

Jelasnya juga, Islam sendiri menekankan persaudaraan antara kaum dan tidak membenarkan kenyataan yang tidak menghormati orang bukan Islam.

Sementara itu, Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Alimuddin Mohd Dom Rabu lalu menyatakan dakwaan itu hanyalah salah faham dan perkara itu telah diselesaikan.

Polis sedang menyiasat kes tersebut di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan kerana menimbulkan provokasi yang boleh membawa hukuman penjara dua tahun maksimum atau denda atau kedua-duanya sekali.hrkh

Read more ...

Bekas sarjan TUDM dakwa dianiayaP
ARIT BUNTAR, 20 Ogos: Seorang bekas anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) mendakwa beliau dan keluarga telah diainaya pihak TUDM dan kebajikan mereka tidak dijaga sejak bersara pada 2008.

Faizzal Jinnong Abdullah, 45, berkata, beliau diberi layanan buruk oleh pihak atas TUDM apabila beliau cuba untuk membongkar penyelewengan yang berlaku dikalangan pegawai atasan.

Dia mendakwa ketika berkhidmat beberapa pegawai kanan menyeksanya selepas beliau mengetahui penipuan yang berlaku di kuarters TUDM di Kuching, di mana dia ditempatkan.

"Setelah usaha saya untuk membongkar penyelewengan dikalangan pegawai atasan di ketahui oleh pihak atasan tentera maka saya telah dilayan seperti seorang penjenayah.Bekalan elektrik dipotong selama tiga bulan dengan enam orang anak berusia antara 5 hingga 17 tahun bergelap tanpa belas kasihan mereka.

"Saya juga turut disumbatkan ke dalam penjara dengan pelbagai ancaman dan ugutan yang mereka lakukan supaya pembongkaran tidak dilakukan.Anak dan isteri saya juga dipaksa untuk akur dengan kehendak pegawai atasan sekiranya mahu saya dikeluarkan dari penjara dan tidak diseksa."kata bekas sarjan itu.

Beliau berkata demikian ketika bertemu Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr.Mujahid Yusof Rawa di sini baru-baru ini.

Tambah Faizzal lagi dalam situasi tertekan beliau terpaksa menandatangani dokumen secara paksa untuk akur terhadap segala syarat dan peraturan yang ditetapkan sekiranya mahu keluarganya selamat.

Manakala isterinya Murni Dara Mat Zain pula berkata setakat ini 23 laporan polis telah pun dibuat sejak tahun 2008 sehinggalah 2009 supaya nasib mereka dibela dan tidak diancam, namun tiada sebarang perubahan.

Antara laporan polis yang telah dibuat ialah di Sarawak, Negeri Sembilan dan Nibong Tebal.

"Apa yang kami mahukan ialah nasib kami dibela.Sebagai bekas tentera suami saya sebagai Pegawai Pengawasan TUDM sepatutnya dibela nasib beliau setelah berkhidmat lebih dari 20 tahun.

"Bukannya diperlakukan seperti pengganas atau penjenayah. Sewajarnya jasa beliau dikenang oleh pihak tentera," katanya lagi.

Murni juga berkata mereka turut membuat laporan kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam).

Mereka kini menetap di Nibong Tebal, Seberang Perai Selatan dan mendakwa sering mendapat tekanan serta ugutan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Mujahid yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat dalam responnya berkata, beliau akan membangkitkan perkara itu dalam persidangan Dewan Rakyat akan datang.hrkh

Read more ...

23,451 ahli PKR Kedah layak mengundi


ALOR SETAR , 20 Ogos : Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan menjadi parti politik pertama di negara ini yang melaksanakan proses pemilihan secara demokrasi sepenuhnya.

Penyelaras Pemilihan 2010 PKR negeri, Senator Zamri Yusuf berkata, terdapat beberapa parti yang berhasrat melaksanakan proses seperti itu namun PKR kini mendahului dengan mengadakan proses pemilihan secara langsung oleh ahli parti.


“Sebanyak 12 cabang yang berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) akan mengadakan pemilihan secara berperingkat di cabang masing-masing, pada masa yang sama dengan mesyuarat agung tahunan (AGM) cabang yang dijadualkan berlangsung September depan.

“Keseluruhannya dianggarkan terdapat 576 jawatan peringkat cabang dipertandingkan bagi memilih Ketua Cabang, Timbalan Ketua Cabang, Naib Ketua Cabang dan 15 Ahli Jawatankuasa (AJK) bagi setiap cabang,” katanya pada sidang media, di sini, semalam.

Selain jawatan untuk peringkat cabang, terdapat 20 jawatan peringkat Angkatan Muda Keadilan (AMK) dan 10 jawatan peringkat Wanita Cabang yang dipertandingkan.

“Peringkat pertama proses pemilihan melibatkan lima cabang iaitu Langkawi, Kubang Pasu, Pokok Sena, Alor Setar dan Kuala Kedah. Penamaan calon diadakan serentak di kawasan masing-masing pada 27 Ogos manakala pengundian dan AGM diadakan 17 September.

“Bagi Cabang Kulim Bandar Baharu, penamaan calon akan diadakan pada 28 Ogos manakala pengundian 18 September,” katanya.

Menurutnya, proses penamaan calon lima lagi cabang iaitu Jerai, Merbok, Sungai Petani, Baling dan Sik diadakan pada 3 September dan 24 September untuk pengundian.

“Cabang Padang Serai akan mengadakan penamaan calon dan pengundian masing-masing pada 12 September dan 3 Oktober depan.

“Parti memberi peluang kepada semua ahli berdaftar untuk menawarkan diri bertanding bagi mengisi jawatan sama ada sebagai pimpinan Cabang, AMK atau Wanita,” katanya.

Sementara itu, pencalonan pimpinan pusat untuk jawatan Presiden, Timbalan Presiden, Naib Presiden dan Majlis Pimpinan Pusat akan diadakan ketika AGM cabang. .

“Ahli setiap cabang di seluruh Malaysia akan membuat pengundian selepas senarai akhir pencalonan dikeluarkan.

“Bagi negeri Kedah, pemilihan pimpinan Pusat secara langsung oleh ahli parti akan diadakan pada 29 hingga 31 Oktober 2010 dan 12 hingga 14 November 2010,” katanya.

Difahamkan, terdapat 23,451 orang yang disenaraikan sebagai ahli layak mengundi pada pemilihan itu.SH

Read more ...

Buang anak krisis nasionalKUALA SELANGOR, 20 Ogos : Berdepan dengan gejala pembuangan bayi dan anak luar nikah yang semakin berleluasa ini, semua pihak mesti menghentikan tabiat menuding jari terhadap satu sama lain.

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, satu pendekatan lebih berkesan perlu disegerakan melibatkan satu pasukan yang mempunyai satu rangkaian seluruh negara digerakkan segera dengan sejumlah dana yang munasabah untuk mampu ditangani secara berkesan dan berterusan.


“Sehingga kini belum ada satu badan dari mana-mana kementerian ditubuhkan dan ditetapkan secara lebih terfokus.

“Disaran pasukan yang ditubuhkan wajar daripada pihak berwajib di semua peringkat dari akar umbi pimpinan kampung, daerah, jabatan negeri dan pusat,” katanya kepada Sinar Harian dalam kenyataannya.

Beliau berkata, bersedia mengakui kewujudan gejala tersebut sampai ke peringkat yang parah dan darurat lantas perlu diiktiraf segera sebagai krisis nasional yang memerlukan pelan tindakan menyeluruh bagi menggembleng tenaga semua pihak.

“Pelbagai faktor yang bertindak serentak, mengakibatkan golongan pelaku berisiko tinggi (remaja dan pelajar sekolah) tergalak melakukannya, sehingga kadar kejadian melonjak ke paras yang membimbangkan.

“Antara yang mencetuskan gejala bertindak tanpa sebarang kekangan untuk satu jangka waktu yang lama ialah pendidikan agama dan bimbingan moral yang longgar, kebebasan pergaulan tidak terbatas dan pengawasan serta pemantauan ibu bapa dan keluarga yang tidak dititikberatkan,” katanya.

Dr Dzulkefly berkata, beberapa langkah bersepadu dalam dua pendekatan iaitu mencari dan menyelamat secara intervensi dan mendidik dan mencegah secara proaktif dan preventif perlu dilakukan.

“Bagi menjayakan kedua-dua pendekatan ini, kita perlu penggemblengan semua pihak. Paling munasabah Kementerian Kebajikan bergandingan Pelajaran mesti mengambil tanggungjawab utama.

“Kerajaan Negeri dan Pusat harus berganding bahu dalam menangani masalah ini. Sejumlah dana yang munasabah mesti diperuntukkan bagi melaksanakan usaha ini secara lebih bersungguh dan berkesan,” katanya.SH

Read more ...

YDP MPK, Pegawai Daerah Klang dalang Umno/BN


KAPAR, 20 Ogos : Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam mendesak Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menukar segera Yang Dipertua (YDP) Majlis Perbandaran Klang (MPK), Mislan Tugiu dan Pegawai Daerah/Tanah Klang, Bakhtiar Hussin kerana didakwa menjadi dalang kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat (PR) terutamanya di daerah Klang.


Beliau berkata demikian selepas mendakwa kedua-duanya dikatakan gagal menyelesaikan beberapa isu berbangkit di daerah Klang terutamanya berkaitan tanah milik penduduk dan beberapa perkara lain.


“Saya amat kecewa apabila kedua-duanya dilihat berat sebelah dalam menjalankan tugas sedangkan mereka berkuasa penuh dalam menyelesaikan beberapa isu hingga tertangguh sehingga kini.

“Malah, nampak sangat ketara yang kedua-duanya adalah dalang kepada BN untuk menghuru-harakan kepimpinan kita (PR) di Klang,” dakwanya.

Dalam pada itu, beliau mendakwa, pihaknya tidak menolak pendedahan laporan Ketua MCA Bahagian Kapar, Datuk Song Kee Chai berkenaan penyalahgunaan kuasa oleh seorang ahli Majlis MPK baru-baru ini dalam keratan Sinar Harian 12 Ogos lalu mempunyai hubung kait atau misi untuk menjatuhkan PR di Selangor.

“Saya mempersoalkan bagaimana beliau mendapat dokumen berkaitan tender sedangkan ia adalah dokumen rahsia milik MPK.

“Di sini timbul kesepakatan pihak dalaman MPK yang dipercayai YDP bersekongkol dengan Kee Chai melalui penyerahan dokumen yang mengaitkan ahli Majlis MPK yang juga pemimpin tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR),” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Oleh itu katanya, perkara ini perlu disiasat segera oleh pihak berkuasa kerana dokumen rahsia ini yang seharusnya tidak boleh terlepas ke tangan pihak lain terutamanya pemimpin politik.

Sementara itu, mengulas mengenai tuduhan kepada ahli majlis berkenaan, Manikavasagam berkata, pihaknya mengalu-alukan siasatan terperinci pihak berkuasa ke atas beliau untuk memastikan pemimpin PKR mematuhi unsur perjuangan parti dan tidak menyalahgunakan kuasa yang dipertanggungjawabkan.

“Kita tunggu hasil siasatan polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Pejabat Menteri Besar ke atas beliau dan jika benar bersalah, pihak berkuasa harus mengambil tindakan ke atasnya (ahli majlis).

“Saya meminta Menteri Besar untuk mengambil tindakan drastik terhadap pihak yang berkaitan supaya nama baik pemerintahan PR dijaga sepanjang masa. Sudah tiba masanya Kerajaan Negeri Selangor mengambil tindakan keras terhadap ahli politik, pegawai Kerajaan termasuk kakitangan anak syarikat Kerajaan Negeri yang melanggar polisi asas yang ditentukan,” katanya.

Sementara itu, Sinar Harian cuba menghubungi YDP MPK dan Pegawai Daerah/Tanah Klang bagi mendapatkan maklum balas berkaitan perkara ini namun gagal kerana mempunyai mesyuarat di luar daerah.SH

Read more ...

MCA, UMNO sama perkauman


DAMANSARA , 20 Ogos : Pakatan Rakyat (PR) membidas tindakan MCA yang disifatkan untuk menjaga kepentingan entiti perniagaan kaum Cina dengan mempersoalkan ekuiti Bumiputera baru-baru ini.


Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, MCA dilihat bersikap seperti UMNO kerana menjaga kepentingan kekayaan segelintir pihak sahaja.


“Mereka ini tidak boleh lari dari kerangka pemikiran UMNO kerana hanya memikirkan peratus untuk jaga kepentingan masing-masing.


“Dalam perdebatan MCA tersebut, isu peratus hanya untuk peniaga-peniaga besar Cina bukan majoriti,” katanya dalam sidang media di ibu Pejabat Parti Keadikan Rakyat di sini, semalam.


Menurutnya, berbanding dengan PR yang menitiberatkan kepentingan majoriti rakyat kerana isu peratus ekuiti Bumiputera tidak mampu menyelesaikan masalah asas rakyat.


Beliau turut mengulas berhubung penggunaan mata wang syariah dinar dan dirham di Kelantan sebagai alternatif kepada kekuatan ekonomi iaitu ‘tangible assets’.


“Dinar emas memberikan satu alternatif iaitu transaksi melalui dinar ada kekuatannya tersendiri yang mana harus diberi ruang untuk sokongan.


“Namun apakah ia untuk seluruh sistem sudah tentu tidak, tetapi ia merupakan satu permulaan yang realistik kerana ada satu hujah yang cukup kukuh untuk mempertahankannya,” katanya.


Menurutnya, penggunaannya perlu di berikan secara bertahap dengan Kelantan memperkenalkannya terlebih dahulu sebelum diperkenalkan secara menyeluruh.
SH

Read more ...

Hudud penyelesaian terbaik


KOTA BHARU , 20 Ogos : Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, Kerajaan PAS Kelantan tidak berputus asa untuk melaksanakan undang-undang hudud di negeri ini walaupun mendapat halangan daripada Kerajaan Pusat.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, pihaknya sedaya upaya melaksanakan undang-undang tersebut berdasarkan kemampuan yang ada di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri.


“Apa yang mampu untuk kita laksanakan di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri kita kan buat. Kita membatas penjualan arak, mengharamkan riba, melarang acara tari-menari di majlis-majlis keramaian, menguatkuasakan larangan menghidangkan minuman alkohol di hotel-hotel dan banyak lagi perubahan,”katanya ketika berucap di Majlis Perasmian Sambutan Hari Hudud Negeri Kelantan di sini semalam.


Kelantan sebelum ini meluluskan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) pada tahun 1993 sekali gus menjadi negeri pertama yang meluluskan undang-undang yang berkaitan hudud.


Dalam pada itu Nik Abdul Aziz berkata, peningkatan gejala sosial yang melanda negara kini adalah kerana undang-undang yang digunakan tidak berjaya mencegah kemungkaran yang berlaku dalam kalangan masyarakat.


Malah katanya, peningkatan gejala sosial pula kini sampai ke tahap yang sangat membimbangkan, ditambah lagi dengan purata setiap 16 minit satu kes kecurian di negara kita.


“Kes-kes buang bayi pula semakin membimbangkan di mana ia meningkat 154 peratus dengan 54 kes dari Januari hingga kini, berbanding hanya 42 kes pada tempoh yang sama tahun lalu. Begitu juga dengan peningkatan kes pembunuhan, rogol, ragut dan pelbagai jenayah lain,” katanya.


Nik Abdul Aziz berkata, hudud telah diberikan imej yang cukup buruk oleh media Barat dengan sokongan media sekular di dalam negara menjadikan masyarakat sering kali tersalah anggap tentang hukuman tersebut.
SH

Read more ...