Wednesday, March 3, 2010

Mohsin diberi tempoh tujuh hari kosongkan kerusiBAGAN SERAI, 4 Mac : Ahli parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri diberi tempoh tujuh hari untuk mengosongkan kerusinya ataupun menghadapi tindakan dikenakan solat hajat supaya dihukum oleh Allah.

Ahli Majlis Syura Ulama PAS Ahmad Awang (kiri) berkata pihaknya akan menganjurkan solat hajat selama tujuh hari tujuh malam supaya Mohsin diberikan hukuman setimpal kerana mengkhianati perjuangan.

“Kita beri tempoh tujuh hari supaya beliau letak jawatan. Jika tidak kita akan anjurkan solat hajat tujuh hari tujuh malam supaya Allah menghukumnya kerana khianat pada perjuangan.

“Bentuk hukuman tersebut, biarlah Allah sahaja yang menentukannya,” kata Ahmad yang juga pesuruhjaya PAS negeri Perak pada pilihan raya umum sebelum ini.

Bekas naib presiden PAS itu mengulas tindakan Mohsin yang keluar PKR dan menjadi wakil bebas dengan alasan tidak bersetuju dengan pendirian PKR berhubung isu kalimah Allah.


Pada sidang media bagi mengumumkan perkara itu semalam, Mohsin (kanan) dilaporkan berkata, beliau telah membangkitkan perkara itu melalui saluran dalaman tetapi mendakwa ia tidak dihiraukan.

Ketika menghubungi Malaysiakini semalam, Ahmad berkata, tempoh tujuh hari yang diberikan kepada Mohsin untuk meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat bermula semalam apabila pengumuman itu dibuat.

Ditanya sama ada program berkenaan akan dianjurkan oleh PAS negeri, Ahmad berkata ia anjurannya sendiri yang bertanggungjawab menerima Mohsin sebagai calon kawasan tersebut pada masa itu.

Bagaimanapun, tambah Ahmad, beliau juga mengajak pengundi kawasan itu, penyokong PAS sekitar kawasan parlimen berkenaan dan kira-kira seribu pelajar daripada sebuah pusat pengajian agama yang diasaskannya di Perak bagi menyertai solat tersebut.

Ahmad sebelum itu telah dua kali bertanding pada pilihan raya umum di kawasan parlimen tersebut pada 1999 dan 2004. Bagaimanapun beliau tewas kedua-dua kali di tangan calon BN.

Mengimbau semula detik-detik ketika Mohsin dipilih sebagai calon bagi Pakatan Rakyat, ketika itu Ahmad berkata, bukan sahaja pengundi, tetapi penyokong PAS juga tidak mengenalinya.

“Semua orang tanya siapa beliau,” kata Ahmad yang berkata pihaknya bertungkus lumus berusaha bagi memastikan Mohsin menang.

“Waktu berkempen itu, kita bawa dia, iring ke sana ke mari. Saya (sendiri) cakap pada pengundi-pengundi, kalau tuan-tuan undi Mohsin, samalah macam tuan-tuan undi saya,” katanya.

Ahmad juga dilihat menunjukkan keraguannya terhadap tindakan politik Mohsin tersebut yang menurutnya berlaku secara tiba-tiba.

Katanya, beliau difahamkan, ketika seorang aktivis PAS kawasan tersebut berhubung dengan Mohsin kelmarin, soal peletakan jawatannya tidak timbul langsung.

“Berdasarkan sidang media beliau, daripada cara dia baca kenyataan akhbar, dengan salah sebut beberapa kali, saya rasa itu bukan beliau yang buat,” kata Ahmad.

Sementara itu, kira-kira jam 10 pagi ini, sejumlah 200 orang berhimpun di depan pejabat Mohsin di Bagan Serai bagi mendesak wakil rakyat itu meletakkan jawatan segera.Malaysiakini

Read more ...

21 anggota CC termasuk Timbalan Presiden MCA letak jawatan

KUALA LUMPUR, 4 Mac : Datuk Seri Dr Chua Soi Lek hari ini mengumumkan perletakkan jawatannya sebagai timbalan presiden MCA.

Pengumuman itu dibuat di Wisma MCA di Kuala Lumpur, hari ini.

Selain dirinya, Chua juga mengumumkan perletakan jawatan tujuh ahli jawatan kuasa pusat.

Mereka termasuk Datuk Seri Kong Cho Ha, Datuk Seri Tan Chai Ho, Loh Seng Kok, Datuk Chong Itt Chew, Datuk Gan Tian Loo, Tee Siew Keong dan Por Choo Chor.

Dengan perletakan jawatan itu, presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat kini tidak mempunyai banyak pilihan selain mengadakan pemilihan baru kepemimpinan parti.


Chua (kanan) juga menuntut pemilihan baru diadakan dalam tempoh sebulan untuk menyelesaikan krisis parti itu.

Sebelum ini, 13 anggota jawatankuasa pusat yang diketuai oleh Naib Presiden, Datuk Seri Liow Tiong Lai turut berbuat demikian.

Ini bermakna 21 orang iaitu dua pertiga daripada anggota CC yang dipilih telah meletak jawatan bagi membolehkan pemilihan baru diadakan.

Sementara itu ketika ditanya sama ada beliau telah memberitahu presiden parti mengenai tindakannya itu, Chua berkata beliau tidak berbuat demikian.

Beliau juga meminta supaya mesyuarat agung tahunan MCA hujung minggu ini ditangguhkan.

"Peletakan jawatan ini adalah untuk memenuhi janji saya pada EGM (mesyuarat agung luar biasa) tahun lepas di mana saya telah mengutarakan pandangan bahawa kita mungkin perlu pemilihan baru agar kemelut parti dapat ditangani.

Kumpulan 13 juga letak jawatan

"Yang penting ialah parti bukannya soal pemimpin atau kepentingan diri melebihi parti," kata beliau.

Chua berkata sejak Januari hingga semalam, beliau telah menerima surat peletakan jawatan daripada tujuh anggota CC yang dipilih.

Dalam pada itu, Liow yang juga mengadakan sidang media berasingan di Wisma MCA berkata beliau telah menyerahkan surat perletakan jawatan 13 anggota jawatankuasa pusat MCA, termasuk dirinya kepada setiausaha agung parti itu, Datuk Wong Foon Meng.

Surat perletakan jawatan berkenaan bertarikh 3 Mac.

Mereka ialah Lee Wei Kiat, Dr Hou Kok Chung, Datuk Yu Chok Tow, Wong Nai Chee, Datuk Wee Jeck Seng, Datuk Dr Yeow Chai Thiam, Datuk Hoh Khai Mun, Datuk Liew Yuen Keong, Datuk Wong Mook Leong, Datuk Edward Khoo Keok Hai dan Datuk Alex Wong Siong Hwee.

Liow bagaimanapun menafikan kumpulannya berkomplot dengan Chua untuk memaksa pemilihan baru pucuk pimpinan MCA diadakan. Malaysiakini

Read more ...

Saya tidak keluar PKR - Yunus

PARIT BUNTAR, 4 Mac : Ahli dewan undangan Perak bagi kerusi Kuala Kurau Abdul Yunus Jamhari dengan keras menafikan khabar angin yang mendakwa beliau bakal meninggalkan PKR.


Sehubungan itu, beliau membidas Umno yang didakwanya punca segala tohmahan dan berita palsu berkenaan.

"Saya menafikan sekeras-kerasnya saya akan keluar parti. Saya ingin beritahu Umno yang kami akan bekerja 24 jam sehari, tujuh hari seminggu bagi menjahanamkan mereka,” katanya ketika dihubungi.

Yunus berkata khabar angin itu sengaja ditaburkan oleh Umno sebaagi taktik serangan psikologi yang menggoncang Pakatan Rakyat, khusus PKR.

Beliau juga mendakwa sejak memenangi kerusi Kuala Kurau sejak dilantik Mac 2008, 'agen-agen Umno' sering kali cuba 'melamarnya' menyertai parti Melayu itu.

Sejak minggu lalu, blog-blog pro Barisan Nasional dan juga akhbar Cina menyiarkan spekulasi kononnya Yunus akan berpaling tadah.

Spekulasi semakin panas apabila MP Bagan Serai Mohsin Samsari mengumumkan tindakannya keluar dari PKR semalam.

Bagi membuktikan khabar angin itu tanpa asas, Yunus pagi ini juga terbabit dalam demonstrasi di pusat khidmat Mohsin yang ditutup hari ini.

Bantahan itu bagi membidas tindakan MP bagan Serai itu yang kini menjadi ahli bebas.

“Jika dia benar-benar berjuang untuk rakyat, dia (Mohsin) sepatutnya membuka pusat khidmatnya esok dan dia sendiri perlu mengendalikannya.”

Lebih 200 pengundi di Bagan Serai termasuk MP Parit Buntar Mujahid Yusuf Rawa (PAS) dan beberapa ahli dewan undangan negeri Pakatan Rakyat dari Perak menyertai bantahan ini.Malaysiakini

Read more ...

Setiausaha Politik kelam kabut tarik balik laporan polisKUALA TERENGGANU , 4 Mac : Walaupun berita mengenai Setiausaha Politik Menteri Besar Terengganu, Wan Ahmad Nizam Wan Hamid, mencekik dan menunjukkan pistol benar-benar berlaku, namun sukar untuk media perdana melaporkannya.

Ia adalah kerana tidak ada sebarang catatan yang dikesan dalam ‘sistem laporan polis’ kerana laporan yang dibuat oleh Mad Nizam telah ditarik balik.

Namun, persoalannya mengapa Mad Nizam menarik balik laporan tersebut?

Sekiranya kita melihat kembali gelagat Mad Nizam ketika menerima rombongan Persatuan Anak Peneroka Kebangsaan (ANAK), tidak munasabah Mad Nizam boleh menarik semula laporan polis yang dibuatnya

Pada masa yang sama, beliau menunjukkan pistol tersebut dalam keadaan mempertahankan diri, kerana beliau telah diserang oleh seseorang yang bersenjata (golok).

Malah dilaporkan, ‘siswa yang marah dan geram’ dengan perbuatan Mad Nizam mengeluarkan kata-kata kesat dan ‘mencekik’ lehernya itu, sudah pun menghayun ‘golok’ tersebut kearah Mad Nizam.

”Ruapa-rupanya, lesen atau permit menggunakan senjata api Mad Nizam ‘mampus’, sudah luput tarikh, bahkan ia sudah ‘mati’ sejak Mad Nizam tidak lagi menjadi wakil rakyat pada tahun 2008,”kata satu sumber kepada Buletinonline

Justeru, sebab itulah Mad Nizam kelam kabut menarik balik laporan polis dan kemudian berjaya memujuk keluarga siswa tersebut, yang turut menarik kembali laporan polis yang dibuat.

Sekiranya laporan tersebut diteruskan, sudah pasti cita-cita Mad Nizam untuk kembali bertanding dalam pilihanraya dan menjadi wakil rakyat akan tersejejas.

”Mad Nizam sedang ‘menyesuaikan’ diri dan bercita-cita untuk bertanding di DUN Chukai,”kata sumber tersebut lagi.Buletin Online

Read more ...

Tiga Exco Kedah mungkin gugur

ALOR SETAR , 4 Mac : Barisan Exco baru Kerajaan Negeri yang akan diumumkan minggu depan adalah gandingan mantap antara mereka yang berpengalaman dan juga golongan muda yang berpotensi.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, rombakan membabitkan tiga anggota Exco sedia ada, selain melantik muka baru setelah dibuat penilaian sepanjang dua tahun memegang portfolio masing-masing.

“Senarai itu sudah ada pada saya, tetapi selagi belum diperkenankan oleh Tuanku Sultan, senarai itu tidak boleh didedahkan. Tiada pertambahan portfolio tetapi mungkin akan dipecah-pecahkan, dan bertukar portfolio antara Exco,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini, semalam.

Ditanya sama ada wakil DAP akan diberi peluang membarisi anggota Exco kali ini, Azizan enggan mengulas lanjut kerana tidak mahu menimbulkan spekulasi.

“Yang itu saya tak dapat jawab Saya dah kaji sumbangan setiap Exco sedia ada selama dua tahun dari semua sudut. Keputusan ini adalah terbaik,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai rombakan yang perlu dibuat untuk memantapkan pentadbiran, Azizan berkata, mereka yang dilantik atau yang disenaraikan mampu memikul tanggung jawab yang diberikan, namun perlu disesuaikan dengan kemahiran masing-masing.

“Semua boleh pikul tanggungjawab itu, cuma kita mahu ada kesesuaian,” katanya.

Azizan dijangka mengumumkan barisan Exco baru Kedah pada 10 Mac ini. Exco Kedah dibarisi tiga wakil Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan selebihnya Pas.

Beliau sendiri memegang portfolio Perancang Ekonomi Negeri, Perancang Negeri, Hal Ehwal Tanah, Hasil Bumi dan Sumber Asli, Majlis Tindakan Negeri, Keselamatan Negeri dan Syarikat Milik Kerajaan (GLC).SH

Read more ...

MB Selangor tidak perlu bayarPUTRAJAYA , 4 Mac : Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak perlu membayar RM66.67 juta kepada Bank Islam Malaysia (BIMB) kerana Mahkamah Rayuan di sini, semalam, mengetepikan penghakiman terus yang diperoleh bank itu terhadap beliau kerana gagal melunaskan pinjaman Islam bagi membeli saham.

Hakim-hakim iaitu Datuk Zainun Ali, Datuk Jeffrey Tan Kok Wha dan Datuk Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad sebulat suara membenarkan rayuan dengan kos Abdul Khalid.

Kes itu dikembalikan ke Mahkamah Tinggi kerana hakim memutuskan supaya isu-isu pada kes itu mesti dikemukakan pada satu perbicaraan penuh.

Semasa mengetepikan penghakiman terus itu, Zainun berkata, mahkamah berpendapat mengikut prinsip perbankan Islam, pendapat daripada pakar undang-undang Islam mengenai peraturan Islam mengenai kesahan transaksi, adalah diperlukan.

Terdapat dua saman difailkan berhubung kes itu, satu difailkan Abdul Khalid terhadap bank dan yang kedua saman balas bank terhadap Abdul Khalid.

Pada 21 Ogos tahun lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, dalam saman yang dikemukakan BIMB terhadap Abdul Khalid, membenarkan permohonan bank untuk mengemukakan penghakiman terus terhadap Abdul Khalid, mengarahkannya membayar RM66.67 juta kepada BIMB.

Satu penghakiman terus adalah satu keputusan akhir seseorang hakim yang menyelesaikan satu tuntutan mahkamah untuk memihak kepada salah satu pihak berkenaan. Satu usul untuk penghakiman terus dibuat setelah penemuan siap tetapi sebelum kes itu dibawa ke perbicaraan penuh.

Seorang daripada peguam Abdul Khalid, M Thomas Philip memberitahu media bahawa kedua-dua saman itu akan dibicarakan bersama di Mahkamah Tinggi, 15 Mac depan.

Dalam samannya terhadap BIMB, Abdul Khalid menuntut ganti rugi dan pengisytiharan, dengan mendakwa terdapat penjualan yang salah saham dalam Guthrie di bawah pinjaman Al-Bai Bithaman Ajil (BBA).

Abdul Khalid, yang ketika itu Ketua Pegawai Eksekutif Guthrie Berhad, mendakwa bahawa wujud kontrak kolateral antara beliau dan BIMB bersampingan dengan perjanjian kemudahan Al-Bai Bithaman Ajil (BBA) bertarikh 30 April, 2001.

Beliau mahu satu perisytiharan bahawa kemudahan BBA itu secara berasingan dan tanpa kontrak kolateral itu adalah batal. - Bernama

Read more ...

PKR akan lebih kuat setelah proses pemutihanKUALA LUMPUR, 3 Mac : PKR akan menjadi parti yang lebih kuat setelah berlaku proses pemutihan dalam menghasilkan pemimpin yang mempunyai jati diri dan tidak berkepentingan peribadi selain memahami insprirasi gabungan PR yang mengutamakan keadilan dan ketelusan dalam segenap peringkat pengurusan dalam mengenengahkan politik pelbagai kaum.

Pengarah Strategik PKR, Tian Chua berkata proses pemutihan yang sedang melanda PKR merupakan satu proses biasa yang berlaku dalam mana-mana pertubuhan politik.

"Kita telah menduga akan berlaku beberapa pemimpin yang akan meninggalkan parti dengan sebeb beberapa tawaran menarik yang ditawarkan oleh BN kepada mama-mana pemimpin PKR ketika kes mahkamah Ketua Umum (Anwar) masih lagi berlangsung.

'Sudah tentu mana-mana pemimpin yang mempunyai kepentingan peribadi yang selama ini mengharapkan parti akan memberikan kekeyaan peribadi akan kecewa dengan dasar ketelusan yang mementingkan integriti dan bukannya dasar kronisme dan puak-puak.

" Kita berharap lebih ramai lagi pemimpin-pemimpin yang mempunyai kepentingan peribadi atau mereka yang mengharapkan kekayaan peribadi meninggalkan parti supaya parti dapat mengenal pasti pemimpin yang berkualiti'" kata beliau yang juga AP Batu.

Menyentuh mengenai tindakan terbaru, AP Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri yang meletak jawatan hari ini dengan alasan tidak setuju dengan pendirian PKR berhubung isu Allah, Tian berkata semua pihak boleh memberikan seribu satu alasan.

"Tidak semua pihak bersetuju dengan apa yang telah diputuskan oleh parti tetapi sebagai sebuah pertubuhan segala keputusan majoriti parti perlu dipatuhi.

"Dizaman Nabi Muhammad dulu pun ketika perjanjian Hudaibiah ramai dikalangan para sahabat Nabi Muhammad tidak bersetuju dengan perjanjian tersebut tetapi tidak ada seorangpun dikalangan sahabat Nabi Muhammad meninggalkan Islam atau termakan pujukan kaum musrikin.

"Begitu juga dalam PKR sekarang, kita mahukan ahli dan pemimpin yang tulin dan bukannya pemimpin yang mudah dibeli dengan harta dan wang ringgit.

'Saya ucapkan terima kasih pada mana-mana yang telah meninggalkan parti dan saya tahu rakyat lebih maklum dan mampu untuk menilai setiap tindakan golongan yang berkepentingan ini," ujar Tian.

Mengenai desas desus yang menyatakan beberapa lagi akan meninggalkan PKR, beliau menganggap kenyataan tersebut datangnya dari mereka yang telah diupah dengan ganjaran tertentu selain untuk membalas dendam.

"Ini yang saya katakan tadi, sekarang adalah masa paling sesuai untuk mendapat ganjaran paling mahal dari BN ketika Anwar masih dalam pembicaraan yang sengaja ditangguh-tangguhkan.

"Tujuan penangguhan ini untuk mengaibkan Anwar selain untuk memperlekeh PKR dan gabungan PR dimata rakyat.' tambah beliau.

Menurut Tian, PKR tetap konsistan dengan dasar-dasar parti dan gabungannya dalam PR.

'Mana-mana pemimpin yang tidak bersetuju dengan dasar-dasar parti dan kesepakatan PR boleh mengadakan perbincangan peribadi dengan mana-mana pimpinan tertinggi parti atau mengambil jalan meninggalkan parti secara berhemah.

Sehubungan itu menurut Tian, PKR bercadang akan menggubal beberapa dasar selepas ini bagi memantapkan parti dan ahli supay tidak lagi terperangkap dengan pemimpin yang mempunyai kepentingan peribadi serta mudah terjebak dengan habuan sogokan.

Read more ...

Masyarakat perlu ambil tahu jiran tetangga


PARIT BUNTAR, 3 Mac : Kes penderaan ke atas adik Syafia Humairah Sahari mendapat liputan meluas di seluruh media dalam negara ini. Bagi Dewan Muslimat PAS Kawasan Parit Buntar menganggap sikap segelintir masyarakat yang kurang mengambil tahu perihal jiran tetangga menyebabkan banyak kes social seperti penderaan berlaku.

Menurut Ketua Dewan Muslimat PAS Parit Buntar, Ustazah Zabariah Mat Amin, sikap tidak ambil tahu terhadap masalah yang dihadapi jiran tetangga menyebabkan banyak masalah social berlaku. Ambil tahu hal kejiranan bukanlah bermaksud hingga ke masalah peribadi seperti kewangan, masalah kerja sebagainya, akan tetapi kes-kes social seperti penderaan, bersekedudukan, kecurian dan banyak lagi perlu diambil serius.

Janganlah apabila sudah berlaku kes kematian seperti yang berlaku ke atas adik Syafia ini barulah kita hendak menangisi permergiannya, sedangkan penderaan ke atas kanak-kanak ini sudah lama berlaku ke atasnya.

Menurut Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Parit Buntar pula, Ustazah Azizah Awang, beliau berkata inilah kesannya apabila didikan agama tidak diterapkan dalam kehidupan kita. Masalah social yang begitu berleluasa berlaku apabila manusia lalai dan menolak pada hukum yang Allah beri kepada kita. Apa guna kita sambut Maulidur Rasul sekiranya amalan serta sunnah Nabi tidak kita laksanakan.

Ustazah Azizah menyeru supaya ibu bapa, para pendidik serta pemimpin masyarakat memainkan peranan penting dalam usaha membanteras gejala social yang semakin buruk ketika ini. Isu hidup bersekedudukan hingga melahirkan anak luar nikah kini semakin berleluasa, malah semakin bertambah dan akibatnya anak yang tidak berdosa ini menjadi mangsa.

Di dalam hal yang sama, Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Parit Buntar, Norijan Omar menggesa Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat agar menyusun program kesedaran pentingnya hidup beragama untuk wanita dan keluarga khususnya di luar bandar. Amalan hidup yang berteraskan kepada agama cukup penting bagi mengelakkan gejala social dari terus berlaku.

Gejala bersekedudukan, penderaan terhadap wanita dan kanak-kanak kini bukan sahaja berlaku di kawasan bandar sahaja malah di luar bandar jumlah yang berlaku juga semakin meningkat. Ini berlaku apabila ada dikalangan suami atau bapa yang terlibat dengan gejala dadah menjadikan isteri dan anak-anak sebagai mainan belasahan apabila mereka ketagih dadah.

Terdapat juga kes apabila si suami dipenjarakan kerana masalah dadah, manakala si isteri terpaksa menanggung anak yang ramai malah tidak diberi perhatian oleh masyarakat dan badan berwajib maka mereka bersekedudukan untuk mencari perlindungan serta menyara hidup mereka. Oleh itu satu tindakan segera perlu difikirkan dan diambil bersama agar gejala ini tidak terus membarah.

Read more ...

PAS mahu SPA utamakan kakitangan kontrak, Kerajaan bukan alat Umno

Kenyataan Media


Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mencadangkan agar pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) memberi keutamaan kepada kakitangan kontrak bagi mengisi 50 ribu jawatan baru bagi tahun ini seperti yang diumumkan oleh Setiausahanya, Datuk Lamien Sawiyo semalam.

Sebelum ini PAS telah menerima banyak maklumbalas berhubung penamatan perkhidmatan kakitangan kontrak yang mula berkuatkuasa bulan ini. Dianggarkan lebih 60 ribu kakitangan kontrak akan diberhentikan bagi menyelaraskan dasar berjimat cermat kerajaan.

PAS melihat bahawa sebahagian besar kakitangan ini mempunyai kemampuan dan pengalaman yang melayakan mereka untuk meneruskan perkhidmatan sebagai kakitangan tetap dan ini adalah tanggungjawab SPA untuk memastikan negara tidak mengalami begitu banyak kerugian serta dapat membantu mereka.

Dalam masa yang sama, PAS berharap agar Kerajaan dapat meningkatkan intergriti kakitangannya bagi mengelakkan gejala rasuah yang dilakukan oleh pegawai SPRM baru-baru ini menular ke jabatan lain. PAS juga menyeru agar Ketua Setiausaha Negara meningkatkan kredibiliti organisasi kerajaan disemua peringkat dan tidak membiarkan jentera Kerajaan menjadi alat tunggangan Umno-BN seperti yang berlaku dalam kes siasatan terhadap 37 orang guru di Pulau Pinang akhir bulan lepas dan juga beberapa siri Pilihanraya Kecil tahun lepas.


Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Read more ...

PKR tidak akan lumpuh


KOTA BHARU , 3 Mac : Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak akan lumpuh di sebalik tindakan beberapa ahli serta pemimpinnya yang bertindak keluar parti itu baru-baru ini, kata Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution.

Malah, dalam masa sama beliau turut menafikan kenyataan bekas Setiausaha Agungnya, Datuk Salehuddin Hasyim yang mendakwa terdapat 10 Ahli Parlimennya akan keluar parti itu dalam masa terdekat.

Menurutnya, pihaknya mengetahui realiti yang berlaku kepada parti itu dan tidak menjangkakan kenyataan Salehuddin itu benar.

“Itu kenyataan Datuk Salehuddin, tetapi pemimpin tertinggi maklum mengenai perkara yang sebenarnya,” katanya ketika ditemui di Persidangan Dewan Undangan Negeri Kelantan (DUN), di sini semalam.

Sebelum ini, Salehuddin mendakwa terdapat 10 Ahli Parlimen PKR akan keluar dari parti secara berperingkat.

Bagaimanapun beliau enggan mendedahkan nama atau jumlah sebenarnya wakil rakyat terbabit dengan alasan ia akan dilakukan pada masa yang sesuai.

Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, tindakan bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Mohamad Fairus Khairuddin serta Ahli Parlimen Nibong Tebal,Tan Tee Beng yang bertindak keluar daripada parti itu baru-baru ini, tidak akan menjejaskan perjalanan parti tersebut.SH

Read more ...

Noh Omar didesak letak jawatan


SHAH ALAM, 3 Mac : Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor mendesak Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar meletakkan jawatan jika terus gagal menangani isu bekalan dan harga ikan negara dengan baik.

Ketua Penerangannya, Mohd Ezli Mashut berkata, desakan itu dibuat berikutan tindakan kerajaan yang menguatkuasakan penggunaan Kotak Ikan Berinsulasi Bergred Makanan (KIBFG) bermula 1 Mac lalu.

Menurutnya, tindakan berkenaan menyebabkan kos meningkat dan ia menjadi faktor utama kepada kenaikan harga ikan.

“Bebanan kos yang dihadapi ini memberikan impak maksimum kepada rakyat apabila harga ikan naik mendadak.

“Ini menjejaskan kualiti pendapatan rakyat dan menyebabkan kesan rantaian kenaikan harga berterusan,” katanya dalam satu kenyataan, di sini, semalam.

Beliau berkata, AMK Selangor prihatin terhadap kebajikan rakyat akibat kenaikan berterusan satu persatu bahan makanan rakyat yang semakin gagal dikawal dengan baik oleh kerajaan.

Katanya, AMK Selangor menggesa agar Petunjuk Prestasi Utama (KPI) Menteri berkenaan diberi taraf rendah kerana gagal memahami masalah yang dihadapi oleh pengimport dan pemborong ikan.

Mohd Ezli berkata, kesan terbesar ialah kepada rakyat keseluruhannya yang menerima kesan langsung apabila kualiti pendapatan boleh guna rakyat terjejas.

“AMK Selangor berharap Menteri berkenaan lebih prihatin dan empati sebelum melaksanakan apa-apa jua tindakan.

“Kebajikan dan kesan yang diterima oleh rakyat perlu diberi perhatian agar rakyat tidak didahulukan menjadi mangsa,” katanya.:

Dalam perkembangan berlainan, AMK Selangor turut mengutuk keras serbuan terbaru tentera dan polis Israel ke atas Masjid Al-Aqsa.

Mohd Ezli berkata, tindakan Israel yang berhasrat memasukkan Haram Al-Ibrahimi dan Masjid Belal ke dalam senarai tapak warisan Yahudi dilihat boleh mencetuskan konflik berdarah terbaru.

Menurutnya, tindakan berkenaan jelas mempamerkan usaha terancang Israel yang ingin mengubah identiti kota suci itu.

“AMK Selangor mendesak kerajaan Malaysia agar segera mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung perkara ini dan memainkan peranan proaktif membawa usul ini ke Pertubuhan Negara-Negara Islam (OIC),” katanya dalam satu kenyataan, di sini, semalam.

Beliau berkata, AMK Selangor prihatin dengan perkara itu dan berharap seluruh rakyat di negara ini daripada pelbagai fahaman agama serta berbilang bangsa berdiri dengan satu suara lantang menentang usaha terkutuk rejim Zionis Israel.

Katanya, pihaknya juga menggesa kerajaan menggerakkan usaha di peringkat antarabangsa bersama-sama dengan negara-negara lain untuk memberi tekanan antarabangsa terhadap rejim Zionis.

“Kita berharap dunia antarabangsa mengenakan tindakan tegas dan keras terhadap Israel yang berterusan menzalimi masyarakat Palestin dan mencemar tempat-tempat suci di Baitul Maqdis,” katanya.

Read more ...

Kumpulan 10 nafi khianati parti


PETALING JAYA, 3 Mac: Spekulasi empat ahli parlimen daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang dikaitkan keluar parti, Azan Ismail, Yusmadi Yusoff, S. Manikavasagam dan Datuk Rashid Din terjawab pagi ini apabila menegaskan tidak akan berbuat demikian.

Penegasan itu dibuat oleh Ahli Parlimen Telok Kemang, Datuk Kamarul Baharin Abbas dan 11 Ahli Parlimen PKR yang lain pagi tadi bahawa mereka terus bersama-sama PKR dan Pakatan Rakyat.

Penegasan tersebut sekaligus menafikan khabar angin yang disebarkan oleh beberapa blog, kononnya akan ada beberapa lagi Ahli Parlimen PKR akan mengisytiharkan diri sebagai wakil rakyat Bebas.

"Kami (selaku) Ahli Parlimen yang tidak berjawatan utama dalam parti (PKR) sekeras-kerasnya menolak dakwaan bahawa kami akan meninggalkan parti sebagaimana yang dispekulasikan oleh pihak-pihak yang bertanggungjawab," jelas beliau selaku jurucakap bagi kesemua Ahli Parlimen terbabit.

Beliau menyifatkan spekulasi tersebut didalangi oleh Umno BN kerana gusar dengan gelombang kedua sokongan rakyat pada kepemimpinan Pakatan Rakyat.

Sehubungan itu, beliau mendakwa beberapa kepemimpinan Umno BN cuba mengumpan beberapa Ahli Parlimen PKR yang tidak memegang jawatan penting supaya meninggalkan parti itu.

"Untuk memecahkan keutuhan Keadilan (PKR) bersama-sama Pakatan Rakyat bermula dengan mengumpan beberapa Ahli Parlimen supaya menjadi wakil rakyat bebas."

Ujarnya lagi, tindakan Umno itu mungkin bertujuan melemahkan lagi kepemimpinan pembangkang, terutama ketika Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri sedang berdepan dengan cabaran fitnah, iaitu kes liwat.

Dengan tercetusnya pelbagai spekulasi tersebut dalam PKR, menurut beliau, Umno berjaya mengalih tumpuan rakyat dari melihat realiti sebenar ekonomi tanah air yang kian merosot, di samping beberapa isu kepincangan pengurusan dalam kerajaan Persekutuan sendiri.

Ditanya tentang kedudukan Zulkifli Nordin, beliau berharap Ahli Parlimen Bandar Kulim Baru itu tidak mengikut jejak langkah Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng dan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zaharain Hashim yang mengumumkan keluar dari PKR dan menjadi calon bebas.

Yang menyertai Kamarul di Ibu Pejabat PKR adalah Ahli Parlimen Kuala Kedah, Ahmad Kassim, Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail, Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid, Ahli Parlimen Ketereh, Ab. Aziz Ab Kadir, Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff, Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam dan Ahli Parlimen Merbok, Datuk Rashid Din.

Manakala Ahli Parlimen Padang Serai, Gobalakrishnan, Ahli Parlimen Kelana Jaya, Gwo-Burne Loh dan Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian walaupun tidak menyertai Kamarul, namun dimaklumkan tetap bersama PPR dan Pakatan Rakyat.

Dalam perkembangan yang berkaitan, Mohsin Fazli, iaitu Ahli Parlimen Bagan Serai turut dispekulasikan untuk meninggalkan PKR lalu menjadi wakil rakyat Bebas, tetapi sehingga kini tiada mana-mana pihak boleh menjelaskan tentang kedudukan wakil rakyat itu.

Read more ...

Ahli-ahli Parlimen PAS sepakat terus melaksanakan amanah rakyat

KUALA LUMPUR, 2 Mac : Ahli-ahli Parlimen PAS dengan tegasnya menyatakan sepakat untuk terus melaksanakan amanah yang diberikan oleh rakyat dalam pilihan raya umum yang lalu.

Satu kenyataan Sekretariat MP PAS yang dikeluarkan di sini, hari ini menyatakan mereka sedar bahawa rakyat mengundi mereka kerana mahu kepada perubahan dari suasana ketidakadilan, kezaliman, kemiskinan dan ketidaksamarataan hak-hak asasi kepada satu kerajaan berkebajikan dan bersih yang berasaskan prinsip-prinsip agama dan moral.

Oleh itu, mereka kesal dengan tindakan beberapa ahli parlimen Pakatan Rakyat yang telah memilih untuk meninggalkan prinsip-prinsip murni perjuangan itu.

Mereka juga kekal yakin dengan perjuangan dan kepimpinan parti-parti Pakatan Rakyat dan akan meningkatkan lagi usaha-usaha di kalangan masyarakat dan di Dewan Rakyat yang akan mula bersidang pada 15 Mac ini.

Mereka turut menyeru kepada masyarakat untuk bersama-sama mereka menentang cadangan-cadangan baru kerajaan BN menaikkan harga petrol dan barang-barang keperluan lain dan memperkenalkan cukai baru seperti GST.

“Kami juga ingin menyatakan sokongan padu kepada kepimpinan Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim,” ujar kenyataan itu.

Ahli Dewan Rakyat PAS terdiri daripada Datuk Seri Abdul Hadi Awang (Marang), Ustaz Nasharudin Mat Isa (Bachok), Salahuddin Ayub (Kubang Kerian), Datuk Mahfuz Omar (Pokok Sena), Datuk Abdul Halim Abdul Rahman (Pengkalan Chepa), Dr Mohd Hatta Ramli (Kuala Krai), Datuk Kamarudin Jaffar (Tumpat), Dr Lo’ Lo’ Mohd Ghazali (Titiwangsa), Puan Siti Zailah Mohd Yusof (Rantau Panjang), Dr Siti Mariah Mahmood (Kota Raja), Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor).

Ustaz Taib Azamuddin Md Taib (Baling), Dr Che Rosli Che Mat (Hulu Langat), Datuk Seri Ir Mohd Nizar Jamaluddin (Bukit Gantang), Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah (Kota Bharu), Mohd Abdul Wahid Endut (Kuala Terengganu), Ustaz Muhammad Husin (Pasir Puteh), Khalid Samad (Shah Alam), Che Uda Che Nik (Sik), Ustaz Firdaus Jaafar (Jerai), Ustaz Mohd Nasir Zakaria (Padang Terap), Dr Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar), Datuk Dr Mohd Hayati Othman (Pendang).

Manakala ahli Dewan Negara terdiri daripada Senator Muhammad Yusof Husin (Kedah), Senator Ahmad Rosli Ibrahim (Kelantan), Senator Mumtaz Md Nawi (Kelantan).

Read more ...