Wednesday, November 9, 2011

ESOK BUBAR PARLIMEN?!!! Najib pulang awal dari Mekah, buat perjumpaan khas semua bekas MP BN hari ini

NONE


Spekulasi bahawa Dewan Rakyat akan dibubarkan esok, semakin kuat apabila sebuah akhbar harian berbahasa Cina melaporkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan berjumpa dengan semua bekas ahli parlimen BN yang telah bersara hari ini.

Menurut Kwong Wah Yit Poh, yang tidak memetik mana-mana sumber, berkata Najib telah memanggil semua ahli parlimen BN yang telah bersara untuk mesyuarat hari ini berkaitan dengan pilihan raya umum ke-13.

"Adalah difahamkan bahawa BN telah menyediakan poster dan risalah kempennya. Kebanyakan bahan-bahan kempen yang dicetak di China dan dihantar ke Malaysia di dalam kontena," kata laporan itu.
Untuk meningkatkan sokongan untuk BN, kata laporan itu, Najib tidak lama lagi akan membuat pengumuman, termasuk pengiktirafan kelayakan akademik dari Taiwan, yang merupakan satu tuntutan sudah lama masyarakat Cina kerana banyak graduan sekolah menengah Cina melanjutkan pengajian mereka ke sana.

Menurut jadual rasminya, Najib, yang pulang dari Makkah semalam selepas mengerja ibadat haji, akan menghadiri satu majlis di Kuala Lumpur petang ini untuk dikemaskinikan mengenai kemajuan projek Program Transformasi Ekonomi.

Dengan pentadbiran kerajaan semasa memasuki tahun keempat dan kelembapan ekonomi global yang diselubungi risiko, maka spekulasi yang Najib akan memanggil pilihan raya mengejut bagi mendapatkan mandat baru, bertiup kencang sejak awal tahun ini.

Beberapa laporan media telah membuat spekulasi bahawa Parlimen akan dibubarkan esok, dengan angka "11" disebut-sebut sebagai "nombor bertuah" pilihan Najib, dan 10 Disember mungkin menjadi hari pengundian.

Read more ...

BONGKAR LAGI!!! Keluarga Shahrizat beli Kondo Mewah RM 9.8 Juta guna duit rakyatPercayakah anda jika diberitahu bahawa sebuah keluarga di Malaysia, yang menggembala Lembu mampu hidup dan memiliki sebuah kondominium mewah yang nilainya RM9,758,140.00?


Percayakah anda jika diberitahu jumlah RM9,758,140.00 itu diselesaikan dengan empat kali bayaran bukannya dalam masa satu tahun tetapi empat kali bayaran dalam masa satu hari!!

Itulah yang dilakukan oleh keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil yang menguasai National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC)..

Pada 2 Disember 2009, NFC telah membuat 4 pindahan wang dari akaun semasanya di Bank CIMB cawangan Taman Tun Dr Ismail kepada Bandar Raya Developments Berhad sebagai bayaran penuh pembelian sebuah kondominium mewah di One Menerung, Bangsar.ASD


******************

Laporan SPRM Berhubung Penyelewengan RM9.8 Juta Wang Rakyat Untuk Membeli Kondominium Mewah ‘One Menerung’

Selepas beberapa pendedahan mengenai penyelewengan dana rakyat yang berlaku di National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) yang dimiliki oleh keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil, KEADILAN pada hari ini tampil dengan bukti kukuh satu lagi penyelewengan.

Pada 2 Disember 2009, NFC telah membuat 4 pindahan wang dari akaun semasanya di Bank CIMB cawangan Taman Tun Dr Ismail kepada Bandar Raya Developments Berhad sebagai bayaran penuh pembelian sebuah kondominium mewah di One Menerung, Bangsar.

Butiran 4 pindahan wang tersebut adalah seperti berikut:

TARIKH dan JUMLAH (RM)


2 Disember 2009 jumlah RM699,870.00
2 Disember 2009 jumlah RM694,150.00
2 Disember 2009 jumlah RM4,199,220.00
2 Disember 2009 jumlah RM4,164,900.00
Jumlah RM9,758,140.00

Harga-harga kondominium One Menerung di Bangsar bermula pada RM3 juta dan boleh mencecah RM10.3 juta, bergantung kepada saiz unit yang dibeli.

Bayaran untuk pembelian kondominium sebanyak RM9.8 juta ini direkodkan sebagai “hutang” National Meat and Livestocks Corporation Sdn Bhd (NMLC) kepada NFC. Jumlah ini adalah sebahagian daripada RM83 juta yang dihutangi oleh NMLC kepada NFC pada 31 Disember 2009.

Bayaran untuk membeli sebuah kondominium mewah bagi pihak sebuah syarikat lain yang dimiliki sepenuhnya oleh keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil adalah satu bentuk penyelewengan wang rakyat yang diberikan sebagai pinjaman kepada NFC. Ia adalah perlakuan pecah amanah yang jelas dan bertentangan dengan tujuan pinjaman RM250 juta diberikan kepada NFC.

Malah, ia juga membuktikan kenyataan-kenyataan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani serta Ketua Pemuda Umno bahawa wang yang disalurkan oleh kerajaan kepada NFC diletakkan di dalam sebuah akaun amanah khas adalah tidak benar. Jumlah RM9.8 juta yang diselewengkan untuk membeli kondominium mewah itu dipindahkan dari akaun semasa NFC di Bank CIMB cawangan Taman Tun Dr Ismail, bukannya sebuah akaun amanah khas.

Oleh itu, dakwaan menteri dan Ketua Pemuda Umno bahawa setiap transaksi memerlukan kelulusan kerajaan dan dipantau ketat juga tidak benar. Kalau betul pantauan ketat ini berjalan, sudah tentu wang sejumlah RM9.8 juta tidak boleh dipindahkan begitu sahaja untuk membeli kondominium mewah yang tidak ada kena mengena dengan industri penternakan dan penyembelihan lembu.

KEADILAN percaya maklumat-maklumat ini adalah bukti nyata bahawa satu perlakuan pecah amanah telah berlaku. Oleh itu, satu laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah dibuat dengan diketuai oleh Saudara Fariz Musa, Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN di ibu pejabat SPRM Selangor, Shah Alam pada jam 1130 pagi ini.

Laporan ini wajar disiasat secepat mungkin memandangkan ia membabitkan integriti keseluruhan kerajaan Malaysia dengan mengheret pimpinan-pimpinan utama ke dalam skandal ini, iaitu:

~Perdana Menteri (yang berbohong kepada Dewan Rakyat);

~Timbalan Perdana Menteri (bekas Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani yang meluluskan projek dan pinjaman RM250 juta);

~Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani (yang berbohong dan memberi kenyataan salah di Dewan Rakyat);

~Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (yang mendapat keuntungan dari penglibatan keluarga beliau yang mendapat projek dan bantuan kewangan dari kerajaan); dan

~Ketua Pemuda Umno/YB Rembau (yang cuba memutar belitkan fakta demi melindungi perbuatan pecah amanah)

KEADILAN juga menyeru agar Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) bersidang segera untuk menyiasat perkara ini.

SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
SETIAUSAHA AGONG KEADILAN
AHLI PARLIMEN MACHANG


MOHD RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI KEADILAN


10 NOVEMBER 2011

Read more ...

SEKADAR DI PINGGIRAN!!! Muhyiddin No.5 diberi prioriti oleh UMNO , lebih teruk dari Katak-Katak UMNO

http://1.bp.blogspot.com/_2NdbcEkwej4/SRRX6Dgq-1I/AAAAAAAACck/yuvY4yxMxmk/s400/muhyiddin-yasin-5.jpgTimbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak sedar yang dirinya juga sedang dipinggir Umno, kata Muhd Lukhman Ghani, pegawai khas kepada Tengku Razaleigh Hamzah.

Beliau yang juga AJK Umno Petaling Jaya Utara berkata, status Muhyiddin mungkin berada di tangga ke lima dalam carta 'orang yang diberi prioriti' oleh Umno.


Perkara itu menurutnya boleh dilihat melalui program-program anjuran Umno serta liputan media arus perdana yang pro BN sendiri.


"Muhyiddin pun tak sedar dia dipinggir dalam Umno, mungkin dia duduk di nombor 5 atau 6," katanya kepada Harakahdaily.Beliau berkata demikian sebagai membidas jawapan Muhyiddin kononya Umno tidak pernah menyekat mana-mana suara ahlinya menyatakan pandangan seperti didakwa Tengku Razaleigh atau lebih dikenali sebagai 'Ku Li'.

Lukhman yang juga Ahli Majlis Tertinggi Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) berkata, orang pertama yang diberi keutamaan oleh Umno adalah Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Kedua pula adalah kepada Menteri Penerangan, Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia, Datuk Seri Dr. Rais Yatim dan isteri, Datin Seri Maznah Rais.

"Tempat ketiga diberikan kepada pengampu-pengampu Najib dan yang 'menyalak' kepada (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) seperti Senator Ezam Mohd Nor dan Zaid Mat Arip serta ahli parlimen bebas yang mengutuk pembangkang.

"Muhyiddin tak ada dalam ranking empat yang utama, apatah lagi naib-naib presiden Umno.

"(Dalam Umno) Kalau mengampu kerajaan baru dapat ruang," katanya yang menyifatkan hanya 'ruang terpilih' yang ada dalam Umno.

Sambil menyifatkan Muhyidin tidak faham maksud Ku Li, Lukhman berkata ruang itu mula tertutup selepas penubuhan Umno baru, semasa era pimpinan bekas presidennya Tun Dr Mahathir Mohamad hinggalah sekarang.

Ku Li semalam mendakwa beliau terpaksa menubuhkan Amanah kerana tidak lagi mempunyai ruang untuk bersuara dalam Umno.

Ianya termasuk ruang untuk bercakap sewaktu perhimpunan agung Umno diberikan syarat yang ketat termasuk perlu mendapat kelulusan pimpinan parti.

Read more ...

HUBUNGAN DAGANG MALAYSIA DAN ISRAEL!!! Bukti UMNO dan PERKASAM berpura-pura sensitif bela Islam

RAMAI yang mempersoalkan bagaimana kontena milik sebuah syarikan Israel, ZIM boleh bergerak bebas di Malaysia, sedangkan negara ini tiada hubungan diplomatik dengan Israel.

MiLo SuaM turut menyiarkan gambar sebuah kontena ZIM yang dibawa oleh sebuah treler menggunakan nombor pendaftaran Malaysia (JHE 3553) rujuk sini [Kontena Israel].

Persoalan itu terbongkar apabila sebuah dokumen rasmi di laman sesawang Kesatuan Eropah, EU mendedahkan bahawa pada tahun 2010, Malaysia merupakan antara rakan dagang utama Israel.

Dokumen PDF tersebut menunjukkan bahawa Malaysia menduduki tangga ke 15 sebagai The Major Trade Partner 2010 dengan Israel.

Sumber: http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2006/september/tradoc_113402.pdf


Di depan rakyat, seolah-olah negara ini anti-Israel, tiada hubungan dengan Israel, malah tidak mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara.

Tidak cukup dengan itu, jika dirujuk kepada pasport antarabangsa, Malaysia melarang rakyat untuk melancong ke Israel. Namun dalam diam-diam, di belakang rakyat, Malaysia merupakan rakan dagang utama Israel.

Pemimpin Malaysia juga berpura-pura lantang menghentam dan mengkritik Israel selain membawa imej anti-Israel, tapi sebaliknya membuat hubungan dagang "pintu belakang" dengan negara Zionist itu.
"Dan orang-orang Yahudi dan Nasrani selama-lamanya tidak akan redha kepada kamu sehinggalah kamu mengikut agama mereka." (Surah al-Baqarah ayat 120)

Depan rakyat jadi Hero Palestin, belakang rakyat jadi Hero Yahudi!

ReJaM© "Muncung berkokok ekor bergelumang tahi..."

SEBELUM ini kita dikejutkan dengan "bolosnya" peserta tinju dari Israel, Ilya Grad yang telah memasuki Malaysia untuk menyertai kejohanan The Challenger Muay Thai untuk stesen TV AXN [Malaysiakini].

Umum mengetahui, negara ini tidak mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara, malah kita tidak mempunyai sebarang hubungan diplomatik dengan Israel.

Bukan itu sahaja, malah Rakyat negara ini juga
dilarang daripada melawat Israel (Rujuk pasport antarabangsa).

Apa yang menimbulkan persoalan, bagaimana lori dagang syarikat pengangkutan Israel, ZIM boleh terlepas masuk ke Malaysia?

Salah sebuah foto yang berjaya diambil menunjukkan bahawa lori milik syarikat Pengangkutan Israel, ZIM bergerak bebas di negara ini.

Lori Syarikat ZIM ini menggunakan nombor pendaftaran
JHE 3553 membuktikan bahawa ia berada dan bergerak bebas di Malaysia.


Semakan di laman sesawang rasmi Syarikat tersebut menjelaskan bahawa Nama "Zim" ini dicadangkan oleh Menteri Pengangkutan Israel yang pertama, David Remez, berdasarkan petikan di dalam Injil Perjanjian Lama (24:24) di mana perkataan Hebrew "Zim" merujuk kepada "kapal besar."

Laman sesawang rasmi ZIM yang turut memaparkan bendera Israel itu turut menjelaskan bahawa nama ini dipilih bersesuaian dengan matlamat utama syarikat untuk membina sebuah armada dagang yang besar [ZIM]
ReJaM© "Sudah berapa lama kita diperbodohkan dengan kehadiran Israel di bumi Malaysia?"

Read more ...

PANAS !!! Siapa 5 Ahli Parlimen UMNO yang akan lompat?


Penguasaan Datin Seri "Hajjah" Rosmah Mansor terhadap kerajaan pada hari ini bukan lagi satu perkara rahsia.

Kegilaan isteri Najib terhadap kekuasaan, kemewahan dan publisiti menyebabkan kebenciaan orang ramai bertambah.


Bukan sahaja rakyat biasa membenci Rosmah, akan tetapi ahli-ahli UMNO juga.


Blog Selamatkan UMNO baru saja menerima maklumat dari sumber-sumber yang boleh dipercayai tentang kemungkinan 5 orang ahli parlimen UMNO akan meninggalkan parti Melayu terbesar ini dalam jangkamasa terdekat.5 orang ahli parlimen ini dikatakan akan meninggalkan UMNO dan menyertai parti pembangkang. Sebab utama tindakan ini bakal dilakukan berkait rapat dengan kebencian mereka terhadap penguasaan Rosmah dalam kerajaan Najib sehinggakan Malaysia kini seperti milik Najib dan keluarganya.

Jika benar maklumat yang kami terima ini, ahli-ahli UMNO sudah tidak lagi boleh berdiam diri. Sesuatu perlu dilakukan untuk menyelamatkan parti UMNO daripada dimusnahkan untuk selama-lamanya.

Dipetik dari sini

Read more ...

GERAN RM 15 JUTA!!! Hadiah kepada orang ramai lapor rasuah di SelangorSHAH ALAM 09 NOV : Orang ramai yang melaporkan rasuah bakal menerima hadiah di bawah satu geran RM15 juta yang akan dilaksanakan di bawah bajet Kerajaan Selangor 2012.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, geran itu merupakan duit yang dahulunya hilang akibat rasuah dan ianya kini digunakan bagi melaksanakan program pembasmian rasuah yang lebih berkesan dan sistematik.

Abdul Khalid berkata pelapor kes rasuah dan penyelewengan di dalam agensi Kerajaan Negeri Selangor yang berjaya dibuktikan akan diberikan hadiah oleh Kerajaan Selangor.

"Kerajaan negeri menyediakan peruntukkan untuk masyarakat memerangi rasuah, dan ianya bukan sekadar cakap-cakap sahaja, tetapi dibuktikan dengan tindakan melalui peruntukan yang disalurkan.

"Kita mempunyai ketelusan dan kebertanggungjawaban, dan kerajaan negeri menyediakan peruntukan untuk memastikan kerajaan negeri mengamalkan pentadbiran yang telus," kata Abdul Khalid semasa sidang media selepas pembentangan bajet.

Dana tersebut juga boleh diguna untuk mengaudit pihak yang menyalahgunakan peruntukan kerajaan, Abdul Khalid berkata.

"Dan jika ada pihak yang mempunyai maklumat berkenaan rasuah, dan memerlukan peguam untuk mendapatkan perlindungan, kita akan menilai perkara tersebut terlebih dahulu, dan jika dia benar-benar memerlukan, barulah kerajaan akan meluluskannya," katanya.

Read more ...

CAJ AIR SELANGOR!!! Pelan BN naik 71 peratus, Pelan PR percuma

SHAH ALAM, 9 NOV : Setiap isi rumah di Selangor bakal berdepan dengan kenaikan bil air sehingga 71 peratus berbanding kadarnya pada 2008 sekiranya Kerajaan Persekutuan terus berkeras menghalang Kerajaan Negeri Selangor melaksanakan penstrukturan industri air di negeri itu.

Sejak mengambil alih pentadbiran pada tahun 2008, Kerajaan Negeri pimpinan Pakatan Rakyat melancarkan bantuan pemberian 20 meter air percuma atau rebet RM11.40 sebulan kepada pengguna domestik bermeter. Ini memberi faedah kepada lebih 4 juta pengguna di Selangor.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pihaknya telah melantik Pakar Perunding kejuruteraan, Tetuan Erinco Sdn Bhd bagi melakukan carian, semakan dan penandaan keatas semua asset air Selangor dan seterusnya melakukan nilaian terhadap aset-aset tersebut.

"Selepas kelemahan operasi SYABAS didedahkan dalam Laporan Audit Negara 2008, satu notis telah dihantar kepada kerajaan persekutuan untuk menamatkan konsesi Syabas.

"Namun ia tidak dipersetujui oleh kerajaan persekutuan,"katanya semasa pembentangan Bajet 2012 di Sidang Dewan Undangan Negeri Selangor ( DUN) di sini hari ini.

Sebagai rekod, penswastaan industri air di Selangor bermula sejak 1994 dengan operasi rawatan oleh Puncak Niaga, diikuti SPLASH, ABASS dan akhirnya Syabas pada Disember 2004.

Senario ini hanya memberi manfaat dan keuntungan kepada syarikat konsesi berbanding rakyat negeri Selangor.

Menyedari kepincangan ini, Pakatan Rakyat sejak mengambil alih sehingga Januari tahun ini telah menawarkan sekurang-kurangnya tiga tawaran untuk mengambil alih dan menstrukturkan semula industri air.

Namun hanya ABASS dan Splash yang memberi kerjasama baik dengan menerima tawaran kerajaan negeri. Manakala pihak Puncak Niaga dan Syabas kekal menolak tawaran tersebut.

Justeru, kerajaan negeri hanya akan membenarkan projek Langat 2 dibina selepas Kerajaan Persekutuan menyelesaikan rundingan penstrukturan semula industri air yang merupakan penyelesaian holistik serta menguntungkan rakyat seperti yang dihasratkan dalam Akta Perkhidmatan Industri Air 2006.

"Harus diingatkan, segala asset ini telah digunakan secara percuma oleh kroni yang mendapat konsesi air sedangkan rakyat pula yang dibebankan dengan caj yang tinggi.

"Malangnya Kerajaan Persekutuan lebih sanggup membela kroni perniagaan berbanding rakyat Selangor. Namun ia tidak mematahkan semangat kita (kerajaan Negeri) untuk terus menjaga kepentingan rakyat Selangor," jelas Khalid.

Read more ...

BERBULU MATA UMNO!!! Kerajaan PR Selangor kembalikan RM 300 Juta kepada rakyat


SHAH ALAM, 9 NOV : Setelah empat tahun menguruskan negeri Selangor secara berhemah, pentadbiran Pakatan Rakyat telah berjaya menyelamatkan sebanyak RM300 juta daripada operasi kewangan negeri.

Jumlah itu akan dilaburkan kembali kepada rakyat Selangor melalui Geran Selangorku yang akan membiayai program-program dibawah Merakyatkan Ekonomi Selangor.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ketika membentangkan Belanjawan Negeri Selangor 2012 berkata, geran ini adalah berasaskan dana sumbangan dividen daripada GLC Negeri serta keuntungan operasi Perbadanan Menteri Besar (MBI) yang berjaya mendapatkan hutang-hutang lapuk dari Syarikat Talam Corporation.

Menurut Abdul Khalid, ia juga adalah hasil penstrukturan semula projek Canal City dan pengenalan polisi pemberi milikan tanah mengikut harga pasaran.

"Jika dahulu keuntungan ini hanya dimanfaatkan oleh rakan kongsi usaha sama yang berat sebelah serta kroni orang-orang yang berkuasa, kali ini habuan besar ini akan diagihkan kepada rakyat Selangor.

Ini sekaligus membuktikan bahawa pentadbiran tanpa rasuah dan kronisma serta pengurusan yang cekap dan tiada ketirisan telah memberi menfaat kepada rakyat Selangor," katanya.

Abdul Khalid berkata, geran ini akan diuruselia oleh MBI memandangkan pengurusannya adalah bersepadu dengan pentadbiran kerajaan negeri.

Antara program yang akan dilaksanakan melalui Geran Selangorku adalah pengenalan gaji minima, program memperkasakan wanita, program keusahawanan muda, pembinaan infrastruktur sukan, program sokongan pendidikan, program dari kebajikan kepada pekerjaan dan program jangkaan kehidupan bandar.

Selain itu, program pembasmian rasuah dan penyelewengan, program pengukukan demokrasi, program pengukuhan budaya, pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar, program penerangan maklumat negeri dan pembaikan industri.

Read more ...

PANAS!!!Anak Najib beli saham syarikat balak RM1.69 juta..Banyaknya duit anak Najib ni.. Mohd Nazifuddin Najib, 28 dilaporkan telah membeli sebanyak 2.04 juta saham pada harga 84.5 sen seunit berjumlah RM1.69 juta dalam sebuah syarikat pembalakan, Harvest Court Industries Bhd.... dia kerja apa agaknya?click image to enlarge view or see HERE

Anak lelaki Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membeli saham berjumlah RM1.69 juta dalam sebuah syarikat pembalakan, Harvest Court Industries Bhd.

Mohd Nazifuddin Najib, 28 membeli sebanyak 2.04 juta saham pada harga 84.5 sen seunit, sekaligus menyaksikan harga saham dalam syarikat berkenaan turut melonjak paling tinggi dalam masa sembilan tahun.

Nazifuddin adalah seorang daripada tiga anak Najib hasil perkahwinan pertama beliau dengan Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar.

Ini merupakan kali pertama beliau membeli saham Harvest Court dan beliau kini memiliki 1.19 peratus saham dalam syarikat itu, lapor Malaysian Chronicle.


Click image to enlarge view or see HERE

Turut sama meningkatkan milikan sahamnya dalam syarikat itu ialah Raymond Chan Boon Siew, 39 yang menguasai Sagajuta (Sabah) Sdn Bhd.

Menurut Malaysian Chronicle, Nazifuddin juga merupakan pengerusi Sagajuta, yang merupakan pemaju bagi kompleks membeli belah 1Borneo di Kota Kinabalu.

Sagajuta juga turut memiliki beberapa projek yang masih berjalan seperti 1Sulaman dan 1Likas di Kota Kinabalu dan 1Gateway di Klang.

Kedua-dua mereka menyertai lembaga pengarah Harvest pada 28 Oktober, 10 hari selepas Raymond Chan muncul sebagai pemegang saham utama Harvest Court apabila memiliki 23.808 juta saham atau 13.85 peratus saham.

Penyertaan Nazifuddin dan Raymond Chan melonjakkan saham syarikat itu sebanyak 30.5 sen kepada RM1.18 sen sesaham sementara waran pula meningkat sebanyak 30 sen kepada RM1.05

Namun, penganalisa pasaran tetap memberikan amaran terhadap lonjakan itu kerana seminggu sebelum Raymond Chan dan Nazifuddin menyertai Harvest Court, syarikat itu menerima pertanyaan aktiviti pasaran luar biasa (UMA) daripada Bursa Malaysia.

Sehingga kini, syarikat itu telah menerima dua pertanyaan aktiviti pasaran luar biasa daripada Bursa Malaysia.ASD

***********************

Najib's 28-year-old son stirs up a tsunami in the stock market
Written by Stan Lee, Malaysia Chronicle

Shares in once-ailing timber firm, Harvest Court Industries Bhd, rose to a nine-year high Mohd Nazifuddin Najib, the 28-year-old son of Prime Minister Najib Razak, emerged as a shareholder in the company.

The stock jumped 30.5 sen to RM1.18 on Tuesday, while the warrants rose by 30 sen a piece to close at RM1.05. The PN17 status slapped on Harvest since December 2009 was finally lifted the end of October, 2011.

"Market thrives on speculation and it is no harm for retailers to take a punt or two but be very careful, especially when it comes to PN17 or ailing firms revived solely by political interest," a research director at a large brokerage told Malaysia Chronicle.

"Scomi shares had also jumped miraculously when Abdullah Badawi was taking over from Mahathir Mohamad. But there are no such things as guaranteed profits. Cronies and the families of the political leaders should actually refrain from using their status to drive up speculative interest in their stock. This is not bad practice."

There is little informationn about Nazifuddin, but he is one of the three children Najib had with first wife Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar. They were married in 1976 and divorced in 1987, paving the way for his second marriage to Rosmah Mansor, a former banker with whom he has two children - Mohd Norashman and Nooryana Najwa.

Nazifuddin is the second child from Najib's first marriage, and has two siblings - an older brother Mohd Nizar Najib and Puteri Norlisa Najib. The youth's entry into the corporate world in such a fashion conflicts with the hopes Malaysians had placed in Najib's government and economic transformation plans, assiduously promoted by Minister in the PM's Department, Idris Jala.

After decades of cronyism, begun in a serious way by former premier Mahathir Mohamad and his sons and continued by the Badawi family, Malaysians and investors had hoped Najib would gut away the political links to the business world, which have spawned decades of endemic corruption. But that may be asking too much, said pundits, as that was how the top political families in Umno amassed their wealth beyond imagination.

Penny stocks shoot up as economic situation turns murky

Indeed, the rapid rise in Harvest Court's share price has given created a spillover effect into other retail and penny stocks, and analysts have cautioned retailers to look before they leap pointing to the bubble in the Second Board of the mid 1990s which burnt many small-timers.

The last time the market had been set abuzz by a penny stock was early this year, when Ho Wah Genting rose to RM1 a share from 36.5 sen in a span of two months.

Usually, the penny stocks are always the last to stage a bull run, and usually this comes when the economy is about sour with owners injecting rumour-driven incentives to push up their share prices before selling into the burst of retail demand.

"It is always the small guys who will get stuck or burnt when the big fish cash out," the analyst said.

New corporate tag team - Nazifuddin and Raymond Chan - rake in huge profits

Nazifuddin, who was recently appointed as a non-executive director of the company, bought 2.04 million shares at 84.5 sen. This is believed to be his first purchase of Harvest Court shares, bringing his shareholding in the company to 1.19 per cent.

Filings to the stock exchange also show that Harvest Court's second largest shareholder, Raymond Chan Boon Siew, who controls Sagajuta (Sabah) Sdn Bhd, had also bought more shares in the company.

The 39-year-old Chan bought 5.1 million shares at 84.9 sen a piece on the open market last Friday, Bursa Malaysia's record shows.

Nazifuddin is also the chairman of the privately held Sagajuta, best known as the developer of the 1Borneo mall in Kota Kinabalu, Sabah. Sagajuta has several ongoing projects including 1Sulaman and 1Likas in Kota Kinabalu, and 1Gateway in Klang.

Both Chan and Nazifuddin joined Harvest’s board on Oct 28 after Chan emerged as a substantial shareholder of Harvest 10 days earlier, when he acquired 23.808 million shares, or a 13.85% stake, at 20 sen per share.

The value of Chan’s stake in Harvest has since more than quadrupled as investors anticipate he may inject Sagajuta’s assets into Harvest. Sagajuta has awarded a contract worth some RM7.03 million for the supply of door leaves.

Chan’s entry into Harvest follows the abortion of earlier plans to inject Sagajuta into Jerneh Asia Bhd. About a week prior to Chan and Nazifuddin’s appointments, the company received an unusual market activity (UMA) query from Bursa Malaysia on Oct 17.

Old directors make way

However, some of the other directors in Harvest Court have been selling their shares.

Harvest managing director Ng Swee Kiat sold 600,000 shares and almost six million warrants, while non-executive director and chairman of the company's audit committee, Chua Eng Chin, sold 329,400 shares.

According to Jupiter Securities head of research, Pong Teng Siew, the directors might be making way for the new shareholders and their new businesses. He said the timber industry was getting tougher as timber resources were depleting, especially in Sabah and Sarawak.

"They have to find new business income streams. Therefore, new shareholders may emerge," Pong was reported as telling Business Times.

Indeed, Harvest Court's rise in recent weeks has been dramatic, and even its warrant have sky-rocketed, almost matching the underlying share.

The one-for-one warrants, which expires on November 19, 2019, has a conversion rate set at 25 sen, which is the technical jargon that means that an investor who buys the warrant will have to add an extra 25 sen to convert the warrants to the mother share.

While it might be that investors were attracted by the long life of the warrant, analysts warned that Harvest Court has already received as many as two unusual market queries from the stock exchange.

Malaysia Chronicle

Read more ...