Monday, January 24, 2011

Kes bohong lagi : Umno jadikan BN parti Bohong Negara

Keluar PKR : Mereka BOHONG lagi...Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) Tasek Gelugor pada hari ini terpanggil membuat sidang media untuk menjawab fitnah jahat yang tersiar di dalam Akhbar Sinar Harian (Bertarikh Isnin, 24 Januari 2011 / Bahagian Seberang Perai Utara, m/s: U26).

Artikel berita yang bertajuk “120 Ahli PKR Keluar Parti” itu jelas merupakan satu pembohongan besar yang direka-reka untuk memburuk-burukkan KEADILAN secara am, dan KEADILAN Tasek Gelugor secara khususnya.

KEADILAN Tasek Gelugor dengan ini menafikan sekeras-kerasnya laporan tersebut, yang dinyatakan sendiri oleh Sdr. S. Thevadas yang mewakili “kumpulan 120 ahli PKR yang keluar parti” tersebut. Sebagai bukti & rekod bertulis, KEADILAN Tasek Gelugor hanya memiliki 22 orang ahli sah yang berdaftar di Ladang Mayfield.

Dan yang bermasalah dan mengepalai ‘Majlis Keluar Parti’ itu hanyalah S. Thevadas seorang dan 10 orang yang bersamanya pada hari tersebut, bukanlah dari ahli KEADILAN Ladang Mayfield, tetapi mereka semuanya adalah penyokong-penyokong MIC! Persoalan terbesar adalah, dari mana datangnya sampai 120 orang ahli yang keluar dari parti ini sepertimana yang didakwa oleh S.Thevadas?

KEADILAN Tasek Gelugor juga menyelar tindakan UMNO & Barisan Nasional Tasek Gelugor yang diwakili oleh AJK UMNO Tasek Gelugor, Dr. Mohd. Radzi Yusof yang bertindak menerima ‘pembohongan’ tersebut semalam. Adalah dipercayai, tindakan UMNO mengiktiraf penipuan ini, adalah berkait rapat dengan agenda jahat mereka untuk menjadikan isu ini sebagai bahan kempen BN di PRK DUN Tenang.

Tindakan terdesak UMNO ini adalah bukti jelas, bahawa mereka akan buat apa saja, walaupun sampai ke tahap mengiktiraf pembohongan & fitnah demi meraih kembali sokongan, terutama dari komuniti India yang telah lama lari dari mereka.


Sdr Lim, wakil dari DUN Telok Ayer Tawar menyerahkan 60 borang keahlian baru KEADILAN kepada Ketua Cabang KEADILAN Tasek Gelugor, Sdr. Mohd. Nasir.

Akhir sekali, KEADILAN Tasek Gelugor akan tetap menjalin hubungan baik & akan meneruskan program-program pembangunan, khususnya pembangunan ekonomi mikro di kawasan-kawasan India di Parlimen Tasek Gelugor, demi manfaat komuniti tersebut.

KEADILAN Tasek Gelugor dalam masa yang sama juga akan terus komited membantu usaha murni Kerajaan Negeri dalam membangunkan sosio-ekonomi Kaum Melayu & Cina di parlimen ini. Walaupun dilanda pelbagai dugaan, kami tetap yakin Parti KEADILAN akan terus berkembang dengan keahlian yang makin rancak dan akan terus bersama dengan Pakatan Rakyat memimpin Malaysia selepas PRU akan datang.


“UBAH SEKARANG, SELAMATKAN MALAYSIA”


Sekian, terima kasih.

SYED MIKAEL RIZAL AIDID
Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK),
KEADILAN Cabang Tasek Gelugor

Read more ...

Soi Lek mengaku BN akan gagal di Pulau Pinang dan Kelantan

K'tan, P Pinang kekal milik Pakatan - Soi Lek.

chua soi lek tenang moral uplifting society 240111BN dijangka menang dalam pilihan raya umum (PRU) ke-13 dengan majoriti lebih besar, tetapi sukar untuk meramalkan sama ada ia majoriti mudah atau dua pertiga, kata presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Beliau berkata pengundi Malaysia diramal akan mengundi BN lagi setelah mencuba pembangkang pada 2008.

Ramalan ini berdasarkan perkembangan terbaru politik tanah air, kata Chua dalam syarahannya berjudul "Barisan Nasional dan Pilihan Raya Umum ke-13 di Malaysia" pada siri Kuliah Unggul S.Rajaratnam School of International Studies (RSIS) di Singapura, semalam.

Teks syarahannya difaks ke Bernama.

Chua berkata pengundi Malaysia kini lebih bijak dalam membuat pilihan. Selepas mencuba 'Pakatan' atau gabungan pembangkang pada 2008, ramai memilih mempertaruhkan Barisan dalam suasana politik yang jelas kini.

BN terus berkuasa

"Saya yakin majoriti Barisan yang konsisten akan kekal konsisten dalam PRU ke-13 dan selepasnya. Perdana Menteri "baru" (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) berusaha meraih kemenangannya yang pertama dalam pilihan raya umum, tetapi segala petanda membayangkan bahawa BN akan terus berkuasa selepas PRU ke-13," kata beliau.

NONEBagaimanapun, beliau berkata cakap-cakap mengenai PRU akan diadakan tahun ini hanyalah spekulasi oleh kerana penggal sekarang hanya berakhir pada 2013.

Beliau meramalkan dalam PRU akan datang, Pakatan Rakyat mungkin kekal berkuasa di Kelantan dan Pulau Pinang tetapi terpaksa bekerja keras di Kedah, Perak dan Selangor sementara Johor, Sabah dan Sarawak akan terus menjadi "simpanan tetap" BN yang memerintah, yang merangkumi hampir 35 peratus dari jumlah kerusi parlimen.

Pakatan banyak percakaran

"Barisan akan memenangi lebih banyak kerusi parlimen dan peratusan undi popular yang lebih besar. Sementara itu, lebih banyak percakaran dijangka berlaku di kalangan parti Pakatan.

tenang by election nomination day pas and bn supporters 220110 PKR marchers behind police"Di negeri-negeri Pakatan berkuasa, kekuatan dewan negerinya mungkin menurun," kata beliau.

Chua berkata lebih banyak langkah ke arah isu-isu keprihatinan awam yang merentasi sempadan kaum dan agama akan dilakukan, sementara kempen politik akan lebih berasaskan isu, daripada mirip kepada sesuatu yang memaparkan identiti kaum.

"Kualiti urus tadbir menjadi kritikal. Pilihan antara BN dan Pakatan Rakyat berpusat pada sistem penyampaian, prospek pertumbuhan dan keselamatan awam," katanya.
- Bernama-

Read more ...

Allah serlah kebutaan Umno

Kuasa Allah Di Tenang

Artikel : UMNO yang gagal mendidik diri mereka sendiri dan MCA supaya memahami ajaran Islam yang sebenar kini kepanasan kerana ketidakcerdikan yang disengajakan itu.

Pemimpin UMNO mengaku Islam tetapi menyokong MCA menghina adab bersalam dalam Islam. Mereka mempersalahkan calon PAS yang mengamalkan adab bersalam dengan lelaki bukan muhrim. Mereka berdiam diri apabila Rosmah peluk Chong Wei dan Shahrukh Khan. Mereka berdiam diri apabila Najib bersalam dengan kaum wanita UMNO.

Kuasa Allah tiada siapa yang dapat menghalang. Apabila Cikgu Mala jadi calon PAS untuk PRK Tenang, Allah serlahkan kebutaan UMNO terhadap ajaran Islam. Allah jadikan PRK ini sebagai pentas untuk menjelaskan adab wanita Muslim dengan lelaki bukan muhrim. Tahulah rakyat bahawa apa-apa yang selama ini dibuat oleh Najib, Muhyiddin mahupun Rosmah adalah salah dan haram hukumnya. Mufti Perak pun dah kata begitu.

Pemimpin UMNO yang selama ini sangat angkuh, terkangkang di Tenang. Harapkan laba daripada menghina Islam, Allah balas on the spot. Rasakanlah akibat daripada keengganan menerima Islam sebagai asas perjuangan. Dakwah secara tidak langsung ini amat baik untuk Melayu-Islam dan bukan Islam. Fahamilah. Hayatilah. Amalkanlah. Tinggalkanlah golongan yang sentiasa menyanggah perintah Allah itu. Alihkanlah sokongan anda kepada golongan yang hanya sanya berusaha menyelamatkan seluruh umat Islam di Malaysia ini dan membawa semuanya ke jalan yang diredai Allah. Amin!!!/Tinta

Read more ...

PAS Parit Buntar desak Presiden MCA minta maaf

Soi Lek perlu minta maaf

http://i31.photobucket.com/albums/c368/paspb/IMG_1467-1.jpg?t=1290752572PARIT BUNTAR, 25 Jan. : Pas Kawasan Parit Buntar meminta Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek meminta maaf kepada orang Islam kerana mempertikaikan tertib bersalam seorang wanita beragama Islam.

Ketua Penerangannya, Fakhrurrazi Khalid menyifatkan tindakan Soi Lek itu, menyentuh soal wanita Islam bersalam sebagai menghina agama Islam iaitu agama rasmi negara.

“Beliau sepatutnya perlu menghormati ajaran, didikan dan pendirian agama masing-masing.

“Sepatutnya juga pemimpin UMNO memainkan peranan memberi kefahaman kepada pemimpin MCA ini kerana ternyata beliau ini terlalu jahil.

“Sudah lama beliau berkawan dengan pemimpin UMNO, tetapi pemimpin UMNO tidak memberi kefahaman sebenar tertib bersalam orang Islam,” katanya.

Fakhrurrazi berkata, kontroversi yang ditimbulkan Soi Lek telah diikuti beberapa pemimpin MCA dan Gerakan yang turut mempertikaikan tertib bersalam orang Islam.

“Setelah 53 tahun merdeka MCA dan Gerakan sepatutnya sudah memahami tertib seorang wanita Islam.

“Beliau kena tahu itu adalah hukum agama, bagi orang Islam yang beriman tindakan itu adalah betul kerana agama jelaskan katakan ia haram,” katanya.

Menurutnya, sebagai seorang wanita yang beragama Islam sudah menjadi kewajiban calon Pas, Normala Sudirman untuk menjaga adab termasuk dari aspek bersalam.

“Kalau lelaki dan wanita itu bukan muhrim, mereka tidak boleh bersalam, itu haram namanya,” katanya.

Katanya, MCA harus memahami adat dan tatatertib orang Islam terutamanya golongan wanita sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh menimbulkan kontroversi.SH

Read more ...

Felda bukan lagi ‘fixed deposit’ BN

Pembangkang mampu pecah dominasi BN di Felda

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMzyWet9fPxLqztZIfXVlQP0eOKKQZp00gKRne_nynRgFHzGYPRTbozoB_o0B2zpHDxWYUApYEf8AhN-mCtdZWmZrsU6jSmvLJf-HTkUMN7qJt3z-9QDxQR1bPIs6WAEHjWqQVi7knkt6M/s1600/PKRYouthchiefShamsulIskandarMohdAkin.jpgBEMBAN, 25 Jan. : Pakatan Rakyat (PR) mampu mencapai kejayaan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang sekiranya berjaya memecahkan dominasi Barisan Nasional (BN) di kawasan tanah rancangan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda).

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, cabaran besar PR pada Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Tenang ialah meyakinkan pengundi di kawasan Felda.

Menurutnya, ia satu cabaran yang agak besar kerana ada tiga kawasan Felda di DUN Tenang.

“Sebagaimana kita tahu, Felda adalah ‘fixed deposit’ BN selama ini. Sebab itu kita kena yakinkan mereka bahawa patut ada perubahan.

“Saya yakin peluang PR untuk menang adalah cerah sekiranya kita dapat pecahkan dominasi BN di kawasan Felda, di sini,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Terdahulu, beliau mempengerusikan mesyuarat Majlis Pimpinan Keadilan Melaka yang diadakan di ibu pejabat PKR Jasin, di sini.

Shamsul Iskandar berkata, peruntukan RM1.6 bilion yang dijanjikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk Felda di DUN berkenaan jelas menunjukkan BN turut gusar dengan peningkatan sokongan dalam kalangan peneroka terhadap PR.

Ini katanya, ditambah pula dengan perkembangan positif membabitkan Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) dan 'task force' Felda.

"Saman terhadap Felda turut memberi tekanan yang hebat kepada jentera BN,” katanya.SH

Read more ...

Lapangan Terbang Moscow dibom

Lapangan Terbang Dibom, 35 Terbunuh - 180 Cedera


MOSCOW 25 Jan. : Sekurang-kurangnya 35 terbunuh dan hampir 180 lagi cedera dalam satu letupan bom di dewan ketibaan lapangan terbesar Rusia yang disifatkan antara terburuk berlaku di negara itu malahan mengorbankan dua orang pelancong Britain dipetik daripada laporan Associated Press.

Saksi memberitahu radio Russia, letupan bom itu turut memusnahkan kawasan tuntutan bagasi di lapangan terbang Domodedovo, Moscow.

"Satu letupan berlaku hari ini (semalam) di dewan ketibaan lapangan terbang Domodedovo," kata jawatankuasa penyiasat Russia.Jurucakapnya, Vladimir Markin, berkata siasatan sudah dilancarkan terhadap keganasan itu.

Seorang lagi pegawai, Tatyana Morozova, memberitahu agensi berita Interfax bahawa letupan juga berlaku di kawasan tuntutan bagasi, keganasan pertama yang berlaku tahun ini di kawasan bandar Russia.

Sumber keselamatan berkata, letupan berlaku di dewan berlepas antarabangsa. Media melaporkan, kepulan asap dilihat di kawasan tuntutan bagasi dan ramai yang berlari keluar dari pintu kecemasan lapangan terbang itu.

"Ramai yang cedera kerana melecur antara yang berlari. Anggota perubatan dilihat membawa sisa daging manusia yang diletak pada pengusung dan troli," kata seorang saksi dikenali sebagai Andrei kepada radio City FM.

"Ada juga yang dipapah dalam keadaan berlumuran darah," kata seorang lagi saksi, Nadezhda kepada radio itu.

Sergei Lavochkin yang berada dekat dewan ketibaan menunggu rakan dari Cuba, memberitahu televisyen Rossiya 24: "Saya dengar letupan kuat dan jeritan. Selepas itu, ramai yang berlari keluar."

"Ini adalah serangan pengganas berdasarkan maklumat awal," kata Presiden Dmitry Medvedev kepada pegawai keselamatan dalam sesi yang disiarkan secara langsung.
Jurucakap Kementerian Pembangunan Sosial dan Kesihatan, Sofia Malyavina, berkata 56 ambulans sudah dihantar bagi membantu mangsa.

"Lapangan terbang itu penuh dengan asap," katanya, Lapangan terbang Domodedovo dibina pada 1964, terletak 42 kilometer ke tenggara Moscow dan melayan 22 juta pengguna tahun lalu.

Umumnya, ia dianggap lapangan terbang paling moden Moscow tetapi prosedur keselamatannya sudah pun dipertikaikan.

Pada 2004, dua penyerang bunuh diri berjaya menaiki pesawat di Domodedovo dengan membeli tiket daripada petugas lapangan terbang.

Penyerang wanita terbabit meletupkan bom ketika pesawat di udara menyebabkan 90 orang maut dalam dua penerbangan. - AP/Reuters

Read more ...

Pertembungan Selangor Vs Kelantan : Penyokong kena tenang

Piala Sumbangsih, Penyokong Disaran Kawal Emosi


PETALING JAYA 25 Jan. : Penyokong pasukan Selangor dan Kelantan diminta mengawal emosi dan mematuhi arahan keselamatan ketika menyaksikan perlawanan Piala Sumbangsih di Stadium Shah Alam, Sabtu ini.

Naib Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin menasihatkan penyokong kedua-dua pasukan itu agar tidak menimbulkan sebarang kekacauan di dalam mahupun di luar stadium berkenaan.

Sebagai langkah keselamatan, pihak polis dan RELA akan mengadakan pemeriksaan badan pada setiap penonton bagi memastikan mereka tidak membawa masuk barang larangan seperti objek tajam dan mercun ke dalam stadium.

Seramai 745 anggota polis akan bertugas mengawal keselamatan di dalam dan luar stadium pada hari perlawanan, katanya kepada pemberita selepas mesyuarat jawatankuasa Piala Sumbangsih di Wisma FAM, Kelana Jaya, dekat sini.

Katanya Kelantan dan Selangor akan diperuntukan 40,000 tiket masing-masing dengan setiap satu berharga RM20 untuk orang dewasa dan RM5 bagi kanak-kanak.

Katanya tiket mula dijual di kaunter stadium pada Jumaat ini mulai jam 9 pagi hingga 7 malam.

Read more ...

Debat 'Talkin Umno' bakal jadi kenyataan

' Talkin Umno Perlis': Ali sahut cabaran debat

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglMdAAliOQdJpzvHV4QIFP3SIuCc1mtjoDxx50XcM4oqno43da14k6xGCOzT6Q4TgLq2_harVrNu6_tZwjGLkoHp8GmZH8OcrcoiVBciJ8W3p140YdLwGwAJmIaxfafyxpFKmI8LndevKA/s1600/kerandaumno.bmpKANGAR, 24 Jan.: Cabaran debat dalam isu ' talkin untuk Umno Perlis' antara bekas Ketua Penerangan Umno Perlis, Datuk Hashim Suboh, dengan Ahli Jawatankuasa Umno bahagian Padang Besar, Ali Ismail mungkin menjadi realiti menjelang Februari yang akan datang.

Menurut sumber dalaman Umno Perlis, konflik yang berlarutan antara Hashim dan Ali sudah hampir mencapai klimaksnya apabila Ali dikatakan sanggup menerima cabaran dari Hashim untuk mengadakan debat pada 3 Februari.

"Kalau segala persiapan berjalan lancar, Ali tidak ada apa-apa masalah untuk berdebat," kata sumber itu.

Bagaimanapun Harakahdaily difahamkan ada pihak daripada Umno tidak bersetuju dengan perdebatan tersebut kerana menyifatkan Hashim tidak layak untuk bersemuka dengan Ali untuk membicarakan masalah kepimpinan Umno negeri kerana beliau (Hashim) tidak memegang apa-apa portfolio dalam parti, sedangkan Ali masih lagi AJK Umno bahagian.

Dalam perkembangan lain, Ali dilaporkan telah membidas Hashim kerana mendakwa tidak memahami erti sebenar debat yang dilaung-laungkan.

"Debat ini adalah untuk memberi penjelasan sebenar kepada masyarakat tentang konflik yang timbul, ini termasuklah isu mentalkinkan Umno Perlis sepertimana yang dibangkitkan oleh Hashim dalam beberapa kenyataan beliau sebelum ini, " ujarnya.

Isu debat mengenai mengenai' talkin untuk Umno Perlis' yang mencetuskan konflik dalaman Umno Perlis itu dikaitkan rentetan daripada pertembungan antara 'team' Menteri Besar, Dr. Md Isa Sabu dengan ' team' bekas Menteri Besar, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Pertembungan kedua-dua kumpulan tersebut semakin parah apabila Shahidan dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Umno Perlis manakala Md Isa dikekalkan sebagai pengerusi - satu jawatan yang pernah disandang oleh Shahidan sebelum ini.

Dikatakan beberapa usaha telah dibuat oleh Umno Pusat untuk meredakan kemelut di negeri utara tanah air itu namun masih menemui jalan buntu.

Read more ...

Taktik kotor Umno : Buat risalah fitnah, tuduh PAS buat

Pas nafi edar risalah fitnah

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkr6CJFv0CO15j3PcwEPh7UJ0HQl0lo7pWodyK-jAWFpIXXjOHV0-QPXj7EzWNYMVsZUEmDYBt60ymmYXufNXcfAIgf74hmTYJDVmdmh9Yu9UdENIyZMDeH699YqXtNtGzwg86kWxHCZE/s1600/mahfodz.jpgSENAI, 25 Jan. : Pesuruhjaya Pas Johor, Datuk Dr Mahfodz Mohamed menafikan risalah-risalah fitnah daripada Kelab Wanita Veteran Barisan Nasional (BN) Labis adalah angkara parti itu.

Beliau berkata, Pas tidak mengeluarkan risalah kosong manakala setiap risalah dikeluarkan Pas Pusat dan mempunyai tandatangan sendiri.
“Kita tidak tahu angkara siapa kemungkinan boleh jadi angkara parti itu sendiri untuk mengaibkan parti lain,” katanya ketika dihubungi semalam.

Kelmarin Wanita UMNO Labis membuat laporan polis berkenaan penyebaran risalah-risalah yang mengatakan sayap itu tidak menyokong calon BN, Mohd Azahar Ibrahim.

Ketua Wanita UMNO Labis dilaporkan berkata, pihaknya mendapati ada kumpulan tidak bertanggungjawab yang menge­­darkan risalah dari rumah ke rumah di Kampung Bukit Mambai yang menyatakan Wanita UMNO tidak menyokong calon BN.

Mahfodz berkata, Pas telah memberi amaran pada anggota untuk tidak melakukan perkara-perkara yang tidak sepatutnya sepanjang pilihan raya kecil ini dan yakin penyebaran risah itu bukan perbuatan ahli Pas.

“Kita mohon agar pihak-pihak yang berkenaan hentikanlah segala provokasi. Sering kali berlaku setiap kali pilihan raya kecil atau umum diadakan dengan cerita-cerita seumpama ini seperti risalah tipu, fitnah seolah-olah untuk menggambarkan semuanya angkara parti pembangkang,” katanya.

Mahfodz berkata, banyak lagi perkara yang perlu dilihat seperti menyelesaikan masalah rakyat dan bukan menghabiskan masa utuk memburuk-burukkan parti lain.

“Kita bersaing secara sihat. Kadang kala saya pelik juga kerana sebagai contoh apa yang cuba dilakukan Pas, cuba dipolitikkan untuk dijadikan isu.

“Saya mohon jangan digembar-gembur isu seperti ini. Kita sesama Islam jangan bergaduh, apa yang kita harapkan dengan masa yang ada beberapa hari ini, perjalanan kempen dapat berjalan dengan baik dan lancar tanpa memburukkan parti lain.

“Baru-baru ini, ketika calon Pas, Normala Sudirman datang melawat kedai orang Cina di Labis. Entah bagaimana keluar cerita Normala mempersoalkan mengapa kedai itu jual minuman arak sedangkan kejadian itu tidak berlaku sama sekali,” katanya.

Read more ...

PAPA GOMO kantoi dek Puteri Umno

Tiada ahli kami dikasari : Puteri Umno Labis

Sebenarnya blogger kaki fitnah yang langsung tak takut dengan kuasa Allah ini tak perlu lagi ReJaM© perkenalkan kepada pembaca. Blogger ini sememangnya suka membuat fitnah yang bukan-bukan demi meraih sokongan rakyat kepada Barisan Nasional. Siapakah blogger yang dimaksudkan? Siapa lagi kalau bukan papa gomo!

Baru-baru ini difahamkan Papa Gomo telah menyebarkan fitnah terhadap Pakatan Rakyat, kononnya penyokong PR telah mengasari Puteri UMNO. Tujuan Papa Gomo berbuat demikian semata-mata untuk memburukkan Pakatan Rakyat sekaligus meraih sokongan untuk Barisan Nasional di PRK DUN Tenang.

Malangnya, Puteri UMNO sendiri tidak tahan dengan fitnah yang dilemparkan oleh blog fitnah Papagomo tersebut, lantas mendedahkan fitnah tersebut kepada wartawan Sinar Harian. Di atas ada petikan akhbar tersebut sila klik untuk membesarkan imej.Milosuam

Read more ...

Seluruh Malaysia sudah tahu, Umno derhaka

Umno derhaka: Dulu, kini dan selamanya

http://www.selangorkini.com.my/my/wp-content/uploads/2010/12/dun-selangor.jpgAMPANG, 25 Jan.: Seluruh rakyat negeri Selangor dan Malaysia semalam telah menyaksikan satu lagi sejarah penderhakaan pemimpin Umno BN, kata Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Tambahnya, tindakan Adun Umno BN yang menolak usul pindaan Undang-undang Tubuh Negeri Selangor bagi tujuan mengembalikan kuasa Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah sudah cukup melayakkan syarat buat mereka untuk bergelar “Umno Penderhaka Sejati, Dulu, Kini dan Selamanya”.

“Selama ini Umno mengaku kononnya merekalah Juara Melayu, tetapi bila mana usul pindaan mahu mengembalikan kuasa Raja-raja Melayu, terutama Yang Mulia Raja Selangor dibentangkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor, mereka menolak mentah-mentah pula,” ujarnya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini.

Beliau yang juga Keua Wanita PKR berkata, insiden semalam juga akan menjadi satu lagi ‘trade-mark’ kegagalan agenda Ketuanan Melayu Umno, selepas tragedi penarikan kuasa Raja-raja Melayu 1993.

“Dakwaan bahawa Umno parti pemusnah dan penindas bangsa Melayu kini tidak lagi diragui dan sudah terbukti benar,” katanya.

Justeru, ujarnya rakyat kini telah sedar, siapa Juara Melayu sebenar, siapa Hang Tuah tulen, yakni yang pastinya bukanlah Umno “Si Penderhaka Sejati, Dulu, Kini dan Selamanya”.

Ketua Pembangkang Dun Selangor, Datuk Satim Diman semasa membahaskan perkara itu semalam menegaskan beliau dan 20 Adun dari Barisan Nasional serta Adun Bebas tidak akan menyokong usaha kerajaan negeri untuk meminda Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri seperti yang dibentangkan oleh Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Read more ...

PRU 13 : PR menang akan kembali kuasa Sultan, Umno menang kuasa Sultan tidak dikembalikan

Pakatan Selangor tekad dapatkan majoriti 2/3

http://blog.mynothing.net/wp-content/uploads/2008/04/pr.png

SHAH ALAM, 24 Jan: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, walaupun sidang Dewan Negeri Selangor hari ini gagal untuk meluluskan pindaan Undang-undang Tubuh Negeri, namun keputusan itu tidak mematahkan semangat Pakatan Rakyat.

Menurutnya, isu ini menguatkan lagi tekad PR untuk membuktikan kewibawaan mereka dan memperolehi majoriti dua pertiga dalam pilihan raya akan datang supaya pindaan ini dapat dibangkitkan semula.

Abdul Khalid menegaskan demikian ketika bercakap dalam sidang media sebaik selesai mengusulkan tempoh mesyuarat pada hari ini dilanjutkan sehingga jam 7 malam bagi memastikan semua urusan sidang selesai.

Dalam sidang sejak pagi tadi, semua wakil BN mengambil sikap tidak menyokong usul pindaan Undang-undang Tubuh Negeri Selangor yang dibawa oleh Abdul Khalid dalam usaha mengembalikan kuasa Sultan dan MB untuk melantik tiga ex-officio termasuk SUK.

Menurut kenyataan Speaker Dun Selangor, Datuk Teng Chang Khim, dewan memerlukan dua pertiga, iaitu 38 sokongan dari 56 Adun sedangkan PR hanya mempunyai 35 kerusi sahaja dan BN (21).

Dalam pada itu, Khalid berkata, mereka masih berpendirian Sultan Selangor dan MB berhak untuk memainkan peranan dalam pemilihan tiga ex-officio demi memastikan dasar-dasar kerajaan negeri dapat dilaksanakan dengan sempurna.

"Walaupun pihak Persekutuan nampaknya terus mengenepikan suara rakyat Selangor dan enggan menghormati semangat Federalisme atau bertemu setengah jalan, kerajaan negeri akan berusaha memastikan pentadbiran kerajaan negeri akan terus berjalan dengan baik dan selancar mungkin demi kebajikan rakyat Selangor," tegasnya.

Bersama menjunjung amanah rakyat, tegasnya, Kerajaan Pakatan Rakyat akan terus menggandakan usaha untuk menjalankan tugas dan meneruskan agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor yang memperjuangkan kebajikan dan kesejahteraan rakyat.

Terdahulu, beliau mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada semua yang terlibat menjayakan sidang kali ini terutama Speaker yang berjaya menjalankan tugas secara profesional.

Read more ...

MCA makin hilang sokongan di Labis

Tenangkah Sokongan Masyarakat Tionghua Kepada MCA?


Artikel : Pilihan raya kecil Tenang yang akan berlangsung pada Ahad depan adalah PRK yang ke-15 sejak berakhirnya Pilihan Raya Umum ke-12.

Sudah tentu pada permukaannya di Johor khususnya di DUN Tenang, segalanya amat tenang seperti yang tertera pada nama kawasan berkenaan. Tenang hingga tidak akan berlaku sebarang kejutan. Maklum juga bahawa Johor adalah kubu kuat buat Barisan Nasional dan MCA.

Pastinya juga, keyakinan untuk mengekalkan kerusi Tenang cukup tinggi apatah memenanginya dengan undi majoriti yang lebih tinggi seperti yang diuar-uarkan oleh Timbalan Perdana Menteri tempoh hari.

Pada kertas, BN tidak memiliki sebarang masalah untuk menang. Tambahan pula, BN kini dilihat berada pada momentum yang menaik. Jika mengambil senario politik semasa serta penerimaan masyarakat di sana, calon BN iaitu Mohd Azahar Ibrahim mungkin boleh menutup mata dan meraih sokongan penduduk dengan mudah.

Namun dalam era pasca PRU 12, sentimen sedemikian sudah tidak boleh dipakai lagi. Bagi MCA terutamanya, PRK Tenang boleh diibaratkan sebagai medan terakhir untuk mereka meyakinkan pucuk pimpinan BN bahawa ia masih bertaring dan bernyawa.

Mengandaikan bahawa PRU 13 akan dilangsungkan pada Mac nanti, Tenang akan menjadi penanda aras kepada sejauh mana penerimaan masyarakat Tionghua kepada MCA.

Mampukah paras sokongan masyarakat Tionghua kepada MCA yang terus berada pada paras 20-25 peratus dalam dua tahun kebelakangan ini akan berubah? Ataupun ia akan terus merudum sekaligus menyulitkan pengaruh MCA di Johor?

Jika calon BN memang dengan undi majoriti yang lebih tinggi dan penambahan sokongan orang Tionghua, maka MCA dan Presidennya, boleh menarik nafas lega. Bagaimanapun, sekiranya keadaan sebalik yang berlaku, maka segala ketenangan yang digembar-gemburkan itu mungkin berubah sekelip mata ibarat kepingan domino yang runtuh.

Dalam erti kata lain, Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkemungkinan berhadapan dengan keadaan yang kurang menyenangkan. Keputusan PRK Tenang adalah cukup signifikan buat Soi Lek dan MCA atas beberapa sebab.

Antaranya, DUN Tenang merupakan salah satu kawasan DUN yang terletak di bawah Parlimen Labis iaitu kawasan Parlimen yang pernah disandangnya enam tahun lepas. Soi Lek sememangnya disegani di sana. Sebarang kemerosotan undian masyarakat Tionghua kepada MCA, adalah pukulan hebat kepada Soi Lek dan imejnya sebagai pemimpin masyarakat Tionghua.

Sudah pastinya, musuh politik beliau akan menggunakan isu ini sebagai satu senjata untuk melemahkan kedudukannya sebagai orang nombor satu parti. Sebarang kemerosotan sokongan masyarakat Tionghua di Tenang selepas ini boleh ditafsirkan bahawa masyarakat Tionghua tidak yakin dengan kepimpinan beliau.

Boleh dikatakan bahawa masyarakat Tionghua sudah mempunyai pendirian masing-masing untuk tidak sokong MCA kerana bosan dengan kemelut dalaman parti yang tidak berkesudahan.

Sebagai Ahli Parlimen Labis yang disegani, kegagalan untuk menaikkan sokongan masyarakat Tionghua bererti beliau mungkin kehilangan legitimasi untuk mewakili orang Cina. Ini hanya bererti bahawa MCA tidak boleh terus mendakwa dirinya sebagai pejuang kepada suara orang Tionghua. Adalah cukup ironis jika mereka terus berbuat begitu.

Selama ini, faktor kubu kuat sering dijadikan alasan untuk meraih sokongan pengundi tetapi mengambil kira sentimen masyarakat Tionghua yang berubah-ubah seperti yang dilihat di Sibu dan Hulu Selangor, alasan itu mungkin tidak relevan lagi.

Komposisi pengundi Tionghua di Tenang agak besar iaitu 38.13 peratus. Jumlah tersebut mewakili hampir setengah daripada jumlah keseluruhan penduduk di Tenang. Mengambil kira iklim politik semasa, MCA boleh dianggap bernasib baik jika mampu mendapat antara 20 peratus hingga 25 peratus sokongan.

Perlu diingat bahawa pengaruh dan sokongan DAP di Johor sejak kebelakangan ini menampakkan peningkatan dan ia tidak harus dipandang remeh. Kegagalan untuk meraih sokongan pengundi Tionghua hanya akan memberikan tanggapan bahawa kubu kuat terakhir MCA di Johor, bakal tergugat pada PRU akan datang.

Di Tenang kali ini juga, bakal menyaksikan pertembungan antara dua Chua iaitu Chua Soi Lek dan Naib Presiden PKR, Datuk Chua Jui Meng. Umum mengetahui bahawa Jui Meng merupakan pemimpin yang popular di Bakri lebih-lebih lagi beliau adalah ahli Parlimen kawasan itu selama lima penggal.

Pertembungan dua Chua ini menarik kerana masing-masing teringin untuk menentukan siapakah antara dua Chua yang lebih berpengaruh. Menambahkan kehangatan pertembungan itu ialah Soi Lek merupakan orang yang menggantikan Jui Meng sebagai Menteri Kesihatan.

Sebarang keputusan yang tidak memihak kepada Soi Lek dan MCA akan mengundang tekanan daripada parti komponen lain untuk meletakkan calon yang boleh menang pada PRU 13. Parti-parti komponen tadi barangkali akan mempersoalkan kekuatan dan kerelevanan MCA untuk terus bertanding di kawasan yang pernah diserahkannya dahulu.

Andai kata MCA gagal raih sokongan masyarakat Tionghua di Tenang dengan menyeluruh, DAP bersedia untuk mengambil teraju kepimpinan sebagai wakil utama masyarakat Tionghua. Jika senario ini menjadi kenyataan, maka kepimpinan Soi Lek dijangka berhadapan dengan situasi yang tidak menentu sekalipun pemilihan parti MCA dikhabarkan akan ditangguhkan.

Justeru, tidaklah mengejutkan jika senario yang kalut berlaku dalam MCA (yakni perebutan kuasa) sekiranya kedudukan Soi Lek semakin longgar. Sejarah silam sudah membuktikan ia pernah berlaku dan boleh berlaku semula.

Tetapi jika sokongan pengundi Tionghua meningkat, ia bererti bahawa Soi Lek boleh menarik nafas lega dan berbangga bahawa MCA yang dipimpinnya sudah diterima semula oleh masyarakat Tionghua.

Apapun, air yang tenang jangan disangkakan tiada buaya. Begitu juga dengan PRK Tenang. Mungkinkah terdapat kejutan yang bakal berlaku selepas ini? Mampukah MCA mampu tersenyum lebar dengan paras sokongan masyarakat Tionghua di Tenang?

Read more ...

SPR kekalkan strategi menangkan Umno

SPR enggan guna dakwat, kekal undi pos

PUTRAJAYA, 24 Jan: Pakatan Rakyat melahirkan rasa kesal ekoran Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tetap dengan pendirian tidak mempertimbang cadangan mereka bagi penggunaan dakwat kekal.

SPR juga turut menolak desakan menghapuskan undi pos yang didakwa tidak telus.

Bagaimanapun jelas Ahli MPP (Ex-Officio) PKR, Sivarasa Rasiah, SPR mempertimbang untuk menambah baik sistem tersebut.

"Bagi pendaftaran automatik, SPR juga memberitahu tidak akan dilaksanakan kerana perlu kepada pindaan perlembagaan," katanya lagi.

Selain pendaftaran automatik, turut menuntut pindaan perlembagaan adalah cadangan supaya umur layak mengundi diturunkan kepada 18 tahun.

Sehubungan itu, perkara tersebut perlu dibawa ke Dewan Rakyat jika mahu dilaksanakan.

Pakatan Rakyat turut yakin bahawa tiada persempadan semula akan dibuat jika Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 diadakan tahun ini.

Keyakinan itu dilontarkan Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali selepas pertemuan antara pemimpin Pakatan Rakyat dengan SPR di sini, hari ini.

Menurut penjelasan SPR katanya, kajian persempadanan semula hanya akan bermula 21 Mac tahun ini dan mengambil masa dua tahun sebelum dilaksanakan.

"Jadi kita boleh buat kesimpulan, kalau pilihan raya dibuat 2011, maka tiada persempadanan semula," katanya pada sidang media di lobi pejabat suruhanjaya itu.

Turut serta pada pertemuan dengan anggota tertinggi SPR itu, Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Datuk Abd Halim Abd Rahman, Setiausaha Biro Pilihan Raya DAP, Liew Chin Tong, Ketua DAPSY, Antony Loke dan dua wakil dari sekretariat Pakatan Rakyat.

Pertemuan kira-kira satu jam setengah itu antara lain turut membincangkan isu proxy voting, undi pos kepada askar wataniah, penggunaan dakwat kekal, pendaftaran automatik serta umur mengundi 18 tahun.

"Pengerusi SPR memberi jaminan bahawa proxy voting tidak akan dilaksana," tambahnya lagi.

Berhubung dakwaan askar wataniah akan mengundi secara pos pula beliau berkata, SPR turut memberi jaminan perkara itu tidak berlaku.

"SPR juga memberi jaminan askar wataniah tidak termasuk dalam undi pos," katanya.

Sebelum ini jelasnya, terdapat kebimbangan berhubung status undi askar wataniah sama ada mengundi sebagai pengundi pos atau biasa.

Seperkara lagi yang turut dibincangkan adalah cadangan tempoh kempen selama 21 hari.

Menurut Liew, jumlah tersebut adalah separuh daripada amalan pada pilihan raya umum pertama tahun 1959 yang menetapkan tempoh kempen sebanyak 42 hari.

Read more ...

Hamas lambang kehebatan perjuangan Islam

KUALA LUMPUR, 24 Jan: Kejayaan parti Hamas menubuhkan kerajaan di Palestin jelas membuktikan perjuangan Islam di mana-mana sekali pun di dunia ini pasti akan mendapat kemenangan juga akhirnya, walaupun ditentang setiap masa dengan pelbagai cara oleh musuh-musuh Islam.

Hamas dan PAS merupakan parti yang mempunyai dasar perjuangan yang sama, namun cabaran yang dialami oleh para pejuang Hamas jauh lebih hebat berbanding pejuang-pejuang PAS di tanah air.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, kemenangan pejuang-pejuang Hamas di Gaza jelas berlaku kerana pertolongan Allah kepada mereka, di samping pertolongan sesama manusia di serata dunia.

Menurut beliau, Hamas dan pejuang-pejuangnya bukanlah parti dan nama-nama asing bagi PAS dan umat Islam di negara ini. Oleh itu, pelbagai pertolongan kepada mereka pasti akan terus dihulurkan dari semasa ke semasa.

"Hamas adalah parti Islam yang sama juga dengan PAS di Malaysia. Perjuangan para pejuang Hamas sememangnya memberikan pelbagai pengajaran kepada umat Islam lain.

"Mereka terpaksa menempuhi jalan amat sukar untuk menang, tetapi akhirnya mereka menang juga. Itu membuktikan bahawa perjuangan atas nama iman dan Islam pasti akan berjaya walaupun terpaksa menghadapi tentangan bukan sahaja daripada orang-orang kafir, tetapi pengkhianatan dari kalangan umat Islam sendiri," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyambut kedatangan rombongan wakil Kerajaan Hamas di Gazza yang dalam kunjungan mereka untuk menemui beliau di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, di sini, hari ini.

Rombongan tersebut diketuai oleh Pengarah Besar Pejabat Perdana Menteri Kerajaan Hamas, Hani I. Y. Abu Owda, manakala anggota-anggota rombongannya pula terdiri daripada Muat Haniyyah yang juga anak kepada Perdana Menteri Ismail Haniyyah, Dr Mahmoud Z. M. El Madhoun yang juga Pengarah Besar Program Latihan Diplomasi, Rami J.H. Al Ghamri yang juga jurutera dan Read Abu Dayer yang juga pegawai di Jabatan Perdana Menteri.

Selain Abdul Hadi, turut menyambut mereka di Pejabat Agung PAS termasuklah Timbalan Presiden, Ustaz Nasharudin Mat Isa, AJK PAS Pusat, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, Setiausaha Politik kepada Presiden PAS, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, Setiausaha dan AJK Lajnah Antarabangsa PAS Pusat, Mohd Faiz Nawi dan Amran Al-Malizi.

Menurut Abdul Hadi, cabaran dan keperitan yang dialami oleh para pejuang Hamas, antara lain boleh dihalusi dengan cabaran yang dialami oleh para pejuang Hasbullah di Lubnan yang menyaksikan kegagalan musuh Islam dan pihak sekular, walaupun mereka terpaksa berhadapan dengan tentangan hebat pihak musuh yang menggunakan senjata canggih.

"Kita amat sedih apabila ramai pemimpin dan pejuang-pejuang Hizbullah di Lubnan seperti Hassan Al-Bana akhirnya ditangkap akibat pengkhianatan umat Islam sendiri. Sesudah itu, golongan sekular pula yang mengambil alih tampuk pemerintahan.

"Namun akhirnya terbukti juga, golongan sekular tetap gagal. Yang berjaya adalah perjuangan Islam seperti yang berlaku di Gaza sekarang," katanya.

Apa yang berlaku di Gaza itu, katanya, sewajarnya diambil pengajaran oleh setiap pihak terutama umat Islam sendiri bagi memperkuatkan iman masing-masing agar perjuangan Islam jangan sampai dikhianati umat Islam sendiri.

Sehubungan itu, beliau menyarankan agar seluruh umat Islam sedar dengan kelebihan perjuangan Islam itu sendiri berbanding perjuangan-perjuangan atas nama-nama lain, bagi membolehkan semua pihak kembali bersatu atas nama iman dan Islam, sementara masih diberikan kesempatan hidup di dunia ini oleh Allah SWT.

Read more ...

Muhyiddin tak hormati agamanya sendiri ?

Muhyiddin pengadu domba nombor satu

http://2.bp.blogspot.com/__t3_XOcHzbI/Sxu8Nww9-2I/AAAAAAAAKK4/Cfh1HJeOCEs/s320/wak-sembab-pendengki.jpgKUALA LUMPUR, 24 Jan: Datuk Mahfuz Omar menyifatkan Tan Sri Muhyiddin Yasin sebagai 'pengadu domba nombor satu' apabila menyokong tindakan pemimpin MCA menakutkan masyarakat Cina dengan isu negara Islam.

Beliau yang juga Naib Presiden PAS berkata, sikap Timbalan Presiden Umno itu bukan sesuatu yang pelik, malah yakin itulah mainan pemimpin Umno sejak melihat sokongan bukan Islam kepada Pakatan semakin bertambah.

Tambahnya, tindakan itu juga menjelaskan betapa Muhyidin yang juga Timbalan Perdana Menteri tidak ada isu untuk berdepan Pakatan Rakyat pada pilihan raya kecil Dun Tenang kali ini.

"Satu ketika bila berdepan masyarakat Melayu dia (Muhyidin) kata PAS nak hapus negara Islam, kononnya mahu menanam kebencian orang Islam kepada PAS.

"Tapi bila berdepan pengundi bukan Islam dia kata PAS mahu tegak negara Islam kerana mahu takutkan orang bukan Islam menyokong PAS.

"Beginilah orang tak ada isu, pengadu domba nombor satu," katanya.

Sehubungan itu beliau mahu rakyat menilai sikap pemimpin Umno dan BN yang disifatkannya mampu mengancam keselamatan negara.

Sebelum ini, isu negara Islam yang dibangkitkan oleh presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan disifatkan oleh Muhyiddin sebagai tindakan "mengingatkan masyarakat Cina".

Muhyiddin juga dilaporkan berkata "ada baiknya" MCA berbuat demikian kerana sehingga kini, PAS tidak pernah menukarkan perlembagaan yang menggariskan agenda untuk menubuhkan negara Islam.

Bagaimanapun, Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang membidasnya dengan menyifatkan ia "isu lama" dan masyarakat Cina tidak akan terpedaya dengannya.

Berhubung isu calon PAS, Normala Sudirman yang memakai sarung tangan sewaktu bersalam pula, Mahfuz menggesa Umno BN berhenti mempolitikkan isu tersebut dan menghormati pegangan seseorang dalam beragama.

"Sama macam kita menghormati orang Hindu tak makan lembu, bukan bermakna lembu itu kotor, tetapi sebab pegangan agama," katanya.

Read more ...

Hu Phang Chaw cabar MCA, Gerakan debat

DHPP Sedia Berdebat MCA dan Gerakan

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMYc1ojx1JzImYTCE3FhgviqP5eHcH9qLaW67UjDHJNbeuem0nd7sYyBYouscS7hhl7hceS-swclU2HAYthszirQe4SL9aiSchvYax_szC9cQgn8OBse2TBv1MyYBY_GTq7drH41ptYu28/s320/huH+pang+chow03.JPG

LABIS, 24 Jan - Hu Pang Chaw, Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS Pusat (DHPP) meminta parti komponen Barisan Nasional (BN), MCA dan Gerakan jangan memutarbelitkan isu Islam demi kepentingan politik.

Menurut beliau, sekiranya MCA dan Gerakan faham berkenaan Islam, sudah pasti mereka tidak akan menakutkan pengundi-pengundi Cina di Dun Tenang dengan kenyataan yang negatif terhadap Islam.

"Jangan tunjuk kepandaian dengan agak mereka itu seperti seorang imam," ujarnya mengulas isu calon PAS Normala Sudirman yang enggan bersalam dengan lelaki dalam kempen pilihan DUN Tenang yang dibangkitkan oleh Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Bukan Presiden MCA itu sahaja, malah Ketua Wanita Gerakan, Datuk Tan Lian Hoe yang turut memainkan isu ini lambang orang agama dalam Umno gagal menerapkan Islam dalam BN.

Jelas Hu, ada tradisi negara luar yang tidak bejabat tangan seperti wanita di Thailand. Mereka tidak berjabat tangan dengan lelaki.

"DHPP menyokong perjuangan PAS, mencabar MCA untuk berdebat secara terbuka jika isu ini jika mereka masih tidak faham," tambahnya ketika menjawab temubual wartawan Sinar.

Dalam perkembangan sama, Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata PAS bangga DAP, PKR jawab isu bersalam.

"PAS merasa bangga isu bersalam itu dijawab oleh rakan-rakan DAP dan PKR yang bukan Islam," jelasnya.

Read more ...

Pendedahan mengenai calon BN diteruskan

Pada siri pendedahan yang lalu, CiLiK© telah mengutarakan kisah lelongan yang menyebabkan tanah berkenaan terlepas ke tangan pihak ketiga akibat Keculasan Datuk Ai, Calon BN semasa menjawat jawatan Penolong Pentadbir Tanah Segamat ketika itu, sila rujuk link ini [Penyelewengan Calon BN].

Sebelum ini, Datuk Ai (Calon BN DUN Tenang) mengatakan bahawa dia tidak bimbang dengan serangan pembangkang kerana "beliau tidak ada perkara yang disembunyikan" [Utusan]. Nampaknya Datuk Ai sudah lupa dengan salah guna kuasa yang pernah dilakukan malah sudah diketahui oleh seluruh warga di Segamat! bangkai gajah mahu ditutup dengan tudung saji "Pelanduk mudah lupakan jerat". CiLiK cabar Datuk Ai! Sila nafikan pendedahan ini!

Pendedahan diteruskan

Walaupun pelbagai cara telah dilakukan oleh tuan tanah, sehingga terpaksa bergolok bergadai untuk mempertahankan tanahnya daripada dilelong, namun proses lelongan tetap juga berlaku.

Sebagai jalan terakhir, tuan tanah yang terlalu terdesak telah menawarkan wang RM 3000 kepada pembida agar menarik diri daripada lelongan tersebut. malangnya pihak pembida menolak, sebaliknya meminta wang sebanyak RM 30,000 jika mahu pihaknya menarik diri dari pembidaan tersebut.

Akhirnya terlepaslah tanah seluas 8 ekar ini kepada pembida tersebut. Tuan tanah yang berasa dianiaya oleh masaalah birokrasi Datuk Ai selaku PPT pada waktu itu telah melantik peguam bagi memastikan perkara ini dibawa ke mahkamah.

Keadilan harus dituntut! Salah guna kuasa Calon BN, Datuk Ai harus didedahkan kepada masyarakat! Ini bukan isu peribadi, tetapi isu penyelewengan yang melibatkan tanah rakyat yang teraniaya.

Sebagai bukti dakwaan ini, di bawah ini CiLiK© dedahkan dokumen-dokumen yang berkaitan, [Sila klik untuk membesarkan imej]


Nantikan pendedahan seterusnya, apabila pembeli tanah telah mengambil tindakan saman ke atas Kerajaan Johor akibat dari keculasan Calon BN DUN Tenang, si Datuk Ai ini.

CiLiK© "Datuk Ai cuba menutup bangkai gajah dengan tudung saji walaupun bau busuknya sudah lama dihidu oleh seluruh warga di Segamat Johor!"Milosuam

Read more ...

BN terlalu terdesak, hanya mampu fitnah

Fitnah !!! PAS Beri Tempoh 24 Jam Kepada Ahli Parlimen Labis


PAS Johor mahu mengambil tindakan undang-undang terhadap Ahli Parlimen Labis Chua Tee Yong( gambar kiri ) kerana didakwa telah memfitnah calon PAS-Pakatan Rakyat Normala Sudirman ketika kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang.

Laporan akhbar harian China Press hari ini memetik Chua, anak Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, sebagai berkata Normala ada bertanya kepada seorang peniaga Cina “kenapa jual minuman arak” ketika berkempen.

Menurut Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor, Dzulkefly Ahmad, pihaknya akan menyaman Chua kerana telah membuat tuduhan yang tidak berasas.

Selain itu, Dzulkefly memberi tempoh 24 jam kepada Chua untuk membuktikan tuduhan tersebut.

“Tuduhan itu adalah satu pembohongan, dalam masa 24 jam kita minta Tee Yong untuk buktikan nombor kedai, tempat dan masa kejadian itu berlaku.

“Kalau gagal kita akan hantar surat peguam dan memfailkan saman fitnah di mahkamah.

“Calon kita tidak lakukan perkara itu, jadi kita minta Chua Tee Yong buktikan kepada kita,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua menggesa Chua supaya meminta maaf kepada Normala kerana telah membuat tuduhan palsu.

“Chua Tee Yong kata Normala pergi ke sebuah kedai kopi dan jumpa dengan bos kedai itu kenapa jual arak?

“Ini adalah satu tuduhan palsu yang dibuat oleh Chua Tee Yong, saya dah maklumkan kepada PAS dan Normala sendiri menafikan perkara itu,” katanya.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu percaya tuduhan yang dibuat Chua itu adalah kerana mahu menakut-nakutkan pengundi-pengundi bukan Melayu di kawasan Tenang.

“Ini adalah untuk takutkan pengundi Cina, ia adalah satu kenyataan yang tidak bertanggungjawab, dia (Chua) perlu minta maaf kepada Normala,” katanya.

Sebelum ini MCA telah menimbulkan kontroversi mengenai cara bersalam Normala yang enggan bersalam dengan lelaki.

Kontroversi itu terlebih dahulu ditimbulkan Dr Chua dan ia diikuti beberapa pemimpin MCA yang turut mempertikaikan pendekatan Normala itu.

Selain itu, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub pula berkata tuduhan itu dibuat kerana mahu menimbulkan keresahan di kalangan pengundi bukan Melayu khususnya orang Cina.

“Cikgu Mala (Normala) telah menafikan sekeras-kerasnya bahawa itu adalah tuduhan berniat jahat.

“(Ia) satu perancangan yang jahat untuk menimbulkan keresahan dan ketakutan orang Cina,” katanya.

Gelanggang kempen kerusi DUN Tenang dibuka secara rasmi kelmarin dengan menyaksikan persaingan satu lawan satu antara calon Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat.

BN menurunkan Mohd Azahar Ibrahim iaitu bekas Penolong Pentadbir Tanah Daerah Kecil Rengit.

Pilihan raya kecil DUN Tenang diadakan berikutan kematian penyandangnya dari BN, Allahyarham Datuk Sulaiman Taha pada 17 Disember lalu.Hari pengundian adalah Ahad ini.TMI

Read more ...

Dah tahu pemalas, tak payah dok gatal nak jadi wakil rakyat

Malas hadir sidang jangan sertai pilihan raya

KUANTAN, 24 Jan: “Kalau tak sanggup hadir sidang Dun, jangan bertanding.” Itulah intipati mesej yang disampaikan oleh Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) kepada para wakil rakyat yang gagal menghadirkan diri ke sidang Dun sehingga terpaksa mengakibatkan pilihanraya kecil berlaku.

Sambil menyelar wakil rakyat sedemikian sebagai tidak bertanggungjawab dan tidak bermoral, Tuan Ibrahim berkata tindak-tanduk mereka turut menyebabkan duit rakyat dihabiskan dalam kegiatan rasuah yang berleluasa apabila pilihanraya kecil diadakan.

“Lain kali kalau tak sanggup menjalankan tugas asasi, jangan bertanding. Menyusahkan rakyat,” kata Tuan Ibrahim sebagai respon kepada karenah Adun Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah yang akan mengemukakan permohonan di Mahkamah Tinggi hari ini bagi mencabar keputusan Speaker Dun Selangor, Datuk Teng Chang Kim.

Terdahulunya, Teng mengisytiharkan bahawa kerusi Dun Pelabuhan Klang kosong apabila Badrul didapati gagal menghadiri sebarang sidang Dun untuk tempoh enam bulan bermula daripada 5 Julai 2010 tanpa alasan munasabah.

Namun begitu, Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar tidak bersetuju dengan Teng bahawa kuasa untuk mengisytiharkan sesebuah kerusi tersebut kosong berada di tangan Speaker dengan alasan bahawa Perlembagaan Persekutuan memberi mandat kepada badan pengendali pilihan raya itu untuk menentukan kekosongan sesebuah kerusi.

Sementara itu, Tuan Ibrahim turut menyelar tindak-tanduk wakil-wakil rakyat yang tetiba muncul kembali untuk mempertahankan kerusi Dunnya selepas diisytihar kosong.

“Mereka tidak sepatutnya bising setelah dapat notis kekosongan kerusi, baru sibuk nak ke mahkamah, nak saman, nak batal pengisytiharan. Ini kerja tak bermaruah bagi seorang pemimpin,” bidas Tuan Ibrahim.

Menurut Tuan Ibrahim, perkara yang sama turut berlaku di Dun Kota Seputih, Kedah di mana nasib Ketua Bahagian Jerlun Umno, Abu Hassan Sarip sebagai Adun masih tidak diketahui kerana mahkamah rayuan masih berdolak-dalih untuk meneruskan kes tersebut.

Tuan Ibrahim berkata kedua-dua kes merugikan para pengundi yang mengangkat kedua-dua pemimpin itu menjadi Adun, yang terbukti gagal menghadiri sidang DUN yang hanya diadakan “tiga ke empat kali setahun”.

Read more ...

Pemikiran Jamil Khir sama taraf Mahathir

PAS bangga DAP, PKR jawab isu bersalam

KUALA LUMPUR, 24 Jan: Umno yang memperdagangkan Islam dan memperkudakan mereka yang arif dalam agama untuk menghalalkan apa sahaja tindakan pemimpinnya.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad menyatakan demikian sebagai mengulas ucapan Datuk Seri Jamil Khir Baharom yang menuduh PAS memperdagangkan agama kerana telah melanggar fatwa dengan mencalonkan wanita menjadi calon di pilihan raya kecil Tenang.

“Nampaknya fikiran menteri yang jaga urusan agama sama seperti Tun Dr Mahathir yang membangkitkan isu yang sama.

“PAS tidak hairanlah dengan Tun yang sudah berada di hujung senja, jika dibandingkan dengan Datuk Jamil Khir yang masih muda dan arif berkenaan agama,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Katanya, mungkin Jamil buat-buat lupa, kerana PAS pernah melantik Khatijah Sidik di Parlimen Dungun pada tahun 1959.

“Sila buka balik sejarah, baru boleh beri komen dan keluar hukum,” ujarnya.

Katanya, kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek dan diikuti pula oleh Ketua Wanita Gerakan, Datuk Tan Lian Hoe yang memainkan isu Cikgu Normala Sudirman yang enggan bersalam dengan lelaki adalah lambang orang agama dalam Umno gagal menerapkan Islam dalam BN.

PAS, ujarnya boleh memaafkan dua pemimpin daripada parti komponen BN yang tidak memahami situasi itu.

“Persoalannya apa yang tokoh-tokoh agama buat sepanjang 53 tahun berkawan dengan MCA dan Gerakan untuk menerangkan masalah hukum asas. Mungkin mulut orang agama dalam Umno sudah penuh dengan sagon,” katanya.

Justeru, tegasnya PAS merasa bangga isu bersalam itu dijawab oleh rakan-rakan DAP dan PKR yang bukan Islam.

Read more ...

Umno Derhaka : Hari ini tercatat sejarah akan dibaca generasi demi generasi

Umno Penderhaka Sebenar Sultan Dan Rakyat


SHAH ALAM 24 Jan.: Umno adalah penderhaka sebenar Sultan Selangor dan seluruh rakyat negeri Selangor kerana merampas kuasa Sultan Selangor dan kerajaan negeri dalam semasa krisis perlembagaan pada tahun 1993, bukannya Pakatan Rakyat yang sedang bertungkus-lumus mengembalikan kuasa tersebut kepada Sultan dan kerajaan negeri.

Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Antarabangsa, Mohamad Azmin Ali berkata demikian dalam ucapan beliau semasa membahaskan rang undang-undang pindaan di sidang DUN Selangor petang tadi.

Kata beliau, Pakatan Rakyat tidak pernah merasakan kehadiran Datuk Khusrin Munawi sebagai Setiausah Kerajaan Negeri sebagai satu masalah tetapi masalah sebenar ialah Umno-BN memilih untuk melangkaui kerajaan negeri Selangor dalam isu perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri.

"Yang kami timbulkan dalam perbahasan ini dengan mendapat perkenan Tuanku ialah cita-cita murni Datuk Menteri Besar untuk memperbetulkan sistem yang dirosakkan oleh Umno itu sendiri, itu sahaja!" tegas beliau.

Beliau menjelaskan, pelbagai helah dan tohmahan telah dilempar oleh Umno-BN bagi mengagalkan usaha pembangunan PR di Selangor.

"Noh Omar mendakwa Pakatan Rakyat sanggup melakukan apa sahaja yang bercanggah dengan undang-undang. Persoalannya, apakah Umno faham dan menghormati undang-undang?" tanya beliau.

Katanya lagi, Kerajaan Negeri Selangor merupakan kerajaan yang dipilih oleh rakyat dan mendapat mandat dan amanah dari rakyat melalui proses demokrasi dan ini terbukti pada 8 Mac 2008 di mana majoriti rakyat Negeri Selangor menolak parti UMNO dan BN yang bergelumang dengan rasuah, salah guna kuasa dan keangkuhan pemimpin.

"Derhakakah Umno jika Umno menolak dan lari daripada pindaan rang undang-undang ini? Sudah jelas lagi disuluh, Umnolah penderhaka Institusi Diraja," tegas beliau lagi.

Azmin seterusnya menjelaskan, rata-rata warga Selangor semakin celik dan golongan rakyat yang terlalu lama diperbodohkan adalah orang Umno sendiri sehingga tidak tahu mereka diperbodohkan kerana mereka makin tidak tahu apa itu kebodohan.

"Siapakah yang memansuhkan kuasa Tuanku Sultan untuk melantik tiga pegawai selepas mempertimbangkan nasihat Menteri Besar ? Pastinya, UMNO telah menderhaka kepada Raja-Raja Melayu. Sekaligus suara rakyat dinafikan kerana Menteri Besar adalah wakil suara rakyat majoriti yang membentuk kerajaan melalui proses demokrasi," kata beliau.

Read more ...

Umno Derhaka : Kuasa sultan tidak dapat dikembalikan

Walau Usul Ditolak Serlah Keikhlasan PR


SHAH ALAM 24 Jan. : Sidang Khas Dewan Negeri Selangor hari ini menyerlahkan keikhlasan dan ketelusan kerajaan negeri Pakatan Rakyat setelah mengusulkan Pindaan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri yang bertujuan memberi penjelasan berkenaan tatacara perlantikan pegawai kanan kerajaan negeri yang menjadi kontroversi sebelum ini.

Tindakan ini sekaligus meleraikan amalan kerajaan Umno silam yang mengongkong Raja-Raja Melayu bagi meneruskan kelangsungan hayat politik parti itu.

Bagaimanapun ia tidak mendapat kelulusan dewan untuk dibahaskan untuk kali yang ke dua kerana 20 wakil rakyat Barisan Nasional bertindak menolak usul berkenaan dengan hujah-hujah yang kurang matang. Dengan 34 Ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat menyokong.

Walaupun ditolak, hasrat Menteri Besar,Tan Sri Khalid Ibrahim mudah difahami rakyat kerana melalui hujah dan pembentangan hari ini menampakkan kematangan Pakatan Rakyat yang mahu meleraikan kekalutan berkenaan.

Terdahulu dalam ucapan pagi tadi menyatakan cadangan pindaan hari ini akan mengembalikan semula peruntukan asal yang termaktub dalam perlembagaan negeri. Antara lain bertujuan mengembalikan kuasa Sultan dan Menteri Besar dalam urusan berkenaan.

Khalid berkata, sidang DUN hari ini dilakukan berasaskan Peraturan 10 (3) bagi meminda Perkara 51 (2) Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor.

"Selaku Menteri Besar, saya berasa bertanggungjawab untuk memperbetul amalan sumbang yang selama ini dilakukan pentadbiran Umno sejak pindaan Perlembagaan 1993. Pindaan tersebut ternyata mengakibatkan peranan Negeri dan Sultan bercelaru dan kabur.

"Justeru itu, hari ini kita hendak meletakkan duduk perkara dengan sejelas-jelasnya. Pentadbiran sebelum ini gagal dan tidak mampu membetulkannya kerana walaupun mereka mentadbir negeri, namun pemikiran mereka terpasung dan hati mereka berkiblatkan Putrajaya. Dalam perkataan lain mereka tidak mempunyai kekuatan diri untuk bangun mempertahankan hak rakyat negeri ini hatta hak Duli Yang Maha Mulia Sultan," katanya.

Dalam ucapan itu juga Khalid menyatakan perbezaan di antara kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) dan Pakatan Rakyat kini yang berani melakukan perubahan bagi memastikan generasi akan datang berada dalam kekaburan dan celaru.

"Selaku penggubal undang-undang yang bertangggungjawab dan mempunyai kekuatan ilmu, iman dan jati diri, kita hendak melakukan yang terbaik. Akhirnya, tidak ada lagi individu mahupun puak yang berani melanggar kuasa Negeri mahupun kuasa Sultan," jelasnya.

Pakatan Rakyat ingin mengembalikan peruntukan yang asal kerana kami yakin bahawa peruntukan itu memberi ruang konsultasi kepada semua pihak; baik Istana, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam mahupun Kerajaan Negeri untuk memainkan peranan masing-masing secara telus dan terbuka.

"Kerajaan Negeri yakin bahawa tatkala ia mempunyai hak untuk menasihatkan sultan ia juga sedar bahawa kedudukan berkecuali dan profesional perlu diberi peluang. Dalam pada itu kami juga sedar bahawa Duli Tuanku sebagai sultan yang begitu lama dan berpengalaman sebagai Raja Muda - yang paling lama dalam sejarah negara, sebelum memegang tampuk pemerintahan Negeri.

"Pastinya DYMM Tuanku mempunyai input untuk diberi dalam soal perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri. Inilah perkongsian pintar yang bukan sahaja selaras dengan kehendak pengurusan ekonomi semasa tetapi juga selaras dengan kehendak Perlembagaan sebagai undang-undang tertinggi dan asasi dalam negeri," katanya.

Pindaan tergopoh-gapah oleh Umno pada 1993 adalah ganjil kerana dalam pindaan itu ia tidak menyebut pihak berkuasa yang diberi kuasa melantik. Sepatutnya ada kuasa tertentu yang diperuntukkan; contohnya sama ada Sultan atau Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

Kerajaan negeri juga berpendapat bahawa masalah yang cuba diselesaikan oleh Pindaan Perlembagaan Persekutuan pada 1993 adalah menangani isu imuniti Raja-Raja, maka kuasa pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri tidak harus disentuh.

Tidak ada rekod menunjukkan bahawa Raja-Raja bersetuju dengan pindaan berkenaan kerana yang menjadi pertikaian ketika itu adalah imuniti. Kelihatannya UMNO menggunakan kesempatan untuk mencuri kuasa Sultan dalam keadaan yang gusar dan membingungkan ketika itu.

"Kerajaan negeri berpendapat bahawa peruntukan asal Undang-Undang Tubuh Negeri perlu dikembalikan kerana Pakatan Rakyat komited dengan peranan Raja-Raja sebagai salah satu agen semak dan imbang - checks and balances - dalam perlembagaan.

"Kami percaya bahawa konsep Raja Berperlembagaan bermaksud raja yang kuasa mereka terbatas dan dipandu oleh peruntukan dan semangat Perlembagaan. UMNO berpendapat sebaliknya; nampaknya bagi mereka, Raja Berperlembagaan ialah raja yang boleh dicucuk hidung dan diseret ke sana ke sini mengikut kehendak mereka sebagaimana yang mereka lakukan sejak awal 1980-an hinggalah sekarang," katanya.

Dalam ucapan itu juga Khalid melahirkan rasa kecewanya dengan tuduhan Umno-BN menuduh Pakatan Rakyat mencuri kuasa Raja-Raja dengan pindaan ini.

Tetapi beliau mengingatkan bahawa sejarah telah membuktikan bahawa Umnolah yang sebenarnya menghakis kuasa Raja-Raja Melayu apabila meminda perlembagaan pada 1993.

"Adalah menjadi pengetahuan umum bahawa Umno mahu membolot dan mengongkong segala-galanya; istana, kehakiman, dewan, perkhidmatan awam dan badan-badan lain termasuk Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

"Dalam pada itu media juga dikongkong melalui undang-undang. Rakyat juga tidak dapat bebas dengan adanya pelbagai kekangan untuk bersuara, berhimpun dan menubuhkan persatuan. Umno ketakutan terhadap janji Pakatan Rakyat yang hendak menghapuskan ini semua; Umno tidak biasa dan tidak berani bermain dalam lapangan yang sama rata dan adil. Sebab itu belum apa-apa lagi, Umno sudah membuat pelbagai tohmah dan tuduhan terhadap inisiatif Pakatan Rakyat," katanya.

Read more ...

Umno Derhaka : Usul tidak dapat lulus

Usul Pindaan : 34 Sokong , 20 Tolak


SHAH ALAM 24 Jan.: Usul pindaan perlembagaan negeri Selangor berhubung soal pelantikan tiga pegawai kanan perkhidmatan awam negeri tidak dapat diluluskan ekoran ketiadaan sokongan dua pertiga Dewan Undangan Negeri.

Usul itu mendapat sokongan daripada 34 anggota dari Pakatan Rakyat manakala 20 wakil rakyat Barisan Nasional menolak.

Terdapat 56 kerusi di Dewan Undangan Negeri.

Pakatan Rakyat mempunyai 35 wakil rakyat termasuk Speaker Datuk Teng Chang Khim manakala wakil Pelabuhan Klang Badrul Hisham Abdullah telah diisytiharkan sebagai telah hilang kelayakan sebagai Adun.

Usul pindaan Perkara 52 (1) Undang-undang tubuh Kerajaan Selangor 1959 dibentangkan oleh Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim pagi tadi.

Dalam twitter Menteri Besar Selangor dalam reaksi ini berkata "Hasil undi: 34 sokong, 20 tolak. BN menolak pengembalian kuasa kpd DYMM Sultan & Kerajaan Negeri. Usaha tadbir negeri dgn baik diteruskan."

Dalam satu kenyataan media, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata penolakan usul ini juga membuktikan bahawa Umno yang sebenarnya tidak menghormati sama sekali institusi Raja-raja Melayu dan tetap menghalang Raja-raja Melayu daripada memainkan peranan yang sepatutnya dalam institusi Raja Berperlembagaan.

Sikap hipokrit pihak Umno kini jelas ternampak dalam rekod mereka yang secara konsisten menafikan kuasa Raja-raja Melayu, terutamanya pada tahun 1983, 1993 dan kini, 2011.

Sidang Dewan hari ini membuktikan pemimpin Umno sebenarnya tidak layak untuk menyentuh soal kedaulatan Raja-Raja kerana belang mereka telah terbongkar. Mereka menuduh Pakatan Rakyat tidak menghormati peranan Raja-raja tetapi sebenarnya Umno yang menghakis kuasa Raja-raja melalui pindaan-pindaan Perlembagaan yang telah dilakukan.

"Walaupun kita mungkin tidak berjaya untuk membuat pindaan, majoriti ahli Dewan telah menyokong. Ini tidak akan mematahkan semangat Pakatan Rakyat. Malah, isu ini telah menguatkan lagi tekad Pakatan Rakyat untuk membuktikan kewibawaan kami dan memperolehi majoriti dua pertiga dalam pilihan raya kelak supaya pindaan ini dapat dibangkitkan semula" katanya.

Read more ...