Sunday, August 7, 2011

Kes Scorpene: Polis Perancis jumpa dokumen penting, Ke mana Najib mahu lari?


Pihak polis Perancis telah berjaya memperolehi ‘dokumen penting’ dalam siasatan berkaitan rasuah oleh DCN, kompeni gergasi senjata Perancis kepada pegawai Malaysia termasuk Perdana Menteri Najib Razak, untuk mementerai kontrak pembelian.

Najib, 58 yang merupakan Menteri Pertahanan pada ketika itu telah memeterai pembelian tersebut pada tahun 2002.


Pada masa yang sama, rakyat juga kesal di atas harganya yang terlalu tinggi.


Dikhuatiri juga kapal selam yang serba canggih itu tidak sesuai untuk kawasan perairan Malaysia yang cetek.


Kapal-kapal tersebut masih tersadai di perairan Sabah pada masa ini dan jauh sekali digunakan.


Ada juga laporan yang menyatakan bahawa kapal-kapal tersebut mengalami kerosakan sistem akibat ketidak stabilan perairan kita.


“Kita berkemungkinan akan dapat maklumat pertama berkaitan penyiasatan polis Perancis yang telah bemula sejak 18 bulan yang lalu pada bulan September.


Kita tahu bahawa polis telah menemui maklumat yang penting, “ berdasarkan kenyataan yang diberi Peguam Perancis William Bourdon kepada Asia Sentinel.


Personaliti VIP


William merupakan peguam Perancis yang dilantik oleh Suaram, NGO Malaysia yang telah membuat laporan bagi pihak rakyat terhadap DCN yang telah mendapatkan kontrak dengan cara tidak sah.


Di Perancis, memberi rasuah untuk mendapatkan kontrak adalah kesalahan yang serius dan jika sabit kesalahan, DCN berhadapan kemungkinan membayar pampasan kepada rakyat Malaysia akibat meninggikan harga pembelian kepada kerajaan Malaysia.


Peguam Perancis dijadualkan tiba pada hari Khamis, di mana beliau akan berucap di hadapan rakyat Pulau Pinang mengenai perkembangan terbaru kes tersebut.


Suaram juga telah memberi gambaran bahawa William juga akan memberi maklumat tentang beberapa lagi identiti yang terlibat di dalam skandal itu.


Pihak penyiasatan Perancis juga dipercayai telah dapat mengenalpasti individu penting yang turut menyertai Razak Baginda dan Altantuya Shaariibuu, ke Macau untuk menghadiri sebahagian dari rundingan kompleks untuk pembelian kapal selam. Altantuya Shaariibu telah menjadi mangsa pembunuhan kejam.


Spekulasi hangat mengatakan bahawa individu itu adalah Najib sendiri.


Jika benar, ini akan membuktikan bahawa Najib bebohong mengenai dakwaannya tidak mengenali Altantuya.


Selain itu, Altantuya juga dikatakan pernah menjadi kekasihnya sebelum diperkenalkan kepada Razak yang juga merupakan orang kanan dan wakil Najib.


Pendedahan tersebut akan membuka ruang untuk perbicaraan semula kes pembunuhan yang menyaksikan dua bekas pengawal peribadi Najib dijatuhkan hukuman gantung kerana membunuhnya.


Namun demikian, perancang pembunuhan tersebut dipercayai masih bebas.


Pesonaliti-personaliti lain yang terlibat dalam skandal besar itu juga telah dikenal pasti dan identiti mereka juga akan didedahkan.


William juga dijangka akan memberi kejutan tentang beberapa pemberian komisyen lain yang baru dibongkar oleh pihak penyiasat.


Lebih banyak lagi pembongkaran kotor akan diketahui melibatkan pembelian yang yang meragukan yang telah diketuai oleh Najib sebagai menteri yang bertanggungjawab terhadap pembelian peralatan pertahanan.


Tiada ruang untuk bersembunyi bagi Najib


Hanya jika kerajaan Perancis sanggup membantu Najib dalam mendiamkan kes, Najib mungkin sudah tidak boleh bersembunyi lagi.


Waktu yang diperlukan untuknya sudah semakin habis.


Bagi pihak yang memahami akan implikasi undang-undang bagi pihak Malaysia dan Perancis, adalah sukar untuk Najib melepaskan diri.


Najib tidak boleh mengelak untuk terpaksa memberi penjelasan kepada rakyat bukan sahaja tentang sejauh mana penglibatannya didalam rasuah, sekaligus pembunuhan Altantuya.


Umno juga tidak mampu untuk menyelamatkan Najib.


Dengan perbicaraan tentang skandal Scorpene yang bakal beerlangsung di mahkamah pada Ogos atau September, ramai di antara pemimpin parti yang tidak sabar untuk menyaksikan berakhirnya episod pemerintahan Najib yang dipenuhi dengan kegagalan, politik kotor dan rasuah yang berleluasa.


Kini, Najib telah merasakan tekanan yang kuat dan lebih memburukkan, dia telah mengambil beberapa keputusan yang tidak bijak.


Terbaru adalah kekerasan terhadap rakyat yang berarak bagi menuntut kebebasan dan ketelusan pilihanraya dua minggu yang lepas.


Ini mengurangkan populariti dan kredibiliti Najib yang semakin menjunam di mata rakyat justeru menjadikan Najib sasaran mudah.


Kerajaan BN sepatutnya melapor kepada pihak berkuasa Perancis apabila laporan mengenai skandal besar Scorpene mula-mula diketahui.


Namun, oleh kerana pengaruh Najib yang kuat, tiada seorang pun yang berani menuntut supaya siasatan awam dijalankan.


Peliknya, sejumlah 114 juta euro (RM570 juta) yang diberikan kepada firma Perimekar sebagai perjanjian sampingan hanya dianggap sebagai kontrak servis dan penyelengaraan sahaja.


Ironinya, umum mengetahui firma yang meragukan itu tiada langsung pengalaman dan rekod dalam industri berteknologi tinggi itu.


Banyak laporan telah diterima dari rakyat Malaysia yang musykil akan kos sebenar yang telah mencapai lebih dari RM7 bilion.


Nyata sekali Najib telah menyembunyikan kos sebenar dari Parlimen dan mengambil keputusan untuk sentiasa memohon bajet tambahan untuk menyelengara kapal-kapal tanpa memberitahu berapakah kos sebenar yang telah ditanggung oleh pembayar cukai.


Sehingga kini, polis Malaysia dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah enggan mengambil tindakan untuk menyiasat kes ini.


Kisah lain disebalik perjanjian kotor


Berbagai soalan bakal diajukan oleh mereka yang akan menghadiri sesi bersama William pada 21,22 dan 23 Julai nanti.


Selain dari status kes dan pembongkaran yang telah dibuat, perhatian juga akan tertumpu pada Altantuya, si cantik yang malang, pernah menjadi juru bahasa untuk Baginda.


Apa yang bermain dalam minda rakyat Malaysia adalah apakah sebenarnya hubungan di antara Najib dan Altantuya?


Rakyat bukanlah ingin menjaga tepi kain hubungan antara Najib dan Altantuya tetapi ini penting untuk mengetahui sejauh mana PM yang merupakan DPM pada ketika itu sanggup berbohong untuk menjadi perdana menteri.


Jika ingin tahu dengan lebih lanjut lagi, anda mesti datang ke majlis makan malam untuk mendengar dan bertanya soalan, Pengarah Suaram, Cynthia Gabriel memberitahu Malaysian Chronicle.JP

Read more ...

Duit syiling baru Malaysia : Lambang bulan bintang diganti lambang mirip bendera yahudi Israel

MUNGKIN ramai pembaca yang sudah mengetahui tentang berita kemunculan matawang syiling baru Malaysia yang diumumkan di laman sesawang rasmi Bank Negara Malaysia baru-baru ini [BNM].

Pembaharuan yang jelas boleh diperhatikan, Bank Negara Malaysia akan mengeluarkan duit syiling berwarna kuning keemasan dengan nilai RM 0.50 dan RM 0.20 di samping duit syiling bernilai RM0.10 dan RM0.05 bewarna perak dengan cetakan corak yang baru.

Namun begitu, satu perkara yang agak mengejutkan apabila dilihat jelas terdapat cetakan corak "Star of David" yang menyerupai bendera Israel pada duit syiling baru bernilai RM0.10. Rujuk gambar di bawah ini.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZyOYJQMurc5TWxAWMX65noYaG4ULonV2DGQjHeTf0KlCDdS_tD-M3h8c0Niu-uuVVhC67iN0jLDfgGL58BnHRohgpXoCfasSKtf1B1xmb3fGrm2FdPxd2lCYa7CX-GlzqFm-BHvwK5vI/s1600/bendera-israel.png

Persoalannya, adakah "Star of David" sengaja dicetak pada duit syiling terbaru ini atau ia skadar suatu kebetulan? Apa perlunya lambang bintang enam ini diguna untuk menggantikan lambang bulan dan bintang pada syiling lama?

Jika dilihat, lambang bulan dan bintang pada duit syiling sebelum ini menggambarkan Islam sebagai agama rasmi Malaysia. Jika "Star of David" pula digunakan, adakah ia menggambarkan sokongan secara tersirat Malaysia kepada negara Yahudi Israel dan agenda Freemason?Jelas sekali, inilah hasil nasihat Yahudi APCO yang dibayar RM77 juta setahun oleh kerajaan sebagai penasihat pentadbiran kerajaan Rosmah Mansor.

ReJaM© "Sengaja tak mahu pakai lambang bulan dan bintang, tak mahu dunia tahu Islam agama rasmi Malaysia..."

Read more ...

Kes Fitnah Liwat II : Mahkamah benarkan Najib, Rosmah ditemubualKUALA LUMPUR 8 OGOS: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, isteri Rosmah Mansor dan 13 yang lain dipanggil menjadi saksi dalam kes fitnah liwat II ke atas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketika membacakan keputusan itu Hakim Datuk Zabidin Mohd Diah menyatakan pihak pendakwaraya harus memastikan saksi yang dicadangkan hadir ke mahkamah.

"Apabila pendakwaraya menawarkan saksi kepada pihak pembelaan, adalah menjadi tanggungjawab pendakwa untuk memastikan saksi hadir ke mahkamah.

"Pihak pembelaan mempunyai hak untuk menemuramah saksi," kata Zabidin.

Sebelum ini kesemua mereka enggan ditemuramah peguambela lalu menyatakan hanya akan hadir sekiranya mahkamah mengemukakan sepina.

Sementara itu, Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden memohon tempoh seminggu untuk pihak pendakwaan mengaturkan sesi temuramah berkenaan kerana dua daripada saksi kini berada di Indonesia.

Zabidin kemudiannya bersetuju menangguhkan perbicaraan kepada 15 Ogos depan.

Selain Najib dan Rosmah, 13 lain yang akan dipanggil termasuk bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka, Mohd Rodwan Mohd Yusof.

Terdahulu empat individu ini memberitahu sedia memberi keterangan di mahkamah dalam kes fitnah liwat ke atas Anwar sekiranya pihak pembelaan mensepina nama mereka sebagai saksi.

Perkara itu dimaklumkan oleh Yusof sebelum ini.

“Menurut afidavit DPP Mohd Hanafiah (Zakaria), mereka (4 saksi itu) enggan datang kerana mereka bukan saksi utama.

“Justeru, mereka hanya akan datang ke mahkamah jika disepina sebagai saksi”, katanya.
Beliau berkata demikian menjawab hujah peguam Anwar, Karpal Singh bahawa pihak pendakwaan sepatutnya membawa saksi berkenaan ke mahkamah untuk di temubual oleh pihak pembelaan berikutan nama-nama itu yang ditawarkan kepada pihak pembelaan.

Karpal berkata pasukan pembelaan sepatutnya diberikan hak untuk menemu bual mereka sepertimana ketetapan undang-undang.

Sehubungan itu, Hakim Datuk Zabidin Mohd Diah menetapkan hari ini iaitu 8 Ogos untuk memutuskan sama ada permohonan Anwar memanggil 15 orang saksi termasuk Najib dan Rosmah untuk dibawa ke mahkamah bagi ditemubual, dibenarkan atau sebaliknya.

Ketua Pembangkang itu juga mahu menemubual 10 saksi alibi sebelum beliau memberikan keterangan.

Kesemua 15 saksi berkenaan ialah antara 25 saksi yang mahu ditemubual oleh pihak pembelaan dalam membuat persediaan bagi kes pembelaan yang dijadualkan dari 8 hingga 26 Ogos.

Read more ...

Menjawab pembohongan Puak-Puak Songkok Tiga Jengkal dalam buku ‘Sejahterakah Kedah?’

Oleh: PUTERI BULAN


Menyangkal dakwaan yang terdapat di dalam buku ‘Sejahterakah Kedah?’, antara yang dinyatakan termasuk mempertikaian cuti bersalin tiga bulan untuk wanita yang melahirkan anak. Cadangan tersebut satu langkah ke hadapan mendahului kerajaan pusat namun ianya tidak dapat dilaksanakan kerana ianya memerlukan penguatkuasaan di peringkat Persekutuan. Tertangguhnya perlaksanaan tersebut bukanlah atas kegagalan kerajaan negeri merealisasikan kandungan manifestonya tetapi tidak mendapat kelulusan dari di peringkat Persekutuan.

– (hampa yang tak lulus, lepas tu kelentong orang)

‘Sejahterakah Kedah’ mempertikaikan peranan kerajaan negeri dalam menangani masalah kebajikan rakyat. Sebenarnya, bantuan kafalah yang sedang dilaksanakan sekarang tidak dijanjikan di dalam manifesto malah bantuannya menyeluruh tidak hanya kepada warga emas tetapi merangkumi rakyat miskin tidak mengira umur, agama, bangsa dan fahaman politik.


– (orang UMNO mai ambik awai-awai lagi…)


Menurunkan cukai tanah sehingga 50 peratus juga merupakan kebajikan kepada rakyat yang tidak termaktub di dalam manifesto. Pertikaian yang diajukan oleh ‘Sejahterakah Kedah’ adalah tidak wajar dengan hanya memberi perangkaan selama tiga tahun sedangkan hal-hal kebajikan terutama untuk membasmi kemiskinan sepatutnya sudah bermula sejak dahulu lagi.


– (kalau ikut hampa bukan nak peturun, penaik lagi ada..janji hampa kaya…rakyat papa)


Umpamanya bantuan kepada mangsa banjir pada tahun 2010, kerenah birokrasi sebenarnya diujudkan oleh pihak kerajaan Pusat sendiri. Jabatan Kebajikan masyarakat adalah hak bersama Negeri dan Pusat. Bagi Negeri semua penyaluran bantuan adalah terurus, tersusun, licin dan paling sistematik. Penyaluran bantuan yang bermasalah ialah yang dilakukan dilakukan secara terus oleh Pusat dan bukan melalui kerajaan negeri. Sekiranya bantuan gagal disalurkan kepada yang berhak atau tercicir di tengah jalan ianya tiada kaitan dengan kerajaan negeri.


Istilah yang digunakan ‘pilih kasih’ mungkin benar ujud tetapi bukan atas kuasa kerajaan negeri kerana kerajaan persekutuan menyalurkan melalui UMNO APCO dan sekiranya ianya hilang entah kemana, Penulis upahan ‘Sejahterakah Kedah?’ kena tanya kepada yang berkenaan bukan kepada kerajaan negeri.


–(dah hampa sapu setengah, buat-buat tanya…yang rumah tak kena banjir pun hampa pi bagi pasai suku sakat hampa…yang benar-benar mangsa banjir..tak dapat pasai orang PAS)


Menyentuh bantuan yang disalurkan kepada sekolah-sekolah agama dan pondok-pondok, tidak masuk dek akal sekiranya usaha tersebut dikatakan membantu institusi pengajian yang ditarbiah untuk menjadi penyokong PAS. Penulis upahan ‘Sejahterakah Kedah’ terlupa kata-katanya itu sebenarnya menjerat diri mereka sendiri yang secara umumnya memberi jawapan kepada rakyat bahawa sekatan bantuan kepada sekolah-sekolah agama rakyat yang mereka laksanakan dulu, sebenarnya ada unsur politik.


–(Sebab hampa tau..bila orang pandai agama, orang tak sokong hampa dah.. tu hampa suka sekolah agama mati, biar tak ada orang pandai agama, janji ramai yang boleh putaq alam macam hampa…sedang hampa nak kelentong)


Sekiranya penulis ‘Sejahterakah Kedah’ mengatakan kerajaan negeri lebih dari menyambung apa yang dibuat oleh kerajaan terdahulu, secara amnya memang begitu kerana perancangan dan perlaksanaan yang dibuat oleh sesebuah negeri mestilah mengikut peraturan yang telah termaktub. Bukan boleh dilakukan mengikut kepala sendiri dengan membelakangkan keperluan-keperluan terdahulu.


– (lainlah Tok Bashah, yang tak tau peraturan….)


Apa pun bagi Puteri, buku ‘Sejahterakah Kedah’ tak ubah seperti gimik politik ketandusan isu. Berhujjah bukan atas dasar fakta tapi hanya berlandaskan iri hati yang meluap-meluap kepada Pakatan Rakyat. Sememangnya BN/UMNO APCO cukup resah bila negeri diperintah selain dari mereka…kerana mereka tahu..sekiranya Pakatan Rakyat mampu melaksanakan kebajikan rakyat, bebas rasuah, adil dan telus, sudah tentulah…..hasrat BN/UMNO APCO nak ambil balik akan menghadapi jalan buntu…kecualilah kalau hantu-hantu dan warga-warga asing dijadikan geng sekali gus boleh mengundi….maka jadilah BN/UMNO APCO ni wakil rakyat hantu dan PATI….Kedah La

Read more ...

AKHIRNYA TERBONGKAR : Gambar dan Identiti MakCik Hajjah Sitt Al-Wuzara penghina agamaPanas! Masih ingat dengan blog kontroversi yang menghina Islam beberapa bulan lepas? Yaa.. Blog MakCik Hajjah Sitt Al-Wuzara. Kata-kata serta gambar-gambar dalam blog makcik jahanam tu sangat menyentuh sensitiviti umat Islam. Ketika itu, pasti ramai yang sangat berharap ingin melihat wajah dan identiti sebenar pemilik blog jahanam tersebut.

Kini, wajah dan identiti 'makcik' tersebut sudah terbongkar dan didedahkan hasil usaha team hackers gaysec. Untuk maklumat lanjut, boleh lawati website mereka, iaitu http://www.gaysec.orgNama sebenar MakCik Hajjah Sitt Al-Wuzara tersebut adalah Nor Arlene Tan Binti Khalid. Seorang perempuan berumur 26 tahun. Dia berdarah kacukan Cina dan Melayu. Jadi, apa agama sebenar dia? Jika dia Islam, ini bermakna dia sudah jatuh murtad. Maka wajib untuk kita semua menasihatinya agar bertaubat dan kembali kepada Islam dengan mengucap 2 kalimah syahadah. Jika dia enggan bertaubat, maka halallah darahnya untuk dibunuh.

Hukum wajib untuk pihak berkuasa membunuh orang murtad ialah berdasarkan hadis-hadis berikut yang bermaksud :

"Sesiapa yang menukar keIslamannya hendaklah kamu bunuh dia." (Hadis para Perawi kecuali Muslim).

"Tidak halal darah seseorang Muslim kecuali dengan salah satu daripada tiga perkara :Tayyib (duda/janda) yang berzina, qisas nyawa dengan nyawa dan orang yang menukar agamanya yang terpisah daripada jemaah (kaum muslimin)." (
Hadis riwayat Bukhari dan Muslim daripada Ibnu Mas'ud).

"Mana-mana lelaki yang murtad daripada Islam, hendaklah kamu menyerunya supaya kembali kepada Islam jika dia mahu. Jika tidak, pancunglah tengkuknya. Dan mana-mana perempuan yang murtad, hendaklah kamu menyerunya supaya kembali kepada Islam jika dia mahu. Jika tidak, pancunglah tengkuknya." (
Hadis riwayat Thabarani daripada Mu'az bin Jabal).

Nauzubillahiminzalik.. Jadikanlah ini sebagai pengajaran buat kita semua.

Sepandai-pandai MakCik Hajjah Sitt Al-Wuzara melompat, akhirnya terkantoi jua.. Tahniah kepada team hackers GaySec. Inilah tujuan ilmu hack yang dianugerahkan sebenarnya.

maklumat lanjut : sozcyili
Gambar dan Identiti MakCik Hajjah Sitt Al-Wuzara A..

Tranungkite

Read more ...

Tujuh Hari untuk Najib adakan sidang parlimen tergemparKUALA LUMPUR 7 OGOS : Ahli Parlimen Pakatan Rakyat akan menyerahkan satu surat rasmi kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak agar segera memutuskan desakan pemimpin parti itu supaya sidang Parlimen tergempar diadakan bagi membincangkan isu penduduk tetap (PR) berubah menjadi warganegara sekaligus didaftarkan sebagai pengundi untuk pilihan raya umum ke-13.

Baru-baru ini isu daftar menjadi hangat ekoran penemuan beberapa bukti jelas dalam bentuk cetakan, status kerakyatan sebelum dan selepas pertukaran di laman web Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang berjaya dikesan PAS Selangor pada awal bulan lalu juga perlu diambil perhatian.

Bagaimanapun perkara itu dinafikan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Menurut Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, pihaknya memberi tempoh tujuh hari kepada Najib untuk memanggil sidang Parlimen tergempar itu.

Surat rasmi itu akan diserahkan esok di Parlimen dan akan diterima Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz.

“Kita beri tempoh tujuh hari untuk adakan sidang tergempar Parlimen.

“Kita mahu isu pemastautin tetap bertukar kepada warganegara dengan cepat dibahaskan sebelum kita membuat tindakan selanjutnya,” kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini hari ini.

Tambahnya lagi, tindakan itu akan mengancam keselamatan negara.

Sebelum ini Pakatan Rakyat juga mendakwa Barisan Nasional (BN) mendaftarkan warga asing sebagai rakyat negara ini melalui operasi “MyDaftar”.

Operasi itu dikatakan mahu menjadikan warga asing sebagai pengundi yang sah bagi memenangkan BN pada pilihan raya umum ke-13.

Dalam pada itu, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, pihaknya bersedia untuk mengadakan pertemuan dengan mana-mana pihak untuk memastikan pilihan raya umum ke 13 akan datang dapat diadakan dengan bersih dan adil.

“Kita akan jumpa dengan siapa sahaja untuk pastikan pilihan raya yang bersih dan adil,” katanya.

Ujar Abdul Hadi, tindakan menukar status kewarganegaraan pemastautin tetap bertujuan untuk memenangkan BN dalam pilihan raya umum ke-13.

“Kita bincang mengenai daftar pemilih yang kita mahu ia dibersihkan terutamanya yang melibatkan pendatang asing, yang mana ia melibatkan jentera kerajaan untuk memberikan kemenangan kepada BN,” katanya.

Read more ...

Tanah runtuh : 7 disahkan maut

Operasi menyelamat mangsa kejadian tanah runtuh di perkampungan Orang Asli Sungai Ruil, Cameron Highlands ditamatkan pada jam 1.30 pagi tadi apabila tiga mayat terakhir berjaya dikeluarkan menjadikan jumlah mangsa terkorban dalam tragedi itu seramai tujuh orang semuanya dan dua mangsa yang cedera.

Dalam kejadian pada pukul 5.45 petang semalam itu, tiga buah rumah dilaporkan tertimbus sepenuhnya manakala dua lagi rumah berdekatan mengalami kerosakan kecil.


Tiga wanita terbunuh manakala tiga lagi, dua lelaki dan seorang wanita, cedera parah dalam kejadian tanah runtuh di perkampungan Orang Asli Sungai Ruil, Brinchang di sini hari ini.


Ketua Polis Daerah Cameron Highlands, DSP Wan Mohd Zahari Wan Busu, berkata kejadian pada 5.45 petang semalam berlaku semasa hujan lebat. Ketiga-tiga mangsa yang terbunuh belum dikenal pasti manakala yang cedera ialah Bah Anjang Besar a/l Alang, 39, Serry Priary a/p Saari, 15, dan Ali Hassan, 50.


Tiga lagi mangsa dikhuatiri tertimbus terdiri daripada dua lelaki dan seorang wanita.


Pasukan bomba menemui mayat mangsa pada kira-kira 6.15 petang manakala dua yang cedera parah berjaya dikeluarkan kira-kira 20 minit kemudian.


Mayat wanita dan dua yang cedera itu dihantar ke Hospital Sultanah Hajjah Kalsom di Tanah Rata di sini.


Mangsa ketiga yang cedera, Ali dijumpai oleh pasukan penyelamat pada kira-kira 11.25 malam tadi dan dimasukkan ke hospital sama.


Dua lagi mangsa yang terkorban dijumpai pada kira-kira 12.25 tengah malam dan 12.35 tengah malam tadi.


Wan Mohd Zahari berkata tiga rumah terbabit dalam kejadian itu.


Lebih 100 anggota polis, bomba, Jabatan Pertahanan Awam dengan bantuan penduduk menjalankan usaha mencari sehingga tengah malam tadi.


Perkampungan berkenaan terletak kira-kira 2 kilometer dari Jalan Brinchang ke Tanah Rata dan pasukan penyelamat terpaksa berjalan kaki masuk ke kawasan kejadian.

Read more ...

Malaysia beli 2 buah Kapal Selam RM6.7 Bilion, VIetnam beli 6 buah hanya RM6 Bilion

Kelas Kilo (Rusia)


Kelas Scorpene (Perancis)


Berita di beberapa portal antarabangsa melaporkan bahawa Vietnam dalam tempoh beberapa tahun akan membeli enam buah kapal selam berserta jet pejuang. Semuanya gara-gara China meningkatkan kemampuan tentera lautnya sehingga menimbulkan kebimbangan negara serantau.
Click me to read spoilers

Itu bukan poinnya.

Yang mahu ditonjolkan ialah media Russia melaporkan pada Disember 2009 Vietnam bersetuju membeli enam kapal selam elektrik-diesel dengan harga AS$2 billion (RM6 bilion). Hal ini tidak diulas oleh Hanoi pada waktu itu.

Namun, Menteri Pertahanan Vietnam, Phung Quang Thanh semalam mendedahkan hal itu kepada media apabila menyatakan kebimbangan terhadap China.

“Dalam tempoh lima hingga enam tahun lagi, kita akan mempunyai briged kapal selam enam Kilo 636 Class,” kata Thanh seperti dipetik dalam kenyataan akhbar kerajaan, Tuoi Tre, semalam.

Saya tidak tahu sama ada speksifikasi kapal selam kelas Kilo dan Scorpene secara terperinci sama atau jauh berbeza sehingga harga kedua-duanya amat berbeza. Namun daripada maklumat di Wiki, saiz dan kemampuan kedua-dua kapal selam ini secara kasar hampir sama. Kedua-duanya menggunakan enjin elektrik-diesel, tetapi kapal selam kelas Kilo lebih panjang sedikit daripada Scorpene.-DCM

Sekadar serkap jarang.


Kelas Kilo:

Class overview
Builders:Central Design Bureau for Marine Engineering “Rubin” Shipyard 199 "Krasnoe Sormovo", Nizhniy Novgorod (Gorkiy)
Shipyard 112,"imeni Leninskogo Komsomola", Komsoloľsk na Amure
Shipyard "Leningradskoe Admiralteyskoe Obedinenie" (Admiralteyskie Verfi), Saint Petersburg (Leningrad)
Shipyard "Severnoe Mašinostroiteľnoe Predprijatie", Severodvinsk
Operators: Soviet Navy
Russian Navy
Indian Navy
Islamic Republic of Iran Navy
Indonesian Navy
Polish Navy
Romanian Naval Forces
Algerian National Navy
People's Liberation Army Navy
Vietnamese People's Navy
Preceded by:Tango class submarine
Succeeded by:Lada class submarine
In commission:April 1982
Building:9
Completed:49
Active:42
Laid up:5
Retired:2
General characteristics
Displacement:Surfaced: 2,300-2,350 tons
Submerged:3,000-3,950 tons full load
Length:70.0-74.0 meters
Draft:6.5 m
Depth of hold:Operational: 240 meters
Maximum: 300 meters
Installed power:Diesel-electric
Propulsion:Diesel-electric propulsion
2 x 1000 kW Diesel generators
1 x 5,500-6,800 shp Propulsion motor
1 x fixed-pitch 6 or 7 bladed Propeller (6BL project 877) (7BL project 636)
Speed:Surfaced: 10-12 knots
Submerged: 17-25 knots
Range:With snorkel: 6,000-7,500 miles at 7 knots
Submerged: 400 miles at 3 knots
Full run: 12.7 miles at 21 knots
Endurance:45 days
Test depth:300 m
Complement:52
Armament:6/553 mm torpedo tubes
18 torpedoes
24 mines
8 SA-N-8 Gremlin or 8 SA-N-10 GimletSurface-to-air missiles (export submarines may not be equipped with air defense weapons)Kelas Scorpene

Class overview
Name:Scorpène
Builders:DCNS
Navantia
Mazagon Dock Limited
Brazilian Navy Shipyard
Operators: Chilean Navy
Indian Navy
Royal Malaysian Navy
Brazilian Navy (planned to 2015)
Preceded by:Agosta-class submarine
Succeeded by:Marlin-class submarine
Subclasses:CA-2000
CM-2000
AM-2000
S-BR
Cost:$450 million
Building:2
Planned:19
Completed:4
Cancelled:4
Active:3
General characteristics
Type:submarine
Displacement:1,565 tons (CM-2000)
1,870 tons (AM-2000)
2,000 tons (S-BR)[1]
Length:61.7m (CM-2000)
70m (AM-2000)
75m (S-BR)[1]
Beam:6.2 m
Draft:5.8 m
Propulsion:Diesel-Electric, Batteries, and AIP
Speed:20 knots (37 km/h) (submerged)
12 kn (22 km/h) (surfaced)
Range:6,500 nautical miles (12,000 km) at 8 knots (surfaced)
550 nmi (1,020 km) at 5 knots (submerged)
Endurance:40 days (compact)
50 days (normal)
50+21 days (AIP)
Test depth:>300 meters
Complement:31
Armament:6 x 533-mm torpedo tubes for 18 Whitehead Alenia Sistemi Subacquei Black Shark heavyweight torpedoes or SM.39 Exocet anti-ship missiles, 30 mines in place of torpedoes
Notes:Ships in class include: O'Higgins
Carrera

Read more ...

Pilih tuntutan Bersih atau 'kerajaan Mismah'

KUALA LUMPUR, 7 Ogos: Selagi lapan tuntutan Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih 2.0 tidak dipenuhi, tidak hairan jika Umno begitu yakin merampas kembali pentadbiran Selangor, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

"Jika diambil kira trend pengundian dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor dahulu, kita yakin Pakatan Rakyat (PR) dapat mengekalkan pentadbirannya di Selangor.


"Tetapi dengan beberapa perkembangan selepas itu termasuk pertambahan pengundi dengan kadar yang mencurigakan ditambah pula dengan pelbagai perkara lain yang juga mencurigakan termasuk Mismahgate, apa hendak dihairankan jika Umno begitu luar biasa keyakinannya untuk merampas kembali pentadbiran Selangor," katanya.'Mismah gate' merujuk kepada kebanjiran mereka yang mempunyai status penduduk tetap dalam daftar pengundi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).


Salah seorang dari mereka bernama Mismah yang ditukar statusnya oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dari seorang penduduk tetap kepada seorang warga negara hanya beberapa jam selepas dihebohkan bahawa beliau didaftarkan sebagai pengundi walaupun hanya berstatus penduduk tetap.


Lebih mencurigakan, SPR juga dengan begitu segera tiba-tiba menukar nama Mismah kepada kategori 'dalam proses pengesahan daftar pemilih' selepas pendedahan itu sedangkan sebelum itu namanya berada dalam kategori 'sedang dalam pameran rang'.


"Dengan apa yang terjadi itu, kalau Umno dan BN menang di Selangor malah di mana-mana pun dalam pilihan raya umum akan datang, kerajaan tidak bermaruah selepas itu hakikatnya adalah 'kerajaan Mismah' yang menang dengan menggadai kedaulatan dan keselamatan negara kepada orang asing dan bukan kerajaan yang dipilih secara sah oleh rakyat Malaysia.


"Sebab itulah, rakyat Malaysia yang bermaruah hanya ada dua pilihan sahaja iaitu menuntut lapan tuntutan Bersih itu dilaksanakan atau meringkuk di bawah pemerintahan 'kerajaan Mismah' yang akan menjerumuskan lagi negara ini ke dalam kehancuran," kata Mohamad.


Beliau mengulangi keazamann untuk berusaha menggerakkan lagi kebangkitan rakyat menuntut lapan tuntutan Bersih itu dilaksanakan.


"Pihak yang berdolak-dalik itu tidak akan melaksanakan tuntutan tersebut melainkan dengan kebangkitan kuasa rakyat yang lebih besar dari apa yang berlaku 9 Julai lalu.


"Mereka tidak memberikan pilihan yang lain kepada rakyat," tegas beliau.


Antara lapan tuntutan bersih ialah supaya SPR membersihkan daftar pengundi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, masa kempen minima 21 hari, akses media yang bebas dan adil, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.


Malaysian Insider semalam melaporkan Umno yakin akan menang di Selangor pada pilihan raya akan datang dengan majoriti sehingga 20 kerusi.

Read more ...

Ke mana perginya wang zakat kita? UMNO sangat tahu

“Ke mana perginya wang zakat kita? Ratusan juta hasil kutipan yang diumumkan saban tahun, apakah tidak mampu untuk membantu fakir miskin ini keluar dari kesusahan mereka sehingga tidak perlu meminta ‘sedekah’ kepada orang lain? Mengapa kerenah biokrasi begitu tinggi untuk fakir miskin mendapatkan bantuan zakat? Semua orang yang pernah berurusan dengan hal ini, akan ada pengalaman mereka sendiri. Untuk mendapatkan RM100 hingga RM200 pun, begitu banyak kerenahnya.


Asri: Bukan haram umat Islam terima bantuan agama lain

KUALA LUMPUR, 7 Ogos — Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin menegaskan “bukan sesuatu haram” jika umat Islam menerima bantuan daripada mana-mana penganut agama lain termasuk Kristian sekiranya terpaksa berbuat demikian.

Bekas mufti Perlis berkata sikap umat Islam yang enggan menghulurkan bantuan sesama mereka menyebabkan ramai golongan miskin terpaksa bergantung kepada orang bukan Islam.

“Bukan sesuatu yang haram untuk seseorang Muslim menerima bantuan daripada bukan Muslim. Apatah lagi, jika mereka dalam kesusahan yang amat. Tindakan mereka menerima bantuan tidak boleh dipersalahkan, sebaliknya perbuatan pihak Muslim yang sepatutnya memberi bantuan kepada mereka tetapi tidak melakukannya itulah yang patut disalahkan.

“Jika dibincangkan di sudut bantuan, pada asasnya kita tidak boleh menyalahkan orang lain kerana memberikan bantuan. Adalah menjadi hak setiap untuk memberikan bantuan kepada sesiapa yang mereka mahu,” kata beliau sambil menambah, mana-mana bantuan dibenarkan selagi mengikut peraturan dan undang-undang.

Tegas Asri, beliau difahamkan umat Islam yang hadir dalam satu majlis makan malam muhibah di Gereja Methodist Damansara Utama dekat Petaling Jaya, Rabu lalu adalah untuk mendapatkan bantuan yang gagal dilaksanakan agensi agama Islam melalui pemberian zakat.

Jelas beliau, kemungkinan umat Islam yang hadir itu “terpengaruh” dengan agama Kristan disebabkan sikap baik penganutnya membantu mereka.

“Difahamkan bahawa orang-orang Islam yang hadir, terutama ibu-ibu tunggal terdiri dari kalangan mereka yang amat daif dan miskin.

“Mereka telah berulang kali memohon bantuan dari masyarakat Islam, tetapi gagal. Apabila ada pihak yang sudi menghulurkan bantuan dengan mudah, maka mereka rasa ‘jatuh hati’ dan ‘terhutang budi’,” katanya.

Asri berkata demikian sebagai respons terhadap laporan dua akhbar berbahasa Malaysia hari ini yang mengatakan pihak gereja menawarkan wang tunai, makanan dan tempat tinggal kepada umat Islam.

Akhbar Berita Harian edisi semalam di bawah tajuk “Sogok wang gadai akidah” melaporkan ada pihak yang berselindung disebalik pertubuhan amal dengan menawarkan pelbagai bantuan kepada umat Islam seterusnya meminta mereka keluar daripada agama itu

Selain itu, akhbar tabloid Harian Metro juga mengatakan perkara sama di bawah tajuk di muka depan “Kami diberi Bible versi Melayu.”

Akhbar itu mendakwa penganut Kristian menggunakan “pendekatan lembut” untuk menarik umat Islam.

Kontroversi ini berlaku selepas Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menyerbu satu majlis makan malam muhibah di Gereja Methodist Damansara Utama.

Pada malam Rabu lalu, kira-kira 30 anggota polis dan pihak berkuasa Jais memasuki premis gereja itu tanpa waran kira-kira 10 malam.

Bagaimanapun tindakan Jais itu mendapat kritikan banyak pihak.

Exco Kerajaan Negeri Selangor Datuk Dr Hasan Ali mempertahankan atas alasan ada bukti pihak terbabit mahu memurtadkan umat Islam.

Tambah Asri, semua pihak tidak sepatutnya menyalahkan penganut Kristian yang menghulurkan bantuan, sebaliknya persoalan itu ditanya kepada diri sendiri.

Jelas beliau, sekiranya wang zakat digunakan secara telus mustahil umat Islam perlu meminta bantuan daripada penganut agama lain.

“Ke mana perginya wang zakat kita? Ratusan juta hasil kutipan yang diumumkan saban tahun, apakah tidak mampu untuk membantu fakir miskin ini keluar dari kesusahan mereka sehingga tidak perlu meminta ‘sedekah’ kepada orang lain? Mengapa kerenah biokrasi begitu tinggi untuk fakir miskin mendapatkan bantuan zakat? Semua orang yang pernah berurusan dengan hal ini, akan ada pengalaman mereka sendiri. Untuk mendapatkan RM100 hingga RM200 pun, begitu banyak kerenahnya.

“Sedangkan pejabat zakat kelihatan mewah, gaji pegawai dan bos begitu tinggi dan peralatan urusan juga begitu canggih. Apakah belanja yang tinggi itu hanya untuk urusan mencari pembayar, tetapi tiada kesungguhan yang memadai untuk mencari penerima yang layak? Tujuan zakat antaranya untuk mendekatkan hati manusia dengan Islam. Sebab itu, ada hak untuk golongan mualaf. Bagaimanakah mungkin pengurusan zakat gagal melakukan hal ini, sehingga yang sudah Muslim ingin meninggalkan Islam kerana gagal mendapat bantuan daripada umat Islam khususnya zakat?” soalnya.

Justeru Asri meminta supaya tidak bersangka buruk kepada pihak yang bersedia menghulurkan bantuan kepada umat Islam.

“Janganlah jika kita gagal membantu sedangkan kita mampu tapi kita menyalahkan orang lain yang membantu. Setiap orang akan terpengaruh dengan pihak yang berbuat baik kepadanya. Itu fitrah manusia. Jika dia lemah iman, mungkin agamanya juga diserahkan. Mereka yang terpengaruh dengan pihak gereja atas budi baik, itu sesuatu yang tidak pelik.

“Namun yang pelik, bagaimana dalam negara Islam, umat kita boleh menukar agama disebabkan layanan yang tidak memuaskan oleh masyarakat Muslim? Sebaliknya mereka terpengaruh dengan sikap baik penganut agama lain. Apakah slogan-slogan agama kita selamat ini hanya kosmetik yang tidak berpijak kepada realiti kehidupan?,” katanya.The Malaysian Insider

Read more ...

Rombak Exco: Adnan Yaakob sorok kebenaran


Khabar angin sedang bertiup kencang kini.

Bukannya di Kuantan, tetapi di Kuala Lumpur, walaupun ceritanya berkisar kepada pentadbiran Menteri Besarnya, Adnan Yaakob.


Dikhabarkan Adnan yang menafikan rombakan kecil Exco negeri, sebenarnya sudah mendapat arahan dari Najib Altantuya sendiri, beberapa hari lalu setelah keluar hospital.


Najib Altantuya mahukan Adnan buat rombakan kecil bertujuan memastikan Umno-APCO terus memerintah negeri Tok Gajah tersebut, sekaligus menafikan kemaraan Pakatan Rakyat.


Adalah dipercayai, beberapa muka lama akan digugurkan termasuk Exco Kanan KERAjaan yang sudah beberapa penggal berkhidmat.


Nama-nama seperti Ishak Muhammad dan Sharkar Shamsuddin akan digantikan dengan muka baru.


Ia juga sebagai langkah menguatkan kedudukan Najib Altantuya yang kini semakin goyah di peringkat pusat.


Sumber-sumber yang rapat dengan PWTC memberitahu Najib Altantuya sedang terdesak menyegerakan rombakan kerana bimbang kedudukannya terancam, di samping kemaraan musuh politik dalam dan luar parti.


Belum jelas sama ada Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin akan campur tangan atau tidak, kerana nama-nama yang bakal disenaraikan bukan dari kemnya.


LAGI LAPORAN LANJUT MENYUSUL


JALAN PULANG
Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob menafikan khabar angin kononnya beliau akan melakukan rombokan kecil exco negeri tidak lama lagi.


Beliau menegaskan, tiada sebab untuk melakukan rombakan tersebut memandangkan semua anggota exco telah menjalankan tugas dengan baik.


“Soal rombakan exco tidak timbul sama sekali.


Saya berpuas hati dengan semua anggota exco dan wakil rakyat Barisan Nasional (BN).


“Berita tersebut mungkin sengaja digembar-gemburkan atau hanya cakap-cakap kedai kopi yang tidak boleh dipakai,'' katanya kepada pemberita selepas majlis Titipan Kasih di masjid Sultan Haji Ahmad Shah di Kampung Simpang Pelangai semalam.

Read more ...