Wednesday, March 30, 2011

Negeri PR : Selangor No.1, Pulau Pinang No.2

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgL40AUmsJzQhQmNSbn5vE5OM1ky8LnrrxN612u6oeV0oLyAqcePOt78eIRdRJKcA9NNEcMDoEyMRsSsmyzcQAWrsoKfjiGiFDkSlwgNQAJg9qg1i6R-63TbhMMO7GAYyDIlc_CqCZjKzCe/s320/khalid+ibrahim4.jpgSelangor telah mencapai jumlah nilai pelaburan perindustrian yang tertinggi iaitu sebanyak RM29.3 billion bagi tempoh 2008 hingga 2010 berdasarkan data Malaysia Industrial Development Authority (Mida).

"Ini merupakan nilai pelaburan yang tertinggi di Malaysia berbanding dengan negeri-negeri yang lain," kata Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan negeri, Teresa Kok Suh Sim.

Katanya, Selangor diikuti oleh Sarawak dengan jumlah nilai pelaburan perindustrian yang berjumlah RM27.6 billion dan Pulau Pinang dengan RM24.6 billion.

Beliau menambah, Selangor juga telah berjaya mencapai bilangan projek perindustrian tertinggi iaitu 905 projek dan bilangan peluang pekerjaan yang tertinggi dengan jumlah 80,000 berbanding dengan negeri-negeri lain bagi tempoh yang sama.

Menurutnya, empat negara pelabur asing yang utama di Selangor dalam tempoh tersebut ialah Amerika Syarikat dengan jumlah modal pelaburan RM4.7 billion, Jerman (RM3.5 billion), Japan (RM3.4 billion) dan Singapura (RM1.8 billion).

“Data Mida ini jelas menunjukkan bahawa tohmahan yang dilemparkan oleh sesetengah pihak bahawa pelaburan di Selangor telah jatuh semenjak kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan negeri Selangor adalah tidak berasas,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini.

Kesimpulannya, tegas beliau ekonomi Selangor masih lagi mantap di bawah Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan masih lagi merupakan destinasi pelaburan nombor satu bagi pelabur asing dan tempatan.

Read more ...

Selangor bakal laksana pilihanraya pilih Pengerusi JKKK

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhI-8ZW03GCeHHz4Sd_P5TjlkJ_nhY0qUvxtByGaHKISg4BLf1YHEpeBfJ18Irods4ePlAcjsVCYb1E0S6exdgfpo7la1TOKNS-TzfoILXlRdinMxB6ZZyQBV2hG8PUtgJTXLDBg7RPsQ0/s400/mari-mengundi.jpgSHAH ALAM 31 MAC : Pilihanraya bagi Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) bakal dirintiskan di beberapa buah kampung di negeri ini bagi membudayakan proses demokrasi.

Menurut Exco Negeri Selangor Ean Yong Hian Wah, bagaimanapun proses berkenaan masih diperingkat perbincangan dan akan menjalani kajian sebelum diimplementasi secara penuh.

"Kerajaan Negeri sememangnya bercadang untuk melaksanakan pilihan raya umum di kampung baru dengan Pelaksanaan Projek Perintis Pilihan Raya Pengerusi JKKK yang akan dijalankan di Kampung Bagan Pulau Ketam, Kampung Baru Pandamaran dan Kampung Baru Sungai Jarom.

"Bagaimanapun masih dalam proses perbincangan bersama jabatan teknikal yang terlibat dalam merealisasikan projek perintis tersebut," kata Ean ketika menjawab soalan dari Ahli Dewan Undangan Negeri Kajang Lee Kim Sin.

Menurut Ean lagi setakat ini kerajaan negeri masih mengguna pakai Manual Panduan Kerja Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) yang sedia ada dimana lantikan dibuat oleh Menteri Besar atas nasihat Exco-Exco negeri.

Ean menerangkan bahawa Pengerusi JKKK yang dilantik akan bertugas selama 2 tahun dan dinilai melalui penilaian yang dilakukan kerajaan negeri.

Ean turut mengulas mengenai rancangan peningkatan kualiti hidup di kampung-kampung baru yang dijalankan kerajaan negeri.

Paling asas ialah meningkatkan infrastruktur dan kemudahan agar dapat dinikmati rakyat Selangor yang tinggal di kampung baru.

"Meningkatkan infrastruktur asas seperti jambatan, longkang jalan, dewan dan sebagainya untuk kegunaan awam. Jambatan rosak tanpa penyelenggaraan berpuluh tahun telah digantikan dengan jambatan simen demi keselamatan," lapor Ean.

Selain itu perancangan pelbagai program turut dilakukan demi memastikan nasib mereka tidak terabai seperti ketika berada di bawah pentadbiran Barisan Nasional.

"Laman web 1-kampung baru juga mempromosikan tempat tarikan, makanan istimewa dan sejarah kampung baru untuk bantu perkembangan ekonomi tempatan.

"Cadangan kajian penyelidikan mengenai "Kampung Baru di Selangor akan melihat peluang penambah baikan taraf hidup penduduk kampung baru dari segi ekonomi pentadbiran dan pengurusan kampung," kata beliau lagi.

Read more ...

Eskay ditugaskan kelirukan rakyat

Sivarasa : Kalau Benar Dakwaan Sila Tunjukkan Bukti


SHAH ALAM 31 MAC: Penasihat undang-undang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Sivarasa Rasiah memberi amaran kepada Datuk Shazryl Eskay Abdullah supaya berhenti daripada terus mempertikaikan perjalanan Anwar di Thailand atau ke mana sahaja.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi berhubung artikel dalam Insider Malaysia yang bertajuk “Eskay wants Anwar to reveal details of Thailand trips”.

Sivarasa yang juga Ahli Parlimen Subang menasihatkan anak guamnya supaya tidak menjawab sebarang kenyataan yang tidak berasas dan sekiranya Eskay mempunyai bukti dan asas yang kukuh maka beliau perlu melaporkannya kepada pihak berkuasa.

“ Jika Eskay mempunyai membuat sebarang tuduhan, beliau perlu melakukannya mengikut lunas perundangan yang betul,” katanya.

Ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah adalah salah seorang daripada trio ‘Datuk T’ berhubung klip video seks yang didakwa melibatkan Ketua Pembangkang itu.

Dua lagi individu dalam trio ‘Datuk T’ adalah bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Tamby Chik dan bendahari PERKASA, Datuk Shuib Lazim.

Beliau menambah, Eskay cuba untuk menjadi ‘hero’ melalui pendedahan yang dilakukannya dan memanfaatkan sepenuhnya kekebalan daripada sebarang pendakwaan yang diberikan oleh kerajaan walaupun secara nyata melakukan jenayah dengan menganjurkan tayangan video lucah kepada awam.

“ Sebarang tuduhan tidak berasas yang dibuat akan berhadapan dengan tindakan undang-undang yang sesuai dan tegas,” ujar beliau lagi.

Anwar sebelum ini menafikan sekeras-kerasnya beliau adalah individu dalam klip sepanjang 21 minit tersebut dan telah membuat laporan polis di Balai Polis Dang Wangi.

Read more ...

Akhirnya ditahan dan didenda kerana miliki video seks lucah

LA INGATKAN DATUK 'T' YANG TIGA ORANG TU YANG KENA RUPANYA RAKYAT BIASA YANG KENA. ALANGKAH LUCUNYA NEGARA KUShuib Akui Dalang Sebenar Video Fitnah


SIAP BERANI MENGAKU LAGI BAHAWA MEREKA BERTANGGUNGJAWAB, TAPI POLIS TAK TANGKAP PUN, TAK DAKWA PUN, UNDANG-UNDANG APA YANG DIPAKAI. RAKYAT KENA PEMIMPIN UMNO TERLEPAS

KUALA LUMPUR 31 MAC : Anggota ketiga kumpulan yang menamakan diri mereka 'Datuk T' - Datuk Shuib Lazim mengaku bertanggungjawab di sebalik tayangan video seks baru-baru ini yang menujukkan aksi seorang pemimpin kanan pembangkang mengadakan hubungan seks dengan seorang pelacur.

"Saya bertanggungjawab sepenuhnya berhubung video ini,” katanya kepada Malaysiakini, ketika dihubungi.

Sebelum ini, ahli parlimen PKR Sungai Petani, Datuk Johari Abdul mendakwa Shuib yang juga bendahari PERKASA dan bapa saudaranya, tidak terlibat dengan video itu.

"Masa kami turun dalam lif. Dia (Shuib) kata, Pak Njang juga tidak percaya," dakwa Johari, Khamis lalu.

Namun, Shuib yang dihubungi semalam berkata segala-galanya yang didedahkan sebelum ini adalah betul.

"Saya tahu ia (video itu) adalah kebenaran. Saya tahu semua ini adalah betul dan sebab itu saya sertai kumpulan Datuk T. Jika tak betul, saya tak akan setuju,” katanya.

Ditanya mengenai dakwaan Johari yang menafikan peranannya, Shuib berkata ahli parlimen itu mungkin membuat kenyataan tersebut kerana ingin “melindungi bossnya”.

Rakaman video 21 minit itu ditayangkan kepada beberapa wartawan terpilih pada 21 Mac lalu oleh seorang lelaki misteri yang menamakan dirinya 'DatukT'.

Selang beberapa hari, Datuk T diperkenalkan sebagai kumpulan tiga anggota yang terdiri daripada ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah, bekas ketua menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Shuib.

Bagaimanapun Shuib tidak hadir pada sidang akhbar Rabu lalu dan ini menimbulkan spekulasi bahawa mungkin beliau menyertai secara tidak rela.

Shuib, yang suaranya menunjukkan keletihan ketika perbualan telefon juga berkata beliau ada menerima ancaman bunuh.

Namun, beliau menolak laporan New Straits Times, semalam yang mendakwa beliau secara sukarela mengenakan tahanan rumah ke atas dirinya. Katanya, beliau masih keluar dari rumah.

"Polis hanya beritahu saya supaya berhati-hati,” katanya sambil menafikan juga beliau diberi perlindungan polis.

Shuib juga berkata polis telah mengambil keterangannya sebanyak dua kali, yang terbaru adalah dua hari lalu.

Beliau berkata masih menghuni di rumahnya di Kuala Lumpur tetapi bergurau bahawa beliau akan 'bersembunyi' di kampung halamannya di Sungai Petani, tidak lama lagi.

"I nak sembunyi dah. I dah nak lari,” katanya sambil bergelak.

Read more ...

Baru ada akai, Kenyataan Harusani pun Utusan Meloya tak siar

Harusani - Saya ada bercakap dengan Utusan Malaysia tapi apa yang keluar sikit sahaja

http://dinmerican.files.wordpress.com/2010/08/harussani1.jpg?w=259&h=195
KUALA LUMPUR, 31 Mac — Tan Sri Harussani Zakaria menafikan tanggapan sesetengah pihak bahawa beliau hanya berdiam diri dan tidak bersuara berhubung pendedahan rakaman video seks yang didakwa melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sebaliknya, Mufti Perak itu menegaskan, sejak rakaman video seks itu didedahkan awal minggu lalu beliau telah mengeluarkan kenyataan dengan menegaskan pendedahan itu telah mengaibkan Anwar yang juga Ketua Umum PKR kerana ia belum dibuktikan kebenarannya.

“Siapa kata saya tidak bersuara? Siapa kata saya tidak ada cakap apa? Sejak hari pertama lagi saya sudah bercakap mengenai perkara ini dan bagi saya rakaman video seks itu telah mengaibkan Anwar kerana tidak saksi yang boleh buktikan.

“Saya ada bercakap dengan Utusan Malaysia tapi apa yang keluar sikit sahaja, mereka tidak keluarkan secara keseluruhan apa yang saya katakan... yang tertulis ia (video seks) hanya fitnah, itu sahaja... yang lain-lain tidak keluar,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Kata Harussani, rakaman video seks itu boleh dianggap sebagai fitnah dan dosa besar kerana hukuman telah dijatuhkan terlebih dahulu terhadap Anwar tanpa bukti yang sahih.

“Kita buka rahsia orang ini adalah haram, benda yang tidak betul tapi didedahkan adalah satu fitnah, dosa besar dan tidak bermoral.

“Rakaman video seks itu betulkah Anwar? Laporan juga belum dapat dipastikan lagi... ini adalah fitnah dan dosa besar,” katanya.

Awal minggu ini, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan pemimpin agama sebagai “syaitan bisu” kerana mengambil sikap berdiam diri dan tidak bersuara dalam isu fitnah moral terbaru yang ditujukan ke atas Anwar itu.

Menurut Hadi, sikap pemimpin agama yang enggan memberikan sebarang respons terhadap pendedahan rakaman video seks oleh “Datuk T” awal minggu lalu amat dikesali.

Tiga Datuk T iaitu bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan Bendahari Perkasa Datuk Shuib Lazim — mengakui bertanggungjawab membuat pendedahan tersebut.

Ketiga-tiga individu tersebut terlebih dahulu menayangkan rakaman video seks itu kepad media di Carcosa Seri Negara dan Shazryl secara peribadi yakin lelaki pelacur dari China itu adalah Anwar.

Menurut Harussani, rakaman video seks itu tidak boleh dijadikan sebagai bukti.

Ini kerana, jelas beliau, menurut perundangan Islam mana-mana jenayah yang membabitkan seks perlu mempunyai empat adil yang menyaksikan peristiwa itu berlaku termasuk perbuatan zina.

“Yang dilihat dalam rakaman video seks itu tidak boleh pakai, ia tidak boleh dijadikan bukti kerana ia boleh diubah atau dimanipulasikan.

“Kalau nak jatuhkan hukuman kita kena ada empat saksi yang benar-benar lihat dengan mata sendiri peristiwa itu berlaku bukan melalui gambar atau video.

“Kalau bawa ke mahkamah, video seks itu tetap tidak boleh dijadikan bukti kerana ia hanya rakaman dan menurut hukum syarak tetap kena ada empat saksi dan kalau tidak kita tidak boleh nak jatuhkan hukuman,” katanya.

Sementara itu, Mufti Perlis Dr Juanda Jaya tetap berpendirian Anwar tidak boleh dituduh terlibat pelakuan seks tersebut kerana tiada saksi yang menyaksikan ia berlaku.

“Dalam soal jenayah seksual Islam menetapkan saksi empat mata dan rakaman tidak boleh dijadikan bukti, di sudut Islam kena ada empat saksi yang lihat peristiwa itu berlaku.

“Tetap kena ada empat saksi hidup yang tengok ia berlaku, kalau tiada atau tidak cukup sebagai contoh hanya tiga mereka kena hukum qazaf (tuduhan zina) kerana menuduh orang lain,” katanya.

Menurut beliau, rakaman video seks yang didakwa milik “Datuk T” tidak boleh dijadikan bahan bukti.

“Rakaman sama sekali tidak boleh dalam jenayah seksual dalam Islam, tetap perlu ada empat saksi dan orang yang jadi saksi juga perlu individu yang berkredibiliti dan tidak akan menukar pandangan mereka.

“Kita tidak boleh ikut rakaman sebab itu dalam Islam hukuman jenayah seksual ini berat dan syarat untuk jatuhkan hukuman juga berat,” katanya.

Tambah Juanda, individu yang membuat pendedahan rakaman video seks itu sepatutnya disiasat terlebih dahulu.

“Yang pertama sebarkan benda lucah orang itu yang harus disiasat dulu, tiada undang-undang atau agama yang membenarkan ia dipertontonkan kepada khalayak.

“Sepatutnya bila dapat rakaman itu mereka kena serahkan kepada polis bukan dedahkan kepada umum,” katanya.

Beliau juga menggesa agar semua pihak termasuk parti politik agar menghentikan tuduhan yang bersifat peribadi.

“Tuduhan seperti ini baik di pihak parti politik mana pun kena elakkan tuduh dalam jenayah seksual, tuduhan seperti ini patut dihentikan,” katanya.

Polis telah menahan Abdul Rahim dan Shazryl berhubung pendedahan video seks itu pada Khamis lalu — bahan bukti termasuk rakaman video turut diserahkan.

Jumaat lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menegaskan, Umno tidak terlibat dalam rakaman video seks itu.

Anwar juga telah menafikan sekeras-kerasnya tuduhan itu dan telah membuat laporan polis.

Read more ...

Mimpi Muhyiddin bila masuk negeri Selangor

Muhyiddin ajak BN Selangor bermimpi

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgej9dfyMcgv65MyQF5gyjOz_IQyoCQ1Vm79MoMXk-z1Zvqc8cZm0ng4yVGVRboSKI1bYiVooG6xd-Ad01dLHAfK482YQH-_IPREKqbCD4I4QLKO23LNjsdVlHNg0-WqTPIm3E3ZSiVe9n/s400/20090804150842_muhyiddin51.jpgTimbalan Presiden Umno Muhyiddin Yassin turun ke Selangor, dan melalui perlindungan bangunan-bangunan sekolah bawah pentadbiran kerajaan Persekutuan beliau melancarkan serangan bertubi-tubi terhadap kerajaan negeri Pakatan Rakyat Selangor. Semua janji-janji kerajaan PR adalah pembohongan, katanya.

Beliau menaburkan peruntukkan sebanyak RM3.22 juta kepada 32 sekolah agama bantuan kerajaan di Selangor dan kemudian dsan kemudian RM2.3 juta kepada 2 buah sekolah Cina di Jenjarom lalu mendakwa bahawa tidak seperti PR, inilah bukti komitmen kerajaan BN kepada pendidikan rakyat.

Hairan bagaimana seorang menteri yang mengurus portfolio pelajaran boleh mendakwa segala peruntukkan dari kementerian beliau adalah berhasil dari partinya? Hairan juga lawatan rasmi ke sekolah-sekolah sebagai suatu lawaan kerja akhirnya menjadi kempen politik menyerang parti pemerintah diperingkat negeri dan mengangkat serta melambung partinya sendiri!

Yang paling menarik adalah apabila Muhyiddin mendakwa bahawa BN Selangor sakan menawan 8 kerusi milik PR dalam PRU akan datang lantas menjatuhakn kerajaan PR Selangor.

Sekarang ini BN mempunyai 20 kerusi (DUN Selangor punya 56 kerusi) 18 Umno dan 2 MCA. BN juga melindungi sebuah lagi kerusi iaitu Pelabuhan Kelang yang wakil rakyatnya telah lompat keluar PKR dan mendakwa dirinya Bebas.

BN perlu menang 8 kerusi tambahan untuk mengembalikan kerajaan Selangor dalam pelukannya. Kalau 1 atau 2 kerusi mungkin cita-cita itu bolehlah dikira tidak musthail dicapai, itupun di Kelantan penggal lalu kerajaan PAS kekal bertahan dengan majoriti 1 kerusi. Tetapi nafsu Muhyiddin tertumpu pada 8 kerusi, seolah begitu rapuh sekali kedudukan PAS, PKR dan DAP di Selangor. Benarkah begitu?

Muhyiddin boleh berkata apa sahaja, maklumlah orang kalah. Tetapi hakikatnya saki baki kerusi BN di Selangor itupun goyah dan menunggu masa untuk terus rebah. Ketua Pembangkang DUN Selangor Satim Diman contohnya di DUN Seri Serdang memenangi kerusi berkenaan menewaskan calon PAS dengan kelebihan cuma 45 undi!

Adakah Muhyiddin mengambil kira kerusi Satim apabila beliau bernafsu mahu merampas 8 kerusi itu. Bagaimana pula kerusi DUN Sabak yang Umno menang dengan 117 undi dan DUN Sg Air tawar dengan kelebihan cuma 123 undi?! Jentera PAS bawah panji-panji PR sedang bertungkus lumus di Puchong dan Sabak Bernam sedang mengira hari untuk menawan ketiga-tiga kerusi rapuh milik Umno ini. Itu belum lagi kerusi Morib 286 dan Taman Templer 613 yang PAS juga tewas tipis.

Begitu juga DAP hampir pasti merampas dua kerusi yang ia tewas dalam PRU lalu pada tangan MCA menjadikan kekuatan DAP melonjak dari 13 ke 15 kerusi iaitu DUN Kuala Kubu Bharu (148) dan Sg Pelek (1572). Dalam PRU lalu DAP bertanding 15 kerusi dan cuma tewas dua kerusi ini.

Dan PKR juga hampir pasti merampas kembali Pelabuhan Kelang yang kini diwakili oleh pengkhianatnya, ia bertenaga menawan Kuang yang ia tewas pada Umno dengan 517iundi dan Permatang dengan 608 undi.

Lalu dari mana datang angka 8 Muhyiddin itu? Adakah 8 bermakna Umno nanti cuma dapat bertahan di 8 kerusi sahaja atau bagaimana?

Kita tidak mahu kelihatan terlalu “over confident” memanglah suasana luaran menggambarkan seolah PR tidak stabil tambahan kalah beberapa pilihanraya kecil kebelakangan ini, tetapi diperingkat akar-umbi bagaimana? Umno di Kelantan juga sejak tewas pada tahun 1990 terus menerus naik dan melonjak nafsunya tetapi tidak kesampaian. PRU 1995, 1999, 2004 dan terakhir 2008 Umno terus kempunan walaupun nafsunya besar nak menobatkan dari Anuar Musa kemudian Mustapha Mohammad, Awang Adek sebagai MB, semuanya kecundang!

Pencapian kerajaan PR Selangor adalah sumber kekuatannya. MB, EXCO dan ADUN yang bersih, ikhlas dan lebih mesra rakyat makin menjauhkan BN dari hati rakyat di Selangor. Program-program yang lebih dekat pada hati rakyat umpama program Merakyatkan Ekonomi Selangor, berkesan menawan hati rakyat kebanyakkan. Air percuma, skim warga usia emas, Tabung Warisan Anak Selangor, hadiah masuk university dan lain-lain yang tidak pernah dirasai sebelum ini member peluang kepada rakyat turut menikmati kekayaan negeri yang sebelum ini dibolot oleh pimpinan Umno dan BN negeri.

Muhyiddin perlu akur bahawa rakyat menolak BN dan Umno pada PRU lalu lantaran pincang dan tempamngya pimpinan dan pentadbiran negeri bawah BN dan Umno. Itu suatu fakta yang kekal bersarang di hati rakyat. Rakyat Selangor tidak mudah lupa angkara mereka itu dan ketenangan serta kesejahteraan bawah PR makin mengikis aki baki kepercayaan mereka pada BN dan Umno.

Bermimpilah Muhyiddin dengan 8 kerusi itu, rakyat Selangor insyallah berbangga dengan perubahan yang telah mereka bawa menyelamatkan negeri ini dari tangan gergasi yang ganas dan kotor bselama lebih 50 tahun lalu. Tidak ada sebab mereka mahu mengundang kembali mimpi ngeri mereka. Teruslah bermimpi Muhyiddin.

Roslan SMS.....

Read more ...

Hasil bumi Sarawak hak rakyat bukan hak pemimpin BN

Hasil Mahsul Bumi Sarawak Bukan Milik Elit Pemerintah, Kata AnwarSAMARIANG 31 MAC : Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata misi utama beliau berkempen sepanjang pilihanraya negeri Sarawak yang akan diadakan pada 16 April ini adalah untuk membuka minda masyarakat seterusnya membebaskan mereka dari cengkaman penindasan Barisan Nasional.

Ujarnya, sudah sekian lama rakyat Sarawak hidup dalam kesengsaraan dan melihat pimpinan rakus Taib Mahmud bergelumang dengan rasuah dan salah guna kuasa sehingga kekayaan negeri dipunggah sesama kroni.

"Negeri ini negeri kita, tanah ini tanah kita, balak negeri ini balak rakyat kita, minyak dan gas negeri ini, minyak dan gas rakyat kita,bukan hak dua tiga kerat pemimpin di atas,"ujar Anwar ketika merasmikan bilik gerakan N7 di Samariang, malam tadi.

Anwar yang juga Ketua Umum PKR menambah, setelah 48 tahun di bawah pentadbiran rakus BN, rakyat Sarawak harus bangkit untuk mengambil hak mereka kembali.

Justeru, beliau menyifatkan pilihan raya peringkat negeri ke-10 di Sarawak ini adalah pertembungan antara rakyat yang ditindas dan golongan penguasa yang zalim.

"Rakyat kalau jadi hamba kita kalah, kalau tak pernah (jadi) hamba (kita) tak pernah menang,tapi kalau rakyat itu merdeka, ada jiwa yang merdeka, anak muda yang berfikir, anak muda yang rasa bebas maka kita boleh bawa perubahan,"kata Anwar lagi.

Beliau juga turut mengkritik pentadbiran BN yang tidak mampu memberi hak kepada rakyat sebagaimana yang dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan walaupun negara sudah mencapai kemerdekaan separuh abad lamanya.

"Bagi ruang rakyat fikir, kita dah 50 tahun merdeka jaganlah perbodohkan rakyat takkan lah tak boleh fikir,tak boleh bincang, apa yang kerajaan Barisan Nasional kata hukumnya adalah benar berlaka, "politik kita,politik pembangunan" ya betul taniah, pembangunan untuk siapa?,"soal Anwar.

Oleh itu katanya, untuk merealisasikan politik untuk membangunkan negara, beliau menyeru pengundi menjadi golongan cerdik dan berfikir untuk membuat keputusan terbaik demi masa depan mereka.

" Mana ada manusia sokong rasuah, ambil tanah kita (tapi kita masih) sokong, itu bodoh namanya,sebab dapat RM400 masa pilihanraya. Ini apa? Mana fikiran kita?," tegas Anwar mengingatkan rakyat Sarawak akan kezaliman yang dilakukan regim BN selama ini.

Read more ...

Himpunan BERSIH 2 : Bukan 100 000 tapi 300 000 mungkin capai 1/2 juta rakyat

http://buletinonline.net/images/stories/berita45/Presidenpasbersih1.jpgKUALA TERENGGANU - Pengerusi Jawatankuasa Mobilisasi PAS Haji Mohamad Sabu berkata Gabungan Pilihanraya Bersih & Adil (BERSIH) akan menganjurkan Himpunan aman BERSIH kali ke-2 tidak berapa lama lagi.

Menurutnya, Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mahu sekurang-kurangnya 300,000 orang akan menghadiri himpunan itu kelak yang meneruskan desakan, supaya kerajaan melakukan reformasi dalam pilihanraya di Malaysia.

"Kempen berterusan, kita hanya (sedang) menunggu tarikh dari badan NGO BERSIH yang dipimpin oleh Dato' Ambiga, bila mereka beri tarikh Himpunan kita akan gerakkan rakyat,

"kita (PAS) jangka (ia akan diadakan) pada bila-bila masa sebelum pilihanraya umum akan datang,"katanya kepada media, di Kuala Ibai di siniselepas Majlis Ceramah Memperingati 'Tragedi Batu Burok' Kuala Terengganu pada Selasa 29 Mac

Read more ...

Umno Selangor hanya mampu 'beli' kerusi

PR Selangor Tidak Gentar BN Intai 9 Kerusi ADUN

SHAH ALAM 30 MAC : Pakatan Rakyat tidak gentar dengan 'keangkuhan' Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mendakwa UMNO BN akan merampas kembali sembilan kerusi DUN dan menawan semula Selangor pada pilihanraya umum akan datang, kata Pengarah Komunikasi PKR Nik Nadzmi Nik Ahmad.

"Tidak ada masalah dengan komen TPM tersebut kerana ini negara demokrasi, tak kiralah dia nak kenalpasti 9 ke 10 ke 15 itu terpulang kepada dia tapi saya rasa dalam kenyataan TPM juga beliau akui bukan mudah BN untuk ambil alih Selangor dan itu satu pengiktirafan kepada kerajaan negeri."

Nik Nazmi berkata Pakatan Rakyat berjaya menawan Selangor pada PRU lalu kerana rakyat muak dengan pimpinan rasuah Umno-BN namun sehingga sekarang parti itu tidak menunjukkan tanda-tanda yang menzahirkan ia telah berubah.

"Walaubagaimanapun kita maklum bahawa Selangor ini lubuk emas BN dan mereka akan menggunakan segala daya upaya mereka, pelbagai cara untuk memastikan mereka dapat merampas kembali Selangor," kata Nik Nadzmi yang juga ADUN Seri Setia.

Sementara itu, ADUN Kampung Tunku, Lau Weng San berharap UMNO BN tidak akan cuba membeli wakil rakyat di sembilan kerusi yang dimaksudkan itu dalam cubaan terdesak untuk menubuhkan kerajaan negeri.

Amalan itu, menurut beliau, hanya akan merendahkan lagi kreadibilit Umno.

"Bilangan kerusi yang akan ditawan oleh UMNO-BN itu tidak penting, Apa yang penting ialah sanggupkah Muhyiddin dan Umno bersaing dengan Pakatan Rakyat atas asas yang adil iaitu mereka tidak akan menyalahgunakan jentera kerajaan dalam PRU akan datang." tanya Lau.

Sebelum ini, UMNO BN menawan semula Perak setelah didakwa 'membeli' 3 orang ADUN Pakatan Rakyat iaitu Adun Behrang, Jamaluddin Md Radzi, Adun Changkat Jering, Osman Jailu dan Adun Jelapang, Hee Yit Foong.

Dalam pada itu, ADUN Selat Klang, Dr Halimah Ali yakin pengurusan yang telus dan memihak kepada rakyat yang dibawa oleh kerajaan negeri sekarang semakin disedari rakyat.

Beliau menyerahkan kepada rakyat untuk menilai prestasi Pakatan Rakyat di bawah pimpinan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berbanding kerajaan negeri Umno-BN pimpinan Khir Toyo.

"Tapi apa yang kita lihat dari segi respon dan kajian yang kita buat kepada rakyat negeri Selangor, insyaAllah rakyat masih lagi bersama Pakatan Rakyat dan juga rata-ratanya mereka menerima dengan baik dan berbesar hati dengan segala program dan aktiviti serta perancangan yang telah pun dijalankan oleh Pakatan Rakyat,' kata beiau

Halimah berkata, pelbagai program yang dilaksanakan kerajaan negeri disenangi rakyat terutama program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).

"Menerusi Program Merakyat Ekonomi Selangor (MES), segala peruntukkan kerajaan negeri berpaksi kepada keperluan dan kepentingan rakyat itu sendiri. Justeru kita tidak rasa gundah dengan apa yang telah disebutkan oleh Muhyiddin,' tambah beliau.

MES merangkumi Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS), Skim Mesra Usia Emas (SMUE), Pusat Khidmat Krisis Sehenti (OSCC), Bekalan Air Percuma 20 meterpadu, Hadiah Anak Masuk Universiti, Tabung Pendidikan Anak Pekerja Ladang dan Program Peningkatan Hasil Bahan Mineral dan Galian.

Semalam Muhyiddin dilaporkan sebagai berkata, BN telah mengenalpasti sembilan kerusi DUN di Selangor yang berpotensi untuk dirampas kembali pada pilihan raya Umum ke-13 bagi membolehkan BN kembali menerajui negeri itu.

Read more ...

Siapa kata Arman nak sertai PR, Ibrahim Ali kata Arman nak aktif Umno dan nak ceramah atas tiket Umno

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjd9Wnf-twFKVb0sjH5kBO2wiTKGy1SFB26V5CDtlVjUoISfWP3FNedYcLAo8heMhzmErhVhPSEizoyMkkB_m2Loz7roMQRImHdj06pDBMWpmocHNN50F1516dfeVgFVoCncRkWzrXEJiY/s1600/arman-azha-abu-hanifah1-oct4_.jpgKUALA LUMPUR, 30 Mac — Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali menegaskan pertubuhan bukan kerajaan membela hak orang Melayu itu tidak berhadapan dengan “krisis dalaman” ekoran keputusan dua pemimpin kanan muda termasuk Arman Azha Abu Hanifah meletakkan jawatan.

Arman Azha melepaskan jawatannya berkuat kuasa semalam manakala Ketua Wiranita Raihan Sulaiman Palestine berbuat demikian bulan lalu tetapi keputusannya belum diterima Ibrahim.

Kedua-dua itu adalah jawatan lantikan.

Sebaliknya, Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas berkata, Arman Azha yang juga ahli Umno Petaling Jaya Utara, telah menyatakan hasrat mahu melepaskan jawatan itu kerana ingin memberi tumpuan dalam bidang politik secara lebih aktif.

“Dah lama dia (Arman Azha) minta berhenti. Dia nak aktif (dalam) Umno dan nak ceramah atas (tiket) Umno.

“Tapi jadi ketua wira Perkasa... dalam dilema jadi saya setuju (dengan) dia lepas itu, itu sahaja,” katanya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada The Malaysian Insider.

Sumber memberitahu keputusan itu berkaitan dengan isu kepimpinan dan projek tetapi dakwaan itu dinafikan oleh Raihan dan Arman Azha.

Kedua-duanya mengetengahkan kedudukan isu peribadi mereka yang menyumbang kepada keputusan melepaskan jawatan masing-masing.
Mengenai keputusan Raihan yang berhasrat mahu melepaskan jawatan itu, Ibrahim menegaskan beliau menolak pendiriannya.

Tegas wakil rakyat Bebas itu, Perkasa tetap sebuah badan bukan kerajaan (NGO) dan tiada krisis dalaman yang berlaku dalam kepimpinannya selaku presiden.

“Tak ada (krisis dalaman), Raihan masih Ketua Wiranita dan Arman (Azha) sudah beritahu sebab-sebab (letak jawatan) kepada saya.
“Raihan pula tidak ada masa nak jelajah ke sana ke mari, dia minta nak jadi penyokong sahaja dan saya tolak peletakan (jawatan) itu... Perkasa adalah NGO dan semuanya sukarela,” katanya.

Arman Azha yang merupakan ahli seumur hidup akan kekal dalam Perkasa.

Menurut Arman Azha, tindakan beliau melepaskan jawatan itu tiada kaitan dengan desakan atau masalah dengan kepimpinan dalam Perkasa yang diterajui Ibrahim.

Mengulas lanjut tindakannya, Arman Azha berkata, keputusan itu diambil kerana berpandangan bahawa NGO tidak boleh mencapai matlamat tuntutan tanpa mempunyai kuasa politik.

Read more ...

Jika masalah ini berlaku di negeri PR, sahih bergegar TV3 tiga hari tiga malam

Penduduk marah krisis air paling teruk

TEMERLOH,30 Mac: Krisis air yang menjejaskan sekurang-kurangnya 12,000 penduduk di sekitar daerah ini melibatkan taman perumahan dan kampung tradisional sejak empat hari lalu menimbulkan kemarahan mereka terhadap Jabatan Bekalan Air (JBA), wakil rakyat dan menteri besar (MB).

Malah menurut penduduk, beberapa kawasan perumahan seperti Taman Setia Jasa, Seberang Temerloh dan Mentakab turut mengalami gangguan bekalan air sejak 1 Mac lalu.

Tinjauan Harakahdaily ke Taman Setia Jasa yang mempunyai lebih 400 buah rumah dan seramai 1,800 penduduk mendapati penduduk mula menzahirkan kemarahan dengan memasang sembilan kain rentang sebagai protes kepada JBA, wakil rakyat dan MB untuk meluahkan ketidakpuasan hati mereka berhubung masalah bekalan air itu.

Seorang penduduk dari taman sama, Ghazali Idris, 63, berkata, gangguan bekalan air di taman perumahan itu berlaku sejak sebulan lalu dengan ada ketikanya air keluar kecil. Tetapi sejak awal minggu lalu langsung tiada air.

Menurutnya, gangguan itu berlaku pada sebelah petang hingga subuh, namun sejak Sabtu lalu, langsung tiada bekalan air.

“Dulu dah pernah berlaku teruk macam ini tetapi selesai, sekarang jadi semula. Kami dah adu pada JBA tetapi mereka kata tak tahu punca dan ada yang ada paip bawah tanah bocor.

"Keadaan ini membuatkan kami di sini jadi seperti balik ke zaman dulu. Bayangkan, saya memandu kereta sejauh 30 kilometer menuju ke Chenor untuk memunggah air Sungai Pahang setiap hari bagi kegunaan makan minum dan kebersihan untuk ahli keluarga,” katanya.

Menurut Ghazali, masalah air di Taman Setia Jasa itu turut menyebabkan pelajar-pelajar sekolah di situ mengalami masalah lewat ke sekolah kerana terpaksa mandi di Jengka setiap pagi.

“Saya ada tiga anak yang bersekolah. Mereka terpaksa bangun awal pagi, balik ke kampung di Jengka untuk mandi dan patah semula ke sekolah di Temerloh. Anak orang lain pun macm tu.

“Jadi sampai bila masalah ini hendak selesai? Kita harap JBA segera selesaikan jangan penduduk telefon pun tak mahu jawap. Bayangkan penduduk yang ada anak kecil, lagi susah,” katanya.

Taman Setia Jasa terletak dalam Dewan Undangan Negeri (Dun) Mentakab dan Parlimen Temerloh.

Seorang penduduk lagi, Ahmad Harun, berkata ini merupakan kali kedua penduduk menghadapi krisis air yang serius dan lama sehingga terpaksa memunggah air dari luar.

"Baru-baru ini ada penduduk mengadakan majlis kenduri kahwin, walaupun ada pihak yang menolong tapi teruk memunggah air. Bagaimana pula kalau berlaku kematian?

"Saya fikir Temerloh ini tidak sepatutnya menghadapi masalah air berulang kali kerana berada dipinggir Sungai Pahang yang mewah air. Jadi sudah tentulah ini kelemahan JBA," katanya.

Ahmad berharap, supaya JBA segera selesaikan masalah yang menghantui penduduk iaitu dengan JBA menghantar empat lori tangki air sehari dengan tiga kali penghantaran.

Sementara itu, peniaga warung makan di situ, Rahim Bakri, turut mengakui ketiadaan air menyebabkan perniagaannya banyak terjejas kerana untuk memasak dan membersih terpaksa menggunakan air yang banyak dan beliau terpaksa memunggahnya dari luar.

Read more ...

Berapa kali Anwar ke Thailand ? bakal jadi tajuk muka depan Utusan Meloya

ESKAY @ DATUK T GELABAH KINI TUKAR TOPIK PULA

Eskay, ada mirip Anwar tak?

ESKAY @ Datuk T sudah mula gelabah dengan pendedahannya yang `kantoi' berkaitan video seks kununnya melibatkan DS Anwar. Apabila rakyat mula menganggapnya sebagai `penerbit filem lucah' dan pendendam terhadap Anwar walaupun sudah mengerjakan `haji', Eskay kini beralih cerita kepada topik lain.

Eskay tetap mahu rakyat percaya bahawa Anwar bukan seorang tokoh yang baik walaupun Anwar tidak seperti beliau yang menayangkan video lucah. Eskay tahu namanya kini amat jijik di mata masyarakat setelah isu video seks ini menjadi perdebatan hangat dan paling parah lagi Umno mendakwa Umno `lepas tangan dan tidak terlibat' langsung di dalam isu ini. Maka, Eskay terpaksa mempertahankan dirinya secara bersendirian. Kini, Eskay beralih pula kepada persoalan lain iaitu berapa kerap Anwar ke Thailand dan apa yang Anwar lakukan di sana. Beliau mahu Anwar menjawab 5 persoalan seperti yang dipetik melalui beberapa blog.
Soalan-soalan tersebut ialah “pertama, sejak dua tahun lalu berapa kali Anwar ke Thailand? Kedua, siapa yang menyambut Anwar di Thailand? Ketiga, di hotel mana Anwar menginap? Keempat, apa Anwar buat di bilik hotel tersebut? Dan kelima, siapa yang menyelesaikan semua bayaran tersebut?” “Jangan paksa saya dedahkan semua itu… suruh Anwar jawab dulu soalan itu sebelum (semua) serang saya” kata Shazryl Eskay. “Awak semua balik dan tanya soalan ini di dalam blog,” kata Eskay kepada sekumpulan blogger dan penulis media alternatif. (http://suwaritimur.blogspot.com/2011/03/video-seks-anugerah-tuhan.html#ixzz1I4UKXvgC)
Huruf warna - bakal jadi tajuk muka depan Utusan Meloya

Apa kena mengena dengan isu video seks yang kantoi itu? Adakah Eskay ingin menunjukkan bahawa aksi di dalam video seks itu dirakamkan di Thailand? Tidak perlu Eskay cabar atau ugut untuk mendedahkan lagi beberapa perkara buruk tentang Anwar kerana sememangnya kita menanti pendedahan demi pendedahan dari beliau. Setakat cabaran dan ugutan sedemikian sudah tidak menjadi hairan kepada Anwar kerana Anwar sudah berpuluh tahun dicabar dan diugut begitu. Mak cik Umi Hafilda pun pernah ugut untuk sebarkan rahsia Anwar dan Azmin, siap dengan pengakuannya beliau ada memiliki 17 lagi pita video seperti yang didedahkan kantoi baru-baru ini. Tunggu apa lagi, dedah kan lah, cuma jangan sampai terkantoi lagi.

Puak itu berani buat ugutan itu ini kerana mereka mungkin selamat. Bayangkan, Eskay dan Rahim Thamby Chik terang-terang mengaku terlibat tayang video lucah dan memiliki video berkenaan, namun hingga kini mereka tidak didakwa. Mak cik Umi juga mengaku ada memiliki video seperti itu, sehingga kini kita tidak tahu samada mak cik Umi sudah dipanggil untuk siasatan atau tidak.

Jadi, usahlah Eskay membuang masa ugut mahu dedahkan apa jua yang beliau ketahui. Dedahkan sahaja seperti yang dilakukan oleh seorang bekas pengawal peribadi Megat Junid yang menyebut Eskay seorang yang berniat jahat dan pendendam terhadap Anwar. Itu baru berani, bukan sekadar ugut itu ini untuk lindungi perkara yang sudah terkantoi./wfauzdin.blogspot.com

Read more ...

ADUN DAP sokong tambah bantuan kepada SAR, ADUN Umno jangan harap la

Adun DAP gesa sedia peruntukan besar untuk SAR

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtdA6hKVgNNfflIiBTKjS_0KsxwE0ffw293CihIZvPn1F9Yqzq0lofXx4wbMQhw3kUAt5oG3q7R1GBW_qp4h_nSza01gbtynl1i4pp1Z4Gs9Mskz2SHR3CPbNAs1bbx15yLtIRYoS_L3E/s400/ng+swee+lim+-+tmi.jpgSHAH ALAM, 30 Mac: Adun Sekinchan, Ng Swee Lim menggesa Kerajaan Negeri Selangor memberikan peruntukan besar kepada semua Sekolah Agama Rakyat (SAR).

Wakil rakyat DAP itu membuat gesaan demikian ketika mengemukakan soalan tambahan kepada Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Selangor, Dr Halimah Ali.

Menurut Swee Lim, memandangkan keadaan SAR ini agak ketinggalan, dengan kewangan yang disalurkan dalam jumlah besar itu membolehkan mereka menambahbaikkan bangunan dan persekitaran sekolah agar lebih selesa.

Hari ini masuk hari kedua persidangan Dun Selangor untuk penggal pertama sidang kedua belas yang dirasmikan Sultan Selangor pada 28 Mac lalu dan sesi sidang pula bermula semalam sehingga 5 April depan.

Dr Halimah di dalam jawapannya, menyatakan ucapan terima kasih di atas perhatian tinggi Adun Sekinchan itu meskipun bukan beragama Islam tetapi tetap prihatin dengan perihal SAR berbanding dengan pembangkang yang bersikap sebaliknya.

Terdahulu, ketika menjawab soalan asal, Dr Halimah berkata, sebanyak 769 Sekolah Agama Rakyat (SAR), Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) mendapat bantuan pendidikan daripada Kerajaan Negeri Selangor.

Semua bantuan itu, jelasnya, berjumlah RM32 juta bagi tahun 2009 dan 2010 dalam usaha mencapai matlamat kerajaan memperkasakan pendidikan di negeri ini sebagai Hub Pendidikan dan Hub Ilmuan.

"Sebanyak 820 permohonan dibuat 2009 dan 2010 dengan 769 permohonan diluluskan sebanyak 320 sekolah bagi 2009 manakala 449 sekolah untuk 2010 dengan pecahan mengikut sekolah adalah 160 buah bagi SAR, 77 (SJKC), 97 (SJKT) bagi 2009 manakala bagi 2010 adalah sebanyak 252 (SAR), 100 (SJKC) dan 97 (SJKT).

"Jumlah permohonan 2010 meningkat berbanding 2009 iaitu sebanyak 134 permohonan dan jumlah permohonan yang diluluskan juga meningkat sebanyak 129 permohonan.

"Bagi SJKC dan SJKT permohonan yang dibuat dapat diproses dengan baik tanpa ragu-ragu kerana sekolah yang membuat permohonan adalah berdaftar dengan Kementerian Pelajaran, namun berbeza dengan SAR yang tidak berdaftar dengan mana-mana pihak sama ada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) atau Kementerian Pelajaran," tegasnya.

Tambahnya, program bantuan agihan pendidikan sekolah-sekolah ini adalah merupakan di antara langkah-langkah diambil kerajaan negeri bagi memantapkan visi pendidikan untuk menjadikan Selangor sebagai Hub Ilmuwan dan Hub Pendidikan.

"Bagi mencapai matlamat itu, kerajaan negeri memberikan perhatian kepada beberapa perkara seperti keadaan infrastruktur dan kemudahan pendidikan yang ada di sekolah, kemahiran peningkatan pengajaran dan pembelajaran di kalangan guru-guru sekolah, kualiti para pelajar terutama dari aspek akademik dan sahsiah serta kelicinan dan pengurusan sekolah yang sistematik dan efektif.

"Selain bantuan pendidikan itu, katanya, kerajaan negeri turut memberi latihan kursus perguruan kepada guru-guru SAR di mana guru-guru itu tidak pernah diberi kursus dan pihak sekolah juga tidak ada dana yang mencukupi untuk tujuan itu," jelasnya lagi.

Dalam pada itu, ujarnya, kerajaan negeri melalui Yayasan Selangor (YS) turut mewujudkan dermasiswa dan meluluskan pembinaaan Tadika Rakyat di negeri Selangor pada 2009.

Dr Halimah berharap Kerajaan Negeri Selangor akan mendapat sumber rezeki kewangan yang lebih di masa akan datang untuk memberikan lebih manfaat besar kepada rakyat negeri terutamanya dalam bidang pendidikan.

Katanya, beliau sendiri secara peribadi ingin melihat SAR yang berjumlah 500 buah itu akan dapat dibantu dalam usaha kerajaan mencapai matlamat yang diidamkan oleh kerajaan negeri, selama ini yang inginkan Selangor menjadi Hub Ilmu Hub Pendidikan.

Read more ...

80,000 rakyat Selangor dapat geran tanah, jangan harap la jika BN perintah

SHAH ALAM, 30 Mac: Seramai 80,000 rakyat peneroka tanah di Selangor mendapat manfaat besar apabila kerajaan negeri memberikan geran sah milik kepada mereka setelah berpuluh tahun mendiaminya.

Proses ini dilakukan secara berkelompok kerana sebelum ini dibuat secara terpilih di mana didapati dalam 200 keluarga di sesuatu tempat itu, tidak sampai sepuluh peratus mendapat geran itupun mengikut kepentingan politik pihak tertentu.

Namun dasar tanah Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat adalah untuk menyelesaikan keseluruhan tanpa mengambil kira fahaman politik mereka kerana sebagai rakyat Selangor mereka berhak mendapat geran tersebut.

Dewan Negeri Selangor diberitahu oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (gambar) ketika menjawab soalan dalam sesi dewan kali ini.

Menurutnya, kelulusan geran tanah diberikan kepada peneroka yang telah nenggusahakan tanah berkenaan sejak 10 hinga 15 tahun lalu.

"Mereka akan diberikan geran tanah sah milik ini dengan syarat mereka sendiri usaha dan membina kediaman di atasnya dan bukan untuk perniagaan," tegasnya.

Abdul Khalid berkata demikian ketika menjawab Adun Sekinchan, Ng Swee Lim.

Dalam pada itu, Abdul Khalid juga memaklumkan pihak kerajaan negeri menolak permohonan peneroka profesional yang memohon untuk empat hingga lima kawasan tanah berasingan.

"Permohonan untuk tanah kosong yang masih belum diusahakan juga akan ditolak.

"Kerajaan juga tidak mengamalkan kelulusan terpilih di mana hanya sepuluh peratus sahaja diluluskan daripada jumlah 200 permohonan seperti amalan.

"Tiada unsur politik mempengaruhi semua pihak dalam melulus atau menolak permohonan ini kerana Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat mengamalkan sikap telus.

"Semua yang dilakukan oleh kerajaan negeri ini adalah untuk menjaga kepentingan rakyat terbanyak dengan tidak menafikan hak rakyat yang lain," tegasnya.

Read more ...

Mari baca sebab apa Umno Kedah jadi tak tentu arah

Laporan Pelaksanaan dan Pencapaian Manifesto PAS - Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua"

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-0YelXqC_vU9FDAro9xOWBrpnUZY75hzEuB-S0J5-VZXX0ot_B2kWoeEMxw0F6als5OimUi9v7_aB4AI61BmwhmgPwgZOaxMnJrQt-_2aUgQbFckvDleQ30XBcbTg4vnPdh3iNXxTfWI/s400/mbkedah.jpgAdapun teori pentadbiran UMNO sepanjang penggal pilihanraya amat mudah, sebaik sahaja dapat kuasa lepas pilihanraya, masa untuk agihan, apa saja yang patut di agihkan sesama depa. Tahun pertama buat apa yang boleh menimbulkan keseronokan rakyat dan melaksanakan janji dalam pilihanraya.

Tahun kedua dan ketiga, tekan dan laksana dasar-dasar memaksa rakyat ikut kehendak kerajaan, seperti naik harga barang, naik yuran sekolah dan lain-lain. Tengok apa yang patut laksana dalam manifesto dan janji manis pilihanraya. Tahun ke empat, bermanis muka dan memberi gula-gula. Rakyat akan lupa manifesto dan bersedia menabur apa sahaja untuk hadapi pilihanraya seterusnya... Dalam tahun-tahun dekat pilihanraya ni jangan sesekali buat perkara yang menaikkan kemarahan dan kegelisahan rakyat. Hanya gula-gula.

Maka bila hilang kerajaan, depa sangka pengganti depa akan buat perkara yang sama dengan teori depa. Depa silap! Kerajaan PR memerintah dengan berusaha memajukan negeri dan rakyat sepanjang penggal. Kita buat apa yang betul dan patut untuk negeri dan rakyat sebagai sebuah kerajaan. Kita bekerja hingga ke hari terakhir sebelum pilihanraya tanpa gula-gula palsu kerana kita janjikan Kedah Sejatera, kita tidak bodohkan orang ramai dengan gula-gula.

Akhir-akhir ini, menjelang pilihanraya umum ke 13, BN Kedah menjerit kepada rakyat PAS tak laksanakan Manifesto Pilihanraya... tujuannya supaya rakyat Kedah yang dibuai teori UMNO itu selama 11 kali pilihanraya bangkit dari membuntoti teriakan depa.Tujuannya supaya PR tak sempat laksanakan apa-apa lagi kerana masa sudah suntuk.

Masalahnya, teori itu tiada dalam kamus PR. Kita laksanakan berdasarkan kemampuan kita selama 3 tahun ini apa kita tulis dalam manifesto, tanpa had masa dan tak kira dekat atau jauh lagi pilihanraya.

Selepas tiga tahun, saya perturunkan Laporan Pencapaian Dan Pelaksanaan Manifesto PAS yang dirujuk sebagai Manifesto PR untuk dinilai oleh rakyat. Pencapaiannya seperti berikut:

Sudah berjaya dilaksanakan (44 perkara) - 78.5%
Sedang dalam proses pelaksanaan (4 perkara) - 7.2%
Belum dapat dilaksanakan (8 perkara) - 14.3%

Berikut adalah butirannya:


PENCAPAIAN CEMERLANG YANG TIDAK BERDASARKAN JANJIDALAM MANIFESTO1.Melancarkan Skim Kafalah sebagai salah satu jenis bantuan kerajaan negeri kepada orang miskin apabila berlaku kematian tanpa mengira agama, bangsa dan fahaman politik.


2.Membina kampus induk KUIN di Kuala Ketil dengan nilai RM 330 juta di atas tanah 831 ekar.


3. Meneningkatkan hasil kerajaan negeri melalui pembalakan sehingga mencatat kutipan hasil RM 53 juta pada 2010 dan telah dinyatakan dalam kapasiti Ketua Audit Negara 2010.


4.Melantik dan melatih 1993 orang MKK di seluruh negeri untuk memudahkan urusan rakyat dengan kerajaan.5.Mewujudkan Tabung Tunku Mahmud sebagai tabung bantuan pendidikan di negeri Kedah.

LAPORAN MANIFESTO PILIHANRAYA PAS KEDAH

(PERKARA YANG TELAH DILAKSANAKAN)1.PENTADBIRAN


a)Memastikan pentadbiran yang sifar rasuah.


Keterangan:


Pentadbiran sifar rasuah telah dilaksanakan dan akan dipastikan berterusan dalam urusan pentadbiran kerajaan.


Sehingga kini, kerajaan berjaya memimpin dengan bukti sebuah kerajaan yang bersih kerana tiada pegawai/kakitangan kerajaan yang disabitkan dalam rasuah.


Pihak kerajaan telah berikrar tidak akan melindungi pegawai dan kakitangan serta bersikap terbuka kepada SPRM untuk membuat siasatan sekiranya terdapat aduan.b)Melaksanakan perancangan strategik dengan tujuan menambah hasil dan mengurangkan perbelanjaan.


Keterangan:


Perakuan Laporan Ketua Audit Negara 2009 berkenaan perbelanjaan berhemah, penjimatan serta penambahan hasil dalam negeri.


Buat pertama kalinya, pihak GLC telah menyumbang dividen kepada pihak kerajaan sebanyak RM 30 juta.


Kewanagn negeri lebih kukuh apabila berjaya melepasi paras defisit RM 16 juta pada tahun 2010.


Kerajaan juga telah melancarkan Pelan Strategik Kedah Sejahtera 2010-2015 yang meliputi bidang makro-ekonomi, industry, pelancongan, pertanian, teknologi maklumat dan telekomunikasi, pembangunan modal insan serta utiliti dan infrastruktur dengan tujuan menambah hasil pendapatan negeri.c)Mengkaji semula elaun dan keistimewaan yang dinikmati oleh Menteri Besar dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (EXCO).


Keterangan:


Menteri Besar dan EXCO telah membuat pemotongan elaun secara bulanan ke Tabung Tunku Mahmud.


Pengurangan elaun mesyuarat


( Pemberian elaun di Zaman UMNO/BN mencecahsehingga RM 7 juta setahun)


(Pemberian elaun semasa pentadbiran Pakatan Rakyat tidak mencapai RM 2 juta setahun)


Ahli-ahli Lembaga Pengarah GLC tidak diberikan elaun bulanan seperti sebelum inid)Melaksanakan pemberian kontrak secara telus dan adil.


Keterangan:


Pemberian kontrak sesuatu projek telah dilaksanakan secara telus dan adil. Kerajaan telah melaksanakan sistem tender terbuka bagi memastikan peningkatan hasil serta tidak berlaku penyelewengan.


Ini dapat dibuktikan dengan peningkatan hasil kerajaan negeri sejak mengambil alih urusan pentadbiran kerajaan. Laporan Ketua Audit Negara (2009) menyatakan Kedah telah berjaya meningkatkan hasil sehingga 205% berbanding tahun 2007.


2.HAL EHWAL ISLAM


a)Mempercepat proses penyelesaian masalah kekeluargaan Islam dalam Mahkamah Syariah


Keterangan:


Bilangan hakim syariah telah dipertingkatkan dan menubuhkan Mahkamah Rayuan bagi menyelesaikan masalah kekeluargaan Islam di Kedah.


Kompleks Mahkamah Syariah yang baru telah siap dibina dan beroperasi di Alor Setar.b)Menubuhkan Institusi Imam (Maahad Imamah) untuk melahirkan pegawai masjid yang terlatih.


Keterangan:


Kolej Universiti Insaniah (KUIN) telah dilantik sebagai pelaksana menggantikan Institusi Imam untuk melatih dan memberi kursus kepada pegawai-pegawai masjid seluruh Kedah. Pada awal 2011, kumpulan pertama seramai 40 orang pegawai masjid telah dipilih untuk mengikuti kursus tersebut secara berperingkat.


Pemilihan imam telah dilaksanakan melalui temuduga di peringkat masjid. Kaedah ini didapati lebih adil dan telus dalam memilih imam di qaryah masing-masing.


Tiada campur tangan politik daam pemilihan imam di setiap qaryahc)Elaun imam yang setimpal dengan peranan mereka sebagai ketua qaryah


Keterangan:


Elaun yang diberi kepada imamoleh JAKIM melalui kerajaan negeri adalah setimpal dengan keadaan semasa dan akan dipertimbangkan mengikut keperluan.d)Memberi elaun kepada guru-guru agama dan guru-guru Al-Quran persendirian


Keterangan:


Pihak kerajaan telah memberi elaun tersebut melalui saguhati semasa bulan Ramadhan dua tahun berturut-turut. Hal ini tidak pernah dilakukan sebelum ini.3.HAK DAN KEPENTINGAN NON-MUSLIM


a)Menjamin peruntukan Perlembagaan Persekutuan mengenai kebebasan beragama dihormati mengikut kepercayaan masing-masing


Keterangan:


kerajaan terus memberi kebebasan beragama kepada rakyat dan disamping memberi perlindungan dan sokongan kepada program-program keagamaan dan kebudayaan di Kedah tanpa sebarang gangguan.

b)Mengiktiraf dan menjamin budaya, adat resam dan bahasa semua kaum

Keterangan:


Kerajaan telah mengadakan majlis dan memberi sumbangan bagi meraikan masyarakat Cina, India dan Siam seperti Majlis Sambutan Tahun Baru Cina, Deepavali, Thaipusam dan sebagainya.


Pihak kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM 1.5 juta khusus untuk aktiviti/program pelbagai kaum di Kedah. (Peruntukan seperti ini tidak pernah wujud sebelum ini).


Sekolah-sekolah jenis kebangsaan (persendirian) juga turut diberi bantuan oleh kerajaan untuk mempertingkatkan pencapaian sekolah-sekolah tersebut. Contohnya:


a) Menyediakan tanah seluas 3 ekar di Jalan Suka Menanti kepada Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina Pumpong.


b) Menyediakan tapak seluas 3 ekar di Sg. Tok Pawang, Bedong kepada Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil.


c) Pemberian kewangan sebanyak RM 50,000 kepada SMJK(C) Keat Hwa untuk kegunaan pasukan pancaragam yang akan mewakili Malaysia ke peringkat antarabangsa.


d) Menyelesaikan pembayaran bil-bil yang tertunggak
c)Melantik EXCO daripada wakil rakyat bukan Islam


Keterangan:


Perkara ini telah dilaksanakan iaitu dengan melantik YB Manikumar, YB Lim Soo Nee dan YB Tan Chow Kang sebagai EXCO Kerajaan Negeri Kedah.4.PENDIDIKAN


a)Memberi bantuan khas kepada Sekolah Agama Rakyat untuk menjamin kelangsungan dan kemajuan sekolah itu.


Keterangan:


Kerajaan telah memperuntukan bantuan tahunan sebanyak RM 2.1 juta kepada Sekolah Agama Rakyat sejak tahun 2008.

b)Menjadikan Kolej Universiti Insaniah sebagai Pusat Kecemerlangan Pendidikan Islam di Wilayah Utara Semenanjung Malaysia

Keterangan:


Kampus tetap KUIN sedang dibangunkan di atas tanah seluas 320 ekar di Kuala Ketil dengan kos RM 330 juta yang mampu menampung sehingga 7000 orang pelajar serta meliputi pelbagai bidang dan kemudahan yang lengkap demi keselesaan pembelajaran pelajar.


Sehingga kini, penuntut KUIN telah mencecah angka 4492 orang termasuk pelajar-pelajar asing daripada 35 buah negara.


KUIN telah dimajukan dengan 42 program pengajian di pelbagai peringkat, bermula dari Pengajian Asasi kepada Ijazah Doktor Falsafah (PhD) yang meliputi bidang Syariah, Usuluddin, Pengajian Islam, Perniagaan, Pengurusan, Kejuruteraan, Teknologi Maklumat, Kejururawatan, Perhotelan dan pelbagai lagi.


Kerajaan juga telah memberi biasiswa dan insentif kepada pelajar yang cemerlang untuk menyambung pengajian mereka.
c) Melancarkan program pendidikan komuniti. Kumpulan sasaran terdiri daripada ibu bapa, guru-guru, pelajar-pelajar dan pemimpin masyarakat yang bertanggungjawab member kesedaran tentang kepentingan pendidikan dan tanggungjawab anggota masyarakat dalam proses pendidikan.


Ulasan/Cadangan:


Kelas-kelas pengajian telah dilaksanakan di banyak tempat termasuk di Kediaman Rasmi Menteri Besar, Bangunan Menara Zakat dan pusat-pusat pengajian tradisional (pondok)yang mendapat sambutan hingga ribuan peserta.
5.EKONOMI
a)Menyediakan Pelan Tindakan Ekonomi Kedah yang realistic dan mengambil kira perancangan Wilayah Ekonomi Utara tajaan Kerajaan Pusat.


Keterangan:


Telah dilancarkan Pelan Strategik Kedah Sejahtera 2010 – 2015 yang meliputi bidang makro-ekonomi, industry, pelancongan, pertanian, teknologi maklumat dan telekomunikasi, pembangunan modal insan serta utiliti dan infrastruktur dengan tujuan menambah hasil pendapatan negeri.


b)Mewujudkan suasana ‘mesra pelabur’ dengan mengurangkan karenah birokrasi dan pengurusan sifar rasuah di semua peringkat pentadbiran.


Keterangan:


Sejak ditadbir oleh Pakatan Rakyat, kerajaan telah berjaya menarik perhatian pelabur di Kedah dengan dasar yang dilaksanakan .


Sehingga awal 2010, pelaburan di Kulim Hi-Tech berjumlah RM 1.529 bilion


Kedah merupakan negeri ke-5 nilai Pelaburan Asing Langsung (FDI) tertinggi di Malaysia sebaris negeri-negeri maju selepas Sarawak, Selangor, Johor dan Pulau Pinang.6.TANAH DAN HASIL NEGERI


a)Memastikan setiap pengambilan tanah yang dibuat hanya untuk kepentingan awam dengan bayaran yang setimpal dan munasabah.


Keterangan:


Perkara ini telah dilaksanakan sepanjang masa setelah mengambil alih pentadbiran kerajaan. Sehingga kini, tiada pertikaian berkenaan pampasan yang telah diberikan. Ini membuktikan pembayaran yang diberi adalah setimpal dan munasabah.
b)Mengkaji semula kadar cukai tanah yang membebankan rakyat.


Keterangan:


Kerajaan telah menurunkan kadar cukai tanah dari 25-75% kepada rakyat walaupun mengakibatkan kerajaan kehilangan hasil sehingga RM 50 juta.


Bagi tanah pendidikan, Kerajaan Negeri hanya mengenakan bayaran tahunan RM 10 bagi setiap lot tanah sekolah persendirian termasuk juga premis kebajikan yang tidak berorientasikan keuntungan.


c)Menguruskan hasil hutan secara telus dimana setiap lesen pembalakan yang dikeluarkan berasaskan tender terbuka yang memberikan peluang maksimum.


Keterangan:


Proses tender balak telah dilakukan secara tender terbuka. Laporan Ketua Audit Negara menyebut Kedah telah berjaya meningkatkan hasil sebanyak 205% berbanding tahun 2007.


Fakta: Kutipan hasil balak*


Purata 2004-2007 RM 9.5 juta


2008 RM 35 juta


2009 RM 38 juta


2010 RM 53 juta


*(Hasil yang diperoleh adalah dari keluasan tanah dan kuota tebangan yang sama)
d)Memberi potongan (rebat ) antara 25-75 peratus dari perbezaan kenaikan cukai yang dikenakan mulai 2006.


Keterangan:


Walaupun terpaksa kehilangan kutipan hasil sekitar RM 50 juta, kerajaan telah menunaikan janji yang dinyatakan dalam manifesto dengan memberi potongan cukai antara 25-75% dari perbezaan cukai yang dikenakan mulai tahun 2006.


Potongan yang diberikan adalah berbentuk rebat.
7.PERTANIAN


a)Membangunkan pertanian negeri dengan memberikan keutamaan kepada pengeluaran makanan secara komersial yang diterajui oleh Lembaga Kemajuan Pertanian Kedah yang akan ditubuhkan.


Keterangan:


Kerajaan telah melancarkan Pelan Pembangunan 2008-2015 yang merangkumi pembangunan pertanian di Negeri Kedah.


Pelan hala tuju tersebut telah memberi fokus kepada projek tanaman padi, jagung, nanas, sayuran dan penternakan.


Selain itu, Kedah Agro dan Kumpulan Ladang-ladang Perbadanan Kedah (KLPK) turut rancak menjalankan program-program merakyatkan pertanian. Antaranya memberikan pendedahan kepada penduduk kampung cara-cara menghasilkan cecair EM yang merupakan bahan utama dalam penghasilan Baja Kompos, Silaj, Baja Buah, Baja Daun dan penghalau serangga.


Julung kalinya Kerajaan Negeri telah memperuntukkan wang tambahan berjumlah RM 13 juta kepada Jabatan Pertanian Kedah dalam membangun dan merakyatkan pertanian di Negeri Kedah.


Peruntukkan khusus seperti ini tidak pernah diberikan sebelum ini.


8.PEMBANGUNAN INSAN

a)Mewujudkan sebuah badan/agensi khusus bagi menggalakkan pembangunan keluarga bahagia serta menangani persoalan-persoalan yang berkaitan dengan kebahagiaan keluarga.

Keterangan:


Telah diwujudkan Sekretariat Kem Bina Shakhsiah di bawah EXCO Pembangunan Insan yang telah menganjurkan beberapa siri Kem Bina Shakhsiah, Kem Anak Soleh & Kem Bina Insan yang merupakan sebahagian usaha kea rah pembangunan insane serta kebahagiaan keluarga.


Kerajaan juga telah memperuntukkan RM 3.5 juta untuk penubuhan Institut Latihan Belia Sejahtera di Sg. Petani sebagai institusi pembentukkan shakhsiah dan pembangunan insane para remaja.
b)Mengawal semua punca yang boleh menyumbang kepada kemunculan gejala negatif seperti penyalahgunaan dadah, lepak, pergaulan bebas dan hiburan melampau.


Keterangan:


Perkara ini telah dilaksanakan seawal pentadbiran kerajaan di bawah Pakatan Rakyat melalui unit khas iaitu Unit Mencegah Gejala Sosial (UMGAS). Unit ini telah melaksanakan beberapa aktiviti Latihan Lapangan Anti Gejala Sosial (LANDAS) khususnya di beberapa kawasan sasaran gejala tersebut.


c)Menganjurkan program-program yang menyuburkan kreativiti, inovasi dan keusahawanan.


Keterangan:


Kerajaan telah menganjurkan beberapa program melalui Urusetia Belia dan Pembangunan Insan kepada para remaja dan belia seperti kem motivasi, kepimpinan dan keusahawanan mengikut modul-modul yang telah disediakan.


Sebagai galakkan keusahawanan, kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM 2 juta bagi tahun 2010 untuk membantu memajukan usahawan Insustri Kecil dan Sederhana (IKS) Bumiputera melalui pembiayaan Dana Usahawan Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK).9.PIHAK BERKUASA TEMPATAN


a)Menjadikan PBT prihatin, peka dan responsif kepada keperluan dan kehendak penduduk dalam sempadan PBT masing-masing yang merupakan kumpulan pembayar cukai.


Keterangan:


Pembentukkan Ahli Majlis lantikan politik yang baru setelah mentadbir kerajaan negeri telah mengambil inisiatif melaksanakan beberapa isu kehendak dan keperluan penduduk.


Perkara ini telah direalisasikan dengan urus tadbir yang lebih telus tanpa mengira fahaman politik dan perkauman.
b)Mewujudkan persekitaran yang bersih dan sihat dengan meningkatkan kecekapan perkhidmatan pelupusan sisa pepejal dan sistem saliran longkang.


Keterangan:


Kedah mendahului negeri-negeri utara iaitu Perlis, Pulau Pinang dan Perak dengan menandatangani MoU dengan kontraktor dilantik bagi pengurusan sisa pepejal.


Dengan pengambilalihan operasi secara interim berkuatkuasa 1 November 2009, aspirasi kerajaan dan PBT untuk menjadikan pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam yang lebih berkesan dan berkesan kini terlaksana.


Perundingan sedang berjalan dengan pihak-pihak terbabit untuk merealisasikan perkara ini.


Pihak PBT dan MKK juga telah menghidupkan dan melaksanakan konsep gotong-royong yang disarankan oleh pihak kerajaan. Dengan membudayakan gotong-royong, dapat mengurangkan kos serta menyemai sikap sayang dan tanggungjawab terhadap harta ataupun kemudahan awam.
c)Mewujudkan golongan Bumiputera berniaga di pusat bandar bagi mencerminkan komposisi kaum.


Keterangan:


Arahan kepada PBT telah dikeluarkan oleh pihak kerajaan untuk memudahkan proses permohonan lesen dan telah dilaksanakn oleh PBT masing-masing.


Kewujudan up-town di bandar, ekspo-ekspo niaga dan Karnival Kedah Sejahtera telah membuktikan golongan bumiputera tidak dipinggirkan. Dengan kewujudan ini juga telah membuka ruang dan peluang kepada peniaga bumiputera untuk memperluaskan pernigaan masing-masing.


Selain itu, lesen sementara juga telah dikeluarkan kepada peniaga bumiputera untuk berniaga di kawasan-kawasan yang telah di tetapkan oleh PBT.
d)Mengkaji semula kadar cukai pintu selaras dengan dasar penswastaan kutipan sampah bagi meringankan beban rakyat


Keterangan:


Pihak kerajaan telah mengkaji kadar cukai pintu sedia ada selaras dengan dasar penswastaan kutipan sampah. Kadar sedia ada yang telah dikenakan didapati munasabah serta tidak membebankan rakyat.10.PEMBANGUNAN DAN KEPERLUAN KEMUDAHAN ASAS


a)Memperbanyakkan serta mempermudahkan peluang bagi rakyat terutama sekali yang berpendapatan rendah untuk memiliki rumah yang selesa.


Keterangan:


Sebanyak 1,181 unit rumah mampu milik sedang dibangunkan oleh anak syarikat kerajaan negeri, Seri Temin Development Corporation (M) Sdn. Bhd. di atas tanah seluas 40 hektar di Pokok Sena yang dikenali sebagai Bandar Sejahtera.


Bina Darul Aman Berhad (BDB) juga sedang menyegerakan pembinaan rumah mampu milik di Kubang Pasu dan Baling, masing-masing sebanyak 420 unit dan 440 unit.


Pembinaan rumah mampu milik ini diyakini mampu mengatasi keperluan 23,000 pemohon rumah dikalangan rakyat yang berpendapatan rendah sekaligus dapat membasmi setinggan bandar .
b)Menilai dan menyusun semula Jabatan Bekalan Air Kedah dengan tujuan meningkatkan kualiti perkhidmatan dan kecekapan dan kemungkinan menurunkan kadar caj air demi kebajikan rakyat.


Keterangan:


Sejak 1 Januari 2010, pengurusan Jabatan Bekalan Air telah dikorporatkan sebagai sebuah syarikat milik penuh kerajaan negeri dengan nama Syarikat Air Darul Aman (SADA).


Pihak SADA juga telah menjalankan kerja-kerja penukaran paip yang lama kepada paip yang baru bagi menjamin kualiti dan kebersihan air untuk kegunaan harian.


Bagi mengatasi tuntutan keperluan air semasa dan masa depan, pihak SADA juga sedang membina tiga buah loji rawatan air di Padang Sanai, Lubuk Buntar dan Jeniang.c)Menambah kemudahan rekreasi disamping menyelenggara kemudahan yang sedia ada sesuai dengan gaya hidup moden.


Keterangan:


Pembinaan Taman Jubli Emas di Suka Menanti, Alor Setar merupakan salah satu kawasan rekreasi yang dibangunkan sesuai dengan gaya hidup moden. Turut disediakan pelbagai prasarana lengkap khususnya untuk aktiviti sukan lasak.


Kerajaan Negeri telah menggalakkan pihak pemaju menyediakan kawasan lapang untuk beriadah dan bersukan serta taman permainan kanak-kanak di taman-taman perumahan yang dibangunkan.


Perancangan penambahbaikan turut diambil perhatian oleh EXCO Perlancongan dalam bidang tumpuan utama, iaitu:


a)Penubuhan Unit Pelancongan Negeri


b)Memajukan Pelancongan Kesihatan di Langkawi


c)Memajukan Produk Pelancongan Langkawi Antarabangsa


d)Memajukan Produk Warisan di Alor Setar dan Lembah Bujang


e)Menaiktaraf Produk Suka Lasak di Sungai Sedim dan Sungai Kedah


* (Sumber: Pelan Strategik Kedah Sejahtera 2010-2015, UPEN)11.HAL EHWAL WANITA


a)Memberi cuti bersalin selama 3 bulan: 1 bulan sebelum dan 2 bulan selepas melahirkan anak bagi kakitangan wanita dalam perkhidmatan awam tanpa menghadkan bilangan anak.


Keterangan:


Kerajaan negeri akan melaksanakan cuti ini selaras penguatkuasaannya di peringkat Kerajaan Persekutuan.


Pemberian cuti ini telah diluluskan oleh Kerajaan Persekutuan pada 2011 yang telah dibentang dalam Belanjawan 2011 selaras dengan cadangan dan keputusan kerajaan negeri sebelum ini.
b)Mewujudkan organisasi wanita di setiap daerah bagi melatih dan melahirkan pemimpin untuk membantu meningkatkan kesedaran dalam pembangunan keluarga dan masyarakat.


Keterangan:


Sehingga kini sebanyak 14 buah pertubuhan wanita ditubuhkan, manakala 1 lagi dalam proses penubuhan dan menunggu kelulusan. Kewujudan pertubuhan/persatuan wanita ini adalah untuk melatih dan melahirkan pemimpin untuk membantu meningkatkan kesedaran dalam pembangunan keluarga dan masyarakat.


Berikut adalah senarai NGO wanita yang telah ditubuhkan:


a)Pertubuhan Wanita Sepakat Langkawi


b)Pertubuhan Wanita Ihsan Parlimen Jerlun (ALWANI)


c)Pertubuhan Wanita Sejahtera Kubang Pasu


d)Pertubuhan Wanita Prihatin Parlimen Alor Setar


e)Pertubuhan Amal Wanita Pokok Sena (PAWANA)


f)Pertubuhan Wanita Daerah Padang Terap (PEJIWA)


g)Pertubuhan Wanita Pengasih Parlimen Kuala Kedah (SUMBANGSIH)


h)Pertubuhan Wanita Prihatin Daerah Pendang (PEWANGI)


i)Persatuan Wanita Muhibbah Yan


j)Pertubuhan Wanita Parlimen Sg. Petani (SAHARA)


k)Persatuan Kebajikan Wanita Daerah Sik


l)Pertubuhan Wanita Prihatin Baling


m)Persatuan Amal Wanita Daerah Kulim (PERMATA)


n)Persatuan Kebajikan Wibawa Bandar Baharu
12.KEBAJIKAN DAN PEMBANGUNAN SOSIAL

a)Memperkemas fungsi dan tanggungjawab Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) termasuk mengkaji semula kadar bantuan bulanan dan kadar bantuan bencana.

Keterangan:


Setelah mengkaji kadar bantuan JKM, Kerajaan Negeri telah memberi peruntukan tambahan sebanyak RM 1 juta menjadi RM 13.5 juta untuk tahun 2010 kepada JKM bagi memastikan kebajikan masyarakat sentiasa diambil perhatian yang serius khususnya apabila berlaku bencana.

13.BELIA


a)Menyediakan pinjaman modal tanpa riba dan latihan kemahiran secara percuma kepada belia yang berminat menceburi bidang perniagaan.


Keterangan:


Bagi melahirkan usahawan belia yang lebih mantap dan berdaya saing, Kerajaan Negeri telah memperuntukkan sebanyak RM 2 juta pada tahun 2010 melalui pembiayaan Dana Usahawan PKNK sebagai pinjaman modal memula dan memperkembangkan perniagaan.


Latihan kemahiran turut diberikan untuk golongan belia yang berminat menceburi bidang perniagaan melalui Institut Latihan Belia Sejahtera (ILBAS).
b)Membasmi pengangguran dengan menyediakan dasar yang mengutamakan belia Kedah dalam pengambilan pekerja oleh syarikat-syarikat terpilih.


Keterangan:


Kerajaan negeri telah berusaha mengurang dan membasmi kadar pengangguran di Kedah dengan menetapkan dasar dan syarat kepada pelabur untuk mengutamakan rakyat negeri ini dalam pengambilan pekerja oleh syarikat-syarikat yang melabur di Kedah.


Perkara ini dapat dibuktikan melalui data yang telah dikeluarkan oleh Laporan Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Pedana Menteri iaitu kadar pengangguran di Kedah telah menurun daripada 3.8% pada 2004 kepada 3.3% pada 2008.
c)Mewujudkan Akademi Kepimpinan untuk melahirkan pemimpin belia yang berketrampilan.


Keterangan:


Bagi melahirkan pemimpin belia yang berketrampilan dan berkualiti, Sekretariat Belia Sejahtera telah ditubuhkan di peringkat negeri bagi merancang dan melaksanakan aktiviti berkaitan belia.


Selain itu, sebanyak 10 kelab/pertubuhan/NGO belia di peringkat parlimen juga telah ditubuhkan, iaitu:


a)Pertubuhan Belia Sejahtera Sg. Petani (BERANI)


b)Pertubuhan Belia Sejatera Sik (BEST)


c)Pertubuhan Bahtera Prihatin (Kuala Kedah)


d)Pertubuhan Belia Sejahtera Padang Terap


e)Pertubuhan Belia Sejahtera Padang Serai (BESTARI)


f)Pertubuhan Belia Merbok (PERELOK)


g)Pertubuhan Belia Sejahtera Pokok Sena (PERSONA)


h)Persatuan Belia Fateh Kubang Pasu


i)Kelab Jerai Sejahtera


j)Bahtera Prihatin Kuala Kedah
Kerajaan juga telah meluluskan pembinaan Institut Latihan Belia Sejahtera (ILBAS) di Sg. Petani sebagai institusi melatih kepimpinan belia melalui pelbagai modul dan aktiviti sepanjang mengikuti kursus tersebut.


14.SUKAN DAN REKREASIa)Menjadikan Kedah terkenal dalam beberapa jenis sukan terpilih seperti bola sepak, takraw dan silat olahraga melalui bantuan dan insentif kepada badan sukan.


Keterangan:


Kerajaan telah melunaskan hutang peninggalan kerajaan sebelum ini sebanyak RM 5 juta.


Julung kalinya Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) telah memiliki bas sendiri dimana penyerahan bas ini telah disempurnakan oleh KDYMM Tuanku Sultan Kedah pada 21 April 2010.


Pelbagai bantuan dan insentif telah diberikan kepada badan sukan di Kedah melalui peruntukan EXCO Belia dan Sukan bagi meyemarakkan semangat kesukanan disamping mencungkil bakat-bakat baru dalam bidang sukan.


Kerajaan juga telah memberi insentif kepada atlet-atlet yang telah berjaya mengharumkan nama Kedah dipersada kebangsaan dan antarabangsa seperti wang tunai dan lot tanah seperti pemain bola sepak yang telah memenangi Piala Suzuki AFF baru-baru ini.b)Mempopularkan sukan permotoran dan sukan ekstrem dengan menyediakan prasarana berkaitan dan akademi latihan.


Keterangan:


Kerajaan Negeri telah menganjurkan beberapa aktiviti sukan permotoran dan sukan lasak sebagai sukan popular di Kedah. Antaranya ialah:-


a)Junggle Trekking Gunung Jerai


b)Belon Panas di Taman Jubli Emas, Alor Setar


c)Sukan Motorcross di Bukit Jambul


d)Perlumbaan ‘Sprint Test’ di Taman Jubli Emas, Alor Setar


e)Sukan ekstrem seperti basikal dan papan luncur di Taman Jubli Emas, Alor Setar


f)Aktiviti menyelam (scuba diving) di Pulau Payar


g)Acara sukan arus deras ‘White Water Rafting’ di Sungai Sedim, Kulim


h)Perlumbaan ‘Cub Prix’ di Perkarangan Stadium Darul Aman, Alor Setar
c)Menyediakan pusat aktiviti rekreasi keluarga di setiap daerah.


Keterangan:


Pusat aktiviti rekreasi yang sedia ada di setiap daerah telah mencukupi untuk masyarakat beriadah dan berehat. Penambahan pusat aktiviti rekreasi akan ditambah dari masa ke semasa mengikut keperluan masyarakat setempat.


Pemaju perumahan telah ditetapkan syarat untuk menyediakan pusat rekreasi keluarga di setiap taman perumahan yang dibangunkan khususnya dengan menyediakan kawasan lapang untuk bersukan dan riadah serta taman permainan kanak-kanak.15.ALAM SEKITAR DAN PELANCONGANa)Memastikan pembangunan fizikal tanpa menjejaskan kualiti udara, sungai dan hutan.


Keterangan:


Perkara ini telah menjadi polisi kerajaan.


Memindahkan Projek Zon Industri Petroleum Yan (ZIPY) daripada tanah sawah seluas 4300 ekar ke lokasi lain.b)Menjamin kewujudan zon hijau (green belt) di kawasan bandar.


Keterangan:


Kewujudan zon hijau di kawasan Bandar telah diberi perhatian serius dan dilaksanakan di bawah penguatkuasaan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).


Kerajaan Negeri juga telah menganjurkan Kempen Sejuta Pokok dengan menanam pokok yang bertujuan memelihara alam dan mewujudkan zon jihau di kawasan-kawasan Bandar.c)Membangunkan tempat pelancongan baru secara terancang.


Keterangan:


Tempat pelancongan baru telah dibangunkan secara terancang seperti Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong, Tree Top Walk Sg. Sedim, Pantai Merdeka, Terap Inn dan Regency Jerai Hills Resort.
d)Membuka peluang dan mempergiat penyertaan rakyat dalam kegiatan pelancongan.


Keterangan:


Kerajaan Negeri telah membuka peluang kepada rakyat untuk terlibat sama dalam kegiatan pelancongan khususnya dengan mewujudkan homestay di kawasan yang berpotensitinggi sebagai destinasi pelancongan bagi menarik lebih ramai pelancong ke Negeri Kedah.LAPORAN MANIFESTO PILIHANRAYA PAS KEDAH

(PERKARA YANG SEDANG DALAM PELAKSANAAN)1.PENTADBIRAN


a)Menyediakan kemudahan pinjaman tanpa faedah untuk kakitangan kerajaan


Ulasan/Cadangan:


Sedang dilaksanakan2. TANAH DAN HASIL NEGERI


a)Memberi tanah pertanian kepada rakyat termiskin mengikut konsep Ladang Rakyat


Keterangan:


Sedang dilaksanakan oleh anak syarikat kerajaan, Kedah Agro mengikut kaedah Contract Farming.


Memberi tanah pertanian kepada rakyat termiskin mengikut konsep ladang rakyat dimana tanah yang dimiliki adalah dalam bentuk saham syarikat yang mengusahakan tanah rakyat tersebut.


Pihak Kedah Agro masih dalam perancangan menyusun beberapa jenis pertaniah yang sesuai dilaksanakan mengikut kesesuaian lokaliti dan iklim tanah yang dicadangkan.
1.PERTANIAN


a)Membangunkan Lembah Jerai sebagai Agro-hub (pengkalan hasil pertanian) Negeri Kedah


Keterangan:


Gagasan YAB Mentei Besar Kedah sebagai Belanda Timur sedang giat direalisasikan khususnya pertanian di Lembah Jerai mengikut Pelan Hala Tuju Pembangunan Pertanian Negeri Kedah Darul Aman 2008-2015.


Kerajaan juga optimis melalui teknologi serta pembangunan dan penyelidikan untuk meningkatkan hasil pertanian berdasarkan aktiviti pembuatan.
2.BELIA


a)Menggalak dan memudahkan proses perkahwinan dikalangan belia


Keterangan:


Kerajaan Negeri telah menganjurkan program Mahligai Sejahtera di Seri Mentaloon Alor Setar sebagai salah satu langkah untuk menggalak dan memudahkan proses perkahwinan dikalangan belia.


Modul khas berkaitan kekeluargaan Islam juga telah dirangka dan akan dilaksanakan di Institut Latihan Belia Sejahtera (ILBAS) setelah memulakan operasinya di Sungai Petani.
LAPORAN MANIFESTO PILIHANRAYA PAS KEDAH


(PERKARA YANG BELUM DILAKSANAKAN)1. EKONOMI


a)Menubuhkan institusi Ar-Rahnu (pajak gadai Islam) sebagai alternatif kepada golongan berpendapatan rendah untuk mendapatkan pinjaman jangka pendek.


Belum dilaksanakan2.PERTANIAN


a)Mewujudkan Skim Perlindungan Takaful kepada golongan petani, penternak dan nelayan.


Belum dilaksanakan3.HAL EHWAL WANITA


a)Mengiktiraf suri rumah sepenuh masa sebagai tenaga kerja produktif yang boleh menyumbang kepada pendapatan keluarga dengan mewujudkan peluang pekerjaan di rumah.


Belum dilaksanakan


b)Memberi cuti eddah kepada wanita yang kematian suami selama tiga puluh hari dan empat belas hari kepada suami yang kematian isteri.


Belum dilaksanakan
c)Menyediakan pusat penjagaan kanak-kanak di tempat kerja serta menggalakkan pihak swasta mengadakan kemudahan yang sama.


Belum dilaksanakanKEBAJIKAN DAN PEMBANGUNA SOSIAL


a) Mewujudkan Tabung Bantuan Kemiskinan untuk membantu golongan miskin tanpa membezakan agama, kaum dan fahaman politik.


Belum dilaksanakan
b) Memberi perlindungan takaful kepada warga emas tanpa mengira kaum.


Belum dilaksanakan
4.SUKAN DAN REKREASI


a)Menyediakan kemudahan sukan khusus untuk golongan wanita dan kurang upaya.


Ulasan/Cadangan:


Belum dilaksanakan
HASIL LAPORAN MANIFESTO PILIHANRAYA PAS KEDAH


1.Perkara yang telah dilaksanakan : 44 (78.5%)


2.Perkara yang sedang dalam pelaksanaan : 4 (7.2%)


3.Perkara yang belum dilaksanakan : 8 (14.3%)

Read more ...