Saturday, October 15, 2011

BELASAH DUIT RAKYAT UNTUK KEMPEN UMNO!!! Dah terlalu terdesak nak dapat sokongan

Oleh: sifuyus

"Alhamdullilah...pagi Sabtu 15.10.2011 kelmarin (semalam) aku telah dipilih oleh PPD untuk menghadiri program Penerangan Perdana anjuran Kerajaan Negeri Perak di Dewan Jubilee, Kuala Kangsar. Ingatkan nak cerita program2 pembangunan yg telah dan akan dijalankan oleh Kerajaan Negeri..Rupa2nya..Hangpa bacalah kat bawah ni.. antara menunya

1. Ucapan Datuk Ahmad Maslan -(Timbalan Menteri di JPM)- dlm ucapannya banyak menyentuh ttg buruknya moral DSAI dan betapa kerajaan BN telah banyak berjasa kpd rakyat dan mengingatkan yg hadir supaya menyokong BN dgn meminta hadirin melaungkan satu Malaysia dan hidup Barisan beberapa kali dan pesannya kalau nak jadi calon kena amalkan prinsip PPSSSS iaitu kena berkhidmat Pagi Petang, Siang Malam dan Subuh Senja..dan paling utama menunjukkan klip video seks DSAI berulang kali dlm power pointnya. (Agak2nya org yg suka menyiarkan benda2 ni boleh kita anggap bermoral ke?)

2. Ucapan Datuk Seri Jamil Khir- ( Menteri di JPM)- dlm ucapannya dia tersasul menyebut Perak sebagai negeri asalnya dan salah satu kaedah ucapannya menyuruh hadirin menyebut perkataan susu sebanyak 10x dan lepas tu tanya Lembu minum apa? hadirin jawab susu bukannya air.Beliau juga menyentuh bahawa pembangkang sentiasa menipu terutamanya ttg isu rumah kediamannya yang bernilai 5 juta dan meminta rakyat terus memilih BN. ( Yg peliknya dia x sentuh bab hudud dan duit zakat yg dia gunakan utk membiayai kes guamannya

3.Ucapan Datuk Seri Husni Handzalah..(Timbalan Menteri Kewangan) -menerangkan tentang bajet 2012 dan menghentam bajet pakatan rakyat yg dikatakan boleh menyebabkan negara bangkrap dan menyatakan momentum rakyat sudah kembali kepada BN.Isu ttg bajet PR yg dipertikainya ialah pemotongan belanja 10 billion kpd Perdana Menteri yg katanya akan menyebabkan akan banyak jabatan seperti JAKIM yg x berfungsi dan satu lagi pasai buku jingga yg x boleh dipakai.


4. Ucapan MB Perak- berkisar kpd apa yg telah disebut oleh Datuk Jamil Khir dan Dartuk Husni Handzalah..menyatakan beliau juga difitnah oleh pembangkang ttg diapun dituduh buat rumah dgn harga 3 juta oleh pembangkang. Soalnya ada ke?

5. Ucapan Datuk Seri Shafie Apdal- x sempat dengar sebab bas dah tunggu
Kami juga dibekalkan dgn beg berlambangkan dacing dan dalamnya terkandung bahan2 ttg BN dan ttg pembangkang, ada pin IMalaysia dan buku nota dan paling menakjubkan juruacara umumkan pada jam 11.30 ada 12 ribu lebih yg hadir...tu yg aku takjub tu..agak2nya campur dgn penduduk Kuala Kangsar agaknya.

Persoalan yg bermain kat kepala otak aku? Buat majlis penerangan tu guna duit apa ye? dan apasal kerah org hadir? Ce buat macam PR tampal aje kat pokok2 atau buat banner..agak2 adake org nak datang dr seluruh perak?

"Tranungkite

Read more ...

PUJI NEGERI PR!!! Inilah punca Laporan Audit Negara tidak dibentang?


KOTA BHARU,15 Okt: Ekoran memuji pemerintahan Kelantan, Laporan Ketua Audit Negara tidak dibentang di Dewan Rakyat sebelum pembentangan Bajet 2012.

Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar mendakwa, selain faktor itu laporan audit itu juga tidak dibentang kerana prestasi pentadbiran kerajaan negeri Pakatan Rakyat lebih baik berbanding negeri yang diperintah BN yang biasanya defisit.

"Kita amat terkejut bila mana (laporan audit) tak dibentangkan sebelum belanjawan dibentangkan di Parlimen, kerana selalunya diberi dahulu supaya boleh dibawa bersama dalam sebarang perbahasan.

"Ada ura-ura menyatakan bahawa salah satu sebab utama ialah kerana prestasi pemerintahan Kerajaan Negeri Kelantan dipuji dalam Laporan Ketua Audit Negara itu bagi tahun 2010," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas menyertai Forum Rakyat di Balai Islam, Lundang dekat sini semalam, anjuran Kerajaan Negeri Kelantan.

Beliau yang juga naib presiden PKR berpendapat, ahli parlimen wajib diberikan salinan buku laporan itu supaya mereka dapat menilai sendiri prestasi kerajaan negeri di bawah BN yang selalunya defisit berbanding dengan prestasi negeri ditadbir Pakatan Rakyat.

14 parlimen Kelantan perlu menang

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri Kelnatan Datuk Husam Musa pula menyeru semua pihak khususnya penyokong PAS dan Pakatan Rakyat supaya tidak hilang ‘fokus’ dalam perjuangan menuju Putrajaya.

Katanya, 14 kerusi parlimen di Kelantan mesti dimenangi Pakatan Rakyat bagi memastikan peluang ke Putrajaya lebih cerah sekaligus dapat memastikan hak royalti Kelantan diberikan kepada kerajaan negeri.

"Dan Pakatan Rakyat mesti berjanji kepada rakyat Kelantan bahawa Kerajaan didominasi Umno BN mesti membayar royalti kepada Kelantan.

"Kita juga menuntut supaya royalti itu dinaikkan daripada lima peratus keapda 20 peratus, ini kerana mejoriti negeri pengeluar minyak adalah miskin seperti Sawarak, Trengganu dan Kelantan," katanya.

Mengulas langkah pihak tertentu membawa mendftarkan warga asing sebagai pengundi, beliau menyeru semua pihak berdoa agar mereka mengundi Pakatan Rakyat.

"Kita nak buang dah tak boleh dah kerana BN memang dah ‘masukkan, Parti Umno pun sudah ditukar kepada 'United Myanmar and Nepal Organisation'," dakwanya, berseloroh sinis.

"Berdoa kepada Allah swt agar mereka boleh mengundi Pakatan Rakyat, sekali pun yang ‘mendaftar’ itu adalah Umno BN," tambahnya.

Mengulas lanjut beliau berkata, terbaru di Kota Bharu sendiri 65 orang pendatang dikesan didaftarkan sebagai pemilih di Pasir Pekan.

"Kita mesti ada dua strategi, strategi pertama membantah, kedua mesti kenal pasti orang itu dan kita kena kempen memberi kesedaran kepada mereka," katanya.

Demokrasi Kotor

Sementara Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said (Pak Samad) mendakwa sistem demokrasi negara khususnya pilihan raya masih lagi kotor dan perlu dibersihkan.

Beliau merujuk isu sama, iaitu tindakan pihak tertentu yang sanggup menggadaikan maruah negara dengan mendaftarkan warga asing sebagai pengundi.

"Bagi saya, itu (daftar warga asing) harus dibatalkan, sebab kalau kita biarkan, kita memulakan budaya baru di mana untuk mengalahkan lawan, kita ambil siapa saja yang kita boleh mudahkan mereka untuk menjadi warganegara.

"Itu saya fikir demokrasi yang tidak bersih. Jadi harus dibersihkan itu dahulu," katanya.

Read more ...

BAJET 2012 !!! Dana untuk kroni UMNO atas nama bumiputera

http://usahawanmalaysia.com/wp-content/uploads/2011/07/pinjaman-mudah.jpgSebagai sebuah kerajaan yang mana parti tonggaknya berideologikan satu kaum, persoalan sering timbul tentang bagaimana ia mahu mengendalikan dana rakyat pelbagai kaum yang tersimpan di kantong negara untuk dipunggah dan diagihkan secara adil kepada semua.

Dalam Bajet BN yang telah dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selaku Menteri Kewangan baru-baru ini yang berhasrat ‘memacu pembangunan masyarakat Bumiputera’,


Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) telah diberi mandat untuk melaksanakan agenda dan menyalurkan bantuan dana kepada rakyat khususnya peniaga-peniaga kecil Bumiputera.


Najib telah mengumumkan sebuah lagi skim dana iaitu Dana Mudahcara Bumiputera, enak sungguh nama ini bila didengar, dengan bantuan berjumlah RM300 juta.


Dalam pada itu juga, KKLW akan membimbing 1,100 buah syarikat Bumiputera yang berpotensi untuk dibangun atau dimajukan. Sudah pasti kos untuk ‘membimbing’ syarikat-syarikat kecil ini juga akan menelan kos.


Bagus jika kerajaan mahu membantu dan membangunkan ekonomi kaum Bumiputera yang patut mendapat bantuan.


Tetapi pada dasarnya, beberapa persoalan telah timbul:


* Adakah jaminan pihak kerajaan khususnya KKLW bahawa proses permohonan dan karenah birokrasi dapat diatasi atau paling tidak dikurangkan?


* Adakah ada jaminan bahawa dana ini kelak akan diberikan kepada mereka yang benar-benar layak dan memerlukan?


Antara niat dan karenah birokrasi


Di bawah KKLW sudah sedia wujud beberapa badan yang sudah sarat dengan pelbagai program di setiap satu bahagian dan bermacam-macam karenah birokrasi baik dari aspek proses permohonan, pengesahan, perbincangan dan lain-lain.


Bagi kita rakyat yang tidak mudah lupa, suatu ketika dulu dan ia sudah pun menjadi rahsia umum, di mana skandal Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) di bawah RISDA hingga hari ini tiada apa-apa tindakan yang telah diambil.


Laporan Ketua Audit Negara pada tahun 2000 mengesahkan secara jelas kira-kira RM40 juta peruntukan projek telah diselewengkan. Hanya rakyat yang lebih arif, siapa penghisap darah rakyat dalam kes ini.


Lihatlah, bagaimana UMNO-BN yang sepatutnya menolong rakyat miskin sedangkan pada masa yang sama hak rakyat termiskin ini turut dibahamnya. Inilah yang dikatakan Drakula, lebih menyedihkan, mangsanya adalah Bumiputera miskin sendiri.


Dan ada lagi yang amat-amat menyedihkan, rakyat miskin yang telah hidup-hidup dibohong oleh UMNO ini masih terus menyokong UMNO setelah digula-gulakan dengan kain batik dan kain pelikat semasa kempen pilihan raya, dan sekarang ini kena ditambah sedikit wang tunai.


Begitu sekali UMNO menjual anak bangsanya.


Oleh yang demikian, berdasarkan sejarah dan sistem dalam kementerian yang masih lagi sama seperti dahulu, apakah jaminan kerajaan bahawa semua dana-dana ini akan diurus dengan betul dan telus?


Tawaran sebenar untuk rakyat


Dalam hal ini, Belanjawan Alternatif Pakatan Rakyat tidak culas dalam memahami dan membantu golongan luar bandar dan rakyat yang berpendapatan rendah dan sederhana renedah.


Antara lain Pakatan menawarkan:


Pembangunan serantau dan luar bandar akan digalakkan melalui desentralisasi pentadbiran.

Monopoli import beras yang dipegang BERNAS akan dihapuskan. Lesen import akan diberi melalui proses yang kompetitif dan terbuka. Subsidi akan diberi terus kepada para petani melalui institusi-institusi pertanian.

‘Disentralisasi’ ini jelas memberi makna ‘kuasa atau monopoli’ kroni kerajaan dalam melaksana dan mengurus pembangunan luar bandar akan dikurangkan, jika tidak dihapuskan sama sekali.


Dengan maksud lain, kerajaan PR apabila memerintah kelak, akan memberi kebebasan dan dorongan kepada pengusaha di luar bandar untuk merencana dan mencorak sendiri aktiviti ekonomi dan pembangunan mengikut kehendak dan keperluan mereka sendiri.


Bukankah ini demokrasi namanya?


Bukankah rakyat tidak mahu dikongkong malah mahu berdikari demi menentukan apa yang mereka mahukan di dalam kawasan mereka sendiri?


‘Hak rakyat’ adalah asas pertama dalam perjuangan Pakatan Rakyat di mana ia adalah penentu sebelum dana atau wang disalurkan.


Kuasa monopoli BERNAS juga akan turut dihapuskan. Ini bertujuan memberi dan mewujudkan persaingan pengusaha/usahawan yang sihat. Dengan dasar ini, maka kualiti dan produktiviti akan lebih mudah meningkat.


Bukankah ini dasar mewujudkan satu sistem yang telus?


UMNO tidak perlu segan untuk belajar dalam hal ini. Lagi pun ia untuk kepentingan rakyat.


Misteri angka 1,100 and Tekun


Melihat kepada hasrat kerajaan untuk membimbing 1,100 buah syarikat Bumiputera ini juga mengundang kepada persoalan yang sama.


Bukankah angka 1,100 ini adakah bersamaan dengan dasar gaji minima RM1,100 yang diperkenalkan dalam Belanjawan Pakatan Rakyat baru-baru ini?


Tetapi janganlah kita berburuk sangka sangat dengan UMNO, barangkali ia kebetulan. Dalam hal ini, kita amat bersyukur kerana masih belum lupa dengan isu Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun).
Foto Ehsan - malaysiawaves.com


Isu Tekun hingga hari ini kebanyakan rakyat merasa amat tertipu dengan kerajaan UMNO-BN. Sudah acap kali kita dengar rungutan usahawan Bumiputera yang memohon dana Tekun dan tuduhan yang biasa didengar ialah “lebih baik wang dana dari kantong kerajaan itu terus sahaja disalurkan berdasarkan keahlian UMNO”.


Lebih parah untuk imej UMNO ialah apabila ada usahawan Melayu yang dengan nada marah mengatakan: “Gunakan sahaja Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk membantu UMNO mengagihkan dana itu. Jika rakyat yang lain dan pembangkang bantah, UMNO boleh pinda dan buat undang-undang baru demi menghalalkannya, bukankah ia lebih mudah?”


Inilah signifikannya analogi di atas. Kunci kepada duit dalam peti simpanan kerajaan sekarang dipegang oleh UMNO. Daripada niat asal penubuhan UMNO untuk membantu Melayu, kini ia hanya untuk mengkayakan pemimpin UMNO dan kroni-kroni mereka.


Kepada yang masih samar-samar, ini adalah satu lagi ‘kehebatan’ Bajet BN 2012 yang kononnya adil untuk semua. –
Roketkini.com

Read more ...

LEPAS FITNAH GAGAL!!! Ugutan jadi senjata UMNO / BN

http://albangi.files.wordpress.com/2011/07/umnodevil.jpg
Politik Malaysia sudah makin panas.

Wakil rakyat yang sah dipilih rakyat tidak boleh mewakili rakyat yang mengundinya, sebaliknya diugut akan dikenakan tindakan oleh BN jika tidak mengundi parti karat penuh kebusukan dari kepala hingga ke kaki.

Beginilah sikap dan perangai Umno-APCO dan BN yang tidak langsung menghormati amalan demokrasi apabila kalah di sesuatu kawasan.

Pada mereka, selagi mereka masih berkuasa di Pusat, segala ugutan dan arahan mestilah dipatuhi rakyat walaupun mereka tahu hayat pemerintahan mereka sudah semakin singkat.

Humbankan Umno-APCO jauh ke Lautan Pasifik sepertimana tumbangnya Selangor hingga terpaksa Khir Toyo berlari ke pejabat SUK Negeri di Shah Alam membakar segala dokumen dan fail penyelewengan tepat jam 12 tengah malam 9 Mac 2008.

Dan inilah yang akan berlaku jika Najib pula yang kalah di peringkat persekutuan agaknya.

JALAN PULANG


Kisah-kisah mengenai ahli-ahli politik BN menggunakan cara kasar untuk mendapatkan undi kaum Cina semakin terdengar di kala negara bersiap sedia untuk peperangan pilihanraya yang katanya adalah yang terbesar dalam sejarah.

ADUN Subang Jaya Hannah Yeoh telah menulis pada Twitter mengenai satu insiden yang mencerminkan suasana tegang yang sedang meningkat di sekitar negara sewaktu parti-parti komponen BN seperti UMNO, MCA, Gerakan dan MIC berjuang hidup mati mereka terhadap Pakatan Rakyat yang dikepalai Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim.

Hannah, seorang ahli DAP yang sedang cepat melonjak yang telah menang besar pada pilihanraya 2008, memberitahu bagaimana beliau menolong penduduk kawasannya untuk menghantar surat lanjutan kepada jabatan kerajaan persekutuan.


Beliau tidak menyatakan kandungan surat itu dan ke jabatan mana ianya dihantar, tetapi penduduk itu telah dipanggil, dimarah dan diberi amaran untuk mengundi BN.


“Saya membantu seorang penduduk untuk menghantar surat lanjutan kepada sebuah jabatan persekutuan. Penduduk itu dipanggil, disoal kenapa dia meminta pertolongan daripada DAP dan bukan MCA.


Orang MCA ada sewaktu dia dipanggil,” kata Hannah.


“Kata-kata yang digunakan
“DAP #&$$@#”, penduduk menjadi susah hati.

Dia diberi amaran oleh pekerja kerajaan itu untuk mengundi BN.


Dia diberitahu ‘kalau kamu tak undi BN, kita boleh jejak kamu’.


Perisikan askar akan menaksir kebarangkalian MCA untuk menang


Sementara itu, Sin Chew daily telah melaporkan bahawa pegawai inteligen (risikan) askar (MIO) telah menemubual calon-calon MCA untuk pilihanraya akan datang, yang digembar-gemburkan akan berlangsung tahun hadapan.


Menurut laporan berita itu, MIO menemubual calon-calon MCA itu untuk mengukur kebolehan mereka untuk menang dalam kerusi parlimen dan negeri.


“Mereka ditaksir dalam empat bahagian iaitu latar belakang pendidikan, kemahiran ekonomi, pengalaman dan personality,” kata sumber kepada akhbar Cina itu.


Tetapi Setiausaha Agung MCA Kong Cho Ha telah menafikan dakwaan itu.


“Saya tidak tahu dari mana Sin Chew Daily mendapat maklumat itu. Setahu saya, MIO tidak menemubual orang. Saya sudah menjadi calon sebanyak tiga kali dan saya tidak pernah ditemubual oleh mana-mana pegawai inteligen,” Star melaporkan kata-katanya.

Read more ...

NASIB TSU KOON!!! Gerakan makin tenat
Ketua Wanita suruh jangan bertanding, Ketua Pemuda dok sokong lagi


Lebih kurang teruk macam Umno-APCO jugak


Cuma belum sampai takat baling kerusi je


JALAN PULANG

Ketua Wanita Gerakan Datuk Tan Lian Hoe menggesa Presiden parti Tan Sri Dr Koh Tsu Koon agar tidak bertanding pada pilihan raya umum ke-13 demi kepentingan parti.

Tan yang membuat gesaan itu pada Persidangan Perwakilan Kebangsaan Wanita Gerakan di sini hari ini.


Bagaimanapun berkata Koh boleh terus memimpin parti pada pilihan raya umum ke-13 dan membuat keputusan tegas mengenai masa depan dan kelangsungan Gerakan.


Parti itu kalah teruk dalam pilihan raya umum 2008.


Turut kalah Koh yang merupakan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang.


“Saya tidak memaksa beliau berundur tetapi Wanita berharap beliau tidak akan jadi calon pada PRU itu nanti.


“Saya yakin beliau akan jadi lebih baik (sebagai pemimpin) jika tidak bertanding,” katanya kepada pemberita selepas penggulungan persidangan sayap tersebut.


Tan berkata Gerakan yang merekodkan prestasi buruk pada PRU 2008 memerlukan pemimpin yang berani dan teguh sekiranya mahu terus ‘hidup’ selepas pilihan raya umum akan datang.


Beliau juga mendakwa suara akar umbi semakin lantang mengkritik kepimpinan parti, dan menambah Wanita turut bimbang jika tidak ada tindakan tegas diambil oleh pucuk pimpinan sekarang, Gerakan akan terus dimalukan pada pilihan raya umum akan datang.


Tan juga tidak bimbang kritikannya itu akan menyebabkan beliau tidak dicalonkan semula pada pilihan raya umum akan datang.


Ahli Parlimen Gerik itu turut berkata semua pemimpin parti yang telah kehilangan sokongan harus berundur daripada bertanding agar tidak melemahkan lagi semangat parti ketika menghadapi pilihan raya umum.


“Ini untuk survival kita, saya mahu sampaikan mesej kepada mereka supaya berundur, supaya parti kita boleh bangkit semula,” katanya dipetik Bernama Online.


Terdahulu dalam ucapannya, Tan yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan mengingatkan anggota Wanita agar memberi sokongan tidak berbelah bahagi kepada Barisan Nasional (BN) dan semua calonnya.


Sementara itu, Ketua Pemuda Gerakan Lim Si Pin berkata semua anggota parti harus merapatkan barisan dan bersatu di belakang Koh.


“Beliau dipilih secara demokrasi. Suka atau tidak beliau masih presiden kita dan semua harus berdiri di belakang beliau.


“Saya fikir adalah suatu yang tidak betul untuk meminta presiden meletak jawatan tanpa alasan kerana kepimpinan adalah tanggungjawab bersama, bukan hanya untuk Koh.


Tentu buruk jika Koh berjalan dan berarak sendirian tanpa siapa di belakangnya.”

Read more ...

BAJET 2012 TAK CUKUP!!! Pegawai Polis terlibat sindiket curi kereta

Oleh: amkns


Seorang pegawai polis telah ditahan dalam satu kes sindiket curi kereta mewah di negara ini yang melibatkan 38 buah kereta mewah yang bernilai lebih RM4 juta.


Apa Bajet 2012 tak cukup lagi ke ganjaran untuk polis?


Cerita pegawai SPRM jadi penyamun, pegawai Polis jadi pengedar dadah, anggota Tentera jadi perompak yang dilaporkan di


http://amkns.blogspot.com/2011/09/sprm-penyamun-polis-pengedar-dadah.html

Cop among 8 held for car thefts

13 Oct 2011

KOTA KINABALU: Police smashed a car theft syndicate operating in Brunei and Sabah with the arrest of eight suspects, including a police officer, and seizure of 38 luxury vehicles worth more than RM4 million.

State police Commissioner Datuk Hamza Taib said the modus operandi of the syndicate was to rent luxury cars in Brunei and smuggled them into Sabah where they were sold off.

He said police had recovered several stolen cars such as Mercedes-Benz, BMW, Honda, Toyota and Nissan here and in Penampang and Keningau.

The syndicate members would convince potential buyers that the cars were "clean".

They would then agree to register the vehicles for the buyers with the Road Transport Department (RTD).

"We began investigations in July, following a request from Brunei police to assist them in tracing stolen rented vehicles."

Hamza said investigations revealed that the syndicate had help from within the RTD for the issuance of registration cards and road tax.

So far, police had received reports from 18 buyers who claimed to have been deceived by the syndicate.

http://www.nst.com.my/nst/articles/23nohide/Article

Read more ...

INGGAT!!! Jabatan agama perlu fokus aqidah, bukan tauliah

KUALA LUMPUR, 15 Okt: Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) menyeru agar fokus dan keutamaan jabatan agama mesti terarah kepada usaha menyelamatkan aqidah ummat Islam berbanding dengan persoalan tauliah yang tidak ada syarat wajib dalam Islam untuk menyampaikan kebenaran Islam selagi ianya tidak bercanggah dengan syariat.

Presidennya, Ahmad Syazwan Muhammad Hasan berkata, ini ekoran kedangaran suara yang tidak berpuas hati kepada Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) atas tindakan terbarunya menahan Bob Lokman atas kesalahan memberi kuliah tanpa tauliah yang bercanggah dengan Seksyen 119 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003.

“Rungutan ramai ini perlu diambil perhatian kerana peristiwa ini sudah kali berikutnya setelah penahanan yang dibuat terhadap bekas Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin pada tahun 2009 lalu,” katanya.

Katanya, jabatan agama itu seolah tidak mempunyai tugas yang lebih penting daripada menghalang untuk pendakwah menyampaikan kuliah dan nasihat agama kepada masyarakat.

Gamis, ujarnya berasa pelik dan hairan kenapa persoalan tauliah menjadi subjek utama dalam penahanan, bukannya isi penyampaian penceramah berkenaan.

Perkara ini berlainan terjadi kepada banyak kumpulan ajaran yang telah difatwakan sesat dan menyeleweng oleh majlis agama sebelum ini,” ujarnya.

Kata beliau, antara contohnya ialah Tarekat Naksabandiyah Kadirun Yahya yang telah difatwakan sesat namun masih berleluasa sehingga hari ini di negeri Selangor.

“Saya pernah meninjau kawasan ajaran sesat ini dan mendapati pengamalan dan dan ajaran ini masih berleluasa dan tidak ada sebarang penahanan yang dibuat oleh jabatan agama.

Kumpulan itu juga, katanya tidak mewajibkan solat Jumaat dan pelbagai lagi aturan yang menyalahi syariat Islam secara nyata.

Menurutnya, “Kita akan panggil mereka yang kita disyaki ini dan kita berdialog mengenai ajaran yang mereka bawa” begitulah kenyataan yang dikeluarkan oleh bekas Pengarah Jais yang lalu menunjukkan bahawa ada toleransi dan komunikasi yang baik dengan kumpulan yang telah disahkan sesat, namun pendakwah bebas pula terus ditangkap hanya disebabkan tauliah.

Read more ...