Saturday, July 2, 2011

Peserta gotong royong bertema "Negara Bersih Rakyat Bertuah" pun kena tangkap

Bakri MP Teck Hwa dan 5 lagi ditangkap

Ahli parlimen DAP Bakri, Er Teck Hwa; pemimpin Pemuda DAP Johor Tan Hong Ping dan empat yang lain ditahan dan dibawa ke balai polis Taman Pelangi, Kuala Lumpur, dalam satu lagi episod tindakan polis terhadap sebarang aktiviti 'BERSIH'.

Bagaimanapun, ketika dihubungi, Er menafikan kehadiran mereka di

pasar Taman Pelangi pagi ini ada kena mengena dengan perhimpunan BERSIH 2.0 YANG dirancang pada 9 Julai.

Er berkata beliau dan Tan hanya menjalankan kempen kebersihan 'gotong-royong' dengan tema "Negara Bersih, Rakyat bertuah"."Saya fikir pihak polis terlalu sensitif. Tema kami adalah Negara Bersih, Rakyat Bertuah, tetapi mereka tidak mahu menerima penjelasan mengenainya," kata pemimpin DAP itu.


Baju kuning yang mereka pakai juga direkabentuk berbeza dari baju-T
BERSIH yang sehingga ini menyebabkan lebih 100 aktivis politik dan sosial ditahan minggu lalu.

"Kami juga menyebut bahawa kempen itu tidak berkaitan dengan perhimpunan BERSIH di Kuala Lumpur pada 9 Julai," kata Er, tetapi ia tidak dapat menyakinkan 20 anggota polis yang tiba di pasar itu sejurus selepas mengetahui tentang aktiviti kumpulan tersebut.

Dipetik dari Mkini

Read more ...

UMNO Meraban, polis pun letih : Polis! Polis ! mai tengok himpunan ni , kenapa tak halang ?

Anak-anak orang UMNO memilih perjuangan PAS di Padang Terap

Tahniah Pemuda PAS Padang Terap kerana berjaya menghimpun dan menggerakkan mereka untuk bersama-dengan PAS menumbangkan kerajaan BN di Pusat. Mereka yang kebanyakannya terdiri dari anak-anak ahli UMNO kini selesa dan senang berada di bawah wadah yang memperjuangkan Islam.Anak-anak orang UMNO memilih perjuangan PAS di Padang Terap

Note: Padan muka umco ,hangpa perkuda polis suruh buat kerja jahat, rakyat makin meluat pada hangpa ( BN )-aya

Read more ...

Bukan bacul macam pemimpin UMNO : Saya sanggup kena tahan: Mat Sabu

http://dupahang.files.wordpress.com/2011/02/mohdsabu.jpg?w=315&h=438KOTA BHARU - Jika ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sekalipun, pemimpin Pas tetap akan meneruskan perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu berkata, beliau dan pemimpin Pas yang lain tidak akan berundur dan perhimpunan akan diteruskan kerana itulah perjuangan.

Menurutnya, walaupun terdapat kenyataan daripada pihak berkuasa untuk menahan mereka yang terbabit sebelum perhimpunan berlangsung, beliau tetap nekad menyertai perhimpunan tersebut.

“Tak apalah kalau pihak berkuasa mahu menahan, mereka memang ada kuasa, inilah dinamakan perjuangan, inilah untuk masa depan negara.

“Pas akan sokong Bersih, setakat ini kita akan teruskannya, Pas tetap sertainya, kerana Bersih 2.0 hanya untuk menuntut keadilan dalam pilihan raya dan bukannya untuk menggugat kestabilan negara,” katanya selepas Majlis Ramah Mesra Bersama Timbalan Presiden Pas dan Kutipan Derma Unit Peti Undi Langgar di Jalan Kubur Maras, semalam.

Mohamad berkata, polis tidak sepatutnya menutup pintu rundingan dengan penganjur Bersih 2.0.

“Sekarang ini kalangan penyokong Bersih 2.0 adalah kumpulan pencinta demokrasi dan jika pihak berkuasa mendakwa mereka menggunakan ISA, dunia akan jadi pelik. Kita tahu kerajaan ada kuasa untuk tahan.

“Ini pencinta demokrasi kalau dahulunya ISA dikenakan kepada militan yang menolak demokrasi dan ini sepatutnya tidak berlaku kerana apa yang berlaku (Bersih 2.0) adalah untuk menuntut keadilan, apa lagi untuk dikena tindakan ISA terhadap mereka yang menyertai Bersih,” katanya.SH

BERITA SEBENAR

Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu menafikan laporan akhbar Sinar Harian hari inNONEi bahawa beliau bersedia ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana terlibat dalam perhimpunan BERSIH 2.0.

Sebaliknya, katanya, beliau hanya menyebut bahawa polis mempunyai kuasa untuk menahan sesiapa sahaja.


"(Laporan) itu tidak betul. Saya sebut polis ada kuasa unutk menahan sesiapa sahaja. Adalah pelik orang yang cintakan demokrasi ditangkap bawah ISA.

"Saya tidak sebut sedia ditangkap ISA, seolah-olah mencabar polis untuk tangkap (saya) bawah ISA... Siapa mahu kena tangkap ISA," katanya ketika menghubungi Malaysiakini.

Tegasnya lagi, beliau tidak mencabar polis untuk menahannya, termasuk pemimpin PAS.

Bagaimanapun, katanya, PAS menyokong tuntutan BERSIH pada perhimpunan 9 Julai ini di ibu negara.

Tambahnya, masyarakat dunia akan berasa pelik, orang yang mempertahankan demokrasi ditahan di bawah akta tersebut.

Sinar Harian hari ini melaporkan bahawa jika ditahan ISA sekalipun, pemimpin PAS tetap akan meneruskan perhimpunan tersebut.

Mohamad dilapor berkata beliau dan pemimpin PAS yang lain tidak akan berundur dan perhimpunan itu akan diteruskan kerana itulah perjuangan.

Laporan itu juga menyebut beliau berkata, walaupun terdapat kenyataan daripada pihak berkuasa untuk menahan mereka yang terbabit, beliau tetap nekad menyertai perhimpunan tersebut.

Beliau dilapor berkata demikian selepas Majlis Ramah Mesra Bersama Timbalan Presiden PAS dan Kutipan Derma Unit Peti Undi Langgar, di Jalan Kubur Maras, Kota Bharu.M/Kini

Read more ...

Walaupun polis halang, Himpunan PRA - BERSIH berjaya di Terengganu

KUALA TERENGGANU - Walaupun terdapat tangkapan demi tangkapan dibuat berhubung penganjuran BERSIH 2.0, PAS Terengganu berjaya mengadanjurkan dua demo 'pemanas badan' (warming up).

Sekurang-kurangnya dua himpunan diadakan oleh PAS Terengganu bagi 'memanaskan badan' sebelum menyertai Himpunan Aman BERSIH 2.0 yang dijadualkan pada 9 Julai depan.

PAS Kawasan Setiu mengadakan Himpunan 'pemanas badan' diperkarangan masjid dalam DUN Jabi.Himpunan yang diadakan sejurus selepas solat Jumaat 1 Julai telah disertai oleh 300 orang.

[Gambar atas - Ustaz Rozali sedang berucap dalam Himpunan Pra-BERSIH di masjid Jabi]

Antara pemimpin PAS Setiu yang hadir adalah Naib Yang DiPertua PAS Setiu, Dr Azman Ibrahim, AJK PAS Setiu, Ustaz Rozali Mohamad dan Ketua Pemuda Ustaz Mohd Soufi Ismail.


Manakala PAS Kawasan Dungun, meneruskan rancangan mengadadakan Himpunan pemanas badannya di Masjid Pulau Serai.


Pada Khamis malam 30 April, satu himpunan kecil serta solat hajat telah diadakan di hadapan balai polis Dungun, apabila Ketua Pemuda pemuda ditahan.

Himpunan Pra-BERSIH yang diadakan selepas solat Jumaat itu turut dihadiri oleh Ahli Jawatnkuasa PAS Pusat, Dato' Ustaz Abu Bakar Chik.


[Gambar kanan - orang ramai yang berhimpun dalam Himpunan Pra-Bersih di masjid Pulau Serai Dungun]

Lebih 400 orang hadir walaupun terdapat sekatan jalanraya oleh pihak polis, yang cuba menghalang orang ramai menyertai himpunan tersebut.BO

Read more ...

UMNO / BN takut himpunan BERSIH kerana mereka sedang menipu

Memasukkan pengundi luar ke dalam senarai pengundi tempatan

KUALA NERUS - Umno dan kerajaan Barisan Nasional bimbang dan takut kepada Himpunan Aman BERSIH 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai depan kerana mereka sedang melakukan penipuan dalam pilihanraya.

Antara penipuan yang telah dan sedang dilakukan oleh Umno/BN adalah memasukkan nama-nama bukan pengundi tempatan ke dalam senarai daftar pemilih.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut berkata Umno-BN menipu dengan menggunakan jentera kerajaan pasukan Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

"Pengalaman kita di Terengganu, kita kalah pada tahun 2004, pun benda (penipuan) yang sama, macamana kenaikkan jumlah peratusan pengundi di Terengganu naik sampai lebih daripada seratus ribu,

"naik samapai 17 peratus, padahal (dalam tempoh) empat (hingga) lima tahun, kenaikkan (pengundi kebiasaannya) hanya 4 hingga 5 peratus sahaja,"katanya

Menurutnya, pengundi luar dari Johor, Selangor, Kedah dan Pahang telah dibawa masuk dan didaftarkan sebagai pengundi Terengganu bagi mempastikan PAS kalah di negeri Terengganu.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis perasmian Markza Pilihanraya PAS Cawangan Kebor Air, dekat sini Jumaat malam 30 Jun.

[Gambar - Haji Wahid diiringi Ketua Pemuda, Ustaz Mohd Nor Hamzah menggunting 'bunting' Markaz Pilihanraya PAS Cawangan Kebor Air, sebagai 'gimik' perasmian]


Beliau yang juga Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pilihanraya PAS telah membawa bukti berkaitan penipuan tersebut kepada pihak SPR, namun tidak ada tindakan diambil.

"kita (PAS) tunjuk bukti kepada SPR Terengganu, dia kata, nak buat macamana dah nama dia (mereka) ada,

"(tapi kita persoalkan) siapa yang bawa masuk (pengundi terbabit),"jelasnya.

Menurutnya, 'modus operandi' penipuan yang sama sedang dilakukan oleh Umno/BN di negeri Selangor dan Kedah dengan memasukkan rakyat Indonesia sebagai pengundi.

Sebelum itu, Wahid mencabar pemimpin Umno, berhadap 'satu sama satu' dengan PAS sekiranya Umno benar-benar 'anak jantan' dan tidak melibatkan pihak polis dalam soal politik.

"(pemimpin) Umno kalau jantan sunggu, kita berhadap molek, tetapi (Umno) tidak, apabila takut nak berlawan dengan kita (PAS) (dia) panggil polis,"

"kalau berani mari berhadap dengan kita, salah apa kita nak perjuangkan Islam, salah apa kita nak mempertahankan agama,"tegasnya.

Justeru, katanya, masalah politik tidak akan selesai selagi mana polis menjadi alat kepada Umno.

Menurutnya, polis yang diperalatkan telah bertindak keterlaluan terhadap PAS dengan menembak gas pemedih mata, malah menembak peluru hidup dalam kejadian ceramah BERSIH 1.0 di Batu Buruk pada tahun 2007.

Read more ...

Panduan jika polis tahan anda untuk ke KL pada 9 Julai ini, jangan beri peluang polis salah guna kuasa

Dialog peserta Bersih 2.0 dengan pihak polis di suatu sekatan jalan raya.

S: Saya berasal dari Pulau Pinang dan saya dalam perjalanan untuk ke perhimpunan aman Bersih 2.0 di Kuala Lumpur. Tiba-tiba, saya ditahan di sebuah sekatan polis dan diarahkan untuk berpatah balik ke rumah. Apakah yang patut saya buat?

J: Perkara 9(2) Perlembagaan Persekutuan menjamin setiap warganegara bebas untuk bergerak ke mana-mana di dalam Malaysia. Oleh itu, saudara boleh meniru dialog berikut:

Sdra: Saya ingin teruskan perjalanan saya ke Kuala Lumpur.


Polis: Apa tujuan kamu ke sana?

Sdra: Saya ingin melawat kawan/ Saya ingin hadiri kenduri/ Saya ingin shopping (pilih mana-mana jawapan, tetapi jangan nyatakan saudara ingin berdemo)

Polis: Tidak boleh. Saya arahkan kamu berpatah balik.

Sdra: Saya berada di Malaysia dan saya sebagai warganegara bebas ke mana-mana dalam Malaysia. Tuan tiada hak untuk arahkan saya pulang. Jika tuan ingin tahan saya, sila bawa saya ke balai polis.

Polis: Errmm. Ok, saya tahan kamu dan bawa ke balai polis.

Sdra: Sebelum tuan bawa saya ke balai polis, saya mahu dapatkan nama penuh, no. badan dan alamat tempat kerja tuan. Saya juga ingin tahu atas alasan apa saya ditahan. Saya akan arahkan peguam saya untuk saman tuan, pegawai tuan dan Kerajaan Malaysia kerana menahan saya secara salah dan melanggar hak asasi saya.

(sila catatkan nama penuh polis itu, no. badan dan alamatnya dan serahkan kepada peguam Bersih-0163126463/0163126473/014-6451753/012-3928379 untuk proses saman. Sila catat apa-apa alasan yang diberikan untuk menahan saudara. Sila maklumkan ahli keluarga bahawa saudara dibawa ke balai dan sila saudara hubungi peguam atau minta ahli keluarga hubungi peguam. Sila catatkan tarikh, hari dan masa ditahan. Juga, catatkan tempoh anda ditahan). Setelah saudara dibebaskan, saudara perlu segera membuat laporan polis. Saudara boleh guna format berikut untuk laporan polis.

Contoh laporan polis jika saudara ditahan:

Pada ................... hari ............... jam ........... hingga jam ................., saya ditahan oleh anggota polis bernama ................. no. badan ............... (masukkan semua nama pegawai penangkap) di ......................... Pegawai polis tersebut enggan membenarkan saya untuk meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur tanpa sebarang alasan/tanpa alasan yang munasabah/pegawai tersebut tidak menyatakan sebarang alasan saya ditahan (pilih yang mana berkaitan). Saya buat laporan ini supaya tindakan undang-undang diambil ke atas pegawai terlibat kerana telah melanggar hak asasi saya untuk bergerak bebas.

Read more ...

Tuduh Stesyen Teksi Pasir Puteh dijual : Sah ! Najib Kepala Pembohong UMNO

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjf3Lt7fWoAl_cA9uxE8mt0o9NvKwXaKlodkEHHsLK9aCHbY1Xn8iIki4R0KNmJv0TwPlqb7YZcg4ReCDn5bsfIHA7lVNB5JOIid2mwq5xgWQmJpbWiFW5SEtU1oesRB2VIVtD-cRcro68/s1600/datuk-seri-najib-tun-razak.jpgKenyataan Akhbar

YB Dato Hj Husam Musa

TAPAK STESYEN TEKSI PASIR PUTEH TIDAK PERNAH DIJUAL: PM SALAH MAKLUMAT

Saya merujuk kepada kenyataan YAB Perdana Menteri Malaysia di Pasir Puteh pagi ini.

Saya selaku anggota Kerajaan Negeri terkejut dengan dakwaan YAB Perdana Menteri bahawa tapak stesyen teksi Pasir Puteh yang beroperasi sekarang telah dijual oleh PKINK. Selain itu, kenyataan beliau juga menyebut tapak itu telah dirampas oleh Kerajaan Negeri melalui PKINK.

Kenyataan Perdana Menteri tersebut tidak berasas sama sekali.

PKINK pada sebarang masa tidak pernah menjual tapak berkenaan, bahkan disediakan percuma untuk perkhidmatan teksi di Pasir Puteh. Walaupun sebelum ini, PKINK mengenakan sedikit bayaran ke atas persatuan pemandu teksi Pasir Puteh, tetapi kini, bagi tujuan kebajikan ahli persatuan tersebut, PKINK tidak mengenakan sebarang bayaran.

Apa yang berlaku ialah ada pihak tertentu pernah memohon untuk membeli tapak berkenaan bagi kemudiannya diserahkan kepada pihak lain untuk dimajukan tetapi permohonan tersebut telah ditolak oleh PKINK bagi mengekalkan kedudukan tapak teksi tersebut.

YAB Perdana Menteri atau sesiapa sahaja boleh menunjukkan bukti atas dakwaan mereka. Sudah tentu Perdana Menteri tidak mampu berbuat demikian kerana isu ini adalah modal atas angin semata-mata.

Selaku rakyat Malaysia, saya merasa malu atas salah maklumat yang disampaikan kepada pemimpin terpenting negara ini sehingga YAB Perdana Menteri menyebut sesuatu yang tidak berasas dalam ucapan beliau.

Saya menggesa agar Perdana Menteri menyemak pihak yang telah memberikan maklumat tidak bertapis seperti itu bagi mengelakkan kenyataan yang sama berulang, yang boleh menjejaskan kredibiliti beliau.

Selain itu, ia juga menunjukkan Barisan Nasional tidak mempunyai isu besar yang boleh dibangkitkan sehingga maklumat tidak berasas pun terpaksa dijadikan modal.

Saya yakin, jika Perdana Menteri sanggup menggunakan maklumat atas angin seperti itu, tentulah dalam isu yang lain juga beliau mudah membeli maklumat bakul sampah, termasuk dalam isu himpunan menuntut pilihanraya yang bersih dan adil pada 9 julai ini.

Isu yang lebih besar seperti rampasan wang royalti minyak Kelantan tidak pula disebut. Isu-isu janji pilihanraya Pengkalan Pasir, Manek Urai dan Galas yang belum selesai juga tidak disebutkan.

Saya yakin Kerajaan Negeri bersedia memberikan tapak berkenaan untuk dimajukan dengan kemudahan yang lebih baik jika kerajaan pusat serius untuk memajukannya.

Mengenai kononnya majlis Perdana Menteri di Pasir Puteh dihadiri oleh puluhan ribu rakyat jelata, amat malang kerana lawatan yang penting seperti itu hanya dimeriahkan oleh kerahan paksa pelajar sekolah dan kakitangan kerajaan. Buktinya, semuanya 'dipakaikan' baju merah yang dibekalkan terlebih dahulu. Tidak ada tanda kedatangan sukarela atas pilihan sendiri tetapi datang 'berjemput' siap 'beruniform'.

Lebih menggelikan hati bila bangunan rasmi pejabat kerajaan persekutuan di Wisma Persekutuan telah 'ditawan' oleh Barisan Nasional dengan dipenuhi oleh bendera parti itu.

Ternyata, kedatangan Perdana Menteri telah mencemarkan lagi konsep pemisahan antara parti dan kerajaan dan jika inilah sikap BN yang terus menggunakan premis, harta dan jentera kerajaan untuk kepentingan parti mereka tanpa segan silu, ia perlu terus ditolak oleh rakyat yang cintakan amalan politik yang telus, bersih, amanah dan amalan politik kepartian yang melampau.

Sekian, terima kasih.Dato’ Haji Husam Musa

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan

Naib Presiden , Parti Islam SeMalaysia (PAS)

1 Sya'aban 1432

2 Julai 2011

nota : sebahagian kenyataan di atas adalah maklumbalas kepada laporan berikut;-

02 Julai, 2011 14:28 PM

PM Janji Beri Pejabat Baru Untuk Persatuan Kereta Sewa Pasir Puteh

PASIR PUTEH, 2 Julai (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berjanji akan menyediakan pejabat baru kepada Persatuan Pemandu Teksi Jajahan Pasir Puteh setelah kerajaan PAS Kelantan merampas tapak perhentian teksi di bandar Pasir Puteh itu dan menjualnya kepada sebuah syarikat swasta.

Beliau berkata kerajaan pusat akan mencari lokasi baru yang sesuai untuk dijadikan tapak perhentian teksi di dalam bandar Pasir Puteh.

Beliau juga meluahkan rasa kesal terhadap tindakan kerajaan negeri melalui Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) yang memutuskan untuk menjual tapak perhentian teksi di Pasar Lama Pasir Puteh setelah lebih 20 tahun perhentian itu beroperasi.

"Insya-Allah kita akan bantu dirikan pejabat baru," katanya ketika berucap selepas melakukan tinjauan mesra di sini termasuk bertemu dengan Persatuan Pemandu Kereta Sewa Jajahan Pasir Puteh hari ini.

Selain pertemuan dengan Persatuan Kereta Pemandu Sewa, Najib yang dalam lawatan sehari ke Kelantan, turut melawat Pasar Lama Pasir Puteh dan bertemu para peniaga kaum Tionghua di pasar itu dengan meluangkan masa selama setengah jam selepas menghadiri taklimat Umno Bahagian Pasir Puteh selama 45 minit.

Seramai 2,000 rakyat mengambil kesempatan bertemu dengan Perdana Menteri dalam tinjauan mesra itu yang turut dihadiri Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen dan Timbalan Menteri Kewangan Senator Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Perdana Menteri juga kesal kerana kerajaan negeri tidak menghormati perjanjian yang telah dibuat berhubung pemberian tapak perhentian teksi itu.

Beliau berkata seharusnya bagi sebuah kerajaan yang mengamalkan konsep demokrasi yang sebenar, kerajaan PAS Kelantan harus menghormati pemberian tanah perhentian teksi itu sewaktu pemerintahan Barisan Nasional (BN).

Katanya perhentian teksi itu telah diberikan kepada persatuan berkenaan sewaktu pemerintahan BN di Kelantan oleh Timbalan Menteri Kerajaan Tempatan, Tan Sri Hussein Ahmad.

Beliau berkata sewaktu pemerintahan BN, pemindahan hak milik tidak sempat dibuat kepada persatuan teksi berkenaan kerana kerajaan PAS Kelantan mengambil alih pentadbiran negeri pada tahun 1990 dan tidak mengiktiraf penyerahan hak milik itu.

Ia menyebabkan tanah itu menjadi hak milik kerajaan negeri dan diserahkan kepada PKINK untuk dijual dengan harga RM150,000.

-- BERNAMA

Read more ...

Fakta : Bersih 2.0 lebih popular di facebook berbanding Patriot (UMNO)

Berbagai golongan termasuk pemimpin memasang lencana Bersih 2.0 pada gambar profile Facebook masing2 sebagai tanda sokongan kepada himpunan aman Bersih 2.0.Setakat ini 58,233 pengguna Facebook telah memasang lencana Bersih 2.0 di gambar profile mereka

Fakta berdasarkan rujukan dari picbadges.com.Untuk besarkan klik pada imej

Berdasarkan lencana yang dipasang oleh pengguna Facebook di gambar profile masing2 ternyata Bersih 2.0 lebih popular berbanding Patriot.Perhatikan fakta yang telah diperincikan di bawah :
Pautan
1. Dari segi bilangan penyokong Bersih 2.0 (58223) dan Penyokong Patriot (2223)

2. Dari segi nisbah Bersih dan Patriot adalah 26:1

3. Dari segi peratusan 96% menyokong Bersih dan 4 % menyokong Patriot.

Read more ...

Kasihan Najib dan Ro$mah datang Kelantan kutuk pemimpin PAS tapi tak dapat sambutan

Najib buat lawatan ke Kelantan untuk tabur fitnah tapi apa kan daya tak ramai yang mahu mendengarnya.

PASIR PUTIH, 2 Julai —
Datuk Seri Najib Razak muncul di Kelantan hari ini dan mengecam ketua Bersih Datuk Ambiga Sreenevasan dan PAS kerana mengadakan perhimpunan 9 Julai ini sambil mendakwa parti Islam itu akan melakukan apa sahaja bagi menawan Putrajaya.


“Kita tidak tahu siapa dia Ambiga. Dialah menggugat (kedudukan) Islam. Dan, di bawah dia ada Mat Sabu (Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu),” kata Najib ketika berucap di sini hari ini.

Kenyataan beliau dibawa oleh berita Radio Malaysia pada pukul 1 tengah hari tadi.

Saluran itu turut menyiarkan klip video membantah perarakan 9 Julai dan memuji kepimpinan Najib sambil menggambarkan beliau sebagai pemimpin semua rakyat Malaysia.

Najib berkata Mohamad sanggup menjadi timbalan kepada Ambiga demi mendapatkan kuasa politik bagi PAS, yang memerintah Kelantan sejak 1990.

Hari ini, Najib mengadakan lawatan kerja ke Kelantan.

Read more ...

Polis selak baju dalam cari baju BERSIH 2.0

BATU GAJAH, 2 Julai: Tiga anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR) ditangkap pihak polis ketika sedang minum di Pasar Awam Batu Gajah di sini pagi tadi.

Mereka adalah Timbalan Ketua Cabang Batu Gajah, Adnan Talib, Naib Ketua Anthony Vijaya dan Timbalan AMK, Tamiselvam.

Difahamkan mereka tidak pun memakai baju kuning Bersih 2.0 ketika itu dan baru sahaja tiba di sebuah kedai minum di sini sebelum didatangi beberapa orang pihak polis.

Tiba-tiba salah seorang anggota polis itu bertindak menyelak baju yang dipakai salah seorang daripada mereka dan menampakkan baju kuning bertulis Bersih 2.0 yang dipakai di bahagian dalam terus ditangkap.

Ekoran itu, dua rakannya yang lain turut menyarung baju serupa agar mereka juag ditangkap bersama.

Kesemua mereka kemudiannya dibawa ke IPD Batu Gajah kira-kira jam 10 pagi untuk dirakam keterangan.

Turut serta ke IPD bersama ketiga-tiga mereka adalah Adun Tronoh S.Sivakumar dan peguam Ng Mun Yin.

Sivakumar ketika diminta mengulas perkara itu menyifatkan, polis bertindak keterlaluan dan tidak menghormati rakyat.

"Mereka pakai T-shirt Bersih di dalam, di luar baju lain, polis pergi buka baju mereka, apa kuasa polis buka baju orang cek dalam pakai baju apa?" soalnya tidak berpuas hati.

Beliau juga dimaklumkan ketiga-tiga yang ditangkap tersebut hadir ke pasar pagi tadi adalah untuk memastikan maklumat berkumpul yang diterima mereka melalui khidmat pesanan ringkas SMS betul atau 'perangkap'.

Ia kerana, tiada sebarang arahan pun dari kepimpinan parti untuk berkumpul di sini hari ini.

Sementara itu, Ng Mun Yin pula memaklumkan mereka ditahan di bawah Seksyen 112 Kanun Keseksaan.

Polis juga ujarnya memberi jaminan kesemua yang ditahan akan dibebaskan hari ini.

Read more ...

Buktikan mana yang zalim

TASEK GELUGOR, 2 Julai: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mencabar Pergerakan Pemuda Umno Pulau Pinang dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang bersekongkol dengan 'demo jalanan' di hadapan Komplek Tun Abdul Razak (Komtar) semalam supaya tunjukkan dimana kezaliman kerajaan negeri Pulau Pinang.

"Buktikan di mana kezaliman Kerajaan Pakatan Rakyat sejak mengambil alih pemerintahan daripada Barisan Nasional (BN) pada tahun 2008," kata Lim Guan Eng.

Semalam Pemuda Umno telah membuat demonstrasi kononnya membantah Ketua Menteri Pulau Pinang, Guan Eng kerana menyokong Perhimpunan Aman BERSIH 2.0 yang bakal diadakan di ibu negara pada 9 Julai 2011 ini.

Mereka membawa sepanduk dan banner-banner kononnya Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sebagai anti Islam, dan menyebabkan perpecahan Islam.

Mereka juga turut memakai pengikat kepala yang bertulis kalimah "Lailahaill Allah". (gambar atas)

Namun di sebalik perhimpunan ini, ada perkara yang harus diketahui oleh semua pihak. Antaranya bagaimana wanita ini turut memakai kain pengikat kepala dengan kalimah "Lailahaill Allah" secara terbalik. Malah dia juga tidak menutup aurat.

Bagi Lim Guan Eng, apa yang dilakukan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat adalah untuk memastikan rakyat mendapat manafaat hasil penjimatan, anti rasuah dan tidak menggunakan pengeluaran untuk kroni.

"Beri contoh di mana kezaliman Kerajaan Pakatan Rakyat pernah lakukan, Adakah bantuan kepada warga emas, ibu tunggal, Orang Kelainan Upaya (OKU), golongan miskin, bantuan kepada anak yang nak ke Univesiti RM500 dan sebaganya merupakan kezaliman. Susahlah jadi macam Umno, Gerakan, MCA atau MIC mereka asyik kutuk tapi tak tahu menilai, " katanya.

Beliau berkata demikian dalam majlis penghargaan RM1,000 kepada 380 waris warga emas yang meninggal dunia peringkat Seberang Perai Utara (SPU) di Dewan Besar Sungai Dua pagi tadi.

Menurutnya, kenapa Umno dan NGO yang terlibat tidak pernah memahami dasar Kerajaan Pakatan Rakyat yang jelas membantu semua kaum tanpa memilih bulu seperti yang BN laksanakan semasa memerintah dulunya.

Sebenarnya Umno dan BN dengki melihat perkembangan terbaru di mana rakyat telah mula sedar apa yang kerajaan korbankan demi rakyat umpamanya menambah peruntukan Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp) ke tahap yang lebih tinggi.

Begitu juga peruntukan kepada agama lain, kata beliau.

Mereka selalu gunakan alasan Kerajaan Negeri menganiaya peniaga Melayu tetapi sebenarnya bukan.

Kejadian sebenar ialah kerajaan cuba selamatkan mereka daripada mendapat sakit dirempuh kenderaan apabila berniaga di kaki jalan, kotor dan mengganggu jalanraya.

Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) mempunyai maklumat siapa yang inaya siapa, kata beliau.

Peniaga Melayu yang terlibat dengan pengrobohan gerai hanya sekitar 15 peratus sahaja itu pun diberikan lokasi ganti yang cantik manakala peniaga bukan Melayu ramai iaitu 85 peratus.

"Kita roboh ada alasan bukan menginaya peniaga sendiri lagipun bukan melayu sahaja diroboh tetapi cina dan India turut terlibat, " tegasnya.

Read more ...