Wednesday, September 1, 2010

Pemimpin Umno patut ikuti kursus agama


SHAH ALAM , 2 Sept. : Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan, Yaakob Sapari bersedia menganjurkan kursus agama buat pemimpin UMNO.

Menurutnya, ia bagi memastikan pemahaman dan penghayatan agama Islam di kalangan pemimpin parti itu dapat dilaksanakan.


Katanya, beliau akan menganjurkan kursus berkenaan pada bila-bila masa sekiranya mendapat maklum balas positif daripada pemimpin UMNO.

“Saya selaku Pengerusi Biro Pemahaman dan Penghayatan Agama PKR sanggup beri kursus agama secara percuma buat pemimpin UMNO pada bila-bila masa.

“Tawaran ini bukan main-main sebaliknya saya mahu menganjurkannya demi melihat pemahaman dan penghayatan agama Islam dilaksanakan di kalangan pemimpin UMNO,”katanya

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada majlis berbuka puasa dan penyampaian sumbangan Hari Raya, di sini kelmarin.

Pada masa sama, beliau mengajak pemimpin UMNO untuk bersama-sama mengimarahkan institusi surau dan masjid yang ada di negeri ini.

Katanya, melalui cara itu isu perpaduan orang Melayu dapat diselesaikan.

“Jika mereka (pemimpin UMNO) benar-benar mahu menjaga kesucian surau dan masjid di negeri ini, marilah kita mengimarahkan dan bersembahyang berjemaah bersama-sama.

“Bukannya hanya tahu melatah dan politikkan isu surau dan masjid. Melalui langkah ini juga, secara tidak langsung perpaduan di kalangan orang Melayu dapat diselesaikan,”katanya.

Terdahulu, pada majlis berkenaan seramai 300 orang terdiri daripada keluarga kurang berkemampuan, ibu tunggal dan anak yatim dari kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Anggerik menerima hamper dan sumbangan wang tunai berjumlah keseluruhan RM30,000.

Mengulas lanjut mengenai kontroversi yang menyelubungi Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching, Yaakob berkata isu itu sengaja diperbesarkan UMNO.

Katanya, isu itu bertujuan menanam kebencian rakyat terhadap kerajaan Pakatan Rakyat (PR).

“Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Kali Ke-90 telah memutuskan bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat izin pengurusan masjid dan menjaga tingkah laku serta tidak mencemarkan kesucian masjid.

“Saya juga bersetuju dengan kenyataan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz bahawa di Malaysia, fikiran dicemari sentimen politik kepartian sehingga kita lupa kepada prinsip asas agama Islam itu sendiri,”katanya.SH

Read more ...

Jangan mimpi hendak tawan Pulau Pinang


GEORGETOWN, 2 Sept. : Barisan Nasional (BN) diingatkan supaya ‘jangan bermimpi’ untuk merampas Pulau Pinang daripada pimpinan Pakatan Rakyat (PR) ekoran kedudukan parti itu kini disifatkan sangat kukuh di negeri itu.

Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mansor Othman berkata, walaupun pelbagai tuduhan dan ‘serangan’ yang dibuat UMNO dan BN terhadap parti itu namun tidak menggugat kedudukan mereka, malah semakin stabil dengan segala usaha bagi memajukan negeri itu.


“Kalau kita lihat pentadbiran Parti Keadilan Rakyat (PKR) sedikit ‘diganggu’ pihak lawan, namun ia masih stabil kerana pentadbiran yang diguna pakai sangat disenangi rakyat kerana Selangor sangat diingini oleh BN untuk menakluk semula sebab itu mereka sanggup buat apa saja untuk dapatkan semula Selangor. Pulau Pinang mereka sudah tahu mereka ‘tidak boleh makan’," katanya.

Beliau berkata demikian kepada media pada Majlis Lawatan Delegasi Kerajaan Wilayah Anhui dan Program Pemadanan Perniagaan: Meneroka Pasaran Antarabangsa China, semalam.

Menurutnya, BN kerap mengatakan PR tidak stabil selain tidak kukuh namun apa yang terjadi adalah sebaliknya kerana pergolakan yang berlaku sekarang bukannya di dalam PR namun pada BN.

“PR kukuh walaupun diserang ‘musuh’ dalaman dan luaran yang mana ‘musuh’ dalaman semuanya sudah habis iaitu tiada lagi yang ingin lompat parti atau sebagainya, proses pencerahan juga semuanya sudah selesai dan yang tinggal semuanya yang betul-betul setia pada pegangan parti.

“Saya akui, walaupun ada baki-baki ‘musuh’ ini, namun mereka sudah tidak bermaya dan peluang sangat cerah untuk PKR bertapak di sini kerana mereka yang tidak bermaya ini tidak berpeluang lagi untuk menimbulkan masalah dalam parti selain tiada lagi isu lompat parti atau keluar parti kerana ini isu sudah lapuk,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Mansor berkata program Pemadanan Perniagaan: Meneroka Pasaran Antarabangsa China itu diadakan bertujuan bagi memberi pendedahan kepada pengusaha-pengusaha tempatan dalam pelbagai bidang mengenai peluang pemasaran di China.SH

Read more ...

Harapan pada Ismail


SHAH ALAM, 2 Sept. :
Pakatan Rakyat (PR) berharap pemilihan Tan Sri Ismail Omar sebagai Ketua Polis Negara bagi menggantikan Tan Sri Musa Hassan adalah satu permulaan yang baik dalam kepolisan hari ini.


Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata, pihaknya amat berharap polis lebih menumpukan masalah jenayah yang dilihat semakin merudum melanda negara akhir-akhir ini.

"Dengan adanya pelantikan baru ini, kebajikan rakyat diharap dapat dikembalikan dengan memastikan kurangnya kadar kes jenayah setempat.


"Semoga kepimpinan baru ini lebih terbuka dengan PR dan bekerjasama memberikan perkhidmatan kepada rakyat," katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.


Sementara itu, Timbalan Pengerusi DAP, Dr Tan Seng Giaw berharap prestasi dan integriti pasukan polis dipertingkatkan untuk mengembalikan keyakinan rakyat terhadap keselamatan di negara ini.


"Masalah seperti pendatang haram dan jenayah setempat hendaklah ditangani segera dengan lebih berkesan serta menunjukkan keadilan yang ketara," katanya.


Manakala Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub berkata, pelantikan ini diharap dapat menunjukkan satu anjakan yang memberi peluang kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) keluar daripada imej sekarang.


"Kami berharap dengan adanya pelantikan baru ini, polis lebih berani menyelesaikan kes-kes berprofil tinggi tanpa mengira latar belakang penjenayah.


"Ismail Omar juga perlu meneruskan dasar yang ditinggalkan dan belum diselesaikan Musa sebelum ini," katanya.
SH

Read more ...

Jauhi tabiat buruk Little NapoleonGEORGETOWN, 1 Sept. : “Mahu tak mahu, suka tak suka kita juga mesti menjauhi diri daripada tabiat buruk Little Napoleon yang merugikan rakyat,” kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Katanya, kerajaan negeri telah mendedahkan muka dan wajah seorang Little Napoleon di negeri ini yang angkuh, menyalahgunakan kuasa tanpa merujuk kepada undang-undang dan tidak menghormati prinsip demokrasi.

Justeru, beliau mengingatkan kakitangan negeri bahawa urustadbir CAT, yang telahpun dipuji oleh badan antarabangsa anti-rasuah terunggul Transparency International, mestilah mendukung demokrasi, integriti, moraliti awam dan kerajaan rakyat selain memupuk perpaduan rakyat Pulau Pinang yang tinggal bersama dalan suasana penuh harmoni dan saling hormat-menghormati.

“Sekiranya Pulau Pinang berjaya mencapai taraf antarabangsa, maka imbuhan ahli perkhidmatan awam pun mestilah capai taraf antarabangsa,” ujarnya pada Majlis Penyerahan Bantuan Khas Kewangan di Komtar, di sini, pagi ini.

Sebagai galakan ke hala tuju itu, beliau mengumumkan bahawa pemberian bantuan khas kewangan ataupun ‘duit raya’ sebanyak RM500 kepada pegawai perkhidmatan awam di pentadbiran negeri.

Di samping itu, buat kali pertamanya bantuan sebanyak RM250 untuk guru Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (Kafa).

“Ini adalah satu penghargaan dan pengiktirafan kerajaan negeri terhadap sumbangan yang telah diberikan oleh pegawai dan anggota pentadbiran negeri terhadap perkhidmatan masing-masing yang melibatkan 20 jabatan negeri,” ujarnya.

Beliau mengharapkan pembayaran itu nanti dapat meringankan beban pegawai kumpulan sokongan khasnya dalam membuat persiapan untuk menyambut Aidilfitri.

Namun begitu, beliau menasihatkan kakiatangan supaya mengamalkan perbelanjaan secara berhemah dan berpatutan.

Beliau berkata, bantuan khas itu juga dipanjangkan kepada Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP); Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC); Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP); Lembaga Muzium dan Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang; Perbadanan Perpustakaan Awam Pulau Pinang; Perbadanan Bekalan Air (PBA); Institut Integriti Negeri Pulau Pinang (IINPPI); dan George Town World Heritage Incorporated (GTWHI);

Katanya, pemberian bantuan khas sebanyak RM500 itu melibatkan sejumlah 3,700 pegawai dan kakitangan jabatannegeri dengan implikasi kewangan sebanyak RM1.85 juta sementara pemberian kepada 1,396 guru Kafa melibatkan RM349,000.

“Sekiranya kita mengambilkira semua pihak berkuasa tempatan (PBT), badan berkanun negeri dan agensi negeri, ianya melibatkan RM5.2 juta,” jelasnya.

Menurutnya lagi, walaupun pengumuman yang dibuat selepas Mesyuarat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri pada 18 Ogos lalu bantuan itu adalah hanya RM400, namun tindakan awal kerajaan negeri telah berjaya mendapat perhatian Kerajaan Persekutuan yang mengikut jejak langkah dengan mengumumkan duit raya RM500.

“Oleh yang demikian, kerajaan negeri membuat keputusan untuk menaikkan amaun bantuan kewangan tersebut selaras dengan pengumuman Kerajaan Persekutuan yang bernilai RM500,” ujarnya lagi.hrkh

Read more ...

Ambang merdeka tanpa maksiat di Kedah


ALOR STAR, 1 Sept: Lajnah Penerangan Dewan Pemuda PAS Kedah menganjurkan program Ambang Merdeka Tanpa Maksiat (Amat) sempena menyambut ambang kemerdekaan ke-53, malam semalam.

Menurut ketuanya, Nasir Zakaria, program berkenaan bertujuan mendekati anak muda yang menyambut malam merdeka dengan mengedarkan risalah mengandungi fakta-fakta mengenai masalah sosial termasuk pembuangan bayi yang sedang berleluasa.

"Tujuan program itu kita nak buat enggagement dengan anak muda sebab kita sebut anak muda geng kita, jadi kita nak dekati mereka, bukan nak jauhkan diri daripada mereka," kata Nasir ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Program berkenaan diadakan di dua tempat iaitu di Dataran Masjid Negeri Kedah, Alor Star dan Dataran Jam Besar, Sungai Petani.

Ianya disertai 40 sukarelawan terdiri daripada pemuda negeri termasuk setiausaha pemuda negeri, Rosli Azmi dan setiausaha, Fadhil Nor Sahani.

Beliau memberitahu, program yang bermula jam 11.30 malam hingga 1 pagi itu mendapat sambutan yang menggalakkan daripada anak muda yang didekati.

"Kita akan teruskan program seperti ini pada waktu yang lain, contohnya pada malam sambutan tahun baru dan sambutan-sambutan tertentu,” ujarnya.hrkh

Read more ...

Gerakan anti-zina kurangkan maksiat malam merdeka di Selangor

SHAH ALAM, 1 Sept: Keadaan sunyi sepi di Taman Tasik, dekat sini selepas jam 12 tengah malam semalam sebaik tamat laungan golongan muda menyambut tarikh kemerdekaan negara ke-53 membawa makna besar kepada pemerintahan Pakatan Rakyat.

Tinjauan sehingga 4 pagi mendapati tidak terdapat pasangan yang berdua-duaan di dalam gelap atas kerusi di bawah pokok menjadikan malam 21 Ramadhan berlangsung aman damai sehinggalah ke subuh hari.

Namun senario itu bukan terjadi dengan sendirinya tetapi ia adalah gabungan dari banyak usaha Kerajaan Negeri Selangor selama ini yang mengutamakan pembangunan modal insan yang dilaksanakan dalam program SPIES, sebagai contoh.

Malam tadi bermula jam 2 pagi, lebih dari 1,000 sukarelawan dari 24 bergabung tenaga untuk bertemu dengan semua pasangan dengan memberikan risalah berkaitan dengan fakta kelahiran luar nikah dan buang bayi.

Mereka bergerak di beberapa tempat tumputan golongan remaja yang sering berkumpul dan ada yang melampiaskan nafsu keinginan badaniah secara tidak halal antaranya di Sunway Paramid, Taman Tasik Shah Alam, Uptown Shah Alam, Dataran Shah Alam dan Dataran Kemerdekaan Shah Alam serta Tanjung Harapan, Pengkalan Batu di Klang.

Sebaik Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim melancarkan Gerakan Kempen Anti Zina kepada Orang Islam Selangor selepas merasmikan Sambutan Kemerdekaan dan Penghayatan Ramadhan 2010 di I-City, kumpulan-kumpulan duta kasih sayang itu pun diberi taklimat dan bergerak.

Sepatah kata Khalid, inilah pertama kali gerakan seumpama ini dilakukan dengan kerjasama Kerajaan Negeri Selangor yang ditujukan kepada masyarakat Islam dan bukan Islam juga diharapkan dapat menjauhi perbuatan begitu.

Sebelum itu, dalam ucapannya, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan negeri, Dr Halimah Ali berkata, merdeka holistik yang diharapkan meliputi kejayaan memerdekakan minda, fizikal dan spiritual.

Menurut Pengarah Kempen Anti Zina 2010, Aszmi Anuar mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang memberikan kerjaama terbaik sehingga program berjalan dengan lancar.

"Meskipun gerakan kita dengan 24 NGO namun ada juga kumpulan yang bergerak dahulu menjadikan jumlah kumpulan yang bersama malam tadi sekitar 40 NGO dan ini merupakan satu kejayaan bersama.

"Kita berikan mereka peringatan kepada anak-anak muda itu, ramai yang menerima dengan baik dan pulang, namun ada juga yang melawan sebab mereka berhujah, 'ibu bapa benarkan mereka keluar dengan pakaian singkat'.

"Kerjasama pihak polis, MBSA dan Jais malam tadi serta sokongan banyak pihak dapat kita basmikan gejala sosial yang kini banyak menimbulkan anak luar nikah dan buang bayi, inilah gerakan anti zina yang menjadi matlamat agar masyarakat menjadi lebih baik selepas ini," tegasnya.hrkh

Read more ...

Mohd Rafizi umum tanding ketua AMK

016da6476ab72b2265bf01f6aee3837fPETALING JAYA, 1 Sept. :
Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR Mohd Rafizi Ramli yang mengumumkan bertanding jawatan ketua AMK turut menamakan regunya dalam pemilihan akhir tahun ini.


Mereka ialah Adun Batu Caves Amirudin Shaari akan bertanding jawatan timbalan ketua AMK, manakala Sim Tze Tzin (Adun Pantai Jerjak), S Kesavan (Hutan Melintang)akan bertanding naib ketua AMK.

Manakala Adun Teja, Chang Lih Kang bersama Halimey Abu Bakar, MA Tinagaran, Saifullah Zulkifli dan Jafery Jomion akan bertanding jawatan exco.

Mohd Rafizi mengumumkan perkara itu dalam satu sidang media di sini hari ini yang turut dihadiri pengarah komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad.

Beliau menggelar pasukannya itu barisan Generasi Reformasi menggabungkan pelbagai kumpulan berbeza atas semangat reformasi.

Dua calon lain yang disebut-sebut bertanding Ketua AMK ialah Shamsul Iskandar Md Akin dan seorang lagi anggota MPP Badrul Hisham Shaharim, bagaimanapun belum ada pengumuman rasmi.

Mohd Rafizi berkata, generasi reformasi beberapa asas yang perlu diperkukuhkan oleh AMK.
Katanya, ia termasuk membawa pendekatan baru untuk mempelbagaikan isu orang muda yang diangkat ke peringkat nasional.

"Memperkukuhkan organisasi peringkat akar umbi dengan memastikan persediaan kewangan yang memuaskan dan urus tadbir akar umbi yang baik.

"Tumpuan khusus kepada latihan kepimpinan dengan memberi ruang yang seluasnya kepad pemimpin bawah 30 tahun sebagai persediaan masa depan," katanya dalam satu sidang media di sini hari ini.

Mohd Rafizi, selain ahli MPP, beliau juga bendahari PKR Terengganu dan kini ketua eksekutif di pejabat penasihat ekonomi Selangor.

Mohd Rafizi berkata, gerakan reformasi yang tercetus pada 1998 membuka lembaran baru apabila berjaya menggabungkan kumpulan yang berbeza tetapi mempunyai matlamat yang sama.

Gerakan reformasi ini, katanya mewakili suara anak Malaysia yang mahukan perubahan dinamik secara berterusan demi kesejahteraan rakyat.

Beliau berkata, dalam pilihanraya umum lalu adalah kesinambungan kepa perjuangan generasi reformasi.

Walaupun isu pokok yang menjadi teras perjuangan tetap sama, pelbagai isu baru juga timbul dan perlukan pembelaan sewajarnya, katanya.

"Isu yang diperjuangkan perlu melambangkan aspirasi majoriti 4.6 juta pengundi baru yang mempunyai citarasa yang berbeza.

"Pendekatan yang digunakan juga perlu dipelbagaikan untuk menarik minat sebahagian besar anak muda yang pada ketika ini tidak berminat dengan politik," katanya.

"Berdasarkan misi in, saya dan rakan-rakan yang lahir dari semangat kebersamaan dan kepelbagaian hasil gerakan reformasi ingin menawarkan diri untuk menyuntik dinamisme itu dalam AMK, ebagai persediaan menghadapai pilihan raya umum ke-13," katanya.

Read more ...

DAP dan Umno terus dahului PAS
PUTRAJAYA, 1 Sept:
DAP dan Umno terus mendahului PAS dalam mendaftar pemilih baru apabila masing-masing mendaftar 9,106 dan 7,230 bulan Julai lalu berbanding dengan PAS hanya PAS (3,961) manakala PKR (1,749).

Kedudukan ini menjadikan DAP dan Umno masing-masing mendaftar 38 dan 30 peratus dari jumlah keseluruhan pemilih baru yang didaftarkan Julai lalu. Jumlah yang didaftarkan oleh penolong pendaftar dari parti-parti politik Julai lalu adalah seramai 23,911 pengundi


Menurut The Malaysian Insider, jumlah itu tidak sampai separuh daripada 48,655 orang yang didaftarkan pada bulan Jun.


Pada Jun, DAP mendaftarkan 20,862 orang ataupun 42.8 peratus manakala Umno pula 10,675 orang iaitu 21.5 peratus.


Pengerusi Jawatankuasa Panel Pendaftaran dan Penyediaan Daftar Pemilih SPR Datuk Zainal Abidin Mat Said mengakui ada penurunan prestasi parti politik mendaftar pengundi baru pada Julai lalu.


“Sebab, faktor penurunan kami tidak dapat pastikan. Tetapi DAP masih di depan,” kata beliau pada sidang media di sini hari ini.


Zainal Abidin berkata, dari segi peratusan pendaftaran pengundi baru Umno nampaknya ‘semakin agresif’ pada bulan Julai berbanding bulan Jun.


“Pada Jun, peratusan pengundi baru yang didaftarkan oleh penolong pendaftar DAP adalah sebanyak 42 peratus berbanding 21 peratus di pihak penolong pendaftar dari Umno. Pada bulan Julai, DAP merekodkan 38 peratus manakala Umno pula 30 peratus,” katanya lagi.


Penolong pendaftar dibayar RM1 bagi setiap permohonan baru dikemukakan kepada SPR.


Terdapat 2,378 penolong pendaftar yang dilantik mewakili parti-parti politik di seluruh negara.


Sepanjang Julai lalu PAS menghimpunkan 3,961 pengundi baru berbanding 12,228 pengundi baru sebulan sebelum itu.


Mengikut pecahan yang dikeluarkan SPR, pada Julai lalu, Umno mendaftar 7,230 pengundi baru, MCA (455), MIC (18), Gerakan (83), DAP (9,106), PAS (3,961), PKR (1,749), PPP (98), PBS (225), SAPP (20), LDP (68), PBB (303), SUPP (490), SPDP (93), dan PRS (12). Sepanjang enam bulan pertama tahun ini, DAP telah mendaftarkan 55,321 pengundi berbanding Umno 54,872.


MCA pula mendaftarkan 2,917 pengundi baru antara Januari dan Jun lalu, MIC (1,109), Gerakan (476), PAS (36,618), PKR (13,098), PPP (empat), PBS (686), SAPP (218), Upko (241), LDP (37), PBB (649), SUPP (972), SPDP (435), PRS (191) dan SNAP (enam).


Dalam pada itu, Zainal Abidin berkata, SPR telah mewartakan daftar pemilih tambahan suku kedua 2010 membabitkan pemilih yang terdiri daripada seramai 164,812 permohonan pemilih baru dan 27,149 permohonan pertukaran alamat pusat mengundi.


Pada masa yang sama kata beliau, SPR telah mengeluarkan sebanyak 58,303 nama daripada rekod pemilih berdaftar atau sebab-sebab seperti meninggal dunia dan dilucut hak warganegara.


Daftar pemilih suku kedua itu telah diwartakan hari ini.


Sehubungan itu kata beliau, dengan pengesahan daftar tambahan suku kedua ini negara mempunyai seramai 11,381,193 pemilih yang sah berbanding 11,247,225 sebelum ini.


Daripada seramai 11.4 juta itu, 4,344,101 orang merupakan pengundi berusia 40 tahun dan ke bawah manakala 7,037,092 lagi berusia 41 tahun dan ke atas.


“Dengan proses ini, SPR telah dapat mengurangkan bilangan mereka yang mendaftar daripada 4.3 juta kepada 4.2 juta,” katanya.


Secara perbandingan kata beliau, SPR menerima 191,970 permohonan baru sepanjang suku kedua 2010 melibatkan April dan Jun lalu berbanding 157,327 pada suku pertama.


“Secara purata kami menerima 170,000 permohonan bagi setiap suku tahun ini setakat ini berbanding 85,000 permohonan setiap suku sepanjang tahun lalu.


“Pada tahun pilihan raya umum 2008 (yang berlangsung bulan Mac), SPR hanya menerima secara purata 50,000 berbanding purata 300,000 setiap suku pada tahun 2007,” katanya.


Oleh itu beliau menjangkakan purata permohonan baru yang diterima akan meningkat selepas ini mengambil kira pilihan raya umum dan negeri Sarawak.

Read more ...

Jangan bercakap jika tak faham


KOTA BHARU, 1 Sept:
Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong PAS Kelantan, Drs Zainuddin Awang Hamat (gambar) menasihati pemimpin parti politik lebih baik tidak bercakap pasal hudud sekiranya tidak betul-betul memahami konteks hukum berkenaan sebagaimana tuntutan agama.

Beliau berkata, definisi hudud adalah luas bukan sahaja meliputi bab jenayah, sebaliknya termasuklah dalam masalah peraturan rumahtangga dan nikah cerai.

“Malangnya wajah hudud telah diberikan imej yang cukup buruk oleh media Barat dengan sokongan media sekular di dalam negara menjadikan masyarakat seringkali tersalah anggap tentang hudud. Hakikatnya hudud bermakna batasan.

“Setiap apa yang diperintahkan atau dilarang oleh Allah SWT itulah yang dinamakan batasan. Melanggar batasan dengan meninggalkan apa yang disuruh atau mengerjakan apa yang dilarang itulah yang disebut sebagai melanggar hududullah,” katanya sewaktu dihubungi hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin yang mendedahkan bahawa pakatan pembangkang tidak pernah merancang untuk melaksanakan undang-undang Islam termasuk hudud jika ditakdirkan berjaya memerintah negara ini.

Ini kerana parti-parti dalam Pakatan itu, termasuk PAS terikat kepada perjanjian bersama yang akan terus mempertahankan dan mengamalkan Perlembagaan sekular sedia ada.

Mengulas lanjut Zainuddin menyifatkan Zulkifli sebagai individu yang telah hilang integriti sekali gus tidak layak untuk mempersoalkan Pakatan Rakyat yang terdiri dari PAS, PKR dan DAP dalam usaha pelaksanaan hukum hudud.

Menjawab soalan PAS tetap melaksanakan undang-undang hudud sekiranya Pakatan berjaya menerajui kepimpinan negara meskipun mendapat halangan sekutunya iaitu PKR terutama DAP beliau berkata, prinsip PAS jelas dengan konsep Islam sejak mula penubuhannya lagi.

“Kalau orang kata berfahaman sempit tentang hudud, marah. Tapi dari konsep luaran sendiri pun sudah tidak tahu. Rasulullah mendukung undang-undang hudud dulu bukan di tengah-tengah orang Arab semua, bukan beragama Islam semua. Tapi antara kafir dan Islam, namun tiada sejarah mengatakan kesukaran Rasulullah menghadapi situasi itu.

“Hudud ialah hak-hak Allah, jadi sembahyang juga merupakan sebahagian daripada pelaksanaan hudud. Apa pelik sangat pasal hudud?” soalnya.

Beliau berkata, persoalan sama ada PAS mampu laksanakan hudud atau sebaliknya selagi bersama pakatan tidak menjadi agenda utama perlu dibincangkan buat masa kini.

“Jika ada sebarang pertikaian mengenai hudud dalam apa jua bentuk sekalipun yang melibatkan PAS, PKR dan DAP itu hanya suara-suara politik bagi mengelirukan kefahaman rakyat di samping untuk memecahkan hubungan baik Pakatan,” katanya.

Read more ...

Timbalan KM Sabah keluar LDP, sertai GerakanKOTA KINABALU, 1 Sept. :
Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Peter Pang En Yin hari ini mengumumkan bahawa beliau keluar dari parti Parti Liberal Demokratik (LDP) dan meletakkan semua jawatan dalam parti itu termasuk sebagai naib presiden berkuat kuasa serta-merta.


Menurut ADUN Karamunting itu, keputusan sukar berkenaan terpaksa dibuat berikutan tindakan LDP untuk menolak sebarang kerjasama dengan pengerusi BN negeri yang juga Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman.

“Saya faham keputusan ini akan mempengaruhi kedudukan di dalam kerajaan dan dengan ini, saya menawarkan untuk meletak jawatan daripada jawatan sedia ada dan berjanji untuk meneruskan khidmat di bawah kerajaan BN pimpinan Musa,” katanya.

Pang yang kelihatan sedih pada sidang akhbar itu, berkata beliau telah memaklumkan terlebih dahulu kepada Liew tentang keputusannya itu dan telah menjelaskan kepada Presiden LDP itu mengenai sebab beliau meninggalkan parti itu.

Katanya beliau tidak hadir pada mesyuarat BN Sabah dan tidak dirujuk berhubung keputusan untuk menentang Musa.

"Sekiranya saya dimaklumkan, saya tentu akan memberi cadangan agar melupakan sahaja perkara itu, demi kepentingan rakyat, untuk melihat keamanan dan kestabilan dalam kerajaan BN bagi mencapai kemajuan," katanya.

Pada Ahad lalu, Liew yang merupakan timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri, yang juga tidak hadir pada mesyuarat BN 24 Ogos, berkata beliau bersedia bertemu Musa berhubung pendirian LDP itu.

Pang dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri Sabah pada Mei tahun lalu.
Sejak kebelakangan, timbul khabar angin parti komponen itu akan meninggalkan BN.

Ia berikutan pergeseran antara Musa dengan beberapa pemimpin LDP.

Sebelum ini, timbalan presiden LDP, Chin Su Phin dilaporkan berkata parti itu tidak lagi boleh bekerjasama dengan Musa tetapi tetap setia kepada BN.
Paling tadah

Berikutan kenyataan Chin itu, timbalan pengerusi perhubungan Umno Sabah, Datuk Seri Salleh Said berkata LDP bersekongkol dengan pihak tertentu bagi menumbangkan Musa.

Presiden LDP, Datuk Liew Vui Keong, bagaimanapun menafikan bahawa partinya itu akan berpaling tadah.

"Tiada spekulasi seperti itu. Saya setia sebagai orang BN dan berikrar kesetiaan kepada BN di bawah pimpinan (Perdana Menteri Datuk Seri) Najib (Razak),” katanya ketika dihubungi.

Pada 26 Ogos lalu, Musa melahirkan rasa kecewa dengan tindakan LDP yang didakwanya masih terbawa-bawa dengan isu pembinaan patung dewa Mazu dengan membangkitkannya dalam mesyuarat BN baru-baru ini walaupun perkara itu telahpun diselesaikan di mahkamah.

Sertai Gerakan

"Sebagai pemimpin BN, kita seharusnya hadir ke mesyuarat dengan niat yang baik dan dengan tujuan untuk mengutamakan kepentingan rakyat dan bukannya kepentingan individu," katanya kepada pemberita.
Di Putrajaya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata tindakan Pang keluar parti itu adalah bagi menyertai Parti Gerakan.

Beliau berkata Pang bertindak keluar daripada LDP bukan untuk menentang Barisan Nasional tetapi beliau masih menjadi "keluarga BN".

"Saya sedang bincang perkara ini dengan Presiden LDP (Datuk Liew Vui Keong) dan juga dengan (Ketua Menteri) Datuk Seri Musa Aman," katanya kepada pemberita selepas menerima kad Hari Kemerdekaan daripada pelajar Sekolah Kebangsaan Bukit Damansara, di Kuala Lumpur, hari ini.

Read more ...