Monday, August 9, 2010

30 daripada 8000

Picture 1067SHAH ALAM, 9 Ogos :
Exco agama kerajaan negeri Selangor Datuk Dr Hassan Ali melahirkan kebimbangan beliau berkemungkinan ramai di kalangan ahli jawatankuasa (AJK) masjid dan surau meletak jawatan kerana tidak dapat memenuhi ketetapan dalam Indeks Prestasi Utama (KPI).

Kira-kira 30 AJK masjid dan surau didakwa meletak jawatan setiap bulan dan ini termasuk tugas nazir, imam dan bendahari.

Beliau menjelaskan terdapat beberapa kemungkinan timbul yang menjadi faktor kepada permasalahan itu seperti AJK terbabit gagal memenuhi 15 syarat yang telah ditetapkan dalam KPI.

Malah golongan yang dilantik menjalankan tanggangungjawab itu bukan dari kalangan politik namun mereka terdiri daripada golongan profesional yang memiliki PhD.

"Kebanyakan AJK di bandar adalah dari golongan profesional maka saya tidak fikir wujud percanggahan politik kerana yang dilantik itu bukan golongan politik tetapi profesional dan cerdik pandai seperti berlaku di Gombak Setia. Nazir dan timbalannya ada PhD.

"Kemungkinan kita nak mereka penuhi 15 KPI yang dikemukakan…maka orang yang letak jawatan tak dapat memenuhinya atau mungkin mereka tiada masa untuk memberi komitmen untuk kerja itu," katanya kepada Free Malaysia Today semalam. ‘Masjid Wahana Transformasi Umat’

Dr Hassan yang juga Adun Gombak Setia berkata kini terdapat banyak perubahan di masjid terutama dari segi pengisian program serta meletakkan konsep baru iaitu ‘Masjid Wahana Transformasi Umat’.

Beliau menerangkan,"oleh sebab tuntutan wahana yang berat, maka ramai yang meletakkan jawatan sebagai AJK kerana tidak mampu menjalankan tanggungjawab tersebut.

"Sekarang banyak perubahan terutama membabitkan pengisian program. Sekarang diwajibkan pengisian kuliah, tiga bulan ada qiamulail. Ada kuliah wanita, remaja dan pada masa yang sama mahu memasyarakatkan masjid sebagai pusat membeli belah barangan halal dan berbentuk riadah," tambahnya.

Ujar beliau, "konsep ini di bawa agar masjid menjadi wahana transformasi umat. Mungkin disebabkan tuntutan ini berat maka mereka cadangkan orang lain untuk memikulnya," katanya.

Tiada persefahaman?


Dalam pada itu, beliau berkata pihaknya masih belum mendapat maklum balas daripada masjid dan surau mengenai jumlah AJK meletak jawatan seperti didakwa oleh Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Datuk Mohammed Khusrin Munawi sebelum ini.

Dr Hassan berkata, "rasa-rasa tidak mencecah angka itu, saya perlu dapat maklumat lanjut. Saya belum dapat maklum balas daripada masjid untuk sahihkan kenyataan Khusrin bahawa angka itu benar atau tidak.

Pada 3 Ogos lalu Khusrin dilaporkan berkata kira-kira 30 AJK masjid dan surau di Selangor termasuk nazir, bendahari dan imam meletak jawatan setiap bulan disebabkan tiada persefahaman sesama mereka.

"Perkara itu mungkin berpunca daripada rasa tidak puas hati sesetengah pihak terhadap pemilihan AJK yang dibuat menerusi mesyuarat agung," dakwa beliau.

"Setiap bulan saya perlu tandatangan surat peletakan jawatan AJK purata antara 20 ke 30 orang. Jumlah itu masih kecil berbanding jumlah kesemua AJK di negeri ini iaitu kira-kira 8,000 orang.

"Tetapi kalau tidak diatasi segera, kita takut menjadi perbalahan dan mendatangkan masalah kepada pengurusan masjid dan surau," kata Khusrin.

Read more ...

Umno pertahan Melayu kaya raya
BAYAN BARU, 9 Ogos :
Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim yang dihujani tuduhan "pengkhianat bangsa" oleh parti musuh, mencabar UMNO dan Barisan Nasional agar mempertahankan hak untuk Melayu yang miskin dan terpinggir, dan bukan mempertahankan Melayu yang kaya raya di sebaliknya.

"Seringkali mereka menguar-uarkan mahu mempertahankan hak orang Melayu. Tetapi Melayu yang seperti mana mereka pertahankan? Kita tidak mahu mereka mempertahankan Melayu yang kaya raya. Kita mahu mereka memperjuangkan nasib dan mempertahankan Melayu yang miskin dan terpinggir!"

Ketua Pembangkang Parlimen (gambar kiri) ini berkata, "Jika benar mereka mahu laksanakan pembasmian kemiskinan, maka ianya harus dilakukan secara adil kepada semua golongan masyarakat tanpa mengira fahaman dan ideologi politik mereka. Jangan yang menyokong mereka sahaja dibantu sedangkan yang tidak mendokong mereka diabaikan dan dibiarkan."

Anwar membidas kerajaan pimpinan UMNO-BN kerana mempermainkan sentimen perkauman, malah tidak adil dalam menangani masalah yang membebani rakyat, khususnya yang miskin dan melarat. Beliau berkata sedemikian dalam Majlis Ceramah sempena Jamuan Rakyat anjuran PKR Cabang Bayan Baru di tapak pesta, Sungai Nibong, semalam.

Majlis jamuan ini menarik kehadirian kira-kira 350 orang, yang kebanyakannya keturunan Cina. Hujah-hujah disambut dengan tepukan apabila penceramah menyentuh isu rasuah dan sebagainya.

Belum menikmati kemerdekaan sepenuhnya

Ahli Parlimen Permatang Pauh ini berkata, walaupun negara sudah mencapai kemerdekaan selama 53 tahun, tetapi rakyat negara ini masih lagi belum menikmati kemerdekaan sepenuhnya.

"Amalan Kerajaan UMNO-BN yang tidak memberi kebebasan bersuara kepada rakyat adalah bukti yang nyata bahawa kemerdekaan belum sempurna dalam negara ini. Kita dibenarkan bersuara untuk sementara, tetapi selepas itu ditahan dan disekat kerana bersuara menentang demokrasi yang mereka amalkan," tambahnya lagi.

Sementara itu, bekas Menteri Jabatan Perdana Menteri, Zaid Ibrahim (gambar kanan) yang turut hadir sebagai penceramah pula menggariskan matlamat untuk Pakatan Rakyat (PR), agar tiga tunggak penting yang menjadi amalan harus diperjuangkan supaya ia menjadi realiti.

"PR memperjuangkan agar demokrasi secara telus diamalkan. Pemimpin yang bertanggungjawab adalah aspirasi kita untuk mencapainya, serta rakyat yang bersatu padu adalah antara asas dan perkara pokok yang harus dijadikan teras utama."

"Dengan adanya tiga penyatuan ini, saya optimis PR mampu untuk merubah lanskap politik negara dan membawa satu politik baru bagi memajukan negara dan menyatupadukan rakyat," katanya.

Zaid juga menuduh bahawa dasar pecah dan perintah yang diamalkan oleh UMNO-BN adalah antara punca kepada berlakunya perpecahan dalam masyarakat.


"Melalui sistem pecah dan perintah ini ia tidak akan bertahan lama apabila penyatuan untuk menyatukan semua rakyat tidak menjadi realiti.

Ekoran daripada itu, negara tidak akan mampu untuk mencapai kejayaan yang mutlak apabila berlakunya kronisme dan pengagihan kekayaan mengikut sistem yang sedia ada diamalkan oleh BN.

Turut hadir dalam majlis ceramah sempena jamuan rakyat anjuran PKR Cabang Bayan Baru di tapak pesta, Sungai Nibong semalam ialah Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Mansor Othman, ADUN Pantai Jerejak Sim Tze Tzin dan Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Read more ...

Umno tipu media tertipu
PENGKALAN CHEPA, 9 Ogos
: Berita ‘194 keluar PAS, masuk Umno’ disiarkan hampir kesemua media cetak berbahasa Melayu hari ini. Namun timbul persoalan siapa yang tertipu dengan lakonan di Pulau Tukang Dollah malam kelmarin.

Mungkinkah Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed terperangkap dengan taktik Ketua Umno Bahagian Pengkalan Chepa, Dali Husin apabila tiada seorang pun ahli PAS menyertai Umno di majlis berkenaan.


Sebenarnya apa yang berlaku, mana-mana penyokong Umno yang belum mendaftar di bahagian Pengkalan Chepa dikutip kad pengenalan dan diisi dalam borang permohonan menjadi ahli Umno.


Penghulu Pulau Pak Amat, Mohd Nor Dollah berkata, tiada seorang pun ahli PAS yang dikatakan menyertai Umno di majlis yang dihadiri Mustapa.


“Saya sudah membuat semakan dengan penduduk tempatan dan berbincang dengan beberapa pihak termasuk penghulu Pulau Panjang, tiada seorang pun yang disahkan sebagai ahli PAS menyertai Umno di Pulau Tukang Dollah.


“Beberapa nama yang disebut dalam akhbar bukan ahli atau penyokong PAS. Seorang yang bernama Zulkifli difahamkan berasal dari Tanah Merah.


“Manakala Abdul Rahmat pula tiada rekod sebagai ahli PAS. Malah saya diberitahu mereka yang hadir di majlis berkenaan sekitar 70 orang,” katanya di sini.


Beberapa akhbar hari ini melaporkan seramai 194 ahli PAS keluar parti itu dan menyertai Umno pada satu majlis yang diadakan di Pulau Tukang Dollah.


Pada majlis itu kesemua penyokong Umno terbabit memegang banner yang bertulis ’Selamat Tinggal PAS berlambang dacing. Turut kelihatan dalam gambar Mustapa, Dali dan seorang penceramah Umno dari Tumpat.


Mohd Nor berkata, Umno bahagian terbabit difahamkan mengutip nama penyokong Umno dari beberapa kampung termasuk Parang Puting, Pulau Panjang, Taman Seri dan Pulau Dollah Tukang untuk diisi dalam borang keahlian Umno.


Katanya, penduduk memberitahu penyokong Umno yang belum menjadi ahli diminta mengisi borang keahlian untuk diserah pada satu majlis kepada Mustapa.


”Bagaimanapun ramai terkejut kerana penyokong Umno yang mengisi borang menjadi ahli tiba-tiba diisytiharkan pada majlis tersebut sebagai bekas ahli PAS.


”Ramai mereka terkilan kerana dipermainkan Umno Bahagian Pengkalan Chepa. Mereka tidak pernah menjadi ahli PAS. Ramai yang malu dengan tindakan tersebut,” ujarnya yang juga bekas aktivis Semangat 46.


Beliau juga mendakwa Umno bahagian Pengkalan Chepa masih lagi menghantar surat jemputan mesyuarat kepadanya biar pun sejak 1990 sudah meninggalkan Umno.


Ketua Penerangan PAS Pengkalan Chepa, Azmi Nor berkata, Umno bahagian berkenaan sudah bankrap idea apabila terpaksa mengulang tayang taktik lama sehingga diketawakan orang kampung.


Katanya, orang kampung tahu mana penyokong PAS atau Umno di tempat mereka.


”Namun dalam kes di Pulau Tukang Dollah kelihatan seperti ada pihak yang diperbodohkan semata-mata untuk mendapat publisiti murahan dalam media,” katanya.

Read more ...

Peguam Negara dituduh sorok dokumen


SHAH ALAM, 9 Ogos : Perbicaraan Inkues Teoh Beng Hock yang sepatutnya berjalan hari ini ditangguh lagi kepada 18 Ogos . Di Mahkamah Majistret Shah Alam pagi ini menimbulkan tanda tanya ramai apabila peguam, Gobind Singh Deo meninggalkan mahkamah sambil berkata berlakunya ‘penyelewengan proses’.


Beliau menuduh Pejabat Peguam Negara menyembunyikan bukti penting yang membantu membongkar misteri kematian Teoh Beng Hock, yang ditemui mati selepas disoalsiasat semalaman tanpa henti oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Gobind mendesak Peguam Negara Abdul Gani Patail menjelaskan mengapa Kerajaan Malaysia cuba menyorokkkan bukti itu, yang berada dalam simpanan Pejabat Peguam Negara tiga bulan selepas pembantu kepada Exco Selangor itu ditemui mati.

"Adalah sukar bagi salah-seorang ahli Bar Malaysia untuk terus melibatkan diri. Sekarang sudah sampai masanya sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja ditubuhkan, kerana tidak mungkin kita dapat teruskan inkues ini tanpa dokumen-dokumen yang relevan," kata Gobind.

"Ada dokumen atau bukti tertentu dalam sorokan Peguam Negara. Ia tidak diberikan kepada kami sehingga selepas satu tahun perbicaraan, satu tahun mendesak, satu tahun menghadap bantahan SPRM, satu tahun keluarga mangsa merana," ujarnya.

"Bukti ini bukan bukti baru, kerana ia dalam simpanan mereka sejak Oktober. Hari ini, hari yang amat murung untuk keadilan," tegas Gobind lagi.

Gobind memberi amaran kepada Pejabat Peguam Negara bahawa pihaknya sama-sekali tidak akan tunduk kepada penyelewengan ini.

Gobind menjelaskan bukti penting itu terlalu penting dalam teka-teki kematian Teoh Beng Hock sehingga mampu mengubah halatuju inkues.
"Saya meminta Peguam Negara beritahu kami apa dokumen yang mereka enggan kemukakan itu. Dengan penuh hormat, saya minta Peguam Negara untuk tidak main-main kerana kejadian ini amat serius," katanya.

"Kami tidak akan tunduk kepada tekanan dari mana-mana pihak. Jika perlu, kami akan buat permohonan meminta Peguam Negara menjelaskan kelakuannya di inkues ini," tegas Gobind.

Inkues tersebut telah ditangguhkan kepada 18 Ogos, manakala koroner pula telah memutuskan untuk tidak memanggil dua saksi yang dijadual memberi keterangan hari ini.

Mereka ialah Lee Wye Weng dan Mohd Harun Abdullah, yang telah disoalsiasat oleh SPRM pada petang yang sama Teoh disoalsiasat.

"Selepas satu tahun kes ini didengarkan, selepas kita telah melalui bedah siasat yang kedua, seminggu sebelum Dr Pornthip Rojanasunand tampil memberi keterangan, pihak Peguam Negara akui mereka ada bukti yang dimaksudkan itu dalam simpanan mereka," kata Gobind.

"Jelas sekali bukti ini terlalu penting, dan sepatutnya diberikan kepada kita dari awal lagi. Saya fikir dokumen ini mampu memberi impak pada inkues," tambah beliau.

Read more ...

Umno alim-alim kucing


SHAH ALAM, 9 Ogos : Exco Hal Ehwal Islam,Adat-adat Melayu,Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Datuk Dr Hassan Ali menyifatkan saranan Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omah supaya menutup pusat hiburan dan rumah urut pada Ramadhan sahaja, sebagai alim-alim kucing.

Dalam Islam, beliau berkata, perkara yang terang-terang haram itu tidak bergantung bulan tertentu sahaja.

Dr Hassan Ali berkata demikian selepas melancarkan Tabung Ehsan Ummah Selangor, di Dewan Banquet MBSA, Shah Alam.


"Tidak, Tidak. Haram ini dalam bulan Ramadhan pun haram, dalam 11 bulan yang lain pun haram. Itulah yang menunjukkan ceteknya pengetahuan agama Umno. Bulan Ramadhan nampak, konon-kononnya alim. Itu alim kucing, memanglah Umno ini alim kucing," katanya.


Bagi beliau, saranan Noh Omar itu jelas menunjukkan Umno iri hati dengan kejayaan Pakatan Rakyat yang berjaya membendung masalah sosial di Selangor.


Apatah lagi, masalah pusat hiburan dan rumah urut adalah warisan kerajaan Umno BN yang berakar umbi hingga sukar dibanteras.


"Dia cemburu tengok kita dalam masa dua tahun lima bulan sudah dapat redakan persoalan arak, redakan persoalan judi dan sebagainya. Hanya kita hendak sekarang ini, insyaAllah dengan sokongan dan dokongan serta komitmen semua pihak sama-sama memberi sokongan yang sangat positif.


"Beri kami masa lagi. Dua tahun lima bulan ini tidak cukup untuk menilai kita dan sepatutnya Noh buat kenyataan itu ditujukan kepada Najib dan Kabinet sebelum ditujukan kepada PAS," katanya.


Jumaat lalu, satu demonstrasi menyokong saranan Noh Omar supaya menutup semua pusat hiburan dan rumah urut pada bulan Ramadhan ini.


Dr Hassan kesal kerana saranan itu datangnya dari pimpinan parti yang bertanggungjawab membiak masalah sosial itu ketika asyik memegang tampuk kuasa.


"Kita baru mentadbir negeri Selangor. (Selama) 52 tahun mereka mentadbir sekarang ini kita hendak kikis saki baki Umno-BN, rumah pelacur Umno-BN, Arak Umno-BN.


"Apa yang kita buat sekarang? Arak misalnya, kita dapati seluruh kawasan Melayu di Shah Alam tidak lagi menjual arak. Ambil seksyen 8, misalnya kedai arak itu dekat dengan surau - dalam 100 meter sahaja zaman Umno nampaknya tak berubah tapi zaman kita, benda itu sudah tidak ada lagi.


"Cara kita lebih meresap dibandingkan dengan apa pun yang dibuat Umno. Dalam zaman Umno, yang terlarang itu bukan surut ataupun diketepikan tetapi makin membiak bercambah-cambah.


"Inilah dasar Umno-BN tetapi mereka mahu salahkan kita pula. 52 tahun nak lawan dua tahun lima bulan," katanya lagi.

Read more ...

Mana suara ulama Umno?IPOH, 9 Ogos : PAS meminta golongan ulama Umno tidak hanya berpeluk tubuh sebaliknya bangkit mempertahankan kesucian Islam yang diperlekeh Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek, seorang pemimpin yang sama-sama bergandingan dalam Barisan Nasional.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Seri Nizar Jamalludin juga kesal kerana kenyataan melulu itu datangnya dari seorang pemimpin yang terbukti tidak bermoral.


Bagi Nizar, pimpinan Umno yang selama ini mengaku berkobar-kobar membela bangsa Melayu dan agama Islam sewajarnya membidas kenyataan Dr Chua tetapi sebaliknya pimpinan Umno dilihat hanya berpeluk tubuh.


Ia menimbulkan persoalan di kalangan rakyat, sama ada sikap diam diri Umno itu mungkin ada kaitan dengan usaha meraih sokongan pengundi Cina.


Lantas, Umno membiarkan sahaja Presiden MCA itu bercakap apa sahaja demi memastikan undi cina dikembalikan semula.


"Kalau Umno itu sendiri mahu mempertahankan Islam, maka sewajarnya mereka akan mempersoalkan. Mereka akan bertanyakan kepada Chua Soi Lek dan apabila Umno diam ketika Chua Soi Lek mengherdik Islam secara tak langsung menghentam PAS maknanya Umno juga terkena.


"Maka, saya minta ulama dalam Umno membuat kenyataan Chua ini tidak bermaruah, menghina Islam. Kenyataan Chua itu tidak ada hak mempersoalkan kewujudan PAS kerana PAS dibina atas prinsip Islam," katanya.


Nizar juga menganggap tindakan Dr Chua Soi Lek melabel negara Islam sebagai tidak progresif dan korup disifatkan sebagai keterlaluan.


Malah, beliau berkata seseorang yang tidak bermoral dan tidak bermaruah tidak layak untuk mengkritik kepimpinan dan prinsip PAS.


"Dia (Chua) tiada hak moral untuk mengkritik PAS kerana PAS diwujudkan atas dasar Al-Quran dan Sunnah. Maka itulah yang membendung, memelihara dan juga menjadi garis panduan kepada gerakan PAS.


"Siapakah dia yang tiada moral yang MCA sendiri menolak dia untuk mengkritik prinsip-prinsip PAS. Dia tiada hak dan untuk itu saya mengatakan bahawa ini satu penghinaan bukan sahaja kepada PAS malah kepada Islam itu sendiri," katanya.


Nizar berkata demikian ketika ditemui selapas majlis Hi-Tea dan Pelancaran Tabung Ehsan Ummah Selangor di Dewan Banquet Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Shah Alam.


Dr Chua sebelum ini dikatakan memberi tanggapan negatif, kononnya negara-negara Islam tidak progresif, korup, miskin dan terkebelakang.

Read more ...

Melayu terus ditipu oleh UtusanPULAU PINANG, 9 Ogos:
Para peniaga bazaar Ramadhan di Komtar tidak boleh berniaga tahun ini ekoran dari tindakan penganjur bazar itu tidak membayar sewa kepada Lembaga Pembangunan Pulau Pinang (PDC) walaupun telah mengutip yurannya dari peniaga.

Demikian dijelaskan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam laman komuniti Twitternya.

"Mengapa penganjur tak bayar PDC wang sewa yang dkutip daripada 27 peniaga Melayu? Bazar Ramadan tunggu bayar sewa.Tahun depan deal terus dengan peniaga," tulis beliau dalam twiiternya.

Sementara itu, beliau juga berkata, satu surat kelulusan telah dikeluarkan kepada penganjur iaitu Persatuan Peniaga Komtar melalui naib pengerusinya yang bernama Ghani.

Utusan Malaysia, media Umno, hari ini menyiarkan di muka depannya laporan kononnya kerajaan negeri Pulau Pinang menyekat peniaga Melayu membuka bazar Ramadhan di Komtar.

Laporan bertajuk "Melayu terus ditindas" itu jelas cuba memainkan isu perkauman terhadap kerajaan negeri Pulau Pinang pimpinan Lim Guan Eng itu.

Ekoran itu, Guan Eng menyifatkan ia satu lagi siri mempermainkan isu perkauman terhadap kerajaan negeri Pulau Pinang.

Sebelum ini, akhbar yang sama memainkan isu seorang peniaga Melayu yang mempertahankan kedainya yang dibina di atas pokok dari dirobohkan oleh pihak berkuasa tempatan.

Guan Eng menjelaskan, tidak ada isu ia kedai Melayu atau tidak. Isunya adalah keselamatan kerana ia dibina di atas pokok, kata beliau.

Read more ...

Muhyiddin 'batu api'
SHAH ALAM, 9 Ogos :
Ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad menyifatkan timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai 'batu api' yang didakwa mahu melaga-lagakan PAS dan DAP dalam isu diskaun untuk harga rumah kepada bumiputera.


Kenyataan Muhyiddin itu timbul berikutan kenyataan awal oleh ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua untuk memansuhkan dasar pemberian diskaun bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial.

"Isu yang ditimbulkan Tony Pua ialah diskaun tidak sepatutnya diberikan kerana mereka sudah kaya. Pada dasarnya saya setuju.

"Datuk Seri presiden (Abdul Hadi Awang) pula menimbulkan persoalan hak istimewa orang Melayu dan keperluan hak untuk membantu orang Melayu yang masih lagi ketinggalan dari segi ekonomi dan sebagainya. Pada dasarnya, saya pun bersetuju," katanya lagi dalam sidang media di pejabatnya di Shah Alam hari ini.

Katanya, isu yang sepatutnya dibincangkan ialah diskaun kepada golongan berada yang lebih tinggi untuk rumah bawah harga RM500,000 dan bangunan komersil bawah nilai RM2 juta.

"Maknanya diskaun itu masih ada tapi tak dapat kepada pembeli sebaliknya digunakan untuk memungkinkan orang yang tak kaya membeli rumah dalam RM100,000 atau RM200,000, bukannya mendapat diskaun tujuh peratus.

"Jadi sekarang kita boleh guna diskaun tujuh peratus untuk rumah berharga RM500,000, jumlah itu kita kira supaya mungkin rumah yang murah sikit itu boleh diberi diskaun 10 peratus.

"Dengan cara itu kita tidak menolong orang yang kaya dan pada masa sama kita menentukan bahawa diskaun atau subsidi itu digunakan untuk membantu orang yang miskin. Dengan cara itu juga tidak menafikan bantuan kepad orang melayu ataupun kaum bumiputera," katanya lagi.

Tambahnya, pendekatan itu boleh digunakan untuk menangani persoalan prinsip antara PAS dan DAP dalam soal tersebut.

"Saya rasa kalau pendekatan dan kaedah ini digunakan maka tidak ada pertikaian di antara PAS dan DAP dalam persoalan ini dan saya rasa pada dasarnya memang tidak ada.

"Malangnya kita ada satu timbalan perdana menteri yang suka jadi batu api. Dia nak cuba laga-lagakan kenyataan antara Tony Pua dengan Datuk Seri Abdul Hadi sedangkan prinsip yang hendak dikemukakan ialah satu prinsip yang saya rasa patut difikirkan bersama," katanya lagi.

Read more ...

Tertekan akibat tersepitSHAH ALAM, 9 Ogos : Kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek melabelkan negara Islam sebagai tidak progresif, kebelakang dan korup dilihat sebagai kenyataan pemimpin yang tertekan akibat tersepit dengan semangat perkauman UMNO dalam Barisan Nasional.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, kenyataan tersebut dipercayai terkeluar akibat tekanan berterusan dihadapi pemimpin dan parti MCA yang dilihat dianaktirikan oleh BN.


“Soi Lek menjadi mangsa kepada semangat perkauman UMNO yang kini menjadi tulang belakang BN.


“Malah, negara Islam yang dibawa oleh UMNO bukanlah Islam yang progresif,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.


Beliau berkata, kenyataan tersebut juga akibat sikap kecewa dan iri hati atas kejayaan PAS memenangi rakyat bukan Islam menyokong parti tersebut dalam Dewan Perhimpunan Penyokong PAS (DPPP).


“Kenyataan yang dikeluarkan Soi Lek kononnya menuduh Islam mengancam kaum Cina di negara ini juga akibat manifestasi kegagalan MCA dalam mendapat sokongan rakyat, khususnya masyarakat Cina.


“Tekanan yang dihadapi MCA ini juga berpunca daripada UMNO dan BN yang dilihat tidak dapat menghulurkan bantuan memperkukuhkan parti itu,” katanya.

Read more ...

Potong subsidi kepada IPP

anwar-ibrahim1BAYAN BARU, 9 Ogos :
Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim memikat perhatian para penyokong PKR pada majlis makan malam bertujuan mengumpul dana di sini semalam dengan memberi sekilas gambaran apa pentadbiran Pakatan Rakyat akan lakukan dalam

enam bulan pertama jika berkuasa kelak.

Subsidi kepada syarikat-syarikat penjana kuasa bebas (IPP – Independent Power Producer) akan dipotong selepas rundingan semula dibuat dan ahli akademik terbaik di negara ini, tanpa mengira bangsa, akan diamanahkan menyelia 20 universiti awam.

"Kita akan menjimatkan beberapa bilion ringgit dari potongan subsidi IPP dalam tahun pertama," kata Anwar di depan lebih 500 tetamu pada majlis jamuan itu.

"Kami akan memberitahu ahli-ahli akademik yang diamanahkan, mereka diberi masa tiga tahun untuk meningkatkan standard universiti, jika tidak mereka akan dipecat," kata Anwar ketika menggariskan satu lagi langkah berani yang akan dilakukan oleh Pakatan Rakyat.

Sebelum ini, terang Anwar, "rakyat bertanya jika saya pasti dapat membawa perubahan di negara ini setelah berlaku berbagai kerosakan dalam negara ini. Saya beritahu mereka, jangan ragu mengenai keikhlasan dan kesungguhan saya untuk melaksanakan perubahan."

Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh mengingatkan rakyat pelbagai kaum dari terperangkap dalam menentang pendekatan rasis Umno-Barisan Nasional berhubung isu-isu etnik.

"Kita mesti lihat kepada anggota masyarakat yang terpinggir di negara tanpa melihat dari kaca mata kaum yang digunakan oleh Umno-BN," nasihat beliau.

"Kita harus melihat mereka sebagai golongan miskin yang harus dibantu. Kita jangan menentang perkauman dengan menggunakan kefahaman sempit kita sendiri," katanya dengan menerima sorakan gemuruh.

"Dalam lipatan sejarah, gerakan dan pemimpin yang berjuang di atas dasar perkauman yang sempit hanya berjaya pada tempuh masa yang singkat. Kejayaan mereka hanya sementara dan mereka akan terhumban tidak lama selepas itu," tambah beliau.

Jurang yang lebih luas


Anwar menarik perhatian para tetamu mengenai jurang yang semakin melebar dalam pendapatan di antara mereka yang kaya dan yang miskin dalam semua kaum.

"Jurang di antara kaum ini sangat luas dan membimbangkan serta memperlihatkan karekter elitis dalam dasar Umno-BN," katanya.

"Negara kita diperintah oleh golongan kaya yang merebut kekayaan untuk anak-anak dan kroni mereka," dakwa Anwar.

"Kerajaan Pakatan Rakyat akan menyekat perampokan kekayaan negara dan pembaziran sumber-sumber yang sangat berleluasa," katanya.

Anwar merasa curiga tentang rundingan tanah dalam skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), di mana bekas menteri pengangkutan dan presiden MCA sedang didakwa, bahawa ianya hanya melibatkan seorang individu sahaja.

"Saya tahu bagaimana proses pembuat keputusan dalam kabinet dijalankan apabila melibatkan perkara seperti ini," kata Anwar, bekas timbalan perdana menteri dan menteri penuh dalam kabinet pada pertengahan tahun 1980an dan sehingga beliau dipecat pada 1998.

"Rantaian tanggungjawab dalam perkara-perkara seperti pembelian tanah dalam PKFZ melibatkan ramai menteri, dan bukan seorang sahaja," katanya.

Read more ...