Monday, April 25, 2011

BERITA HOT DARI PENANG : UMNO IKTIRAF WANG WARGA EMAS KERAJAAN P.PINANG

Ini story terhangat abad ini bagi Pulau Pinang dan negeri sewaktu dengannya. Umno yang sekian waktu kencing Program Warga Emas Pulau Pinang yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat mungkin terkucil atau giler meroyan lepas ini.

Pimpinan Umno negeri telah mengiktiraf program berkenaan dengan menandatangani dan menyokong permohonan warga emas untuk mendapatkan wang ehsan itu.

Tahun lepas, geng Umno meraban termasuk Datuk Azhar (Penaga) dan rakan-rakan telah menghambur pelbagai macam cerita termasuk kononnya wang RM100 yang diberikan kepada warga emas sebagai hasil wang judi. Dari Kepala Batas, Bukit Mertajam dan Balik Pulau.. Umno mendakwa telah kutip semula wang pemberian kerajaan negeri kepada warga emas atas dasar mereka menolaknya kerana ia sumber haram.

Namun sampai sekarang belum ada senarai nama warga emas yang menolak dikemukakan Umno.

Tahun ini, program berkenaan diteruskan dan ribuan warga emas telah menyerbu bank-bank bermula Sabtu lepas sama ada untuk mengambil wang RM100 ataupun RM1,000 (khairat kematian) yang dibayar kepada waris .

Setakat ini, UMNO membisu seribu bahasa atau sedang menyusun peluru untuk menembak angin.

Baca dan lihatlah sendiri tandatangan pada borang berkenaan yang diterima oleh Penyelaras Kadun Sungai Dua, Sdr Fahmi. Foto menceritakan segalanya. Jangan segan-segan, jangan malu-malu... jangan duduk rengang-rengang....

Read more ...

Kalau dah tahu kenapa Saiful masih sempat makan karipap dan minum kopi?KUALA LUMPUR 25 APRIL : Aneh tapi benar - pengadu Saiful Bukhari Azlan sempat makan karipap dan minum kopi selepas mendakwa dirinya diliwat secara paksa oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur diberitahu hari ini.

Peguam Karpal Singh menggesa mahkamah menolak Saiful sebagai saksi yang tidak mempunyai kredibiliti kerana perlakuannya jauh daripada seorang mangsa dan keterangannya kepada polis dan di mahkamah di warnai dengan pelbagai percanggahan.

Sehari selepas mendakwa diliwat pada 26 Jun 2008, Saiful masih bekerja seperti biasa di ibupejabat Parti Keadilan Rakyat, malah telah pergi ke rumah Anwar untuk mesyuarat, tambah beliau.

Karpal berkata fakta bahawa Saiful berjumpa dengan musuh politik Anwar, Ezam Mohamad Noor, sehari sebelum membuat laporan polis, harus menimbul kecurigaan mengenai kewibawaan Saiful.

Karpal berkata demikian dalam hujah penutupan untuk permohonan pendakwaraya mensabitkan Anwar atas tuduhan meliwat Saiful. Hakim Zaibdin Mohamad Diah akan menetapkan tarikh kelak untuk memutuskan sama ada Anwar harus menyediakan pembelaan terhadap keterangan saksi-saksi pendakwaraya, termasuk Saiful yang membuat tuduhan itu.

Peguam-peguam Anwar menegaskan tuduhan itu, adalah fitnah politik untuk menjatuhkan Anwar sebelum Perdana Menteri Najib Razak memanggil pilihanraya umum tidak lama lagi. Saiful bertemu dengan Najib beberapa hari sebelum membuat dakwaan liwat terhadap Anwar.

Anwar dilihat sebagai nadi Pakatan Rakyat yang menafikan Umno-Barisan Nasional majoriti dua pertiga pada pilihanraya umum 2008, dan merampas kuasa di empat negeri selain mengekalkan tampuk pemerintahan di Kelantan.

Di mahkamah hari ini, Karpal berkata tuduhan liwat oleh Saiful tidak boleh dipercayai kerana tidak masuk akal kenapa beliau (Saiful) tidak meninggalkan lokasi kejadian sebelum Anwar memaksa beliau melakukan seks luar tabii.

Sebaliknya Saiful terus berada di tempat kejadian untuk lebih 20 minit dan makan karipap serta minum kopi.

Saiful berusia 23 tahun manakala Anwar 64 tahun dan menghidapi sakit tulang belakang yang kronik.

Karpal turut membangkitkan beberapa perkara berkaitan dengan aksi seks yang didakwa oleh Saiful tetapi ini tidak boleh dilaporkan kerana keterangan Saiful itu diberikan secara tertutup.

Karpal menegaskan perlakuan Saiful bukan seperti mangsa liwat sebagai yang di dakwa oleh beliau dalam laporan polis dan di mahkamah.

Karpal menggesa Hakim Zabidin untuk berlaku adil kepada Anwar dan tidak terpengaruh dengan laporan media arus perdana "atau apa yang dikatakan oleh Perdana Menteri."

Karpal sekali lagi mengingatkan mahkamah bahawa pendakwaraya harus mempunyai bukti prima facie dan tidak ada jurang atau lompang dalam bukti yang diketengahkan.

"Ia mestilah membuktikan setiap bukti boleh dipercayai, unsur-unsur kesalahan ditentukan dan mahkamah mesti memberi penilaian maksimum terhadap semua itu," tambahnya.

Read more ...

Jangan Ulang "Sejarah" PRN SarawakKUCHING 25 APRIL : Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu proses Pilihan Raya akan datang dijalankan dengan telus, bebas dan bersih tidak seperti Pilihan Raya Negeri Sarawak baru-baru ini.

Justeru Anwar mahu pemantau dan media antarabangsa dijemput kerajaan bagi memastikan tiada kecurangan berlaku, justeru mengelak sejarah di Sarawak berulang.

"Pastikan segala proses dalam pilihanraya bebas, pilihanraya umum nanti pastikan tiada sekatan media seperti apa yang berlaku di PRN Sarawak, kami berkeras mahukan pemerhati antarabangsa, media, dan kita jemput mereka untuk datang memerhati bagaimana Pilihan Raya di negara kita berjalan," kata Anwar dalam sidang media di Dewan Ruai Belian, Menara Grand Kuching di sini, semalam.

Dalam PRN Sarawak lepas, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dikecam Pakatan Rakyat kerana berpihak kepada BN.

Malah bantahan Pakatan Rakyat seperti kiraan semula undi di DUN Senadin langsung tidak dilayan mereka.

Anwar berkata, Kerajaan perlu memastikan SPR menjalankan tanggungjawab seperti yang termaktub dalam undang-undang.

Menurut Anwar tindakan BN mempertahankan SPR walaupun melakukan pelbagai sekatan semasa PRN lepas perlulah dihentikan.

"Tidak ada kelebihan untuk semua ini kepada mana-mana parti mempertahankan diri mereka, dengan apa yang berlaku, saya bercakap secara umum dalam pilihanraya dan dari apa yang berlaku, segala proses harus berlangsung secara telus, kita lihat apa yang berlaku kepada Presiden BERSIH yang dihalang masuk ke Sarawak, kenapa ianya berlaku? secara jelas kenapa mereka sekat kehadiran BERSIH kerana mereka mahu lakukan 'kotor'", tegas Anwar.

Justeru menurut Anwar, penting bagi pemantau dan media antarabangsa bagi menjadikan pilihan raya akan datang berlangsung dengan 'bersih' dan tiada ruang bagi kecurangan berlaku.

Read more ...

'Perbualan' RPK Dengan Polis Di Hotel
BANGKOK 25 APRIL : Raja Petra Kamarudin mengakui dikunjungi polis di hotel, di Bangkok berhubung wawancaranya berkaitan akuan bersumpah yang mengaitkan pembunuhan Altantuya Shaariibu dengan isteri perdana menteri.

Menurut penulis blog itu, isterinya dan peguam Haris Ibrahim turut menyertai sesi yang disifatkannya sebagai "lawatan sosial" dan "perbualan mesra" itu.

"Mereka tidak lagi perlukan saya pergi ke kedutaan Malaysia untuk kenyataan saya dirakamkan, mereka beritahu saya begitu. Ini hanya lawatan sosial. Mereka hanya mahu friendly chat (perbualan mesra)," katanya.

Menulis dalam Malaysia Today hari ini, Raja Petra mendedahkan, perbualan yang berlanjutan ke bar itu keseluruhannya berkaitan wawancaranya dengan TV3 di Australia.

"Ada sedikit 'ruang' tidak disentuh dalam wawancara itu, yang mana mereka perlu pertolongan saya untuk mengisinya.

"Harus difahami, penemuramah TV3 itu bukan pegawai polis, jadi dia tidak bertanya soalan yang polis sepatutnya tanya. Lagi pun, ia wawancara, bukan siasatan jenayah," tulisnya lagi.-Malaysiakini

Read more ...