Monday, April 12, 2010

Karnival Pakatan Rakyat Parit Buntar

untitled.jpg picture by paspb

Read more ...

Kit Siang kemuka usul siasat isu penyusupan IsraelKUALA LUMPUR 12 April : Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang memberi notis mengikut Peraturan Mesyuarat 18 (2) bagi mengusulkan dewan menangguhkan mesyuarat esok bagi membincangkan isu penyusupan ejen perisikan Israel ke Bukit Aman.

Beliau dalam sidang media di lobi parlimen hari ini berkata, kemasukan dua ejen perisik Israel di Bukit Aman adalah perkara yang berkepentingan umum dan perlu disegerakan.

Minggu lalu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussien mengumumkan empat langkah akan diambil untuk menyiasat dakwaan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung kehadiran dua agen risikan Israel yang berada di tingkat tiga dan empat Bukit Aman.

Kit Siang berkata, pendedahan yang dibuat oleh Anwar adalah perkara serius dan perlu disiasat tetapi bukan melalui empat badan yang pernah dipertikai integritinya sebelum ini.

Beliau mencadangkan supaya Suruhanjaya Diraja Bebas ditubuhkan menggantikan empat badan yang diarahkan oleh Hishamuddin bagi membuktikan ketelusan kerajaan memandangkan hilangnya kepercayaan rakyat kepada beberapa institusi kerajaan.

Hishammudian sebelum ini mengarahkan Polis di-Raja Malaysia, PDRM, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, SPRM, Majlis Keselamatan Negara, MKN dan Jawatankuasa Terpilih Parlimen untuk menyiasat dakwan Anwar.

Anwar pada perbahasan Dewan Rakyat membongkarkan penyusupan perisik Israel di Bukit Aman yang mempunyai akses kepada maklumat strategik negara melalui Asiasoft (M) Sdn Bhd, subkontraktor bagi projek menaik taraf sistem komunikasi dan teknologi PDRM.TVS

Read more ...

Mohsin masih belum berani jumpa rakyat


BAGAN SERAI, 12 April : Hampir sebulan Ahli Parlimen Bagan Serai yang keluar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dengan mengisytiharkan bebas berjanji untuk berjumpa dengan pengundi bagi Parlimen berkenaan masih belum dikotakan sehingga kini.

Ahli Majlis Syura Pas Pusat, Ahmad Awang berkata, setakat ini, tiada sebarang perkhabaran yang diterima daripada Mohsin berdasarkan kepada janjinya untuk melihat dan berjumpa dengan rakyat di Parlimen Bagan Serai.

Menurutnya, beliau dan rakyat masih menunggu bilakah agaknya Mohsin Fadzil Samsuri akan ke sini (Bagan Serai), melaksanakan tanggungjawabnya sebagai wakil rakyat.

“Kesan dari solat hajat yang dilaksanakan selama seminggu tempoh hari, Mohsin Fadzil tampil memberi kenyataan bahawasanya dia tidak akan masuk atau sertai Barisan Nasional (BN) sahaja.

“Selepas itu, tiada lagi khabar berita dari dia, sama ada bertanyakan khabar mengenai permasalahan rakyat di kawasannya, langsung tidak ada,”katanya ketika dihubungi Sinar Harian, di sini, semalam.

Ahmad berkata, seharusnya sebagai pemimpin yang diamanahkan oleh rakyat, dia perlu membuktikan serta mengotakan janjinya bukan hanya menabur janji-janji kosong sahaja.

Katanya, rakyat menunggu apakah penjelasan sebenar mengenai tindak-tanduk dia keluar parti daripada mulutnya sendiri bukan melalui media.

“Saya sendiri pun, tidak menerima sebarang panggilan atau berita mengenai dia setakat ini. Sebagai umat Islam, janji perlu dikotakan walau apa cara sekali pun,” katanya.

Sementara itu, Mohsin Fadzil ketika dihubungi menjelaskan beliau akan turun berjumpa rakyat dalam masa terdekat ini.

Katanya, beliau tidak mahu ulas panjang ketika ini dan akan tiba masanya menjelaskan kepada rakyat.

Read more ...

Cegah jenayah bersamaPARIT BUNTAR, 12 April : Orang ramai diminta terus mengamalkan sikap prihatin dan berkerjasama membenteras perbuatan jenayah yang berlaku di sekeliling mereka. Demikian kenyataan Ketua Penerangan PAS Parit Buntar Fakhrurrazi Haji Khalid mengulas pengurangan kadar jenayah di Kerian bermula Januari hingga Mac 2010.

“ Sikap prihatin dan kerjasama masyarakat yang semakin tinggi akan membantu pihak polis mencapai sasaran matlamat Kerian sifar jenayah menjelang 2015” katanya

Fakhrurrazi berkata, walaupun kadar jenayah berkurangan namun masyarakat perlu terus melaksanakan tanggungjawab mereka menyalurkan maklumat kepada polis.

“Memang tidak dapat dinafikan, banyak kes yang dapat diselesaikan adalah atas bantuan orang ramai. Sebenarnya, mencegah jenayah ini merupakan tanggungjawab bersama.

“Selain itu, masyarakat juga seharusnya mempunyai kesedaran untuk bersama-sama memberi perhatian supaya tidak menjadi mangsa penjenayah dengan mengambil segala langkah berjaga-jaga,” katanya

Beliau berharap orang ramai dapat menumpukan kepada keselamatan rumah, pencegahan jenayah untuk wanita , remaja dan kanak-kanak sekolah termasuk mereka yang kurang upaya.

“ Malaysia telah mencapai kemerdekaan dan bebas daripada penjajahan tetapi negara ini masih belum bebas daripada jenayah dan ketakutan tentang jenayah.

“ Orang ramai harus sedar tanggungjawab bersama ini kerana jenayah boleh berlaku di mana-mana sahaja” katanya

Read more ...

RM 3.4 juta untuk program tuisyen rakyat Selangor


SHAH ALAM , 12 April : Kerajaan Negeri membelanjakan RM3.4 juta setiap tahun untuk Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS) bagi membantu pelajar-pelajar yang kurang berkemampuan di negeri ini.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, program itu dinikmati seramai lebih 5,600 pelajar dari 56 Dewan Undangan Negeri (DUN) yang telah dikenal pasti.

“Kita tumpukan kepada mereka yang dari golongan miskin iaitu berpendapatan kurang daripada RM1500, tujuannya supaya dapat menolong keluarga mengurangkan beban mereka untuk membiayai kelas-kelas tuisyen sedia ada kebiasaannya berlaku bukan sahaja di bandar tetapi juga di luar bandar,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Pelancaran PTRS Peringkat Selangor di Auditorium Jubli Perak, bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), di sini, semalam.

Beliau berkata, program berkenaan dikelolakan setiap DUN di mana koordinator dilatih memberikan motivasi selain memberi pengajaran yang mantap kepada pelajar terpilih menyertai menyertai PTRS.

Abdul Khalid berkata, subjek yang diberikan keutamaan ialah kor subjek iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sejarah dan Sains.
Italic
“Kita mengutamakan subjek yang perlu mendapat latihan tambahan, oleh mereka dan kita pilih kebanyakan mereka yang memberi tuisyen ini adalah guru-guru di sekitar kawasan terbabit.

“Adakalanya kita gunakan dewan orang ramai. Cntohnya kalau di Ijok, kita boleh guna Pejabat Menteri Besar. Ada juga sekolah digunakan pada waktu cuti persekolahan,” katanya.

Abdul Khalid berkata, lebih 200 tenaga pengajar diperlukan untuk memberikan pengajaran dan guru yang dipilih adalah pakar dalam subjek masing-masing serta mempunyai kemahiran dalam membantu pelajar menjawab soalan peperiksaan.

Beliau berkata, tahun lepas, lebih 5600 pelajar mendapat manfaat daripada program ini malah setiap tahun jumlah pelajar yang terpilih semakin meningkat dan beliau mengharapkan pelajar terpilih mengunakan peluang itu sebaik mungkin.SH

Read more ...

Lagi laporan polis terhadap APCO


PASIR PUTEH, 12 April : Ahli Parlimen Pasir Puteh, Mohammad Husain membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Pasir Puteh petang semalam mendesak siasatan dilakukan terhadap Syarikat APCO Worldwide dan pembabitannya dengan Kerajaan Malaysia.

Mohammad yang diiringi 30 penyokong Pas berkata, bantahan dibuat kerana beliau bimbang hubungan secara kontrak dengan syarikat Israel itu boleh mengancam keselamatan negara.

Menurutnya, beliau sedih apabila hubungan dengan syarikat terbabit dilakukan dalam keadaan umat Islam ditindas rejim ganas itu.

“Saya memohon siasatan terperinci terhadap APCO dan mereka yang berada di belakang syarikat itu kerana melalui hubungan tersebut, maklumat keselamatan negara diperolehi dengan mudah kerajaan haram Israel.

“Kita mahu mengetahui tujuan sebenar kemasukan syarikat itu ke negara kita, demikian juga dengan pembabitan rakyat Malaysia dalam perhubungan tersebut,” katanya.

Mohammad berkata, salinan perjanjian yang dimeterai pada 4 Ogos 2009 dilampirkan ketika membuat laporan polis semalam.

Katanya, kerajaan Malaysia tidak wajar berurusan dengan syarikat yang mana lembaga pengarahnya terdiri daripada tokoh-tokoh besar Israel sedangkan negara tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel.

Kerajaan katanya, seperti melanggar keputusan sendiri kerana Parlimen negara pernah mengadakan Sidang Khas bagi mengutuk pengepungan besar Israel ke atas Gaza serta menyekat kemasukan makanan dan ubatan.

“Syarikat APCO mempunyai rekod perjanjian dengan negara haram Israel, kita tidak perlu menjalinkan hubungan dengan syarikat itu,” katanya yang turut melampirkan salinan perjanjian yang membuktikan hubungan kerajaan Israel dengan APCO sebagai rujukan.

Beliau yang diiringi Ahli Dewan Undangan Negeri Limbongan, Zainuddin Awang Hamat berkata, APCO Worldwide Sdn Bhd yang beralamat berdaftar di Level 21-Suite 21.01, The Garden South Tower, Mid Valley, Lingkaran Syed Putra, 59200 Kuala Lumpur terlibat dalam perjanjian perkhidmatan iaitu ‘to provide public relatons, daily managememts and goverments relations outreach for Goverment In United States...’.

“Kita bimbang hasil perjanjian itu akan mendedahkan banyak rahsia negara kepada akses negara luar,” katanya ketika ditemui di luar Ibu Pejabat Polis, di sini semalam.
PEKAN SIK, 12 April :
Umat Islam di daerah ini memohon pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) melakukan siasatan terperinci terhadap syarikat APCO Worldwide dan pembabitannya dengan pemimpin Kerajaan Pusat.

Ahli Parlimen Sik, Che Uda Che Nik, berkata, Kerajaan Pusat tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel, namun kebanyakan lembaga pengarah syarikat berkenaan adalah terdiri daripada tokoh besar negara tersebut.

Menurutnya, mereka khuatir dengan wujudnya perjanjian bersama akan mendedahkan banyak rahsia negara kepada pihak luar, sedangkan Israel menindas rakyat Palestin dan mengepung Bandar Gaza serta menyekat makanan serta keperluan ubat-ubatan.

“Sedangkan Parlimen Malaysia sendiri mengadakan Sidang Khas Parlimen mengutuk pengepungan itu, justeru kerajaan seolah-olah melanggar keputusan sendiri apabila mengadakan hubungan dengan syarikat berkenaan.

“Selain itu, syarikat berkenaan juga diketahui mempunyai rekod perjanjian dengan Israel dan terdapat beberapa salinan perjanjian yang membuktikan hubungan tersebut,” katanya ketika membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sik, semalam.

Che Uda berkata, sebagai rakyat Malaysia, mereka amat bimbang hubungan secara kontrak dengan syarikat tersebut akan mendedahkan maklumat sulit negara dalam masa sama mengancam keselamatan negara.

“Sebagai seorang Muslim, kami amat sedih kerana hubungan dengan syarikat ini dilakukan dalam keadaan umat Islam dan bukan Islam ditindas oleh rejim yang ganas berkenaan.

“Justeru itu, kami amat berharap supaya satu siasatan terperinci terhadap syarikat itu dan mereka yang berada di belakang syarikat ini seperti di salinan perjanjian tersebut dibuat,” katanya.

Beliau berkata, keadaan ini menggambarkan seolah-olah isu keselamatan negara tidak begitu penting, sedangkan maklumat keselamatan negara akan diperoleh secara mudah oleh Kerajaan Israel.

“Kami juga memohon, supaya satu siasatan menyeluruh dibuat bagi memastikan tujuan sebenar kemasukan syarikat ini ke negara kita dan pembabitan rakyat Malaysia yang memainkan peranan di belakang syarikat ini.

“Kerajaan Malaysia sepatutnya menamatkan segera perjanjian kerjasama dengan syarikat berkenaan dan segera memohon maaf kepada seluruh masyarakat Islam atas tindakan tersebut,” katanya.

Antara yang turut hadir membuat laporan berkenaan adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeneri, Yahya Abdulllah, dan Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sik, Habib Danial Habib Ahmad.KUALA NERANG, 12 April : Polis diminta menyiasat secara terperinci Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Ahli Parlimen Rembau, yang juga Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaludin berhubung perjanjian antara Kerajaan Malaysia dengan syarikat APCO Worldwide.

Exco Pemuda PAS, Mohd Nasir Zakaria berkata, pihaknya yakin syarikat terbabit mempunyai kaitan dengan kerajaan Israel berdasarkan rekod perjanjian yang dimeterai pada 4 Ogos 2009.

“Kerajaan Malaysia tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan negara Israel. Saya pasti, ketika berurusan dengan syarikat itu, yang lembaga pengarahnya terdiri daripada tokoh-tokoh besar negara Israel akan mendedahkan banyak rahsia negara kepada akses pihak luar,” katanya selepas membuat laporan polis di Balai Polis Kuala Nerang, pada jam 1 tengah hari, semalam.

Seramai 30 penyokong PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) kawasan Padang Terap turut hadir memberi sokongan, antaranya Timbalan Yang Dipertua PAS Padang Terap, Mohamad Talib; Setiausaha PAS kawasan, Mohd Azam Abdul Aziz serta Ahli Jawatankuasa Pas kawasan termasuk ahli PKR Cabang Padang Terap.

Mohd Nasir yang juga Ahli Parlimen Padang Terap berkata, selaku rakyat Malaysia, beliau bimbang mengenai kerjasama dengan syarikat perunding terbabit yang mendedahkan maklumat sulit negara dan seterusnya boleh mengancam keselamatan negara.

“Sebagai seorang Muslim, saya amat sedih apabila hubungan dengan syarikat ini dilakukan dalam keadaan umat Islam dan bukan Islam ditindas oleh rejim yang ganas itu. Sehubungan itu, saya mohon supaya satu siasatan terperinci dibuat terhadap mereka yang bertanggung jawab terhadap perjanjian itu,” katanya.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah itu berkata, tindakan mereka menggambarkan seolah-olah isu keselamatan negara tidak penting sedangkan maklumat keselamatan negara boleh diperoleh dengan mudah oleh Kerajaan Israel.

“Saya juga mohon supaya satu siasatan dibuat bagi memastikan, apakah tujuan sebenar kedua-dua individu terbabit di dalam mempertahankan kontrak yang dimeterai dan apakah kepentingan yang mereka perolehi daripada perjanjian itu,” katanya.

Sebelum ini, dua laporan polis berhubung isu sama telah dibuat di Kuala Lumpur oleh Ahli Parlimen Titiwangsa yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Lo’ Lo’ Ghazali di Balai Polis Jalan Dang Wangi manakala Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi. SH

Read more ...

PKR akan kemukakan calon terbaik


SHAH ALAM , 12 April : Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan meletakkan calon terbaik yang mampu memikat hati pengundi di Parlimen Hulu Selangor, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurutnya, parti itu hanya memilih calon yang dedikasi, bekerja keras untuk kebaikan penduduk dan pengundi di kawasan Parlimen tersebut.

“Kita akan meletakkan calon yang terbaik untuk masyarakat Hulu Selangor. Kita berbeza dengan apa yang dibuat oleh UMNO dan BN, kita tidak melihat dari segi aspek tertentu tetapi melihat dari segi siapakah yang dapat memikat dan memenangi hati pengundi di Hulu Selangor,” katanya :kepada pemberita selepas melancarkan Program Tuisyen Rakyat peringkat Selangor dekat sini, semalam.

Abdul Khalid diminta mengulas kenyataan Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan yang mencabar PKR meletakkan calon bukan Melayu bertanding pada pilihan raya itu sebagai memberikan keadilan kepada semua bangsa di kawasan tersebut.

Beliau yang juga Pengerusi PKR Selangor berkata, pemimpin Pakatan Rakyat akan bermesyuarat dalam masa dua hari akan datang untuk memutuskan calon yang sesuai.

Pada masa sama, Abdul Khalid turut menafikan desas-desus PKR akan meletakkan bekas Menteri di jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim sebagai calon pada pilihan raya kecil kali ini.

“Itu adalah yang dilaporkan tetapi jawapan terbaik yang saya boleh berikan ialah pada 12 atau 13 April ini, nama calon akan dimuktamadkan. Walaupun sudah ada nama yang telah disenarai pendekkan tetapi belum ada keputusan yang muktamad.

“Tetapi kita menjangkakan pada 13 April malam, pemimpin-pemimpin PR akan berada di Hulu Selangor untuk mengisytiharkan siapakah yang akan mewakili PKR melalui PR untuk bertanding di Hulu Selangor,” katanya.SH

Read more ...

Nisa' tabur bakti


BAGAN SERAI, 12 April : Kampung Tua; Program Kebajikan Amal Nisa' Bagan Serai dengan kerjasama Dewan Muslimat PAS Kawasan Bagan Serai serta Muslimat PAS Cawangan Kampung Tua.

Program Gotong royong membersihkan kawasan rumah puan Azinah Omar yang mengidap penyakit Barah pangkal rahim. Puan Azinah yang tinggal bersama anak saudaranya yang masih belajar di GiatMara Bagan Serai telah lama mengidap penyakit tersebut kini telah 12 kali menjalani Kimoterapi dan kini tidak mampu melakukan kerja-kerja berat.

Menurut Setiausaha Nisa' Bagan Serai, Cik Anafieda Othman, program ini dijalankan memandangkan kepada keadaan rumah puan Azinah yang tidak terurus disebabkan ketidakupayaan puan Azinah melakukan kerja-kerja berat.

Setelah mendapat maklumat dari Muslimat PAS Cawangan Kampung Tua, maka Nisa' Bagan Serai bersama Muslimat merancang program gotong royong ini bagi membantu membersihkan kawasan rumah puan Azinah.

YB dimaklumkan perkara ini tetapi disebabkan ada program lain maka YB tidak berkesempatan menghadirkan diri, walaubagaimana pun YB mengucapkan syabas dan terima kasih kepada Nisa' Bagan Serai, Dewan Muslimat PAS Bagan Serai serta Muslimat PAS Cawangan Kampung Tua yang perihatin terhadap masalah-masalah yang dihadapi oleh rakyat khususnya didalam DUN Gunong Semanggol.
Gunung Semanggol


Setiausaha Nisa' Bagan Serai Cik Anafieda menyampaikan sumbangan kepada Pn Azinah

Nisa' Bagan Serai bergambar bersama Mak Long Halimah yang sama-sama menyertai program gotong royong tersebut walaupun usia beliau melebihi 70 tahun.

Read more ...

Lapor SPRM jika ada penyelewengan


KOTA BHARU, 12 April:
Dewan Pemuda PAS Kelantan menyifatkan seorang blogger yang kini menjadikan PAS sasaran kecamannya sebagai seorang yang kecewa.

Ketua Penerangannya, Ahmad Fadhli Shaari berkata, kerana tidak mendapat habuan yang diharapkan, dia menjadikan PAS sebagai mangsa termasuk Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

“Dia membuat pengakuan kononnya banyak membantu PAS dalam pilihan raya, sedangkan pengakuan tersebut langsung tidak disertakan dengan bukti dan fakta yang jelas.

“Saya penuh meyakini dakwaannya banyak membantu kempen PAS di Kelantan merupakan satu pembohongan semata-mata. Hakikatnya, dialah yang mencari makan dengan kerajaan PAS sebelum ini,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Sebelum ini, sebuah blog yang ditulis oleeh penulis kecewa itu mendedahkan beberapa dokumen secara terbuka melibatkan urusan parti dan kerajaan negeri.

Selain itu blogger terbabit mendakwa kerajaan negeri meminta mereka yang memohon tender kawasan balak memberi sumbangan kepada PAS Kelantan.

Ahmad Fadhli berkata, kemungkinan apa dia lakukan hanyalah semata-mata untuk memperagakan kebolehan mencari maklumat dan dibeli dengan harga mahal oleh pihak lain.

“Saya juga mencabar dia membuat laporan kepada pihak polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) jika meyakini terdapat penyelewengan dan salah guna kuasa dalam pentadbiran kerajaan negeri di bawah Tuan Guru Nik Abdul Aziz sejak 1990.

“Menteri Besar sering kali membuka ruang pintu siasatan kepada SPRM sepanjang masa bagi membuktikan ketelusan pentadbiran dan kesediaan untuk disiasat,” ujarnya.

Bagaimanapun, katanya yang juga Setiausaha Akhbar Menteri Besar, blogger terbabit tidak pernah membuat laporan polis atau SPRM biar pun begitu galak membuat pendedahan dalam blog.

“Ini kerana semua pihak tahu bahawa pendedahan yang dibuat tersebut tidak boleh diketagorikan sebagai penyelewengan dan salah guna kuasa,” katanya.

Read more ...

Nazri bakal kena tindakan hina mahkamah

SHAH ALAM, 12 April : Keluarga Teoh Beng Hock mungkin memfailkan usul menghina mahkamah ke atas Menteri di Jabatan Perdana Menteri kerana menuduh pakar patologi Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand sebagai 'pembohong'.

Ahli parlimen Segambut, Lim Lip Eng, yang juga peguam untuk keluarga Teoh berkata di lobi Parlimen hari ini bahawa tindakan itu mungkin diambil pada 20 April ini apabila inkues berkenaan bersambung.

Nazri melabelkan Dr Pornthip sebagai pembohong selepas pakar patologi itu mendakwa dia berdepan dengan 'tekanan politik' daripada kerajaan Malaysia berhubung pembabitannya dengan inkues itu.

"Adakah Nazri mempunyai bukti bagi menyokong dakwaannya itu? Jika tidak, bukankah kenyataannya itu bersifat menghina mahkamah?" soal Lip Eng.

Ahli parlimen DAP itu juga telah memfailkan notis mengikut Peraturan 18(2) bagi mendebatkan dakwaan Pornthip di Dewan Rakyat sebagai sesuatu yang mempunyai kepentingan umum.

“Rakyat berhak mengetahui jika ada kebenaran dalam dakwaan itu. Mengapa dia dihalang daripada memasuki Kelantan awal tahun ini? Ancaman yang macam mana negara ini akan terdedah jika dia dibenarkan masuk? Adakah dia seorang pengganas atau perisik asing?” soalnya.

Seorang lagi peguam keluarga Teoh, Gobind Singh Deo (kanan) berkata Nazri seharusnya menjelaskan mengapa dia menudup Pornthip sebagai pembohong.

"Saya cabarnya supaya tampil jika dia mempunyai bukti bahawa Pornthip telah menipu dalam pengakuannya ketika inkues,” katanya sambil menuntut Nazri mengemukakan bukti di mahkamah nanti.

“Jika Nazri gagal membuktikan tuduhan itu, kita akan bertindak. Satu cara ialah mengenakan usul menghina mahkamah ke atas Nazri. Kita akan putuskan tidak lama lagi menjelang 20 April ini.”

Adik Teoh, Lee Lan (kiri), melahirkan harapan agar Pornthip akan hadir memberi keterangannya.

“Sudah tentu kami mahu dia datang kerana dia adalah saksi penting dan semua orang seharusnya mempunyai peluang untuk memberi keterangan dalam inkues itu,” katanya ketika dihubungi.

Gobind, yang juga ahli parlimen Puchong menggesa peguam negara (AG) untuk campur tangan kerana pejabatnya juga terbabit dalam inkues itu.

"Bila seorang ahli profesional dari negara luar mendakwa dia diugut olreh kerajaan, AG sepatutnya campur tangan,” katanya.

Tambahnya, kenyataan Nazri adalah tidak adil kerana dia membuat kesimpulan sebelum siasatan dijalankan.

“Jika Nazri tidak mempunyai bukti, dia sepatutnya memohon maaf terhadap Pornthip,” katanya.

Pemimpin veteran DAP yang juga ahli parlimen Ipoh Timor, Lim Kit Siang (
kanan) bersetuju dengan Gobind.

Menurut Lim Nazri sepatutnya menarik balik kenytaannnya itu dan memohon maaf kepada pakar patologi Thailand itu.

Lim juga menggesa jemaah menteri supaya mengadakan mesyuarat khas untuk memberi jaminan kepada Pornthip bahawa dia boleh memberi keterangan tanapa sebarang tekanan dan keselamatannya semasa berada di negara ini adalah terjamin.

-malaysiakini-

Read more ...

Beri peruntukan Ahli Parlimen PR dulu


SHAH ALAM, 12 April : Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri sedia memberi peruntukan kewangan kepada semua Ahli Dewan Negeri sekiranya kerajaan pusat juga bersedia berbuat demikian kepada semua Ahli Parlimen tanpa mengira parti.

Kata beliau, ini berikutan tindakan kerajaan pusat yang bersikap selektif dengan hanya memberikan peruntukan kepada Ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional sahaja tetapi mengenepikan hak yang sepatutnya diterima Ahli Parlimen dari Pakatan Rakyat.

"Jadi mengambil contoh kerajaan persekutuan, kerajaan negeri juga memberi peruntukan melalui Ahli-ahli Dewan Negeri Pakatan sahaja. Kalau kerajaan persekutuan bersedia, kerajaan negeri juga bersedia melakukannya. Hari ini kerajaan persekutuan membuat pengumuman, esok kerajaan negeri akan juga menerima pengumuman tersebut," katanya pada sidang media selepas majlis Perasmian Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Sidang Dewan Negeri Selangor kali ke-12 di sini hari ini.

Mengulas mengenai penambahan peruntukan, Khalid menjelaskan setakat ini tiada lagi cadangan berbuat demikian sebaliknya beliau menegaskan peruntukan sedia ada hendaklah digunakan sebaik-baiknya.

"Kita telah menerima hakikat bahawa Dewan Negeri Selangor ada mempunyai jawatankuasa khas yang juga memantau cara peruntukan itu digunakan. Jadi apa yang ingin saya katakan terdapat 'check and balance' dari segi kuasa yang diberi.

"Saya juga diberitahu tiap-tiap kawasan Parlimen, kerajaan persekutuan memperuntukkan RM1 juta tetapi peruntukan itu disalurkan hanya kepada Ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional walaupun saya dan Teresa Kok ialah Ahli Parlimen Bandar Tun Razak dan juga Seputeh tetapi kami tidak dapat peruntukan tersebut.

"Malangnya peruntukan tersebut telah diberi kepada Ketua Bahagian Umno Bandar Tun Razak. Di negeri pula, kita juga memberi peruntukan sebanyak RM450,000 hingga RM500,000 kepada setiap Dewan Negeri dan peruntukan itu diberi melalui Ahli Dewan Pakatan sahaja. Jadi bagi mana-mana kawasan yang tiada wakil daripada Pakatan umpamanya seperti Sungai Panjang, kita bagi kepada Exco supaya dia menjadi ADUN angkat kepada kawasan tersebut," jelas Menteri Besar lagi.

Read more ...