Tuesday, September 21, 2010

Kenyataan SPR tak masuk akal

PETALING JAYA, 22 Sept: Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail menganggap kenyataan Pengarah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Pulau Pinang, Morat Pora, semalam tidak masuk akal.

Anggapan itu berhubung ketetapan terbaru SPR, iaitu pengundi yang baru mendaftar tahun ini tidak layak mengundi sekiranya Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU) diadakan pada tahun depan.

"Kenyataan itu adalah tidak masuk akal memandangkan proses pendaftaran pemilih baru oleh SPR itu memerlukan empat fasa dalam setahun," ujarnya pagi tadi ketika dihubungi Harakahdaily.

Menurut bekas Ketua Strategik PKR itu; suku pertama adalah dari bulan Januari hingga Mac; suku kedua (April hingga Jun); suku ketiga (Julai hingga September); dan suku tahun keempat (Oktober hingga Disember).

"Ertinya, yang mendaftar pada bulan Januari hingga Mac tahun ini, nama mereka itu telah dipamerkan pada suku kedua tahun ini.

"Apabila dipamerkan, diteliti serta melalui proses bantahan dan sebagainya, maka sepatutnya pada suku ketiga patut nama mereka sudah ada dalam daftar pemilih induk, maknanya mereka boleh ambil bahagian sebagai pengundi baru," ujarnya.

Disebabkan itu, beliau menyuarakan rasa curiga dengan ketetapan terbaru yang dibuat Morat itu kononnya proses pengesahan satu-satu daftar pemilih memakan masa lebih empat hingga lima bulan.

Katanya lagi, masalah mengemaskini daftar pemilih adalah masalah pengurusan SPR disebabkan tidak mengikut jadual memproses daftar pemilih baru seperti yang dimaklumkan sebelum ini.

Maka, masalah SPR itu, menurut beliau tidak wajar sehingga menghalang hak pengundi baru, khususnya di kalangan pengundi muda untuk menentukan kepemimpinan negara terbaik pada tahun depan.

"Kenyataan terbaru ini sudah tentu tidak mampu memadam persepsi rakyat, pertama SPR dilihat sebagai sebuah badan yang berpihak pada Umno BN.

"Kedua, SPR nampaknya mengukuhkan apa yang kita percaya selama ini bahawa pengundi baru, khususnya pengundi muda nampak seakan tidak berpihak kepada parti-parti pemerintah pada pilihan raya nanti."

Lanjutan itu, beliau menggesa SPR supaya tidak mengulangi kesilapan sebagaimana yang pernah berlaku pada PRU10.

"Pada pilihan raya Umum (tahun) 1999 dulu, perkara ini pernah berlaku di mana lebih 700 ribu pengundi baru tidak dapat mengambil bahagian pada zaman reformasi ketika itu akibat kelembaban pengurusan SPR dalam menguruskan pendaftaran pemilih baru," beliau menambah.

Tegasnya lagi, jangan disebabkan mahu memuaskan kepentingan politik parti-parti pemerintah, SPR sanggup bersikap tidak adil dan demokratik.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Machang mencadangkan kepada ahli parlimen pembangkang dan Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat supaya segera mengatur pertemuan dengan Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof untuk mendapatkan maklum balas lanjut berhubung ketetapan terbaru itu.

Read more ...

Malaysia bakal berputih mata

KUALA LUMPUR, 22 Sept: Tanah stesen kereta api milik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Tanjong Pagar yang sepatutnya digunakan sebagai kuasa tawar menawar Malaysia mungkin akan terlepas begitu sahaja, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Mengulas persetujuan bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong bahawa isu caj pembangunan tiga bidang tanah Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dirujuk ke Mahkamah Timbang Tara Antarabangsa, beliau berkata, Malaysia tidak kehilangan tanah-tanah KTMB itu walaupun tidak diadakan rundingan mengenai perkara itu sekalipun.

"Perjanjian 1918 menyatakan tempoh pajakan tanah-tanah tersebut kepada KTMB adalah selama 999 tahun walaupun dinyatakan untuk kegunaan perkhidmatan keretapi sahaja.

"Tanah-tanah itu umpama tulang yang terlekat di rengkung para pemimpin Singapura dan Malaysia bukan sahaja tidak perlu tergesa-gesa merundingkan perkara itu malah ia boleh dijadikan kuasa tawar-menawar dalam perundingan dengan Singapura," kata Mahfuz.

Tetapi, kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu lagi, apabila rundingan diadakan dan Najib melakukan tindakan yang amat memeranjatkan dan menerima tawaran pertukaran tanah-tanah itu, ia mungkin hilang begitu sahaja dan Malaysia mungkin akan berputih mata sekali lagi setelah berkali-kali berputih mata dengan Singapura.

"Bila Najib mempersetujui caj pembangunan tanah-tanah tersebut dirujuk ke Mahkamah Timbang Tara Antarabangsa, dengan pelbagai persediaan yang kita yakin dibuat oleh Singapura seperti yang dilakukannya dalam kes Pulau Batu Putih, bagaimana kalau mahkamah itu mempersetujui caj yang tinggi yang dikehendaki oleh Singapura?

"Ia dengan sendirinya bermakna tanah-tanah itu yang sepatutnya menjadi kuasa tawar-menawar akhirnya akan menyebabkan kerugian yang besar jika caj pembangunan yang tinggi dipersetujui oleh mahkamah tersebut," kata beliau.

Mahfuz juga mempersoalkan mengapa Najib bersetuju bahawa Malaysia tidak akan menerima apa-apa pampasan dan pertukaran tanah jika Malaysia menangguh-nangguhkan tindakan untuk memuktamadkannya.

"Amat malang sekali bagi rakyat negara ini apabila kerajaan pimpinan Najib bersetuju dengan syarat tersebut.

"Ia dengan sendirinya bermakna tanah-tanah tersebut boleh hilang begitu sahaja dari tangan Malaysia jika Singapura berpendapat Malaysia melengah-lengahkan tindakan untuk memuktamadkan persetujuan," katanya.

Mahfuz kesal kerana apa yang sepatutnya menjadi kekuatan Malaysia telah ditukarkan oleh Najib menjadi menjadi senjata makan tuan

"Apa yang sepatutnya menjadi kuasa tawar-menawar negara kita tiba-tiba menjadi kuasa tawar-menawar Singapura apabila syarat tersebut dipersetujui.

"Tidak hairanlah jika Najib terpaksa bersetuju isu caj pembangunan tanah-tanah tersebut dirujuk ke Mahkamah Timbang Tara Antarabangsa walaupun Malaysia terpaksa berhadapan dengan risiko membayar caj pembangunan yang tinggi," katanya.

Mahfuz juga melihat Malaysia menanggung kerugian dalam semua keadaan.

"Najib menerima ketetapan yang merugikan negara apabila dinyatakan bahawa Malaysia tidak akan menerima apa-apa pampasan dan pertukaran tanah jika Malaysia menangguh-nangguhkan tindakan untuk memuktamadkannya.

"Masalahnya, caj pembangunan yang tinggi juga akan merugikan Malaysia. Rugi dalam semua keadaan," katanya.

Beliau meminta Najib menjelaskan kepada rakyat berapakah caj pembangunan yang dituntut oleh Singapura itu.

"Lebih penting lagi, Najib perlu menyatakan adakah Malaysia sebenarnya telah tertipu? Kalau tak tertipu, mengapa sehingga ke peringkat perlu merujuk Mahkamah Timbang Tara Antarabangsa?" soal Mahfuz sambil membangkitkan kembali laporan-laporan yang mengaitkan kehilangan Pulau Batu Putih dengan persediaan Malaysia yang amat lemah dalam menghadapi kes itu di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) sebelum ini.hrkh

Read more ...

Tindakan keluar parti tak jejas PKR


PARIT , 22 Sept. : Ketua Cabang Parti Keadilan Parit Kapten (B) Usaili Alias menegaskan tindakan bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Parit, Faizal Effendi Hasim yang keluar daripada PKR tidak menjejaskan perjalanan parti berkenaan di Parit.

Menurutnya, PKR Parit kini sudah mempunyai pengganti baru yang lebih bersedia untuk bekerja bagi kemantapan parti itu di Parit.


“Kita memang sudah sedia maklum berkenaan kes bekas ketua AMK Parit berkenaan kerana jawatankuasa pusat sudah lama mengeluarkannyadari parti kerana melanggar peraturan.

“Parti juga memberi peluang kepada beliau untuk mempertahankan diri namun gagal melaksanakannya dan akibatnya beliau terpaksa menanggung sendiri,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Usaili berkata, perkara itu tidak menjejaskan PKR Parit walaupun pemilihan PKR di peringkat cabang sedang berlangsung dan dijangka berakhir pada 25 September ini.

“PKR Parit tetap seperti biasa dan perkara itu tidak menjejaskan kami malahan kami juga sudah mempunyai barisan AMK yang baru dan mereka begitu bersemangat bekerja menaikkan lagi parti.

“Kita sedar mereka yang bertindak untuk keluar dari parti tidak mendapat apa yang mereka inginkan dan itu digunakan oleh pihak lawan untuk memujuk ahli keluar dari parti,” katanya.

Usaili menang tanpa bertanding untuk jawatan Ketua Cabang Parti Keadilan Parit dengan keahlian seramai 1218 ahli.

Katanya, beliau mengharapkan perkara itu biarkan berlalu begitu sahaja tanpa ada pihak yang cuba memburuk-burukkan antara satu dengan lain.

“Kita perlulah bijak berpolitik dan jangan hanya mahu mencari kesalahan orang lain sahaja,” katanya.

Apabila ditanya mengenai pemilihan dalam PKR, beliau berkata, biarkan proses pemilihan itu berjalan lancar tanpa ada sebarang gangguan.SH

Read more ...

PTPN jangan bebankan pelajarKUALA LUMPUR, 21 Sept:
Cadangan Perbadangan Tabung Pengajian Tinggi Nasional (PTPTN) melaksanakan pemotongan gaji secara wajib ke atas peminjam wajar dijadikan pilihan terakhir, kata Pengarah Lajnah Pendidikan PAS Pusat, Datuk Abu Bakar Chik.

"Sikap profesional kerajaan perlu dalam hal ini, potongan gaji patut menjadi pilihan akhir," ujarnya ketika dihubungi Harakahdaily.

Baginya, karajaan sepatutnya melaksanakan tanggungjawab menyediakan prasarana pendidikan kepada rakyat memandangkan kerajaan saban tahun mengutip cukai daripada rakyat.

Lanjutan itu, beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu mempersoal cadangan kerajaan untuk mengubal semula Akta PTPTN 1997 demi memeras lebih 46 ribu graduan yang dianggap liat melangsaikan pinjaman masing-masing.

"Adakah munasabah lebih kurang 2.9 peratus (46 ribu) sahaja dari keseluruhan peminjam (1.6 juta) dianggap liat membayar hutang tanpa terlebih dahulu lihat soal pekerjaan mereka, tanggungan-tanggungan mereka (serta) realiti gaji yang kecil untuk tampung kos hidup yang tinggi ini yang dihadapi mereka," ujarnya.

Pun begitu, beliau tidak pula menghalang cadangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) membantu PTPTN untuk menasihatkan kumpulan graduan yang berkemampuan supaya melunaskan pinjaman masing-masing.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau mencadangkan PTPTN memansuhkan caj kos pengurusan atau qard al-hasan.

Ujarnya, PTPTN sepatutnya mengutip hutang pokok sahaja daripada peminjam terbabit.

"Kalau qardhul hassan, tak perlu bayar faedah pun, sepatutnya bayar pinjaman pokok sahaja.

"Rakyat bayar cukai, pinjaman PTPTN ini pun asalnya untuk membantu pelajar menikmati pendidikan," ujarnya.

Menurut beliau, peratus caj sama ada 1 peratus atau 3 peratus yang dikenakan ke atas peminjam seakan menyerupai sistem riba.

Ini kerana, katanya penentuan caj tersebut berdasarkan jumlah keseluruhan pinjaman, bukannya berasaskan kos sebenar pengurusan yang dialami oleh PTPTN sendiri.

Sedangkan Qard al-Hasan yang sebenar, menurut beliau adalah bersifat membantu, bukan terus mengenakan caj kepada mereka yang dilihat gagal membayar hutang disebabkan tidak mampu membayar.

Ahad lalu, Pengerusi PTPTN, Datuk Ismail Mohamed Said memaklumkan bahawa pindaan Akta PTPTN 1997 bakal dibentangkan di Parlimen selewat-lewatnya pada awal tahun depan.

Racangan itu bagi membolehkan PTPTN menguatkuasa polisi potongan gaji secara wajib ke atas mereka yang terbabit pada Jun tahun yang sama.

Read more ...

Sambutan Aidilfitri di rumah baru


PARIT BUNTAR, 21 Sept. : Bersempena dengan Syawal yang mulia, Ahli Perlimen Parit Buntar YB Dr. Mujahid Yusuf Rawa hari ini telah mengadakan rumah terbuka sempena menduduki rumah baru beliau.

Bertempat di kediaman beliau Taman Kerian Permai rumah terbuka Ahli Parlimen ini telah dihadiri oleh orang ramai tidak mengira kaum atau latar belakang. Ini menggambarkan penerimaan masyarakat setempat akan kepimpinan beliau bagi mewakili Parlimen Parit Buntar.

Menurut tetamu yang hadir, mereka merasa bertuah kerana dapat bertandang ke rumah Ahli Parlimen dan mendapat layanan begitu ramah oleh tuan rumah iaitu Dr. Mujahid sendiri beserta AJK PAS Kawasan.

"Kami amat berterima kasih atas kesedian beliau menjemput dan melayani kami di rumah terbuka aidilfitri hari ini"

Para tetamu juga melahirkan rasa bangga dan terharu kerana mempunyai pimpinan yang berjiwa rakyat dan sentiasa berdamping dengan rakyat dalam mendengar segala masalah rakyat yang dihadapi di kawasan ini.

Dr. Mujahid juga melahirkan rasa kesyukuran atas kemenangan setelah berjaya mengharungi tarbiah Ramadhan selama sebulan yang lepas.

"Kita sebagai umat Islam harus bergembira serta bersyukur sempena syawal yang mulia, ini adalah kerana kita semua telah berjaya melaksanakan ibadah puasa seperti yang dituntut oleh Allah" berkata Dr. Mujahid.

Beliau juga mengucapakan ribuan terima kasih atas`kehadiran tetamu yang hadir sepanjang hari ini, serta memohon agar Islam terus diberi kepercayaan untuk memerintah negara yang bertuah ini.

Tuan rumah (Dr. Mujahid) melayani tetamu yang hadir


sate antara jamuan yang di sediakan


YDP serta AJK PAS Kawasan yang turut hadir


Sdr. nizam (bob), Pegawai Khas Ahli Parlimen
sedang melayan tetamu yang hadir

Tetamu yang hadir


Tetamu sedang menjamu selera

Read more ...

Fobia kartun


KUALA LUMPUR, 21 Sept: Setelah menempuh pelbagai halangan dalam penerbitan dua buku kompilasi karya kartun sebelum ini, Zulkiflee SM Anwar Ulhaque atau Zunar menerbitkan buku ketiga beliau, Cartoon O-Phobia yang akan dilancarkan pada 24 September ini.

Zunar berkata, kebanyakan karya-karya kartun dalam C adalah koleksi pilihan kartun-kartun beliau yang tersiar dalam laman web Malaysiakini dari Disember 2009 hingga September tahun ini.


"Selain itu, ada juga karya-karya yang disiarkan dalam laman web saya, cartoonkafe.com dan ada juga yang tidak pernah disiar di mana-mana penerbitan," kata Zunar ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Cartoon-O-Phobia mengandungi 100 muka surat dan semua lukisan di dalamnya adalah berwarna penuh.

Buku ini dijual dengan harga pasaran RM25 dan juga boleh dibeli secara online di web tersebut.

Menurutnya, idea untuk menghasilkan Cartoon-O-Phobia diilhamkan apabila Kementerian Dalam Negeri mengharamkan buku-buku kartunnya iaitu 1 Funny Malaysia, Perak Darul Kartun dan Isu Dalam Kartun.

"Ketika diharamkan pada Jun lalu, alasan yang diberi kerajaan ialah kerana buku-buku dan majalah saya itu dianggap ‘mengancam ketenteraman awam’ dan ‘boleh mempengaruhi orang ramai supaya merusuh terhadap kerajaan’.

"Kerana itu, nama Cartoon-O-Phobia dipilih bagi menggambarkan ketakutan sesetengah pihak kepada karya-karya kartun,” ujarnya.

Secara peribadi jelasnya, buku ini adalah lebih pedas, tajam dan padat berbanding dengan buku-buku beliau sebelum ini.

"Saya menyentuh semua isu-isu yang menjadi perbualan awam seperti isu Altantuya, konspirasi terhadap Anwar, isteri PM, kehilangan jet enjin, Scorpene yang tak boleh menyelam, Sarawak, perkauman, korupsi dan lain-lain," jelasnya.

Pelancaran yang akan diadakan di Dewan Perhimpunan Cina-Selangor (KLSCAH) itu akan dirasmikan oleh bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Ditanya sebab Nizar dipilih sebagai perasmi, beliau berkata, ianya sebagai tanda penghormatan kepada Nizar yang masih dianggap menteri besar yang sah oleh majoriti rakyat Perak khususnya dan rakyat Malaysia amnya.

"Kita masih menganggap beliau sebagai menteri besar yang sah. Bagi pandangan rakyat macam saya, beliau adalah menteri besar yang sah walaupun keputusan mahkamah telah dikeluarkan.

“Ini sebagai sebagai satu penghormatan kepada beliau dan beliau juga seorang tokoh yang popular dan mewakili dan diterima semua kaum di Malaysia selain ada karisma yang tersendiri," katanya.

Sehubungan itu, beliau menjemput semua peminat dan pembaca karya-karya beliau untuk hadir ke majlis pelancaran pada jam 8 malam.

Read more ...

MCA melatah di Kedah bila hilang sokonganALOR SETAR, 22 Sept. : MCA mudah melatah kerana sudah hilang taring dan sokongan masyarakat Cina menyebabkan mereka sering menimbulkan pelbagai isu negatif mengenai Kerajaan Negeri untuk mengaburi mata rakyat terhadap kelemahan mereka sendiri.

Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, MCA lemah dan tidak dipercayai masyarakat Cina kerana masalah dalaman mereka sendiri.


“Kini mereka tidak senang duduk dengan kejayaan Pakatan Rakyat (PR) Kedah mentadbir negeri, sebab itu mereka buat macam-macam isu termasuk mendakwa ekonomi Kedah menguncup sehingga 30 peratus sedangkan fakta itu tidak benar. Mereka melatah sebab orang Cina sekarang pun tak lagi menyokong mereka,” katanya.

Azizan mengulas kenyataan Pengerusi MCA Kedah, Datuk Chong Itt Chew menerusi akhbar ini semalam yang mendakwa ekonomi negeri kini berada pada tahap yang agak membimbangkan termasuk penguncupan sehingga 30 peratus berdasarkan maklum balas peniaga Cina serta memerlukan pakej rangsangan ekonomi oleh Kerajaan Negeri.

Azizan berkata, kebimbangan MCA sehingga menyebabkan mereka membuat kenyataan seperti itu adalah kerana berdasarkan peratusan pemilih baru yang diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), DAP mencatatkan peratusan paling tinggi berbanding parti lain.

“Ini menunjukkan orang Cina kini memilih DAP, dan sebahagian pula memilih Parti Keadilan Rakyat (PKR),” katanya.

Azizan berkata MCA kini berdepan dengan masalah serius apabila hilang sokongan pengundi Cina mungkin disebabkan kerana pemimpin parti itu tidak berkaliber dan dipenuhi dengan kontroversi.

“Presiden MCA dahulu, (Tun Dr) Ling Liong Sik kena hadap ke mahkamah atas skandal penipuan. Yang baru pula, (Datuk Seri Dr) Chua Soi Lek ada skandal seks. Jika pemimpin bermasalah, macam mana rakyat nak pilih jadi pemimpin,” katanya.

Azizan berkata, walaupun parti itu sudah lama bertapak di negara ini, namun pengaruhnya dilihat semakin menurun berbanding DAP.

“MCA bagaikan harimau lama yang sudah hilang taring. Mereka tidak lagi segarang dahulu,” katanya.SH

Read more ...

Tidak tahu menahu sumbangan RM 4 bilion

KOTA BHARU , 22 Sept. :
Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, beliau tidak mengetahui bahawa terdapat sumbangan RM4 bilion yang dibuat oleh sebuah syarikat terhadap Kerajaan Negeri seperti mana yang dilaporkan media semalam.


Bagaimanapun, Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS mengakui beliau menerima kunjungan sebuah syarikat di pejabatnya baru-baru ini , namun hanya sekadar memberitahu untuk mengadakan projek di negeri ini tanpa butiran dan dokumen yang sewajarnya.

“Syarikat itu baru datang jumpa saya, (jika) nak lulus satu-satu projek kena ada surat dan penilaian sebuah jabatan... baru bawa ke mesyuarat Exco,” katanya kepada sidang media selepas menghadiri perasmian Forum Model Baru Ekonomi Kelantan di Dewan Teratai Kota Darul Naim, semalam.

Semalam akhbar melaporkan sebuah syarikat mahu menyumbang RM4 bilion kepada PAS Kelantan atas alasan untuk membangunkan prasarana di beberapa jajahan yang mundur di negeri ini.

Bagaimanapun syarikat yang tersebut mendakwa wang tersebut bukan balasan di atas projek yang diberikan oleh Kerajaan Negeri di beberapa jajahan negeri ini.

Nik Aziz berkata, semasa pertemuan itu dibuat, beliau berterima kasih kepada syarikat itu yang ingin membuat pelaburan di negeri ini, namun segala butiran perlu ada butiran lengkap.

Dalam pada itu, Pengerusi Orang Muda Anti Korupsi Kelantan (OMBAK), Anuar Safian mendesak supaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) segera menyiasat dakwaan kenyataan pengerusi eksekutif I’DA world Abdul Rahim Ab Wahab bahawa pihaknya memberikan hadiah sumbangan RM4 bilion kepada Kerajaan Negeri seperti mana yang dilaporkan akhbar semalam.

Menurutnya, tindakan tersebut perlu dipandang berat lebih-lebih lagi terdapat banyak unsur penyelewengan yang berlaku dalam pentadbiran Kerajaan Negeri kebelakangan ini.

“Dakwaan seperti ini tidak boleh dipandang ringan kerana sejak akhir-akhir ini memang wujud banyak kes-kes penyelewengan Kerajaan Negeri yang sedang dipantau oleh kita”, katanya.SH

Read more ...