Sunday, September 4, 2011

Kes kematian Noramfaizul : Mercy Malaysia buat kerja amal di luar negara tak kecoh-kecoh tapi UMNO gila publisiti

KUALA LUMPUR, 5 Sept: Timbalan Ketua Pengarang Utusan Malaysia, Datuk Zaini Hassan (gambar) menyalahkan pihak penganjur Missi Kemanusiaan Kelab Putera 1 Malaysia ekoran kematian jurukamera BernamaTv, Noramfaizul Mohd. Nor.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan beliau melalui facebooknya, Zaini membandingkan kerja amal luar negara yang dibuat oleh Mercy Malaysia yang tidak pernah kecoh dengan media pun.

"Mercy Malaysia buat kerja amal di luar negara tak kecoh-kecoh pun, tak bawa krew media yang ramai pun, Aalahai...," katanya secara sinis pada laman sesawang FB miliknya semalam.

Kenyataan orang nombor dua media Umno ini dsiarkan oleh Berita Harian.

Berita Harian melaporkan:

Timbalan ketua pengarang utusan malaysia, Datuk zaini hassan bagaimanapun melahirkan rasa kesal dengan pihak penganjur misi bantuan kemanusiaan yang gagal menyediakan persediaan keselamatan akibat TERLALU MEMENTINGKAN PUBLISITI DARIPADA MEDIA.

"Mercy Malaysia buat kerja amal di luar negara tak kecoh-kecoh pun, tak bawa krew media yang ramai pun, Aalahai...," katanya secara sinis pada laman sesawang FB miliknya semalam.

(Laporan Berita Harian)

Penganjur missi ini adalah Kelab Putera 1 Malaysia yang dipimpin oleh Abdul Azeez Rahim yang juga Ketua Putera Umno.

Missi Kemanusiaan Kelab Putera 1 Malaysia adalah badan yang direstui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Melalui kenyataan Zaini jelas, missi kelab ini bukan sekadar mahu membantu tetapi juga sarat dengan missi politik iaitu untuk publisiti dan kini salah seorang wartawan Malaysia menjadi mangsanya.

Selain Zaini, wartawan kanan Utusan Zulkiflee Bakar, juga mempersalah pihak penganjur kerana gagal membuat kajian terlebih dahulu mengenai sesuatu negara sebelum menghantar bantuan bagi memberikan ruang kepada semua yang terbabit untuk membuat persediaan.

Harakahdaily difahamkan, rombongan ini disertai oleh 54 anggota yang terdiri dari sukarelawan Kelab 1 Malaysia di samping wartawan dari semua media tradisional di samping para blogger Umno.

Read more ...

PAS cadang keluarga mangsa Bt Kepong tuntut papasan

KUALA LUMPUR, 5 Sept: PAS mencadangkan agar semua keluarga anggota polis yang mati semasa mempertahankan rumah pasong Bukit Kepong pada tahun 1950 menuntut pampasan daripada kerajaan British.

Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu berkata, pihaknya sedia untuk mendapatkan peguam yang sesuai untuk membuat tuntutan pampasan itu.

"Saya telah ditemui oleh seorang peguam yang juga ahli PAS yang sedia memberikan khidmat itu dan yakin boleh membuatnya berdasarkan beberapa kes sebelum ini," kata beliau kepada Harakahdaily.

(Mohamad menunjukkan buku yang mencerita kesah Mat Indera sebagai hero Johor)

Semalam semasa berceramah di Pagoh, Mohamad mula mencadangkan pendekatan itu bagi membela keluarga anggota polis yang terbunuh ketika mempertahankan rumah pasong itu.

Rumah pasong adalah istilah yang digunakan oleh penjajah British untuk menempatkan anggota polis yang bertugas dengannya.

Nama rumah pasong ditukar kepada balai polis apabila negara merdeka dari penjajah British.

Rumah Pasong Bukit Kepong telah diserang oleh Mat Indera dan kumpulannya pada tahun 1950 ketika Tanah Melayu di bawah jajahan British.

Menurut kamus internet, Wikipedia, beliau memang bertanggungawab mengarahkan serangan tetapi arahan yang diberikan ialah untuk menangkap beberapa orang anggota polis Islam yang berjudi dan mabuk pada malam Tahun Baru Cina.

Akibatnya, Mat Indera menempa nama sebagai pejuang gerila yang paling dikehendaki apabila dikaitkan dengan peristiwa serangan Balai Polis Bukit Kepong.

Adik Mat Indera, Johan Shah pula mendedahkan bahawa abangnya mengaku bahawa beliau (Mat Indera) bertanggungjawab mengarahkan serangan ke atas Rumah Pasung Bukit Kepong tetapi tidaklah sehingga ke tahap membunuh dan membakar balai polis.


Beliau amat kesal dan marah dengan tindakan komunis yang bertindak sehingga membakar balai polis tersebut.

Akibat serangan ini, ramai anggota polis Melayu yang berkhidmat dengan British di rumah pasong itu mati terbunuh.

Kini, Mohamad Sabu mencadangkan agar keluarga mereka menuntut pampasan dari kerajaan British yang menggaji mereka ketika itu.

"Beberapa pihak telah membuat tuntutan pampasan sebegini dan berjaya," kata Mohamad kepada Harakahdaily.

Read more ...

UMNO berlakon pertahan Melayu tapi lupus khazanah Melayu

TINJAU KAWASAN KTM: Encik Shanmugam (kanan) dan BG Tan Chuan-Jin (enam dari kiri) melawat Stesen Kereta Api Bukit Timah semalam. — Foto ZAOBAO

Nota: Ini adalah antara agenda sulit Umno.

1- Melupuskan secara berperingkat khazanah dan harta negara.

2- Menghilangkan indentiti bangsa Melayu di bumi Melayu.

3- Sebahagian tanah Melayu dijual kepada cukong Cina dan sebahagian yang lain dijual kepada warga asing.(40% lebih Rezab Melayu lost in space)

4- Umno membakar semangat Melayu dengan retorikanya dengan niat melalaikan bangsa Melayu, dalam masa yang sama pemimpin Umno menerima habuan rasuah jutaan ringgit dari cukong Cina dan warga asing

Sejarah melupuskan khazanah Melayu oleh Presiden Umno. Baca di sini
Kawasan KTM dibuka kepada awam mulai 16 Sep


ORANG ramai boleh menikmati alam semula jadi sambil menghirup udara segar di sebahagian kawasan Landasan Kereta Api Tanah Melayu (KTM) yang terletak berhampiran Stesen Kereta Api Bukit Timah (BTRS) mulai 16 September ini.

Menurut Penguasa Tanah Singapura (SLA), selain kawasan sekitar 1.4 kilometer itu, kawasan-kawasan lain di tapak tanah KTM juga akan dibuka kepada orang awam secara berperingkat.

Kawasan yang bakal dibuka kepada orang ramai itu terletak di kawasan dari jambatan kereta api di Bukit Timah menghala ke Holland Road.

Stesen Kereta Api Bukit Timah juga akan dibuka kepada orang ramai.

Semalam, Menteri Undang-Undang merangkap Menteri Ehwal Luar, Encik K. Shanmugam, dan Menteri Negara (Pembangunan Negara merangkap Tenaga Manusia), Brigedier-Jeneral (BG) Tan Chuan-Jin, telah mengunjungi kawasan tersebut dan diberi taklimat oleh para pegawai kanan SLA.

Landasan kereta api di kawasan itu sudah mula ditanggalkan ( Lihat gambar di sini ) dan SLA telah menanam rumput di bekas landasan tersebut.

Ketika ditemui, Encik Shanmugam berkata SLA telah memastikan bahawa alam sekitaran di kawasan tersebut tidak diusik.

‘Sebagai contoh, tidak ada sebatang pokok pun yang ditebang dan kami sudah pun mula menanam rumput,’ katanya.

Menyentuh mengenai proses memindahkan landasan kereta api itu, Encik Shanmugam berkata Singapura mempunyai tanggungjawab menanggal dan memulangkan kelengkapan landasan tersebut kepada Malaysia sebelum hujung tahun ini. ( Lagi gambar bersejarah di sini )
Singapura, menurut beliau, harus memastikan kelengkapan tersebut dipulangkan sebelum tempoh tersebut.’Ramai yang bertanya kenapa kita tidak menyimpan kelengkapan tersebut.

‘Namun, di bawah perjanjian dengan Malaysia, kelengkapan itu milik mereka (Malaysia) dan kita harus memulangkannya,’ kata beliau sambil menambah bahawa sekitar 30 peratus daripada kerja-kerja pemindahan itu sudah pun selesai.

Ditanya mengenai masa depan kawasan-kawasan KTM itu, BG Tan berkata Kementerian Pembangunan Negara sedang berbincang mengenai penggunaan kawasan tersebut.

‘Kami telah menerima pelbagai maklum balas dan idea mengenai apa yang harus dilakukan ke atas kawasan tersebut.

‘Kawasan ini akan dibuka pada 16 September dan ia akan dipelihara. Bagi kawasan lain, ia akan dibuka secara bertahap sebaik sahaja kerja-kerja pemindahan landasan selesai,’ kata BG Tan.
Hampir kesemua pemimpin Umno kerjanya menjual, menggadai dan melupuskan khazanah Melayu!!
Mahathir, Abdullah Badawi dan Musa Hitam terlibat secara langsung dalam kerja-kerja menjahanamkan hak dan kedaulatan Melayu. Sila baca: Ini antara kerja mereka.

http://www.negarakita.com/Post-261692-Agenda+Sulit+UMNO.+Satu+demi+satu+dibongkar+dan+terbongkar

Read more ...

SAH!!! Menteri Besar Johor iktiraf Mat Indera tokoh terbilang, UMNO memang putar belit isu burukkan PAS dan Mat Sabu

LIHAT wajah lelaki ini, inilah wajah Mat Indera, seorang pejuang yang lahir dari tanah Johor. Baru-baru ini Mat Sabu dikecam teruk oleh media propaganda Umno kerana menyebut Mat Indera sebagai hero sebenar.

Mat Sabu dituduh sebagai penyokong dan pendukung komunis, kerana mengangkat Mat Indera sebagai pejuang kemerdekaan. Tapi tanpa mereka sedari Menteri Besar Johor pernah mengiktiraf Mat Indera sebagai antara 150 tokoh terbilang dari Negeri Johor.

Di bawah ini petikan teks ucapan Menteri Besar Johor, Dato' Haji Abdul Ghani Othman pada majlis pelancaran buku "Fatimah gadis desa srikandi bangsa", di Permata Ballroom, Hotel Puteri Pacific, Johor Bahru pada hari Khamis, 13 Ogos 2009 jam 10.45 pagi [http://www.johordt.gov.my]. Berita ini turut disiarkan di portal [Bernama]


Jelas sekali di dalam ucapannya menyebut hampir 150 orang tokoh terbilang yang lahir dari Johor telah ditulis biografinya dan diterbitkan oleh Yayasan Warisan Johor dalam lima jilid. Salah satu jilid yang disebut oleh beliau ialah Pengukir Nama Johor.

Pengukir Nama Johor adalah judul sebuah buku yang turut mencatatkan biografi Mat Indera sebagai pejuang kemerdekaan. Malah di kulit luar buku ini terpampang wajah Mat Indera.Jika gerombolan songkok tinggi tiga jengkal (United Malays No Otak) masih tak percaya dengan kewujudan buku ini. Sila buat tempahan secara online sekarang, harganya pun tak mahal baru RM20.00. Klik sini [Yayasan Warisan Johor]

ReJaM© "MB Johor kata Mat Indera Tokoh terbilang, Polis takmau tangkap?"


Read more ...

MARI TENGOK !!! Senarai isu yang masih tidak di jawab oleh BN sehingga ke hari ini...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0fylR3n8Fg9A8KZw2RzRR1NCr3rtEBvQ49aTuSvoMaj32xnNtqHksGspERWrWG7loq_rpJgo4KeGUILPtzHyD4iO3qegeNXhbTVzUOZizM9KsQXRR6zUN1NdXZuX1_JoboOs1luyhZIXa/s400/UMNO+juara+tipu+rakyat.JPG
1. PKFZ = RM12 billion


2. Submarine = RM500 million

3. Simedarby = RM964 million

4. Paya Indah Westland =RM88 million

5. Posmalaysia (transmile) = RM230 million lost

6. Eurocopter deal = RM1 billion waste?

7. Terengganu Stadium Collapsed = RM292 million

8. MRR2 repair cost = RM70 million

9. Maybank Overpay for BII = RM4 billion

10. Tourism -NYY kickback = RM10 million

11. 3 paintings bought by MAS = RM1.5 million

12. Overpayment by Sport Ministry = RM8.4 million

13. London 's white elephant sports complex = RM70 million

14. MRR2 Repairs = RM70 million

15. MATRADE repairs = RM120 million

16. Cost of new plane used by PM = RM200 million

17. InventQ irrecoverable debt = RM228 million

18. Compensation for killing crooked bridge = RM257 million

20. Lost in selling Augusta = RM510 million

21. Worth of AP given out in a year = RM1.8 billion

22. Submarines (future Muzium Negara artifacts) = RM4.1 billion

23. PSC Naval dockyard = RM6.75 billion

24. The Bank Bumiputra twin scandals in the early 1980s saw US$1 billion = RM3.2 billion in 2008 ringgit

25. The Maminco attempt to corner the world tin market in the 1980s isbelieved to have cost some US$500 million. = RM1.6 billion

26. Betting in foreign exchange futures cost Bank Negara Malaysia = RM30 billion in the 1990s.

27. Perwaja Steel resulted in losses of US$800 million = RM2.56 billion.

28. Use of public funds in the Valuecap Sdn. Bhd. operation to shore up the stock market = RM10 billion
29. Bank Islam scandal = RM 700 million losses.

30. The sale of M.V. Agusta by Proton for one Euro making a loss of €75.99 million =RM348 million.

31. Wang Ehsan from oil royalty on Terengganu from 2004-2007 = RM7.4 billion.

32. For the past 10 years since Philharmonic Orchestra wasestablished, this orchestra has swallowed a total of RM500 million.Hiring a kwai-lo CEO with salary of more than RM1 million per annum !!

33. In Advisors Fees, Mahathir was paid RM180,000, Shahrizat AbdulJalil (women and social development affairs) RM404,726 and Abdul HamidOthman (religious)RM549,675 per annum

34. The government has spent a total of RM3.2 billion in teaching Maths and Science in English over the past five years. Out of theamount, the government paid a whoppingRM2.21 billion for the purchaseof information and computer technology (ICT) equipments which it isunable to give a breakdown. Govt paid more than RM6k per notebook vsper market price of less than RM3k through some new consortiums thatsetup just to transact the notebook deal. There was no math &science content for the teachers and the notebooks are all with theteachers' children now.

35. The commission paid for purchase of jets and submarines to twoprivate companies Perimeker Sdn Bhd and IMT Defence Sdn Bhd amounted toRM910 million
.
36. RM300 million to compensate Gerbang Perdana for the RM1.1 billion "Crooked Scenic Half-Bridge"

37. RM1.3 billion have been wasted building the white elephantCustoms, Immigration and Quarantine (CIQ) facilities on cancellation ofthe Malaysia-Singapore scenic bridge

38. RM100 million on renovation of Parliament building and leaks

39. National Astronaut Programme = RM 40 million

40. National Service Training Programme, yearly an estimate of RM 500 million

41. Eye on Malaysia = RM30 million and another RM5.7 million of free ticket

42. RM2.4 million on indelible ink

43. Samy announced in September 2006 that the government paid compensation amounting to RM38.5 billion to 20 highway companies. RM380 million windfalls for 9 toll concessionaires earned solely from the toll hike in 2008 alone
.
44. RM32 million timber export kickbacks involving companies connected to Sarawak Chief Minister and his family.

45. Two bailouts of Malaysia Airline System RM7.9 billion. At atime when MAS incurring losses every year, RM1.55 million used to buy three paintings to decorate its chairman's office.

46. Putra transport system bailout which cost RM4.486 billion.

47. STAR-LRT bailout costing RM3.256 billion
.
48. National Sewerage System bailout costing RM192.54 million.

49. Seremban-Port Dickson Highway bailout costing RM142 million.

50. Kuching Prison bailout costing RM135 million
.
51. Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam bailout costing RM8.3 million.

52. Le Tour de Langkawi bailout costing RM3.5 million
.
53. Wholesale distribution of tens of millions of shares in BursaMalaysia under guise of NEP to cronies, children and relatives of BNleaders and Ministers worth billions of ringgits
.
54. Alienation of tens of thousands of hectares of commercial landsand forestry concessions to children and relatives of BN leaders and Ministers worth tens of billions of ringgits
.
55. Since 1997, Petronas has handed out a staggering RM30 billion in natural gas subsidies to IPPs who were making huge profits.In addition, there were much wastages and forward trading of Petronasoil in the 1990s based on the low price of oil then. Since the accountsof Petronas are for the eyes of Prime Minister only, we have absolutelyno idea of the amount.

56. RM5700 for a car jack worth RM50

57. Government-owned vehicle consumed a tank of petrol worth RM113 within a few minutes

58. A pole platform that cost RM990 was bought for RM30,000

59. A thumbdrive that cost RM90 was bought for RM480

60. A cabinet that cost RM1,500 was bought for RM13,500
61. A flashlight that cost RM35 was bought for RM143

62. Expenses for 1 Malaysia campaign paid to APCO worth of RM77million?

63. RM17 billion subsidy to IPP

dari FB Fazal Hatta

Read more ...

Kematian Noramfaizul : Pejuang Somalia tidak dapat bezakan bendera Amerika dan bendera Malaysia

Sesuatu perkara atau sesuatu benda mestilah ada puncanya. Ini berhubung dengan kematian Sdr Noramfaizul 39 tahun jurukamera Bernama.

Menurut maklumat dalam media kerajaan Somalia telahpun, mentaklimatkan secara terperinci kepada Misi Keamanan Kelab Putera 1Malaysia di bawah kelolaaan Aziz Trauma berhubung kondisi situasi bumi panas Somalia.

Antaranya, Malaysia adalah sebuah negara yg tidak dikenali oleh kumpulan pejuang-pejuang di Somalia. Kedua, senteimen ati AS teramat tinggi di kalangan penduduk negara berkenaan. Ketiga, masalah bendera malaysia yang hampir menyerupai bendera AS.

Mungkinlah selepas ini Najib 1 Malaysia akan mengeluarkan Slogan 1Malaysia 1 Amerika pulak. Sebab Malaysia teramat gila dengan 1 belaka.

Kedegilan pihak Malaysia, masalahnya adalah kedegilan Aziz Truma yang gilakan projek luar yang berprestij. Dengan menggadai nyawa petugas media yang teruja dengan kerja-kerja kesukarelawaan.

Seperti kata NUJ kepada wartawan, rata-rata wartawan kita tidak dilindungi dengan SOP. Tiada taklimat, tiada baju kalis peluru, tiada insuran dan semua tiada. Yang ada pada mereka adalah 1 niat dan 1 tekad.

Apa pun kita bersimpati dengan tugasan wartawan spt Noramfaizul dan rakan-rakan yang lain. ikhlas dan jujur dengan tugasan mereka.

Maka, menjadi ketua misi kemanusiaan dalam hal ini. Perlulah mengambil tanggungjawab. Ini adalah usaha dan ikhtiar beliau.

Masih banyak lagi kawasan kebuluran yang perlu dibantu, umat Islam Kemboja.

Justeru itu, akan datang kita minta Aziz Trauma ambil alih Program Bersamamu slot TV3. Kerana Kelab Putra Gila Publisiti.

Minta PM cepat-cepat ambil dan angkat Aziz, beliau orang yg teramat istimewa banyak idea. dan banyaklah juga duit negara yang habis dikerjakan olehnya.

Ada koporat taja kot misi kemanusiaan kali ini.....PERaNTaUKITE90


Kerajaan Somalia hari ini mengeluarkan laporan lengkap mengenai kematian jurugambar warga Malaysia, Noramfaizul Mohd Nor yang diserang hendap.

Antara yang berada dalam laporan tersebut ialah kekeliruan kumpulan-kumpulan pejuang membezakan bendera Malaysia dengan Amerika Syarikat.

“Kumpulan-kumpulan pejuang di Somalia tidak pernah dengar nama Malaysia. Dan sentimen anti Amerika (Syarikat), sangat tinggi di sini. Kami (kerajaan Somalia) sudah mengeluarkan garis panduan dan amaran mengenai sentimen anti Amerika Syarikat.

Tetapi pihak Malaysia berkeras mahu mempamerkan bendera Malaysia kerana misi ini adalah misi publisiti politik negara mereka.” Jelas jurucakap kerajaan Somalia.

Putera 1Malaysia: Ambil Iktibar, perbetulkan niat anda

Kematian jurukamera Bernama Noramfaizul 39 tahun di Somalia kelmarin amat mengejutkan Umat islam di malaysia. Dan yang paling menyediahkan adalah keluarga beliau. Kematian adalah sesuatu yang pasti dan ia adalah takdir ALlah SWT belaka. Semua yang hidup akan mati.

Namun demikian, langkah berani dan gila publisiti Putera IMalaysia bawah Naina ini haruslah dilihat kembali. Dengan mengambil pengalaman di mana-mana kawasan 'panas' dan kritikal dan risiko bahaya ketua Delegasi PUTERA 1MALAYSIA ini gagal mendapat pandangan pakar tentang situasi dan kondisi zon mogadhisu.

Justeru beliau kenalah bertanggungjawab, kerajaan Umno bawah PM1 Malaysia kena bertanggungjawab. Saraan dan masa depan 2 anak allahyarham perlu dibantu. jangan difikirkan, mereka kini menjadi anak yatim.

Aziz bertindak menjadi pelancong misi kemanusiaan. Ini semua menjadi iktibar. Kita tabik dengan niat dan usaha murni Putera 1Malaysia. tetapi niat mereka ini Allah sahaja yang mengetahuinya.

Membantu dan meringankan penderitaan umat sedunia, saudara seagama amat dimuliakan. anda ada;ah insan terpilih yang melakukan misi yang berbahaya ini. tahniah atas usaha gigih anda. tetapi adalah lebih baik tangan kanan yang memberi tangan kiri tidak mengetahuinya.

Teruskan niat murni anda, tetapi hati-hati...

Read more ...

Sejarah Pejuang Kemerdekaan : PAS cabar UMNO berdebat, ada UMNO berani?

KUALA LUMPUR, 4 Sept: Memandangkan Umno begitu berminat menggunakan isu sejarah pra-kemerdekaan negara dalam serangannya, PAS hari ini mengajak Umno untuk berdebat terbuka secara ilmiah untuk menangani isu ‘Siapakah layak digelar pejuang kemerdekaan sebenarnya?’ dalam sejarah tanah air sebelum Merdeka.

Menurut Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam satu kenyataannya hari ini, PAS melalui Lujnah Penerangan akan menghantar surat jemputan kepada Ketua Penerangan Umno dalam masa terdekat bagi menganjurkan satu perbahasan umum ilmiah tersebut atas dasar menghormati hak rakyat untuk membuat pernimbangan dan penilaian sendiri melalui hujah-hujah dari kedua-dua pihak kepada isu kedudukan tokoh-tokoh pejuang kemerdekaan yang dilupakan dalam sejarah negara.

Disebabkan serangan bertubi-tubi Umno yang kini berlangsung selama 9 hari ini, kata Tuan Ibrahim rakyat kini, terutamanya golongan muda yang celik internet terdedah dengan pelbagai maklumat mula membuka mata dan mulai bangkit mencari kebenaran dan membuat penilaian semula fakta sejarah yang dihilangkan selama ini oleh pihak pemerintah.

Fenomena terbaru untuk mencari kebenaran ini, katanya turut secara langsung menyedarkan rakyat bahawa mereka mesti bangun menuntut perubahan kepada kepimpinan negara sekarang demi satu masa depan baru yang lebih bertanggungjawab untuk kebaikan generasi akan datang.

“Selain itu, sebahagian besar waris pejuang kemerdekaan yang terkorban dalam menentang Inggeris kini sangat dukacita apabila mereka dicapkan sebagai golongan komunis, sedangkan mereka langsung tiada kena mengena dengan komunis. Waris Mat Indera yang ditemui juga sangat berdukacita dengan laporan tidak beradab media perdana yang mengaitkannya dengan komunis. Mereka yakin, hanya dengan tumbangnya kerajaan BN barulah fakta sejarah yang sebenar dapat ditegakkan.

Sehubungan itu, PAS sedia berdebat secara ilmiah terbuka dengan Umno pada bila-bila masa bagi menghurai kekusutan ini,” kata beliau, sambil menambah ia adalah satu penyelesaian konkrit kepada isu yang hangat dimainkan di media perdana kini.

PAS, katanya turut berasa simpati kepada kesan mendalam kepada waris Mat Indera dan tokoh-tokoh pejuang kemerdekaan yang lain yang bangun menentang penjajah tetapi jasa mereka digugurkan dan tidak diiktiraf dalam sejarah akibat terpaksa menanggung pelbagai tuduhan liar ‘pejuang-pejuang pertahanan sejarah versi Umno’ tanpa ruang untuk menjawab.

“Di sebalik tuduhan golongan ini, adakah mereka sengaja tak mengendahkan fakta-fakta pelbagai aspek, contohnya masa kejadian berlaku, kenapa kerajaan Johor mengiktiraf perjuangan mereka dan kenapa Mat Indera diberi tauliah mengajar agama di Johor – sehinggakan menggelar sesiapa yang memberikan pandangan berlainan terhadap versi sejarah mereka sebagai pengkhianat dan penyokong komunis?” soal beliau.

Menjawab tuduhan para pemimpin Umno bahawa PAS kini menyokong komunis, Tuan Ibrahim secara sindir berkata PAS hanya mampu ketawa besar mendengar tuduhan yang dilemparkan hanya kerana PAS ingin membela tempat tokoh-tokoh pejuang kemerdekaan yang dilupakan dalam sejarah tanah air.

“Tuduhan Umno ini bukan sekadar lawak terbesar, malah jenaka terbodoh abad ini kerana antara PAS dan perjuangan komunis langsung tidak ada titik persamaan.

Seperti kata Tuan Guru Presiden PAS, umum mengetahui ‘PAS adalah sebuah Parti Islam, dan kita menentang semua samada British, Jepun serta komunis. Umno pula akan menyokong mana-mana kumpulan yang berkuasa dan boleh memberi keuntungan kepada mereka’,” sindir beliau, yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

Tuduhan Umno terhadap PAS, katanya seolah-olah hendak menyamakan parti Islam ini dengan parti mereka yang terkenal kerana bertulang-belakangkan ‘kuasa dan hanya kuasa’ saja, di mana segala dasar boleh dijual-beli untuk tujuan mendapatkan kuasa.

Selain itu, tegas beliau tindakan Umno ini juga benar-benar menggambarkan parti tersebut ketandusan modal bagi menyerang PAS, yang saban hari dilihatnya sebagai parti yang semakin mampu memberikan tentangan terhebat kepadanya, malah menundukkannya dalam head-to-head pada PRU-13.

Read more ...

NAJIB GELISAH!!! Orang ketiga bersama Razak Baginda dan Altantuya bakal didedah

Barisan peguam dari Perancis yang menyiasat samada syarikat gergasi DCN membayar sejumlah besar wang dalam bentuk komisen dan imbuhan kepada pegawai atasan Malaysia termasuk PM Najib Razak akan member lapuran terkini berkenaan kes tersebut di London pada akhir bulan Sept ini.

Walaubagaimana pun, masih kurang jelas samada William Bourdon, yang diusir keluar dari Malaysia Julai lepas terlibat dalam pasukan yang menghadirir majlis ‘fundraiser’ yang dianjurkan oleh badan bukan kerajaan Suaram atau Voice of Malaysia, menurut pengarah Cynthia Gabriel, seorang lagi peguam terkenal Perancis iaitu Joseph Breham akan berada di London.

Breham dijangka mengambil alih dari Bourdon yang terpaksa berhenti selepas diusir. Breham nungkin akan mendedahkan secara terperinci rahsia yang diperolehi hasil siasatan kes tersebut.

Rakyat Malaysia yang mengikuti kes kompleks tersebut menjangka kan yang pihak peguam akan mengesahkan bahawa pihak ketiga yang terbang bersama Razak Baginda dan Altantuya Sharibu ke Macau dan Hongkong ialah Najib.

Pendedahan tersebut akan meruntuhkan langit politik Najib, yang mana kedudukan rating popularitinya menurun 6% ke 59% dalam tempoh 3 bulan.

“Kejatuhan angka rating tersebut agak serius dan mempunyai kesan kepada UMNo dan BN untuk mengambil perhatian dan membuat tindakan segera. Sebagai pemimpin kerajaan, mereka haruslah menyiasat sebab musabab penurunan ini,kenapa rakyat tidak gembira.

Hal ini bukan sesuatu yang hanya perlu untuk kesejahteraan politik mereka tetapi sebagai pemimpin yang bertanggungjawab yang dipilih oleh rakyat untuk menguruskan negara ini.kata Presiden transparency Malaysia,Ramon Navaratnam kepada Malaysia Chronicle.

Langit politik runtuh

Musuh-musuh politik Najib menunggu saat nya sahaja untuk menjatuhkan Najib. Sebarang pengesahan berkaitan Altantuya akan member peluang bagi mereka untuk membuat undi tidak percaya terhadap beliau walau pun beliau telah melafazakn sumpah dihadapan Al Quran yang beliau tidak kenal wanita tersebut.

Wanita jelita 28 tahun itu didakwa sebagai teman rapat kedua najib dan Razak . Wanita itu dibunuh di Malaysia dalam tahun 2006, dan 2 bekas pengawal peribadi najibtelah dihukum gantung sampai mati kerana membunuh wanita itu, walaupun kedua mereka tiada motif untuk bebuat demikian. Pegawai2 US dalam nota diplomatik mereka yang didedahkan di WikiLeaks mensidatkan perbicaraan terhadap kedua pengawal tersebut sebagai berat sebelah.rakyat Malaysia sendiri percaya kedua pengawal tersebut diarahkan untuk membunuh bagi mengelakkan dari wanita itu mendedahkan berkenaan komisen yang diambil oleh DCN.

Kedua –dua Bourdon dan Breham, yang merupakan peguam hak asasi terkemuka Perancis, dilantik oleh Suaram untuk menyiasat jika pembayar cukai telah di tipu secara tidak adil dan berlebihan oleh DCN.dalam proses siasatan tersebut, mereka perlu memeriksa urusaniaga antara baginda dengan DCN dan dipercayai mereka telah Berjaya negesan tiket penerbangan dan dokumentasi perjalanan yang menunjukkan pejalanan yang dibuat oleh Altantuya,Baginda dan lelaki ketiga misteri utnuk menjalankan urusan perniagaan DCN.

Keadaan menjadi kabur di Malaysia

Bourdon yang di usir secara mengejut dari Kuala Lumpur pada akhir Julai,dijadualkan untuk member kenyataan berkenaan pada peringkat kedua ‘ fundraiser’.Pengusiran beliau menimbulkan tandatanya dan berita tersebut tersebar luas.

Ini adalah satu kerajaan,walaupun mereka membelanjakan jutaan ringgit untuk perhubungan media dan perunding pengurusan yang sentiasa silap langkah dan menjerat diri.pengusiran peguam Perancis tersebut ialah contoh terbaru.Sekarang, buat pertama kalinya, semua perkara yang panas berkenaan skandal tersebut, termasuklah model yang di bunuh oleh pengawal peribadi PM-di siarkan dalam Washington Post.Hal ini menambahkan tandatanay kepada masyarakat. Kerajaan apakah yang ada Malaysia ini?Adakah Najib ini sebenar benar seperti yang beliau ingin gambarkan tentang diri beliau? Kata John Malott bekas duta AS ke Malaysia kepada Malaysia Chronicle.

Kementerian pertahanan Malaysia membeli 2 buah kapal selam Scorpene dan sebuah Agosta pada tahun 2002.Najib,menteri pertahanan ketika itu, terlibat dalam urusaniaga terebut yang ditentang hebat oleh pendapat umum kerana kos yang tinggi dan ketidaksesuaian kapal2 tersebut.Sehingga kini, masyarakt mensyaki bahawa kerajaan Malaysia masih melindungi fakta berkenaan kos sebenar urusniaga tersebut, terutamanya kos selenggaraan jangka panjang .

Kos yang paling hebat dipertikaikan ialah RM570 juts selanggaraan sokongan yang ditandatangani dengan Perimekar, sebuah frima berkaitan dengan baginda,yang juag bertindak sebagai perunding dalam hal ehwal jual beli kerajaan.

Kehadiran Rosmah dan rayuan Suaram untuk sumber kewangan

Pendedahan terbaru dari US atau nota diplomatic juga menimbulkan kesangsian terhadap dakwaan bahawa isteri Najib, Rosmah hadir di lokasi pembunuhan bersama dua pengawal tersebut. Bagaimanapun, berita tersbeut tidak menyatakan bahawa beliau bersih dari sebarang pembabitan dan melapurkan rakyat Malaysia tidak mempunyai kepercayaan terhadap integriti badan yang menyiasat kes pembunuhan Altantuya.

Di Perancis, membayar komisen utnuk mendapatkan sesuatu kontrak adalah salah di sisi undang-undangdan inilah sebabnya Suaram telah memulakan satu tindakan guaman terhadap DCN di Paris, selepas gagal mendapatkan kerjasam kerajaan Malaysia dan pihak berkuasa anti rasuh untuk menjalankan siasatan.

Setakat ini, Suaram telah menganjurkan 3 majlis bagi mengumpul dana bagi membayar yuran guaman ,jamuan makan malam di London ialah majlis yang ke empat.Bagaimanapun, menurut CCynthis, badan bukan kerajaan tersebut masih jauh dari sasaran kutipan dana dan memerlukan lebih dana lagi bagi membolehkan tindakan guaman tersebut berjalan lancar.

Read more ...

Kelab Putera kena bertanggungjawab, Mana Azeez jangan buat-buat sakit masuk hospital pulak?


SUBANG, 4 Sept — Keluarga terdekat Noramfaizul Mohd Nor mahu penganjur misi kemanusiaan ke Somalia, Kelab Putera 1 Malaysia memikul tanggungjawab atas kematian jurukamera Bernama TV itu kelmarin.

Kelab itu diketuai oleh ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Abdul Azeez yang juga Ketua Putera parti itu.

“Mereka (Kelab Putera 1 Malaysia) adalah pihak yang menganjurkan (misi) kemanusiaan. Mereka tidak boleh lepas tangan.


“Mereka seharusnya telah melakukan risikan awal. Ia negara asing,” kata
bapa saudara Noramfaizul, Abu Bakar Md Yasin bekas kakitangan awam Kementerian Pertahanan ini.

Seorang lagi bapa saudaranya, Md Tahir Md Yasin berkata kematian itu sepatutnya boleh dielakkan.
“Mereka seharusnya memakai baju kalis peluru. Ia bukan negara stabil,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Mary Francis, pakar psikologi yang merupakan salah seorang peserta misi kemanusiaan memberi pandangan yang seiring dengan kenyataan Tahir dengan berkata: “Mereka tiada jaket kalis peluru. Ini penting di negara yang berkonflik dan mereka seharusnya telah diberikan latihan secukupnya.”


Katanya, peserta pasukan ada memakai jaket kalis peluru ketika jenazah Noramfaizul dibawa pulang.

“Bagaimanapun ia sudah terlewat...” katanya
.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Senator Datuk Maglin Dennis D’Cruz berkata, wakil media misi sewajarnya telah diberikan latihan dan disediakan aspek keselamatan yang baik.

“Menyediakan jaket, kereta kalis peluru... seharusnya mereka disediakan tahap keselamatan tentera yang lebih baik,” katanya.


“Mereka seharusnya telah diberikan latihan zon perang. Peserta kali pertama (pula) tidak seharusnya dihantar,” kata beliau. - themalaysianinsider

Read more ...

BN bersusah payah jadi pembangkang?

Jelas, pilihanraya semakin hampir. Banyak isu yang dipaparkan oleh pihak parti kerajaan sekarang memberikan bayangan yang kuat yang pilihanraya sudah hampir tiba dan ada pandangan yang menyatakan pilihanraya akan di adakan pada penghujung tahun ini juga.Keputusan untuk memanggil pilihanraya ada di tangan Umno khususnya kepada Presidennya yang juga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Jika pilihanraya diadakan pada bulan November ianya merupakan penggal yang terpendek iaitu tiga tahun lapan bulan. Dalam sejarah pilihanraya negara penggal 1978 ke 1982 merupakan penggal yang hanya tiga tahun lapan bulan juga.

Keadaan ekonomi global yang dijangka akan bertambah buruk menyebabkan kemungkinan penggal pilihanraya kali ini akan menjadi penggal yang pendek kerana BN tidak mahu terjebak dalam situasi ekonomi global serta negara kita yang lebih buruk semasa pilihanraya nanti. Faktor ekonomi merupakan salah satu faktor terpenting dalam menentukan tarikh pilihanraya negara.

Oleh kerana desakan untuk mengadakan pilihanraya terawal yang mungkin maka BN yang belum lagi berkeyakinan tentang sokongan rakyat nampaknya menggunakan apa sahaja isu yang mereka anggap boleh melemahkan pihak pembangkang yang kian kuat dan kehadapan semasa ini.

Isu yang sedang di mainkan oleh pihak parti kerajaan khususnya Umno, ialah isu komunis dan Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS. Isu mengkomuniskan Mat Sabu itu dianggap isu yang terbaik bagi Umno untuk mengurangkan pengaruh PAS. Umno tidak mampu untuk mendapat sokongan rakyat melalui rekod dan menampilan cemerlang. Oleh itu Umno mengambil jalan dengan cara “discredit” pembangkang dan pemimpinnya.

Ucapan Mat Sabu di Tasek Gelugor beberapa hari yang lepas dianggap yang terbaik untuk mengalihkan pandangan rakyat terhadap isu yang sangat besar yang sedang dihadapi oleh Umno dan BN sekarang ini, iaitu isu persepsi rasuah yang menebal dan telah menjadi stigma yang kekal kepada Umno dan BN. Isu “Mat Sabu dan komunis” yang tidak menesabah ini juga diharapkan oleh Umno untuk memalingkan pandangan rakyat terhadap isu kenaikan harga barangan keperluan yang terlalu mahal pada masa ini.

Kalau diteliti ucapan Mat Sabu yang telah direkodkan di Tasek Gelugor itu tidak ada sepatah pun isu komunis di sebut oleh Timbalan Presiden PAS itu. Tetapi Utusan telah menulisnya dengan besar di dalam akhbar harian itu semata-mata untuk discredit PAS yang sedang mengembang pengaruhnya di kalangan rakyat berbilang kaum di negara ini.

Saya selalu menyebut di dalam tulisan saya di dalam blog saya ini yang segala isu yang ditimbulkan oleh Umno merupakan isu yang “counter productive” kepada BN dan Umno. Semua isu yang dimainkan oleh Umno akhir-akhir ini merupakan isu yang “self defeating” bagi parti pemerintah ini. Semakin hari rakyat semakin celek tetapi Umno terus terusan menggunakan isu yang memakan diri mereka sendiri.

Rata-rata orang ramai berpendapat yang Umno tidak mungkin berjaya untuk mendapat sokongan tambahan melalui rekod yang baik untuk parti itu. Isu Mohamad Sabu ini merupakan isu yang Umno anggap terbaik untuk memalingkan pandangan rakyat dari isu transformasi ekonomi dan politik yang tidak ada tanda-tanda kejayaannya. Pelan transformasi ekonomi tetap dan masih berada di dalam lab yang dihuni oleh Idris Jala di Jabatan Perdana Menteri.

Isu Mohamad Sabu ini juga diharapkan oleh Umno untuk menutup segala kesalahan dan kesilapan pihak pemerintah dalam menangani isu Bersih 2.0 dua bulan yang lepas. Bak kata Dr Mahathir, Umno sudah rosak sampai ke ususnya. Jika kata-kata seperti ini yang datangnya dari seorang bekas pemimpin negara yang di anggap besar oleh pengikutnya tentulah ianya satu pandangan yang sangat berasas, apatah lagi Dr Mahathir merupakan pengasas kepada parti Umno yang ada pada hari ini.

Hari ini Utusan telah meminta semua pihak menolak PAS sedangkan Utusan itu sendiri telah ditolak oleh pembaca dan kini Utusan hanya mempunyai pembaca tidak lebih dari seratus ribu sehari. Cara Utusan melakukan serangan yang merapu terhadap Mohamad Sabu itu seolah-olah meminta semua pihak melupakan kes rasuah di dalam kerajaan Umno dan semua kes salah guna kuasa yang berlaku begitu serius di dalam pentadbiran BN pada hari ini.

Isu komunis yang diputar belitkan oleh Utusan ini juga mungkin menjadi isu yang paling akhir sebelum pilihanraya yang akan datang ini. Jika Utusan ingin menjadi akhbar yang berintregiti akhbar ini mesti juga lah membesarkan isu rasuah yang secara sistematik yang dilakukan oleh parti-parti di dalam BN khususnya Umno.

Rasuah dilakukan secara sistematik melalui projek-projek infrastruktor dilaksanakan secara “negotiated tender” yang begitu mahal untuk dibayar oleh rakyat. Semuanya ini merupakan tindakan yang memerah rakyat yang sudah menjadi ketagihan kepada pemimpin-pemimpin Umno sekarang ini.

Jika Utusan sebenarnya bertanggungjawab ianya mestilah secara terbuka yang rasuah boleh di cegah kerana kerajaan Pulau Pinang telah berjaya mengelakan dari ketirisan dalam urusan mengurus wang rakyat dan telah memberikan keuntungan kepada rakyatnya yang berbilang kaum itu.

Kenapa Utusan tidak mengenengahkan kejayaan P. Pinang yang melaksanakan pentadbiran secara “transparent” tanpa berat sebelah kepada mana kaum dan agama. Contohnya banyak kontraktor Bumiputera berjaya mendapatkan tender secara terbuka. Kerajaan P. Pinang tidak memilih bulu, siapa yang ada meritnya dialah yang berjaya mendapatkan projek-projek kerajaan negari itu.

Di sebaliknya Umno yang dikatakan berjuang untuk Melayu itu hanya menggunakan isu keistimewaan Melayu itu untuk kroni-kroni dan pengampunya dan ramai kontraktor Bumiputera tidak mendapat apa-apa kerana segala projek yang hendak di laksanakan sudah ditentukan siapa yang akan mendapatnya, dan selalunya hanya kroni-kroni nya sahaja yang akan mendapatkannya. Kontraktor Melayu yang tidak masuk dalam senarai kroni hanya menganga denagn air lior meleleh hingga ke dagu.

Saya pernah menulis yang Umno itu hanya untuk beberapa orang yang eksklusif sahaja. Ahli-ahli yang ramai itu hanya dijadikan seperti kerbau-kerbau di sawah, gunanya hanyalah untuk membajak sawah dan hasil padinya dibaham oleh tikus-tikus yang liar di dalam kepok padi sahaja.

Melayu yang lain hanya mendapat sekam-sekam padi sahaja dan itulah yang digunakan oleh pemimpin kita untuk memujuk orang Melayu menyokong mereka melalui subsidi gigi palsu, lembu pawah, kambing pawah dan berbagai-bagai lain yang tidak bernilai untuk rakyat yang memerlukan peluang untuk membangun bagi berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah di antara kaum di negara kita ini.

Sekarang pilihanraya hampir tiba dan jika kerajaan yang memerintah benar-benar sebuah kerajaan yang adil di dalam pilihanraya kali ini, peluang untuk semua parti untuk mendekati rakyat melalui media masa perdana wajar diberikan kepada pembangkang juga. Jika ini diberikan, maka peluang untuk sesiapa untuk memfitnah dan berbohong dengan rakyat akan dapat dikurangkan. Rakyat perlu diberikan “accessibility” yang seadil-adilnya kepada semua pihak.

Yangt terlalu berkurangan bagi pihak BN ialah kejayaan yang benar-benar “organic” dalam melaksanakan dasar-dasar dan perancangan serta transformasi ekonomi dan politik negara yang dijanjikan oleh BN sekarang ini. Kejayaan perancangan yang diumumkan oleh kerajaan baru-baru ini tidak nampak lagi kejayaannya maka untuk menutupi malu pihak pemerintah bertindak menyerang parti-parti pembangkang habis-habisan dengan isu-isu yang mengarut.

Serangan BN itu seperti serangan parti yang membangkang. Kenapa begitu? Kenapa mengambil “attribute” parti yang membangkang….menghina pihak lain di mana-mana. Parti pembangkang pun tidak berbuat demikian. Tindakan defensif sambil menyerang secara “offensive” yang dulunya dilabelkan oleh BN sebagai sifat pembangkang, kenapa pula BN melakukan perkara yang sama?

Kalau BN bersikap seperti pembangkang semasa masih berkuasa, adakah itu tanda-tanda awal yang BN akan menjadi pembangkang selepas pilihanraya nanti? Kenapa bersusah payah sangat nak jadi pembangkang?

Ramai juga rakyat yang mahu melihat Umno duduk di kerusi pembangkang di Dewan Parlimen dan Dewan-Dewan Lagilatif di negeri-negeri. Ibarat main gasing: kalau dah selalu memangkah kali ini elok juga mengambil giliran untuk memusing gasing. Biarlah pihak lain pula mengambil giliran untuk memangkah./aspan alias

Read more ...

TAMAK!!! UMNO mahu bertanding kerusi parti komponen BN lain

Sudah ternyata Umno tidak mahu memberi ruang kepada rakan-rakannya di dalam Barisan Nasional (BN) dan kini telah lebih berani menonjolkan kuasa ketuanannya dengan mengarahkan parti-parti komponen BN yang tidak menunjukkan prestasi yang memuaskan pada pilihanraya umum yang lalu agar segera menyerahkan kerusi-kerusi yang diperuntukan itu kepada Umno untuk ditandingi.

Naib-presiden Umno Datuk Mohd Shafie Apdal dengan nada yang keras menyatakan bahawa parti-parti komponen BN perlu rela menyerahkan kesemua peruntukan kerusi-kerusi mereka yang kalah tiga tahun yang lalu dengan alasan bahawa sekiranya Umno bertanding, parti itu akan dapat memenangi kembali kerusi-kerusi tersebut untuk BN.

Selain daripada itu, naib-presiden Umno itu juga menyebut bahawa nasihat beliau kepada parti-parti komponen BN agar menyerahkan kesemua kerusi-kerusi yang kalah dan yang tidak yakin kepada Umno adalah juga berdasarkan semangat perkongsian kuasa di antara satu sama lain di dalam BN.

Nampaknya Umno telah beriah-riah dengan nada bongkaknya menunjukkan kuasa ketuanannya terhadap parti-parti komponen BN dan langsung tidak menghormati kesaksamaan yang sepatutnya ditunjukkan sesama rakan di dalam gabungan BN tersebut.

Jadi apakah gabungan BN ini yang sebenarnya? Hanya Umno yang berkuasa penuh untuk menentukan calon-calon rakan parti-parti komponen BN dan bukannya kepimpinan parti-parti komponen BN itu sendiri.

Sebab itulah kita sering mendengar kenyataan yang dibuat oleh beberapa pemimpin parti komponen BN khususnya daripada MCA, Gerakan, MIC dan PPP yang mengatakan bahawa mereka akan menyerahkan kepada pengerusi BN (selaku presiden Umno) untuk menentukan calon-calon daripada parti mereka.

Nampaknya para pemimpin parti-parti komponen BN langsung tidak mempunyai kuasa penentu di dalam parti masing-masing dan masing-masing dengan mentah-mentah menyerahkan nasib mereka kepada presiden Umno untuk menentukannya.

Pada pilihanraya umum yang lalu, Umno menang 79 kerusi parlimen, sementara Gerakan hanya mendapat 2, LDP 1 kerusi, MCA (15), MIC (3), PBB (14), PBRS (1), PBS (3), PRS (6), SAPP (3), SUPP (6), manakala Upko (3).

Untuk kerusi dewan undangan negeri (DUN) pula, Umno mendapat 239 kerusi, Gerakan (3), LDP (2), MCA (32), MIC (7), PBRS (1), PBS (12), SAPP (5) dan Upko (6). Walaubagaimanapun BN hilang beberapa kerusi parlimen dan DUN apabila SAPP mengambil keputusan nekad untuk keluar daripada BN pada penghujung 2008 yang lalu dengan alasan BN tidak memanfaatkan rakyat jelata di Sabah dan Sarawak.

Sejauh manakah para pemimpin parti-parti komponen BN akan dapat bertahan dengan sikap angkuh dan bongkak yang sering ditunjukkan oleh Umno dan ketuanan mereka terhadap rakan-rakan parti komponen BN ini? Atau mereka ini hanya rela ditindas semata-mata ingin mengekalkan jawatan dan kedudukan mereka di dalam kerajaan?

Cadangan SUPP, MCA dan Gerakan keluar BN?

Sebelum ini terdapat desas desus yang menyatakan bahawa pemimpin SUPP telah menemukan rakan sejawat mereka daripada MCA dan Gerakan secara rahsia untuk menentukan sama ada mereka akan dapat membentuk satu gabungan yang baru jika sekiranya ketiga-tiga parti tersebut keluar daripada BN.

Bagaimanapun pertemuan tersebut gagal mencapai sebarang kata sepakat mengenai cadangan keluar BN tersebut kerana masing-masing takut kehilangan kedudukan mereka di dalam kerajaan.

Krisis dalam Gerakan

Yang paling getir kini adalah presiden Gerakan Dr Koh Tsu Koon yang baru-baru ini menghadapi kritikan yang hebat daripada beberapa bekas pemimpin parti tersebut yang menyatakan kelemahan beliaulah yang telah menyebabkan Gerakan terus ditelan arus perubahan politik sekarang.

Ada di kalangan akar umbi parti tersebut turut menyalahkan Dr Koh dan rakannya di Pulau Pinang, pengerusi jawatankuasa perhubungan negeri Dr Teng Hock Nan atas kekalahan teruk parti di negeri tersebut pada pilihanraya umum yang lalu dan terlalu tunduk kepada desakan serta pelbagai asakan daripada Umno.

Rakan-rakan BN yang lain

Rakan-rakan komponen BN yang lain seperti MCA, MIC, PPP dilihat tidak banyak menghadapi masalah kerana mungkin pemimpin mereka masih kuat dan tidak ada yang berani mencabar ataupun mereka ini telah berjaya mengekang sebarang tentangan yang bakal tercetus di dalam parti masing-masing.

Komponen-komponen BN di Sarawak juga dilihat tidak banyak bermasalah, kecuali PRS dan SPDP yang sering bersaing sesama sendiri, manakala SUPP yang kini dilanda krisis kepimpinan ekoran kekalahan teruk dalam pilihanraya negeri yang lalu bakal mengadakan persidangan perwakilannya tidak lama lagi yang akan melihat kesemua jawatan utama di dalam parti tersebut akan dipertandingkan.

Di Sabah pula, Umno dilihat tidak menghadapi sebarang saingan, kerana komponen BN kedua terbesar PBS masih tunduk kepada kehendak Umno. PBRS and LDP pula adakala menunjukkan ketidak puashati mereka terhadap pucuk pimpinan BN negeri di dalam beberapa isu dan cadangan pengagihan kerusi dan jawatan-jawatan kerajaan.

Sampai bilakah kesemua parti-parti komponen BN ini rela tunduk kepada ketuanan Umno sehinggalah sanggup kehilangan taring dan maruah masing-masih? Terpulanglah kepada diri mereka masing-masing./mc

Read more ...

TU DIA!!! Dah 3 Syawal pun UMNO masih laung Takbir Raya

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-IYakHF9bavm4K2PRIXfr-K0Zt3UzsFIOM5vNMpvXZi-T967ZevLvIPnE5cPNG6fNMJNaU9zBe7uW9gGTyhvOwXeOivyTGoe7hNMumlo0yett9e0-ODUvTHIDRsljmWVpveYjXdpz570T/s400/takbir.jpgJELI, 4 Sept: Umat Islam di negara ini sedia maklum laungan takbir Hari Raya Aidilfitri hanya sunat dikumandangkan sebelum solat sunat Aidilfitri diadakan.

Berlainan dengan dengan Hari Raya Aidiladha di mana takbir raya boleh dialunkan sehingga tiga hari iaitu hari-hari tasyrid.

Namun lain pula yang berlaku di rumah terbuka Ketua Umno Jeli, Datuk Mustapa Mohamad pada 3 Syawal lalu apabila laungan takbir dikumandangkan pada hari raya ketiga.

Seorang penduduk mendakwa pemimpin Umno terbabit bersama anggota jawatankuasanya bertakbir beramai-ramai pada program hari terbuka yang diadakan di Darul Falah.

“Saya pun hairan mengapa pula bertakbir raya pada 3 Syawal, sedangkan setahu saya takbir Hari Raya Aidilfitri hanya disunatkan sebelum solat sunat Aidilfitri.

“Namun lain pula yang berlaku di kediaman Datuk Mustapa apabila mereka bertakbir Hari Raya pada 3 Syawal. Sekali ingat hendak gelak juga,” katanya yang enggan dikenali.

Seorang lagi pula mendakwa orang ramai yang hadir tidak mengikut pemimpin Umno bertakbir, sebaliknya asyik melihat sahaja gelagat mereka.

Seorang guru agama dari Pondok Sungai Durian berkata, umat Islam hanya disunatkan bertakbir Hari Raya Aidilfitri sebelum solat hari raya dan selepas itu tidak lagi disunatkan.

“Hendak bertakbir pada waktu lain tidak menjadi kesalahan tetapi masanya sudah habis kerana takbir pada Hari Raya Aidilfitri disunatkan sebelum solat sunat Aidilfitri.

“Kalau hendak buat juga tidak ada lagi pahala sunat seperti diajar agama Islam. Amalan bertakbir itu berlaku di luar waktu ditetapkan,” katanya ketika dihubungi di sini.

Timbalan Ketua Penerangan PAS Kelantan, Ustaz Ahmad Baihaki Atiqullah berkata, nampak sangat pemimpin Umno tidak mengambil berat solat agama apabila melakukan perkara mengikut akal semata-mata.

Katanya, budak sekolah rendah pun tahu disunatkan bertakbir pada Hari Raya Puasa sebelum solat sunat Aidilfitri.

“Mungkin juga mereka bertukar dengan bertakbir Hari Raya Haji yang disunatkan sehingga tiga hari,” ujarnya.

Sebelum ini bekas Ketua Umno Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali dikatakan pernah mengajak orang ramai menunaikan solat hajat selepas solat Asar.

Read more ...

UMNO bukan pejuang sebenar kemerdekaan

PARIT BUNTAR , 4 Sept. : Perjuangan menuntut kemerdekaan bukan dipelopori Umno/Perikatan, tetapi pemimpin dan pertubuhan dilabelkan radikal serta berhaluan kiri oleh British.

Ahli Jawatankuasa Pas Parit Buntar, Adnan Abd Rahman berkata, Umno dan Perikatan hanya menyambung usaha menuntut kemerdekaan setelah pemimpin itu ditahan British.

Menurutnya, pada 1948, Ustaz Abu Bakar Al-Baqir, Dr Burhanuddin Al-Helmy dan Ahmad Boestamam adalah antara pemimpin yang dipenjarakan oleh British kerana memperjuangkan kemerdekaan.

“Manakala pertubuhan Melayu seperti Hizbul Muslimin, Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Angkatan Pemuda Insaf (API) Angkatan Wanita Sedar (AWAS), Baris Tani Se-Malaya (BATAS), Majlis Agama Tertinggi Se-Malaya (MATA) diharamkan oleh British,” katanya ketika ditemui Sinar Harian. Adnan berkata, keberanian perlu ada untuk merungkai semula fakta sejarah dan memberi pertimbangan adil dalam mendedahkan pengorbanan pejuang untuk memerdekakan negara ini.

Katanya, oleh itu, selagi fakta sejarah sebenar dirahsiakan dengan menonjolkan pejuang kemerdekaan secara selektif dan menafikan peranan pemimpin dan pertubuhan lain, selagi itulah semangat meraikan kemerdekaan secara bersama tidak akan tercapai.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pemuda Pas Parit Buntar, Hairul Nizam Ishak (gambar) berkata, kenyataan Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu dalam satu ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang pada 21 Ogos lalu yang diputarbelitkan media perdana khususnya akhbar Umno sehingga menjadi kontroversi.

Menurutnya, isu serangan ke atas balai polis Bukit Kepong pada 1950 merupakan serangan ke atas sarang penjajah British bukannya kepada anak bangsa sendiri.

“Pada 23 Februari 1950 adalah manifestasi kemarahan rakyat terhadap penjajah British, namun sejarah itu diselewengkan oleh Umno/BN,” katanya.

Hairul Nizam berkata, pada zaman dijajah British, sesiapa sahaja yang menentang mereka akan di cop golongan berhaluan kiri atau komunis.SH

Read more ...