Monday, April 11, 2011

Najib tak terkata apa, Taib tak mahu berundur

Najib "dibelasah" di hadapan pengundi Sarawak selepas
Taib Mahmud umumkan yang tidak akan letak jawatan!! Kah kah kah...

Undur-kekal Taib: BN kini diheret PR

Walaupun belum sampai ke tahap untuk menggulingkan kerajaan Barisan Nasional di Sarawak, namun Pakatan Rakyat sekurang-kurangnya berjaya untuk mengheret Barisan Nasional ke dalam gelanggangnya pada pusingan awal PRN Sarawak 2011.


Sentimen "Undur Taib" semakin memuncak di kawasan bandar majoriti Cina, sehingga BN mulai tertekan dalam suasana sedemikian.


Ramai yang akan bersetuju bahawa suasana di bandar-bandar utama Sarawak kini tidak berbeza dengan suasana PRU ke-12 pada tahun 2008, yang akhirnya mencetuskan "tsunami politik" untuk menafikan majoriti dua pertiga BN, selain empat kerajaan negeri beralih tangan kepada pembangkang (tidak termasuk Kelantan yang pada asalnya di bawah PAS).


Antara persamaannya yang mungkin paling menakutkan BN adalah wang dermaan yang dikutip dari khalayak ramai yang menghadiri ceramah politik - sehingga mencatat puluhan ribu ringgit Malaysia - dibaca sebagai tanda rakyat komited kepada agenda perubahan.

Najib akhirnya memberi jaminan bahawa Taib Mahmud akan berundur selepas PRN Sarawak, tanpa menyebut tarikh mahupun menamakan penggantinya.

Pengumuman sedemikian tidak memberi jaminan yang lebih daripada pengumuman sebelum terbubarnya DUN Sarawak, selain mengulanginya buat kali kedua.


Jaminan yang mengundang malapetaka


Pakatan Rakyat, terutamanya DAP semestinya mengambil kesempatan untuk mengasak agar BN membuat pengumuman terperinci, termasuk jadual waktu Taib Mahmud mengundur, penggantinya dan sebagainya.


Malah, Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution menunjukkan satu keratan akhbar pada 7 November 1995 yang memetik Taib Mahmud bahawa beliau akan berundur dalam masa lima tahun.


Kesemua ini cukup untuk menyanggah jaminan daripada Najib dan Taib Mahmud.


Walau bagaimanapun, langkah Najib untuk mengulangi jaminan yang sama semalam - walaupun berniat untuk meredakan ketidakpuasan rakyat, tetapi mungkin mengundang malapetaka di sebaliknya.


Pertama, beliau menafikan bahawa Taib Mahmud adalah liabiliti, atau beban kepada BN.


Selagi Najib enggan mengakui masalah yang ada pada Taib, maka pembangkang mempunyai alasan yang cukup untuk mempertikaikan keikhlasan Najib.


Keduanya, pengumuman Najib boleh ditafsir sebagai "campur tangan dari Semenanjung", sentimen yang cuba diwujudkan sepanjang kempen BN Sarawak untuk menangkis serangan PR.


Sentimen inilah yang dipermainkan supaya rakyat menolak parti politik dari Semenanjung.


Namun, senjata ini sekarang mungkin makan tuannya kerana Najib dari Semenanjung dilihat bersuara untuk menentukan kekal-undur Ketua Menteri Sarawak.


Pergolakan kuasa dalaman


Lebih ketara, pengumuman ini semestinya menempangkan Taib Mahmud sebagai Ketua Menteri, dan membuka lembaran baru pergolakan kuasa dalam PBB sendiri.


Keadaannya mungkin sikit berbeza, namun ada persamaannya jikalau dibandingkan dengan Gerakan di Pulau Pinang pada tahun 2008.


Setelah Presiden Gerakan Koh Tsu Koon berundur dari jawatan KM Pulau Pinang untuk bertanding di kawasan parlimen, tanpa menamakan penggantinya, maka berlakulah pergelutan dalaman antara beberapa orang calon yang melihat dirinya layak untuk menyandang jawatan KM.


Kesudahannya seperti yang disaksikan, Gerakan kehilangan kuasa kerajaan negeri di Pulau Pinang. Senario ini mungkin sukar diulangi di bumi kenyalang, namun ia sudah memadai seandainya BN gagal mempertahankan majoriti dua pertiga di Sarawak.


Dan seandainya SUPP (yang berperanan seperti MCA di Semenanjung) mengalami kekalahan yang besar, maka ia merupakan tamparan sengit kepada slogan 1Malaysia oleh Najib Razak.


Lanskap politik kemudiannya...


Jikalau keputusan PRN Sarawak 2011 menyaksikan pengundi Cina tetap memihak pembangkang, maka senario ini bakal meletakkan Najib dalam keadaan dilema.


Mencurahkan lebih usaha untuk memikat hati pengundi Cina, atau mengambil langkah drastik untuk "menghukum" pengundi Cina yang tidak menyokong BN - semestinya akan menjadi perbalahan pendapat dalam UMNO dan BN sendiri.


Silap selangkah Najib dalam membuat keputusan bakal meletakkan tanda noktah pada tempoh jawatan PM-nya.


Justeru itu, apa yang boleh dilakukan oleh Najib dan regimnya sekarang adalah menabur "gula".


Peruntukan demi peruntukan ditabur untuk memastikan kemenangan BN dalam PRN Sarawak, pertarungan yang bakal mempengaruhi semangat BN untuk menghadapi PRU ke-13.


Namun demikian, Najib semestinya sedar bahawa pendekatan sedemikian tidak boleh dikekalkan selama-lamanya.


Sebelum PRU ke-12, BN menang dalam PRK Machap dan Ijok, setelah menabur "gula pilihan raya" yang bernilai puluhan juta ringgit. Akhirnya kemenangan itu terbukti hanyalah pembohongan yang dibeli dengan wang ringgit.


Demikianlah dilema yang dihadapi Najib Razak, atau lebih tepat sebenarnya, kebuntuan yang dihadapi Barisan Nasional sekarang.

Read more ...

Najib kata Taib akan berundur, Taib kata tunggu beberapa tahun lagi


http://dinmerican.files.wordpress.com/2010/08/taib-mahmud.jpgKetua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud membayangkan beliau hanya akan bersara dalam “beberapa tahun lagi” - pendirian yang ditegaskan selepas 24 jam Datuk Seri Najib Razak mengumumkan peralihan kepimpinan di Sarawak boleh disaksikan dalam waktu terdekat selepas pilihan raya negeri.

Pengundian pilihan raya negeri akan diadakan Sabtu ini.


Apabila masa itu tiba nanti, kata Taib (gambar), beliau mahu generasi muda Sarawak meneruskan sokongan kepada pemimpin yang akan mengambil alih kepimpinan negeri daripadanya.


Taib yang menerajui kerajaan negeri sejak 30 tahun lalu merupakan Ketua Menteri paling lama memegang tampuk kepimpinan Sarawak.


Kata Taib, sokongan mereka penting bagi memastikan segala usaha pembangunan dan kemakmuran yang ditempa untuk Sarawak dapat dilaksanakan.


“Apabila saya berhenti nanti dalam beberapa tahun (lagi), saya ingin hendak melihat generasi awaklah yang akan menyokong orang yang akan menyambut kuasa daripada saya memelihara Sarawak terus benar-benar maju dan benar-benar mewah sekali,” kata beliau ketika berucap pada konsert 1 Malaysia yang diadakan di Padang Merdeka di sini malam ini.


Najib juga hadir sama pada majlis malam ini.


Kenyataan Taib itu adalah bayangan pertama peralihan kuasa sejak isu itu timbul dalam pilihan raya negeri 2011.


Selepas mengumumkan pembubaran Dewan Undangan Negeri pada 21 Mac lalu, Taib berkata, beliau akan melepaskan jawatannya selepas pilihan raya negeri ke-10 ini.


Malam tadi, dilihat seolah-olah sudah merasai rasa tidak puas hati di kalangan penduduk Sarawak terhadap Taib, Najib dalam mesej pertama sempena kempen enam hari menjelang hari penentuan Sabtu ini menegaskan perubahan kepimpinan akan dilaksanakan secepat mungkin selepas pilihan raya.


Bagaimanapun kepimpinan Pakatan Rakyat termasuk Ketua Umumnya Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak percaya jaminan Najib itu akan menjadi kenyataan memandangkan Taib pernah membuat janji untuk berundur tetapi tidak ditunaikan.


Berucap pada perhimpunan 1 Malaysia di stadium tertutup Majlis Bandaraya Kuching Selatan di sini semalam, Najib yang juga Perdana Menteri dan Pengerusi BN menggesa orang ramai tidak risau mengenai kedudukan Taib yang telah pun bersetuju untuk meletakkan jawatan apabila tiba masa yang sesuai.


“Percayalah saya, percayalah saya, apabila tiba masa yang sesuai, kami akan laksanakan yang ini (peralihan kepimpinan). Jangan cepat dan percaya dengan pembohongan pembangkang,” kata Najib.


Najib berjanji bahawa perubahan dalam kepimpinan tertinggi sudah pun disusun dan “perubahan secara tiba-tiba” akan menyebabkan ketidaktentuan di negeri bumi Kenyalang itu.


“Tuan-tuan dan puan-puan, jangan risau. Kami telah mengadakan perancangan agar perubahan akan berlaku dalam kepimpinan tinggi Sarawak, sebagaimana telah dirancang dan perubahan yang telah disusun,” katanya lagi.


Najib memberi jaminan itu ketika kempen pilihan raya terus dibayangi dakwaan mengenai rasuah dan salah guna kuasa Taib, yang merupakan ketua menteri paling lama berkuasa itu.


Kepimpinan Taib genap 30 tahun pada 26 Mac lalu.

Read more ...

Orang Iban akan conteng bulan

SANTUBONG, 12 April: Kaum Iban terbukti tidak dapat menyembunyikan lagi kemarahan mereka terhadap pemimpin BN Sarawak yang sudah lebih 30 tahun menindas mereka.

Kemarahan dan rasa tidak puas hati mereka diluahkan dalam satu majlis bersama calon PAS Tanjung Datu, Nani Sahari dan beberapa pimpinan PAS pusat malam tadi di rumah salah seorang penduduk Iban di Kampung Sungai Limo, lebih kurang 20 kilometer dari pekan Lundu.

AJK Bahagian Iban PKR bagi Dun itu, Hamden Ak Sedi dalam ucapannya dengan penuh semangat menyeru penduduk Iban agar tidak lagi memberi peluang kepada BN pada pilihan raya kali ini.

Beliau sebaliknya meminta mereka memberi undi kepada Pakatan Rakyat yang disifatkan sebagai ikhlas membela nasib mereka khususnya mengenai masalah pemilikan tanah adat yang sudah bertahun-tahun membelenggu mereka.

Beliau yang berucap dalam Bahasa Iban meluahkan kemarahannya kepada kepimpinan BN yang penuh dengan salah guna kuasa dan rasuah.

"Sudah lama kita undi mereka, tapi apa yang kita dapat? Masalah kita tidak pernah selesai.

"Mereka terus senang lenang,kita masih begini juga," katanya.

Sementara itu, wakil ketua kaum Iban, Goh Kine Chong meminta ahli Parlimen Pakatan Rakyat membawa masalah tanah adat ini ke Parlimen kerana katanya mereka tidak mampu lagi berbuat apa-apa.

"Penduduk sini terima sahaja sesiapa yang masuk tapi harapan kami menggunung agar calon yang menang ini dapat mendengar luahan hati kami.

"Kami sangat berharap ahli Parlimen yang ada ini dapat membawa masalah kami ke Parlimen dan membela nasib orang Iban," katanya sambil memandang ke arah Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan Bendahari PAS, Dr Hatta Ramli yang merupakan ahli Parlimen Kubang Kerian dan Kuala Krai.

Goh turut mendakwa kaum Iban dan Dayak sudah lama dianak tiri BN apabila membiarkan seorang sahaja penghulu mentadbir hampir 5000 penduduk kaum itu.

"Seorang penghulu sahaja tidak mampu mentadbir penduduk yang ramai.

"Sebab itu masalah tanah tidak dapat dipertahankan.

"Dulu saya memang orang BN tapi bila melihat BN tidak bersungguh membantu kami, saya berfikir untuk menukar undi saya," katanya yang merupakan bekas kaunselor di sebuah sekolah di Sarawak.

Hampir 100 penduduk Iban memenuhi rumah dan perkarangan rumah malam tadi.

Mereka menunjukkan riak wajah gembira menyambut kehadiran PAS dan mendengar ucapan Salahuddin dan Dr Hatta dengan penuh semangat.

Nani turut berucap dengan meminta mereka memberi undi kepadanya agar beliau dapat membawa masalah mereka ke sidang Dun Sarawak.

"Nanti conteng (pangkah) bulan, jangan conteng BN. Berilah kepercayaan kepada saya, jangan terpedaya dengan janji kosong BN," katanya disambut tepukan daripada penduduk.

Read more ...

'Tsunami 'di Sarawak lebih hebat dari dijangkaKUCHING 12 April : Angin perubahan yang bertiup kencang di Sarawak dilihat lebih hebat daripada apa yang berlaku ketika tsunami politik pada Pilihan Raya Umum 2008.

Malah menurut Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul, perubahan landskap politik yang bakal berlaku di Bumi Kenyalang itu adalah 1,000 kali ganda daripada apa yang berlaku semasa PRU12.

"Saya lihat keadaan yang amat menakjubkan di Sarawak. Pendidikan politik kepada rakyat Sarawak yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat benar-benar telah membawa hasil yang di luar jangkaan kita.

"Sama ada perubahan ini akan membawa kepada undi Pakatan Rakyat adalah soalan kedua tetapi apa yang lebih penting kesedaran politik rakyat Sarawak berada pada tahap yang tinggi," kata beliau ketika di temui TV Selangor.

Johari berkata "politik mee segera" dan curahan imbuhan kepada pengundi di negeri ini mungkin tidak lagi dapat membantu Barisan Nasional mengekalkan kuasa mereka apatah lagi kini sentimen anti-Taib amat jelas di seluruh pelusuk Sarawak.

Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat, Kapten Dr M.R. Summugam pula berkata, pengamatan beliau sejak 1994 mendapati penduduk Sarawwak kini sedar mereka sudah mempunyai parti alternatif yang mempunyai kapasiti, pengalaman serta kredibiliti untuk mentadbir negeri ini.

"Ini berdasarkan kepada pentadbiran negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat di Semenanjung yang menjadi model dan rangsangan kepada kebangkitan dan semangat baru untuk membuat perubahan," kata Dr Summugam.

Kata beliau perubahan pemikiran politik rakyat Sarawak adalah satu hukum alam yang pasti berlaku apabila masyarakat tidak lagi boleh menerima kezaliman dan penindasan yang dilakukan oleh BN terhadap mereka sejak 50 tahun lalu.

Read more ...

Kejutan bakal berlaku, Najib mungkin tak balik sampai hari mengundi

Kedudukan BN Sarawak Tergugat, Paksa PM Berkampung Di Bumi Kenyalang


SHAH ALAM 12 APRIL : Kerisauan yang tidak dapat dibendung lagi mengakibatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak terpaksa berkampung di bumi Sarawak sepanjang kempen pilihanraya negeri itu.

Ketua Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin berkata, kepimpinan rakus Taib Mahmud mengakibatkan Najib khuatir bakal kehilangan banyak kerusi pada pilihanraya negeri hujung minggu ini akibat dari kebangkitan rakyat menentang pemerintahan Taib.

" Setelah sekian lama, di bawah Taib yang begitu rakus merompak dan memperbodohkan rakyat, maka kali ini nampaknya rakyat sarawak sudah mula bangkit menyatakan ketidak puasan hati secara terbuka.

" Pilihanraya negeri Sarawak juga dilihat satu medan yang penting untuk menterjemah 'mood nyah Taib dan selamatkan Sarawak'," kata Badrul atau lebih dikenali sebagai Chegu Bard dalam satu kenyataan media hari ini.

Taib semalam sekali lagi membayangkan bahawa beliau akan bersara, namun menegaskan ia hanya akan berlaku dalam "tempoh beberapa tahun lagi".

Kenyataan itu dilihat bercanggah dengan pengumuman Najib kelmarin yang mengumumkan akan berlaku peralihan kepimpinan dalam masa terdekat.

" Menyedari hakikat tersebut, Najib selaku Presiden BN sebelum pilihanraya sudah memulakan rundingan untuk proses pengunduran Taib, namun oleh kerana takut dengan ugutan Taib, jentera BN akan berada di luar kawal jika Taib tidak menerajui BN dalam pilihanraya negeri kali ini, maka Najib bersetuju Taib terajui jentera pilihanraya negeri tetapi akan berundur sebaik sahaja selepas itu.

" Namun setelah memulakan mood kempen disedari sememangnya rakyat menolak Taib sepenuhnya dan tanpa selindung Najib mengumumkan Taib akan berundur dalam masa terdekat. Najib sendiri panik akan kehilangan banyak kerusi di Sarawak maka dia sendiri terpaksa berkampung di Sarawak," katanya lagi.

" Najib panik jumlah kehadiran dalam kempen BN jauh sedikit jika dibanding dengan jumlah kehadiran dalam program-program kempen Pakatan Rakyat. BN terpaksa menggunakan seribu satu macam teknik menarik orang ramai datang dari terpaksa menyeret artis menyanyi selepas ucapan pemimpin BN hinggalah mengagihkan 'tupperware' percuma selepas ucapan Najib," tambahnya lagi.

Namun ujar Chegu Bard satu kesimpulan boleh dibuat dari situasi itu, iaitu " Najib sendiri gagal mengundurkan Taib (kerana) dia sudah terlalu berkuasa".

Read more ...

Najib pening, rakyat Sarawak dah pandai banding 3 tahun PR perintah dengan 30 tahun BN perintah

Rakyat Sarawak Sambut Baik Rekod Pemerintahan PR


MIRI 11 APRIL: Masuk hari ke enam kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak memperlihatkan penerimaan rakyat terhadap pendekatan dasar Pakatan Rakyat yang berjaya diadaptasi di empat buah negeri di Semenanjung Malaysia iaitu Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan.

Justeru komitmen luar biasa yang ditunjukkan masyarakat di Bumi Kenyalang itu sepanjang kempen bermula Sabtu lalu menambah keyakinan Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menerajui usaha menawan negeri itu pada pilihan raya 16 April nanti.

Berucap di hadapan 10 ribu rakyat di bandaraya Miri, Anwar optimis rakyat peribumi Sarawak akan menolak parti Barisan Nasional (BN) kali ini untuk membuka ruang bagi menghentikan kuasa monopoli parti itu selama 30 tahun di bawah Ketua Menteri Taib Mahmud justeru menyerahkan kembali hak rakyat yang telah dirampas.

Anwar berkata berdasarkan pengamatan beliau, rakyat Sarawak telah sekian lama menantikan perubahan namun kini masa yang sesuai telah tiba.

"Orang tanya Anwar apa yang membuatkan anda begitu yakin? Sebab saya lihat mata semua orang saya tahu dan kita akan tahu kalau dia itu betul-betul komited," ujar beliau.

Menurut Anwar tidak mustahil untuk berlaku tsunami politik di negeri itu seperti Pilihan Raya Umum ke 12 pada 2008 yang menyaksikan Pakatan Rakyat menafikan majoriti dua pertiga Barisan Nasional.

Malah beliau beranggapan bahawa sejarah akan tercipta memandangkan Pakatan Rakyat meletakkan calon hampir setiap kerusi yang dipertandingkan.

"Saya kata kali ini di Sarawak kalau kita kerja kuat secukupnya, ada berlaku satu kejutan politik tsunami besar yang akan merubah sejarah Sarawak dan sejarah Malaysia," kata beliau lagi.

Anwar sebelum itu membidas kepimpinan Umno-BN yang cuba untuk mengalih perhatian masyarakat berhubung dakwaan penglibatan beliau dalam rakaman video seks lucah.

Namun perkara itu kurang mendapat sambutan di kalangan rakyat Sarawak sehingga memaksa media arus perdana cuba untuk membangkitkan perkara itu dalam sidang media Anwar semalam.

Justeru hari ini polis mengesahkan ia belum meminta Anwar untuk menyerahkan jam tangan Omega itu.

Anwar kemudiannya menasihatkan agar pengundi memandang kehadapan demi masa depan generasi muda akan datang di negeri Sarawak.

"Kita bercakap tentang masa depan kita dan anak-anak. Sokong kita punya calon, DAP kebanyakkannya di bandar Sibu dengan agenda ini dengan niat untuk melindungi negeri dan anak-anak kita untuk jamin masa depan," jelasnya.

Turut memberi ucapan sebelum itu Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang mendapat sambutan baik hadirin yang berkumpul.

Read more ...

Mari tengok kain rentang paling kelakar dalam pilihanraya SarawakIni bukti Taib tak rasuah :

4924290361 09a2144310 Tan Sri Taib Mahmud, Rasuah & Kuasa di Sarawak

Kalaulah orang yang paling berkuasa di Sarawak ketika ini iaitu Tan Sri Taib Mahmud mahu bersara, realitinya mesti kena ada transaction of power disebabkan beliau telah berkuasa terlalu lama dan beliau tak pernah sekalipun pernah mencadangkan nama yang bakal menggantikan tempat beliau. Sayang betul dengan kedudukan yang beliau sandang selama ini…

4924290433 547e233063 Tan Sri Taib Mahmud, Rasuah & Kuasa di Sarawak

Berapa tahun lagi mahu? Sudah 30 tahun berkuasa di sarawak. Tak cukup? 5 tahun? 10 tahun lagi? Untuk setakat hari ini, Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud masih belum memutuskan apakah beliau akan mempertahankan kerusi negara itu dalam pemilihan pilihanraya Sarawak yang akan datang.

4924290103 4640769d6f Tan Sri Taib Mahmud, Rasuah & Kuasa di Sarawak

Mana ada ketua menteri atau menteri besar yang mampu meneruskan tampuk pemerintahan lebih lama dari beliau yang sudahpun menjangkau tempoh selama 29 tahun sejak 26 Mac 1981. Beliaulah Ketua Menteri yang paling lama berkuasa di Malaysia.

Tan Sri Taib Mahmud
adalah datang dari Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) sejak tahun 1981 dan Pengerusi Barisan Nasional Negeri Sarawak. Lebih kurang macam Sammy Vellu jugakla…dia ini. Cakap nak berhenti, tetapi ada sahaja mukanya tak berganjak dari kerusi Ketua Menteri Sarawak. Paling akhir beliau pernah menyuarakan hasrat untuk berhenti menjadi Ketua Menteri Sarawak pada tahun 2006. Biasalah cakap orang politik….

4924885450 09dfedabdd Tan Sri Taib Mahmud, Rasuah & Kuasa di SarawakDakwaan Taib Mahmud memiliki empayar perniagaan bernilai RM3 billion

Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud tak lekang dengan pelbagai skandal rasuah dan penyelewengan:

  • Adik beradik Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan anak-anaknya akan memegang kepentingan 50 peratus sebanyak RM250 juta bersamaan US$80 juta…
  • Tiga pengadu itu – John Brian Anthony, Ting Cek Ming dan Kung Chin Chin menggesa suruhanjaya itu menyiasat ‘empayar’ perniagaan Taib dan keluarganya yang didakwa bernilai ‘lebih RM3 bilion’ berdasarkan apa yang dilaporkan di blog sarawakreport.org termasuklah termasuk memiliki hotel mewah di Australia dan hartanah komersial di tapak utama di Kanada melalui cara yang disangsikan
  • Pembabitan keluarga Taib dalam konglomerat terbesar negeri itu – Cahaya Mata Sarawak.
  • Taib telah dikaitkan dalam skandal membabitkan sogokan RM32 juta yang dibayar oleh firma-firma perkapalan Jepun yang mengangkut balak dari negeri tersebut susulan daripada laporan daripada akhbar The Japan Times Online.
  • Dan antara yang terkini adalah pendedahan Sarawak Post yang mendakwa Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud memperuntukkan RM1.8 Bilion kepada “orang yang tidak dikenali” pada tahun 2009.

4924885516 bd5f9f4ee2 Tan Sri Taib Mahmud, Rasuah & Kuasa di Sarawak Dakwaan mengatakan ini merupakan salah satu rumahnya di luar negara

Dalam banyak-banyak kes di atas belum ada dengar lagi siasatan susulan ke atas Tan Sri Taib Mahmud lagi. Kebal betul beliau ye?

Kalau sebelum ini ada sahaja dakwaan ke atas, terus sahaja beliau mahu bertindak untuk menyamannya. Nasihat kami, saman sahaja wahai Tan Sri Taib Mahmud. Berani kerana benar, takut kerana salah. Kami di sini rakyat Malaysia terutamanya rakyat Sarawak sendiri nak lihat pengakhiran kes bagaimana jadinya? Yang mendakwa, pasti ada hujah tersendiri…

4924290491 f28c294013 Tan Sri Taib Mahmud, Rasuah & Kuasa di SarawakLagi aset yang dimiliki oleh Taib Mahmud dan keluarganya di Canada

beritasemasa

Read more ...

UMNO parti tak bermoralSHAH ALAM 11 APRIL: Akibat gerun dengan kewibawaan kepimpinan Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Umno-Barisan Nasional (BN) terpaksa mengenepikan soal moral untuk mempertahankan kedudukan mereka sebagai kerajaan.

Namun tanpa disedari, masyarakat kini menjadi mangsa eksploitasi maklumat berhubung rakaman video seks yang didakwa melibatkan Anwar oleh trio veteran Umno bergelar Datuk T bulan lalu.

Ahli Parlimen Selayang, William Leong Jee Keen dalam kenyataan medianya hari ini menggambarkan cubaan untuk mengaitkan Anwar dengan individu dalam video seks tersebut sebaliknya mendedahkan keruntuhan moral Umno-BN.

Justeru katanya, kejadian tersebut merupakan tanda awal kejatuhan regim itu yang semakin menekan rakyat dengan propaganda politik kotor.

Menurut William, kerajaan pimpinan Perdana Menteri Najib Razak seakan-akan alpa dengan isu dan dasar-dasar utama yang harus didedahkan kepada rakyat demi kepentingan negara dan bukan video seks menjadi perbualan seharian.

Tambahnya lagi, undian rakyat bukan dilihat melalui persepsi individu tertentu tetapi pendekatan yang mampu dibawa oleh pemimpin untuk penstrukturan yang diperlukan negara bagi mewujudkan semula daya saing di kalangan negara serantau.

Ini menurutnya termasuk mengangkat semula sistem pendidikan untuk generasi muda sekaligus membolehkan pemikiran kritikal dibentuk dalam masyarakat.

Menurut Wiliam lagi peranan media arus perdana semakin tersasar berdasarkan laporan yang tidak bertanggungjawab justeru disifatkan sebagai propaganda hitam.

Seterusnya beliau menyarankan agar rakyat menentang politik murahan tersebut dengan dengan mengundi rejim Umno-BN keluar daripada pentadbiran negara.

Read more ...

Kes kematian Pegawai Kastam : Najib perkuda SPRM
KUALA LUMPUR 11 APRIL : Ketua Angkatan Muda (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin menyifatkan tragedi yang menimpa Penolong Pengarah Kastam Selangor, Ahmad Sarbani Mohamed, 56, berpunca daripada campurtangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Shamsul melalui kenyataan medianya berkata, campurtangan itu jelas tertera seperti yang termaktub dalam Akta SPRM 2009 sekaligus membuktikan badan itu hanya melakukan tindakan berdasarkan kehendak Perdana Menteri.

“Secara praktisnya, Perdana Menteri mempunyai kuasa mutlak seperti termaktub dalam Bahagian 2, Perkara 5 (1) yang meletakkan Yang Di Pertuan Agung dengan nasihat Perdana Menteri untuk melantik Ketua Pesuruhjaya SPRM selama apa-apa tempoh dan syarat yang ditetapkan Perdana Menteri.

Katanya, kuasa mutlak yang diberikan kepada SPRM melalui Perdana Menteri sekali gus memberikan ruang kepada penyalahgunaan kuasa dan mengekalkan cengkaman Barisan Nasional terhadap agensi kerajaan itu.

“Adalah lucu Perdana Menteri yang mempunyai kepentingan politik berkuasa melantik Pesuruhjaya SPRM dan sistem rimba seperti ini jelas menekan SPRM untuk terus menurut perintah Najib,” katanya dalam satu kenyataan.

Justeru Shamsul mencadangkan agar Malaysia mencontohi negara yang mempunyai sistem yang baik dalam menangani rasuah seperti ‘Independent Commission Agains Corruption’ di Hong Kong dan ‘Singapore Corrupt Practice Investigation Bureau’ di Singapura.

Rabu lalu, Penolong Pengarah Kastam Selangor, Ahmad Sarbani Mohamed, 56, yang ditahan semalaman pada 1 April bagi membantu siasatan rasuah dan aktiviti pengubahan wang haram, ditemui mati di Tingkat Satu, pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane, Kuala Lumpur.

Ahmad Sarbani merupakan salah seorang daripada 62 pegawai kastam yang menjadi tumpuan Operasi 3B, yang merujuk kepada kehilangan sumber cukai RM3 bilion

Ia kejadian kedua dalam dua tahun ini. Kes kematian Teoh Beng Hock, yang ditemui jatuh dari Plaza Masalam, yang menempatkan pejabat SPRM Selangor, pada Julai 2009 masih disiasat oleh suruhanjaya diraja.

Tambah Shamsul, AMK turut mendesak Perdana Menteri untuk melaksanakan tiga tuntutan bagi mengelakkannya daripada terus tercalar.

“Pertama, meletakkan SPRM di bawah bidang kuasa parlimen dan bukan dibawah Perdana Menteri seperti sedia ada. Ini penting bagi memastikan SPRM bertanggungjawab kepada rakyat Malaysia dan bukannya Perdana Menteri.

“Kedua, menubuhkan badan Pemantauan Bebas untuk proses penyiasatan seperti Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) sebagai badan pemantau Polis sekaligus mengelakkan salah guna kuasa dan kekerasan SPRM.

“Ketiga, menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja bagi menyiasat kes kematian Arwah Sarbani yang menjadi misteri kepada selurah rakyat Malaysia,” katanya lagi.

Read more ...

Rakyat Sarawak jangan kena bohong dengan Najib

"Taib Akan Letak Jawatan" Hanya Gimik Politik Najib, Kata Anwar


KUCHING 11 APRIL : Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan rakyat Sarawak supaya tidak termakan dengan gimik "Tan Sri Abdul Taib Mahmud akan letak jawatan sebagai Ketua Menteri Sarawak" sekiranya Barisan Nasional terus diberi mandat pada 16 April ini.

Gimik terbaru Barisan Nasional itu katanya hanya suatu pembohongan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Justeru, Anwar minta Najib yang juga Presiden Umno mengumumkan pula tarikh persaraan Taib serta menamakan pengganti Taib.

"Persoalannya, apakah ini suatu lagi gimik politik murahan Datuk Seri Najib untuk mengaburi mata rakyat.

"Kalau benar telahan beliau bahawa Taib perlu berhenti, soalnya tahun bila, (pada tahun) 2015 atau (tahun)2020.

"Keduanya, siapakah pengganti (Taib)...adakah adik beliau setelah gagal menonjolkan anak beliau," soal Anwar sambil menganggap Najib cuba memperbodoh rakyat pribumi di sini.

Jelas Anwar, adik Taib bernama Datuk Sri Mohd Ali Mahmud yang juga calon BN di DUN Muara Tuang. Manakala, anak Taib bernama Sulaiman Abdul Taib yang juga Ahli Parlimen Samarahan.

Anwar yang juga bekas Timbalan Perdana Menteri era Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, hakikatnya Najib dalam konteks sekarang tidak mampu mengetepikan Taib begitu sahaja kerana sebelum ini Dr Mahathir ketika menjadi perdana menteri juga gagal mengetepikan Taib.

Katanya lagi, kekuasaan Taib boleh dilihat pada satu kenyataan di akhbar News Strait Times (NST) pada 7 November 2005 di mana Taib pernah berjanji untuk melepaskan jawatan sebagai Ketua Menteri Sarawak.

Anwar yang juga Penasihat PKR berkata, adalah mustahil untuk mengetepikan Taib di saat ini kerana pentadbiran Najib bukan sahaja tidak mendapat mandat daripada Barisan Nasional bahkan tidak pernah direstui Barisan Nasional Sarawak.

Nada yang sama juga turut disuarakan oleh Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail.

"Percayalah saya, ketua menteri Sarawak (Taib) tidak akan berhenti (kerana) Najib tidak mendapat mandat dalam pilihan raya (umum ke-12 lalu) dan dia hanya menyambung mandat Tun Abdullah sahaja.

"(Justeru) apa jaminan bahawa Ketua Menteri Taib Mahmud akan meletak jawatan di era Najib," soalnya yang juga Ahli Parlimen Machang.

Katanya, dari segi lain pula, usaha Najib yang mahu mengetepikan Taib sebagai Ketua Menteri Sarawak juga semakin mustahil kerana Taib sebelum pilihan raya negeri baru-baru ini telahpun mendapatkan mandat daripada parti Pusaka Bumiputera Bersatu (PPB) yang merupakan parti paling dominan dalam Barisan Nasional Sarawak.

"Perlu diingat bahawa mandat PBB itu diberikan selepas kongres, iaitu Taib Mahmud mendapat mandat tertinggi untuk memimpin BN pada pilihan raya kali ini.

"Ertinya, mana mungkin Najib (yang tiada mandat) boleh mengetepikan najib," tegas Saifuddin sambil mendakwa Najib terdesak sehingga sanggup mengelirukan rakyat di sini.

Tambah Saifuddin, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa rancangan Najib untuk mengetepikan Taib seakan-akan mendapat isyarat dari pemimpin tertinggi PBB dan Barisan Nasional Sarawak sendiri yang tidak menyenangi perkara itu.

"Kata ketua penerangan PPB, Taib hendaklah diberikan masa untuk membuat keputusan.

"Inilah gambaran betapa berkecamuknya politik dalam BN ketika ini," ujarnya.

Dalam perkembangan yang sama, Saifuddin berkata, iltizam politik Najib mahu berkampung di Sarawak sehingga 15 April ini menggambarkan bahawa Presiden Umno itu tidak percaya dengan kemampuan Taib serta mahu mengambil alih jentera Barisan Nasional Sarawak.

Jelas Saifuddin lagi, gambaran ini sekali gus menunjukkan bahawa Najib serta Umno cuba untuk menguasai Sarawak sebagaimana parti perkauman itu menguasai Sabah ketika USNO lemah.

"Dalam bahasa politiknya Najib telah mengambil alih seluruh jentera BN pada pilihan raya kali ini.

"Apakah dengan ini juga memberi gambaran bahawa Umno juga akan masuk serawak sebagaimana Umno masuk Sabah apabila Usno gagal di Sabah.

"Semuanya telah diambil alih oleh presiden Umno, beginilah kuatnya pengaruh Umno dalam politik Sarawak," sindir Saifuddin sambil mengajak rakyat Sarawak supaya menolak usaha licik Umno.

Read more ...

PRU 13 Jun 2011, itupun jika BN menang besar di Sarawak

Najib tunggu keputusan Pilihanraya Sarawak, sebelum dapat restu Ro$mah

Sekolah terima notis , PRU-13 Jun 2011?

Di sebalik desas-desus kemungkinan pilihan raya umum ke-13 akan diadakan tahun ini, laporan media menyebut sudah ada notis meminta peperiksaan sekolah-sekolah kerajaan pertengahan tahun ini dipercepatkan — dipercayai sebahagian persiapan menghadapi hari pengundian kelak.


Laporan Sin Chew Daily hari ini menyebut, satu notis kerajaan persekutuan telah diedarkan meminta sekolah agar mempercepatkan peperiksaan supaya pilihan raya umum ke-13 boleh diadakan Jun atau Julai ini, bergantung pada keputusan pilihan raya negeri Sarawak yang sedang berlangsung sekarang.

Akhbar itu berkata beberapa sekolah di Negeri Sembilan telah menerima notis dan peperiksaan mesti diadakan bulan depan dan dewan sekolah pula tidak boleh disewa kepada awam mulai Jun dan bulan seterusnya.

Penganalisis dan pemerhati melihat pilihan raya paling cepat akan diadakan pada Jun atau Julai atau pada Oktober memandangkan Ogos dan September merupakan bulan Ramadan dan sambutan Aidilfitri manakala November umat Islam akan menunaikan haji.

Pengetua sebuah sekolah rendah kebangsaan Cina di Selangor berkata notis pemberitahuan seumpama itu biasa dihantar oleh Kementerian Pelajaran sebulan atau dua bulan sebelum pilihan raya umum diadakan walaupun tiada sebab yang dinyatakan.

“Tapi notis seperti ini boleh menjadi petunjuk pilihan raya dan biasanya ia tepat,” kata pengetua yang enggan namanya didedahkan.

Menurut Sin Chew Daily lagi, setakat ini sekolah yang menerima notis pemberitahuan itu tidak banyak dan pilihan raya umum akan diadakan berpandukan sokongan rakyat terhadap Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya negeri Sarawak.

Pengundian pilihan raya negeri Sarawak diadakan 16 April ini.

Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat mengakui BN itu akan berjaya mempertahankan Sarawak namun ramai yang percaya kedudukan kerusi Dewan Undangan Negeri BN akan berkurangan.

Kini, BN Sarawak yang dipimpin Tan Sri Abdul Taib Mahmud mempunyai 63 kerusi di Dewan Undangan Negeri manakala DAP enam, PKR dan Parti Cinta Malaysia masing-masing satu.

Dalam temu bual dengan Reuters awal bulan ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata keputusan pilihan raya negeri Sarawak pertengahan bulan ini akan digunakan sebagai “ukuran” untuk menentukan tarikh pilihan raya umum ke-13 — sama ada dipercepatkan ataupun sebaliknya.

Pengerusi BN itu berkata kerajaan akan memutuskan masa yang sesuai bagi pilihan raya umum selepas pilihan raya negeri Sarawak.

Read more ...

Helikopter terhempas, BN terbalik

Helikopter terhempas lepas turunkan rombongan TPM

Apabila SPR tak buat apa-apa bila BN guna sepuas-puasnya harta kerajaan untuk berkempen.

Bila aduan dibuat kepada SPR , jawapannya tiada bukti

Nah sekarang terbentang punya guna helikopter dah terbalik , bukti apa lagi

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWxCEAuIWy2_SMvHTrbdNwRoFrYpImB-Af1OaNJPvdochdWYfIcLzmWihB_PifsrkXYNJC6eGcKGpqMuwRHYe_CaDU62xc04VN1VXl8I4um3Kb4QiZTcM1mtGa2-3NGgXWoQGM9jE0HC6h/
Sebuah helikopter terhempas dari ketinggian 10 kaki ketika hendak berlepas dari Sibu Townsquare.

Kejadian itu berlaku selepas helikopter tersebut menurunkan anggota rombongan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sebelum kejadian tersebut, tiga helikopter membawa rombongan timbalan perdana menteri balik dari Bintangor ke Sibu

Bagaimanapun, Tan Sri Muhyiddn tidak menaiki helikopter yang terhempas itu.

Menurut OCPD Sibu, ASP Shafie Ismail, kejadian itu berlaku pada jam 1.50 tengahari selepas helikopter itu menurunkan semua penumpangnya di Sibu Townsquare.

"Helikopter tersebut hendak berlepas balik ke lapangan terbang untuk disimpan, (tetapi) kemudian jatuh ketika cuba terbang. Ia berada pada ketinggian kira-kira 10 kaki," katanya.

Berikutan itu, juruterbangnya mengalami kecederaan dan dihantar ke hospital.

Dua daripadanya adalahmilik Hornbill Skyways, dan helikopter yang terhempas itu adalah dari Sabah Air.

Kejadian itu dipercayai berlaku akibat hujan lebat di Sibu.Mkini

Read more ...