Thursday, May 19, 2011

Kajian live chat : Lebih 70 peratus pengundi muda menyokong Pakatan


Kajian dari live chat bersama Anwar tengahari tadi

Pakatan Rakyat dijangka menang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 yang akan datang, apabila mencatat peratusan undian tertinggi pilihan masyarakat dalam Question Time Yahoo ketika sesi temubual bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim diadakan di laman web terbabit.

Pakatan mencatat peratusan undian sebanyak 75 peratus berbanding Barisan Nasional yang hanya mencatat 18 peratus.

Anwar menjawab isu video yang menjadi fokus utama hari ini

Isu video seks menjadi fokus utama segmen interaktif Yahoo! Malaysia ‘Question Time’ yang menjemput Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini yang menyaksikan beliau menangkis semua soalan yang cuba mengaitkannya dengan orang dalam video berkenaan.

NONEDitanya oleh seorang pembaca yang mencadangkan beliau menpamerkan jam Omega miliknya bagi “memadamkan isu moralnya”, Anwar berkata tidak ada sebab bagi beliau berbuat demikian.

“Apa isunya? Pertama, (Shazryl) Eskay (Abdullah) mendakwa ia diberikan oleh seorang putera raja saudi. Kemudian, mengatakan ia dibeli di Taiwan pada 2004 (apabila saya di penjara). Kenapa perlu saya jelaskan?”

Eskay, yang mendedahkan video seks berkenaan mendakwa jam tangan itu ditinggalkan oleh Anwar di sebuah bilik hotel di mana video tersebut dirakamkan dan berkata jam itu telah diserahkan kepada polis.

Anwar juga berkata sumpah laknat bagi membersihkan namanya seperti cadangan beberapa pihak sebenarnya bertentangan dengan ajaran Islam.

Menjawab soalan mengenai dakwaan bahawa polis serta pakar dari Korea Selatan dan Amerika Syarikat telah mengesahkan individu dalam pita video seks itu mirip mukanya, Anwar mempertahankan bahawa maklumat tersebut direkayasa oleh media pro-Umno.

“Contoh tipikal bagaimana orang cerdik seperti awak juga boleh terpedaya dengan media Umno. Pakar mana? Kenapa mereka tidak telus?” balasnya.

Ditanya siapa yang beliau fikir adalah lelaki dalam video sekjs itu, Anwar tersenyum sambil berkata: “saya ada beberapa suspek, perut buncit dan tetek labuh. Ha ha”.

Dalam wawancara maya itu, Anwar juga menolak sebarang kemungkinan balik ke pangkuan Umno dan menyelar parti itu kerana menggunakan PERKASA untuk menambah ketegangan kaum di Malaysia.

Anwar turut menegaskan Pakatan Rakyat menolak sebarang isu perkauman yang saban hari dijaja mereka itu.

“(PERKASA) ialah penghinaan kepada rakyat Malaysia dengan rentak perkauman mereka. Ia juga alat Umno untuk membuat kacau dan menimbulkan ketegangan antara kaum.

“Kewarasan mesti menang. Rakyat Malaysia menolak perkauman. Hanya Umno dan PERKASA terdesak mengguna isu perkauman,” kata Anwar.

Namun kebanyakan jawapan yang diberikan oleh Anwar adalah pendek dan tidak menjawap soalan yang dikemukakan oleh pembaca.

yahoo.com

Read more ...

Zambry dapat ular


Sesuaikah hadiah ular sawa kepada mamak?

Dukacita dengan kerajaan negeri Perak yang meremehkan masalah mereka, wakil penduduk Kampung DBI di Ipoh membawa seekor ular sawa ke pejabat menteri besar Datuk Seri Zambry Kadir.

Menurut TV Selangor, tindakan itu bagi menyerlahkan masalah ular yang berkeliaran di perkampungan setinggan itu.

“Kita bawa ular sawa supaya menteri besar sendiri boleh tengok masalah macam mana yang kita hadapi,” kata wakil penduduk S Subramaniam.

Buntu dengan nasib diri, penduduk terbabit mengambil keputusan menangkap seekor ular sawa untuk diserahkan bersama surat aduan kepada pejabat menteri besar semalam.

Bagaimanapun mereka hanya berjaya menyerahkan surat aduan itu kepada Pegawai Khas Zambry, Zulkefli Abdullah manakala ular itu diambil oleh sepasukan anggota bomba.

Penduduk mendakwa ular sering memasuki kawasan rumah mereka dan ramai daripada mereka menjadi mangsa patukan.

Mereka juga mendakwa seorang penduduk dilaporkan mati akibat dipatuk ular.

Sehubungan itu, penduduk kampung harap kerajaan negeri mengambil tindakan segera sebelum sesuatu yang lebih buruk berlaku.

Mereka juga meluahkan rasa tidak puas hati berhubung kegagalan kerajaan Umno-BN bagi menunaikan janji untuk menawarkan lot perumahan baru yang dibuat 14 tahun lalu.

Penduduk berkenaan yang sebahagian besar terdiri daripada golongan berpendapatan rendah dan ramai antara mereka juga tidak mempunyai pekerjaan tetap dan berkeluarga besar.

Dihimpit dengan sara hidup tinggi, mereka merungut kerana kini berdepan pula dengan soal keselamatan kerana masalah ular yang berkeliaran sekian lama.

mKini

Read more ...

RON 95 bakal dimansuhkan selepas BN menang PRU 13 ?


BN akan mansuhkan Ron95?

JITRA – PKR mendakwa Kerajaan Pusat bawah Barisan Nasional (BN) akan memansuhkan penggunaan minyak petrol RON95 dan menggantikannya dengan RON97 sekiranya menang pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Naib Presiden PKR, Tian Chua mendakwa, perkara sama pernah dibuat Kerajaan Pusat sebelum ini sewaktu rakyat negara ini menggunakan dua jenis minyak petrol iaitu jenis RON92 dan Superb sebelum RON92 dimansuhkan untuk digantikan dengan RON95.

Menurutnya, kenaikan harga RON97 yang dibuat secara berperingkat sebelum ini seharusnya dijadikan petanda bahawa Kerajaan Pusat kini sedang merancang mewujudkan jenis minyak petrol baru bagi menggantikan RON97 setelah mendakwa tidak menampung bebanan tanggungan subsidi bahan bakar itu yang semakin tinggi.

“Jika sebelum ini, pengguna minyak petrol didedahkan dengan jenis RON92 dan jenis Superb di mana harga RON92 tidak pernah diselaraskan sebelum pemansuhan dibuat, sebaliknya harga jenis Superb yang mengalami beberapa kali kenaikan harga.

“Berdasarkan tren Kerajaan Pusat sedia ada, saya yakin BN tidak akan menaikkan harga minyak petrol RON95 buat masa ini untuk mengekalkan sokongan rakyat. Bagaimanapun, jangan terkejut apabila RON95 akan dimansuhkan dan digantikan dengan RON97 selepas mereka menang PRU ke-13 nanti,” katanya sewaktu menyampaikan ceramah di Markas Pas Kubang Pasu Padang Tok Kesop.

Beliau berkata sedemikian ketika mengulas keputusan Kerajaan Pusat akan mengkaji semula semua harga produk petroleum termasuk petrol RON95 bulan depan bagi menentukan harga sedia ada akan kekal atau sebaliknya.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kajian semula oleh kementerian itu bersama-sama agensi lain seperti Kementerian Kewangan dan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) akan menentukan sama ada harga sedia ada kekal atau dinaikkan berdasarkan tanggungan subsidi kerajaan.

Tian Chua berkata, dari segi perbandingan kualiti penggunaan RON92 dan RON97 tidak jauh beza kerana bukan semua jenis kenderaan boleh menggunakan minyak jenis itu, terutamanya kenderaan model baru dan berprestasi tinggi.

Menurutnya, Kerajaan Pusat seharusnya meneliti semula penyaluran subsidi kepada syarikat-syarikat pengeluar tenaga persendirian (IPP) di negara ini dan memindahkan sebahagian besar peruntukan itu untuk menampung pembiayaan subsidi bahan bakar yang semakin meningkat naik.

“Kerajaan Pusat perlu memikirkan bagaimana untuk mengurangkan bebanan rakyat berikutan kenaikan harga barang yang semakin meruncing dan sebarang keputusan menaikkan harga bahan bakar tidak relevan buat masa ini,” katanya.

Sementara itu, Tian Chua menggesa semua parti politik tidak menjadikan agama sebagai alat untuk mendapat kepentingan politik masing-masing.

Menurutnya, PKR sebulat suara bersetuju menerima agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan dan bersedia mempertahankan sebarang usaha untuk menukarkan kepentingan agama itu sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan negara.

SH

Read more ...

Banyak yang jadi kuda UMNO, terbaru ROSKOMENTAR : Perintah telahpun dikeluarkan oleh Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak – gunakan segala senjata dan taktik untuk tawan semula Selangor daripada tangan Pakatan Rakyat.

Begitu jelas mesej dan azam Najib. Ada yang menafsirkan perintah itu sebagai usaha membakar semangat ahli parti yang sudah berusia 65 tahun itu untuk bekerja keras menghadapi pilihanraya umum ke-13.

Ada juga yang membacanya sebagai petanda betapa Umno amat terdesak untuk menebus maruah yang tercalar pada pilihanraya umum Mac 2008 yang menyaksikan Umno-BN kehilangan kuasa memerintah di empat lagi negeri, tidak termasuk Kelantan.

Maka ramailah yang tertanya-tanya dan tertunggu-tunggu apakah strategi politik yang akan digunakan Umno untuk menebarkan kembali sayap kekuasaannya di Selangor.

Namun tengah hari semalam terserlahlah apakah senjata baru yang mahu digunakan oleh pakar-pakar strategi Umno. Pada perkiraan Umno melalui strategi baru ini sudah tentu Selangor sebagai negeri paling kaya di Malaysia akan kembali ke pangkuan Barisan Nasional tanpa banyak susah payah.

Rupa-rupanya strategi Umno itu amat mudah. Sifirnya ialah, jika sukar sangat hendak menumbangkan Pakatan Rakyat, maka ia pun memilih untuk memastikan PKR, parti induk Pakatan yang mentadbir Selangor itu diharamkan terus dari memasuki gelanggang pilihanraya umum kelak! Bila tidak boleh bertanding, bagaimana PKR hendak menyambung kelangsungan pemerintahan di Selangor?

Dalam rencana mega umno ini, pusar strateginya ialah lumpuhkan PKR. Justeru itu, pendekatan yang cuba diambil Umno ialah haramkan terus PKR daripada muka bumi politik Malaysia.

Bila tiada PKR, lemahlah Pakatan Rakyat; bukan sahaja di Selangor, malah di seluruh negara. Umno berharap apabila dalam Pakatan Rakyat hanya tinggal gabungan PAS dan DAP sahaja, adalah lebih mudah merobek kerjasama dan perpaduan gagasan berkenaan. Jika ini berlaku, Umno juga berharap sentimen agama dan perkauman boleh terus dipermainkan untuk meretakkan perpaduan Pakatan Rakyat.

Namun seperti lazimnya, strategi Umno ini amat mudah dibaca rakyat. Ini kerana seperti lazimnya juga Umno sebuah parti yang “kurang rajin” berusaha sendiri untuk melaksanakan strategi politiknya.

Sebagai sebuah parti yang berpaksi kepada nafsu materialisme, Umno lebih selesa menggunakan (atau salahguna) kuasa pemerintahan yang dimilikinya serta kekayaan wang ringgitnya untuk “membeli” khidmat pihak lain melaksanakan program dan strateginya.

Dalam hubungan ini Umno menggunakan strategi serampang dua mata. Pertama, semarakkan kekacauan dalam PKR dengan memancing beberapa pemimpinnya meninggalkan perjuangan parti itu. Matlamatnya ialah, untuk memperlekeh kematangan dan kepemimpinan PKR.

Serentak itu maruah dan kewibawaan pemimpin tertinggi PKR cuba diracuni dan dicalar wibawanya. Kes video seks yang cuba dikaitkan dengan Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim serta kes tuduhan liwat oleh oleh beks pembantunya, Saiful Bukhari Azlan terus diperbesarkan oleh media penyokong Umno.

Bagaimanapun apabila kedua-helah politik ini nampaknya diterima hambar oleh rakyat, Umno tiada pilihan selain mencari jalan supaya PKR diharamkan dan langsung tidak boleh bersaing dalam pilihanraya umum ke-13!

Dalam skim politik terbaru Umno ini, Pendaftar Pertubuhan (ROS) secara tiba-tiba berusaha memansuhkan PKR berasaskan apa yang dipercayainya peruntukan perlembagaan parti yang direkayasa

Menurut Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail, Pendaftar Pertubuhan memberi notis untuk membatalkan pendaftaran PKR mulai 9 Jun depan kerana kononnya memecat seorang ahli tanpa dirujuk kepada Jawatankuasa Displin parti. ROS merujuk kes pemecatan Rajagopal a/l

Andaikkalam sebagai bercanggah dengan peruntukan 32.2.1 perlembagaan PKR.

Anehnya, kata Saifuddin, peruntukan yang dirujuk ROS itu tidak ada dalam perlembagaan parti. Yang ada cuma fasal 32 “yang tidak langsung berkaitan dengan isu displin dan Lembaga Displin”.

Fasal 32 itu hanya menetapkan bahawa Majlis Pimpinan Pusat mempunyai kuasa muktamad menyelesaikan sebarang pertikaian mengenai tafsiran perlembagaan atau peraturan tetap mengenai kongres parti, kata beliau.

Seperkara lain yang tidak kurang anehnya berhubung tindakan ROS ini ialah, ahli yang dinamakan sebagai Rajagopal dalam notis ROS itu juga tidak wujud.

Saifuddin berkata ahli yang dipecat oleh PKR adalah Jayagopal. Beliau disingkir pada 27 April 2009 oleh MPP kerana bertanding sebagai calon bebas, menentang partinya sendiri pada pilihanraya kecil Bukit Selambau, Kedah.

Saifuddin menyifatkan notis ROS itu “aneh” dan menggambarkan cubaan terbaru mensabotaj penyertaan parti itu pada Pilihan Raya Umum ke-13 yang dipercayai akan berlangsung tidak lama lagi.

Sementara itu Ahli Parlimen Subang yang juga seorang peguam, Sivarasa Rasiah menegaskan pemecatan anggota parti kerana melanggar disiplin adalah hal dalaman PKR dan tidak ada kena mengena dengan ROS.

Difahamkan ini adalah kali pertama ROS menggunakan alasan yang kurang matang seperti itu dan bersandarkan fakta yang salah pula untuk membubarkan sesebuah parti politik di Malaysia.

Sesungguhnya percubaan membatalkan pendaftaran PKR ini memang aneh. Ketidakcekapan dan kurang teliti ROS ini menyerlahkan kemungkinan notis pembatalan pendaftaran PKR ini mungkin dilakar oleh pegawai kurang pengalaman menapis arahan daripada kerajaan. Atau, ROS sendiri mungkin kurang “redha” melaksanakan arahan seperti itu.

Sekaligus kelemahan ROS ini mengingatkan kita betapa sudah lebih setahun permohonan dibuat untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat sebagai satu entiti politik. Namun hingga kini masih belum diberikan penilaian dan jawapan muktamad. Apakah Umno-BN akan menambah sebuah lagi “parti” dalam barisannya ?

Read more ...

Brahim Ali kebal kerana UMNO

Anwar: Tak perlu 'ISA' Ibrahim Ali

SHAH ALAM 20 MEI : Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Datuk Ibrahim Ali tidak perlu ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) mahupun didakwa di bawah Akta Hasutan berhubung kenyataan gempar yang dibuat oleh presiden PERKASA itu berhubung 'perang salib' ke atas penganut Kristian, lapor Malaysiakini.

Sebaliknya, isu sebenar berhubung kenyataan berkenaan adalah sikap yang ditunjukkan Umno serta perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, yang menurut Anwar, hanya membiarkan tindakan sedemikian berterusan.

Ucapan Ibrahim dalam satu program ceramah pada 14 Mei itu mencetus kontroversi dan meraih kritikan pelbagai pihak termasuk para pemimpin gereja, kumpulan ulama dan NGO.

Namun, menteri undang-undang, Datuk Seri Nazri Aziz pula sekadar menyatakan bahawa amaran seperti yang disuarakan oleh Ibrahim itu kini sudah menjadi satu norma di Malaysia – maka tidak adil sekiranya Ibrahim sahaja yang dikenakan tindakan.

Ibrahim pula ketika mempertahankan ucapannya itu berkata, slogan jihad yang dilaungkannya ke atas golongan Krisitian itu "tidak bermaksud berbunuh-bunuhan dengan orang Kristian atau orang bukan Islam" tetapi sekadar untuk "menggemparkan" bagi tujuan menyedarkan orang ramai.

Bagi Anwar, Umnolah yang bertanggungjawab membiarkan kenyataan melampau dan juga penghinaan ke atas gereja Kristian seperti itu berterusan.

"Memang ada undang-undang untuk menyiasat (kenyataan Ibrahim) tetapi bagaimana untuk menyiasat sekiranya ia dipromosikan (dan) disokong oleh pemerintah? Penyelesaiannya? Berilah rakyat faham dan jangan undi mereka.

"Tidak kiralah apa yang Nazri kata, dia tidak ada kredibiliti. Saya tidak fikir dia mewakili suara-suara rasional ataupun yang berdasarkan undang-undang, jadi saya tidak fikir dia mewakili apa-apa yang positif.

"(Kenyataannya) kurang adab kesopanan, hanya untuk menyebarkan maklumat ini kepada rakyat. Patutkah satu negara bertamadun membiarkan sentimen seperti ini selepas separuh dekad mengecap kemerdekaan?," katanya lagi dalam satu wawancara eksklusif dengan Malaysiakini.

Anwar juga memegang prinsip yang sama ke atas akhbar Utusan Malaysia yang bertanggungjawab menyiarkan dakwaan kononnya terdapat usaha daripada pemimpin Kristian untuk menukar agama rasmi persekutuan dan juga melantik perdana menteri daripada kalangan penganut agama itu.

"Ada banyak undang-undang dan suruhanjaya yang boleh menanganinya... Tapi tentulah naif sekiranya kita menganggap bahawa Umno akan mengambil apa-apa tindakan ke atas lidah parti mereka sendiri, yang mana fungsinya ditetapkan oleh presiden parti yang menjadi perdana menteri negara ini.

"Saya bukanlah... kata orang, fatalistik atau acuh tidak acuh. Saya kata, ini perlu dijelaskan. Najib tidak boleh terus berkata 'Oh, Utusan, susah', tapi saya tahu Utusan dan bagaimana ia dikendalikan," katanya lagi.

Read more ...

Saksikan Video Perbicaraan Saiful

Read more ...

Tugas utama polis menjaga ketenteraman UMNO?

Oleh ZULKIFLI YAHAYA

Baru-baru ini kira-kira 800 nelayan di sekitar Daerah Kuala Muda dipanggil oleh Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) untuk menerima bantuan sara diri RM200 sebulan di MRSM Merbok. Himpunan seperti itu adalah perkara biasa, di mana sebelum menerima bantuan para nelayan tersebut akan dihidangkan dengan ceramah pemimpin-pemimpin politik BN. Duit yang disumbangkan oleh nelayan itu digambarkan seolah-olah duit yang diambil dari tabung Umno.

Namun himpunan nelayan kali ini ada kelainannya di mana salah satu slot yang dihidangkan ialah ceramah yang kononnya berhubung isu-isu keselamatan negara.

Penceramahnya ialah Supt. Mohamad Nadzri Mat Isa, Unit Cawangan Khas Bukit Aman.

Di atas pentas itu dia membelasah Anwar, KeADILan, DAP dan PAS habis-habisan dengan ‘bahan-bahan bukti’ audio visual yang turut dipersembahkan.

Ceramahnya seratus peratus adalah propaganda politik untuk memburukkan Pakatan Rakyat di samping mempertahankan kerajaan BN.
Apa sebenarnya yang sudah berlaku pada Polis Di-Raja Malaysia (PDRM)? Mereka tanpa segan silu mendedahkan diri secara terbuka terbabit dalam kempen politik BN.

Sebelum ini Timbalan Presiden KeADILan, Azmin Ali menuntut penjelasan dari Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berhubung isu yang sama, iaitu polis dipergunakan untuk berkempen bagi pihak BN.

Beliau merujuk kepada tindakan Datuk Abdul Rahman Ismail dari Cawangan Khas yang memperalat Pejabat Pelajaran Daerah Bachok bagi menyebarkan fitnah terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kata Azmin, ia dibuat pada 19 Februari 2011 dalam program ‘Seminar Isu-isu Keselamatan Negara Masa kini’ di dewan Seri Bentara, Sekolah Menengah Beris Panchor yang melibatkan penyertaan 2,000 warga pendidik seluruh Kelanatan.

“Seminar itu bukan mengenai keselamatan negara tetapi mengupas isu video seks dan tragedi Memali.

“Apakah jaminan Ketua Polis Negara untuk mempastikan institusi polis berwibawa menjaga keselamatan negara jika mereka sendiri terlibat dengan agenda politik UMNO BN, jawab dengan jujur,” desak Azmin.

Jawapan tidak diberi, Ketua Polis Negara menyepi, sebaliknya Cawangan Khas terus bermaharajalela menjelajah ke seluruh negara berkempen untuk BN.

Selama ini PDRM hanya dilihat berat sebelah; bertindak pantas terhadap himpunan anjuran PR dan ‘memberi laluan’ kepada program anjuran BN. Dalam demokrasi ala Malaysia, semua instrument kerajaan dipergunakan.

Bukan sahaja polis tetapi SPRM, Jabatan Pendaftaran, Jabatan Penerangan dan hampir kesemua Kementerian digunakan untuk agenda politik BN. Tetapi PDRM digunakan untuk berkempen politik secara terbuka adalah julung kalinya. Apabila PDRM digunakan untuk berkempen bagi pihak BN maka ia benar-benar sudah melampau!

Apa yang lebih merbahaya ialah ceramah yang diberi bertemakan ‘ancaman keselamatan’ tetapi hakikatnya ancaman bukannya terhadap keselamatan tetapi terhadap penerusan politik BN. Perkataan ‘keselamatan’ diperalatkan sewenang-wenangnya untuk menghalalkan tindakan tidak bermoral mereka.

Jika benar DAP, KeADILan dan dan PAS menjadi ancaman kepada negara, apakah penyelesaiannya melalui ceramah politik membelasah mereka sedangkan selama ini kesemua parti politik tersebut tidak pernah dipanggil oleh Kementerian Dalam Negeri bagi menjelaskan apakah ancaman terhadap keselamatan yang telah dilakukan.

Tidak pernah ada tindakan pendahuluan dan susulan oleh PDRM, tiba-tiba PR sudah menjadi musuh negara walhal mereka masih sebuah parti politik yang berdaftar secara sah.

Isu PDRM berkempen politik untuk BN bukan perkara kecil. Ia tidak selesai dengan Azmin Ali membuat kenyataan terbuka menuntut Ketua Polis Negara memberi jawapan.

Pemimpin-pemimpin utama parti dalam PR mesti menghantar delegasi berjumpa Ketua Polis Negara atau Menteri Dalam Negeri menuntut penjelasan. Jangan anggap ia perkara biasa.

Dalam sejarah politik negara terlalu banyak penyalahgunaan kuasa jabatan kerajaan yang diperkudakan untuk membantu BN mengekalkan kuasa mereka, akhirnya ia menjadi ‘perkara biasa’ seolah-olah diterima oleh pihak pembangkang sendiri.

Jabatan Pendaftaran digunakan secara terang-terangan untuk membantu mengimport pengundi dari Sabah masuk ke Selangor; ia didedah dan dibantah tapi akhirnya kesemua pengundi import itu tersenarai juga dalam daftar pemilih.

SPR membantu mendaftarkan pengundi pos yang tidak munasabah dengan kapasiti kem tentera yang wujud; ia dibantah juga, namun mereka tetap tersenarai dalam daftar pemilih. Semua itu akhirnya menjadi ‘perkara biasa’.

Sejak merdeka semua media utama, termasuk RTM yang gajinya dibayar oleh rakyat digunakan untuk menjalankan kempen propaganda politik BN, ia sudah menjadi perkara biasa sehingga penentangan terhadap tindakan tidak bertanggungjawab kerajaan itu juga adalah perkara biasa, justeru tidak pernah dilayan.

Semua tahu BN sangat terdesak sekarang. Mereka begitu terasa sedang berasa di penghujung kuasa. Menggunakan PDRM adalah langkah terdesak tetapi amat berani.

Para pemimpin politik PR boleh dianggap sedang menggali lubang kubur sendiri jika penyalahgunaan jentera kerajaan sehingga ke tahap itu; ditentang secara sambil lewa sahaja. Usah bermimpi menawan Putrajaya jika PDRM sudah berkempen secara terbuka begitu membantu BN.

Read more ...

Isyarat anak muda di stadium

Oleh Mohd Nasir Awang

Sudah tiga hari perlawanan separuh akhir kedua Piala FA antara pasukan Terengganu dan Pahang berlalu. Namun cerita pertarungan dua pasukan tetangga itu masih hangat diperbualkan, khususnya di Terengganu.

Anak-anak muda dan para peminat bolasepak negeri ini seakan masih belum puas mengulang-ulangi cerita kejayaan manis pasukan mereka. Dalam pertembungan di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu, Isnin lalu, pasukan tuan rumah berjaya menundukkan pasukan pelawat dengan dua jaringan tanpa balas.

Pada perlawanan separuh akhir pertama di Stadium Darul Makmur, Kuantan, beberapa hari sebelumnya, Terengganu mempamerkan persembahan mengagumkan apabila bangkit mengalahkan pasukan tuan rumah 3-2 setelah ketinggalan 2-0 pada babak pertama.

Dengan kemenangan pada perlawanan timbal balas itu, Terengganu berjaya mengalahkan Pahang dengan agregat 5-2. Ia sekali gus mengesahkan tiket untuk Terengganu ke perlawanan akhir Piala FA bertemu satu lagi pasukan tetangga, Kelantan, pada 11 Jun nanti.

Ia dianggap catatan sejarah buat Terengganu. Kejayaan malam itu mengakhiri penantian selama tujuh tahun untuk kembali beraksi di final Piala FA setelah buat kali terakhir layak pada edisi 2004, di mana Terengganu tewas 3-0 kepada Perak.

Tidak syak lagi kemaraan ke pentas final kali ini menyemarakkan semangat khalayak peminat sukan, khususnya para penyokong bolasepak Terengganu. Turut dibuakkan ialah ‘sentimen’ kewilayahan yang kini bertukar ke arah kenegerian.

Sebelum ini cakap-cakap mereka banyak membungakan kebanggaan atas sentimen Pantai Timur. Mereka bangga, entah atas asas apa, bahawa arena bolasepak negara seakan dikuasai negeri-negeri Pantai Timur, apabila pentas separuh akhir Piala FA dikuasai ketiga-tiga negerinya – Pahang, Terengganu dan Kelantan. Hanya Selangor yang mampu mengisi satu lagi slot separuh akhir itu.

Kini, kebanggaan itu beransur diresapi sentimen kenegerian. Setelah sah Terengganu bakal bertemu Kelantan, dua pasukan yang secara tradisinya ‘bermusuhan’, para penyokong masing-masing sudah mula menyebarkan perang psikologi terhadap lawan.

Sejauh manakah pertembungan di luar padang itu bakal menggegarkan gelanggang pertarungan sebenar bulan depan, hanya Allah Ta’ala yang Maha Mengetahui.

Namun seperkara yang agak unik dan sedikit terkeluar daripada kebiasaan orang berseteru ialah wujudnya keadaan saling berbangga dengan tabiat dan gelagat para penyokong kedua-dua pasukan.

Tidak sukar dibaca komen-komen para penyokong Terengganu di media baru, terutama menerusi laman sosial facebook, yang memuji-muji tindakan sebahagian penyokong bolasepak Kelantan mengadakan solat berjamaah di atas padang sementara menunggu perlawanan bermula.

Gambar-gambar para pemuda berpakaian merah-putih mendirikan solat, termasuk sebahagian lain di celah bangunan dan di tepi stadium, dijadikan bahan perbincangan. Mereka memuji ketaatan rakan-rakan seperjuangan mereka terhadap perintah Allah.

Malah tidak sedikit antara mereka mengaitkan perubahan fenomena penghayatan memenuhi tuntutan agama di kalangan penyokong pasukan bolasepak Kelantan kini sebagai hasil tarbiyah dan keberkatan pemerintahan ulama di negeri itu.

“Nampak gaya kita (penyokong pasukan Terengganu) pun kena buat gitu jugok (bersolat sebelum perlawanan), baru berkat pasukan kita,” baca salah satu komen.

Nampak di situ sudah ada unsur-unsur politik? Ya, tidak dapat disangkal lagi betapa sentimen politik turut bersemadi kukuh dalam jiwa anak-anak muda itu, walau pun mereka dianggap khalayak yang taksub dengan agenda sukan.

Sebab itu tidak sukar juga dilihat komen-komen positif penyokong pasukan Kelantan terhadap rakan-rakan mereka di belah Terengganu pula. Antara yang menarik perhatian mereka ialah apabila ada kelibat bendera hijau-putih di celah-celah keriuhan stadium meraikan kejayaan pasukan Terengganu.

Secara logiknya, hanya penyokong tegar PAS yang akan tergamak mengibarkan bendera parti mereka di tempat sebegitu. Mereka bagaikan sudah tidak dapat menahan runtunan jiwa menzahirkan pendirian politik, lalu mengambil kesempatan mempamerkannya di stadium.

Apa yang berlaku dalam stadium di Kuala Terengganu malam itu bukan suatu yang luar biasa. Difahamkan kelibat penyokong pasukan Terengganu dan Kelantan menjulang syiar parti Islam itu di tengah-tengah sorakan penyokong bolasepak sudah semakin melumrah.

Namun, ruapan sentimen politik yang terluah di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Isnin lalu bukan setakat kibaran bendera ‘bulan’. Ia malah telah melangkaui persefahaman biasa bahawa soal memilih parti adalah hak masing-masing.

Anak-anak muda di dalam stadium malam itu dikatakan telah menzahirkan sikap politik mereka secara serius. Manakan tidak apabila mereka sanggup menyorak dan mengejek rakan yang menaikkan bendera Umno?

Dikatakan di saat mereka bersorak-sorai kegirangan meraikan jaringan gol oleh pasukan Terengganu, sebilangan mereka mengibarkan bendera PAS. Namun sorakan mereka serta-merta bertukar cemuhan dan ejekan tatkala ada seorang yang menaikkan bendera parti Melayu itu.

Nasib baik yang mengambil sikap melawan arus itu rakan penyokong pasukan yang sama. Dapat dibayangkan betapa suasana akan lebih gamat dan hangat sekiranya yang menaikkan bendera Umno itu penyokong pasukan lawan.

Babak itu belum cukup menjadi bahan tawa dan ‘hiburan tanpa dirancang’ di kalangan penyokong. Apa yang menimpa Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said bahkan jauh lebih memalukan.

Dikatakan kehadirannya ke tepi padang meraikan para pemain turut menjadi bahan sorakan dan cemuhan penonton. Para penyokong Terengganu sendiri seakan ‘tidak mengalu-alukan’ kelibat pemimpin Umno itu.

Malah, ada antara yang berada berdekatan kumpulan yang bersorakan itu mengatakan, kedengaran tidak sedikit suara kutukan bersifat peribadi terhadap Ahmad, termasuk “Mat Said bodoh”, dan sebagainya.

Cemuhan mereka itu mungkin agak keterlaluan dan tidak boleh dijadikan kebanggaan buat parti disokong mereka. Bagaimana pun jika sikap penyokong itu diambilkira, agak ketara maruah Umno tidak ada tempat di kalangan mereka.

Sikap sama mereka tunjukkan di luar stadium. Kibaran bendera PAS mengiringi kegirangan mereka meraikan kejayaan pasukan Terengganu.

Ada kereta dibaluti bendera ‘bulan’. Ada penunggang menyelimuti badan mereka dengan bendera sama. Malah ada yang mengiringi kibaran bendera itu dengan laungan keramat ‘Allahu Akbar’.

Sayugia diingati bahawa sebahagian amat besar penyokong yang hadir ke stadium malam itu ialah kalangan anak-anak muda. Umur mereka antara akhir belasan tahun hingga awal 40-an.

Di dunia politik, kumpulan usia ini membentuk kelompok terbesar pengundi. Dalam perkiraan lebih luas, kelompok usia mereka ini juga yang memainkan peranan besar mencorakkan perubahan politik dunia mutakhir ini.

Jika luahan sikap politik anak-anak muda di stadium malam itu dijadikan isyarat, itu bermakna gelombang menolak Umno sudah semakin menyemarak dalam masyarakat, khususnya di Terengganu. Ia satu reaksi positif untuk slogan ‘PAS Ganti Umno’.

Read more ...

BONGKAR : Syarikat dikuasai Najib dan kroni yang kaut kekayaan negara

Nazri Aziz pernah berkata dari 100% pendedahan yang dibuat oleh Raja Petra melalui Malaysia Today hanya 40% yang benar.. oleh sebab itu kini dari 4000 dokumen yang bakal didedahkan oleh Malaysia Today yang kini berkerjasama dengan Wikileaks sudah pasti 1600 pendedahan adalah benar..

Dulu bila Wikileaks mendedahkan kabel tentang Anwar riuh rendah pencacai UMNO memainkan pendedahan tersebut.. sekarang mari kita lihat siapa yang kena..

Menurut Raja Petra pendedahan ini adalah yang pertama dari 4000 dokumen yan mempunyai kaitan dengan Kerajaan UMNO/BN.

Dalam siri pendedahan yang pertama ini selain dari 19 nama kroni Najib (sila lihat di SINI) nama-nama Syarikat yang mana Najib atau salah seorang dari anggota keluarganya terlibat secara langsung sebagai Ahli Lembaga Pengarah Eksekutif.

Sebahagian besar dari Syarikat ini memegang atau memperolehi kontrak Kerajaan dan mempunyai hubungan terus dalam perniagaan dengan Kerajaan UMNO/BN..


Associated Companies

5. (C) Post used both open as well as informed sources to build an initial picture of the companies associated with Najib and or his family members. The companies listed below all have Najib or one of his immediate family members on their executive boards. Most of the companies listed also hold government contracts or are believed to have substantial business interaction with the government.

-- Commercial International Merchant Bankers (CIMB) Group: Malaysia's second largest financial services provider and the fifth largest in Southeast Asia. It is owned by Bumiputra-Commerce Holding Berhad (BCHB), which is listed on Malaysia's stock exchange, the Bursa Malaysia, with a market capitalization of 26.6 Billion ringgit (about USD7.4 billion).

-- Symphony House Berhad: A publicly listed company mainly involved in business process outsourcing.

-- Johan Holdings: A publicly listed company involved in manufacturing ceramic tiles, distribution and sale of health foods and supplements, property development, and resorts and hotels.

-- Sapura Group: Has businesses interests in the secured communications and oil & gas industries with investments in Australia, Singapore, Brunei, Thailand, Sri Lanka, Philippines, Pakistan and China.

-- Hong Leong Group: A Malaysian-based conglomerate with investments in financial services, manufacturing, and property and infrastructure development. The group's shares are listed on the stock exchanges of Malaysia, Singapore, Hong Kong, the Philippines, and Europe.

-- Paramount Corporation Berhad: A publicly listed company with diverse interests in property development and investment, construction, and educational services.

-- TH Group Berhad: A publicly listed company involved in plantations, contracting, biohealth care and information technology.

-- Dijaya Berhad: A publicly listed company involved in property development, investment, and management as well as investment holding and manufacturing.

-- MMC Group: A utilities and infrastructure group with interests in transportation and logistics, energy and utilities, engineering, and construction. Its international business dealings focus on the Middle East, with investments in utilities and logistics in that region.

-- DRB Hicom: The largest totally integrated automotive company in Malaysia, with operations in the manufacturing, assembly, and distribution of passenger and commercial vehicles. It also is involved in property and infrastructure development, and provides the Malaysian military land-based vehicles.

-- Hiap Teck Venture Berhad: A publicly listed company, it is the leading manufacturer of steel products in the country.

-- Mamee Double Decker Berhad: A publicly listed company involved in the manufacturing and marketing of a wide range of soft drinks, food and dairy products; other activities include property development.

-- Delloyd Ventures Berhad: An investment holding company with subsidiaries engaged in the manufacture and sale of automobile parts and accessories, palm oil plantations, repair and maintenance of motor vehicles, manufacture and export of agrichemicals, and magazine publishing.

-- Yeo Hiap Seng Berhad: Principally involved in the production, marketing, and sale of food, beverages, and sweetened condensed milk.

-- Nylex Berhad: Manufactures and markets vinyl-coated fabrics, calendered film and sheeting, and other plastic products, including geotextiles and prefabricated sub-soil drainage systems.

-- Daiman Development Berhad: Principally involved in property development and trading.

-- Ethos Capital: A boutique investment company chaired by Rohana Mahmood.

more HERE

Read more ...

ETP Najib : Ekonomi Malaysia jatuh, ekonomi Ro$mah melonjak

Guan Eng : ETP Gagal Tingkatkan Ekonomi M'sia


KUALA LUMPUR 19 MEI : Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menyifatkan Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang begitu disanjungi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai 'gagal' selepas Malaysia jatuh enam anak tangga dalam skala persaingan global tahun ini.

Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang itu berkata, Malaysia kini berada di tangga ke 16 daripada 20 negara dalam senarai kedudukan 'Daya Saing Ekonomi' 2011 oleh Institut Pembangunan Pengurusan daripada tangga 10 tahun lalu.

"Dengan jelas ETP bukan sahaja gagal dalam memerangi rasuah tetapi turut gagal dalam memperbaiki kebertanggungjawaban dan ketelusan, " kata Guan Eng dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau turut menambah kedudukan Malaysia bertambah teruk dalam Indeks Persepsi Korupsi (CPI) oleh badan Transparency International setelah jatuh ke tangga 56, setaraf negara seperti Namibia dan Turki.

Menurut Guan Eng lagi, ETP semakin sukar dalam memacu pertumbuhan ekonomi ke sasaran 6 peratus setahun.

Malah pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) mencatatkan kesederhanaan 4.6 peratus untuk suku pertama tahun 2011 berbanding 10.1 peratus suku pertama tahun lalu dan 4.8 peratus pada suku keempat tahun lalu.

Guan Eng menegaskan pentadbiran Najib perlu menyelesaikan 3 masalah untuk membolehkan ETP memberi kesan iaitu korupsi, Migrasi Cerdik Pandai ke negara lain (Brain Drain) dan liputan jalur lebar yang lemah.

"Malaysia mempunyai perkhidmatan jalur lebar yang teruk dan kadar penetrasi rendah iaitu di bawah 50 peratus. Ditambah pula dengan lebih dua juta golongan cerdik pandai dan berbakat berhijrah ke negara lain sejak Merdeka, kejatuhan daya saing Malaysia memang dijangka," kata Guan Eng.

Read more ...

UMNO di muka besar Brahim Ali


http://img215.imageshack.us/img215/7918/2b8beef2815c2865d8ce00f.jpg
KOMENTAR : Berikut adalah beberapa petikan ucapan Ibrahim Ali pada ceramah di Gombak minggu lalu di mana beliau membuat ugutan akan melancarkan perang salib atau jihad terhadap orang Kristian.

“Sila rakamkan kata-kata saya, jika ada mana-mana pihak di Pulau Pinang khususnya paderi-paderi Kristian yang didokong oleh DAP Pulau Pinang, jika mereka terus dengan agenda mereka yang sudah pun diketahui sekarang, saya bersedia untuk menawarkan, jika mereka mahukan perang salib, kami boleh adakan.

" Dan di Malaysia ini, yang ramai Kristian memang orang Cina. Dan agama Kristian ini dominannya dari negara mana? Dominan agama Kristian dari Amerika Syarikat. Amerika Syarikat tali barut dia di Malaysia ialah Anwar Ibrahim. Jadi sudah masuk saf lah semua ini.

"Nik Aziz ini tuan-tuan dan puan-puan, PAS ini mereka bukan tahu apa pun. Betul lah dia alim. Bangun pagi dia mengajar kuliah subuh. Saya tahu. Saya pernah solat dengan dia, saya tahu. Memang selepas sembahyang Zuhur pukul 1 mengajar bab agama, tapi dia tidak tahu apa yang berlaku dalam dunia ini. Sekitar alam ini dia tidak tahu apa yang berlaku. Video pun dia tidak tahu apa itu. Dia tidak tahu apa. Dia hanya dengar orang bercakap.” Kata Ibrahim.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nazri Aziz pula berkata, ucapan Ibrahim itu lumrah pada masa sekarang dan tidak perlu di ambil tindakan. Menteri Dalam Negeri Datuk Hishamuddin Hussein turut mengambil pendirian yang hampir sama. Pokoknya ialah, tidak ada tindakan akan diambil terhadap Ibrahim Ali.

Kenapa Ibrahim membuat ugutan perang salib atau jihad itu? Kerana Utusan Malaysia menyiarkan laporan kononnya ada konspirasi oleh paderi dan DAP untuk menubuhkan sebuah negara Kristian dan melantik Perdana Menteri Kristian.

Malah Ibrahim membuat kenyataan “jihad” itu kerana, menurut beliau, Hishamuddin sendiri mengesahkan laporan Utusan itu mempunyai asas.

Kenapa Hishamudin berkata demikian? Ini kerana beliau perlu mencari alasan bagi menghalalkan tindakannya tidak mengenakan hukuman lebih keras terhadap Utusan selain daripada mengeluarkan surat teguran.

Segala perkembangan ini menjadi contoh begitu jelas bagaimana Umno, Perkasa dan Utusan Malaysia bersekongkol untuk terus menanam bibit-bibit benci dalam sanubari orang Melayu terhadap kaum lain, khususnya Cina.

Mengikut sifir Umno, “kebencian” itu akan mendorong Melayu bernaung semula di bawah payung Umno dalam menghadapi Pakatan Rakyat pada pilihanraya umum ke -13.

Justeru dengan perlindungan penuh KDN yang dipimpin oleh Naib Presiden Umno Hishamuddin, Utusan dan Perkasa pimpinan Ibrahim Ali bebas untuk membakar sentimen perkauman Melayu bagi memenuhi agenda sempit pemerintah.

Natijahnya ialah, rakyat dicengkam dengan keresahan dan kecurigaan mengenai kestabilan politik dan tahap toleransi kaum di negara ini.

Hakikatnya pula ialah, ketegangan kaum semakin membiak di bawah pemerintahan Datuk Seri Najib Tun Razak. Malah, ia menjadi fenomena yang mewarnai sepanjang pemerintahannya sejak 2009.

Kenapakah isu-isu perkauman ini begitu menyerlah di bawah pemerintahan Najib walhal beliau yang memperkenalkan konsep gagasan 1Malaysia dan membelanjakan berjuta-juta ringgit duit rakyat untuk mempromosikan slogan itu.

Jawapannya berpaksi kepada keikhlasan.

Najib tidak boleh mencanang 1Malaysia dan pada masa sama, secara berselindung, merestui segala tindak-tanduk Perkasa dan Utusan Malaysia.

Beliau tidak boleh meraih undi Melayu dengan membariskan Ibrahim Ali dan Utusan Malaysia untuk membakar sentimen orang Melayu dengan retorik perkauman dan pada masa sama mengharapkan sokongan tidak berbelah kaum Cina, India dan lain-lain.

Ibrahim sendiri mendedahkan pada ceramahnya di Gombak bagaimana Najib terpaksa bermuka-muka untuk menawan sokongan pengundi bukan Melayu demi jangka hayat Umno sendiri.

Berikut petikan ceramah itu:

“Sebab apa, Datuk Najib pun sudah panggil saya, berbahas saya dengan Datuk Najib. Betul juga dia cakap pada saya, kuat pun kuat, saya tidak ada bertolak ansur, Dia kata saya faham,saya pun lebih kurang sama kamu, juga Melayu, tapi saya pimpin parti politik. Saya Perdana Menteri. Baru ni Barisan kalah. Kalau tidak dapat undi Cina, kalau tak banyak pun 30 peratus, tak dapat tarik balik, Selangor kita tak menang. Sebab kerusinya 60 40, 70 30, You Kelantan tak apalah. Di Terengganu tak apalah, di Selangor,di Negeri Sembilan, di Perak tak dapat 20, 30 peratus undi Cina, gabung dengan undi Melayu, jangan berpecah, kita boleh menang. Ini orang Melayu pun sudah berpecah. Cina tak sokong kita, habis kita. Itulah saya kena jadi macam ini, maksudnya Datuk Najib sudah hilang kuasa tawar menawar.”

Petikan ceramah itu menzahirkan kesediaan Najib untuk memberi sokongan atau sekurng-kurangnya memahami dan merestui segala tindak-tanduk Ibrahim Ali kerana akhirnya ia akan menguntungkan Umno.

Sebagaimana beliau tidak boleh melonggarkan ikatannya dengan Pakatan, begitu juga dengan hubungan Najib dan Utusan.

Beliau adalah pemimpin yang menentukan siapa menjadi Ketua Pengarang Utusan Malaysia. Justeru beliau tidak boleh memberi alasan kononnya beliau tidak ada kena mengena dengan desakan Utusan mahukan gagasan 1Melayu 1 Bumi untuk kononnya bersaing penyatuan orang Cina di bawah DAP.

Gagasan sebegitu, seperti Perkasa adalah cara licik untuk menebalkan sentimen perkauman dan memastikan mereka bernaung di bawah Umno.

Justeru selagi Najib tidak ikhlas terhadap konsep 1Malaysia yang dicanangnya sendiri, selagi itu rakyat Malaysia, khususnya kaum Melayu akan disajikan dengan ugutan-ugutan jihad, konspirasi negara Kristian dan apa sahaja yang mengisi agenda sempit politik perkauman Umno.

Utusan dan Perkasa tidak perlu bimbang terhadap sebarang tindakan – selagi Kementerian Dalam Negeri di pimpin oleh sepupu Najib, Hishamuddin Tun Hussein.

Read more ...

UMNO dibelakang ROS

ROS Patut Lucut Pendaftaran Umno, Kata Saifuddin

http://media1.malaysiakini.com/138/98153a8ca4f7b0bf3a6c9a71dccca65b.jpg
PETALING JAYA 19 MEI: Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat, Saifuddin Nasution Ismail menegaskan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS) perlu membatalkan pendaftaraan Umno terlebih dahulu sebelum membatalkan permit PKR.
Ini kerana, Umno-Barisan Nasional (BN) sebelum ini telah memecat beliau pada September 1998 tanpa dipanggil untuk membela diri oleh jawatankuasa disiplin parti itu.

Justeru menurut beliau, sekiranya RoS ingin membatalkan permit PKR kerana bertindak memecat keahlian A. Jayagopal setelah melanggar perlembagaan parti, maka agensi kerajaan itu juga seharusnya membatalkan pendaftaran Umno.

"Contoh, September 1998, Saifuddin dipecat daripada Umno tanpa dipanggil membela diri atau mengadap jawatankuasa disiplin di bawah Tun Zaki Azmi. Saya adalah jawatankuasa disiplin Umno.

"Dua minggu selepas Datuk Seri (Anwar) dipecat, saya pula dipecat tetapi tidak dipanggil. Jadi kalau pemecatan anggota parti tanpa melalui Lembaga Disiplin, RoS juga patut batalkan pendaftaran Umno. Hantar surat macam ini juga kepada Umno pada tahun 1998," ujar beliau.

Saifuddin yang ditemui media sebelum itu memperjelaskan tindakan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) mengemukakan notis bertarikh 9 Mei 2011 mengugut untuk membatalkan pendaftaran parti itu.

Alasan yang dikemukakan pertubuhan itu mendakwa PKR dengan sengaja melanggar Fasal 32.2.1 Undang-undang Berdaftar Parti kerana memecat keahlian seorang anggota parti yang bertanding tanpa mendapat watikah perlantikan daripada parti.

Jelasnya lagi beliau tidak menyesal dipecat oleh Umno-BN kerana menyebelahi bekas Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang difitnah oleh kerajaan pimpinan Tun Mahathir Mohamed berikutan dakwaan liwat terhadap bekas pemandunya Azizan Abu Bakar.

"Itu jelas saya masih ingat. Saya menerima surat daripada Setiausaha Agung, Sabaruddin Chik. Bukan mahu ungkit tapi mahu menyebut fakta. (saya) tidak menyesal," katanya lagi.

Pada Pilihan Raya Umum 2008, Saifuddin menang dengan majoriti undi 1, 460 ke atas calon BN, Datuk Sazmi Miah di kerusi Parlimen Machang.

Beliau pernah menjadi Setiausaha Politik kepada Syed Hamid Albar (bekas Menteri Luar Malaysia) dan pernah bertanding dalam Pilihan Raya Kecil Lunas, Kedah pada 29 November 2000 dan menang.

Read more ...

Gabungan BIMB-Muamalat, Ada Tangan Ghaib?

KL, 19 Mei 11: Ada tangan ghaib di belakang penggabungan Bank Islam Malaysia Bhd (BIMB) dan Bank Muamalat? PAS menyifatkan gabungan itu tidak akan mendatangkan sebarang faedah kepada bank Islam terawal itu.

Kata Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, beliau percaya tindakan penggabungan itu adalah satu usaha untuk “menyelamatkan” Bank Muamalat. BIMB adalah anak syarikat BIMB Holding Bhd yang mana Tabung Haji memegang saham terbesar dengan 51 peratus kepentingan dalam BIMB Holding Bhd.

“Saya cukup bimbang berlaku satu lagi budaya tidak sihat yang akan merugikan rakyat di mana BIMB Holding mahu mengambil alih atau beli atau bergabung dengan Bank Muamalat.

“Apa guna Bank Islam mahu bergabung dengan Bank Muamalat? Apa faedahnya? Bank Islam ada 115 cawangan di seluruh negara, apa guna mahukan lagi Bank Muamalat, kalau cawangan sikit, baru ada rasional tapi Bank Islam ada rangkaian di seluruh negara, begitu juga dengan Tabung Haji,” kata Salahuddin pada sidang media di sini.

Justeru beliau percaya, kemungkinan penggabungan itu disebabkan Bank Muamalat mengalamai masalah besar. Pemegang saham terbesar Bank Muamalat adalah DRB-HICOM iaitu 70 peratus saham dan baki oleh Khazanah Nasional Bhd.

“Saya harap Bank Muamalat telus dalam isu ini, mesti nyatakan status kewangan dengan jelas, kena beritahu apa sebenarnya yang berlaku pada Bank Muamalat . . . kalau ada masalah, apa masalah? Dan, apa guna Bank Islam mahu mengambil alih bank bermasalah ini?

“Saya bimbang penggabungan Bank Islam dengan Bank Muamalat ini akan menjejaskan potensi dan masa depan Bank Islam yang mungkin diarah oleh tangan-tangan ghaib,” katanya.

Minggu lalu, DRB-HICOM menjelaskan minat yang dinyatakan kepada Bank Islam hanyalah semata-mata mahu meninjau kemungkinan penggabungan itu. Syarikat itu berkata ia tidak menyatakan minat untuk menjual 70 peratus kepentingan dalam Bank Muamalat.

Cadangan penggabungan itu akan menyaksikan kemunculan bank Islam yang besar dan ini seiiring dengan saranan kerajaan untuk mengukuhkan lagi kedudukan Malaysian sebagai pusat antarabangsa terkemuka untuk kewangan Islam.

Tambah Salahuddin, beliau akan menghantar surat rasmi kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk memanggil kedua-dua pemegang saham Bank Muamalat untuk menjelaskan kedudukan dan status bank itu.

“Kalau Bank Islam dipaksa membeli Bank Muamalat, ia adalah satu perkara yang menyedihkan kerana membeli bank bermasalah, saya bimbang ada tangan-tangan ghaib yang minta agar ia bergabung.

“Kalau Bank Muamalat tiada masalah mengapa nak jual? Kenapa nak bergabung dengan bank lain? Saya rasa mana-mana bank yang ada kewangan yang kukuh tidak akan bergabung dengan bank lain dan ia akan menjadi satu beban kepada Bank Islam,” katanya.

Jelas beliau, daripada Bank Islam bergabung dengan Bank Muamalat adalah lebih baik jika sumber kewangan itu digunakan untuk perkara lain. (IH)

Read more ...

Kadar tarif elektrik akan dinaikkan mulai 25 Mei 2011 , ahli UMNO yang ada kad diberi diskaun tarif

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9gifudPz_hoe6ncUogiGXQ1rVAsIPD5piaOwrs1jxnKoZltSryU5thEfVJkpZpXMI-Km-XOKAQfWBDbkcjTOFQ0HsbR4bOQVMktQAQpUvef09JOT1Aol1bFVOd3qI4R0YU-aFFgp6vwo/s1600/lampu.jpgKEGAGALAN demi kegagalan kerajaan menguruskan ekonomi semakin jelas di depan mata rakyat. Kerajaan kini sudah mula menganggap rakyat sebagai beban. Semua subsidi yang diberikan selama ini untuk membantu rakyat akan dihapuskan sedikit demi sedikit dalam program rasionalisasi kerajaan. Malah tanpa rasa bersalah baru-baru ini Najib menggelarkan subsidi kepada rakyat sebagai candu [Malaysian Insider].

Tidak cukup dengan kenaikkan harga minyak dan gula, kini kadar tarif elektrik pula akan dinaikkan bermula 25 Mei ini [Malaysiakini]. Manakala rakyat yang kurang cerdik terus diperbodohkan dengan propaganda media-media arus perdana yang tidak pernah gagal menyiarkan berita yang memuji-muji kemajuan negara.


Setiap hari keluar berita, Malaysia makin maju, Malaysia makin kaya, pendapatan negara semakin meningkat, negara kita disegani oleh dunia luar, perkembangan ekonomi negara semakin baik, duit negara semakin banyak. Tapi dalam masa yang sama kerajaan semakin liat untuk membantu rakyat melalui subsidi, malah subsidi mahu dihapuskan sama sekali.

Kalau dahulu, kerajaan masih boleh bergantung kepada saham bumiputera yang berjumlah RM 50 billion untuk menutup kepincangan urus tadbir ekonomi, tapi kini, saham RM 50 billion hanya tinggal Rm 2 billion, dan hal ini diakui sendiri oleh Najib Razak baru-baru ini.

Maka tidak boleh tidak, demi mengekalkan kuasa Barisan Nasional untuk terus memerintah negara ini, mahu tidak mahu, rakyat terpaksa bekorban, terkorban dan dikorbankan demi kelangsungan hidup pemimpin gerombolan songkok tinggi.

ReJaM© "Rakyat semua mampos tak mengapa asalkan pemimpin terus hidup mewah gaji pemimpin satu sen tak dikurangkan"


Read more ...

PANAS : Anwar tahu siapa lelaki dalam video seks

Saya tahu siapa lelaki dalam video seks - DSAIKUALA LUMPUR, 19 Mei — Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau mungkin mengenali pelaku dalam rakaman video seks yang dikaitkan dengan dirinya apabila ditanya mengenai skandal itu dalam sesi perbualan bersama Yahoo! News.

“Saya ada beberapa orang untuk disyaki! perut buncit dan dada jatuh, ha ha,” katanya ketika ditanya jika mengenali identiti lelaki dalam video 21 minit yang didedahkan 21 Mac lalu.

Dalam perbualan selama 75 minit itu, yang dihoskan Yahoo! Malaysia, Ketua Umum Pakatan Rakyat itu berulang kali menafikan penglibatannya dalam aksi seks didakwa “Datuk T”.

Bekas timbalan perdana menteri itu bagaimanapun kelihatan mempertahankan diri dan kebanyakan soalan yang ditanya dijawab dengn penafian sambil menuduh ia komplot Barisan Nasional (BN).

Apabila ditanya sama ada beliau bersalah, Anwar bagaimanapun kelihatan marah terhadap seorang pengikut Yahoo yang merujuk kepada ketulenan rakaman video itu, hasil analisi pakar-pakar dari Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS) - TMI

Read more ...

Mujahid hanya bertanding AJK PAS Pusat walaupun dapat pencalonan jawatan Naib Presiden

KUALA LUMPUR, 18 Mei: Bekas calon Naib Presiden PAS sessi lepas, Mujahid Yusof mengambil keputusan untuk tidak bertanding jawatan itu kali ini tetapi akan bertanding untuk AJK PAS Pusat sahaja.

Dalam kenyataan bertulisnya kepada Harakahdaily, Mujahid berkata, buat masa ini beliau belum mampu membawa pertanggungjawaban di tahap tersebut namun untuk masa hadapan "saya serahkan kepada Allah dan kepada ahli untuk menilai prestasi saya."

"Walaupun demikian saya bersetuju menerima pencalonan untuk jawatan AJK PAS Pusat dan selagi khidmat saya diperlukan saya akan terus berkhidmat untuk parti demi agama, bangsa dan negara," kata beliau.

Dalam Muktamar 2009, Mujahid bertanding jawatan naib presiden tetapi tewas. Namun begitu beliau menang jawatan AJK PAS Pusat.

Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub pula berkata, beliau akan mempertahankan jawatannya itu kerana menganggap tidak layak untuk bertanding jawatan yang lebih tinggi.

Seorang lagi naib presiden, Datuk Mahfuz Omar berkata, beliau akan mengumumkan pendiriannya Ahad ini melalui satu sidang media yang akan diadakan. Beliau kini berada di Singapura untuk menyertai satu majlis di sana.

AJK PAS Pusat, Mazlan Aliman pula akan membuat keputusan 24 Mei nanti iaitu dua hari sebelum tarikh tutup pengesahan penerima pencalonan ini sebagaimana yang ditetapkan Jawatankuasa Pemilihan 2011.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak juga belum membuat sebarang keputusan sehingga kini. Ketika ditanya wartawan dalam sidang medianya tengahari tadi, beliau berkata akan membuat keputusan selepas menerima surat pengesahan pencalonan dari JK Pemilih, beritahu Setiausaha Akhbarnya, Helmi Khalid.

Selain naib presiden, Azizan juga layak untuk bertanding timbalan presiden dan juga AJK PAS Pusat.

Bekas Naib Presiden, Datuk Husam Musa juga belum membuat sebarang keputusan dan mengambil sikap tunggu dan lihat dahulu. Selain naib presiden, sebagaimana Azizan, Husam juga layak bertanding timbalan presiden dan AJK.

Ketika dicalonkan sebagai presiden oleh PAS Kawasan Bukit Bintang, Husam menolaknya dengan membuat kenyataan sokongan penuhnya kepada Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi dan berkata beliau hanya akan bertanding AJK sahaja.

Jawatankuasa Pemilih PAS 2011 memaklumkan, 14 calon layak untuk bertanding dalam pemilihan kali ini.

Enam dari mereka turut dicalonkan untuk jawatan timbalan presiden iaitu timbalan presiden sekarang, Nasharudin Mat Isa, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, naib-naib presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Salahuddin Ayub, ahli jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Husam Musa dan Mohamad Sabu.

Selain mereka, turut layak bertanding jawatan naib presiden adalah:

1. Idris Haji Ahmad (ketua penerangan)
2. Mahfuz Omar (naib presiden)
3. Mazlan Aliman (AJK PAS Pusat)
4. Datuk Mohd Amar Abdullah (Exco Kerajaan Kelantan)
5. Mohd Hatta Md Ramli (Bendahari PAS Pusat)
6. Mujahid Haji Yusof Rawa (AJK PAS Pusat)
7. Nik Zawawi Nik Salleh (Ketua Peneranagn Dewan Ulamak)
8. Datuk Seri Nizar Jamaluddin (AJK PAS Pusat).

Read more ...

Bob Lokman dapat sambutan hangat di Parit Buntar

PARIT BUNTAR, 19 Mei : Program sehari bersama Bob Lokman di Parit Buntar mendapat sambutan hangat dari penduduk terutama anak muda . Setiap program yang diatur mendapat sambutan yang menggalakkan daripada masyarakat setempat.

Ketua Penerangan Pemuda PAS Parit Buntar Ahmad Fairus Mohamad berkata, Dewan Pemuda PAS Parit Buntar telah mengatur beberapa program sempena kehadiran Bob Lokman ke Parit Buntar.

" Program bermula dengan Tazkirah Subuh di Surau Mujahiden, Kampung Kedah, bertemu peminat di Pasar Ahad Titi Serong dan Minum Petang di Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husin.

" Orang ramai mengambil kesempatan untuk bertemu dan beramah mesra dengan Bob Lokman yang baru menyertai PAS. Sambutan hangat dapat diperhatikan semasa beliau bertemu peminat di Pasar Ahad Titi Serong" katanya

Ahmad Fairus berkata, Bob Lokman penulis lirik lagu terkenal Isabela nyanyian Amy Search bukanlah artis pertama yang menyertai PAS. Sebelum ini terdapat juga artis lain seperti Akill Hayy, Ito daripada kumpulan Blues Gang dan Ringgo dari kumpulan Arrow telah menyertai PAS lebih awal.

" Kami akan membawa lebih ramai artis yang menyertai PAS untuk mengadakan program di Parit Buntar. Sebelum ini , Akill Hayy sudah kerap kali mengadakan program di Parit Buntar.

" Pak Jabit yang merupakan pelakon filem ' Hantu Kak Limah Balik Rumah ' juga akan dibawa ke Parit Buntar. Tunggulah pengumuman program bersama Pak Jabit tidak lama lagi" katanya

Sementara itu, seorang peminat Bob Lokman Naser Hasan, 33 mengucapkan terima kasih kepada Pemuda PAS Parit Buntar kerana berjaya membawa Bob Lokman mengadakan program di Parit Buntar.

" Sudah lama saya ingin bertemu dengan beliau , syukurlah pada hari ini dapat bertemu dan bergambar dengan Bob Lokman yang saya minati sejak tahun 90 an lagi.

" Walaupun beliau telah menyertai PAS, saya tetap akan menjadi peminatnya dan menyokong beliau membabitkan diri dalam politik" katanya


Orang ramai yang memenuhi dewan semasa program Minum Petang
Bob Lokman bertemu peminat di Pasar Ahad Titi Serong


Berpelukan dengan YDP PAS Parit Buntar

Read more ...