Friday, March 4, 2011

Mesej PAS sampai kepada pengundi, Umno mengelabah

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEholrfWloK33sqNpZVX_Fug_AljwldZzjK025zJAwszTck2NA3PPTmC6fUd5NL9Qi6aqcOeRaJ7fMtQ-outpvveEl-X08gFRJ21GP8jPf59EWPZMFjKbCsthZNbdaD4ko8rRFj79dTl4EA/s1600/2275599697_40299d1315.jpgSepanjang kempen Pilihan Raya Kecil Dun Merlimau, Pas berjaya menyampaikan mesej perjuangan Pas dan Pakatan Rakyat walaupun terdapat beberapa kekangan dan halangan.

Walaupun beberapa insiden yang tidak diingini berlaku seperti cermin kereta dipecah, poster dan risalah berunsur fitnah, tayar kereta dipancit dan gangguan ceramah.

Cara kempen calon Pas mendahului calon UMNO. Malah pendekatan calon Pas ditiru pula oleh UMNO seperti pemberian bunga kepada wanita.

Calon Pas membangkitkan masalah pengangkutan awam, maka terus pendududk Merlimau mendapat khidmat MARA Liner. Banyak rungutan yang sudah disampaikan kepada beliau sepanjang berkempen.

Rupa-rupanya banyak masalah di Dun Merlimau yang masih terlindung di sebalik slogan yang indah.

Alhamdulillah pengundi di Dun Merlimau merupakan masyarakat yang terbuka dan boleh berubah walaupun di luar nampak berwajah UMNO.

Peluang ini memberi kesempatan kepada Pas untuk menerangkan dasar Pas yang berteraskan Islam kepada penduduk Dun Merlimau dengan secara dekat. Mungkin selama ini mereka menganggap Pas adalah parti yang pelik di kalangan mereka.

Pas cukup bergembira sambutan pengundi Cina dan India kepada calon Pas sehingga menimbulkan keresahan kepada Umno. Orang bukan Islam sudah tidak gerun kepada Pas, walaupun berbagai tohmahan dan fitnah dilemparkan kepada Pas.

Pas menyeru supaya pengundi Dun Merlimau memilih Yuhaizad Abdullah untuk menambah suara pembangkang di Dewan Undangan negeri Melaka.

Ketua Penerangan Pas Pusat, Ustaz Idris Ahmad

Read more ...

Umno ganggu ceramah PAS kerana takut kalah

Prk Kerdau : Jatuhkan pemimpin Umno untuk tahu kekayaan mereka..!!

MENTAKAB: Rakyat perlu menjatuhkan pemimpin Umno untuk membolehkan rakyat mengetahui harta kekayaan mereka, gesa seorang pemimpin PAS di Kerdau malam tadi.

“(Tun) Dr Mahathir Mohamad, (Datuk Seri) Najib Tun Razak dan (Tan Sri) Muhyiddin Yassin, kita kena jatuhkan baru kita tahu jumlah harta mereka,” kata Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Pemimpin PAS bersuara lantang itu berkata demikian dalam ceramahnya membantu calon PAS, Hasanuddin Salim di Kerdau malam tadi.
Beliau menambah, mereka (pemimpin Umno) takut apa yang berlaku kepada Presiden Tunisia Zine El Abidine Ben Ali dan Presiden Mesir Hosni Mubarak kerana setelah jatuh, rakyat baru tahu harta kekayaan mereka.

Ceramah Khalid di Desa Murni, Kerdau diadakan bersebelahan dengan ceramah Barisan Nasisonal (BN) yang menurut beberapa ahli PAS, ceramah BN itu tidak lain tidak bukan sekadar mahu menganggu ceramah PAS.

Hanya beberapa kerat sahaja yang berada di kawasan ceramah BN walaupun disediakan sate, mi dan nasi briyani manakala ceramah Khalid yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat dihadiri sekitar 400 hingga 500 orang.

Umno ganggu ceramah PAS

“Umno cuma nak ganggu ceramah PAS kerana mereka takut kepada kita di Kerdau,” kata Khalid secara berseloroh.

Khalid juga menjelaskan betapa pentingnya PAS menang di Kerdau dalam pilihan raya kecil kali ini.

“Kita perlu menang di sini untuk membolehkan kita menjawab tohmahan-tohmahan yang dikeluarkan kepada Pakatan Rakyat.

“Kerajaan (Pakatan Rakyat) yang hendak kita buat dengan PKR dan DAP adalah kerajaan anti rasuah, bukan seperti Umno yang menipu rakyat,” katanya.

Dalam ceramah tersebut, Khalid menyelar sikap isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor yang berbelanja besar dan membeli pakaian- pakaian mahal di luar negeri.

Beliau mengaitkan Rosmah dengan Imelda Marcos (isteri Presiden Filipina, Ferdinand Marcos) dan Leila Ben Ali (isteri Presiden Tunisia), yang membeli pakaian-pakaian mahal di Perancis dan Itali dengan menggunakan wang rakyat.

Pilihan raya umum Kerdau esok menyaksikan calon BN Syed Ibrahim Syed Ahmad menentang Hasanuddin dari PAS, dengan jumlah pengundi 8,999 orang.

Read more ...

PRK Kerdau : Peluang PAS semakin cerah

Prk Kerdau : Lonjakan politik bila ahli UMNO Jengka 22 dan 23 menyertai PAS.

TEMERLOH, 5 Mac: PAS terus mendapat lonjakan politik dengan penyertaan ahli-ahli Umno dari kawasan Felda Jengka 22 dan Jengka 23.

Dalam satu majlis bersama Persatuan Anak Peneroka Feda Kebangsaan (Anak) di Jengka 23, PAS menerima kemasukan 18 orang keahlian baru yang kebanyakannya ahli Umno yang kecewa dengan pretasi Barisan Nasional selama ini.

Dalam majlis tersebut, borang keahlian PAS mereka diserahkan kepada Pengarah Pilihanraya PAS PRK Kerdau, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Sementara itu, PAS terus mendapat sokongan daripada penghuni di Jengka 22 apabila 30 ahli baru yang kebanyakannya bekas ahli Umno juga mengambil keputusan menyertai perjuangan PAS.

Dalam pada itu, Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasruddin Hasan Tantawi dalam satu mesej di Twitter mengumumkan bahawa Anak menerima 176 penyertaan ahli baru dari Felda Jengka 23, 22, 25, 16 dan 18 semasa Majlis Pelancaran Anak di Felda Jengka 23, malam tadi.

Perkembangan terbaru ini menggambarkan harapan baik bagi PAS untuk pilihan raya kecil Kerdau kali ini.

Hari ini, dijangkakan akan berlaku lebih ramai kemasukan ahli baru di beberapa peti undi lagi.

Namun, Tuan Ibrahim, yang juga Naib Presiden PAS mengingatkan para petugas PAS untuk PRK Kerdau untuk berwaspada dengan strategi akhir yang digunakan oleh BN bagi mengugut pengundi dengan pelbagai tawaran kewangan yang telah dan akan diumumkan.

Read more ...

Video : Siapa Pengkianat Melayu ?


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAfA15OPXcz9g_435UuzJlU6WHRMNYqT25u4FVnExit9ELW6XRDjSP2vpKLQtsSOY2zy9lRqapH_MiNWHZbgF6sq4LrP2Dzupg0h9MqIn7KFWWqz0tNUcfzboAGErt4A0V6S-kq_MPHfs/s400/2.jpg

Read more ...

Umno bacul guna jentera kerajaan

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita43/su-dppnt.jpgKUALA TERENGGANU - Setiausaha Pemuda Pas Terengganu, Wan Mohd Faizul Wan Abas menganggap UMNO dan Barisan Nasional (BN) tidak mempunyai kekuatan sendiri dalam ‘bertarung’ dengan pakatan pembangkang.

Menurut Wan Mohd Faizul, kemenangan parti itu pada pilihan raya kecil atau umum sebenarnya hanya disebabkan penggunaan jentera kerajaan, bukan kekuatan sendiri sebagaimana diuar-uarkan oleh UMNO dan BN.

“Perkembangan ini jelas menunjukkan bahawa UMNO dan BN sebenarnya lemah serta tidak berkeupayaan, mereka hanya mengharapkan kakitangan kerajaan,” katanya kepada Sinar Harian

Beliau berkata, kemenangan BN pada pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang baru-baru ini juga disebabkan kelebihan itu selain banjir menyebabkan ramai pengundi tidak dapat keluar mengundi.

Malah katanya, beliau percaya UMNO dan BN akan menggunakan strategi sama pada pilihan raya kecil DUN Merlimau dan Kerdau pada 6 Mac ini.

“Penggunaan penjawat awam dan pelbagai kemudahan kerajaan sudah diketahui sejak dulu lagi, dan ia tetap berleluasa walaupun sudah beberapa kali diadu kepada Suruhanjaya Pilihan raya (SPR).

“UMNO dan BN bukan bertarung secara ‘anak jantan’ dan kita merasakan ia tidak adil kepada pembangkang,” katanya.

Bagaimanapun katanya, walau apa juga strategi dan taktik digunakan BN, pembangkang dibarisi Pas, PKR dan DAP tetap optimis untuk mencapai kejayaan lebih besar pada pilihan raya umum ke-13 akan datang.

Read more ...

PRK Kerdau : Penduduk kecewa kerajaan utamakan orang luar

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita43/felcra.JPGTEMERLOH - Sebahagian besar penduduk di Kampung Pulau Pasir Mandi dan beberapa kampuing berhampiran, kecewa kerana dianaktirikan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) Pahang dalam agihan saham tanah peneroka Felcra.

Penduduk mendakwa sebahagian besar dari peserta terbabit bukan di kalangan orang tempatan tetapi pihak luar yang tidak dikenali mereka.

Malahan terdapat di kalangan para pesertanya adalah pegawai kerajaan yang berpendapatan tetap dan “selesa”. “

Beberapa orang penduduk setempat yang pernah ditemuduga tetapi tidak terpilih sebagai peserta tanah-tanah di Felcra Pulau Mandi melauhkan rasa kekecewaan tersebut.

Saudara Zamri Hitam, 39, (berbaju biru) melahirkan rasa dukacita kerana permohonan untuk menjadi peserta Felcra Pulau Pasir Mandi belum kesampaian.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita43/zamri.JPGKatanya, temuduga pernah dibuat oleh pihak pengurusan Felcra dan kerajaan negeri tetapi tidak terpilih pada tahun 2007.
“Saya orang tempatan yang lahir dan membesar di sini (Pulau Pasir Mandi) tetapi kecewa kerana tidak terpilih untuk menjadi peserta di Felcra ini.

“Saya pernah dipanggil temuduga peringkat kedua pada tahun 1998 dan diagihkan kepada peserta sebelum mengundi tahun 2008.
“Apa yang pelik dan menghairankan sebahagian besar yang ‘terpilih’ (peserta baru) itu adalah orang luar yang kita (penduduk) tidak kenal mereka ini,” jelasnya.

Rakannya, Khairi Jalil, 37, berkata protes penduduk pernah dibuat kepada pengurusan Felcra dan kerajaan dalam agihan tanah kepada peserta Felcra tetapi tidak dilayan.

Katanya, isu “pilih kasih” atau mengutamakan kroni tertentu dalam agihan tanah dan saham Felcra berlaku di Kerdau ini.
“Kami semua anak tempatan yang lahir dan membesar di sini. Kami generasi kedua peserta Felcra yang masih menumpang dengan keluarga.

‘‘Jika kami anak tempatan tidak diberi peluang tetapi dipilihnya orang luar yang tidak ada kena-mengena, yang telah hidup mewah dan berpendapatan tetap,’’ ujarnya.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita43/khairil.JPGPuan Junainah Aziz, 40, mahukan kerajaan negeri berlaku adil dan mengutamakan penduduk tempatan terutama generasi kedua Felcra.

Katanya, generasi kedua Felcra masih ramai yang miskin dan menjalani kehidupan berkeluarga dengan menumpang.

“Saya mohon kerajaan negeri beri perhatian kepada anak tempatan untuk menjadi peserta Felcra kerana kami generasi kedua belum lagi mempunyai tanah sendiri.

“Apa yang berlaku, mereka yang mendapat tanah-tanah Felcra adalah bukan orang tempatan yang langsung tidak dikenali penduduk setempat,’’ ujarnya.

Menurutnya, isu yang dibangkitkan itu bukan hanya berlaku di Felcra Pulau Pasir Mandi tetapi juga di tempat lain.
Manakala, Noriah Mohd Shafie, 39, turut merayu agar kerajaan negeri lebih berlaku adil dan tidak mementingkan kroni tertentu dalam pemilihan di Felcra.

‘‘Kerajaan kena prihatin, adil dan utamakan penduduk setempat. Usah utamakan kepada kroni atau kenalan tertentu dalam pengagihan tanah Felcra ini,’’ tegasnya.

Buletinonline difahamkan, kini terdapat hampir 130 orang peserta yang memperolehi tanah-tanah di Felcra Pulau Mandi tersebut.

Di Dewan Undangan Negeri (Dun) Kerdau terdapat lima buah rancangan tanah Felcra iaitu Felcra Batu Sawar, Felcra Teluk Sentang, Felcra Kerdau, Felcra Rumpun Makmur dan Felcra Pulau Mandi.

Read more ...

Dah lama dah polis macam tu , apa nak hairan

Prk Merlimau : PAS kesal polis berdiam diri dengan sikap samseng dan ganas UMNO@BN.

JASIN, 4 Mac: PAS kesal dengan sikap berdiam diri pihak polis terhadap beberapa insiden keganasan yang berlaku, didakwa daripada pihak Umno BN sepanjang berkempen.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, meskipun PAS dan Pakatan Rakyat berkali-kali mengingatkan Umno BN agar berkempen secara bersih, namun apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Pihak lawan, katanya terus mengganggu dan menimbulkan provokasi di ceramah-ceramah Pakatan Rakyat selain melakukan perbuatan khianat terhadap kenderaan yang dikesan milik penyokong Pakatan Rakyat.

“Kami bagi pihak PAS amat kesal kerana tak ada tindakan daripada pihak polis meskipun kita telah berkali-kali membuat laporan secara formal dan tidak formal mengani perbuatan khianat yang berlaku.

“Setiap kali ceramah kita diganggu, ada kumpulan bermotor datang membuat kacau sedangkan bila Umno berceramah, kita tak pernah ganggu pun,” katanya.

Beliau yang juga ahli Parliman Kubang Kerian mengingatkan pasukan polis yang dihantar bertugas di Merlimau ini menjalankan tanggungjawab untuk menjaga keselamatan rakyat sepanjang tempoh kempen.

“Apa gunanya kehadiran polis yang ramai kalau perkara-perkara kecil begini tidak dapat diselesaikan. Tak perlulah satu pertemuan formal untuk berbincang perkara begini. Sepatutnya pihak polis tahu tanggungjawab mereka.

“Saya bimbang yang ramai hanya daripada cawangan khas yang datang berkempen untuk pihak Umno BN,” katanya pada sidang media di Markas Induk PAS PRK, pekan Merlimau, petang tadi.

Read more ...

Ini bukan Jebat Derhaka tapi Geng Jebat Pondan

Prk Merlimau : Samseng Politik Makin Berani Kerana Dilindungi UMNO@BN..!!!

Perkhidmatan pesanan ringkas (sms) berbaur ugutan tersebar di sekitar kawasan Merlimau, memberi amaran supaya pengundi tidak menghadiri ceramah politik yang dianjurkan Pakatan Rakyat.

Calon PAS-PR, Yuhaizad Abdullah (gambar bawah, tengah) bersama empat orang ahli PAS, menerima sms sedemikian pada petang semalam.

"Geng jebat derhaka akan terus mengganas di ceramah-ceramah PR yang menjadi pentas memecah belahkan Melayu. Sekiranya anda mahu kejadian pecah kenderaan di chinchin dan Jalan Pahlawan berulang, hadirla ke ceramah2 PR pd mlm ini dan seterusnya. awas keselamatan kenderaan anda tidak dijamin," demikianlah kandungan sms yang diterima oleh Setiausaha PAS Melaka, Harun Mohamad, daripada nombor telefon 0124496241.

Dalam laporan polisnya, Harun Mohamad mendakwa dirinya menerima sms ini pada jam 7.20 petang 3 Mac, ketika beliau berada di bilik gerakan PAS Merlimau.

Beliau percaya bahawa sms ini datang daripada pihak UMNO, kerana beliau juga menerima satu sms daripada nombor tersebut, sebelum ini, berbunyi,

"TPM bayau makan minumnya di chinchin supaya halal dan dia x amik kesempatan bukan macam nik aziz...naik haji pun nak free..nak org sponsor..itu rasuah namanya dan tak ikut sunnah nabi..sah ke hajinya?"

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menyanggah kenyataan Ketua Polis Melaka bahawa tuduhan pemimpin PR diserang tidak berasas, menekankan bahawa sms berbaur ugutan itu dihantar melalui nombor telefon tertentu, dan polis harus menyiasat dalam hal ini.

Dalam satu sidang media tadi, Salahuddin Ayub berkata dirinya mengesyaki bahawa Geng jebat derhaka dilindungi, malah diupah oleh pihak tertentu.

Shamsul Iskandar: Kereta Anwar diserang

Sementara itu, Ketua Angkatan Muda KeADILan, Shamsul Iskandar telah membuat laporan polis pada 12.30 tengah hari ini, bahawa kereta Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim diserang pada 2 Mac ketika beredar selepas ceramah di Jalan Pahlawan.

Menurut Shamsul Iskandar (gambar kiri, kiri), kereta Anwar melalui Jalan Merlimau/Batu Gajah, di mana terletaknya beberapa bilik gerakan UMNO-BN.

Kereta Anwar telah diserang dengan benda-benda yang keras, sehingga kemek pada bahagian depan kereta.

Kereta yang menyusul di belakang kereta Anwar pula dipecahkan kaca belakangnya, dan kemek pada bahagian pintu kanan.

Read more ...

Belum jadi YB sudah tahu masalah rakyat

Prk Merlimau : Keluhan pengundi kepada Yuhaizad...

JASIN, 4 Mac: Sepanjang enam hari berkempen, calon PAS bagi pilihan raya kecil (PRK) Dun Merlimau, Yuhaizad Abdullah hari ini tampil menjelaskan permasalahan rakyat yang diadukan kepada beliau.

Beliau memberitahu, antara masalah yang turut menjadi keluhan rakyat adalah isu saman ekor yang dilaksana kerajaan.


Rata-rata pengundi yang ditemui melahirkan rasa tidak puas hati dengan saman ekor yang disifatkan cuba mengikis wang rakyat.


Selain itu, masalah kemudahan asas termasuk kekurangan lampu isyarat dan sistem perparitan yang tidak sempurna turut diadu kepadanya.


Menurutnya, rentetan daripada permasalahan itu, Umno BN segera menjalankan "projek mi segera" semata-mata untuk meraih sokongan pengundi.


"Menyedari masalah penduduk yang tertangguh dan menampakkan kelemahan, "projek mee segera" telah dilaksanakan secara tergesa-gesa untuk mengatasi masalah di atas bagi memancing undi, sebenarnya tidak ikhlas dan mencabar keadilan proses pilihan raya," katanya.


Justeru, beliau menyeru pengundi-pengundi di Merlimau agar memberi peluang kepadanya untuk membawa permasalahan mereka ke peringkat lebih tinggi.


"Walaupun saya belum diberi mandat, saya telah mendapat aduan dan mengenalpasti masalah rakyat di kawasan Dun Merlimau.


"Oleh itu, saya menyeru seluruh lapisan rakyat khususnya pemilih di Dun Merlimau ,membuat keputusan yang tepat dengan memilih PAS pada PRK kali ini.


"Insya Allah bertambahnya suara pembangkang di Dun Melaka akan menguatkan lagi proses "check and balance" dan menyebabkan kerajaan Melaka akan lebih stabil kerana sentiasa meletakkan diri dalam landasan yang betul dan berwaspada, mengelakkan diri dari melakukan kesilapan kerana kekhuatiran terhadap kelantangan suara pembangkang," katanya.


Berikut adalah keluhan dan permasalahan yang diadukan penduduk Melimau kepada Yuhaizad:


1. Kekurangan lampu jalan Ayer Merbau dan Jasin Lalang.


2. Keperluan lampu isyarat persimpangan masuk kampung Ayer Merbau.


3. Penduduk Taman Sri Chin Chin mendakwa kadar cukai pintu tinggi.


4. Penduduk di Pengkalan Samak (Solok Pengkalan Samak) dan Ayer Merbau tidak dibaik pulih. Kelemahan prasarana ini juga mengakibatkan banjir kilat sering berlaku di Ayer Merbau.


5. Longkang dan perparitan yang tersumbat di Taman Debunga (Pengkalan Samak) dan Permatang Serai yang longkangnya tidak diselenggara (dipenuhi rumput).


6. Rumah terbiar dan persekitaran yang kotor di Merlimau Utara. Ini membimbangkan penduduk yang terancam dengan penyebaran denggi.


7. Penduduk Jasin Lalang tidak mempunyai dewan serbaguna.


8. Pendudk Kampung Ayer Merbau memohon pembinaan semula balai raya yang kini telah rosak dan terlalu kecil bagi menampung keperluan penduduk.


9. Kemudahan jalan yang tidak diturap dan dinaik taraf.


10. Permohonan untuk mendapatkan kelengkapan khemah yang tidak dipenuhi di Ayer Merbau dan Chin Chin.


11. Waktu pungutan sampah yang tidak sesuai di Permatang Serai.


12. Pokok yang dipotong oleh Majlis Perbandaran Jasin tidak dibersihkan di Taman Muhibah dan Merlimau Pasir.


13. Keluarga dan individu miskin, orang kurang upaya, sakit yang memerlukan bantuan di Chin Chin, Merlimau Pasir dan Taman Muhibah.


14. Masalah pencemaran Sungai Merlimau.


15. Tanah rizab Melayu yang diambil kerajaan tidak diganti semula.


16. Tidak berpuas hati dengan sistem saman ekor.


17. Peningkatan kes jenayah terutamanya kecurian motosikal.


18. Harga rumah di Merlimau yang mahal dan tidak mampu dimiliki penduduk.


19. Kaum India menghadapi masalah peluang pekerjaan, perumahan selepas berkhidmat di ladang dan masalah bantuan kepada Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil (SRJKT) dan Sekolah rendah Jenis Kebangsaan Cina(SRJKC).


20. Resah dengan kenaikan harga minyak dan harga barang.

Read more ...

Prk Kerdau : Lagi bukti fitnah jadi kebanggaan Songkok Tiga Jengkal!!!

Tak tahu nak cakap apa lagi dah. Fitnah sememangnya jadi makanan gerombolan songkok tinggi demi meraih undi untuk Barisan Nasional. Mereka dengan sengaja mencipta risalah fitnah untuk mengelirukan para pengundi terhadap Parti Islam se-Malaysia, PAS. Malah dengan bangga menyebarkannya dengan tujuan memperbodohkan orang ramai.

Risalah ini diambil dari facebook penyokong tegar gerombolan songkok tinggi yang menggunakan nama PAS Beruk. Risalah bertulis "Undilah PAS, setiap undi menjanjikan syurga" ini disebarkan di Kerdau dan di ruang-ruang maya untuk memburuk-burukkan imej PAS. Namun begitu, penyokong gerombolan akan terus jadi bodoh dan bangga menjadi bodoh serta rela diperbodohkan.

Lihat sendiri bagaimana mereka menyebarkan fitnah rujuk link ini [Facebook]

ReJaM© "Inilah pejuang Islam gaya gerombolan songkok tinggi, fitnah jadi makanan..."

Read more ...

Letak jawatan Mufti, Harussani dialu-alukan bertanding di Parit Buntar

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCzyaLTFp6UrQyNc9DGTkcSdGq8h0uHk7RsvYC8FgQGWw6vjb8orZpEDgmCl9YHX6bCsNS6OPwgBFvlX0feeJ1YfKG7Wz4TJ6yTF-lkoB1gA_nXfa42_cXRYUugVYp0ZKMPkogLNJkxtAB/s200/harusani.bmpPARIT BUNTAR, 4 Mac : Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria diingatkan supaya tidak hanya membuat kenyataan yang membabitkan batang tubuh pemimpin PAS sebaliknya juga perlu membuat kenyataan terhadap tindakan pemimpin Umno yang menyalahi syariat Islam.

Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional PAS Parit Buntar Hamdan Fadel Ahmad berkata Mufti Perak sepatutnya bersuara terhadap tindakan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Razak yang mengalungkan bunga di Makam Kamal Antartuk pemimpin sekular Turki.

“ Terbaru , beliau membuat kenyataan hanya berdasarkan laporan media kerajaan yang membabitkan Menteri Besar Kelantan. Lebih malang kenyataan ini dibuat tanpa menyelidik terlebih dahulu atau bertanya dengan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat.

“ Lebih menghairankan beliau langsung tidak mengulas tindakan Najib menggelar Syeikh Yusoff Qardhawi dan Ikhwanul Muslimin sebagai pengganas “katanya

Hamdan berkata, Mufti Perak seharusnya adil dalam membuat kenyataan tanpa menyebelah mana-mana pihak.

“ Jika beliau teruja hendak membuat kenyataan mengenai politik di Malaysia, tidak ada masalah. Tapi jangan hanya membabitkan parti PAS dan Pakatan Rakyat sahaja.

“ Beliau kena juga menyatakan hukum berkaitan tindakan pemimpin Umno dan BN yang sedang merasuah pengundi-pengundi di Dun Kerdau dan Merlimau secara terang-terangan”katanya

Menurutnya , sekiranya Mufti Perak sudah tidak mampu bersikap adil dan ingin menyebelahi Umno beliau seharusnya meletakkan jawatan sebagai Mufti Perak .

“ Saya syorkan Tan Sri Harussani meletakkan jawatan sebagai Mufti kalau ingin berpolitik. Malah beliau dialu-alukan bertanding di Parit Buntar atas tiket Umno BN.

“ Itulah yang terbaik supaya rakyat Perak tidak lagi terkeliru dengan kenyataan Mufti Perak yang dilihat terlalu menyebelahi Umno “ katanya

Read more ...

Azwan Ali kata Umi Hafilda tak takut azab neraka

Tak takut azab neraka? tanya Azwan kepada Ummi Hafilda

KUALA LUMPUR: Ummi Hafilda Ali diingatkan supaya berhenti memfitnah orang lain sebaliknya berusaha membersihkan dosa yang dilakukan terutama terhadap keluarga sendiri. Peringatan tersebut dibuat oleh adiknya sendiri, Azwan Ali.

Sejak akhir-akhir ini Ummi yang merupakan salah seorang watak utama dalam konspirasi pertama tahun 1998 muncul dan menjaja cerita kononnya beliau tahu keburukan abangnya Azmin Ali yang juga Timbalan Presiden KEADILAN.

Beliau juga sering mencaci peribadi Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sikap Ummi semakin menjadi-jadi apabila ada pilihan raya kecil. Terbaru, ketika berucap di pentas BN dalam pilihan raya Merlimau, beliau memberi amaran kepada pengundi-pengundi kononnya Anwar merupakan seorang individu yang sangat merbahaya kepada agama dan juga negara.

Dalam SMSya kepada KeadilanDaily.com, Azwan mengingatkan kakaknya bahawa seksaan dari Allah menanti kepada mereka yang melakukan fitnah. “Tak takut azab neraka ker?” kata Azwan.

Sehubungan itu, Azwan yang juga personaliti TV terkenal menasihati Ummi supaya membersihkan diri sendiri sebelum bercakap mengenai orang lain.

“Bersihkan dosa pada adik beradik sebelum nak menyalak berpolitik sambil busukkan darah daging (sendiri). (Ia juga termasuk) dosa kepada saya,” tambah Azwan.

Pada September 1998, ayahnya Haji Ali Omar (Allahyarham) melalui sebuah surat wasiat memutuskan pertalian zuriat dengan Ummi kerana sikapnya yang suka melakukan fitnah.

Read more ...

Puak-Puak Songkok Tiga Jengkal dah terdesak, kenapa polis tak tangkap ? kalau petugas PR sahih dah duduk di lokap

Prk Kerdau : Kereta Anwar dikepung dan dibaling batu

http://i986.photobucket.com/albums/ae343/toirtap/050508-monkey-404_668094c.jpg

TEMERLOH, 4 Mac: Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini mengecam tindakan ganas yang didakwa dilakukan petugas Umno BN dengan mengepung dan membaling batu ke arah kereta yang dinaiki Datuk seri Anwar Ibrahim semalam.

Menceritakan kejadian itu, Ketua PKR Cabang Temerloh, Ahmad Nizam Hamid, berkata, kira-kira 30 orang pemuda, memegang sepanduk dan bendera BN menyekat kereta Anwar di Jengka 22 sambil menjeritkan perkataan lucah kepada ketua umum parti itu.


Dari kelibat dan gaya percakapan mereka, Ahmad Nizam berkata beliau yakin kesemua mereka adalah orang luar dan bukan masyarakat tempatan.


"Ini budaya baru yang dibawa, kerana dipahang tak pernah berlaku sebelum ini" kata Nizam pada sidang media di markas induk PAS bagi Pilihan Raya kecil Kerdau.


Sebelum itu katanya, sejumlah paku turut ditaburkan di atas jalan raya khususnya di jalan jengka 22 menuju ke tapak ceramah ketua pembangkang itu menyebabkan kira-kira 50 buah motorsikal dan beberapa kereta mengalami kerosakan tayar.


"Kami mengecam perbuatan biadap dan tidak bertamadun penyokong Umno BN tersebut yang jelas bukan sahaja melanggar tatasusila bangsa malah bersalahan dengan undang-undang.


"Pilihanraya sewajarnya diraikan sebagai pesta demokrasi namun Umno kelihatannya tidak menjadi matang dan meletakkan diri di tingkat paling bawah," jelasnya.


Bagaimanapun katanya, walau apa sekalipun provokasi yang dibuat pihak lawan, petugas Pakatan Rakyat tetap tidak akan termakan.


Belaiu turut berterima ekoran tindakan pantas pihak polis menyuraikan para penyokong BN yang menunggu rombongan Datuk seri Anwar Ibrahim keluar dari jengka 22.

Read more ...

Malang pemimpin No. 1 Umno kena tipu dengan pemimpin MCA

'Tolak pemimpin cuai dari terus terajui negara'

Aku setuju sesangat dengan pandangan Kak Wan, agar rakyat tolak pemerintahan yang diterajui oleh mereka yang mudah sangat diperdaya dan ditipu. Pulak tu... ditipu oleh kengkawan dalam satu pasukan. Memalukan sungguh..... [sini]

Mereka mendakwa, kononnya hanya UMNO/BN saja yang mampu untuk mentadbir dan memerintah negara. Dengan terbongkarnya Skandal PKFZ, yang mendedahkan penipuan yang dilakukan oleh kedua-dua malaun daripada MCA terhadap kabinet yang dipimpin oleh Mahathir dan seterusnya, Dolah Badawi, apalah hebatnya sangat kepimpinan mereka?? Eleh.... tak hebat pun. Mana hebatnya, kalau senang-senang jer kena tipu... Hisy....maluler!!

The Bangang, yang kononnya hebat, tapi.... alahai, kalau buta-buta dah kena tipu dengan Cina MCA.... memang sah ler bangang. Tak mana pandainya..... Lingkup dan hangus duit rakyat kena gasak dengan perompak-perompak tu. Tapi, rasanya mereka ni tak 'makan' sorang. Ada juga yang lain, kenyang....

The Bengong pulak, memang dari awal nampak tak cerdik dan tak berkarisma. Tapi, apa nak buat.... dah nak ikut tradisi punya pasal, maka.... naiklah juga dia jadi PM, mewarisi negara yang sedang 'sakit tenat'. Malangnya, di bawah dia... negara semakin hancuss. Dia tak alert langsung apa yang berlaku di sekelilingnya. Tidor memanjang.... Pasal tu lah, dalam tidor, dia kena tipu!! Bengong!! Tak boleh harap langsung.....


Yang terkini.... The Tonggong. Dia ialah anak didik The Bangang. Yang ni.... satu lagi masalah. Otak kontot, kemetot dan kecut. Dia ada otak but got no brain.... Otaknya tandus dan gersang dan tidak ada idea langsung. Yang dia pandai ialah menciplak dan meniru idea orang lain and claim dia punya.


Agar dia kelihatan hebat..... dia guna dan bazirkan duit rakyat, upah syarikat Yahudi laknatullah untuk jadi 'otak' dia. Kalau cakaaaapp.... menyembor-nyembor ayor lior, tapi apo pun takdo. Hopeless..... Sebab tu, bini kena buat kerja lebih untuk cover kebodohan dia. Last-last bini pulak ter-over.... ngalahkan dia pulak jadi piem. Bini jadi laki dan laki pulak jadi bini. Usiy.... tak ke haru-biru negara jadinya. Eeeee.... tak mengasi betoi.


Selepas yang terkini.... tak tahulah siapa lagi. Muhyiddin ke??


Pleazzzze not him. Nauzubillah.... Not this tengin!!


Kesan daripada kepimpinan merekalah, pentadbiran negara hancuusss, ekonomi negara bungkuuss!! Ek ele.... kalau macam tu, pandai sangatlah pemimpin UMNO/BN memerintah negara, ya??


Siapa yang kata pandai, sah..... mereka, bangang, bengong dan tongong.


Sebenarnya.... kerosakan yang dilakukan oleh para pemimpin UMNO/BN ke atas seluruh sistem pemerintahan dan ekonomi negara, sudah menjadi terlalu parah. Mereka telah dikuasai oleh sifat tamak haloba, busuk hati, dendam kesumat serta gila kuasa, hinggakan mereka sudah hilang fokus untuk mentadbir dan mengurus negara dan ekonominya dengan baik dan cekap. Prioriti mereka sudah lari daripada landasan yang sepatutnya.


Sebab itu, kita kena tolak mereka. Ketidakcekapan mereka merugikan kita. Kerakusan mereka, menindas kita. Kezaliman mereka menjadikan kita derita dan sengasara.


Aaaaahhhhh..... Sudah tiba masanya kita tolak saja mereka. Habis cerita!!

Read more ...

Bob Lokman tak suka rasuah, Umno suka rasuah

Bob rindu Malaysia tiada lagi rasuah

KEPALA BATAS, 4 Mac: "Saya terlalu rindukan Malaysia menjadi sebuah Negara Islam yang dalamnya tiada lagi rasuah, penyelewengan, salah guna kuasa, rampas hak rakyat dan sebagainya," kata pelakon, pengacara dan penulis lirik, Bob Lokman.

Jelasnya, akibat tenggelam dalam kejahilan membuatkan dirinya amat merindui satu kehidupan yang benar-benar tenteram, aman, sejahtera dan bebas daripada segala kongkongan politik liar yang ada hanya bertukar menjadi baik apabila pemimpinnya bercakap ketika Maulidur Rasul, Maal Hijrah atau majlis pembukaan Musabaqah Al-Quran.

Katanya, hanya dengan hidup sejahtera dalam keadaan tenteram jauh daripada dunia kejahilan sahaja seseorang itu dapat dididik atau mendidik keluarga agar taat dan patuh kepada Islam.

Jika tidak, ujarnya pasti sukar kerana kita hanya mendidik di rumah tetapi di luar rumah berbagai gejala mungkar berlaku.

Sudah cukup dirinya dipergunakan untuk tujuan mungkar kerana masa depan adalah untuk Islam, maka beliau rela berada di mana sahaja untuk meningkatkan imej serta bersama-sama menambahbaikkan dan ketrampilan PAS terhadap anak muda masa kini.

"Biarlah apa yang berlaku dulu dianggap sejarah hitam buat diri saya. Hari ini saya bangga duduk dalam PAS kerana dapat membantu memenangkan PAS serta Pakatan Rakyat pada pilihanraya umum kelak," jelasnya.

Ketika temubual, beliau bertekad meninggalkan terus bidang lakonan setelah drama terakhirnya 'Cinta Tikar Sejadah' sebanyhak 13 episod yang ditayangkan di TV mengagumkan ramai pihak.

Namun beliau boleh kembali semula sekiranya kerajaan membuat peraturan agar semua krew dan syarikat pengeluar filem supaya setiap drama mesti berunsur nasihat dan bebas daripada pergaulan lelaki dan wanita.

"Walaupun nak wujudkan situasi itu sukar namun boleh dilakukan asalkan semua pihak faham dan hormat menghormati bukan dalam drama berlagak alim tetapi di pentas masyarakat seorang yang lebih teruk akhlaknya dari orang bukan Islam," tegas beliau.

Turut serta dalam pertemuan singkat itu ialah Ketua Penerangan PAS Negeri Pulau Pinang, Zulkiply Ishak dan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri, Ustaz Yusni Mat Piah.

Read more ...

Prk Merlimau: Anak muda tempatan akan bersama PAS

Lagi 2 hari maka keluar memangkah lah orang-orang di-Merlimau sana. Pada 2 hari terakhir kempen ni, undi dari anak-anak muda lah yang diperlukan PAS untuk membantu mengurangkan majoriti umno yang telah dimenangi mereka sebelum ini pada 2008.

Kalau ada pertaruhan dari bookie judi, bertaruhlah!, letaklah taruhan anda pada bendera 'cap kati' sebab mereka dah dijangka menang pada hari ahad nanti, undi orang-orang tua disini melebihi undi anak-anak muda, namun kemenangan mereka itu nanti bukanlah melalui jalan yang senang dan mudah sebab anak-anak muda Merlimau sudah memberi tanda-tanda yang mereka akan bangun melawan.


Bagi pengundi-pengundi dari golongan veteran atau orang-orang tua, walau tunggul kayu dicat lambang 'kati' dengan warna biru pun, mereka akan tetap memangkahnya. Tetapi bagi pengundi-pengundi yang terdiri dari anak-anak muda,
Ali Ketam sendiri kata..."ini kawasan hitam bagi umno/BN".

Anak-anak muda disini berpandangan jauh, mereka lebih suka akan hal-hal dan isu-isu diperingkat nasional, mereka juga terpesona dengan karisma pemimpin-pemimpin dari Pakatan Rakyat dan PAS, ini terbukti dengan kehadiran anak-anak muda ini pada setiap malam ceramah dan kempen.


Kalau kita perhatikan suasana di kampong-kampong masa kempen ni, jika ada rumah-rumah yang ada dipasang bendera PAS cap bulan maka tahu lah kita yang rumah ini ada anak-anak muda.


Ada satu kes bila calun umno/BN Roslan Ahmad yang berkempen dari rumah ke rumah disatu kampung telah masuk kesebuah rumah yang dikenal pasti sebagai salah seorang ahli umno, namun dia telah dihalang oleh 3 orang anak-anak muda tuan rumah yang pro-PAS ini dan telah memprotes akan kunjungan calun BN/umno ini kerumahnya, tetapi tidak kepada ibu anak-anak muda ini yang telah menjemput calun BN/umno ini dengan penuh mesra dan senang hati dan berbual-bual dan berkata yang bendera-bendera PAS dilaman rumah ini digantung olih anak-anaknya.


BN/umno tak bimbang langsung sebab lagi 2 hari, golongan orang-orang tua di-merlimau ini akan pangkah BN/umno tetapi tidak bagi anak-anak muda Merlimau, sebab anak-anak muda yang pro Pakatan Rakyat ini lah yang akan bangun untuk mencacatkan peluang BN/umno.

Read more ...

Prk Kerdau: Umno dah melampau

TEMERLOH, 4 Mac: Barisan Nasional (BN) didakwa semakin agresif melakukan provokasi sehingga sanggup ‘menyerang’ ke bilik gerakan PAS dalam kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Kerdau.

Terbaru, kira-kira jam 3.30 pagi tadi, lebih 50 petugas Umno menghampiri markas PRK PAS di Kampung Desa Murni dengan menunjukkan kemarahan, mengeluarkan kata-kata ugutan dan memasang bendera BN melindungi bendera PAS yang telah sedia dinaikkan.


Menurut Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Temerloh, Fairus Hisyam Nordin, yang berada di tempat kejadian, apa yang memeranjatkan provokasi tersebut diketuai sendiri oleh Ahli Parlimen Kuala Krau, Datuk Ismail Said.


“Malam tadi kira-kira jam 3.30 pagi lebih 50 orang petugas BN datang ke bilik gerakan PAS di Desa Murni diketuai Ismail Said, mereka berteriak dengan nada marah dan menghamburkan kata-kata berbentuk ugutan.


“Masa itu kami dalam khemah cuma ada 15 orang dan tidak melayan provokasi tersebut kerana jika melawan mungkin mereka akan gunakan sebagai kempen di media kononnya PAS ganas, walaupun mereka yang memulakan.


“Tak cukup dengan itu, kami syak beberapa orang anggota polis berulang kali mengambil gambar juga untuk tujuan mengugut sebab ada antara kami yang berkerja sebagai kaki tangan awam. Manakala yang lain menaikkan berdera BN di hadapan bendera PAS,” katanya.


Tambah Fairus, beliau kecewa dengan tindakan provokasi pihak Umno itu dan akan membuat laporan polis dan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini bagi mengelakkan insiden yang sama berulang.


Pusat mengundi Desa Murni dijaga oleh kontingen dari PAS Kawasan Temerloh.


Sementara itu Ketua Pemuda PAS Pahang, Suhaimi Saad, kecewa dengan pembabitan ahli parlimen tersebut yang sepatutnya bertindak mempertahankan demokrasi dan keamanan.


“Kita faham jika budak-budak Umno yang bertindak secara tidak bertamadun begitu, tapi bila melibatkan seorang ahli parlimen yang merupakan penggubal undang, itu jadi pelik. Sepatutnya dia tidak bertindak kebudaka-budakan walaupun kita tahu Desa Murni ada kampung beliau.


“Apa jadi jika Pemuda PAS melayan karenah dan provokasi mereka... tidakkah nanti akan terjadi perkara yang buruk seperti pergaduhan? Kenapa tak boleh fikir?,” soal Suhaimi.


Dalam pada itu, seorang penyokong PKR mengadu tayar kereta beliau dipancetkan ketika pergi mendengar ceramah ketua umum parti mereka Datuk Seri Anwar Ibrahim di Rumpun Makmur malam semalam.


Sebelum ini, berlaku juga gangguan kepada program PAS di kawasan Felda Mohamad Sabu berceramah dan Bob Lokman di waktu yang berlainan.

Read more ...

Prk Kerdau : Penduduk mahu tanah bukan wang..!!!

TEMERLOH, 4 Mac: Penduduk Kerdan mendedak Kerajaan tidak sahaja mencurahkan projek segera dan pemberian wang tunai dalam kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Kerdau ini tetapi hendaklah memberi sesuatu yang menjamin masa depan generasi muda di sini.

Beberapa orang pemuda yang ditemui berkata, mereka mahu kerajaan memberikan tanah untuk dibangunkan bagi sumber pendapatan dan kediaman supaya dapat membina keluarga dengan lebih baik.


Ibrahim Husin, 43, dari Kampung Ketam dekat sini, berkata 80 peratus kawasan dalam Dun Kerdau adalah merupakan kawasan pertanian dan sebahagian besar sumber pendapatan penduduknya dengan pertanian.


Katanya, menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) 2004 dan 2008 kerajaan telah membuka permohonan tanah kepada generasi muda terutama yang telah berkahwin dalam projek perkembangan kampung.


“Kami generasi kedua kampung sudah beberapa kali ditemuduga untuk diberi tanah dalam projek perkembangan kampung yang melibatkan penghulu dan wakil rakyat.


“Antara tempat yang dicadangkan ialah tanah rizab seluas 80 ekar di Kampung Paya Taram dan Kelebang. Begitu juga dengan di Kampung Lipat Kajang, Kuala Kerdau dan Bukit Lada di mana pemuda-pemuda yang sudah berkeluarga telah ditemuduga.


“Tetapi sehingga kini tidak ada jawapan yang diberikan. Sedangkan pada masa inilah paling sesuai jika kerajaan meluluskan tanah tersebut berbanding pemberian wang,” katanya.


Tambah Ibrahim, jika kerajaan berfikir untuk menumpukan pembangunan generasi muda sepatutnya lebih memikirkan pemberian tanah yang lebih memberi manfaat daripada wang yang tidak tahan selama mana.


“Sebenarnya tidak ada masalah jika kerajaan mahu membantu sebab tanah terbiar yang melibatkan kawasan paya di Paya Taram, Kelebang, Paya Rambai dan Ketam seluas 300 ekar. Apakah kerajaan tidak ada inisiatif?,” soalnya.

Kempen dalam PRK Kerdau menyaksikan pelbagai pemberian wang oleh menteri-menteri dalam bentuk bantuan kepada warga emas, orang kurang upaya (OKU), pelajar sekolah, peneroka Felda selain jamuan makan sepanjang masa.

Sementara itu seorang penduduk lagi, Zulhazmi Yahya, 41, dari Kelebang, berkata orang Kerdau sudah banyak rugi kerana pernah ada tanah kerajaan di belakang bandar Kerdau seluas 17,000 ekar untuk dimajukan Lembaga Kemajuan Perusahaan Pertanian (LKPP).


“Tetapi entah macam mana 12,000 ekar telah terlepas ke tangan Sime Darby. Melepaslah orang Kerdau, cuma adalah 4,000 ekar yang dimajukan oleh Felcra melalui sistem saham. Itu pun orang tertentu saja yang dapat.


“Sebab itu kalau kerajaan betul-betul nak menolong, ikutlah perancangan asal iaitu setiap keluarga generasi kedua diberi lot tanah untuk pertanian dan kediaman masing-masing,” ujarnya.


Di tanah rancangan Felda pula, para peneroka di gesa menuntut janji-janji kerajaan seperti hak milik tanah, rumah untuk generasi kedua dan apa sahaja bayaran sebelum 6 Mac.

"Inilah peluangnya, minta kerajaan lunaskan janji-janji tersebut hari mengundi atau lingkupkan calon BN kali ini," kata Presiden Persatuan Anak-anak Peneroka Felda Kebangsaan, Mazlan Aliman.

Kata Mazlan selama ini ramai peneroka di seluruh negara percaya dengan janji-janji mulut pemimpin Umno sekiranya berlaku PRK di kawasan mereka tetapi terbukti pemimpin BN hanya berbohong.

Jesteru katanya, peneroka perlu berani menekan kerajaan dengan kuasa undi yang ada.

"Kalau janji mereka untuk membina rumah pastikan ada perjanjian hitam putih yang sah antara kerajaan dan peneroka," katanya.

Read more ...