Thursday, October 11, 2012

MAI TENGOK!!! Jumlah perbelanjaan Najib Rosmah ke luar negara

Lawatan Perdana Menteri Lawatan Rasmi Najib Razak ke London, New York, Washington DC Berjumlah RM2,908,563.82. Sempat Singgah Milan & Dubai!!

Heboh semalam di merata ceruk Malaysia perihal bagaimana akhirnya terbongkar juga kisah pertemuan rahsia yang berlaku antara Perdana Menteri, Najib dan spekulator matawang, George Soros pada 27 September 2010.

Namun sekiranya anda masih ingat lagi beberapa bulan lalu, atau lebih tepat, antara 13 Mei 2012 hingga 24 Mei tahun yang sama, Najib ada pergi ke beberapa bandar-bandar besar di dunia di atas beberapa sebab termasuk urusan kerajaan dan ada juga melibatkan urusan peribadi Najib Altantuya sekeluarga. 


Dan jumlah perbelanjaan sepanjang 11 hari Najib Altantuya berada di luar negara, rupanya telah menelan perbelanjaan kerajaan hampir RM3 juta.

Di bawah ini adalah jawapan bertulis bagi soalan lisan di Dewan Rakyat antara ahli Parlimen Seputeh (Teresa Kok) dan juga Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Nazri Aziz) berdasarkan hansard parlimen yang disediakan :

Lawatan rasmi Perdana Menteri : Soalan Dan Jawapan di Dewan Rakyat

SOALAN:
Puan Teresa Kok Suh Sim [Seputeh] minta PERDANA MENTERI menyatakan pecahan perbelanjaan lawatan Perdana Menteri ke United Kingdom, Amerika Syarikat dan Sepanyol. Berapakah hari dalam lawatan ini adalah urusan peribadi dan berapa hari adalah urusan rasmi.
JAWAPAN:
DATO’ SERI MOHAMED NAZRI ABDUL AZIZ MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI : 
Tuan Yang di-Pertua, Pecahan perbelanjaan bagi lawatan YAB Perdana Menteri dan Delegasi ke United Kingdom dan Amerika Syarikat bagi tahun 2012 adalah seperti berikut:
BIL / TEMPAT / TUJUAN / TARIKH / AMAUN (RM)
 1. London – Lawatan kerja untuk menghadiri jemputan Majlis Resepsi yang dihoskan oleh Putera Charles 13-15 Mei 2012 849,175.33
 2. New York – Lawatan kerja untuk menghadiri mesyuarat Global Science and Innovation Advisory Council 15-18 Mei 2012 1,606,402.75
 3. Washington – Pegawai mengiringi lawatan peribadi YAB Perdana Menteri 19-24 Mei 2012 452,985.75
JUMLAH: 2,908,563.82
Lawatan ke United Kingdom bermula pada 13 Mei hingga 15 Mei 2012. Manakala bagi lawatan ke Amerika Syarikat bermula pada 15 Mei 2012 hingga 24 Mei 2012. Untuk makluman, tiada lawatan dilakukan ke Sepanyol. 13 Mei hingga 18 Mei 2012 adalah merupakan lawatan rasmi YAB Perdana Menteri. Manakala, 19 Mei hingga 24 Mei 2012 adalah merupakan lawatan peribadi YAB Perdana Menteri. Sepanjang tempoh lawatan peribadi, Kerajaan hanya membiayai perbelajaan pegawai Kerajaan yang mengiringi YAB Perdana Menteri.
Penerbangan Perdana Menteri Lawatan Rasmi Najib Razak ke London, New York, Washington DC Berjumlah RM2,908,563.82. Sempat Singgah Milan & Dubai!!
Antara beberapa persoalan yang ingin kami timbulkan di sini di sini berdasarkan jawapan Datuk Seri Nazri Aziz, adalah seperti berikut :
 1. Anda dipersilakan merujuk gambarajah di atas bagi destinasi no. 3 (lawatan peribadi), no 4 dan 5 (tiada dalam jadual perjalanan rasmi)
 2. Destinasi No.3 merupakan No 3 adalah (lawatan peribadi) tetapi kosnya masih lagi ditanggung oleh kerajaan?
 3. Jikalau disemak semula jawapan rasmi menteri di Parlimen, perbelanjaan bagi kos di destinasi no. 3 adalah sebanyak RM400,000++. Dan ia sepatutnya sampai 24 Mei 2012. Tetapi…ada tetapinya di sini di mana jikalau mengikut jadual penerbangan, ada pula penerbangan ke Milan sehari selepas tarikh sampai ke destinasi No. 3?
 4. Milan tiada dalam jadual perjalanan rasmi, tetapi kapal terbang berada di Milan selama 4 hari (bertembung dengan tarikh yang sepatutnya kapal terbang tersebut mesti berada di Washington DC pada ketika itu).
 5. Persoalannya sekarang ini, siapa kalangan yang menggunapakai hak kerajaan untuk pergi Milan? Siapakah? Sedangkan pada ketika itu, Datuk Seri Najib selaku Perdana Menteri dikatakan berada di Washington DC.
 6. Ini kerana pesawat yang digunapakai ketika itu hanya boleh digunakan oleh Yang Dipertuan Agong (YDP) dan Perdana Menteri (PM) sahaja. Siapa pula yang lebih berkuasa daripada kedua-dua pemimpin ini sehingga boleh menggunapakai hak kerajaan ke sana ke mari sesuka hati?
 7. Washington DC – Milan adalah satu jarak yang cukup jauh merentasi lautan Atlantik, memakan jarak beribu-ribu kilometer. Itu baru jarak, bagaimana kos yang terpaksa ditanggung sepanjang perjalanan ke sana? Siapa yang menanggungnya?
 8. Milan cukup terkenal dengan jolokan syurga membeli-belah selain daripada New York, London, Paris dan tidak lupa juga Dubai. Ehem…
 9. Dalam pada masa yang sama untuk destinasi untuk No.3 sebenarnya, bukan urusan kerajaan berdasarkan jawapan menteri. Urusan peribadi. Tetapi kerajaan terpaksa tanggung perbelanjaan sebanyak RM452,985.75? Erm….
Pesawat Perdana Menteri Lawatan Rasmi Najib Razak ke London, New York, Washington DC Berjumlah RM2,908,563.82. Sempat Singgah Milan & Dubai!!Persoalannya di sini, jikalau penjawat awam bawahan dari Alor Setar menghadiri kursus di Kuala Lumpur. Seperti biasa, kos pengangkutan dan hotel akan ditanggung oleh kerajaan. Itu semua adalah prosedur biasa dan tidak menjadi masalah soal itu. Tetapi…tetapi andaikata di penjawat awam ini pergi singgah membeli belah di Pavilion atau KLCC dan kemudiannya bersiar-siar di sekitar Kuala Lumpur, adakah penjawat awam ini berhak menuntut semua perbelanjaan seperti ini kepada kerajaan? Boleh kah? Ehem…

Walau bagaimanapun,semakan aeronautical melalui laluan penerbangan Perdana Menteri dalam laman web www.flightradar24.com menunjukkan bahawa pesawat kerajaan (9M-NAA) telah pergi dari Washington ke Milan, Italy pada 20 Mei 2012 – iaitu sehari selepas ketibaan di Washington. 

Rombongan dan pesawat kerajaan tersebut telah berada di Milan selama empat hari. Laluan penerbangan tersebut juga menunjukkan bahawa pesawat kerajaan tersebut berhenti di Dubai dan balik ke Kuala Lumpur selepas itu.
Jadual pesawat rasmi kerajaan


Jadual Najib Razak Lawatan Rasmi Najib Razak ke London, New York, Washington DC Berjumlah RM2,908,563.82. Sempat Singgah Milan & Dubai!!Ok…sekarang ini :
 1. Kuala Lumpur – London : Lawatan yang diklasifikasikan sebagai urusan rasmi kerajaan (Menghadiri jemputan Majlis Resepsi yang dihoskan oleh Putera Charles di London)
 2. New York – London = Lawatan rasmi Perdana Menteri (Menghadiri mesyuarat Global Science and Innovation Advisory Council)
 3. Washington DC =  Lawatan peribadi Perdana Menteri. Tetapi…kenapa guna duit kerajaan? Habis sehingga RM450,000++??
 4. Milan = tiada dalam jadual rasmi. Buat apa di sana selama 4 hari?
 5. Dubai = tiada dalam jadual rasmi. Buat apa di sana?
Apa yang kami ingin menegur di sini, pemimpin kena ingat pergi buat lawatan rasmi sana sini dengan mengunapakai kapal terbang rasmi. Minyak, juruterbang menggunapakai dana kerajaan. Pulangan pelaburan ya….besar kemungkinan ada. Tetapi perbelanjaan bersifat peribadi daripada New York – Washington – Milan yang tiada kena mengena dengan urusan rakyat dan kerajaan, pemimpin tidak boleh sama sekali melibatkan sama dan mengunapakai dana kerajaan.

P/S : Ataupun Perdana Menteri ada sebab musabah mengapa pesawat yang digunapakai oleh Perdana Menteri telah “singgah sebentar di Milan”? Ada sebab dan alasannya?

JALAN PULANG

Read more ...

ANGKARA MAHATHIR!!! Kapal Perang Nuklear Amerika berlabuh di perairan negara


Kerajaan Umno BN pernah menandatangani perjanjian dengan Amerika Syarikat untuk membenarkan kapal tentera negara itu menggunakan kemudahan ketenteraan di sini, dedah Ahli Parlimen Batu, Tian Chua.

Menurutnya, perjanjian oleh bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad menyebabkan kapal-kapal perang Amerika yang sarat dengan senjata nuklear dibenarkan berlabuh di perairan negara.

“Kita perlu faham, kapal Amerika yang penuh dengan senjata nuklear bukan bersifat pertahanan tetapi provokatif.
 
“Amerika telah menghantar kapal perang mereka jauh dari sempadan negara mereka ke negara-negara Asia dan ini merupakan tindakan yang sangat provokatif.
“Di negara lain termasuk NATO, mereka tidak membenarkan kapal perang yang bersenjata nuklear berlabuh ke negara mereka,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.
Hadir sama, Ahli Parlimen Tumpat, Kamarudin Jaafar dan Ahli Parlimen Sungai Petani, Johari Abdul.
Sebelum itu, Kamaruddin mengemukakan usul tergempar di Dewan Rakyat di bawah Perkara 18 (1) bagi mendesak sidang mesyuarat membincangkan kekerapan kehadiran kapal perang bersenjata nuklear Amerika.
Speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin Mulia bagaimanapun menolak usul tersebut dengan alasan perkara tersebut tidak perlu disegerakan dan boleh dibahas pada sidang mesyuarat akan datang.
Kamaruddin berkata, banyak kapal perang Amerika berkuasa dan bersenjata nuklear berlabuh di perairan negara sejak Jun lalu.
Antara kapal tersebut termasuk kapal pengangkut pesawat USS George Washington yang diiringi kapal perang bersenjata nuklear berlabuh di Pelabuhan Klang, Selangor selama lima hari bermula 7 Oktober lalu.
Beliau berkata, kapal perang USS Paul Hamilton pernah berlabuh di Teluk Sepanggar, Sabah, pada 5 hingga 9 Oktober lalu.
Pada 30 September hingga 2 Oktober lalu, dua kapal perang John Stanish dan dua kapal pembawa pesawat telah berlabuh di perairan negara ini.
Menurut Kamaruddin lagi, kehadiran kapal perang bersenjata nuklear Amerika bercanggah dengan dasar luar negara yang mahu menjadikan Asia sebagai rantau bebas nuklear.
“Kita mendesak kerajaan mengambil kira dasar luar negara dan pandangan daripada rakan-rakan lain yang mahu menjadikan Asia Tenggara sebagai kawasan aman daripada nuklear,” katanya.
Dalam pada itu, Johari berkata, Pakatan Rakyat tidak mahu Malaysia dijadikan sebagai pangkalan tentera asing di rantau ini.
“Kehadiran mereka seolah-olah kita sedang dipantau atau ada yang tidak kena dan jelas bertentangan dengan dasar negara,” katanya.

JALAN PULANG

Read more ...

SENJATA MAKAN TUAN!!! Kini undi Najib bermakna undi Soros


Naib Presiden KEADILAN, Chua Tian Chang, menggesa perdana menteri Najib  memberikan penjelasan ekoran pendedahan perjumpaan sulit beliau dengan spekulator mata wang asing, George Soros pada tahun 2010.
Gesaan tersebut dilakukan oleh ahli parlimen Batu itu semasa sesi perbahasan di parlimen petang tadi.
“Najib seperti Mahathir juga pernah mengadakan perjumpaan sulit dengan Soros,” kata Chua.
“Saya berharap PM dapat berikan bukti atas dakwaan pertemuan sulit antaranya dengan Soros pada 2010. Saya mohon penjelasan.”
Pendedahan tersebut dilakukan oleh ahli parlimen Subang, R. Sivarasa, minggu lalu semasa sesi perdebatan dengan ketua penerangan Perkasa, Ruslam Kassim.
Chua juga menyelar sikap kerajaan yang bersandiwara dan memutar belit fakta dengan bertindak menyerang badan bukan kerajaan (NGO) yang kononnya menerima dana asing dengan tujuan untuk menumbangkan kerajaan persekutuan.
Bekas perdana menteri, Mahathir Mohamad, juga didakwa oleh Chua pernah bertemu dengan Soros bagi melobi untuk mendapatkan dana bagi sebuah NGO yang menentang peperangan pada 2006.
Susulan pendedahan dalam debat tersebut, media hari ini melaporkan Najib pada telah bertemu Soros pada hari sama dia menyampaikan ucapan sulungnya di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di New York, Amerika Syarikat pada 27 September 2010.

JALAN PULANG

Read more ...

TUNTUTAN PALSU!!! Mahkamah arah Ahli Parlimen UMNO ke penjara

SHAH ALAM – Mahkamah Tinggi di sini hari ini mengekalkan sabitan dan hukuman penjara enam tahun dan denda RM400,000 terhadap Ahli Parlimen Sabak Bernam, Datuk Abdul Rahman Bakri dan pembantu khasnya, Rosli Busro kerana membuat lapan tuntutan palsu membabitkan RM80,000 bagi program-program yang tidak dijalankan, empat tahun lalu.

Hakim Datuk Akhtar Tahir membuat keputusan itu selepas menolak rayuan mereka untuk mengetepikan sabitan dan hukuman yang diputuskan Hakim Mahkamah Sesyen Azhaniz Teh Azman Teh, 1 Mac lalu.

Selain itu, Akhtar juga menolak permohonan Abdul Rahman dan Rosli untuk penangguhan pelaksanaan hukuman sebaliknya memerintahkan mereka menjalani hukuman penjara bermula hari ini.

Akhtar dalam penghakimannya berkata Abdul Rahman menghadapi lapan pertuduhan membuat tuntutan palsu ketika beliau menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Air Tawar dan Rosli pula didakwa bersubahat dengannya melakukan kesemua kesalahan itu.

Menurutnya, hujahan peguam mewakili mereka yang mendakwa keterangan dua saksi penting dalam kes itu iaitu Mohd Harmizar Sulaiman dan Rizam Ismail tidak sepatutnya diterima oleh mahkamah atas alasan kedua-dua mereka merupakan rakan sejenayah.

"Saya telah baca keterangan kedua-dua saksi itu dan saya tidak anggap bahawa mereka 'accomplice'. Mereka lebih sebagai pak turut atau menurut apa-apa yang diminta oleh Abdul Rahman dan Rosl serta keterangan mereka disokong oleh keterangan saksi bebas lain.

"Saya berpendapat hakim Mahkamah Sesyen tidak melakukan kesilapan apabila menerima keterangan kedua-dua saksi ini. Bedasarkan keterangan mereka jelas membuktikan kedua-dua tertuduh mempunyai niat untuk membuat tuntutan palsu," katanya.

Akhtar berkata ini terbukti apabila wang yang diterima bukan digunakan untuk program atau aktiviti seperti dalam tuntutan tetapi lebih kepada untuk kegunaan sendiri.

"Peguam tertuduh ada berhujah bahawa tuntutan berkenaan bukan palsu kerana program itu telah diadakan tetapi bukan di tempat yang dinyatakan seperti dalam tuntutan itu. Bagaimanapun saya lebih cenderung menyatakan ia adalah tuntutan palsu.

"Justeru, saya puas hati dengan keputusan hakim Mahkamah Sesyen dan tiada  kesilapan  yang dibuat oleh hakim tersebut serta rayuan terhadap sabitan serta hukuman ditolak dan hukuman dikekalkan," katanya.

Abdul Rahman, 47, didapati bersalah menggunakan lapan dokumen peruntukan palsu iaitu surat Adun mengandungi butiran bagi tuntutan program dan aktiviti yang tidak pernah dijalankan.

Tuntutan itu membabitkan pembelian hadiah, cenderamata dan jamuan program motivasi pelajar di peringkat Dewan Undangan Negeri Sungai Air Tawar, program mesra rakyat dan hari keluarga di Dewan Simpang 4 Bagan Nokhoda Omar (BNO), program perdana peringkat mukim BNO, program mesra rakyat dan sambutan Maulud Nabi serta program mesra rakyat hari keluarga guru kemas.

Setiap tuntutan palsu itu membabitkan RM10,000.Semua perbuatan itu dilakukan Abdul Rahman ketika berkhidmat sebagai Adun Sungai Tawar di Pejabat Daerah Sabak Bernam, antara 21 Januari hingga 12 Februari 2008.

Sementara itu, Rosli, 44, juga didapati bersalah atas lapan tuduhan bersubahat dengan Abdul Rahim.Mereka bersalah mengikut Seksyen 11(c) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 16 akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Abdul Razak Musa manakala peguam Badrul Munir mewakili kedua-dua tertuduh.SH

Read more ...

ITULAH UMNO!!! Dah dapat air percuma buat demo tak dapat air

PENGHUNI flat Taman Medan Cahaya PJ2, Taman Datuk Harun, Petaling Jaya sebenarnya telah menikmati skim air percuma Kerajaan Selangor sejak akhir tahun lepas lagi.Dakwaan sebuah NGO pro Umno di dalam sebuah akhbar pada 8 Okt bahawa 3,000 penduduk di flet tersebut tidak menerima skim air percuma adalah
dusta dan berbaur politik, kata Adun Taman Medan Haniza Talha.

Rebat air juga telah diperoleh apabila Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) sudah mengemukakan permohonan bagi mendapatkannya daripada Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).


“Orang-orang yang buat tuntutan itu semuanya penduduk yang
telah menerima air percuma" tambahnya lagi.

ReJaM© akan cuba dapatkan dokumen bukti daripada Adun tersebut untuk membongkar kerja gila tak masuk akal NGO yang patut dihantar ke hospital gila ini.
ReJaM© "
Kalau nak berdemo carilah orang yang belum dapat air percuma kah kah kah... "


Read more ...

UMNO / BN TERDESAK!!! Peralat wanita, warga emas dan kanak-kanak berdemontrasi di SelangorGambar-gambar ini dikirimkan oleh pembaca blog Addin. Menurut pengirim gambar ini di ambil semasa demostrasi di bangunan PKNS pada 10 Oktober 2012. Pengirim juga memaklumkan demostrasi tersebut disertai golongan wanita, warga emas dan kanak-kanak.

Demostrasi ini di percayai di dalangi oleh kumpulan pembangkang di Selangor. Peserta demostrasi ini dibawa oleh 4 buah dan mengeksploitasi kumpulan wanita, warga emas dan kanak-kanak untuk agenda sempit mereka.

Menurut pengirim juga, siri-siri demostrasi di negeri Selangor di percayai untuk menekan dan membuat kacau pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

Memorandum pada 10 Oktober 2012, telah diserahkan oleh Sarawanan A/L Munusamy daripada Persatuan Thiruvalluver Shah Alam, sebuah NGO yang didalangi oleh kumpulan pembangkang Selangor.AddinRead more ...

CERAMAH UST. AZHAR IDRUS DIBATALKAN!!! Tangan ghaib yang arahkan pembatalan adalah Puak Songkok Tinggi

Ceramah Ustaz Azhar Idrus yang dijadualkan di adakan di Universiti Malaysia Pahang (UMP) Gambang,Pahang pada (10 October 2012) telah pun dibatalkan..

Ianya dipercayai ada penglibatan tangan-tangan ghaib yang terdiri dari spesis "syaitan yang dikenali",itu sebabnya tangan mereka boleh ghaib...
 
 
Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Kumpulan Utusan Malaysia buat julung-julung kalinya bekerjasama menganjurkan Expoconvo 2012 sempena Majlis Konvokesyen UMP ketujuh yang akan diadakan di kampus universiti itu di Gambang dan Pekan dekat sini, bermula pada 6 Oktober ~ 14 Oktober ini.

Walaupun ceramah ilmu agama dibatalkan atas arahan "pihak atasan" namun majlis hiburan tetap diteruskan seperti yang dirancang...

Penolong Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMP, Prof. Dr. Yuserrie Zainuddin berkata pengunjung akan dihiburkan dengan persembahan artis seperti Ainan Tasneem; Kumpulan Hijjaz, Khalifah; Nash; Rosma (AF1) dan Shuib Sepah.

Kita sedia maklum..
syaitan memang tak suka dengar ceramah agama ni...
dan yang ini pula digelar Tun M sebagai "Syaitan yang dikenali" ,memang kira adik beradik le tu..


Akhir zaman.. nak kata apa...
 TERKINI!! (Kemaskini 6:00ptg)
Program kuliah UAI yang di batalkan pada mulanya di ganti oleh Nash Lefhanded.. tapi bila dah kontroversi.. siap ada DEMO dari studen2 sebentar tadi,di ganti dengan bual bicara ..sekian...! BT tadi di tarik balik. harap maklum. - SUMBER

 
Demo LoNie

Read more ...