Sunday, November 20, 2011

DASAR UTUSAN MENIPU!!! Negeri diperintah BN lebih tinggi kandungan E.coli dibandingkan air kelantan

KUALA LUMPUR, 21 Nov: Laporan Mingguan Malaysia semalam bahawa kandungan air terawat di Kelantan sebagai yang tertinggi E.coli adalah satu tuduhan rambang yang berniat jahat.

Demikian ditegaskan oleh Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam satu kenyataan, hari ini.

“Saya telah ditanya pagi tadi selepas Mesyuarat Koridor Ekonomi Wilayah Timur (ECER) pagi tadi berkenaan laporan muka hadapan Mingguan Malaysia pada 20 November 2011 yang membawa tajuk ‘Air Kelantan Terkotor?’,” ujarnya di dalam kenyataan yang terkandung di Facebook beliau.

beliau pada mulanya beranggapan tidak perlu untuk memberikan respons terhadap laporan akhbar Utusan Malaysia (keluaran hari Ahad: Mingguan Malaysia) yang sudah diketahui umum sebagai akhbar yang tidak bertanggungjawab terhadap fakta dan seringkali melanggar etika kewartawanan.

“Saya kira masih ramai yang belum lupa bagaimana Utusan Malaysia pernah memainkan isu ‘Kristian Agama Rasmi Negara’ satu ketika dahulu yang terbukti kemudiannya sebagai satu pembohongan semata-mata,” kata beliau.

Namun, menurutnya dibimbangi isu yang dimainkan itu menimbulkan polemik yang berpanjangan, beliau telah mengarahkan Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerja Raya, Utiliti dan Alam Sekitar Negeri Kelantan Datuk Mejar (B) Md Anizam Abd Rahman untuk memberikan kenyataan menjelaskan perkara yang sebenar.

Bagaimanapun, ujarnya sebagai respons awal sebelum kenyataan lanjut dikeluarkan, beliau ingin menarik perhatian terhadap beberapa fakta sebenar yang disorok dari pengetahuan umum oleh Utusan Malaysia.

“Pertamanya, sukalah saya merujuk kepada surat yang dihantar oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) kepada Pengurus Besar Air Kelantan Sdn. Bhd (AKSB) yang bertarikh 30 Oktober 2011 yang memaklumkan prestasi kurang memuaskan beberapa buah negeri seperti yang termaktub di dalam Laporan Pencapaian Pematuhan Kualiti Air Terawat Bagi Parameter QAP Seluruh Negara bagi tempoh Januari hingga Julai dan Januari hingga Ogos 2011 yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia Putrajaya,” katanya lagi.

Menurutnya lagi, negeri-negeri yang menunjukkan prestasi kurang memuaskan itu ialah Kelantan, Pahang, Wilayah Persekutuan Labuan, Perak dan Perlis.

Berdasarkan lampiran yang diberikan, jelasnya kandungan E.coli yang terdapat di dalam air terawat yang dibekalkan oleh AKSB dinilai sebanyak 0.88%.

Ia, jelasnya lagi lebih rendah jika dibandingkan dengan negeri Pahang (1.12%), Perak (0.90%), Perlis (1.21%) dan Wilayah Persekutuan Labuan (1.01%).

Beliau sedia maklum bahawa tahap yang dianggap tidak memuaskan ialah jika melebihi 4%, namun untuk dikatakan kandungan air terawat di Kelantan sebagai yang tertinggi E.coli ialah satu tuduhan rambang yang berniat jahat.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz juga ingin melahirkan rasa hairan terhadap data yang dikemukakan oleh Utusan Malaysia yang dikatakan dirujuk kepada Panduan Industri Air Malaysia 2011 sedangkan data rasmi Panduan Industri Air Malaysia 2011 masih belum dikeluarkan dan hanya akan dikeluarkan kebiasaannya pada pertengahan tahun berikutnya iaitu sekitar bulan Jun 2011.

“Dari manakah Utusan Malaysia memperolehi maklumat yang masih belum dikeluarkan ini?” soalnya yang juga Mursyidul Am PAS.

Hakikatnya, tegas beliau apa yang disebut oleh Utusan Malaysia itu hanyalah satu lagi pembohongan yang jelas untuk memburuk-burukkan kerajaan negeri Kelantan.

“Jelas sekali, laporan ini tidak lain hanyalah merupakan satu usaha untuk menggunakan air Kelantan membersihkan najis lembu yang bernilai RM250 juta.

“Nasihat saya, bertaqwalah kepada Allah SWT kerana apa yang ditulis akan disoal oleh-Nya di akhirat kelak,” ujarnya.

Justeru, kata bbeliau janganlah sampai fitnah yang ditabur itu menggerakkan tangan orang-orang yang dizalimi untuk melafazkan doa ke atas penabur-penabur fitnah.

Ini kerana, katanya doa orang yang dizalimi tidak akan ditolak oleh Allah SWT.

Read more ...

SIASAT SATIM DIMAN!!! Seleweng tara tu pun, dok biaq lagi

Dewan Pemuda Pas Puchong hari ini telah membuat laporan polis, di Balai Polis Bukit Puchong keatas Dato Satim Diman, Ahli Dewan Undangan Negeri ( Adun) Seri Serdang.

Laporan polis dibuat atas isu penyelewengan penjualan tanah anugerah kerajaan negeri Selangor di Science Park 2, Cyberjaya pada tahun 2006. Dewan Pemuda Pas Puchong membuat laporan melalui Ketua Pemudanya, Sdr Mohd Rosharizan B Mohd Roslan yang juga merangkap Penyelaras Dun N29 Seri Serdang.


“ Kami berasa kecewa diatas apa yang telah dibongkarkan oleh YB Dato Menteri Besar Selangor ketika perbahasan Dewan Undangan Negeri Selangor yang lalu, dimana beliau telah mendedahkan Dato Satim Diman terlibat secara langsung dalam isu penyewelengan tanah di Science Park 2, Cyberjaya” katanya.


“Sebagai pemimpin dan juga wakil rakyat, seharusnya beliau menjaga harta, tanah atau apa sahaja aset kerajaan dengan baik, bukannya mengambil kesempatan begini untuk kepentingan peribadi. Dato Menteri Besar mendedahkan bahawa Dato Satim Diman adalah ahli Lembaga Pengarah dan juga pemegang saham terbesar di dalam syarikat Nikmat Inai Sdn Bhd”.

Pendedahan tersebut menyaksikan seorang lagi pemimpin BN Selangor terpalit dengan pelbagai penyelewangan. Tanah dilokasi Science Park 2 seluas 80 ekar di Cyberjaya itu dianugerahkan oleh kerajaan negeri kepada Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS).

Satim yang juga Ketua UMNO Bahagian Puchong, bagaimanapun telah menjual tanah tersebut kepada syarikat sendiri pada harga RM 1.80 sekaki persegi atau RM 6.5 juta.

Sususlan itu, syarikatnya menjual semula kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) pada harga RM 5.30 sekaki persegi atau RM 19.2 juta sedangkan Nikmat Inai Sdn Bhd masih belum habis bayar lagi kepada PKPS.

Menurut Mohd Rosharizan lagi, “Kami mendesak supaya pihak polis menyiasat kes ini, dan sekiranya sabit kesalahan dan terbukti wujud penyelewangan dan salah guna kuasa, bawa beliau ke muka pengadilan dan beliau mesti didakwa. Begitu juga dengan pihak SPRM, kami mendesak supaya fail siasatan mesti dibuka dengan segera, dan heret beliau ke mahkamah sekiranya dakwaan Dato Menteri Besar ini jelas terbukti benar.”

“ Kami juga meminta supaya Dato Satim Diman tampil mempertahankan diri dengan membawa bukti yang jelas, sekiranya beliau benar-benar tidak terlibat dalam isu penyewelengan tanah ini. Dewan Pemuda Pas Puchong melihat isu ini dengan serius kerana sebagai pengundi di Dun Seri Serdang, kami sangat “mengasihi” beliau dan tidak mahu lagi rakyat di Dun Seri Serdang tertipu dengan memilih pemimpin sebegini dalam PRU ke 13 akan datang.

“ Dewan Pemuda Pas Puchong juga mengucapkan takziah kepada beliau atas pembongkaran ini kerana selama ini Dato Satim Diman dilihat sebagai seorang pemimpin UMNO Selangor yang bersih dari segala bentuk keselahan dan penyewelengan sepanjang tempoh karier politik beliau” katanya.

Read more ...

NOH OMAR MERAPU!!! Dah kena pukulan maut


Kenyataan MB Khalid Ibrahim itu telah bikin UMNO Selangor libang-libu, macam orang sembelit.... tak berak berminggu-minggu. Salah sorang pemimpin UMNO Selangor itu ialah si Noh anak Omar. Katanya...

".... tindakan kerajaan negeri pimpinan Pakatan Keadilan Rakyat itu jelas menunjukkan mereka takut dengan bayang-bayang sendiri dan tidak yakin mampu mempertahankan kemenangan di Selangor."


"Bila tiada pilihan raya tahun ini, mereka canang tidak akan bubar DUN tahun depan. Jika sampai pertengahan tahun depan masih tidak berlaku pilihan raya, mereka akan kata pula tidak akan bubar (DUN) sampai lima tahun."

Weh.... kerajaan PR punya kerajaan, dia orang punyer suka ler. After all mandat yang diberikan rakyat kepada kerajaan negeri sekarang hanya akan tamat selepas Mac 2013.

So... lu apa masalah?? Banyak songeh pulak dia. Adei gundu.... Poooraahh!!

Ekoran kenyataan si bangang tu... hari ini dia dihentam oleh SU Politik MB Selangor. Hentaman maut beb!! Hentaman berbisa yang buat telinga berdesing mendengarnya. Tapi... padan muka Noh anak Omar.

Antara hentaman maut yang diberikan oleh faekah ke muka Noh Omar ialah....

PR tidak mahu mencontohi amalan Umno-BN pada 2008 bila mana pilihan raya diadakan pada Mac 2008 semua peruntukan ADUN Umno-BN pada tahun tersebut telah habis digunakan walaupun bajet baharu sahaja dibentangkan pada November tahun sebelumnya.- Ingat PRU12, ingat kegelojohan UMNO Selangor!!

Sejak isu penyalahgunaan dana untuk projek menternak lembu dibongkar, Noh menjadi tidak keruan. Jawapan-jawapan yang diberikan oleh beliau langsung tidak menunjukkan pemikiran seorang menteri. - Ingat lembu NFC ingat kebodohan Noh!!

Agenda sebenar Noh adalah untuk menonjolkan dirinya di mata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya beliau dilantik menerajui Selangor.- Suruh Noh pergi cermin muka dia!!

“Noh telah membuktikan dirinya gagal selaku menteri malah cetek ilmu dalam pengurusan kewangan. Noh nampaknya lebih ghairah bermain politik untuk menonjol diri dengan harapan dapat menerajui Umno Selangor.- Orang bangang mana boleh jadi MB!!

Apa macam??

Masalah kementerian sendiri pun tak boleh dapat nak setel, ada hati nak jadi MB dan memerintah negeri.

OMG.... Ya Allah. You FAILED as a Menteri and yet you want to be an MB?? Ugly joker betoi la kau ni, Noh Omar. You really make me us laugh la....

Kah kah kah kah....

Sumber - M3M

Read more ...

BENGANG TSU KOON!!! Mahathir jangan menyibuk, nanti kena halau balik ke Kerala, India

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mencadangkan Tan Sri Koh Tsu Koon melepaskan jawatannya sebagai presiden Gerakan kerana gagal memimpin parti itu dengan betul.

Bercakap kepada pemberita, Dr Mahathir berkata seseorang pemimpin perlu meletakkan jawatan selepas parti yang diterajui mereka mengalami kekalahan teruk, seperti yang berlaku ke atas Tun Abdullah Ahmad Badawi semasa memimpin BN pada pilihan raya umum 2008.


"Minta maaf, saya terpaksa katakan ini, terhadap Koh. Secara peribadi, beliau seorang yang sangat baik tetapi beliau telah gagal dalam tugasnya. Akibatnya, Gerakan juga gagal.


"Jika beliau memimpin Gerakan dalam pilihan raya kali ini, maka ia mungkin tidak akan membawa kesan yang diingini untuk BN. Beliau telah terlalu lama dan tidak lagi efektif, beliau harus letak jawatan," katanya.


Menurut Dr Mahathir lagi, peluang harus diberikan kepada ahli-ahli Gerakan yang lain kerana parti itu juga mempunyai pemimpin lain yang berkemampuan.


Malangnya, kata beliau, dalam budaya rakyat Malaysia, pemimpin-pemimpin parti dan menteri-menteri tidak meletakkan jawatan atau bertanggungjawab apabila berlaku sesuatu yang buruk tetapi sebaliknya cuba terus mempertahankan kedudukan mereka.


Beliau mencadangkan supaya rakyat meniru budaya urus tadbir Jepun, yang menyaksikan menteri kabinet melepaskan jawatan serta-merta selepas berlakunya sesuatu skandal.


"Kita tidak perlu tinggal melebihi had tempoh. Itulah sebabnya saya letak jawatan kerana tidak mahu untuk tinggal melebihi tempoh saya sebagai Perdana Menteri dan memberi peluang kepada Pak Lah untuk menunjukkan kebolehan beliau.


"Jika tidak siapa yang tahu kredibilitinya,” katanya.Koh Tsu Koon Bidas balik Mahathir...Padan Muka...!!

Ambik ko Mahathir... kenapalah nak sibuk sangat... baru padan dengan muka,, dah pencen tu duduk diam-diam dah la.. kenapa dok sibuk sangat..
Baguih, pakat-pakat lawan.. kasi cepat mampuih....Manjongmari

Read more ...

BERGOLAK!!! UMNO dan MCA berebut kerusi

Pengabaian berterusan warga Tiong Hua di Parlimen Silam, terutama di DUN Lahad Datu telah meresahkan Parti Komponen BN yang mewakili masyarakat berkenaan terutama MCA dan LDP. Pengerusi MCA Silam, Datuk Teah Heok Kuin, ketika menghubungi Sabahkini.net menggesa agar Perdana Menteri dan Ketua Menteri Sabah mendengar rayuan dan keluhan masyarakat Tiong Hua yang tersepit di celah kekangan birokrasi dan mengharapkan mereka diwakili oleh parti Cina.

“Kita sudah terlalu bosan mengadu masalah masyarakat Tiong Hua kepada Adun Lahad Datu dan Ahli Parlimen Silam. Mereka seakan tidak mempedulikan masyarakat Tiong Hua yang sering menjadi ‘King Maker’ sebarang keputusan pilihanraya DUN Lahad Datu dan Parlimen Silam,” kata Datuk Teah lagi.

Kendatipun Barisan Nasional (BN) melaungkan ‘Semangat BN’ tetapi konsep serta prinsip kerjasama di antara Parti Komponen BN tidak pernah wujud dan parti berasaskan Cina terkial-kial sendiri memperjuangkan hak asasi secara kendiri.


“MCA di Silam kini bagaikan PATI iaitu ‘Parti Asing Tanpa Izin’ di dalam Komponen BN sedangkan MCA merupakan salah satu Parti Komponen di Sabah,” kata Datuk Teah yang mendakwa BN ‘tidak wujud’ di Silam.


Ketaksuban pemimpin UMNO di Silam telah melenyapkan semangat kerjasama antara parti dan memerlukan sentuhan ajaib Ketua Menteri Sabah agar BN tidak kecundang di parlimen Silam pada pilihanraya umum akan datang.


Kata Datuk Teah, sekalipun MCA adalah parti kecil di Sabah, tetapi peranan yang dimainkan amat penting, terutama sebagai ‘penimbang tara’ kepada para peniaga yang merasa teraniaya dengan penguncupan ekonomi kerana agehan kek ekonomi yang tidak seimbang dan budaya rasuah yang menjerut mereka memaksimakan keuntungan.


Memandangkan jumlah pengundi Tiong Hua adalah kedua tertinggi selepas bumiputera Islam iaitu 14.37 peratus daripada 43,488 pemilih berdaftar di Silam, maka kata Datuk Teah, pengundi Tiong Hua menjadi penentu kepada kemenangan semua calon BN pada semua pilihanraya umum sejak 1994.


“Kini tiba masanya kerusi DUN Lahad Datu diserahkan kepada MCA, itupun jika Sabah masih mengamalkan Konsep Perkongsian Kuasa dan bukannya menafikan kuasa rakyat untuk membuat penentuan,” kata Datuk Teah yang mendesak agar Pengerusi BN Silam tidak menjadikan MCA dan LDP sebagai ‘Nasi Tambah’ atau ‘Air Cucian Tangan’ setelah kenyang makan kenduri./
sabahkini

Read more ...

TU DIA!!! Blogger lucah jadi saintis

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3BZtzwHJuzXHUksX1uMkcHpTkp9FzyfYXvXC-0IxWZdR7ZgCqveOqYnD68LH2Exy-l-apC-tY0kqza7qe5Ql1DS7Ik_j_UDoDQEEA_Me-KtZ_YLy9I1Te1J6n7mLtLEbhzqY7qj4DVmhE/s400/Papa+Gomo.pngHari ini Sk ada terima SMS dari seorang kenalan suruh tengok blog lucah katanya bloger tersebut yang sebelum ni terkenal dengan video2 porno kini dah bertukar jadi saintis pulak. Sebenarnya Sk malas la nak layan blog-blog terutama blog yang Pro Barisan Nasional, bukan apa kebanyakan blog pro BN ni boleh dikatakan semuanya memaparkan aksi lucah. Mau tak mau Sk pun cubalah buka blog yang diperkatakan tu.

Belek punya belek ternampaklah apa yang dikatakan saintis jelmaan tu.


Saintis tu mengaku dia adalah papagomo..sebut saja nama papagomo Sk pun dah nak tergelak bukan apa sebab bloger ni dahulunya terkenal sebagai bloger lucah, sekarang dah jadi saintis. Maybe dah terima hidayah untuk berubah agaknya. Video tersebut tak perlulah Sk copy dan paste kan disini nanti buat semak blog ni pulak.Saintis Jelmaan tu ada buatkan satu ujikaji mengenai dakwat kekal yang dicadangkan oleh Pakatan Rakyat untuk diguna pakai dalam pilihanraya. Video 11 minit 24 saat itu menayangkan bagaimana saintis jelmaan tersebut cuba memadamkan dakwat yang didakwanya akan digunapakai oleh pengundi dalam setiap kali pilihanraya. Di awal tayangan memaparkan bagaimana jari saintis jelmaan tersebut mencalitkan dakwat dan dipadamkan dengan satu cecair yang didakwanya boleh diperolehi di setiap farmasi, kedai ubat, hardware atau kedai 2 ringgit.

Pada hemat Sk ujikaji yang dibuat tu adalah bertaraf pandir, ini kerana Dakwat yang digunakan oleh saintis jelmaan tersebut adalah dakwat biasa yang juga boleh diperolehi di seluruh kedai alat tulis dan seterusnya mendakwa inilah dakwat yang bakal digunakan oleh pengundi kelak. Inilah otak pemikiran bloger UMNO yang hanya mahu menipu dengan hanya mengambil contoh dakwat biasa yang banyak terdapat dipasaran. Kalau diteliti sekarang, kebanyakan negara-negara demokrasi menggunakan dakwat kekal seperti yang dicadangkan oleh PR, bukannya dakwat mudah hilang sepertimana ujikaji saintis lucah tersebut.

Sk mengharapkan agar seluruh lapisan masyarakat usah terpedaya dan tertipu dengan ujikaji saintis jelmaan tersebut.

SK ada pendedahan terbaru mengenai kejahatan Pemimpin UMNO Kedah semasa mereka menjadi raja dahulu. Nantikan pendedahan tersebut. Kita akan londehkan satu persatu. BONGKARRR.....

Siasahkini

Read more ...

DEDAH!!! Bekas perajurit dakwa nyawa dipertaruh kerana rasuah


Beberapa bekas anggota tentera, yang telah berkhidmat selama beberapa dekad, tampil dan mendakwa gejala rasuah dalam Kementerian Pertahanan telah meletakkan nyawa mereka ibarat ‘telur di hujung tanduk’.

Seorang daripada mereka, semasa forum mengenai rasuah dalam industri pertahanan, memberitahu Malaysiakini, bahawa tindakan itu telah menyaksikan beberapa rakannya menjadi ‘kudung’ dan sebahagian besar mereka "menderita secara senyap".


Lelaki yang enggan namanya didedahkan itu kerana khuatir akan dikenakan tindakan tatatertib berkata, pegawai bukan tentera telah menolak cadangan pihak ketenteraan dan sebaliknya membeli peralatan kurang bermutu yang mempertaruhkan nyawa perajurit negara.


"Kita beli mesin gun AK 33 yang selepas tembakan sebanyak tiga pusingan akan tersekat. Ini memaksa askar mencampangkan senapang itu dan berjuang menggunakan parang,” katanya merujuk kepada satu operasi yang tidak dinamakannya.


Contoh lain, katanya, sekitar tahun 1970-an, kaki askar-askar dijangkiti sehingga ada yang terpaksa dipotong kerana but yang dibekalkan mereka karat. Ini kerana but yang dibekalkan itu diperbuat daripada kepingan zink dan bukannya aluminium seperti yang sepatutnya.

But berkenaan bertujuan melindungi kaki askar dari pancang perangkap samar yang tersembunyi ketika peperangan gerila di hutan. Namun, katanya, ia gagal untuk berbuat demikian kerana senang berkarat ketika askar-askar meredah hutan ketika hujan lebat.

Beliau turut memberi contoh, bagaimana, poncho atau baju hujan yang berkualiti rendah itu seringkali menyaksikan perajurit basah kuyup setiap kali hujan.

"Saya dalam kesejukan berada di hutan sedangkan seseorang telah mendapat habuan besar dan berseronok di tempat lain," katanya pada majlis anjuran Transparency International di Subang.


Lelaki itu juga mendakwa mutu makanan yang berkualiti rendah dibekalkan kepada pasukan tentera dan sekiranya pegawai mereka membuat bantahan, mereka pula akan dipindahkan ke tempat lain sebagai hukuman.

"Mereka tidak peduli. Saya percaya ia masih berterusan. Askar-askar kita yang menderita,” rintihnya lagi.

malaysiakini

Read more ...

PANAS!!! Anak Mahathir dinamakan dalam siasatan di India


Anak Mahathir jauh-jauh cari lobang bisnes sampai masuk San Miguel yang buat arak rupanya dah balik negeri!


Ingatkan Ananda Krishnan je yang ada skandal kat India, rupanya Mahathir pun dua kali lima kah kah kah...


Patutla ada orang cakap, Ananda dengan Mahathir ada sepapat sepusing.


Mirzan Mahathir dinamakan dalam siasatan di India


Ahli perniagaan Malaysia, Mirzan Mahathir dinamakan dalam afidavit di mahkamah India berkaitan siasatan dalam pembangunan Pelabuhan Kakinada di Andhra Pradesh.


Mirzan, 51, telah memperoleh projek itu semasa bekas ketua menteri negeri Chandrababu Naidu memegang jawatan.


Dokumen setebal 2,424 muka itu menyatakan bahawa sebuah konsortium yang diterajui Mirzan memperoleh pembesaran pelaburan laut air dalam pada 1999.


Afidavit itu difailkan oleh isteri mendiang ketua menteri Andhra Pradesh, YS Rajasekhar Reddy's (YSR), YS Vijayalakshmi di Mahkamah Tinggi negeri itu bulan lalu.


YSR, seorang ahli politik yang berpengaruh, terbunuh dalam nahas helikopter pada 2009.


Petisyen itu menyatakan bahawa projek berkenaan ditawarkan secara Bina-Operasi-Pindah dan konsortium itu diberikan 18 bulan untuk membina dua buah dermaga di Pelabuhan Kakinada, pelabuhan kedua terbesar di Andhra Pradesh.


"Tetapi konsortium itu gagal memenuhi komitmennya dan kerja-kerja pembinaan dermaga lain hanya dimulakan lima tahun kemudian pada 2004," menurut afidavit itu.


Disebabkan kelewatan, perbendaharaan negeri mendakwa kerugian kira-kira RM33 juta antara 1999 dan 2007.


Berdasarkan dokumen mahkamah yang difailkan, Mahkamah Tinggi itu kini mengarahkan Biro Siasatan Pusat (CBI) dan Direktorat Penguatkuasaan (ED) menyiasat semua dakwaan terhadap Naidu dan rakannya.


Naidu, presiden Parti Telugu Desam, adalah ketua menteri Andhra Pradesh dari 1994 hingga 2004.


Beliau menerajui parti itu daripada mendiang bapa mertuanya, NT Rama Rao, yang ketika dulu ikon filem Telugu.

Read more ...