Wednesday, June 23, 2010

Rakyat makin tertindas bila Umno lama berkuasaIPOH , 23 Jun : Pesuruhjaya PAS Perak Ustaz Abu Bakar Hussain dalam kenyataannya menyatakan bahawa umno/bn adalah sebuah pemerintahan yang berkuasa terlalu lama secara mutlak tanpa dapat dibendung akan menyebabkan penindasan terhadap rakyat.

Menurut beliau dengan membiarkan sesuatu parti membolot kuasa terlalu besar akan menyukarkan rakyat untuk mendapat pembelaan yang berkesaan apabila mereka menggubal dan melaksanakan sebarang polisi itu sendiri yang sduah semestinya mempunyai kepentingan lain dari apa yang dikehendakki oleh rakyat.

Selain itu UMNO/BN umpama parti yang terlalu jenuh membolot kuasa menyebabkan tuntutan rakyat menjadi perkara sampingan apabila berdepan dengan kepentingan mereka yang hanya mengutamakan tembolok kelompok didalam kumpulan masing-masing.

Menurut beliau lagi, penyalahgunaan kuasa oleh UMNO/BN sebagai sebuah parti pemerintah yang tidak menghormati undang-undang perlu ditolak. Dengan mempunyai kuasa yang terlalu besar di Pusat perkara ini akan menyebabkan pemerintah itu menjadi sebuah kerajaan yang autokratik.

Ini bermakna sebarang ketidakpuasan hati rakyat tidak akan dilayan kerana tidak ada suara yang seimbang untuk menghalang sebarang ketidakadilan yang dilakukan oleh kerajaan.

Beliau menyatakan lagi, isu rasuah yang masih berterusan dan menjadi amalan pemimpin UMNO/BN akan berkembang tanpa banyak harapan untuk dibanteras. Dalam hal ini kerajaan yang sarat dengan kuasa lebih memperhitungkan pemodal politik daripada rintihan rakyat.

Beliau menjelaskan bahawa UMNO/BN sebagai pemerintah yang memberi peluang yang lebih kepada golongan elit hendaklah ditolak. Dewasa ini rakyat terbanyak masih berada di dalam kehidupan yang sulit, walaupun waktu singkat dalam kempen PRU ke-13 akan dijadikan masa untuk melambakkan bantuan kepada rakyat, namun kesengsaraan rakyat bawahan akan terus menjadi kenyataan apabila pilihan raya selesai.

Sehubungan itu beliau menyarankan agar rakyat bertindak secara kolektif untuk memeberi ruang dan peluang kepada kepimpinan Pakatan Rakyat untuk membawa arus perubahan baru dalam meningkatkan semula tahap kehidupan rakyat kearah lebih selesa dan harmorni dalam mencapai harapan rakyat untuk mendapat keselesaan hidup di Negara ini.

Read more ...

SU Politik baru MB Selangor


SHAH ALAM, 23 Jun : Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim secara rasmi mengumumkan pelantikan Faekah Husin sebagai Setiausaha Politiknya yang baru bagi menggantikan Nik Nazmi Nik Ahmad yang akan memulakan tugas sebagai Pengarah Penerangan dan Komunikasi Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Faekah yang merupakan anak kelahiran Telok Panglima Garang, merupakan graduan Sarjana Muda Undang-Undang dari Universiti Malaya sebelum diterima masuk sebagai Penguambela dan Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya.

Beliau juga merupakan rakan kongsi firma guaman Faekah & Choung dan turut memegang jawatan sebagai Ahli Lembaga Pengarah Universiti Selangor (UNISEL) dan menjadi Setiausaha Syarikat Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) selain menjawat jawatan sebagai Ketua Wanita Keadilan Bahagian Kuala Langat.

Khalid dalam sidang medianya selepas pengumuman itu turut mengucapkan tahniah kepada Nik Nazmi yang bakal memikul tugas yang lebih mencabar bagi menjana parti sebagai parti utama dalam Pakatan Rakyat (PR) agar dapat diurus dengan baik.

“Mulanya saya masih mengharapkan beliau (Nik Nazmi) kekal mengalas tugas sebagai setiausaha politik, namun memandangkan tugas dalam parti sangat mencabar, saya memberi peluang beliau melepaskan jawatan.

“Bagi saya Nik Nazmi mempunyai potensi kepimpinan politik yang sangat baik pada masa hadapan,” katanya pada sidang media di sini, malam tadi.

Mengulas mengenai pelantikan Faekah, Abdul Khalid berkata, setiausaha politik kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat (Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail) itu mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang pentadbiran dan juga politik.

“Saya gembira dikelilingi oleh rakan-rakan reformasi yang sama-sama berjuang untuk rakyat. Saya juga berterima kasih kepada Faekah kerana sudi menerima jawatan baru ini walaupun saya percaya bidang guaman memberi lebih keselesaan kepada beliau.

“Apa yang saya harapkan ialah kedua-duanya (Faekah dan Nik Nazmi) yang datang dari kumpulan reformasi ini dapat bekerjasama untuk memastikan tujuan kami sebagai kumpulan yang mahukan perubahan dari segi pentadbiran dan arah mana negara ini ingin dibawa tercapai,” katanya yang turut mengakui Nik Nazmi dan Faekah adakah dua individu yang tidak boleh dipersoalkan integriti mereka.

Sementara itu Faekah dalam ucapan ringkasnya menganggap jawatan baru yang disandang sebagai cabaran baru untuk beliau mempelajari perkara baru.

“Saya ucapkan terima kasih kerana diberi peluang untuk sama-sama menerokai fasa 2 perjuangan reformasi. Saya ada bertanya MB apa KPI setiausaha politik? dan MB menjawab KPI ahli politik adalah rakyat. Kita perlu tunaikan janji dan bela nasib rakyat,” katanya.

Ditanya mengenai tugas beliau sebagai setiausaha politik kepada Wan Azizah, Faekah berkata, beliau hanya sempat memberitahu mengenai pelantikan itu kepada Wan Azizah melalui emel.

“Presiden parti tidak mempunyai halangan mengenai pelantikan ini. Dan saya akan terus berkhidmat sebagai setiausaha politik kepada beliau sehingga Presiden melantik setiausaha politik yang baru untuk saya serahkan tugas,” katanya.SH

Read more ...

Pimpinan PAS perlu istihar harta

KL. JUN 23 10: PAS Kawasan Batu mendesak PAS Pusat agar menyediakan polisi peristiharan harta pada setiap tahun kepada umum atau media. Demikian dinyatakan oleh yang juga Naib YDP Kawasan tersebut, dalam blognya 'SanggahTokSago.com'.

Menurutnya, hal ini melibatkan mana-mana pimpinan dan ahli yang berjawatan atau lantikan politik dalam kerajaan yang dimenangi, atau wakil rakyat di negeri dimenangi pihak lawan, bagi mempastikan ciri-ciri ketelusan, integriti, amanah dalam menjalankan tugas, tanggungjawab agar ia benar-benar terlaksana, tidak menjadikan jawatan politik sebagai “batu loncatan” untuk mengisi serta memenuhi kepentingan diri sendiri.

Keputusan ini dibuat kerana:

Pertama: Menyedari isu ketelusan dan integriti mampu memperkuatkan sesebuah kerajaan melalui penghormatan, kepercayaan dan keyakinan tinggi rakyat tanpa berbelah-bahagi;

Kedua: Menyedari kerajaan pembangkang seperti Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan yang sentiasa diintip, dicari kesalahan, direka-reka kebobrokan dan dinanti-nantikan kepincangan oleh musuh-musuh politiknya serta diakui isu-isu dan kes-kes dalaman parti dan individu mampu menggugat dan memusnahkan kuasa dan masa depan parti;

Ketiga: Menyedari melalui kuasa yang diperolehi dari amanah rakyat pada pilihan raya umum lalu, selain menjadi wakil rakyat terdapat jawatan-jawatan lantikan politik yang penting dalam kerajaan yang dimenangi, yang menjadi lubuk kekayaan serta terdedah kepada rasuah;

Keempat: Menyedari tidak pernah diamalkan oleh PAS untuk mana-mana pimpinan dan ahli yang berjawatan / lantikan politik dalam kerajaan yang dimenangi atau wakil rakyat di negeri yang dimenangi pihak lawan; mengisitiharkan harta kepada umum;

Kelima: Menyedari tiada polisi khusus yang disediakan oleh PAS agar mana-mana pimpinan dan ahli yang berjawatan / lantikan politik dalam kerajaan yang dimenangi atau wakil rakyat di negeri yang dimenangi pihak lawan; mengisitiharkan harta kepada umum pada setiap tahun.

Read more ...

Menjelang Pilihanraya Sarawak : Penduduk Penan diserang


KUCHING , 23 Jun : Polis Sarawak didakwa menyokong keganasan apabila membenarkan syarikat pembalakan Lee Ling Sdn Bhd, membubarkan sekatan di jalan-jalan balak di kawasan penempatan peribumi Sarawak di Limbang.

Merujuk kepada kejadian 20 Jun lalu, kumpulan pejuang hak kaum peribumi, Yayasan Bruno Manser (BMF), berkata Lee Ling menghantar tiga anggota polis yang tidak berpakaian seragam dengan kenderaan syarikat berkenaan ke kawasan sekatan di Long Sebayang.

Seorang anggota polis itu yang dilengkapi dengan sepucuk pistol dan mengarahkan penduduk sekitar supaya yang membubarkan sekatan dan memberi laluan kepada Lee Ling untuk membawa keluar balak yang ditebang.

Menurut penduduk tempatan, Lee Ling bercadang untuk menebang pokok di kawasan berkenaan dan menjadikannya sebagai kawasan perladangan.

Sekatan berkenaan didirikan oleh penduduk Lun Bawang, Penan dan Tabun dari kampung sekitar sebagai usaha terdesak mereka sejak kebelakangan ini bagi menghalang tanah adat dan pusaka mereka daripada terus dicabuli. Walaupun banyak sekatan didirikan, sebahagian besarnya telah dirobohkan oleh polis.

Kerajaan Taib tidak mengiktiraf Hak Pusaka Orang Asli (NCR) meskipun ia termaktub dalam adat resam mereka dan juga perlembagaan negeri dan persekutuan.

Penduduk di kawasan pendalaman Limbang itu juga membuat laporan polis mendakwa dikasari oleh pekerja Lee Ling. Namun mereka mendakwa, tiada siasatan polis dijalankan berbanding sokongan yang diberikan kepada syarikat pembalakan itu.

Aking Anung, seorang penduduk Penan dari kampung Long Keneng, membuat laporan polis di Limbang, mendakwa dia diserang di sekatan jalan oleh pengurus Lee Ling yang bernama “Ah New”, pada hari polis membuat lawatan. Dakwa Aking, pengurus itu mengugutnya dengan sebilah parang.

Setelah diserang, Aking berkata dia melarikan diri kerana tidak mahu dicederakan.

Bita Pelisi, seorang lagi penduduk di sekatan jalan itu juga mendakwa “Ah New” menyerangnya di bahagian muka sehingga menyebabkan hidungnya berdarah.

Katanya, pekerja Lee Ling kemudian mengugut penduduk bahawa mereka akan membawa lebih ramai orang untuk membelasah mereka jika sekatan tidak dirobohkan.

Raziah Mahmud, adik kepada Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, adalah antara lembaga pengarah di firma Quality Concrete, yang merupakan syarikat induk Lee Ling.

Read more ...

Tahlil Perdana Almarhum Dato' Fadzil Noor


POKOK SENA, 23 Jun : Muasasah Darul Ulum (MDU) tidak melupakan jasa pengasasnya apabila mengadakan Majlis Tahlil Perdana Bersama Ulama sempena lapan tahun pemergian Allahyarham Datuk Fadzil Noor yang diadakan pada hari ini di Masjid MDU jam 8 malam.

Pegawai MDU, Mohd Zikri Zakaria berkata, program itu dibuka kepada orang ramai untuk turut serta selain mengalu-alukan sesiapa yang mahu turut menyertakan nama arwah waris mereka untuk dibaca bersama di dalam majlis berkenaan.

Menurutnya, sejak lapan tahun lalu, MDU tidak pernah melupakan jasa pengasasnya yang membuka tempat pengajian Islam khusus kepada mereka yang mahu mempelajari bidang agama.

“Hari ini MDU terus gagah berdiri dalam melahirkan ilmuwan Islam dan kami bersyukur masyarakat terus memberi sokongan kepada kewujudan tempat ini selain menjadi tempat aktiviti kemasyarakatan berkumpul dari semasa ke semasa.

"Sempena pemergian arwah Fadzil Noor, kita mengadakan majlis tahlil yang melibatkan masyarakat selain membuka kepada orang untuk menyertakan nama arwah waris untuk dibaca bersama dalam majlis itu,” katanya.

Datuk Fadzil Noor meninggal dunia pada 23 Jun 2002 selepas kira-kira dua minggu menjalani pembedahan pintasan pembuluh jantung di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM).

Mohd Zikri berkata, selain turut menyertakan nama waris untuk dibaca bersama di majlis itu, masyarakat juga boleh menyampaikan sumbangan untuk tujuan kebajikan dan amal jariah.

“Program ini juga bermatlamat untuk memperkenalkan MDU kepada masyarakat luar dan usaha ini berterusan sejak dari dahulu lagi selain mengadakan program seperti majlis tahlil ini,” katanya.

Tambahnya, beliau mengalu-alukan masyarakat untuk hadir pada malam ini selain mendengar ceramah yang akan disampaikan penceramah jemputan.SH

Read more ...

Bijak atur masa tengok bolaPARIT BUNTAR, 23 Jun : Demam bolasepak Piala Dunia 2010 yang berlangsung di Afrika Selatan sememangnya menjadi hangat apabila setiap kali perlawanan mendapat tempat dihati peminat bolasepak Malaysia.

Ketua Penerangan Pemuda PAS Parit Buntar Hairul Nizam Ishak berkata, walaupun negara tidak layak untuk menyertai kejohanan ini, namun minat yang terlalu mendalam terhadap bolasepak menjadikan ia satu pesta yang tidak mengenal bangsa, agama, jantina mahupun budaya.

"Namun begitu jangan sampai kita lupa kerja kita keesokannya.

"Memang diakui bolasepak sebagai himpunan sukan yang hebat dan minat masyarakat terhadapnya memang tidak pernah berubah" katanya

Beliau yakin kedai-kedai mamak 24 jam menjadi medan setia bagi peminat bolasepak di Parit Buntar.

"Saya fikir ia tidak akan jejaskan prestasi kerja untuk jadual perlawanan 7.00 malam dan 9.00 malam. Akan tetapi perlawanan yang babitkan 2.30 pagi sudah pasti akan mengantuk untuk ke tempat kerja.

"Kadangkala apabila diperhatikan, waktu 2.30 pagi juga penuh kedai-kedai mamak dikunjungi pelanggan menonton bolasepak. Seolah-olah pada pagi hari tidak bekerja" katanya

Menurutnya, pelajar sekolah yang turut mempunyai minat yang sama sedangkan mereka bersekolah keesokannya.

" Ini akan menjadi bahan amarah guru apabila tidak dapat menumpukan perhatian dalam kelas.

"Saya mendapat rungutan para ibu khususnya apabila suami dan anak mereka agak susah untuk bekerja dan ke sekolah pada waktu pagi. Ada pelajar sekolah yang menyambung cuti selepas dua minggu cuti penggal dan para suami mula ambil cuti sakit" katanya

Tambahnya, masyarakat perlu mempunyai tidur yang cukup untuk bekerja dan belajar.

"Tidak salah menonton bola akan tetapi ambillah langkah bijak menyusun masa untuk menonton bolasepak dan waktu tidur.

"Walaupun hanya untuk sebulan sahaja akan tetapi ia boleh menjejaskan prestasi kerja dan juga pembelajaran kita" katanya

Read more ...

Tindakan diskriminasi


KUALA LUMPUR, 23 Jun : Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mempersoalkan tindakan Putrajaya menyerahkan dana bernilai RM20 juta kepada Khazanah Nasional Berhad untuk membangunkan tapak warisan bersejarah di Pulau Pinang.

Menurutnya, adalah tidak adil ekoran kerajaan negeri Pulau Pinang tidak diberikan dana itu secara terus sedangkan Melaka diberikan RM30 juta untuk menguruskan tapak warisan.

”Kenapa beri dana kepada Khazanah untuk diuruskan? Ia merupakan syarikat berkaitan kerajaan (GLC), dan itu bukanlah kemahiran mereka untuk menguruskan dana tersebut.

”Ini jelas merupakan diskriminasi dan ia menghukum kerajaan negeri,” katanya dalam sidang media di lobi Parlimen semalam.

Beliau berkata, keengganan kerajaan untuk membenarkan Pulau Pinang mengakses dana sendiri kerana negeri itu diperintah oleh Pakatan Rakyat (PR) manakala Melaka di bawah Barisan Nasional (BN).

”Kerajaan tidak seharusnya berat sebelah mengenai hal ini. Ini berkaitan dengan warisan dan kita harus berbangga mengenainya. Kerajaan perlu memberi layanan yang adil apabila berhubung dengan hal warisan,” katanya.

Katanya, setakat ini Pulau Pinang membelanjakan RM3 juta daripada RM20 juta peruntukan yang diberi Khazanah namun beliau tidak mendedahkan butir-butir lanjut mengenainya.

Dalam pada itu, perkara tersebut cuba ditekankan Guan Eng ketika sesi soal jawab dalam dewan sebelum ini.

Namun pihak Kementerian Kewangan dalam jawapan balasnya mengatakan RM25 juta peruntukan ditarik balik ke atas Pulau Pinang ekoran kerajaan membentuk pembangunan Khas tapak warisan bersejarah seperti yang dikehendaki oleh Unesco.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim berkata, RM20 juta itu ditarik balik kepada Khazanah untuk membangunkan bangunan warisan di Pulau Pinang.

”Adakah pihak menteri akan memberi jaminan bahawa kami juga akan dapat dana itu secara terus seperti Melaka? Kami tidak mahu situasi di mana satu negara tetapi wujud dua sistem yang mengendalikan hal ini,” katanya.SH

Read more ...

Mahkamah wujudkan kecelaruan?

KUALA LUMPUR, 23 Jun : Isu sama ada Saudara Tian Chua masih layak menjadi Ahli Parlimen Batu kini hangat dibincangkan ekoran keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan mengurangkan hukuman denda ke atas Tian Chua daripada RM 3000-00 kepada RM 2000-00.

Isu ini melibatkan tafsiran Artikel 48 ( 1 ) (e ) Perlembagaan Persekutuan ( PP ). Artikel 48 Perlembagaan Persekutuan adalah berkaitan dengan kehilangan kelayakan Ahli Parlimen.

Salah satu sebab yang membolehkan seorang Ahli Parlimen seperti Tian Chua boleh hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen adalah jika Ahli Parlimen itu disabitkan atas sesuatu kesalahan dan dihukum dengan hukuman penjara untuk tempoh tidak kurang dari satu tahun atau hukuman denda tidak kurang daripada dua ribu ringgit dan Ahli Parlimen itu tidak mendapat pengampunan bebas.


Dalam isu Tian Chua ini isunya adalah berkisar kepada frasa “ hukuman denda tidak kurang dari dua ribu ringgit’. Apakah tafsiran yang sebenar tantang frasa tersebut ? Adakah tidak kurang dari dua ribu ringgit termasuk denda sebanyak RM 2000 atau denda RM 2000 tidak termasuk dalam frasa tersebut ?

Melihat kepada alasan penghakiman Hakim Mahkamah Tinggi ketika mengurangkan hukuman ke atas Tian Chua, hakim tersebut nampaknya tidak bersetuju pilihan raya kecil diadakan di Parlimen Batu. Atas dasar itu beliau mengurangkan hukuman denda daripada RM 3000 kepada RM 2000.

Saya pasti hakim tersebut sedar tentang kewujudan Artikel 48 ( 1 ) ( e ) Perlembagaan Persekutuan semasa beliau membuat keputusan. Secara tersiratnya apabila beliau menjatuhkan hukuman denda RM 2000-00 ke atas Tian Chua , hakim tersebut boleh dikatakan berpendapat denda RM 2000 tidak menyebabkan hilangnya kelayakan Tian Chua sebagai Ahli Parlimen.

Mengapa saya menyimpulkan Hakim tersebut boleh dikatakan berpendapat denda RM 2000 tidak menyebabkan hilangnya kelayakan Tian Chua sebagai Ahli Parlimen. Jawapannya mudah. Pertamanya beliau bersetuju dengan hujah mitigasi ( pengurangan hukuman ) yang dibuat oleh peguambela Tian Chua untuk mengurangkan denda sehingga ke tahap yang membolehkan Tian Chua tidak hilang kelayakan sekaligus dapat mengelakkan pilhanraya kecil.

Bukti beliau menerima hujah peguambela tersebut amat jelas apabila beliau dengan secara terus terang di dalam penghakimannya menyatakan pendirian beliau yang tidak bersetuju pilihanraya kecil diadakan. Oleh itu hakim tersebut bertindak mengurangkan denda kepada RM2000 sahaja di atas keyakinan beliau bahawa hukuman denda RM 2000 tersebut tidak mengakibatkan Tian Chua hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen. Secara tersirat kita boleh katakan Hakim tersebut berpendapat bahawa denda RM 2000 tidak termasuk dalam frasa “ hukuman denda tidak kurang dari RM 2000” yang dinyatakan di dalam Artikel 48 ( 1 ) ( e ) Perlembagaan Persekutuan.

Bagi saya adalah lebih wajar hakim tersebut mengurangkan denda Tian Chua kepada jumlah kurang dari RM 2000 seperti RM 1900 misalnya bagi mengelakkan kecelaruan. Dalam keadaan beliau bersetuju tidak wajar diadakan pilihanraya maka adalah lebih elok beliau mengurangkan hukuman denda kepada jumlah yang kurang dari RM 2000.

Apa pun beliau telah menjatuhkan hukuman denda RM 2000 ke atas Tian Chua. Adakah hukuman RM 2000 itu boleh menyebabkan Tian Chua kini boleh dikatakan hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen Batu di bawah Artikel 48 ( 1 ) ( e ) Perlembagaan Persekutuan.

Karpal Singh menyatakan hukuman denda RM 2000 menyebabkan Tian Chua hilang kelayakan. Mereka yang menyatakan Tian Chua tidak hilang kelayakan berpegang kepada tafsiran Mahkamah Agung ( pada masa itu ) di dalam kes Pendakwa Raya lwn Leong Ying Ming ( 1993 ) 1 MLJ 177 Mahkamah Agung diminta menafsirkan seksyen 41B( 1 ) ( b ) Akta Dadah Berbahaya. Mahkamah memutuskan frasa hukuman penjara tidak kurang dari 5 tahun bermaksud “ hukuman penjara lebih dari 5 tahun iaitu dari 5 tahun 1 hari hingga hukuman penjara seumur hidup” . Diterjemahkan dalam konteks kes TianChua ia bermaksud jikaTian Chua dikenakan hukuman lebih dari RM2000-00 barulah beliau dikatakan hilang kelayakan.

Dalam hal ini saya bersetuju dengan pendapat Karpal Singh yang menyatakan bahawa hukuman denda RM 2000 itu mengakibatkan Tian Chua hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen. Saya berpendapat perkataan “ denda tidak kurang dari RM 2000-00” di dalam Artikel 48 ( 1 ) ( e ) Perlembagaan Persekutuan adalah terlalu jelas iaitu ia merangkumi hukuman denda RM 2000-00 dan lebih. Dengan lain perkataan jika seseorang Ahli Parlimen itu didenda RM 2000 atau lebih beliau hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen.

Sebenarnya telah ada precedent sebelum ini bagi kes sebegini.Di dalam kes Fan Yew Teng pada tahun 1975 , Ahli Perlimen DAP tersebut telah diputuskan hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen Mengelembu apabila beliau disabitkan bersalah di atas tuduhan hasutan dan didenda RM 2000. Bagi saya kes Fan Yew Teng lebih wajar dirujuk dari kes Pendakwa Raya lwn Leong Ying Ming kerana kes Fan Yew Teng melibatkan isu penafsiran Artikel 48 ( 1 ) ( e ) Perlembagaan Persekutuan sama dengan isu Tian Chua.

Ingin saya tegaskan di sini meskipun saya berpendapat hukuman denda RM 2000 menyebabkan Tian Chua boleh dikatakan hilang kelayakan ini tidak bermakna saya setuju dengan hukuman tersebut. Hakikatnya saya merasa pelik bagaimanakah hakim Mahkamah Tinggi boleh mengekalkan sabitan keputusan Mahkamah Majistret yang memutuskan Tian Chua bersalah dalam keadaan keterangan pendakwa bahawa Tian Chua menggigit pegawai polis penuh dengan keraguan. Saya lebih nampak kedua-dua keputusan Magistret dan Hakim mahkamah Tinggi itu adalah keputusan yang tidak betul atau boleh dikatakan “keputusan politik” semata-mata.

Mengenai komen Hakim bahawa pilihan raya kecil akan memberi kesan kepada keseluruhan rakyat negara ini begitu juga kesejahteraan rakyat bagi saya adalah alasan yang nampaknya semacam senada dengan suara pemimpin Umno. Bukankah Najib juga pernah mengatakan lebih kurang macam Hakim itu bercakap semasa memboikot pilihanraya kecil Dun Penanti satu ketika dahulu?

Mohamed Hanipa Maidin

Read more ...

Laporan polis terhadap Najib

NONE

KUALA LUMPUR, 23 Jun : Laporan polis akan dibuat terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di seluruh negara berhubung isu kejatuhan rizab tunai Felda yang merosot daripada RM4.08 bilion pada 2004 kepada RM1.35 bilion tahun lalu.

Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK), Mazlan Aliman berkata, laporan polis juga akan dibuat terhadap Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan atas perkara yang sama.

Mazlan berkata, ia kerana alasan dalam jawapan Ahmad di Parlimen mengenai sebab kejatuhan rizab tunai Felda itu, tidak masuk akal.

Dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat 16 Jun lalu, Hamim Samuri (BN-Ledang) menyoal timbalan menteri tersebut berhubung status kewangan Felda dan perincian bagaimana wang itu dibelanjakan bagi tujuan pembangunan masyarakat.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Ahmad yang juga ketua penerangan Umno menjelaskan status kewangan Felda adalah RM4.08 bilion pada 2004, jatuh kepada RM1.35 bilion pada 2009.

NONEKatanya, perbezaan tersebut berlaku kerana ia digunakan untuk tujuan kebajikan - RM2 bilion untuk tanaman semula, RM603 juta untuk pinjaman rumah tanpa faedah, RM253 juta bagi tabung pembasmian kemiskinan Sabah dan RM662 juta untuk pembinaan ibupejabat baru Felda.

"Isu ini sangat besar kerana membabitkan wang rakyat. Ke mana pergi duit itu? Saya mengharapkan siasatan terhadap isu ini dibuat," kata Mazlan ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Hari ini, Mazlan bersama empat orang peneroka felda Pahang membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Temerloh pada jam 10 pagi tadi, dengan diiringi oleh 30 peneroka Felda.

Laporan polis tersebut ialah mengenai relevannya Felda membiayai dana khas kemiskinan Sabah sedangkan penempatan peneroka di negeri tersebut terlalu kecil.

"Felda Plantation, Estet Felda yang terbesar di Malaysia terletak di Felda Gugusan Sahabat (Sabah). Kenapa tidak digunakan keuntungan dari Felda itu (Plantation),'' laporan polis tersebut dipetik.

NONELaporan itu juga menyebut, harga bangunan baru Felda setinggi 50 tingkat yang dibina di Platinum Park KLCC yang mencecah RM662 juta, juga dipertikai.

Ia memetik laporan akhbar Berita Harian sisipan khas 26 Februari 2008, yang menyebut bangunan tersebut ialah RM640.77 juta.

"Wang peneroka Felda telah dibazirkan sesuka hati. Adakah betul untuk kepentingan rakyat atau kegiatan politik kerajaan BN kerana Felda adalah talian hayat terakhir mereka," laporan polis itu dipetik.

Laporan polis itu mendakwa, penyelewengan dan salahguna kuasa tersebut membabitkan kepentingan 112,635 openeroka dan 800,000 generasi baru Felda.

Sementara itu, Mazlan berkata, laporan polis yang sama akan dibuat oleh ANAK di Johor Jumaat ini dan diikuti oleh negeri-negeri lain selepas itu.Malaysiakini

Read more ...

Wahabi tidak ada kena mengena dengan terorisKUALA LUMPUR, 23 Jun : Mengakui mendapat pendidikan di universiti Wahabi dan mendapat tajaaan 'biasiswa Wahabi', Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, itu tidak menghalangnya daripada mempunya pandangan yang tersendiri dalam hal ehwan agama.

"Saya memang belajar di universiti Wahabi, dapat biasiswa Wahabi," katanya sambil tersenyum.

"Tetapi saya ada pandangan saya sendiri," jelasnya lagi seperti dilaporkan akhbar web PAS Harakahdaily.

Semasa mudanya Abdul Hadi pernah menuntut di sebuah universiti di Arab Saudi - negeri yang dikaitkan dengan fahaman Wahabisme.

Malaysiakini difahamkan dalam mesyuarat anti-keganasan anjuran pihak polis Isnin lalu seorang pegawai daripada sebuah agensi agama memberikan penerangan tentang 'hubungan' beberapa tokoh agama dan politik dengan Wahabi dan Jemaah Islamiah (JI).

Menurut sumber-sumber, selain Abdul Hadi, turut dikaitkan sama dengan 'lingkaran' itu, antaranya bekas menteri besar Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim, bekas mufti negeri Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan mufti sekarang Dr Juanda Jaya.

Ditemui di pejabat pembangkang di Parlimen sebentar tadi, Abdul Hadi berkata cubaan mengaitkan fahaman Wahabi dengan Jemaah Islamiah (JI) atau terorisme adalah agenda Barat serta musuh yang mahu memburukkan Islam.

Katanya, musuh Islam sememangnya menggunakan isu perbezaan mazhab untuk memecahkan umat Islam.

"Wahabi tidak ada kena mengena dengan teroris pun, itu satu agenda Barat dan musuh Islam," katanya yang juga Ahli Parlimen Marang.

Read more ...