Wednesday, June 13, 2012

SELEPAS BAJET 2013!!! Saksikan UMNO bakal meletup


KL, 14 Jun 12: Saksikan UMNO Meletup! The Malaysian Insider hari ini melaporkan, kaji selidik dan analisis dalaman oleh Pakatan Rakyat (PR) menunjukkan mereka mempunyai keupayaan untuk menang di 100 kerusi parlimen jika pilihan raya dilaksanakan kelak, namun pembangkang menjangka Belanjawan 2013 Datuk Seri Najib Razak yang dijangka pada 28 September menjadi satu “pertukaran permainan” yang boleh menjejaskan kemenangan pembangkang.

The Malaysian Insider
difahamkan, yang satu susunan unjuran oleh tiga komponen pakatan pembangkang sebahagian besarnya menandingi konsensus Perisikan Barisan Nasional (BN) yang melihat gabungan pemerintah menjamin 80 kerusi dengan kemungkinan menang 50.

“Analisis dari kedua-dua pihak sangat rapat. Satu-satunya perbezaan besar ialah kami lebih optimistik di Johor, Sabah dan Sarawak yang mana membolehkan kami menghasilkan 20 kerusi,” kata seorang ahli strategi kanan PR kepada
The Malaysian Insider.

Walaupun tinjaun BN menunjukkan mereka mampu  meletakkan sehingga 146 ahli Parlimen, hanya kurang dua lagi untuk dua pertiga “supermajority”, kata sumber.


Analisis ini dibuat sebaik sahaja selepas  pemberian-pemberian tunai RM500 untuk keluarga berpendapatan rendah di bawah Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M).


Satu lagi kajian baru-baru ini oleh Cawangan Khas menunjukkan keputusan bahawa mereka hanya boleh membolot sehingga 118 kerusi pusat, membangkitkan ahli strategi BN mencari satu ikhtiar untuk melewatkan pilihan raya itu.


Kadar sokongan terhadap perdana menteri meningkat dengan mendadak kepada 69 peratus sebaik sahaja selepas RM2.6 bilion dalam tunai telah dibelanjakan tetapi menurun bulan berikutnya selepas pertempuran  antara polis dan perusuh di perhimpunan Bersih pada. 28 April untuk menuntut pilihan raya bebas and adil.

Najib tidak mungkin mengadakan pilihan raya umum dijangka oleh pertengahan 2013 melainkan beliau yakin memperbaiki kedudukan 140 Ahli Parlimen BN pada Mac 2008.

Beliau mengambil alih jawatan perdana menteri setahun kemudian, kononnya bagi memperbaiki gabungan paling teruk pernah melalui pilihan raya.


Pengerusi BN itu baru-baru ini berkata beliau akan mengumumkan belanjawan tahun depan pada 28 September, dijangka merangkumi satu lagi siri pemberian BR1M, yang mana telah diakui pemimpin Umno yang mana kemungkinan itu bakal berlaku.


The Malaysian Insider
juga melaporkan pada Selasa lalu yang Ahli Parlimen BN telah diberi RM1.5 juta untuk diagihkan di kawasan mereka pada mesyuarat Isnin lalu.

Turut difahamkan bahawa RM300,000 akan tersedia minggu ini untuk pembayaran-pembayaran tunai manakala yang selebihnya apabila dimohon.


Setiausaha agung DAP Lim Guan Eng telah berkata awal tahun ini PR akan hanya perlu 100 Ahli Parlimen yang akan menyaksikan “Umno meletup,” dan ahli strategi PR lain turut menyuarakan pendirian sama  apabila bercakap kepada
The Malaysian Insider.

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution juga memberitahu
The Malaysian Insider yang “pucuk pimpinan tidak mungkin bersetuju, tetapi pandangan peribadi saya adalah sekarang ialah masa terbaik untuk pilihan raya.”

“Tetapi saya rasa Najib mahu mengumumkan bajet pilihan raya pertama. Itu satu-satunya permainan beliau sekarang selain mengharapkan pertelingkahan dalaman dalam parti-parti PR dan serangan-serangan di Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Azmin Ali,” katanya, merujuk kepada Ketua Umum PKR dan timbalan presidennya.


The Malaysian Insider
telah melaporkan 28 Mei, kemungkinan pilihan raya pada September, namun  pengumuman Najib yang Belanjawan 2013 akan dibentangkan pada 28 September telah mendesak pakar strategi parti melihat satu tarikh yang seterusnya untuk memastikan bajet gula-gula itu dirasai di peringkat akar umbi.

Jemaah haji pada 26 Oktober, Deepavali pada 13 November dan usaha BN memikat belia dan undian Cina mungkin melengahkan pilihan raya hingga November, jelas sumber, dan menambah bahawa pengerusi BN itu tetap akan meneliti senarai calon-calon bagi memastikan satu kemenangan lebih besar.


Sumber-sumber BN mengatakan beberapa kajian baru-baru ini menunjukkan gabungan itu perlu bekerja dengan lebih keras untuk mendapatkan satu kemenangan meyakinkan terutama dengan 2.2 juta para pengundi membuang undi buat kali pertama.


Najib mengambil alih pemerintahan daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi pada April 2009, yang kononnya bagi memperbaiki prestasi yang paling teruk pilihan raya yang pernah dilalui BN pada Mac 2008, di mana parti itu hilang dua pertiga majoriti dalam Parlimen dan empat kerajaan negeri. (IH/MI)

Read more ...

HABIS HARTA RAKYAT!!! Selepas ini, bakal Pak Mertua pula kena tipu


Laporan terbaru yang mengaitkan bakal menantu perdana menteri, Daniyar Nazarbayev, dengan dakwaan menipu telah diperbesar-besarkan oleh akhbar The New York Post, demikian menurut sumber yang dekat dengan isteri perdana menteri.

Sumber tersebut berkata, dakwaan berhubung warga Kazakhstan itu juga tidak melibatkan keluarga perdana menteri.


"Isu itu telah diperbesar-besarkan. Ia semata-mata melibatkan keluarga di sebelah sana," kata sumber itu lagi yang menambah, pertunangan di antara Daniyar dan anak perdana menteri, Nooryana Najwa, tidak terjejas.


Beliau mengulas laporan The New York Post yang mendakwa Daniyar terlibat dalam penipuan.


Dokumen mahkamah yang difailkan di Mahkamah Agung Manhattan mendakwa, Daniyar menipu bapa tirinya seunit kondominium bernilai AS$20 (RM62 juta).


Sumber berkata, kes berkenaan hanya melibatkan keluarga Daniyar kerana kes tersebut berlangsung di antara ibu Daniyar, Maira Nazarbayev yang bercerai dengan bekas suami, Bolat Nazarbayev.


Bolat merupakan adik kepada presiden Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev.


Sumber itu menyebut, isu tersebut juga tidak boleh diulas lebih panjang kerana masih berlarutan di mahkamah Amerika Syarikat.


Selain dakwaan menipu aset bapa tirinya, dokumen mahkamah itu juga menyebut bahawa Daniyar memalsukan dokumen untuk memasuki Columbia Universiti, di mana beliau bertemu Nooryana.


Daniyar didakwa memalsukan dokumen untuk memberikan gambaran bahawa dia berkelulusan daripada sekolah tinggi di Kazakhstan, menurut akhbar The New York Post.


Sumber akhbar itu berkata, dia sebenarnya bersekolah di Switzerland dan tidak menamatkan pelajaran.

Read more ...

RAKYAT PEROLOK NAJIB & ROSMAH!!! Namakan 2 ekor panda dipinjam dari China , 'Cin Cin' dan 'Beg Beg'


Dua ekor beruang panda yang dipinjamkan kerajaan China kepada Malaysia seperti yang dilaporkan The Straits Times Singapura pagi tadi rupanya masih belum mempunyai nama.Seperti juga isu kucing, Najib Altantuya sekali lagi menunjukkan 'ketidak seriusannya' dalam soal pentadbiran negara tetapi lebih tertumpu dengan perkara yang remeh yang akhirnya mengundang ketawa seluruh dunia. Sudahlah bakal menantunya buat perangai semalam, kunun untuk meredakan tekanan akibat terdesak mempertahankan Putrajaya, Najib Altantuya meminta rakan di Facebooknya supaya menamakan dua ekor beruang kunun sesuai dengan citarasa Malaysia.


Lalu berduyunlah 'rakannya' memberi cadangan seperti Altantuya dan sebagainya sebagai tanda 'prihatin' mereka kepada seruan pemimpin yang semakin hampir dengan Tribunal Grande de Instance di Paris atas dakwaan rasuah kapal selam Scorpene sepuluh tahun lalu!Tindakan Najib Altantuya yang mengalu-alukan orang ramai menamakan dua ekor panda yang dipinjam Malaysia daripada negara China akhirnya mengundang pelbagai reaksi lucu.

Dalam laman Facebook berbahasa Cinanya, Najib yang menggelar dirinya "Ah Jib Gor" (Abang Najib) berkata kedua-dua ekor binatang itu mewakili hubungan baik dengan republik itu."Spesis panda sudah hampir pupus, namun China bersetuju meminjamkannya kepada kita. Ini membuktikan China percayakan kita.

"(Panda) akan menjadi pengalaman pendidikan untuk rakyat Malaysia. Ia membenarkan kita memahami lebih banyak tentang binatang dan meningkatkan kesedaran kepada kerja-kerja perlindungan," tulis Najib.Bagaimanapun, mesej serius perdana menteri berakhir dengan komen berbentuk selaran banyak pihak yang beranggapan langkah itu hanya membazir.


Sebahagiannya mengambil peluang itu dengan memperolokkan Najib Altantuya dan isterinya Rosmah Mansor dengan menamakan panda itu sebagai "cincin dan beg beg (cincin cushion cut diamond bernilai RM24.4 juta - beg beg kerana koleksi beg tangan Rosmah yang berharga ratusan ribu ringgit)", "Altantuya dan Scorpene (merujuk kepada skandal rasuah komisen kapal selam kelas Scorpene dan pembunuhan model Mongolia, Altantuya Shaaribuu)" dan "Rara dan Suahsuah" (bermaksud Rasuah).

Read more ...

LAGI SERTAI PAS !!! Kali ini Bekas Pengarah Lembaga Pertubuhan Peladang, Haji Abdul Rahman Taib(Haji Rahman [tiga dari kiri]  menerima sijil keahlian seumur hidup beliau dari Wahid dengan diperhatikan kakitangan Pejabat Agung PAS)

KUALA LUMPUR: Seorang lagi bekas pegawai kanan kerajaan menyertai PAS hari yang menampakkan kebanjiran mereka ke dalam parti itu tidak boleh disekat lagi.

Hari ini, Hj Abdul Rahman Taib, mantan Pengarah Kanan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) menerima sijil PAS beliau.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Abdul Wahid Endut berkata fenomena bekas Pegawai kanan kerajaan menyertai PAS tidak dapat disekat lagi.

Seorang demi seorang mula tertarik dengan perjuangan PAS yang memartabatkan Islam dengan Melayu menjadi terasnya.

Beliau ditemui ketika menyerahkan Sijil Keahlian PAS kepada Hj Abdul Rahman dalam satu majlis ringkas meraikan beliau di Pejabat Agung PAS sebentar tadi.

Sebelum menyertai PAS, Hj Abdul Rahman pernah menyertai UMNO di kampongnya, Bukit Petiti, Manir, Terengganu.

Beliau mula tertarik untuk menyertai PAS setelah pertama kali hadir program Dailog Anak Terengganu di Perantauan (Perantau)  dengan PAS pada bulan Mac, 2012 dan kemudiannya menyertai PAS pada bulan Mei, 2012.  

Turut hadir dalam majlis penyerahan Sijil Keahlian Seumur Hidup PAS adalah kakitangan Unit Keahlian Pas Pusat diketuai oleh Pegawai Keahlian, Puan Noriah Mohd Yunus dan Setiuasaha Perantau, Suhaimi Embong.

Ketika menceritakan mengapa pula beliau menyertai PAS, Abdul Rahman Taib berkata, kerana jawatan kanannya dalam LPP, beliau kerap diundang untuk bersama pemimpin Umno dalam siri-siri ceramah.

Beliau yang berasal dari Kampung Manir berkata, dalam ceramah-ceramah tersebut, apa yang dikatakan oleh pemimpin Umno tidak sama dengan apa yang dilakukan
mereka.


Rawatan Secara ‘Panadol’


Sebagai contohnya, kata Abdul Rahman, pemimpin Umno sebenarnya bukanlah mahu menyelesaikan masalah rakyat tetapi hanya memberi rakyat kesenangan sementara.

“Sebagai contoh, mereka ini(pemimpin Umno) mengatakan kalau kita nak selesaikan satu-satu masalah, buat macam ‘panadol’ tak payah selesai secara serius satu-satu isu itu,

“Contoh kalau ada banjir, kalau ada bantuan beri supaya rakyat seronok sahaja, seronok seminggu dua minggu pun cukup, tak payah bagi mereka (rakyat) kekal senang selama-lamanya,”jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Program Selamat Tinggal Umno di Chukai pada 26 Mei lalu.

Justeru, beliau menyedari perkara tersebut dan ‘berubah’ dari menjadi ahli Umno kepada menjadi ahli PAS dan bersedia memberikan khidmatnya supaya PAS dapat menggantikan Umno di negeri Terengganu pada pilihanraya umum ke-13 akan datang.

“Sebagai makhluk Allah semuanya tidak kekal semua berubah, saya dan rakan-rakan semua berubah, dulu daripada Umno telah masuk PAS,

“Makhluk mesti berubah, cuma Umno sahaja dengan slogannya dulu, kini dan selamanya, seolah-olah tidak berubah, menentang fitrah Allah SWT,”tambahnya.

Read more ...

HIMPUNAN HIJAU!!! PAS Perak seru rakyat turun ke Bagan Serai pada 16 Jun

IPOH, 13 Jun : Wawancara Himpunan Hijau Ke Putrajaya Peringkat Negeri Perak bersama Ustaz Abu Bakar Hussin 
 
Wartawan : Assalamualaikum Ustaz
 
Ustaz Abu Bakar : Waalaikumsalam WarahmatuLlahi Wabarakatuh
 
Wartawan : Berikutan Himpunan Hijau yang akan diadakan di Masjid Tinggi Bagan Serai pada 16 Jun yang jatuh pada hari sabtu ini, bolehkah ustaz ceritakan sedikit sebanyak berkenaan objektif pelaksanaannya?
 
Ustaz Abu Bakar : Himpunan Hijau yang diadakan 16 Jun ini cuba membawa satu persepsi kepada masyarakat umum tentang kesempurnaan Islam yang dibawa oleh PAS, dan memberi kefahaman yang jelas tentang matlamat sebenar mengapa PAS dan Pakatan Rakyat meletakkan sasaran untuk ke Putrajaya selepas PRU 13 ini.
 
Wartawan : Bolehkah Ustaz huraikan serba sedikit berkenaan matlamat ke Putrajaya dan kesempurnaan Islam yang cuba diterapkan oleh PAS
 
Ustaz Abu Bakar : Perkara pertama yang perlu kita ketahui, dasar perjuangan PAS adalah Islam dan PAS akan memelihara keadilan sejagat seluruh bangsa dan kaum yang ada di Malaysia. Selain itu, PAS berusaha sedaya upaya untuk memahamkan semua lapisan masyarakat tentang kesempurnaan Islam, yang merangkumi sistem pendidikan, ketenteraan, politik,ekonomi, hiburan, cara pakaian, adat, tatasusila dan banyak lagi.
 
Dakwah yang dipersembahkan oleh PAS berbentuk mesra terhadap semua lapisan, termasuk golongan muda, kakitangan kerajaan, atlit sukan, artis hiburan, pakar akademik dan banyak lagi, termasuk golongan non-muslim bagi memahami erti sebenar kehidupan yang disusun oleh Allah yang menciptakan semua makhluk.
 
Manakala objektif menuju ke putrajaya adalah satu hala tuju bagi mendapatkan pemerintahan Malaysia, untuk memastikan pemerintahan Malaysia berteraskan Islam yang sebenar. Kita melihat selama 50 tahun pemerintahan Barisan Nasional, kerajaan Barisan Nasional telah merosakkan kefahaman Islam di dalam minda masyarakat dengan begitu teruk. 
 
Antaranya memisahkan politik daripada Islam, sedangkan Islam itu melengkapi semua elemen termasuk politik. Apabila politik dipisahkan daripada Islam, maka kita akan lihat kecelaruan pemerintahan Barisan Nasional sepertimana yang berlaku pada hari ini. 
 
Alhamdulillah, sejak kebelakangan ini kita mendapati sambutan daripada pelbagai lapis masyarakat yang sudah pun mengenali Islam, hasil daripada usaha yang PAS lakukan selama ini, dan bantuan daripada Allah SWT sendiri.
 
Wartawan : Apakah aktiviti yang diadakan di sepanjang Himpunan Hijau di Bagan Serai ini?
 
Ustaz Abu Bakar : Antara aktiviti yang menarik ialah konvoi motosikal dan kereta anak muda bersama Tuan Guru Nik Abdul Aziz, persembahan artis terkenal tanah air, pidato anak muda, ikrar rakyat memenagkan PAS dalam PRU-13 ini serta amanat dari Mursyidul Am PAS.
 
Wartawan: Boleh Ustaz maklumkan apakah program kemuncak dalam himpunan ini?
 
Ustaz Abu Bakar: Untuk makluman semua, program kemuncak dalam himpunan ini ialah kita akan umumkan beberapa bekas pegawai tinggi kerajaan dan aktivis tegar UMNO menyerahkan borang keahlian menjadi ahli PAS kepada Tuan Guru Nik Abdul Aziz ( Mursyidul Am PAS ).
 
Wartawan : Baik, terima kasih Ustaz atas kesudian untuk ditemubual. Assalamualaikum.
 
Ustaz Abu Bakar : Waalaikumsalam warahmatuLlahi wabarakatuh.
Perakite daily

Read more ...

PILIHANRAYA PRESIDEN MESIR!!! Calon Pro Mubarak, Ahmad Syafig sogok wang , jalankan kempen kotor sama seperti UMNO/BN

al-ikhwan.net – Ismailiya, Jentera kempen calon Presiden Mesir  Ahmad Syafiq di Ismailiya melakukan pelanggaran dan tindakan tidak terpuji. Mereka menganggu perjalanan kempen Dr. Mursi dari Ikhwanul Muslimin. Mereka juga menakut-nakutkan masyarakat yang tidak menyokong calon mereka.

Dr. Ali Abdullah, Wakil FJP Ismalia mengatakan bahawa jentera dan kempen Ahmad Syafiq sudah tidak lagi menghiraukan etika berkempen.. Mereka menjalankan kempen kotor dan fitnah terhadap calon Dr Mursi dan FJP. Mereka juga mendakwa disokong oleh pentadbiran setempat.

Dia menjelaskan bahawa ada sogokan wang yang sangat besar untuk membeli pengundi. Di beberapa tempat satu undi bernilai seribu pound Mesir.  Begitu juga ada SB yang membayar orang-orang yang mahu membuat keganasan samseng supaya wujud rasa takut di tengah masyarakat.

Namun Abdullah yakin bahawa rakyat Mesir sudah bijak menilai dan bersedia  menghadapi berbagai macam kempen kotor, terutama kerana hasil pengundian di luar negeri menunjukkan sokongan kuat bagi calon Dr. Mursi. Ia juga menyatakan bahawa Syafiq tidak akan menang kecuali dengan penipuan , dan kami serta rakyat Mesir akan menghadapi penipuan ini dengan segenap kekuatan kami. [io]

Read more ...

PENGAKUAN NAZRI!!! BN ternyata memang takut impak Bersih 3.0

Dengan kehadiran rakyat melebihi 250,000 memang diluar jangkaan kabinet Najib hanya tujuan berhimpunan menuntut 8 perkara Pilihan raya yang adil dan bebas menyebabkan ketakutan melampau menyebabkan tindakan keras kepada perserta2 perhimpunan supaya dapat bersurai dengan segera. Dengan pengakuan Nazri hari ini sah kerajaan Najib begitu Fobia dengan tuntutan rakyat sehingga Botol Air dan garam dianggap senjata merbahaya boleh menjatuhkan kerajaan.


KUALA LUMPUR- Garam dan botol air mineral yang menjadi "perisai" peserta perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April lalu tidak harus dipandang remeh kerana ia mungkin boleh menjadi instrumen berkuasa untuk menjatuhkan kerajaan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ni.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, berkata kuasa garam dan botol air mineral mungkin boleh menjadi seperti kuasa telefon bimbit yang menyebabkan jatuhnya regim berpengaruh di Mesir dan Tunisia.


"Jadi jangan remehkan kuasa garam dan botol...kerajaan yang berpengaruh di Mesir dan Tunisia jatuh hanya dengan telefon bimbit sahaja Yang Berhormat, jadi jangan diremehkan," katanya.


Mohamed Nazri berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) yang bertanya sama ada kerajaan bersedia meminta maaf kerana mendakwa perhimpunan BERSIH 3.0 sebagai cubaan rampasan kuasa oleh pembangkang.


"Adakah perdana menteri sedia minta maaf dan tarik balik dakwaan cubaan rampasan kuasa...bolehkah garam dan botol air mineral gulingkan kerajaan," soal Lim.


Terdahulu, menjawab soalan asal Lim, Mohamed Nazri, berkata perhimpunan jalanan di ibu kota pada 28 April lalu itu sememangnya percubaan untuk menggulingkan kerajaan oleh pembangkang.
"Cubaan itu dilaksanakan melalui taktik seumpamanya yang digunapakai di Dataran Tahrir di Mesir, Green Square di Libya dan Martyrs' Square di Syria," kata Mohamed Nazri bagi menjawab soalan tambahan lain oleh Lim yang meminta kerajaan menyatakan bukti dakwaan bahawa perhimpunan itu adalah satu cubaan rampasan kuasa oleh pembangkang untuk menjatuhkan kerajaan.


Beliau berkata, keengganan pihak penganjur perhimpunan haram itu berkompromi dan tindakan ganas serta provokatif sebahagian peserta BERSIH 3.0 pada hari berkenaan mencermikan matlamat mereka yang sebenar iaitu untuk melihat pihak berkuasa bertindak balas bagi menegakkan undang-undang dan melindungi kepentingan awam.


"Mereka menggunakan insiden yang berlaku bagi membuktikan kepada masyarakat Malaysia dan antarabangsa bahawa kerajaan Malaysia bertindak ganas terhadap perhimpunan yang kononnya aman.


"Ia bermatlamat menimbulkan kesan berantai yang akhirnya berhasrat menjatuhkan kerajaan yang dipilih secara demokratik," katanya.


Mohamed Nazri berkata, matlamat dan niat murni majoriti peserta perhimpunan BERSIH 3.0 juga dirampas oleh pihak pembangkang yang mempunyai agenda untuk memberi tekanan kepada kerajaan.


"Ia dilakukan kerana ada pihak-pihak tertentu yang tidak yakin bahawa melalui pilihanraya yang bebas dan adil seperti yang dilaksanakan kini, mereka akan berpeluang untuk membentuk kerajaan, katanya.


Beliau berkata, sebagai tindakan yang bersifat preamtif, pihak ini cuba menimbulkan kesangsian di hati dan fikiran rakyat bahawa sistem pilihan raya negara ini adalah tidak adil dan tidak bebas.


"Jika mereka kalah di dalam pilihan raya yang diadakan kelak, maka mereka akan mendabik dada bahawa mereka SUDAH dibuktikan benar," katanya.

Read more ...

NAH KO!!! Blogger penjilat Hamidah BP terkantoi lagi

Blogger penjilat Hamidah BP cuba membersihkan tuannya yang kononnya tidak terlibat dengan majlis maksiat karaoke yang diadakan pada malam jumaat 7 Jun lalu. Aku pernah cerita mengenainya di sini

Kenduri Babi Panggang dan minuman arak di Desa Pakatan hari itu pun penjilat ini cuba nak membersihkan nama Hamidah BP dari isu tersebut.Korang percayakah ?

Nanti aku akan dedahkan setiap salah laku Hamidah BP ini bila menjelanag PRU nanti. Biarkan dia terjun kedalam Sungai Rapat untuk selamatkan kemaluannya!

Bukti penglibatan Hamidah BP dengan majlis maksiat Karaoke pada malam Jumaat itu adalah jelas.Tidak perlu berselindung disebalik lalang sehelai, bau 'Babi Panggang' tetap dapat dihidu. Berselindung disebalik Rela Taman Maju Rapat sebagai mana dakwaan blog penjliat Hamidah BP sudah kantoi. Korang tengok sendiri.


Sila klik untuk besarkan

Penjilat Hamidah BP ini ingat boleh tipu setiap orang disetiap masa? Apakah kita orang tidak faham baca banner yang terpampang...anjuran Rela....Jam bermula 2.30 Petang. Itulah pembohongan Umno/BN. 
Sudah terkentut dan terberak masih tidak mahu mengakuinya. Korang tengoklah gambar berikut. Ha! ha! bikin malu diri sendiri!


Mej Jen. Kehormat (RELA)YB Dato Hamidah Osman Adun
Sungai Rapat juga Exco Kanan Kerajaan Negeri Perak.

Betullah anjuran Rela.Blogger penjilat Hamidah BP jangan cabar lebai tua Sungai Rokam ini, dia tahu sedikit sebanyak latar belakang Ketua Rela Tmn Maju Rapat itu kenapa dia kena singkir dari jadi jaga di Kilang Carsem. Ha! ha! ha! Jailani hoi Jailani...aku tahu ko buat apa dalam bilik itu ....ha! ha! ha!Alhusseyn

Read more ...

PENCERAHAN ISU PEMBALAKAN!!! Menjawab fitnah pembohongan TV3, Utusan dan Blogger UMNO


Penjelasan isu 'pembalakan' di Ladang Sejahtera di Gunung Inas, Baling

Oleh: MOHD LUKMAN BIN HAJI MAT ISA
Eksekutif Perundangan PMBKed

• Akhbar Utusan bertarikh 11 Jun 2012 telah menyiarkan satu laporan khas bertajuk “Pas Kedah rakus teroka balak, tarah bukit”. 

Laporan tersebut menyebut kegiatan balak yang tidak terkawal di Gunung Inas, Daerah Baling di bawah pengurusan Perbadanan Menteri Besar Kedah (PMBKed) telah menyebabkan kemusnahan sistem ekologi dan menjejaskan kehidupan lebih 2,000 penduduk di sekitarnya. 

Buletin Utama TV3 melaporkan perkara yang sama dan turut membangkitkan isu kelulusan Environmental Impact Assessment (EIA) bagi projek tersebut.

• Perlu difahami bahawa cadangan membangunkan Ladang Hutan di kawasan hutan di Gunung Inas, Daerah Baling telah dibuat sejak zaman pemerintahan Kerajaan Negeri BN iaitu sekitar tahun 2006 – 2007 tetapi cadangan projek tersebut mensasarkan objektif dan kaedah yang berbeza yang lebih menjurus kepada keuntungan anak syarikat kerajaan negeri dan syarikat-syarikat yang terlibat semata-mata.

• Kerajaan Negeri pada hari ini menyambung cadangan pembangunan di kawasan yang sama tetapi dengan konsep, objektif dan kaedah perlaksanaan yang berbeza yang lebih menguntungkan rakyat Kedah di luar bandar. 

Projek Ladang Sejahtera yang diperkenalkan oleh Kerajaan Negeri dengan konsep menebang hutan kayu secara berperingkat dan kawasan tertentu yang telah ditebang akan terus ditanam dengan getah yang turut berfungsi sebagai tanaman tutup bumi. Kerajaan Negeri meletakkan objektif jangka panjang untuk membantu masyarakat luar bandar serta golongan dhu’afaa’ dengan mensasarkan peluang pekerjaan kepada ribuan rakyat tempatan bagi melakukan kerja-kerja perlaksanaan Projek Ladang Sejahtera tersebut termasuk kerja-kerja menanam, membaja, menoreh getah dan kerja-kerja lain yang berkaitan. 

Selain itu, hasil keuntungan bersih daripada Projek Ladang Sejahtera tersebut akan diserah balik oleh Kerajaan Negeri kepada rakyat melalui pemberian dividen atau saguhati kepada golongan yang layak.

• Keuntungan jangka panjang ini sangat jelas apabila hasil getah dan kayu getah adalah lebih besar mengjangkau 3 kali ganda berbanding dengan hasil balak semata-mata. 

Rakyat luar bandar akan menikmati pendapatan apabila mereka sendiri boleh bekerja di bawah projek tersebut. Sebagai contoh kerja-kerja menoreh bagi kawasan getah seluas 3 hektar memerlukan 2 orang penoreh. 

Jika ladang getah yang diusahakan secara berperingkat-peringkat itu boleh mencapai keluasan 5000 hektar, maka ia memerlukan lebih kurang 3000 orang penoreh yang terdiri daripada masyarakat luar bandar. Sudah tentu masyarakat setempat boleh merebut peluang pekerjaan ini.

• Malah bagi memantapkan perlaksanaan Projek Ladang Sejahtera serta menunjukkan kesungguhan dan ketelusan Kerajaan Negeri, YAB Menteri Besar telah menubuhkan Tabung Amanah Ladang Rakyat melalui arahan di bawah Seksyen 9(3) Akta Acara Kewangan, 1957 dan ia telah berkuatkuasa sejak 1 Oktober 2011. Tabung Amanah tersebut diwujudkan untuk menguruskan hasil pendapatan dan perbelanjaan bagi pengurusan, pentadbiran dan pembangunan Projek Ladang Sejahtera. 

Perbelanjaan tersebut termasuk jumlah pemberian saguhati kepada rakyat luar bandar di daerah Baling, Pendang, Padang Terap, Bandar Baharu, Langkawi dan Sik yang telah dilaksanakan pada tahun ini. Siri majlis penyerahan saguhati tersebut bagi tahun ini diakhiri dengan daerah Sik pada 7 Jun 2012 lepas melibatkan seramai 503 penerima daripada pelbagai kaum. Jumlah keseluruhan penerima saguhati adalah sebanyak 1,144 orang dari 6 daerah tersebut yang dipilih melalui e-sinar kendalian UPEN dan rekomendasi daripada Pejabat Daerah sendiri. 

Akaun Tabung Amanah tersebut dikendalikan mengikut arahan-arahan dan prosedur kewangan yang digunapakai dari semasa ke semasa tertakluk di bawah Akta Acara Kewangan, 1957 dan segala perbelanjaan atau pengeluaran daripada akaun Tabung Amanah tersebut hanya boleh dibuat dengan kelulusan bertulis daripada YAB Menteri Besar.

• Tambahan dari itu, Kerajaan Negeri melalui PMBKed menetapkan beberapa dasar perlaksanaan projek Ladang Sejahtera. Antaranya, pembangunan ladang getah akan dilakukan secara berperingkat bagi mengawal kestabilan ekosistem dan selepas balak atau kayu hutan ditebang, kerja-kerja penanaman getah akan dilakukan segera bagi mengelakkan hakisan dan pencerobohan. Kerja-kerja hutan tersebut adalah di bawah kawalan Jabatan Perhutanan Negeri.

• Berhubung kawasan di Gunung Inas, Daerah Baling, PMBKed telah membangunkan sejumlah 400 hektar kawasan hutan di Kompartmen 8, Gunung Inas, Daerah Baling seperti yang diluluskan oleh Jabatan Perhutanan Negeri. Kerja-kerja pembalakan dilakukan di bawah kawalan Jabatan Perhutanan Negeri yang bertanggungjawab memastikan syarat-syarat penebangan dipatuhi. 

PMBKed melalui anak syarikatnya, Kedah Agro pula hanya berperanan untuk membangunkan dan mengawal kerja-kerja menanam getah di kawasan yang telah ditebang. Namun, PMBKed menegaskan bahawa segala kerja-kerja penebangan dan penanaman tersebut dibuat mengikut syarat yang ditetapkan oleh Jabatan Perhutanan Negeri.

• Selain kawasan di Kompartmen 8, hanya kawasan di Kompartmen 9 yang diluluskan oleh Jabatan Perhutanan Negeri kepada Kedah Agro. Bagi kawasan-kawasan di Kompartmen 1 hingga 10 kecuali 8 dan 9, Jabatan Perhutanan Negeri memberikan tender kerja-kerja penebangan hutan kepada syarikat-syarikat lain dan bertanggungjawab mengawal aktiviti mereka. 

PMBKed pula akan secara berperingkat membangunkan ladang getah di Kompartmen 4 hingga 10 mengikut dasarnya dan syarat-syarat yang dikenakan.

• Kawasan-kawasan yang diluluskan kepada PMBKed dan Kedah Agro serta syarikat-syarikat lain oleh Jabatan Perhutanan Negeri tidak melebihi keluasan 500 hektar dan kerja-kerja pembangunan pula dilakukan secara berperingkat. 

Justeru, isu ketiadaan kelulusan Environmental Impact Assessment (EIA) tidak timbul kerana keluasan yang diluluskan kurang daripada 500 hektar. Ia selari dengan Seksyen 34A Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 (Pindaan, 1985) dan Seksyen 1(a) dan 6(c) Environmental Quality (Prescribed Activities) (Environmental Impact Assessment) Order 1987.

• PMBKed yakin segala kerja-kerja telah dilakukan mengikut syarat-syarat yang dikawal oleh Jabatan Perhutanan Negeri seperti yang ditegaskan oleh YAB Menteri Besar dalam sidang akhbar pada 10 Jun 2012 di Sik. 

Perubahan yang berlaku kepada air sungai di sekitar kawasan itu disebabkan musim hujan yang berpanjangan dan tidak boleh dijadikan ukuran bahawa kerja-kerja penebangan dan pembangunan dilakukan dengan rakus serta melanggar syarat-syarat yang ditetapkan.

• Laporan media tersebut dibuat hanya untuk memainkan isu menjelang pilihanraya umum bagi kepentingan pembangkang untuk menjatuhkan usaha Kerajaan Negeri membantu rakyat untuk jangka masa panjang. 

Padahal Kerajaan Negeri BN dahulu juga bercadang untuk membangunkan kawasan hutan yang sama tetapi dengan kaedah yang berkemungkinan akan menyebabkan kesan yang lebih buruk dan tidak menjamin keuntungan dan manfaat terus kepada rakyat untuk jangka masa panjang.

• Rakyat perlu menyedari bahawa sejak Kerajaan Negeri PAS mengambil alih pentadbiran negeri, Kerajaan Negeri berjaya meningkatkan hasil pendapatan daripada sumber balak hampir 10 kali ganda sedangkan kuota kawasan balak adalah sama seperti yang diusahakan oleh Kerajaan Negeri BN dahulu. 

Bagi tahun 2011, lebih kurang RM80 juta hasil keuntungan diperolehi Kerajaan Negeri. Sepatutnya dari dahulu lagi pendapatan dari hasil balak di kawasan tersebut mampu mencatatkan hasil keuntungan seperti hari ini tetapi hasil yang diperolehi ketika itu tidak sampai kepada 'Kerajaan Negeri' ketika itu. 

Sebagai contoh, kontraktor pada hari ini membayar lebih kurang RM12,000 sehektar kepada Kerajaan Negeri tetapi semasa pemerintahan Kerajaan Negeri BN, kontraktor hanya membayar RM1000 sehektar tetapi ribuan ringgit selebihnya dibayar kepada pihak-pihak lain. 

Jika tidak ada penyelewengan berlaku, kontraktor yang terlibat akan membayar jumlah yang ditetapkan oleh Kerajaan Negeri bagi setiap hektar kawasan yang diusahakan sekaligus akan mencatat jumlah hasil keuntungan yang tinggi seperti hari ini. 

Rakyat tentu memahami bahawa hanya ketelusan dan kecekapan Kerajaan Negeri yang akan mengelakkan hal itu berlaku. Oleh itu, rakyat diseru untuk memahami isu ini dan kemudian boleh menentukan siapakah yang perlu dipertahankan.

Read more ...

NASIHAT BUKAN FATWA!!! Bukti putar belit Utusan terbongkar

SEBELUM ini kita digemparkan dengan laporan oleh akhbar propaganda Utusan Malaysia mengenai fatwa pelik pengharaman Himpunan Bersih 3.0 [Utusan]. Heboh orang kampung ayam itek lembu dan kambeng berbicara hal ini.

Fatwa itu disifatkan sebagai mempergunakan agama untuk kepentingan politik kerana ia jelas bercanggah dengan fatwa Presiden Ulama Dunia Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi yang mengharuskan umat Islam menyertai demonstrasi aman.Bagaimanapun, laporan putar belit Utusan Malaysia itu terbongkar di dewan parlimen hari ini apabila timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mashitah Ibrahim mengesahkan bahawa tiada fatwa pengharaman perhimpunan Bersih dikeluarkan.

Sebaliknya, timbalan menteri itu mendakwa muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan hanya sekadar mengeluarkan kenyataan media sebagai nasihat berhubung hal itu [Sinar].ReJaM© "Bersedia untuk Bersih 4.0... "

Read more ...

FILEM 'LEMBU IJAT'!!!Genre filem komedi pendek yang bakal pecah panggung

Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli berkata, rancangan untuk menerbitkan filem mengenai Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Jalil dan isu National Feedlot Corporation (NFC) kini dalam perbincangan bersama pengarah filem Hishamuddin Rais.

Menurut Rafizi, beliau mencadangkan agar genre filem pendek itu adalah komedi.


"Bagi saya politik ini kalau ceramah, serius, bosan. Saya nak lebih daripada ceramah. Politik ini mesti ada satu nilai artistik.
"Filem ini mungkin selama 45 minit dan akan pastikan supaya lebih kepada komedi dan seninya bukan terlalu banyak mesej politik. Soal siapa pelakonnya, saya serah pada Hisham (Hishamuddin)," kata Rafizi (atas).


Dalam temubual dengan saluran atas talian Radio Bangsar Utama malam tadi, Rafizi ketika ditanya mengenai risiko perundangan sekiranya filem itu diterbitkan tidak menolak kemungkinan itu.


Bagaimanapun, katanya, ia bergantung kepada pihak tertentu yang merasakan filem itu ada unsur fitnah atau tidak.


"(Risiko perundangan) mungkin. Bergantung macam mana... sudah tentu filem itu fiksyen semata... tak ada kaitan hidup mati.


"Tapi bergantung pihak tertentu merasakan ada unsur fitnah mereka atau tidak. Kita perlu teliti biar ia betul-betul berasaskan fakta," katanya lagi.


Idea membawa isu panas itu ke layar perak diumumkan Rafizi dalam ceramahnya di Kuala Lumpur malam kelmarin.


Selain bergiat dalam aktivisme mahasiswa dan BERSIH, Hishamuddin (gambar atas, berbaju hijau) juga terkenal sebagai pembikin filem dan pernah mengajar mahasiswa perfileman di beberapa institusi pengajian tinggi negara ini.

Read more ...

TERKINI!!! Rafizi bakal calon Parlimen Pandan , BN pasti terpaksa kekalkan Tee KeatBarisan pemimpin Pakatan Rakyat pada malam tadi memperkenalkan Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli sebagai calon untuk kawasan parlimen Pandan.

Ucapan pemimpin berkenaan termasuk Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim juga penuh dengan pujian kepada Rafizi.

Dalam ceramah di Taman Seraya, dalam kawasan parlimen Pandan itu, Anwar berkata Rafizi merupakan antara individu yang bertanggungjawab menjalankan penyelidikan untuk dasar Pakatan, termasuk tawaran gaji minimum.

NONENama Rafizi juga tidak putus-putus meniti di mulut pemimpin lain yang berucap, termasuk ADUN Teratai Janice Lee serta anggota parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua.

Pua dalam ucapannya di program dihadiri lebih 2,000 orang itu berkata, DAP tidak akan bertanding di kerusi Pandan kerana yakin dengan Rafizi yang disifatkannya sebagai individu yang bijak dan bertanggungjawab.

Ketika ditemui selepas itu, Rafizi yang memakai ves jentera pilihan raya PKR untuk kawasan parlimen P100 itu bagaimanapun berkata pengumuman tersebut bukanlah sesuatu yang dirancang.

Oleh sebab itulah beliau tidak berucap panjang dalam ceramah tersebut, katanya lagi yang tidak putus-putus dikerumuni oleh golongan muda yang ingin bergambar dan mendapatkan tandatangannya.

Cabaran sengit bertemu Tee Kiat
Katanya, beliau juga tidak tahu sekiranya beliau akan dipertandingkan di Kemaman pula di saat terakhir.

"Tentulah keputusan akan dibuat di saat akhir... Tapi orang Pandan tahu saya sudah lama turun ke kawasan ini," katanya.

NONERafizi mengakui bahawa beliau akan berdepan cabaran sengit di kerusi tersebut, yang kini disandang bekas presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat.

Namun beliau yakin PKR akan mempunyai peluang yang baik di kawasan kerusi campuran dengan 25 peratus golongan miskin bandar dan 50 peratus golongan pengundi muda itu.

"Saya rasa keputusan 2008 bukan disebabkan Ong Tee Keat tetapi kerana pengundi memilih berdasarkan kaum.

"Pengundi Cina sudah membuat keputusan bahawa pilihan raya kali ini akan menjadi referendum kepada BN.

NONE"Ong Tee Keat mempunyai sokongan kuat tapi kita akan pecahkan undi masyarakat Cina," katanya lagi yang terpaksa menghentikan perbualan dengan wartawan beberapa ketika untuk melayan permintaan individu yang ingin bergambar dengannya.

Beliau yakin, strategi kempen dengan menonjolkan jenama Pakatan itu akan membuahkan hasil untuk memecahkan blok pengundi berkenaan.

Selain Sabak Bernam, Pandan merupakan kawasan parlimen yang gagal dimenangi PKR dalam pilihan raya lalu di Selangor.

Read more ...