Sunday, March 6, 2011

Rupa sebenar Farahhana Jamaludin penghina ulama

Low class la Pertubuhan Kebangsaan Jaringan Melayu Malaysia (JMM) apabila Pengarahnya lagu nie.


dah rupe gaya perempuan simpanan pengikut ayah pin minah nie?
... cermin diri dulu sebelum kutuk ulama'.....

Tapi kalu korg bukak FB dia dah tukar gambar dia..semalam elok lagi gambar dia tak pakai tudung senyum2 kambing gitu..petang semalam nih dia dah tukar gambar pompuan arab....


...gambor-gambor seksi dah takde le... rugi le korg....wakakakakaka


...keratan akhbar semalam...

Read more ...

Bob Lokman kagum dengan semangat pemuda PAS

‘Saya rasa diri sangat kerdil’

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixRV26cLicE0ZFR9VdUT3Yoi4to8sFfCuxO8Dt91mGjPQRc3-XgczVOA1LS3Og9Q7cMXx2eXpHx0me6ynYboEWiai4uG5rKavRdMvUC8IfBsg73aEatN6HasBFBbOGT8WUwc5yNH2Px42t/s1600/DSC_3192.JPGLANGGAR - Kehadiran bekas juri program realiti dan penulis lirik lagu Isabella, Bob Lokman nyata menarik perhatian ribuan penduduk Pokok Sena di Karnival Kedah Sejahtera Pas Kawasan Pokok Sena.

Bob atau nama sebenarnya, Mohd Hakim Lokman secara jujur berkata, dia kagum dengan semangat yang ditunjukkan belia yang berhimpun pada Program Himpunan 30,000 Pemuda Pas di Kota Sarang Semut, Yan pada 19 Februari lalu.

Menurutnya, lautan belia yang berdiri dalam cuaca panas untuk mendengar ceramah demi ceramah membuatkan beliau berasa malu dan kerdil.

“Waktu itu berada di hadapan 30,000 belia saya terasa sangat kerdil kerana melihat semangat-semangat belia yang hadir untuk menyatakan sokongan tanpa mengharapkan apa-apa ganjaran selain berdiri dalam cuaca panas dan terik,” katanya ketika memulakan ucapannya.

Turut hadir menyampaikan ceramah, Exco Kerajaan Negeri Kedah, Abd Ghani Ahmad dan bekas calon Pas DUN Tenang, Normala Sudirman.

Bob berkata, pada waktu sama, dia mengakui dirinya terlalu kecil untuk duduk bersama pemimpin Pas semasa berada di atas platform berkenaan.

Menurutnya, sebelum ini, beliau memikirkan masa depan karier seninya selepas secara terang-terangan menyerahkan borang keahlian dan bergiat aktif dalam Pas.

Beliau mengambil keputusan itu kerana sebelum ini melalui pelbagai pengalaman hidup yang kurang menekankan soal suruhan agama sebenar.

“Sebenarnya sudah lama saya mahu menyertai parti ini untuk berdamping dengan orang agama kerana sentiasa memikirkan diri ini jarang mendampingi golongan seperti ini,” katanya.

Bagaimanapun beliau tidak menafikan bahawa akan kembali ke dunia seni tetapi perlulah mengikut syariat dan landasan yang ditentukan Islam.

“Sekiranya ada peluang saya fikir mahu membangunkan sebuah produksi Islam sepenuhnya seperti pekerja mesti menutup aurat, bersolat mengikut waktu dan menghasilkan cerita-cerita yang bermanfaat,” katanya.

Ditanya sama ada beliau akan memenuhi hasrat bapanya untuk beliau menjadi seorang pemimpin, Bob berkata, beliau akan menolak dengan baik hasrat itu kerana tanggungjawab seorang pemimpin adalah sangat besar.

Menurutnya, untuk mengalas tugas sebagai seorang pemimpin bukanlah tugas mudah.

“Jawatan sebagai seorang pemimpin sangat besar dan bukan main-main, saya tahu kemampuan sebenar diri saya dan lebih suka bergerak dan aktif di peringkat bawah sahaja,” katanyaSH

Read more ...

Fakta kerusi Melayu dalam Dewan Rakyat, bukti Umno bohongi Melayu

Kickdefella: Melayu lemah, kesian dia

PARLIMEN Sheet1

Pilihanraya Umum ke 11 pada tahun 2004 menyaksikan Barisan Nasional menguasai 90.4% kerusi di Dewan Rakyat. Juaranya ialah UMNO walaupun tidak dapat mencatatkan rekod seratus peratus seperti beberapa parti komponen BN yang lain.

UMNO kecundang 7 kerusi kepada PAS dan juga 1 kerusi kepada Parti Keadilan (kini PKR). UMNO juga membantu parti-parti MCA, GERAKAN dan MIC menang dibeberapa kawasan majoriti Melayu dengan menumpaskan calon-calon Melayu daripada parti Pembangkang.

Kesan daripada tindakan UMNO ini, Kerajaan yang ditubuhkan dengan penguasaan lebih 90% di Dewan Rakyat itu hanyalah mengandungi 58.1% komposisi Melayunya. Manakala wakil rakyat bukan Melayu yang menang dibawah BN berjumlah 41.9%.

UMNO menang 109 kerusi didalam pilihanraya tersebut tetapi seorang wakil rakyatnya bukan dari keturunan Melayu.

Pilihanraya Umum ke 12 pada tahun 2008 menyaksikan prestasi terburuk BN dan juga UMNO. BN masih menubuhkan Kerajaan dengan kemenangan 140 buah kerusi tetapi keadaan semasa hari ini, kerusi BN di Parlimen adalah 137 bila UMNO kehilangan satu kerusi kepada PAS didalam pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu dan kehilangan 2 kerusi apabila SAPP bertindak meninggalkan BN beberapa bulan selepas PRU ke 12.

BN kini mempunyai 61.7% wakil rakyat di dalam Dewan Rakyat manakala 38.3% lagi merupakan gabungan wakil rakyat Pakatan Rakyat, SAPP dan Bebas yang menang di atas tiket PAS.

KOMPOSISI PARTI 2004

KOMPOSISI PARTI 2008

Ironinya, walaupun kerusi UMNO merosot sebanyak 31 kerusi tetapi dibantu dengan kerusi wakil Melayu dari PBB, BN hari menyaksikan peningkatan memberangsangkan penguasaan wakil rakyat Melayu berbanding dengan Bukan Melayu di dalam BN. Hari ini wakil rakyat Melayu adalah 62.8% iaitu peningkatan hampir 5%. Wakil Rakyat BN Bukan Melayu pula merosot dari 41.9% kepada 37.2%.

Wakil Rakyat Melayu dalam BN kini 35 orang lebih ramai dari wakil rakyat Bukan Melayu.

Mengapa UMNO mengatakan bahawa ketuanan Melayu didalam Kerajaan semakin merosot? Mengapa UMNO merasakan Melayu semakin lemah sedangkan orang Melayu yang peratusannya hanya 51% dari populasi rakyat Malaysia mempunyai suara hampir 63% dalam parti pemerintah.

Kita tinggalkan UMNO seketika kerana kita tentu yakin UMNO tidak buta statistik. Tetapi yang menggusarkan ialah mengapa beberapa pemimpin PAS seolah-olah rabun membaca statistik. Ini yang kita perlu risau.

MALAY GOV 2004

MALAY GOV 2008

Prestasi Pembangkang 2004 dan 2008

Pilihanraya Umum ke 11 menyaksikan PAS dan PKR kembali terdampar dipersada realiti politik Malaysia apabila kecermelangan mereka dalam pilihanraya 1999 berakhir dengan malang sekali.

PAS kehilangan Terengganu atau lebih enak disebut, Presiden PAS hilang jawatan Menteri Besarnya. Timbalan Presiden PAS juga hilang kerusi Parlimennya.

Di Kelantan, Mursyidul Am berjaya mempertahankan penguasaan PAS dengan berpaut kepada majoriti 2 kerusi sahaja. Lebih menggerunkan, dua kerusi mereka berpaut itupun kalau dicampur keseluruhan majoritinya tidak lebih daripada 50 undi.

Pada 2006, PAS Kelantan kehilangan lagi satu kerusi DUN menerusi pilihanraya kecil. Lantaran mereka mencatatkan rekod dunia sebagai kerajaan yang boleh bertahan paling lama dengan hanya majoriti 1 kerusi.

Di Parlimen, setelah persempadanan semula konstituensi pilihanraya di Semenanjung dan di Sabah pada tahun 2003 serta faktor ‘feel good’ Perdana Menteri baru Malaysia, peratusan wakil rakyat Pembangkang di dewan Rakyat menguncup kepada hanya 9.6%.

Daripada jumlah ini pula wakil rakyat Melayu dalam Pembangkang hanyalah 38.1% berbanding dengan 61.9% wakil rakyat Bukan Melayu.

Tetapi kedudukan semasa hari ini, Pembangkang menguasai 38.3% kerusi di Dewan Rakyat. Apa yang amat-amat signifikan ialah kedudukan wakil rakyat Melayu didalam pembangkang yang melonjak kepada 51.8% daripada 38.1% didalam tahun 2004. Wakil rakyat Bukan Melayu didalam Pembangkang pula ialah 48.2%.

MALAY OPPS 2004

MALAY OPPS 2008

Dalam erti kata lain, Melayu bukan sahaja mempunyai pengaruh yang besar didalam BN yang merupakan parti pemerintah, tetapi Melayu juga mempunyai pengaruh yang majoriti didalam Pembangkang.

Oleh itu apakah yang merisaukan orang-orang Melayu?

Apakah boleh dianggap Melayu berpecah semata-mata kerana satu pihak yang dulunya begitu dominan didalam politik Melayu kini sudah mula kehilangan taring?

Adakah kerana PKR dan PAS kini mempunyai jumlah wakil rakyat Melayu yang besar didalam gabungan Pembangkang maka itu tandanya Melayu berpecah?

Siapa Kata Hendak Selamatkan Melayu Sebenarnya Selamat UMNO

Sesetengah pihak bertungkus lumus membanting tulang mahu menyelamatkan Melayu. Persoalannya kenapa? Pengaruh Melayu terus hebat bahkan bertambah hebat. Melayu hari ini lebih dominan didalam BN dan begitu signifikan didalam Pembangkang. Kalau ada masanyanya Melayu ingin merasa bersyukur, inilah sebenar masa sebenarnya.

PAS dan PKR dilabelkan sebagai pengkhianat Melayu kerana bekerja sama dengan DAP. Tetapi apa yang peliknya, menerusi kerjasama dengan DAP, PAS dan PKR berjaya memperkasakan kedudukan Melayu di dalam Pembangkang.

Menerusi kerjasama dengan DAP, PAS dan PKR berjaya merampas sekurang-kurangnya 5 kerusi Parlimen daripada MCA, MIC dan Gerakan. Ini bererti lebih 5 wakil rakyat Melayu didalam Parlimen.

Semenjak pilihanraya 1955, UMNO mengajar orang Melayu memberikan kerusi majoriti Melayu kepada wakil rakyat Bukan Melayu. Sebab itulah berkali-kali pilihanraya pengundi-pengundi Melayu memberikan undi kepada MCA, MIC dan Gerakan walaupun mereka ini ditentang oleh calon Melayu dari PAS dan lain-lain parti.

OVERALL 2004

OVERALL 2008

Perjuangan Malaysia Dapat Memperkasakan Melayu

Ketidakseimbangan kekuatan Melayu dianggap sebagai satu masalah besar didalam gabungan Pakatan Rakyat. Ia menimbulkan ketidakselesaan orang-orang Melayu.

Ketidakseimbangan ini sebenarnya hanyalah ciptaan UMNO. Pakatan Rakyat berjaya menimbulkan keseimbangan itu.

Hari ini representasi Melayu didalam Kerajaan dan Pembangkang adalah refleksi sebenar populasi Malaysia. Lebih unik lagi keseimbangan itu dicapai bukan atas dasar perjuangan bersikap perkauman tetapi perjuangan berteraskan keadilan untuk semua kaum yang dibawa oleh Pakatan Rakyat.

Pakatan Rakyat sudah memperjuangkan formula untuk Malaysia yang sejahtera buat semua dan ia telah terbukti berjaya. Dan ia berjaya tanpa perlu slogan atau laungan atau kempen seperti 1 Malaysia. Ia berjaya kerana keikhlasan untuk memakmurkan negara ini untuk semua rakyatnya.

* Tulisan Kickdefella ini disiarkan beliau pada 31 Julai 2009 lalu melalui blognya. Apakah dia mempunyai pandangan yang sama sekarang mengenai isu ini, tidak dapat dipastikan - Editor

Read more ...

Sidang Dewan Rakyat akan terus hangat

Sesi Panas Dijangka Pada Sidang Dewan Rakyat
KUALA LUMPUR 7 MAC : Selepas berlaku kekecohan pada hari terakhir persidangan Dewan Rakyat Disember lepas yang menyaksikan empat anggota Parlimen Pakatan Rakyat digantung kehadirannya, sesi Dewan Rakyat ini mungkin hangat.

Pertikaman lidah antara anggota Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat mengenai beberapa isu dijangka berterusan selepas Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin merasmikan mesyuarat sesi keempat Parlimen ke-12 hari ini.

Dengan pilihan raya umum menjelang tiba, Dewan Rakyat adalah satu forum di mana Pakatan Rakyat menggunakan, malahan tanpa keempat-empat anggota Parlimen yang digantung selama enam bulan itu Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh dan Ketua Pembangkang), Azmin Ali (PKR-Gombak), R.Sivarasa (PKR-Subang) dan Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor).

Satu isu yang akan dibahaskan pada sesi Dewan Rakyat sebulan ini ialah keputusan kerajaan membeli enam buah Kapal Tempur Pesisir dengan harga RM6 bilion, di mana Pakatan Rakyat mendakwa harganya terlalu tinggi.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berjanji untuk menjawab sepenuhnya dakwaan itu.

Isu lain yang akan dibangkitkan oleh Pakatan Rakyat ialah pengagihan ekuiti Bumiputera, dengan setiausaha agung PKR Saifuddin Nasution Ismail mendesak agar mengumumkan penerima-penerima saham yang diperuntukkan berjumlah RM1.5 bilion pada tahun lepas.

Saifuddin, anggota Parlimen PKR Machang berkata beliau akan membangkitkan perkara itu di Dewan Rakyat bagi memastikan ketelusan dan kebertanggungjawaban pengagihan skim itu.

Novel Interlok untuk pelajar tingkatan lima adalah satu lagi isu yang dijangka hangat pada sesi ini sungguhpun kerajaan telah mengatakan bahawa ahagian-bahagian yang dianggap oleh masyarakat India sensitif akan dipinda.

Dua rang undang-undang utama akan dibentangkan, satu untuk menyelaras dan menentukan gaji minimum untuk pekerja sektor swasta dan satu lagi untuk memperluaskan "penerbitan" untuk memasukkan kandungan multimedia.

Pakatan Rakyat kini berjumlah 76 di Dewan Rakyat selepas anggota Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan keluar daripada PKR dan menjadi anggota Bebas.

Dengan empat anggota digantung, Pakatan Rakyat akan hanya mempunyai 72 wakil pada sesi Dewan Rakyat ini. Tetapi jumlah berkurangan itu tidak akan melenyapkan suara-suara mereka memandangkan pilihan raya umum akan diadakan tidak lama lagi.

Read more ...

Hanya RM 12.5 bilion untuk laksana Buku Jingga , rugi PKFZ lebih dari itu

Pakatan yakin dapat laksana penuh Buku Jingga

SHAH ALAM, 7 Mac: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yakin Buku Jingga dapat dilaksanakan sepenuh sebaik Pakatan Rakyat diberi kuasa memerintah negara kerana jumlah yang diperlukan tidak pun sampai RM12.5 bilion.

Beliau turut mengumumkan 26 Mac depan akan diadakan satu majlis pelancaran Agenda Selangor Untuk Rakyat (ARUS) yang mempunyai banyak lagi program kebajikan kepada rakyat akan didedahkan

Abdul Khalid yang juga Pengerusi Majlis Pimpinan PKR negeri berkata jumlah RM12.5 bilion itu bersangkut paut dengan isu Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) yang kini sedang menjadi kes mahkamah melibatkan bekas dua menteri yang dikatakan menipu jemaah kabinet termasuk Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Razak.

"Sebenarnya di Selangor ini kita telah banyak melakukan program untuk rakyat sebagai kebajikan kepada mereka meskipun tidak terdapat pun di dalam Buku Jingga bererti kita bukan hanya berjanji tetapi telah melaksanakannya.

"Sepanjang tiga tahun Pakatan mentadbir Kerajaan Negeri Selangor ini, selain dari tujuh perkara utama di dalam program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES), kita melakukan banyak perkara yang berkesan untuk rakyat negeri ini.

"Cumanya kita tidak mahu menyebutkan lebih banyak apa yang telah, sedang dan akan dibuat kerana ia hanya akan meningkatkan darah panas badan pemimpin BN," seloroh beliau sambil tersenyum disambut tepukan hadirin.

Abdul Khalid berkata demikian ketika berucap melancarkan Buku Jingga dan Sambutan Tiga Tahun Pentadbiran Pakatan Rakyat Negeri Selangor yang disambut sederhana di Stadium Malawati, malam semalam.

Turut berucap adalah Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail, Timbalan Pengerusi DAP Kebangsaan, Dr Tan Seng Giaw dan Pesuruhjaya PAS negeri yang juga Exco Kerajaan Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamad Ali.

Dalam isu sama, Abdul Khalid berkata, bila tidak berlaku rasuah dan kebocoran maka rakyat akan dapat manfaat yang banyak hasil daripada sistem pentadbiran yang sedang dilaksanakan oleh Kerajaan Selangor kini.

Read more ...

PAS tak hairan , biasa dengan kekalahan

Walaupun kalah, PAS tetap optimis

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMRio211ngdtaBcbC74M9X9wXf1AFtpfYmfNW8xTGZ2OJAxWVZJrKTHO8zYgPvUVhs77ARHQKjKC6KU8Q9LjYcrfOtUK1uGkQeT3l4Evs5Wz03qucZechjTmbYEBTUfkFw4S6vPeoDGsxY/s320/bendera+pas+berkibar.JPGTEMERLOH, 7 Mac: Walaupun kalah, PAS dan Pakatan Rakyat tetap optimis mampu memenangi Dun Kerdau dalam Pilihan raya Umum ke-13 yang akan datang.

"PAS menganggap ruang kempen seminggu adalah taburan benih-benih untuk ia hidup subur pada masa akan datang, insya Allah," kata Pengarah Pilihan raya PAS PRK Kerdau, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, malam tadi.

Katanya, penyertaan PAS kali ini juga telah berjaya membongkar kelemahan pengurusan pentadbir dan pengabaian pembangunan di Kerdau.

"Felda juga menikmati duit SES yang dijanjikan sebanyak RM13,000, serta MPOB sebanyak RM4,000 dan berharap ia akan menjadi tuntutan semua Felda di seluruh negara," katanya yang juga Naib Presiden PAS.

Menurutnya, Unit Peti Undi di Felda Jengka 22, 23 dan 25 memperolehi sedikit peningkatan undi berbanding PRU ke-12, walaupun cuba disogok dengan pelbagai janji oleh Barisan Nasional.

Di samping itu, ujarnya PAS turut merakamkan kekecewaannya terhadap kegagalan SPR menguatkuasakan seluruh peruntukan yang ada sehingga berleluasanya amalan rasuah, pembelian undi, penggunaan jentera kerajaan, penggunaan kemudahan awam dan ugutan dalam PRK kali ini.

Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang mengakui bahawa PAS bukan sahaja terpaksa berhadapan dengan jentera BN, tetapi turut berhadapan dengan jentera kerajaan yang digunakan secara berleluasa.

"PRK kali ini juga telah berjaya memperkukuhkan hubungan antara anggota Pakatan Rakyat yang diterjemahkan di dalam pelbagai program bersama," tambahnya.

Sementara itu calon PAS, Hassanuddin Salim merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada jentera PAS, DAP dan PKR yang bertungkus-lumus membantu dalam gerak kerja pilihan raya kecil kali ini.

Beliau memperolehi 2,336 undi berbanding calon BN, Syed Ibrahim Syed Ahmad yang mendapat 5,060 undi sementara jumlah undi rosak sebanyak 90.

Sementara itu di Merlimau, calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat, Yuhaizad Abdullah mendapat 2,319 undi berbanding calon BN, Roslan Ahmad yang memperolehi 5,962 undi dengan jumlah undi rosak sebanyak 130 undi.

Read more ...

Pasca PRK Kerdau : Dua wajah berbeza

- Muzammil Muaalif ketika masuk PAS dan masuk semula Umno

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/muzammilmuaalif1a.jpgKUALA TERENGGANU - Ketika menyerahkan borang penyertaannya ke dalam PAS, bekas Ketua Cawangan Umno Jengka 25 kelihatan begitu ceria dan yakin, pilihannnya untuk masuk PAS adalah hak asasi peribadi dalam sebuah negara demokrasi

Namun kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) bukanlah sebuah kerajaan yang mengamalkan demokrasi, sebaliknya bertndak secara 'kuku besi' yang mencengkam dan memanupulasi.

Oleh kerana majlis pengisytiharan keluar Umno itu berlaku pada waktu malam 1hb Mac, PAS mengumumkanya secara rasmi dalam sidang media hariannya 2 Mac untuk memberikan ruang yang seluasnya kepada media membuat liputan.

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/muzammilmuaalif1.jpgCengkaman Umno dan BN terhadap media begitu jelas kerana tidak ada satu pun media aliran perdana berbahasa Melayu yang mengeluarkan 'berita benar; Muzammil Muaalif masuk PAS bersama 11 orang yang lain, kecuali Sinar Harian.

Umno tidak dapat menerima kenyataan tersebut bahkan Ketua Pemuda Umno Kuala Krau, Wan Salman Wan Ismail menafikan sebagaimana dilaporkan Laman berita internet, Free Malaysia Today keseesokannya

Entah apa yang dilakukan oleh Umno dan BN melalui agensinya sehingga Muzammil terpaksa membuat pusingan 'U' masuk semula ke dalam Umno dengan membaca teks yang telah disediakan.

Teks tersebut berada dalam tangan Muzammil ketika gambarnya diambil bersama Ketua Pemuda Umno Peratang Pauh sejurus sebelum sidang media Menteri Perdagangan dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob selepas program penyerahan peralatan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) kepada Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Temerlohhttp://buletinonline.net/images/stories/berita44/muzammilmuaalif2a.jpg

Wajah-wajah Muzammil yang dirakam ketika itu amat berbeza berbanding wajahnya sewaktu penyerahan borang masuk PAS kepada Presiden PAS, dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Justeru, selaku Naib Presiden PAS dan Pengarah Pilihanraya Kecil Kerdau, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man yang turut bersama dirumah Muzammil ketika menerima borang keahlian Muzammil melihat ada sesuatu yang tidak kena.

Mengulas berita kemasukan semula Muzammil dalam Umnoi, Tuan Ibrahim berkata apa yang berlaku itu di luar kawalan parti yang sememangnya bergantung kepada keikhlasan setiap ahli.

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/muzammilmuaalif2.jpgKatanya, sewaktu Muzammil menyatakan hasratnya, PAS telah berbesar hati sehingga Presiden PAS sendiri telah ke rumahnya untuk menerima borang kemasukan beliau.

Tetapi katanya, beliau tidak menyangka keberanian Muzammil (menyertai PAS) hanya bertahan selama tiga hari sahaja.

"Perjuangan sebagai pembangkang di negara ini bukanlah sesuatu yang mudah kerana pasti akan melului kesusahan dan keperitan dan tidak semua yang mampu menghadapi tekanan sebegitu demi rakyat dan agama," kata beliau.

Sehubungan itu kata Tuan Ibrahim perjuangan PAS khususnya di Kerdau akan tetap diteruskan tanpa Muzammil.

"Perjuangan membela rakyat tertindas dan kegagalan pengurusan dalam Dun Kerdau merupakan agenda besar yang tidak akan terpadam dengan hanya seorang yang keluar semula menyertai PAS," kata beliau.

Read more ...

Bekas penari dedah kehidupan mewah anak Gaddafi


DAFINKA MIRCHEVA, (atas kanan) SAADI GADDAFI

LONDON 7 Mac 11: Seorang bekas penari kelab malam, Dafinka Mircheva berusia 21 tahun dan berketurunan Bulgaria mendedakan kehidupan mewah Saadi yang merupakan anak pemimpin Libya, Muammar Gaddafi, lapor akhbar Mailonline kelmarin.

Menurutnya, Saadi membayar sebanyak £500,000 (RM2.46 juta) untuk kumpulan Pussycat Dolls membuat persembahan pada hari ulang tahun kelahiran anak Gaddafi itu yang turut dihadirinya.

Gadis tersebut berkata, anak Gaddafi yang berusia 31 tahun itu juga menawarkan kokain dan memukul pembantu-pembantunya.

Dafinka menyatakan, pembantu-pembantu Gaddafi memberitahunya bahawa Saadi membelanjakan £170 juta (RM837.46 juta) setahun untuk mengembara dengan jet peribadi, menginap di hotel lima bintang, membeli kereta sport, mengupah penari tiang, membeli barang kemas dan pakaian.

"Dia selalu mempunyai beg hitam yang mengandungi ribuan wang tunai.

"Jika dia (Saadi) mengembara, dia akan menghubungi pihak kedutaan dan kakitangan kedutaan itu akan menghantar lebih banyak wang ke hotelnya," kata gadis tersebut.

Menurut Dafinka, dia menjalin hubungan dengan Saadi selepas mereka bertemu pada 2004.

Anak Gaddafi itu memberikannya hadiah.

Dia yang sudah beristeri masih mahu melamar Dafinka.

Saadi merupakan bekas pemain bola sepak profesional di liga Itali.

Selepas berkenalan, Saadi memberikannya barang kemas Bulgari bernilai £20,000 (RM98,525), subang, sebentuk cincin dan rantai leher dihiasi berlian.

Pada 2005, dia bersetuju untuk keluar dengan anak Gaddafi itu.

Mereka menonton filem Four Brothers di sebuah pawagam di Champs-Elysees, Perancis.

Dafinka berkata, semasa mereka berkenalan, dia berbual dengan anak Gaddafi itu di dalam sebuah bilik peribadi tetapi tidak pernah diminta menanggalkan pakaian semasa dirinya menjadi penari di sebuah kelab malam.

Menurutnya, semasa dia menemuinya pada tahun lalu, Saadi kelihatan enggan berbual mesra.

Dafinka berkata, Saadi membelinya pakaian berharga £25,000 (RM123,156).

Anak Gaddafi itu dikatakan mempunyai sebuah kereta Bugatti Veyron bernilai £1 juta (RM4.92 juta).

"Kali terakhir saya melihatnya ialah pada November lalu. Dengan apa yang berlaku di Libya, kemungkinan saya tidak akan melihatnya lagi," katanya.

Libya kini dilanda pergolakan apabila sejumlah rakyat menentang pemerintahan Gaddafi dan mereka menuntutnya meletakkan jawatan. - Agensi

Read more ...

Orang Penan nak melawat Selangor pun tak boleh

MB pertahan tindakan isu MBI

http://www.selangorkini.com.my/my/wp-content/uploads/2010/10/Tan-Sri-Abdul-Khalid-Ibrahim.pngSHAH ALAM - “Adakah salah saya membayar tetamu saya dari Sabah dan Sarawak; teman-teman dari Puak Penan, Orang laut dan Murut yang mahu melihat sendiri bagaimana Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) mentadbir Selangor,” tegas Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Beliau berkata demikian mengulas dakwaan Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor,Datuk Seri Noh Omar bahawa Kerajaan Negeri menyeleweng wang rakyat untuk tujuan parti.

Noh ketika mendedahkan perkara itu berkata, Kerajaan Negeri mengarahkan Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) membayar RM80,500 untuk penginapan perwakilan PKR pada kongres parti itu tahun lalu.

Susulan daripada pendedahan itu, Pemuda UMNO Selangor dan Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps) telah membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat penyelewengan Kerajaan Negeri itu.

Abdul Khalid ketika melancarkan Buku Jingga dan Sambutan Tiga Tahun Pemerintahan Pakatan Rakyat Selangor di Stadium Malawati malam tadi berkata, tetamu Kerajaan Negeri itu juga mahu melihat pentadbiran adil dan telus yang dipraktikkan Pakatan Rakyat (PR) di Selangor.

“Kenapa Kerajaan Pusat tidak mahu saya menerima orang Penan dari berkunjung ke sini? Adakah mereka takut kerana pilihan raya Sarawak akan berlangsung tidak lama lagi?

“Saya hairan kenapa Pusat tidak sanggup terima orang Penan untuk berkunjung ke Kuala Lumpur, Putrajaya untuk melihat kemajuan di sana. adakah mereka tahu pilihan raya Sarawak akan buka mata orang Penan,” katanya.

Abdul Khalid mendakwa, SPRM telah digunakan untuk menghalang beliau daripada melaksanakan tanggungjawab sosial beliau sebagai Menteri Besar dan menggunakan undang-undang untuk menyekat demokrasi.

Mengenai Buku Jingga yang dilancarkan itu, Abdul Khalid berkata, ia adalah janji PR untuk melaksanakan program 100 hari apabila menerajui pentadbiran negara kelak.

Turut hadir pada majlis itu ialah Presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail, Ahli Parlimen Kepong, Dr Tan Seng Giaw dan Exco Kerajaan Negeri.

Read more ...