Sunday, February 27, 2011

Himpunan 500 000 BERSIH Jun ini, rakyat akan turun ke jalan raya

Himpunan 500K bersih 2

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRFrVpUkkz6V1OGypwsRgFTtoxc9vIp7BRGKq5zwu7BO5rWCTkCalK2ENJOBDt-IAG0nea00UseMvycx7PGqgtVFTGyX0p_pek_VjLF2_G9NPPQcUfHzItCqIZrdqXfO3I7sOCoCYaIwo/s400/bersih_31.gif1. Negara kita masih menyaksikan kepincangan ketara dalam amalan demokrasi. Bukan sahaja dipentas politik negara malah kepincangan serupa turut melanda politik kampus. Bermula dari pengendalian sistem demokrasi yang berat sebelah, tidak adil dan tidak telus telah menimbulkan keresahan berpanjangan dari rakyat dalam negara kita. Saya percaya tragedi yang berlaku di UPM baru - baru ini pun bermula dari keresahan serupa yang turut dirasai oleh para mahasiswa.

2. Pada 10 November 2007 yang lalu, rakyat telah meledakkan kebangkitan menuntut sebuah demokrasi yang bersih dalam satu himpunan 100,000 rakyat yang dikenali sebagai himpunan BERSIH. Beberapa tuntutan yang telah dibuat dalam himpunan BERSIH yang pertama tempohari masih dibekukan begitu sahaja oleh pihak berwajib. Antara tuntutan tersebut ialah :

Penggunaan Dakwat Kekal kepada pengundi
Pembersihan daftar Pemilih
Pemansuhan Undi POS
Kebebasan media

3. Saya melihat secara dekat perkembangan demokrasi dalam negara kita masih tidak benar - benar telus dan bebas dari sebarang manipulasi seperti undi pos yang masih diamalkan dalam sistem demokrasi negara kita. Malah undi pos benar - benar dijadikan tali hayat pihak pemerintah untuk mengekalkan survival kuasa mereka. Demikian juga kebebasan media yang kian parah.

4. Saya yakin seluruh rakyat dalam negara kita dapat saksikan kepincangan ini, apabila media elektronik dan cetak negara kita diguna sepenuhnya secara tidak adil untuk berkempen sebelah pihak .

5. Saya mewakili Dewan Pemuda Pas Malaysia sekali lagi mendesak dan merayu supaya kerajaan memberi perhatian serius terhadap perkara ini sebelum berlangsungnya pilihanraya umum ke 13 akan datang. Hanya keadilan , ketelusan dan kesaksamaan dalam sistem pengendalian demokrasi negara ini akan menjadi rakyat tenang dan akur menerima keputusan pilihanraya, samaada menang atau kalah. Andai sistem pengendalian demokrasi negara masih pincang dan dilihat terlalu banyak kelemahan di sana dan sini, keputusan pilihanraya akan mencetus rasa tidak puas hati dan menganggu kesejahteraan serta keharmonian rakyat .

6. Desakkan dan rayuan ini adalah serius. Kami sudah penat bertolak ansur dan bertarik tali dengan pihak kerajaan dalam menuntut keadilan serta ketelusan dalam sistem demokrasi negara ini. Sungguhpun kerajaan UMNO dan BN benar - benar nekad mahu mempertahankan survival kuasa dan pengaruh mereka , maka pertahankanlah ia dengan bermaruah dan berhemah. Iaitu melalui satu sistem pengendalian demokrasi yang telus, adil dan saksama. Bukan melalui sistem saingan demokrasi yang berat sebelah.

7. Kami memberi tempoh sehingga menjelang 1 Mei 2011 ini untuk kerajaan memberi komitmen lalu memulihkan sistem demokrasi pincang yang kita hadapi dalam negara kita hari ini. Andai desakan dan rayuan ini tidak dipeduli oleh pihak kerajaan, kami dari Dewan Pemuda Pas Malaysia telah memberi komitmen untuk menyahut seruan Yb Al Fadhil Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang selaku Presiden Pas bahawa satu lagi rally atau himpunan BERSIH digerakkan.

8. Kali ini, insyaallah saya percaya dan yakin, sekurang - kurangnya setengah juta rakyat [500,000] akan bangkit secara aman namun penuh tegas untuk memohon dan mendesak agar kerajaan mahu atau tidak mesti memastikan sistem pengendalian demokrasi negara benar - benar adil dan telus kepada semua parti yang bertanding dan melibatkan diri dalam pilihanraya.

9. Saya meletakkan jangkaan tarikh awal untuk BERSIH 2 ini ialah pada bulan June 2011 [ Sabtu ] jika sekiranya menjelang 1 Mei 2011 ini, kerajaan masih gagal untuk meyakinkan rakyat dengan satu komitmen untuk memastikan sistem pengendalian demokrasi negara benar - benar dipulihkan serta bebas dari sebarang ruang manipulasi serta kepincangan.

10. Saya ulangi tanpa sikap teragak - agak demi kebaikan kepada seluruh rakyat dan negara agar kerajaan benar - benar serius dan memahami tuntutan kami sebagai rakyat dan anak - anak muda khasnya yang mahu menyaksikan perubahan besar berlaku dalam negara ini. Andai tuntutan diterima dan dilaksanakan , kami benar - benar mengucapkan terima kasih namun jika sebaliknya, berbanyak maaf kami pinta bahawa kami khasnya anak - anak muda, dengan Nama Allah swt Tuhan Yang Maha Perkasa lagi Maha Adil, akan bangkit sekali lagi menuntut hak kami sebagai rakyat yang merdeka pada bulan June 2011 dalam Himpunan 500K BERSIH 2 kelak .

Murnikan Perjuangan Maknakan Kemenangan.


Dipetik daripada blog Ketua Dewan Pemuda Pas Malaysia, Nasrudin Hassan

Read more ...

Mahathir terlupa makan ubat nyanyuk ?

Saya tidak minta dilahirkan sebagai Melayu: Nik Aziz

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjq6BOsiOXMVdpPw31zWc1MijLYVdYGbkBiNSWJp6LOM_4UluN42NyZZRgOMsWMzlNtorFsV7g_zBz_3qplisnQOVedkXjQF89tARAWPkPbhraf54koy4I8E691Ol4uC7YiGb4mhJKZiyjF/s400/nik+aziz.jpg
KOTA BHARU - Dia orang tua, kita hormat dia, boleh jadi dia terlupa makan ubat hari ini, kata Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika mengulas kritikan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad terhadapnya kebelakangan ini.

Mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri itu, Menteri Besar Kelantan itu berkata, beliau tidak meminta dilahirkan sebagai seorang berbangsa Melayu, melainkan ia ketentuan dari Allah SWT.

Menurutnya, seseorang yang dilahirkan sebagai Melayu sekalipun akan dibalas dengan kemurkaan sekiranya melakukan perkara yang tidak mengikut acuan Islam yang sebenar.

“Saya bercakap betul, bangsa ini ketentuan Allah. Saya tidak minta jadi orang Melayu, Cina dan Arab, tidak ada bangsa di muka dunia ini minta dijadikan bangsa tertentu, hatta Arab sekalipun.

“Cina pun kalau dia Islam, maka dia lebih ke hadapan daripada orang Arab, Orang Asli kalau dia Islam, dia ke depan dari orang Melayu itu asas Islam, jadi bangsa dalam Islam tidak ada nilai langsung kecuali melalui Islam,” katanya ketika ditemui di kediaman rasminya di sini, semalam.

Nik Aziz berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Tun Mahathir yang meminta beliau bersyukur dilahirkan sebagai bangsa Melayu yang tentunya beragama Islam.

Dr Mahathir berkata, Melayu adalah bangsa yang unik di dunia kerana mengikut Perlembagaan, bangsa Melayu mesti bertutur dalam bahasa Melayu, mengamalkan adab Melayu dan beragama Islam.

Dalam pada itu, Nik Aziz mengakui terkejut dengan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang disifatkan sebagai sangat tidak manis terhadap gerakan Ikhwanul Muslimin dan Syeikh Dr Yusuf al-Qaradawi ketika berada di Turki, baru-baru ini.

“Al-Qaradawi ialah ulama berjasa. Beliau pernah dipenjarakan ketika Perdana Menteri Malaysia hari ini belum lagi lahir ke dunia. Beliau telah mengarang puluhan kitab dalam pelbagai disiplin ilmu, pemikirannya dijadikan kajian oleh ratusan sarjana di seluruh dunia bahkan kerajaan Malaysia sendiri menganugerahkan Tokoh Maal Hijrah kepada beliau.

“Istighfarlah banyak-banyak. Ingatlah kepada Allah sebelum melabelkan ulama yang mulia dengan tuduhan seperti itu. Harapan saya Perdana Menteri sekarang tidak berguru dengan salah seorang bekas Perdana Menteri yang semakin mengarut kenyataannya. Saya simpati dengan bekas Perdana Menteri itu,” katanya.SH

Read more ...

Ayo..yo... India keluar, mamak pun keluar

250 ke 2500 India keluar PKR di Lembah Pantai

Utusan Meloya 27 Feb. - Seramai 250 ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang rata-ratanya pengundi di kawasan Parlimen Lembah Pantai hari ini bertindak keluar parti selepas kecewa dengan kepimpinan Ahli Parlimen kawasan itu, Nurul Izzah Anwar.

Kesemua mereka berikrar memberi sokongan terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Antara yang terlibat, Naib Ketua Penerangan PKR Lembah Pantai, Raymond Suppiah yang meletakkan jawatannya berkuat kuasa hari ini.

Menurut Raymond, mereka mula hilang kepercayaan terhadap Nurul Izzah serta konco-konconya di peringkat cabang-cabang parti di Lembah Pantai.

"Banyak janji yang ditabur kepada kami, namun tiada pembelaan yang sewajarnya terhadap nasib kaum India di kawasan Parlimen ini. Jadi kami semua amat kecewa dengan beliau serta PKR juga," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Menurut Raymond, satu persatuan bagi menjaga kebajikan ahli-ahli yang keluar parti itu ditubuhkan iaitu Persatuan Gerakan Semangat Satu Malaysia (Sesama) demi menjaga kepentingan mereka yang terlibat.

Beliau berkata, persatuan itu dijangka disertai kira-kira 3,000 ahli dalam masa beberapa bulan lagi.

Raymond dan ahli persatuan itu juga akan menyokong kepimpinan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dalam memberi khidmat terbaik kepada seluruh penduduk di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Sharpshooter - Ini lagi satu contoh KKS (kurang kasih sayang), laaa....kenapa 250 orang sahaja kenapa tak tulis 2500 kan nampak lebih gah.

Selepas 2008, berbondong-bondong sertai Keadilan termasuk bekas umno, mic, mca, gerakan dan tidak berparti. Keadilan terima mereka dengan baik. Kita tidak boleh nafikan ada sebahagiannya memang dirancang menyertai Keadilan dan akan keluar bila tiba musim pilihanraya. Mereka ini umpama spesis berudu dan akan bertukar menjadi katak bila tiba masanya macam katak besar zahrain.

Suka atau tidak, imej Keadilan memang tercalar teruk dengan isu lompat dan keluar beramai-ramai walaupun yang keluar itu tidaklah seramai yang disebut. Tetapi 11 wakil rakyat Keadilan berpaling tadah menjadi pengkhianat kepada amanah rakyat, itu adalah benar.


Semua ini adalah usaha berterusan untuk terus mencalarkan imej Keadilan supaya Keadilan dilihat bebanan kepada PAS dan DAP. umno dan b-end berharap mudah-mudahan, PAS dan DAP akan menceraikan Keadilan dalam Pakatan Rakyat.

umno dan b-end berharap, bila PAS terus kalah dalam pilihanraya kecil, akan ada pimpinan PAS yang akan menyalahkan Keadilan dan Keadilan adalah punca kekalahan PAS. UG atau Kerajaan Perpaduan masih belum terhenti dan memang ada segelintir pimpinan PAS yang meleleh air liur dengan tawaran umno dalam Kerajaan Perpaduan termasuk menjadi Menteri Besar dan Menteri.

Mengapa Lembah Pantai?sebab wakil rakyatnya YB Nurul Izzah adalah anak kepada Anwar Ibrahim. Mengapa Lembah Pantai? sebab wakil rakyatnya YB Nurul Izzah dan ibunya adalah Presiden Keadilan Dr Wan Azizah.

97 ke 970 mamak masuk Kimma

Seramai 97 anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR) cabang Bayan Baru dan Tanjong di sini mengambil keputusan meninggalkan perjuangan mereka bersama parti itu selepas hilang keyakinan terhadap kepimpinan PKR yang gagal membela nasib dan kebajikan rakyat.

Mohamed Ibrahim A. Siahoo, yang mewakili kumpulan itu berkata, tindakan mereka keluar daripada PKR juga disebabkan kecewa dengan parti itu yang gagal menunaikan janji untuk membela nasib rakyat khususnya kaum India Muslim.

"Keputusan kami ini waras dan tidak dipaksa oleh mana-mana pihak, sebaliknya mula sedar tentang parti mana yang boleh membantu kami,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan borang untuk menganggotai Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) kepada Presidennya, Datuk Syed Ibrahim Kader di sini. - Bernama

Sharpshooter - Sebagai aktivis 1998 dan ahli Keadilan sejak 1999, tidak ada seorang pun wajah mereka yang sharpshooter kenal. Terlibat dari penubuhan awal bersama Mansor Othman, TKM 1 P.Pinang menjelajah dari satu bahagian ke satu bahagian (kini disebut Cabang), tidak pernah nampak pun kelibat mereka. Kenapa 97 tidak 970 baru nampak lagi gah.

Selepas 2008, berbondong-bondong sertai Keadilan termasuk bekas umno, mic, mca, gerakan dan tidak berparti. Keadilan terima mereka dengan baik. Kita tidak boleh nafikan ada sebahagiannya memang dirancang menyertai Keadilan dan akan keluar bila tiba musim pilihanraya. Mereka ini umpama spesis berudu dan akan bertukar menjadi katak bila tiba masanya macam katak besar zahrain.

Suka atau tidak, imej Keadilan memang tercalar teruk dengan isu lompat dan keluar beramai-ramai walaupun yang keluar itu tidaklah seramai yang disebut. Tetapi 11 wakil rakyat Keadilan berpaling tadah menjadi pengkhianat kepada amanah rakyat, itu adalah benar.

Puncanya apa? puncanya ialah kerana niat berjuang tidak betul. Jika kita berjuang dalam Keadilan hanya semata-mata kerana Anwar Ibrahim, kita akan kecewa kerana Anwar Ibrahim bukanlah malaikat.

Anwar tak jawab sms dah nak merajuk, Anwar tak balas emel dah nak merajuk, Anwar tak dapat hadir kenduri kahwin pun nak merajuk, Anwar tak balas twitter pun nak merajuk, Anwar tegur sikit pun nak merajuk, Anwar marah sikit pun nak merajuk, tak dapat jawatan pun nak merajuk, tak dapat jadi calon pun nak merajuk, tak dapat jadi Ahli Majlis pun nak merajuk, tak dapat jadi Ahli Lembaga Pengarah GLC pun nak merajuk, kalah dalam pemilihan pun nak merajuk, mereka ini adalah golongan orang KKS (kurang kasih sayang).

Sebagai pendokong atau ahli Keadilan, cuba tanya diri kita, adakah kita ini tergolong dalam golongan KKS? Jangan terjebak atau biarkan diri anda termasuk dalam golongan KKS. Jadilah seorang pejuang yang terus berjuang, soal dalaman parti yang belum selesai kita terus lawan, lawan tetap lawan. Lawan umno b-end sampai tumbang walaupun dalam tempang.

* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *
Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/

Read more ...

Ini cara kempen Puak-Puak Songkok Tiga Jengkal

Prk Merlimau : Pakatan berang 'gambar bogel' pemimpinnya disebar

Kempen pilihan raya kecil yang lesu di Merlimau dikejutkan dengan 'gambar lucah' palsu pemimpin Pakatan Rakyat yang disebarkan di kawasan itu.

Risalah dengan gambar-gambar yang dipalsukan itu membabitkan lima pemimpin Pakatan Rakyat yang ditampal dengan gambar bogel wanita dalam kedudukan yang mengghairahkan dan didakwa mula tersebar sejak hari pertama kempen.

Lima pemimpin yang 'diserang' itu adalah ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; mursyidul am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat; anggota exco Selangor, Teresa Kok dan ahli parlimen Serdang, Teo Nie Ching.

Sim Tong Him merlimau lewd photosBercakap pada sidang akhbar, petang semalam, ahli parlimen Kota Melaka Sim Tong Him berkata dua keping gambar itu dijumpai di Kg Ayer Merbau dan Kg Chinchin, tempat asal calon PAS, Yuhaizad Abdullah.

Satu daripada gambar berkenaan menunjukkan gambar separuh bogel Anwar dengan mesra mendakap pengadu kes liwatnya, Mohd Saiful Bukhari Azlan dan 'dara kontroversial yang berusia 40 tahun'- Ummi Hafilda.

Risalah itu berjudul "Kalau Umno haram, kalau PAS halal".

Satu lagi risalah meletakkan kepala Nik Aziz yang terselit di celah kangkang kaki perempuan dengan kata-kata "Ingat PAS, ingat zina, tuihh!".'Barang bagus baru barang naik'

Ia juga memaparkan gambar mursyidul am PAS itu yang tersenyum sambil memberikan isyarat tangan bersetuju dengan kata-kata "Barang bagus baru barang naik".

Gambar Elizabeth Wong dalam baju tidur seksi yang diambil dari video kontroversialnya yang disebarkan beberapa tahun lalu juga dimuatkan.

Teresa Kok pula digambarkan berpakaian jarang dengan mengayakan kedudukan lucah tetapi gambar palsu Teo Nie Ching dianggap paling keterlaluan. Gambar dengan kakinya yang terkangkang dipaparkan dengan hanya dilitupi logo DAP. Bersebelahan gambar itu diselitkan gambar lain yang membabitkan 'orgy'.

Walupun tiada logo BN dikesan pada risalah berkenaan, Sim percaya, ia didalangi oleh gabungan itu.

"Setiap pilihan raya, calon mesti bertanding dengan adil dan bukan menggunakan taktik kotor seperti ini.

"BN seharusnya menjelaskan perkara ini," katanya.

DAP akan membuat laporan polis berhubung perkara itu, hari ini.

Read more ...

Ada kampung negeri Perdana Menteri tak ada air paip, jika di negeri PR pasti heboh satu Malaysia

Tiada air sudah cukup untuk tolak BN

TEMERLOH, 27 Feb: Masalah ketiadaan bekalan air bersih sejak negara mencapai kemerdekaan lebih 53 tahun sudah cukup bagi penduduk Kampung Pulau Mandi Angin untuk menolak Umno BN.

Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa berkata, lebih malang lagi bagi penduduk di kampung berkenaan tidak mendapat bekalan air sekalipun hanya berjarak empat kilometer dari loji air Batu Sawar.

Beliau yang meninjau masalah penduduk di kampung hari ini menambah, para penduduk di situ semacam dipinggirkan oleh kerajaan BN untuk mendapat kemudahan asas walaupun dua orang Perdana Menteri adalah dari negeri Pahang.

Katanya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hanya sekadar melaungkan slogan ‘rakyat diutamakan’ tetapi nasib rakyat di negeri sendiri terabai untuk menikmati bekalan air bersih.

Baginya, masalah utama mendapatkan bekalan air itu tidak sewajarnya berlaku kepada penduduk berkenaan kerana kerajaan BN hari ini sering mendakwa prihatin terhadap masalah yang dihadapi rakyat.

“Saya difahamkan masalah bekalan air yang dihadapi penduduk itu akan diatasi malam tadi kerana mungkin disebabkan berlaku pilihan raya kecil di kawasan ini,” ujarnya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bachok berkata, rakyat seharusnya tidak termakan dengan janji Umno BN yang hanya berusaha untuk menyelesaikan masalah rakyat apabila tiba pilihan raya termasuk pilihan raya kecil.

Katanya, jika benar Umno BN mahu menyediakan kemudahan kepada rakyat seperti bekalan air, para penduduk di kampung berkenaan sudah lama memperolehinya, bukan sekadar dijanjikan pada kempen pilihan raya kecil ini sahaja.

Read more ...

Erbakan pemimpin ummah sukar dicari ganti

Pemergian Erbakan kehilangan besar buat ummah

KUALA LUMPUR, 28 Feb: Dewan Pemuda PAS Pusat merakamkan ucapan takziah buat keluarga Prof Dr Necmettin Erbakan, Parti Saedat dan seluruh rakyat Turki atas pemergian tokoh gerakan Islam itu ke rahmatullah kelmarin.

Pengerusi Lajnah Antarabangsa Dewan Pemuda PAS Pusat, Dr Raja Ahmad al-Hiss berkata, pemergian Necmettin Erbakan (gambar) adalah satu kehilangan besar buat rakyat Turki dan ummat Islam serantau.

Katanya, Prof Erbakan adalah merupakan pelopor kepada gerakan Islam di Turki sejak kejatuhan Empayar Othmaniah pada tahun 1924.

Sejak daripada itu, katanya Turki telah di perintah oleh rejim sekular di bawah Kamal Attartuk di mana Islam hanya menjadi amalan di masjid dan dalam majlis perkahwinan sahaja.

Katanya, umat Islam yang ingin melaksanakan Islam akan diambil tindakan oleh rejim Attartuk dan perlembagaan Turki sehingga ke hari ini masih menjadikan dasar sekular sebagai tiang kepada sistem Negara mereka yang di payungi oleh tentera.

Namun sejak daripada itu, ujarnya kumpulan-kumpulan Islam tidak berdiam diri untuk memastikan roh Islam dilaksanakan semula di Turki.

Jelasnya, antara pelopor kepada gerakan tersebut adalah Prof Dr Necmettin Erbakan yang menubuhkan Parti Refah pada 1983 dan akhirnya berjaya memenangi pilihan raya umum Turki dan membentuk kerajaan campuran dimana Prof Erbakan dilantik mengetuai kerajaan campuran tersebut dan menjadi Perdana Menteri Turki pada tahun 1996.

Namun, katanya pemerintah dan tentera yang melihat kejayaan Erbakan dalam membawa Turki ke arah era baru Islam mendakwa Erbakan cuba melanggari perlembagaan negara iaitu cuba menghapuskan sistem sekular ke arah Islam menyebabkan akhirnya Parti Refah diharamkan pada 1998 dan Erbakan telah diharamkan dari bertanding pilihan raya.

Namun Prof Erbakan telah cuba menubuhkan beberapa parti baru namun juga tidak berjaya apabila pihak berkuasa Turki dapat menghidunya.

“Di akhir hayat, beliau berjaya mengasaskan Parti Saedat pada 2001 sebagai alternatif baru kepada rakyat Turki bagi yang cintakan Islam dan keamanan sehinggalah ke akhir hayat beliau kelmarin.

“Bagi pihak Dewan Pemuda PAS Pusat, kami merakamkan ucapan takziah dan semoga Allah mencuri rohnya dikalangan orang-orang yang beriman,” ujarnya.

Read more ...

PRK Merlimau : Skuad Kamera 24 jam

Skuad Kamera pantau kempen Umno BN ugut pengundi

http://www.nuristimewa.com/wp-content/uploads/2010/02/pegang-kamera-sandar-pokok.jpgJASIN, 28 Feb: Jentera Pakatan Rakyat di Merlimau menubuhkan Skuad Kamera bagi memantau setiap kempen Umno BN yang didakwa berunsur ugutan kepada pengundi.

Pengarah Pilihan Raya PAS PRK Merlimau, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman berkata, skuad ini telah menerima arahan semalam dan akan melaksanakan tugas mereka bermula hari ini.

Menurutnya, skuad ini akan mengekori ke mana sahaja pemimpin Umno BN berkempen dan mengambil gambar serta merakam pergerakan mereka.

"Kita jangkakan dalam hujung minggu ni sampai dekat hari mengundi Umno BN akan melakukan pelbagai perkara.

"Sebab itu kita sedia skuad kamera di setiap peti undi. Ke mana sahaja Umno masuk kita ambil gambar.

"Kalau rasuah pun kita ambil gambar. Siang malam, 24 jam," kata beliau pada sidang media di Markas Induk PAS, dekat sini hari ini.

Tambah beliau lagi, Umno BN ternyata masih menggunakan taktik kotor untuk meraih undi dengan mengugut pengundi-pengundi.

"Ada pihak tertentu dalam Umno mulai sekarang ini mengugut penduduk-penduduk jangan mengundi PAS. Sekiranya mereka mengundi Pakatan semua peruntukan di Merlimau ini akan ditarik balik.

"Ini cara jahat untuk mengugut pengundi supaya terus mengundi Umno.

"Segala peruntukan bukan dari Umno tapi duit rakyat. Kenapa mesti nak tarik?" soalnya yang juga ahli Parlimen Pengkalan Chepa.

Kata beliau lagi, pengundi-pengundi di Merlimau perlu berfikir dengan bijak sebelum memilih calon Pakatan Rakyat atau BN.

Ini kerana ujarnya, BN hanya akan mencurahkan pelbagai projek untuk memenangi hati rakyat apabila sesuatu kawasan itu dimenangi Pakatan Rakyat.

"Kalau penduduk di sini nak pembangunan dan ekonomi yang pesat dia kena mengundi Pakatan Rakyat kerana bila mengundi Pakatan Rakyat, calon kita menang, Umno akan usaha mencurahkan segala projek untuk menang balik dalam pilihan raya akan datang.

"Tapi kalau penduduk terus mengundi Umno, tak akan berlaku apa-apa.

"Kalau Umno kalah mesti dia curahkan segala projek untuk kembali memenangi hati rakyat," katanya.

Read more ...

Mari tengok gambar peminat kondom di Merlimau, PAS atau Umno@BN ?

Prk Merlimau : Kondom Terbesar Di Merlimau

Di Merlimau ada macam-macam alat bantuan promosi yang menarik daripada kedua-dua parti bertanding seperti banting, poster termasuklah paling menarik perhatian menara berkembar 'kondom angin'.

Untuk tatapan bersama, di bawah ini beberapa gambar yang sempat dirakamkan ketika melihat kehangatan bahang PRK Merlimau petang semalam.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixLOJWzf5SrO03NymQT98f9aqM6CFM_BwwA9f1HRXCupcCVbLLt3s3hdg23qg0yCCi3hc1WkkpyuUEkPGtydmGqM5HaHixpDFD-mQXM5TKYEqYOa2ZGNnxY9zWyOtBGXTqvFbsbTsC7mN0/s1600/1.JPG https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-rEOAbURC-b4RfDyYfbQPDdd-jV1tmkL61ujGfdPaCMhJVNGkQkSIbkwec4wA6omTNhw0Y3s7UPFJ9jnnym4ligCl0xRBQ8s7kjLrqy1et0XQuSBTWambQbPwz_qzP9n-IE4yS53eZqU-/s1600/7.JPG
Seperti biasa, ada gambar-gambar calon.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrXD34k-PR1DbSdNh35OVeJFe86JBbWFMDwKyH8Nt_Pwf0bd3nK0DMuoKmL3qAjBURe04d14rnDyhuenNee9T4clFFFS_JUevnccqWTjFzgQ8YcRhenxcW1lIHMGZlvuVh4dEVNX12t0KQ/s1600/6.JPG

Ada billboard minta kesian...BN punya.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpgzfhTeeW8Y22xGP7uGAhq2tIKOdayEfF1NreD2RKsg3jCJcYCJyK887KohHJkHWXQ13QvY-RqgIZOmAJauFv9PIiLVqayKcdZrOm4-V2IRgZ5UkVN-nsg-CPHFDRHW2WOsIISij2Kfm4/s1600/P2271875.JPG

Ada banner goda-goda....ini makcik UMNO punya.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEia0cEb4OhyphenhyphenW8p8uBaL13el4pOZmQUf2eipgx1S5I7Y5DXQ6qn66YT053UWh4yfyHhXZTkxpjw3y9M33t9THs9zb-zLCgXet7jbZGZ3n4aqyhMrteWIUqlL70K5Rs6u-n8B2RcLsvXwMG0Z/s1600/13.JPG

Ada banner 'free service'....haa..ini PAS punya.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHIr3FVrk97cy4iZ5gD580uog7KKJgnW3N-ssqL1UCKjjivnPpf_MToBZBa8VsbfisdWErcn5bHEy0GCv-nCR0PYOWWWPPt8aHlvEw9Tr-WMAMjsul2npaeapO2RxbesdmmUAHBDaM4TkR/s1600/8.JPG
Ada van 'full tinted' dan polis buat dek saja....ini Makkal Sakti+BN punya.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRqDOLmTyUVLsDJpM-BY6RAV2KWfsq0XpKDy69llGGv6VRhdMmulIGjeoGt3FF9RNBqz9cQ1nJB_NY4GL-lKBEKyOBhqlNnbl7Rl7EEFPcHVdx7WHDLsDyFGiPeE7ZqqRcYcaDPzoY6a7R/s1600/9.JPG

Ada banner 'BANGANG'...macam budak tak sekolah...sapa punya?


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjucWeRM1pYV7hFSIK4x5Bg_LgUl-FqcEVv56OYtATSTTVfXtikHLveOIIiGhDcUoaGCWbdZqvHRdPvTJWLruKQHpuwbsGs7xGwkSOuJcIPdJxCQMWhjDEiU-gJ_hd1MeVo_bd5xrA9ZS7w/s1600/12.JPG

Ada Banner Parti Gerakkan = Tak Gerak Tak Makan...Ida punya (Tokey kedai)Ada tugu 'Kondom Berkembar'...Sayfool punya...BN punya
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivkHD7VSWxOSfgNt1GSUJEOJZ1AJZ6wYR2Bw1yvRkc3PO_TK1tBCDuhqMDpKZZAd7_59mHOPkuhTvUlFl-lcpeg6_cxPGSun8-b7iLeUaQfjgNzRH5YA7pagK-wby5bXxAeGrbeQbkhMae/s1600/10.JPG .


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMRi8JjyiqfF_HTE4ayztUMI1O9nDePQvm0XvjpkZnpFAVCCWfG1EJMHyzNDU85x98mVFLGd41vkpOzHqZCI4-79jIOUpinPEYjhAnfDB9FQbzGnHNXOipXivY3gROQEitvXSUETkMBQiM/s1600/11.JPG

ZOOM IN sikit....kan..kan..betul tak?


Terbaik dari Merlimau. Bagaimanapun saya masih menyimpan beberapa gambar 'tergempar' yang dipercayai pusat penempatan pengundi yang sudah meninggal dunia atau dengan lain perkataan "Pengundi Hantu".

SO.

Baik la beribu kondom syarikat Jepun hilang, rupanya ada peminat kondom no wahid!!!

Read more ...

Utusan nak bohong pun biar nampak logik sikit , rakyat bukan bodoh sampai tahap tu

Prk Me Merlimau: Utusan Meloya kantoi lagi....ha..ha..ha..!!!

Utusan Malaysia, satu cakerawala tau akhbar yang kuat putar alam. Selalu putar belit cerita, dan selalu juga terbongkar, malah kalau setakat nak bongkar penipuan Utusan Malaysia ni, dalam masa 2 3 minit dah boleh dapat jawapan sebenar. Makhluk asing pun kena kelentong dengan Utusan Malaysia. Memang layak kita gelar ini akhbar sebagai Utusan Merapu.

Semasa penamaan calon di DUN Merlimau, Utusan Malaysia melaporkan bahawa 7000 penyokong Bn hadir berbanding 5000 penyokong PAS [Utusan].Cakap banyak pun tak guna tembak tak kena, korang tengok sendirilah gambar-gambar kat bawah ni. Siapa yang tipu? Utusan tipu atau Ketua Polis Melaka yang tipu? Atau dua-dua penipu? Kah kah kah...

Berapa banyak penyokong PAS, berapa banyak penyokong BN lantaklah tak ada siapa nak ambil kisah. Tapi bila akhbar buat cerita bohong, tu yang orang semua naik darah.


ReJaM© "Cerita bohong dan Utusan, bagaikan aur dengan tebing"

Read more ...

RM 500 jika undi BN

Prk Kerdau : Pengundi Di Felcra Rumpun Makmur Mengaku Mereka Di Janjikan Habuan RM500 Jika Mengundi BN Pada Pilihanraya Kecil DUN Kerdau

Nampaknya, tidak cukup dengan janji-janji projek pembangunan datang mencurah-curah ke kawasan Pilihan Raya Kecil DUN Kerdau sekarang ini. Terbaru, terdapat maklumat yang diterima daripada seorang pengundi di Felcra Rumpun Makmur di KerdauRM500 untuk setiap undi yang diberikan kepada BN pada hari pengundian pilihan raya tersebut 6 Mac ini.
mengatakan mereka telah ditawarkan


"Saya didatangi oleh beberapa orang pemimpin UMNO setempat yang menawarkan bayaran RM500 jika mengundi BN. Dalam rumah saya ada empat orang yang boleh mengundi termasuk ibu bapa saya. Maknayanya kami berpeluang mendapat RM2,000 jika mengundi Barisan Nasional", kata seorang penduduk yang ditemui. Pendedahan ini sesuatu yang tidak mengejutkan sebenarnya.

Malah, ia adalah senario yang biasa berlaku tatkala menjelangnya sesuatu pilihanraya. BN hanya boleh menang dengan taktik
"rasuah pilihanraya", jika tidak nama parti itu tidak termasuk dalam fikiran para pengundi sebenarnya. Tambahan pula mereka yang sudah sekian lama terbeban dengan isu kenaikan harga minyak dan barangan di pasaran sekarang ini.

Maka itulah, jalan terbaik ialah menawarkan ganjaran berbentuk
wang ringgit agar pengundi tetap memberi undi kepada BN tanpa terpengaruh dengan dakyah parti pembangkang. Inilah yang dimahukan oleh mereka sebenarnya.


Inilah dia pintu gerbang jalan masuk ke Felcra Rumpun Makmur itu


[Kisah ini mungkin akan dianggap sebagai satu rekaan semata-mata. Namun untuk mendapat buktinya silalah buat lawatan ke sana sekarang. Sudah pasti maklumat yang sungguh mengejutkan seperti ini akan di perolehi. Antara percaya atau tidak, itulah hakikatnya. BN terpaksa menggunakan wang untuk membeli undi rakyat kerana mereka tidak yakin dengan segala limpahan projek pembangunan yang dijanjikan akan dibawa ke situ dalam masa terdekat ini. Mereka tahu, rakyat sekarang sudah bijak untuk menilai.

Makanya, langkah terbaik ialah menjanjikan wang di saat-saat akhir hari pengundian. Itulah yang akan memikat semua orang untuk tersu terpengaruh dan mengundi BN pada pilihanraya kecil ini. Apapun, rakyat diseru bijak untuk membuat pilihan dan jangan gadaikan maruah hanya kerana wang ringgit. Lebih elok mereka memohon tanah, rumah atau sebagainya bagi balasan mengundi BN. Jika tidak, segala yang dijanji hanya akan tinggal janji bila BN kalah di situ nanti. Alangkan ketika BN menang pun, projek rumah rakyat di Kg.Paya Taram dalam DUN Kerdau itu boleh terbengkalai selama lebih 15 tahun. Maka apatah lagi jika kalah]. -PDO.

Read more ...

Najib nak berdalih pula

Najib nak lepas tengkuk, kata dunia yang anggap Ikhwanul Muslimin pengganas..!!!

http://zainulfaqar.files.wordpress.com/2010/02/najib-razak.jpgSebelum ini laporan National Review tentang ucapan Najib benar-benar mengejutkan kita apabila Najib secara terang-terangan mengelarkan Ikhwanul Muslimin sebagai pengganas, dan Yusuf Qaradhawi sebagai membawa kesesatan [National review].

Namun begitu hari ini apabila ditanya oleh pemberita, Najib menafikan dakwaan bahawa beliau mendakwa Ikhwanul Muslimin sebagai pengganas. Sebaliknya Najib berkata, dunia yang memandang Ikhwanul Muslimin sebagai pengganas [M'sia Insider].


Kata Najib,

“Saya tak kata Muslim Brotherhood (Ikhwanul Muslimin) ini kumpulan pengganas. Saya kata Muslim Brotherhood (Ikhwanul Muslimin) boleh ambil bahagian dalam pilihan raya dengan syarat menolak keganasan dan fahaman ekstremis, sebab ini (kumpulan pengganas adalah) pandangan umum terhadap Muslim Brotherhood, bukan pandangan saya,”
Kalau Najib tiada rasa curiga kepada Ikhwanul Muslimin, untuk apa menasihati mereka agar jangan menerima keganasan dan fahaman ekstrimis? Wajarkah seorang ayah tiba-tiba menasihatkan cikgu Matematik agar jangan merogol murid-muridnya?

Read more ...

Penduduk dapat hak milik tanah, Jangan harap la kalau Selangor di bawah BN

164 Penduduk Kampung Melayu Sri Kundang,Gombak Dapat Hak Milik TanahGOMBAK 27 FEB : Seramai 164 penduduk Kampung Melayu Sri Kundang, Gombak hari ini menerima Notis 5A atau surat kelulusan pemberi milikan tanah dengan kadar premium RM2 sekaki persegi.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata permohonan pemilikan tanah untuk pembinaan kediaman di kampung itu dibuat sejak 1999 dengan lebih 700 pemohon.

"Daripada jumlah itu, 571 orang telah menerima hak milik ini dan bakinya tertangguh disebabkan beberapa isu teknikal yang perlu diselesaikan, " katanya.

Beliau berkata antara faktor yang menyebabkan permohonan ditolak atau belum diluluskan ialah kerana tapak yang diberi dibiarkan kosong serta tidak diusahakan, permohonan bertindih dan dua tapak yang dipohon dikenal pasti telah mempunyai pemilik.

Ada juga yang tidak menerima Notis 5A yang dipohon mereka kerana kerja-kerja mengukur tanah yang masih tidak diselesaikan lagi.

"Kadar premium yang telah dipersetujui oleh Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri untuk para penerima Notis 5A pada hari ini ialah sebanyak RM2," katanya.

Abdul Khalid berkata kerajaan negeri menyasarkan untuk menyelesaikan sehingga 100,000 permohonan berkaitan tanah dalam tempoh terdekat.

Read more ...

Peruntukkan RM 1.4 billion, habis ke mana ?

Ada Pekan Dua Tahun Tiada Air, Apa Jadi Dengan Peruntukkan RM1.4 Billion?


SHAH ALAM 27 FEB: Ahli Parlimen Indera Makhota, Azan Ismail membidas kenyataan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakop bahawa kerajaan Umno-BN Pahang tidak membazirkan peruntukkan RM1.4 Billion yang diberi oleh kerajaan pusat.

Bercakap kepada TVSelangor, beliau mempersoalkan sekiranya benar peruntukkan tersebut digunakan untuk membaik pulih dan menaik taraf paip-paip air serta 52 loji rawatan air di seluruh negeri Pahang, bagaimana pula masih terdapat pekan-pekan besar dan kawasan bandar masih menghadapi masalah bekalan yang cukup remeh.

"Pinjaman yang diterima untuk beberapa jangkamasa itu bertujuan untuk pembaikan, tapi buat masa ini kita tengok 'on the ground', kemudahan bekalan air di Pahang memang teruk.

Di sebelah Temerloh, dua tahun bekalan air terputus tidak dibaiki. Di sebelah Kuantan, di Bandar Kuantan, paip air dalam sehari sekurang-kurangnya lima tempat pecah, setiap tempat mesti ada. Apa masalahnya selepas menerima RM1.4 Billion peruntukan pinjaman, sampai sekarang kemudahan itu tak siap," jelas beliau.

Kata beliau, permasalahan bekalan air mula timbul di negeri berkenaan hanya setelah kerajaan negeri mengumumkan untuk menswastakan prasarana air di negeri tersebut.

Katanya lagi, ini menimbulkan syak sekiranya ia merupakan sesuatu yang dirancang agar alasan tersebut dapat digunakan untuk melaksanakan penswastaan sektor bekalan air serta pada masa yang sama mempergunakan isu ini untuk tujuan politik.

"Sekarang ini di negeri Pahang, dia (MB) kata dalam proses untuk menswastakan bekalan air, nak buat macam negeri-negeri lain.

Bermulalah banyak masalah terutama apabila kita tengok adanya dalam bil-bil bekalan air, subsidi kerajaan 50 peratus, benda-benda macam ini yang menjadi bahan ketawa rakyat negeri Pahang sebab rakyat tahu, perkara ini perkara yang tidak masuk akal, tidak munasabah dan untuk tujuan politik semata-mata," tegas beliau.

Dalam pada itu, beliau menambah, kerajaan negeri memperuntukkan RM360 juta pinjaman jangka pendek kepada syarikat berkait kerajaan negeri, Pasdec Holdings Bhd dalam belanjawan negeri Pahang bagi tahun 2011 tetapi apa yang aneh ialah tiada anak syarikat kerajaan negeri di negeri-negeri lain pernah mendapat pinjaman sebegitu.

"Maka kita kena tanya Menteri Besar Pahang, pinjaman ini untuk tujuan apa? Kalau dah wang RM1.4 Bilion untuk tujuan naik taraf paip-paip air dan loji rawatan, tambahan RM360 juta ini untuk apa? Jadi saya minta MB Pahang, selidik, teliti peruntukkan kerana saya takut dia tak meneliti," tegas beliau lagi.

Read more ...

Kenapa JAIP tak kunci ja masjid tu ?

PRK Kerdau : Tindakan JAIP Didakwa Manipulasi Umno-BN


KERDAU 27 FEB : Tindakan Jabatan Agama Islam Pahang 'mengambil alih secara sementara' kesemua 22 masjid di DUN Kerdau sebaik sahaja proses penamaan calon bagi pilihanraya kecil itu disifatkan sebagai penyalahgunaan jentera kerajaan yang serius.

Pengarah Pilihanraya PAS PRK Kerdau, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata keghairahan Umno- Barisan Nasional memanipulasikan kuasa ditangan mereka memperlihatkan tindakan terdesak meneruskan kelangsungan politik mereka.

Malah apa yang lebih penting, tindakan Jabatan Agama Islam Pahang seolah- olah menunjukkan badan itu hilang keyakinan kepada Jawatankuasa Tadbir Masjid Daerah Kerdau.

"Jadi ini adalah penyalahgunaan jentera kerajaan yang melampau berlaku di DUN Kerdau,Jabatan agama juga hilang keyakinan terhadap kemampuan jawatakuasa tadbir masjid DUN Kerdau," katanya.

Tambahnya lagi, tindakan jabatan agama itu juga telah mengheret pegawai-pegawai agama daerah untuk turut sama menjaga masjid di daerah Kerdau sepanjang kempen pilihanraya sekaligus meninggalkan amanah sedia ada yang dipertanggungjawabkan kepada mereka.

"Implikasi ini juga mengambarkan bahawa pegawai-pegawai agama daerah yang terpaksa meninggalkan tugas di daerah masing-masing untuk menjaga masjid, kita boleh bayangkan bagaimana pegawai agama daerah terpaksa meninggalkan tugas asasi untuk datang ke Kerdau untuk jaga satu masjid, perkara ini tidak sepatutnya berlaku," katanya.

Menjawap persoalan yang sering dimainkan media arus perdana, parti politik menggunakan masjid sebagai medan berkempen, Tuan Ibrahim menjelaskan ianya tidak berlaku di dalam kawasan Kerdau dan berharap jabatan agama memberi kepercayaan penuh kepada Jawatankuasa Takbir Masjid yang dilantik ahli qariah.

"Dari maklumat yang kami terima, seorang pengurus terpaksa menjaga satu blok di kawasan felda, satu blok satu pengurus, ini bermaksa seorang pengurus yang sepatutnya menjaga satu felda, datang ke Kerdau dengan meninggalkan tugas asasi semata-mata untuk menjaga satu blok yang ada 20 buah rumah pengundi," katanya.

Read more ...

Najib cakap 'tak serupa bikin' tangani perhimpunan aman


SHAH ALAM 27 FEB : Cakap tak serupa bikin, Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak tidak menghormati hak rakyat bersuara walaupun sering memberi nasihat sebegitu kepada pemimpin luar negara.

Itu rumusan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang kesal dengan tindakan polis sekali lagi menggunakan kekerasan untuk menyuraikan tunjuk perasaan aman anjuran Parti Hak Asasi dan Hindraf di Kuala Lumpur hari ini.

Antara yang lantang mengecam tindakan provokasi polis itu adalah Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat, Shamsul Iskandar Md Akin dan Ketua PeneranganPAS Idris Ahmad.

Idris berkata walaupun memberi pelbagai janji untuk menghormati prinsip asas demokrasi, Umno dan pihak polis sekali lagi menunjukkan keazaman untuk menafikan hak rakyat bersuara secara aman. "Mereka ini (Najib) nampak kuman seberang laut, gajah depan mata tak nampak, itu yang berlaku. Sedangkan di Malaysia berlaku pencabulan hak demokrasi dan hak kebebasan rakyat berhimpun mengikut undang-undang," katanya.

Idris menasihatkan Polis supaya bersikap profesional dan berubah seiring dengan tuntutan sebuah negara yang mengamalkan demokrasi berparlimen.

"Sepatutnya pihak polis kena hormati hak kebebasan untuk berhimpun dan dengarlah apa yang mereka mahu. Kalau perhimpunan itu tanpa ada gangguan daripada pihak polis maka ia akan berakhir dengan keamanan, tak ada apa tetapi apabila provokasi polis berlaku keadaan tidak baik.

Di Malaysia, polis di Malaysia dibawah kepimpinan Najib, mengambil tindakan keras sama sepertimana tindakan kerajaan Libya terhadap mereka yang berdemonstrasi," katanya lagi.

"Ini jelas menunjukkan bahawa berlakunya hipokrasi politik. Di mata dunia mereka berkata seolah-olah mereka mengamalkan demokrasi. Tetapi di dalam negara, Datuk Seri Najib memberi tekanan yang luar biasa tidak munasabah yang bercanggah dengan prinsip undang-undang dan juga Perlembagaan Persekutuan terhadap mereka yang mengamalkan hak kebebasan bersuara mereka," katanya.

Penasihat DAP Lim Kit Siang pula menggesa Najib supaya menghormati hak rakyat untuk menyatakan perasaan mereka secara aman, walaupun ia bercanggah dengan pendirian kerajaan.

"Pihak kerajaan seharusnya mengkaji semula segala dasar dan tindakan yang zalim dan tidak demokratik supaya tidakan rakyat berkumpul secara aman lebih dihormati ," katanya.

Naib Presiden PKR, Tian Chua berkata sekali lagi polis menjatuhkan imej malaysia di persada antarabangsa dengan tindakan keterlaluan terhadap penunjuk perasaan.

"Saya kesal dengan tindakan PDRM yang menjejaskan imej negara kita di pentas antarabangsa," katanya.

Read more ...

Kerajaan Kedah tanggung hantar balik pelajar ke Mesir

ALOR SETAR 27 FEB : Kerajaan Kedah akan menanggung perbelanjaan menghantar pulang pelajarnya ke Mesir di samping membekalkan wang saku RM500 seorang kepada mereka.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak mengumumkan berita itu kepada lebih 800 pelajar Kedah yang belajar di Mesir pada satu majlis perjumpaan di sini hari ini.

Beliau berkata RM2.5 juta diperuntukkan untuk menghantar pelajar pulang yang dibiayai bersama anak-anak syarikat Perbadanan Menteri Besar Kedah seperti Syarikat Air Darul Aman, Bina Darulaman Berhad dan Syarikat Kumpulan Ladang-Ladang Perbadanan Kedah Sdn Bhd.

"Bagaimanapun pelajar tajaan Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Jabatan Perkhidmatan Awam tidak akan ditanggung oleh kerajaan negeri.

"Tapi kita akan pertimbangkan untuk pelajar bukan tajaan Mara tapi dapat pinjaman Mara. Kalau Mara tak tawarkan tempat untuk mereka, kita mungkin akan hantar mereka balik sekali," katanya kepada pemberita.

Beliau berkata kerajaan negeri telah menyewa khas tiga pesawat Egypt Air untuk tujuan penghantaran pulang pelajar ke Mesir bermula 5 hingga 10 Mac ini.

Azizan berkata sebanyak empat penerbangan terus dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Kaherah dijadual dilakukan dengan membawa lebih 200 pelajar bagi setiap penerbangan.

Katanya enam buah bas disediakan untuk membawa pelajar dari Wisma Darul Aman di sini ke KLIA. Pelajar diminta mendaftar diri mulai hari ini dengan mengemukan pasport masing-masing untuk diuruskan oleh Yayasan Islam Kedah.

Beliau juga berkata kerajaan Mesir juga telah menawarkan sebidang tanah secara percuma kepada kerajaan negeri untuk pembinaan bangunan asrama pelajar Kedah di sana.

Kerajaan Negeri hanya perlu menanggung kos pembinaan bangunan asrama berkenaan, manakala kos penyelenggaraan serta makan dan minum pelajar akan ditanggung oleh pihak Universiti Al-Azhar sepanjang tempoh pengajian pelajar,katanya.

Read more ...

Jika demokrasi ditekan , rakyat akan bangkit

Tidak Mustahil Asia Ikut Jejak Mesir Jika Demokrasi Ditekan - Anwar


Kebanyakan negara Asia akan berdepan dengan kebangkitan rakyat ala Mesir jika mereka terus mengekang institusi- institusi seperti badan kehakiman dan media-massa yang menjadi penanda aras demokrasi, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Pembangkang itu menegaskan pemerintah autokratik di rantau ini tidak lagi boleh menghalalkan kekangan sebegitu sebagai pra-syarat mengejar kemajuan kerana lambat laun rakyat akan bangkit menolak penindasan sebegitu.

“Anggapan bahawa sesebuah kerajaan harus memusatkan segala kuasa pada dirinya, memerintah secara autokratik demi mencapai pemodenan dan membasmi kemiskinan, tanpa diselia oleh institusi-institusi berwibawa...amat bertentangan dengan konsep demokrasi dan kebebasan,’ tegas Anwar.

Anwar menyifatkan Jepun, India dan kini Indonesia sebagai pengamal sistem demokrasi yang agak rancak, manakala kebanyakan negara Asia yang lain dibelit dengan pemerintahan kuku besi.

“Pemimpin di rantau ini harus diingatkan untuk melaksanakan pembaharuan sosio ekonomi dan memperkasakan institusi-institusi demokrasi dan hak kebebasan rakyat,” kata Anwar dalam ucaptamanya mengenai forum kebangkitan Asia yang berlansung di Phonm Penh Kemboja.

Anwar berkata gerakan demokrasi di Mesir, Libya, Tunisia dan dunia Islam lain mempunyai impak yang besar ke atas negara-negara Asia.

Seperti di Timur Tengah, ramai pemerintah di Asia secara sistematik bertindak menghakis, malah memansuhkan institusi yang dipertanggungjawabkan untuk memastikan keseimbangan kuasa.

“Sebagai pengganti, mereka memperkenalkan undang-undang zalim yang mencabul kebebasan asas rakyat dan konsep pengasingan kuasa yang menjadi prinsip asas sistem demokrasi,” tegas Anwar.

Akibatnya, kata Anwar, hak dan kebebasan rakyat di negara-negara Asia berkenaan semakin terhakis, tidak kira samada mereka dari golongan miskin, suku kaum minoriti atau kelas pertengahan.

“Di tengah-tengah penindasan ini, kita melihat pemimpin kerajaan begitu ghairah mencari sokongan walaupun dengan cara meniupkan api perkauman yang menggugat kestabilan negara,” tambah Anwar.

Lebih menjengkelkan apabila pemimpin negara penduduk majmuk mengawal penuh institusi-institusi negara temasuk media massa hanya untuk mencetuskan ketegangan kaum demi kelangsungan politik diri.

Dalam ucapannya itu, Anwar menegaskan selain pilihanraya yang bebas dan adil, institusi kehakiman adalah tunjang utma untuk mempertahankan kewibawaan sesebuah negara.

“Sesebuah badan kehakiman yang tercemar boleh dan akan membawa negara ke ambang kehancuran. Ia akan membawa kepada kegagalan secara terancang proses keadilan di negara itu,” kata Anwar.

Anwar melahirkan rasa kesal dengan sesetengah pemimpin Asia yang terus engkar menghayati mesej yang dibawa menerusi kebangkitan rakyat di Timur Tengah.

“Kita harus ingatkan pemimpin autokrat yang angkuh ini bahawa lambat laun mereka akan membayar harga yang tinggi kerana menolak suara rakyat menuntut kebebasan dan demokrasi,” tegas Anwar.

“Apa yang rakyat mahukan ialah keadilan sosial, kebertanggungjawaban untuk membanteras rasuah, urus tadbir telus dan pemberdayaan politik,” tambah Anwar.

Read more ...

HOT: Bik Mama berpeluh di Kerdau


Apa lagi Luncai bersedia untuk sedut , Bik Mama dah sedia tu

Bik Mama buat lawak lagi di PRk Kerdau..ha ha ha

kata Bik Mama..’tengok muka saya,macam muka penipu ke?..ha ha ha

itulah ayat untuk cover line..ha ha ha..ha ha

aik pulun cover line sampai berpeluh..ha ha ha..ada orang percaya ka?..ha ha ha

jaga jaga dengan peluh Bik Mama tu ..ha ha ha bukan sebarang peluh tu..ha ha ha

Rosmah tak mahu lawan

Isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang jarang kelihatan pada kempen pilihan raya kecil, hari ini turun padang di DUN Kerdau.

Sambil merayu penduduk setempat memberikan undi pada calon BN Syed Ibrahim Syed Ahmad, Rosmah mengingatkan pengundi supaya menolak “dakyah” dan “fitnah” Pakatan Rakyat.

“Jangan dengar dakyah pembangkang. Pembangkang ini cuma sedap mengata saja. Alhamdulillah.

“Saya tak mahu lawan. Saya serah pada Allah sahaja,” katanya dalam majlis ramah mesra di Felda Jengka 25 – antara kubu kuat BN di Kerdau.

Beliau bagaimanapun meminta orang ramai menilai sendiri dirinya dan bukan mendengar semata-mata daripada kumpulan tersebut.

“Tengok muka saya puas-puas. Ada ke muka penipu? Tak ada kan?” soalnya.

Bukan seronok-seronok

Berucap kepada kira-kira 200 penduduk setempat, Rosmah yang sering menghadapi pelbagai sindiran pembangkang tampil secara terbuka menjawab dakwaan-dakwaan terhadapnya.

Beliau antaranya menafikan mengawal suaminya Datuk Seri Najib Razak dan melakukan pemborosan dalam rawatanya bagi menyampaikan ucap utama dalam persidangan mengenai pendidikan di Arab Saudi baru-baru ini.

najib and rosmah 250608 01“Bila masa saya cakap (pada Najib) buat macam itu, buat macam ini. Mahu Datuk Najib nak ikut cakap saya. Saya ini, (contohnya) kalau dia kata duduk, saya duduklah,” katanya yang kerap berseloroh dalam ucapannya.

Berhubung lawatannya ke Riyadh, Rosmah menjelaskan beliau hadir ke sana kerana diberikan peluang dan pengiktirafan oleh negara luar yang diakwanya jarang diperoleh oleh rakyat Malaysia, apatah lagi seorang wanita.

Menurutnya, pemergiannya atas undangan kerajaan Arab Saudi itu mendapat sambutan menggalakkan, antaranya daripada anakanda raja dan permaisuri kerajaan itu sendiri yang mengucapkan terima kasih melalui panggilan telefon dan menjemputnya makan malam bersama.

“Saya bukan hendak membesarkan diri, tetapi saya hendak tunjukkan, saya pergi saya bukan untuk seronok-senorok, bukan hendak ‘happy happy‘ (bergembira),” katanya lagi.

‘Dia tak kerja, beritahu saya’

Justeru, beliau yang mengaku berpeluh-peluh berkempen datang ke kawasan Felda itu bagi membantu kempen Najib merayu penduduk Kerdau terus memberikan undi kepada calon BN Syed Ibrahim Syed Ahmad.

“Saya minta 30 minit saja (mengundi Syed Ibrahim). Esok kalau dia menang, ada masalah apa pergilah ketuk pintu rumah dia.

“Kalau dia tidak buat apa beritahu saya,” katanya berseloroh.

Rosmah sebelum itu mengunjungi beberapa rumah di Felda tersebut bagi beramah-mesra dan bertanyakan masalah penduduk setempat.

Felda Jengka 25 merupakan antara tiga kawasan Felda di kawasan itu yang dianggap sebagai kubu kuat BN dan menjadi faktor yang menjamin kemenangan mereka selama ini.

Dalam pilihan raya kecil DUN itu pada 6 Mac ini, calon BN atau lebih dikenali sebagai Syed Ibra akan ditandingi calon PAS Hassanuddin Salim – seorang bekas kontraktor untuk projek berskala besar.

mKini

dinjawa.lawak politik

Read more ...

Ulama Umno tak bersuara pun, takut kepada Big Mama

Hina Al-Qardhawi, Ikhwan Muslimin: Pakatan berang

pas muktamar 070609 nasharudin mat isa 03Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak didesak supaya menarik balik tuduhan liar yang dilemparkan kepada gerakan Ikhwan Muslimin dan ulama terkenal dunia, Syeikh Dr Yusuf Al-Qardhawi

Timbalan presiden PAS, Nasharudin Mat Isa berkata kenyataan Najib iu dilihat tidak cerdik serta memperlihatkan sikapnya sebagai seorang yang pro kuasa Barat.

“Saya berpendapat Najib harus menarik balik kenyataan tersebut dan meminta maaf kepada gerakan Ikhwan Muslimin dan Syeikh Dr Yusuf Al-Qardhawi segera.

“Jika tidak, beliau telah menunjukkan sikapnya sebagai seorang yang pro kuasa Barat dan takut untuk menzahirkan kebenaran,” kata Nasharudin.

Beliau yang juga ahli parlime Bachok itu mengulas laporan berita dalam laman web National Review Online yang memetik ucapan oleh Najib di Istanbul baru-baru ini yang mendakwa parti politik Ikhwan Muslimin terlibat dengan keganasan dan sifat ekstremis.

Menurut Nasharudin, - Dr Yusuf yang juga pengerusi Kesatuan Ulama Sedunia adalah seorang tokoh ilmuan yang sangat terkenal seluruh dunia.

“Bahkan segala usaha-usaha yang dilakukan olehnya mendapat pengiktirafan serta penghormatan yang tinggi,” katanya dalam satu kenyataan.

Syeikh Dr Yusuf Al-QardhawiMalah, sempena Ma'al Hijrah, dua tahun lalu, beliau berkata Malaysia telah menyampaikan Tokoh Ma'al Hijrah kepada beliau atas sifat peribadi unggul dan sumbangannya yang begitu besar dalam agama serta dunia Islam.

Menurutnya lagi Dr Yusuf juga selalu berkunjung ke Negara ini untuk menyampaikan ilmu serta bertemu dengan ramai individu, parti politik serta pihak-pihak tertentu.

“Ini membuktikan sifat beliau disenangi dan diiktiraf oleh kerajaan Malaysia,” katanya.

Jelasnya, Ikhwan Muslimin pula merupakan sebuah gerakan Islam yang sah di Mesir malah mereka turut terlibat dan berpartisipasi secara aktif dalam beberapa siri pilihan raya di negeri itu.

ikhwan musliminMenyentuh kebangkitan rakyat di Mesir, Nasharudin berkata Ikhwan Muslimin berpendapat segala kerosakan dan pencerobohan yang berlaku adalah disebabkan tindakan kumpulan-kumpulan samseng yang bersengkongkol dengan pihak-pihak tertentu untuk menindas kemahuan rakyat.

Malah, katanya Ikhwan Muslimin turut memberikan penghargaan kepada seluruh tentera Mesir yang berkhidmat untuk menjaga keselamatan dan memelihara keamanan sepanjang tempoh revolusi yang berlaku.

“Ini membuktikan bahawa Ikhwan Muslimin tidak terlibat dengan sebarang bentuk provokasi dan strategi bagi melakukan keganasan dan kekacauan di Mesir,” ujarnya.

selangor pkr briefing azmin aliSementara itu, timbalan presiden PKR, Azmin Ali dalam satu kenyataan media hari ini, juga berkata Najib perlu memohon maaf daripada Dr Yusuf.

Katanya, kenyataan sembrono perdana menteri ke atas Dr Yusuf dan Ikhwanul Muslimin tsebenarnya tidaklah memeranjatkan kerana presiden Umno itu sememangnya teah perkakas kepada propaganda Israel yang mendapat dukungan daripada golongan ekstrim dalam dasar luar Amerika Syarikat.

“Kenyataan menolak penyertaan Ikhwanul Muslimin dalam menentukan haluan politik Mesir dan Timur Tengah hanyalah semata-mata bertaklid dengan pendirian Amerika Syarikat.

“Sebagai pemimpin negara yang menganggotai Pertubuhan Negara-Negara Islam (OIC), Najib telah menyinggung ulama tersohor dunia Islam dan seluruh warga Muslim di atas kenyataan tidak bertanggung jawab beliau di Istanbul, Turki yang dipetik oleh National Review Online pada 23 Februari 2011 bertajuk Malaysian PM: Muslim Brotherhood Must Renounce Violence or Be Left Out,” katanya.

Syeikh Dr Yusuf Al-QardhawiMenurut Azmin, demokrasi adalah proses politik yang bersifat inklusif dan proses politik yang menolak penyertaan sebahagian dari anggota masyarakat adalah bertentangan dengan semangat dan amalan demokrasi.

“Mereka yang berpandangan Ikhwan Muslim perlu dikeluarkan dari proses politik Mesir pasca Mubarak dan pasca rejim tentera adalah jahil terhadap sejarah politik Mesir dan aspirasi rakyat negara tersebut.

egypt revolution mubarak steps down huge crowd 1“Ikhwan adalah sebahagian dari rakyat Mesir dan merupakan kumpulan yang paling sedar terhadap kezaliman rejim Mubarak dan keperluan demokrasi di Mesir,” katanya.

Menurut Azmin, kenyataan Najib yang mengaitkan Dr Yusuf dengan keganasan dan terorisma menunjukan perdana menteri telah dijadikan perkakas kepada propaganda Israel .

“Sheikh Yusuf adalah ulama yang paling tegas memperjuangan hak rakyat Palestin. Oleh itu, propaganda Israel dan penyokong-penyokongnya di Amerika cuba menggambarkan Sheikh Yusuf sebagai penyokong keganasan.

NONE“Perdana Menteri harus sedar bahawa Sheikh Yusuf adalah ulama dunia Islam yang paling berpengaruh dewasa ini. Selama berdekad-dekad Sheikh Yusuf telah berjuang melalui tulisan dakwah beliau untuk melawan golongan ekstrimis dalam Islam dengan mengemukakan falsafah kesederhanaan (al-Wasatiah) dalam Islam.

“Maka mengaitkan Sheikh Yusuf, yang juga Tokoh Maal Hijrah tahun 2009, merupakan satu kejahilan yang tidak boleh dimaafkan. Kerana keceluparan tersebut saya menuntut Perdana Menteri memohon maaf kepada Sheikh Yusuf Qaradhawi,” akhir azmin dalam kenyataannya itu.

Read more ...

PRK Kerdau : Bagi biasiswa macam bagi ang pau

Penduduk tegur MB agih biasiswa macam angpau


TEMERLOH, 27 Feb: Seorang penduduk kampung melahirkan rasa hairan bagaimana wang biasiswa yang sepatutnya dipohon mengikut prosedur tertentu, boleh diagihkan seperti angpau oleh Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakub kepada penduduk dalam Dewan Undangan Negeri (Dun) Kerdau.

Abdul Aziz Ismail, 55, dari Desa Baru Purun dekat sini berkata, majlis penyampaian berkenaan diadakan di Sekolah Kebangsaan Teluk Sentang kelmarin melibatkan pelajar-pelajar dalam daripada Dun berkenaan.

Tambahnya, wang bernilai RM250 yang dikatakan biasiswa Yayasan Pahang itu diberi dalam sampul surat bersama borang dan baki RM250 lagi akan dibayar beberapa bulan lagi.

“Orang kampung jadi pelik bila MB agih duit biasiswa macam bagi ang pau sebab selama ini penduduk nak minta bantuan tersebut bukan main ketat lagi prosedurnya.

“Tapi kelmarin saya percaya seluruh pelajar dalam Dun Kerdau semuanya dapat duit biasiswa tanpa perlu mengisi borang dan tanda tangan wakil rakyat seperti selalunya.

“Walaupun wang itu memang hak rakyat yang layak menerimanya, tetapi saya percaya akan menyebabkan penduduk yang bukan dalam Dun Kerdau tidak puas hati sebab anak mereka juga layak dapat biasiswa,” jelasnya.

Kelmarin Adnan mengagihkan wang Yayasan Pahang di Sekolah Kebangsaan Telok Sentang kepada pelajar-pelajar anak penduduk kampung tradisional dan penempatan Orang Asli dalam Dun Kerdau.

Selain Teluk Sentang, pelajar-pelajar daripada pusat mengundi Kerai dan Batu Sawar turut dipunggah ke situ. Selain daripada itu, penduduk di tiga kawasan Felda iaitu Jengka 22, Jengka 23 dan Jengka 25 juga turut menerima biasiswa daripada Adnan.

Abdul Aziz berkata, selain Adnan beberapa menteri lain juga turut melawat kawasan termasuk Datuk Seri Shapie Apdal yang menyerahkan kunci perumahan Risda, sedangkan rumah tersebut sudah lama diduduki.

“Saya diberitahu Najib dan Muhyiddin juga sudah diatur programnya bagi menemui penduduk di kawasan kami dan saya yakin mereka juga akan mengagihkan wang kepada orang tua, orang kurang upaya (OKU) dan orang miskin.

“Mungkin turun sekali seumur hidup itu baik bagi penduduk untuk bertemu dan menadapat wang daripada pemimpin, tapi apa yang saya bimbang ialah pada masa depan jika rakyat berada dalam kesusahan atau ada masalah, mereka akan mengharapkan wakil rakyat mereka mati.

“Sebab apabila berlaku PRK, segala yang diminta biasanya akan segera makbul,” ujarnya.

Read more ...

Ceramah Bob Lokman di Merlimau

Bob Lokman berkempen untuk Pas di Merlimau

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyGViFdveboVhcHse7lZ1p52pMTMU5bHwGP9MjC71soz0EFSoeqtBr2vkea6mcb71-epOIAtjeun4vkSfYTZzR-XtUP-iXS7t4dJgbUQQN53ef62seuQyoPBMd9h5lbNXtnV_3iBsD7TcG/s1600/DSC_2963.JPGJASIN — Pas tidak melepaskan peluang untuk mendapatkan sokongan pengundi Melayu dengan menggunakan pengaruh pelakon, pelawak dan penulis lirik Bob Lokman, yang menyertai parti Islam itu awal minggu lalu, dalam kempen kerusi Merlimau.

Bob Lokman atau nama sebenarnya Mohd Hakim Lokman telah menyertai Pas pada 19 Februari lalu.

Dalam ceramah pertamanya di Merlimau Pasir di sini malam tadi, ketibaan Bob Lokman disambut meriah kira-kira 500 orang.

“Hari ini menjadi sejarah apabila saya menyertai Pas selepas pada 2004 dan 2008 merupakan satu usaha yang sia-sia saya membantu Barisan Nasional (BN).

“Sebagai orang yang bertanggungjawab kepada negara saya berada di landasan benar bersama Pas,” kata Bob Lokman.

Penulis lirik “Isabella” itu berkata pengundi-pengundi di Merlimau harus menolak kerajaan BN yang tidak “mengiktiraf” Islam dalam pentadbiran negara.

Beliau juga yakin Pas boleh mencapai kemenangan dalam pilihan raya kecil kawasan itu pada 6 Mac ini.

“Kita perlu undurkan kerajaan yang sudah lama bertapak, kerajaan yang tidak iktiraf Malaysia sebagai negara Islam,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Penerangan Pas Idris Ahmad berkata, jika Bob Lokman boleh melakukan perubahan dengan memilih Pas mengapa tidak pengundi di Merlimau.

“Dulu beliau (Bob Lokman) sokong Umno-BN tapi sekarang boleh sokong Pas pula.

“Nanti bila tiba hari pengundian kalau nak pangkah Umno, ingatlah Bob Lokman dan pangkah Pas,” katanya.

Pas meletakkan Timbalan Ketua Pemuda Pas Melaka Yuhaizat Abdullah sebagai calon manakala BN mempertaruhkan ahli jawatankuasa Umno Jasin Roslan Ahmad untuk mempertahankan kerusi DUN Merlimau.

Pakatan Rakyat dilihat berhadapan dengan situasi kemerosotan undi orang Melayu sejak Julai 2009 di mana pada pilihan raya kecil DUN Manek urai di Kelantan, yang pengundinya 99 peratus orang Melayu, PAS hanya mempertahankan kerusi itu dengan majoriti 65 undi berbanding 1,352 pada Mac 2008.

Sementara itu, calon Pas Yuhaizat Abdullah berkata pengundi di DUN Merlimau perlu membuat keputusan bijak dengan memilih seorang wakil rakyat yang boleh memperjuangkan nasib rakyat.

“Pilihan raya bukan masa untuk buat jalan raya, pilihan raya bukan masa untuk betulkan atap rumah, pilihan raya bukan masa untuk perbaiki longkang, pilihan raya juga bukan masa untuk menabur janji kosong.

“Tapi sistem untuk pilih wakil rakyat yang memahami kehendak rakyat, BN sedar betapa besar kuasa rakyat sebab itu pelbagai projek dibawa ke Merlimau,” katanya.

Yuhaizat, Timbalan Ketua Pemuda Pas Melaka dan Timbalan Yang Dipertua Pas Jasin berkata beliau sentiasa bersiap sedia untuk memberikan khidmat terbaik kepada penduduk Merlimau.

“Saya merayu untuk berikan undi dan kepercayaan kepada saya di Merlimau, saya janji dan akan sentiasa bersiap sedia untuk memberikan khidmat serta memahami masalah rakyat,” katanya.

Yuhaizat akan berdepan calon BN Roslan Ahmad, ahli jawatankuasa Umno Jasin.


Dipetik daripada blog Tintahijau

Read more ...