Tuesday, October 25, 2011

UMNO SELANGOR BERGOLAK !!! Jika Najib mahu Ezam jadi MB, Noh Omar bakal melopong


Di tengah-tengah pertelingkahan di antara orang-orang kuat UMNO Selangor, Noh Omar dan Ezam Mohd Nor, BN telah mengeluarkan slogan baru ‘Cinta Selangor dan Percaya BN’ untuk memenang semula negeri itu daripada Pakatan Rakyat pada pilihanraya umum akan datang, yang digembar-gemburkan berlangsung pada awal tahun hadapan.

Tetapi dikatakan UMNO, yang memegang kerusi terbanyak dalam BN, mungkin sudah bersiap sedia. Mereka memberi amaran sebelum kemaraan dapat dimulakan, UMNO Selangor perlu menguruskan diri sendiri terlebih dahulu.


Pergaduhan dan perpecahan dalaman sangat tinggi selepas bahagian ini kehilangan negeri terkaya di Malaysia kepada Pakatan Rakyat pada tahun 2008. Khir Toyo, bekas Menteri Besar UMNO yang menghadapi tuduhan rasuah, telah meletakkan jawatannya, sementara Perdana Menteri Najib Razak, yang juga President UMNO, mengambil alih kerusinya.


Sekiranya Najib gagal untuk merampas kembali Selangor pada PRU-13, sudah pasti timbalannya sendiri Muhyiddin Yassin akan menyingkirnya.


Maka tekanan adalah ke atas orang-orang kuat UMNO untuk membuahkan hasil.


“Orang-orang kuat di Selangor seperti Noh akan jatuh.


Mereka masih kuat tetapi Najib mahukan Ezam sebab dia boleh kawal Ezam.


Noh dan penyokongnya akan diketepikan.


Lihatlah Khir Toyo, dulu dia sangat kuat tapi di mana dia sekarang?” pemantau UMNO memberitahu Malaysia Chronicle.


Tak cukup ‘umph’


Menurut Noh, Timbalan Ketua Bahagian UMNO, pihaknya bekerja keras untuk memberi perhatian kepada pelbagai isu yang memberi kesan kepada rakyat di negeri itu.


Tetapi apa yang Noh tidak katakan ialah kedudukannya akan dijejaskan oleh Senator Ezam Mohd Nor, yang telah dijanjikan jawatan Menteri Besar Selangor oleh Najib sekiranya BN menang semula di negeri itu.


“Kita optimistik dalam memenangi semula Selangor.


Kita juga tidak menyalahkan rakyat di atas kekalahan pada pilihanraya lepas.


Malahan, ianya telah menguatkan kami untuk bekerja lebih keras untuk merealisasikan impian itu,” Noh berkata pada hujung minggu, tidak mengendahkan khabar angin mengenai pertelingkahannya dengan Ezam.

“Sehingga hari ini, BN tidak pernah melupakan Selangor dengan membawa pembangunan meskipun ianya di bawah Pembangkang.


Ianya adalah satu masalah apabila hubungan di antara kerajaan persekutuan dan negeri tidak serasi.”


Walau bagaimanapun, di sebalik pertunjukannya, Noh, yang juga merupakan Menteri Pertanian dan Industri Pertanian, mungkin tidak cukup ‘umph’ untuk meyakinkan rakyat Selangor, yang kagum dengan kerajaan negeri Pakatan yang diketuai oleh Menteri Besar PKR Khalid Ibrahim.


Dan sekiranya Himpunan Sejuta Umat di mana Ezam memainkan peranan penting adalah satu ukuran, Ezam sama tidak popular seperti Noh di kalangan rakyat Selangor.


“Ezam adalah bekas Ketua Pemuda PKR, jadi kami betul-betul kenal dia.


Najib mengharapkan pengetahuan Ezam tentang PKR untuk menerobos perisai Khalid tetapi apa-apa yang Ezam tahu tentang Khalid, kita lebih tahu tentang Ezam dan caranya.


Apa-apa pun slogan BN, atau samada Ezam atau Noh yang mengetuai kempen BN, mereka tidak akan menang melainkan mereka menipu.


Ini yang kita takutkan,” kata Naib Presiden PKR Tian Chua kepada Malaysia Chronicle.


Bukan sahaja Selangor dan Pulau Pinang merupakan negeri yang terbaik diurus di negara ini menurut Ketua Audit, Selangor juga telah merekodkan simpanan wang terbanyak dalam tempoh 28 tahun di bawah Kalid.


Menuduh Pakatan bersikap buruk


Sementara itu, Noh menggesa rakyat Selangor untuk meninggalkan Pakatan pada PRU-13, memberi amaran bahawa disebabkan oleh “perbezaan dalam pentadbiran, banyak projek yang telah dirancang oleh kerajaan persekutuan tidak dijalankan dengan baik yang menyebabkan kehilangan pelaburan untuk penduduk negeri.”


“Ambil contoh kementerian saya di mana kita merancang pelbagai aktiviti pertanian di Selangor seperti projek penanaman sayur, penternakan ikan dan ayam berserta beberapa projek-projek pertanian.


Tetapi, kita menghadapi masalah apabila tanah-tanah yang diusulkan untuk rancangan itu dinafikan pemberiannya oleh kerajaan negeri,” Noh memberitahu peberita selepas merasmikan program Jelajah Francais 1Malaysia.


Beliau juga menghentam Pakatan ‘bersikap buruk dalam tidak memberi kerjasama dengan kerajaan persekutuan, mengatakan ini memberi lebih banyak beban kepada rakyat Selangor sebagai pelabur dan industry-industri telah berpaling daripada melabur di negeri itu.


“Selain itu, kedegilan kerajaan negeri untuk menyelesaika isu air dengan cara diplomatic telah memberi kesan besar ke atas oenduduk Selangor.


Kita telah memaklumkan mereka mengenai kekurangan bekalan air di Selangor menjelang 2014 kerana peningkatan populasi dan industri di negeri ini, tetapi isu-isu ini dengan cepatnya telah dipolitikkan,” kata Noh.


“Maka, saya berharap rakyat Selangor akan membuat perkiraan yang baik dan keputusan yang betul pada pilihanraya akan datang, supaya kekayaan negeri ini dapt dikongsi dan dinikmati bersama.”

Read more ...

LAPORAN AUDIT!!! Bukti Umno/BN korup, boros dan keras kepala

Saban tahun Laporan Ketua Audit Negara (KAN) dikeluarkan dan diumumkan kepada rakyat. Ternyata ianya penuh dengan penyelewengan, rasuah dan data yang meragukan.

Maknanya duit rakyat hangus begitu sahaja. Selain itu terbuktilah juga bahawa kerajaan yang ada pada hari ini korup, boros dan keras kepala.

Rakyat pula hanya sekadar membaca dan tidak mengambil apa-apa tindakan bagi menghentikan kedurjanaan ini.

Mengikut laporan terbaru, antara teguran yang dibuat KAN, ia kelakuan agensi kerajaan yang sangat jelas melanggari undang-undang. Sebagai contoh, bangunan tambahan Perpustakaan Negara yang diduduki tanpa sijil CF tidak sepatutnya berlaku kerana sebagai sebuah agensi kerajaan, mereka mesti tahu peraturan dan risiko menduduki sesebuah bangunan tanpa Sijil Boleh Menduduki (CF).

Demikian juga teguran terhadap banyaknya projek kerajaan diberi melalui runding terus dan ianya jelas suatu tindakan untuk memberi projek kepada kroni dan mereka yang tidak layak menerimanya.

Antara projek runding terus yang merugikan negara ialah pembelian kuda “sakit” oleh Majlis Sukan Negara. Daripada 23 ekor kuda yang dibeli dengan harga RM246,000 seekor, hanya 5 ekor sahaja layak bertanding.

Selain itu, juga dilaporkan kesanggupan Jabatan Taman Laut Malaysia (JTLM) membelanjakan lebih daripada RM128,000, iaitu lebih 2,810% di dalam pembelian pelbagai jenis peralatan. Antara yang paling menjengkelkan ialah pembelian sebuah binokular pada hargaRM56,350 or 2,805% tinggi daripada harga pasaran RM1,940.

MARA (Majlis Amanah Rakyat) juga tidak kurang hebatnya kerana sanggup membeli ketuhar hampir 300% (RM1,200) lebih tinggi daripada harga pasaran RM419 dan “katil boleh lipat” pada lima kali ganda RM500 yang harga pasarannya RM100. Keborosan sedemikian ini tidak kena pada tempatnya kerana ia tidak mendatangkan sebarang faedah pada warga MARA.

Selain itu, syarikat-syarikat GLC yang ditegur bertahun-tahun juga terus dilanda kerugian. Antara yang mencatat kerugian yang besar adalah Syarikat Perumahan Negara Bhd (RM21.4 juta), Indah Water Konsortium Bhd (RM33.4 juta), Aset Global Network Sdn Bhd (RM41.1 juta), Keretapi Tanah Melayu Berhad (RM92.6 juta), manakala Prasarana Bhd (RM367.1 juta).

Pada skop yang lebih besar, hutang negara meningkat 12.3% kepada RM407.11 billion pada 2010 daripada RM362.39 billion di 2009, dan ini merupakan tahun kedua berturut-turut nisbah hutang negara kepada KDNK melebihi 50% pada 53.1%.

Agaknya sampai bila kerajaan yang ada pada hari ini akan menggunakan kuasa mereka untuk melakukan rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa.

Bagi saya sudah sampai masanya, RAKYAT BANGKIT MENOLAK KERAJAAN YANG ADA PADA PILIHANRAYA UMUM 13 akan datang.

Jangan kita beri peluang lagi kepada mereka untuk meng'songlap' duit rakyat tanpa rasa bersalah.

Sumber : Kenyataan Dato Tuan Ibrahim Tuan Man, Harakahdaily

Read more ...

JUAL PULAU!!! Habis khazanah negara jika terus beri peluang UMNO perintah negara

KOTA KINABALU, 26 Okt: “Jika benar Musa Aman orang Sabah, maka beliau dicabar memberi penjelasan terbaik buat warga Sabah,” itulah cabaran Pemuda PAS Sabah kepada kerajaan negeri khususnya Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman dalam menangani isu berhubung penjualan tiga buah pulau Sabah yang diiklankan untuk dijual oleh sebuah laman web asing yang berpusat di Kanada.

Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah, Lahirul Latigu (gambar) berkata, PAS mengambil pendirian serius berhubung isu berkenaan memandangkan ianya berkait mengenai kedaulatan dan keselamatan negara khususnya negeri Sabah pada masa kini dan akan datang.


“Kenapa pulau ini menjadi bahan dagangan, sedangkan ianya khazanah berharga kepada sesebuah negeri?” soalnya kepada sidang media di Pejabat PAS Sabah, Kota Kinabalu, semalam.


Kata Lahirul, PAS memberi tempoh tujuh hari untuk memberi peluang kepada Ketua Menteri itu bagi menjawab semua persoalan dan isu berhubung penjualan pulau tersebut.

“PAS juga akan membawa isu ini kepada kementerian yang bertanggungjawab serta Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk dibahaskan di Parlimen,” ujarnya.

Tambahnya, kempen “Selamatkan Pulau-Pulau Sabah” yang dilancarkan pada 16 Oktober lalu akan diteruskan ke seluruh Malaysia dengan kerjasama bersama Pemuda PAS Malaysia.

“DPPNS menyeru agar masyarakat turut sama beramai-ramai membantah aktiviti penjualan khazanah negara ini dengan menandatangani petisyen secara online di laman http://www.thepetitionsite.com/1/save-sabahs-islands,” jelasnya.

Kempen mengumpul tandatangan sedang giat diadakan di pusat-pusat membeli belah seluruh Sabah yang kini telah digerakkan oleh seluruh ahli Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah.

Beliau juga mendakwa, isu tanah di Sabah terutama di kawasan pedalaman yang gagal ditangani oleh kerajaan Sabah sebagai punca ketirisan kepimpinan kerajaan pimpinan Musa Aman dalam mentadbir Sabah dengan baik.

Sebaliknya, beliau menganggap sekiranya kerajaan Sabah telus dan ikhlas memperjuangkan hak rakyat, maka golongan muda juga seharusnya diberikan hak pemilikan tanah.

Dalam sidang media itu juga, Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah, Mohd Zulfikar Abd. Mijan pula menempelak Musa Aman yang jangan hanya pandai memerintah tetapi memekakkan telinga apabila berhadapan isu kedaulatan.

“Jangan tahu perintah saja, tapi orang jual pulau dia buat-buat tidak tahu,” sinisnya.

Sidang media tersebut turut dihadiri Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar dan kepimpinan Pemuda PAS Sabah.

Read more ...

LAPORAN AUDIT!!! Prestasi kewangan Selangor meningkat, P.Pinang berjaya lupus 95% hutang ditinggal kerajaan BN


SELANGOR

Laporan Ketua Audit Negara menunjukkan keadaan kewangan Kerajaan Negeri Selangor tahun lepas bertambah baik berbanding tahun 2009 di mana ia mencatatkan penambahan sebanyak 20.2 peratus.


Kedudukan kewangan ini disifatkan sebagai memuaskan dengan menyaksikan Kumpulan Wang Disatukan Kerajaan Negeri meningkat sejumlah RM266.91 juta atau 20.2 peratus kepada RM1,586.88 juta pada tahun 2010 berbanding RM1,319.97 juta pada tahun 2009.

Kumpulan Wang Disatukan bermaksud segala hasil dan wang yang diterima oleh negeri dan kumpulkan menjadi satu "kumpulan wang".

Hasil ini tidak termasuk dari sumber Zakat, Fitrah, Baitulmal atau hasil agama Islam yang lain.

Perkara ini termaktub di dalam Perkara 97(1) dan (2) Perlembagaan Persekutuan.

Hasil Kerajaan Negeri yang berjumlah RM1,571.50 juta menurun sejumlah RM192.36 juta atau 10.9 peratus berbanding tahun 2009 yang berjumlah RM1,763.86 juta.

Perbelanjaan mengurus yang dilakukan turut menurun sejumlah RM382.56 juta atau 20.9 peratus menjadi RM1,447.26 juta pada tahun 2010 berbanding RM1,829.82 juta pada tahun 2009.

Selain itu, laporan audit juga membuktikan Kerajaan Negeri pimpinan Pakatan Rakyat berjaya mengurangkan tunggakan hasil negeri sejumlah RM99.87 juta atau 16.6 peratus kepada RM502.05 juta pada tahun 2010 berbanding RM601.92 juta pada tahun 2009.

Usaha memperkukuhkan ekonomi, menambah hasil dan belanja berhemat tanpa menjejaskan kualiti perkhidmatan, sistem penyampaian awam dan sumbangan kepada rakyat adalah elemen yang membantu mempertingkatkan lagi kedudukan kewangan Kerajaan Negeri.

PULAU PINANG

Jika anda mahukan negeri yang benar-benar cekap, lihatlah Pulau Pinang.

Memang diakui dengan kepesatan pelaburan asing secara langsung (FDI) sejak tiga tahun lalu setelah menumbangkan rejim BN, Pakatan Rakyat berjaya juga melupuskan ratusan juta hutang yang ditinggalkan sejak merdeka hinggalah Koh Tsu Koon tumbang di Pulau Mutiara.


Hanya dalam tempoh TIGA TAHUN saja, lebih 95 peratus hutang yang ditimbun BN berjaya dilangsaikan hasil kecekapan pentadbiran kerajaan negeri yang mengamalkan slogan Cekap, Akauntibiliti dan Telus (CAT).


Belum ada mana-mana negeri di Malaysia termasuk negeri yang diperintah Umno-APCO sejak merdeka berjaya mengurangkan hutang negeri kepada kerajaan persekutuan.


Johor misalnya, terus menambah hutang biarpun dimomokkan dengan kemasukan pelabur asing terutamanya dari Singapura yang merompak tanah di Iskandar Malaysia sejak dperkenalkan dua tahun lalu.


Dan Melaka juga tidak ketinggalan terus berhutang biarpun kununnya hasil pendapatan kerajaan negeri meningkat sejajar dengan kemasukan pelancong asing ke negeri itu sejak 2003.


Masing-masing menunjuk hebat semuanya berjaya tetapi mengapa terus berhutang sedangkan sepatutnya pendapatan yang diperolehi mestilah ada peratusan yang perlu digunakan untuk membayar kembali hutang kepada persekutuan?


Apa yang tidak kenanya di sini?


Apakah sehingga laporan Ketua Audit Negara perlu dibaca bersama-sama dengan laporan Jabatan Perangkaan Malaysia serta laporan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, baru hendak kelam kabut?


Mengapa tidak melihat Pulau Pinang sebagai contoh terbaik melangsaikan hutang?


Mudah saja, sebab ia di bawah Pakatan Rakyat dan Najib sendiri pun tidak bertegas dengan menteri besar serta ketua menteri mengingatkan mereka supaya membayar hutang tertunggak jika tidak mahu tindakan undang-undang diambil Pejabat Peguam Negara.


Itulah sebabnya Malaysia harus segera diselamatkan kerana jika terlambat, setiap rakyat terpaksa dibebani hutang akibat salah urus tadbir kewangan dan ketirisan yang berlaku sejak 54 tahun lalu.


JALAN PULANGBelanjawan
2012 mencatat defisit RM213.71 juta walaupun kerajaan negeri Pulau Pinang mempunyai Simpanan Terkumpul Negeri sebanyak RM572.49 juta, sehingga Disember 2010.

Ketika membentangkan Bajet 2012, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata belanjawan defisit tahun ini dijangka tidak akan melibatkan kepada pengurangan yang drastik kepada jumlah Simpanan Terkumpul Negeri.


"Sungguhpun defisit sebanyak RM107.78 juta telah dijangka dalam bajet tahun semasa
2011, namun dijangka kerajaan negeri masih berupaya mencatatkan lebihan iaitu untuk empat tahun berturut-turut," ujarnya di Dewan Undangan Negeri (Dun) Pulau Pinang, Georgetown.

Beliau berkata, kira-kira RM600.47 juta atau 95.29 peratus hutang kerajaan negeri berjaya dilangsaikan sejak Mac
2008 dan baki semasa hutang kerajaan negeri ialah RM29.66 juta sahaja.

Baki hutang semasa ini adalah meliputi RM27.51 juta untuk 11 Projek Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) dan RM2.15 juta bagi projek 'Indoor Archade & Seafood Centre' di Batu Kawan.


"Dengan kata lain, Pulau Pinang mencatatkan pengurangan hutang RM600.47 juta ataupun 95.29 peratus dalam tiga setengah tahun ini; iaitu kadar yang paling cemerlang dia antara semua negeri di Malaysia," ujar beliau.

Read more ...

LAPORAN AUDIT!!! Kalau macam ni UMNO belasah duit rakyat, hanya kertas undi sahaja boleh ajaq depaSengal tulang dan bengkak urat serta otot akibat terjun tiruk bersama KIA Sedona masih belum hilang. Tapi, badan menjadi gagah tiba-tiba setelah mendapat sepucuk SMS dari seorang teman di Malaysia. Laporan Ketua Audit Negara dah keluar. Itu isi mesejnya.


Saya bangkit dari pembaringan, menekan suis laptop dan melayari internet. Web Jabatan Audit diakses dan terus memuat turun fail. Berbekalkan segelas susu dan beberapa keping biskut Ulker, saya meneliti audit tersebut. Beberapa bahagian penting dicetak keluar untuk simpanan anak cucu.

Ringkasan audit 2010 :

KEMENTERIAN PELAJARAN

RM160.7 JUTA telah diluluskan oleh Kementerian Pelajaran untuk membina 300 makmal komputer yang. Namun, sehingga kini, hanya 2 buah makmal yang siap. Peralatan ICT yang dibekalkan sejak 3 tahun lepas masih belum dapat digunakan dan masih tersimpan akibat makmal yang tidak sempurna.

Kata seorang kawan, beliau teringat sewaktu melakukan kajian yang di Sabah dulu. Rakyat Sabah kata komputer sedia, tapi elektrik tak ada! Aduhai.

KEMENTERIAN PERTAHANAN
 1. Rak akhbar dan majalah : RM 1445
 2. Ubahsuai katil : RM 950
 3. Katil Bujang : RM 700
 4. Kerusi Plastik : RM 761
 5. Meja Kayu kecil : RM 950KEMENTERIAN KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH
 1. 55.2% atau 79 buah dari 143 buah Tabika tidak menepati menu dan piawaian makanan yang ditetapkan.
 2. Makanan tamat tempoh.
 3. Makanan disimpan dalam bilik air dan tempat beracun.
KEMENTERIAN SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR (Jabatan Taman Laut Malaysia)

Pembelian alatan yang jauh lebih mahal dari harga tertinggi pasaran.
 1. Laptop dan pencetak dengan RM 11 845 berbanding pasaran RM 3428 : 246% lebih mahal
 2. LCD TV dan DVD Player dengan RM 16 100 berbanding pasaran 2182: 638% lebih mahal.
 3. Radar X-Band dengan RM 47 725 berbanding pasaran RM 8 255 : 478% lebih mahal
 4. Bushnell Binocular dengan RM 56 350 berbanding pasaran RM 2 827 : 1893% lebih mahal
 5. Marine Binocular dengan RM 56 350 berbanding pasaran RM 1 940 : 2 805 % lebih mahal
 6. Walkie-Talkie dengan RM 4 324 berbanding pasaran RM 1561 : 177% lebih mahal
JUMLAH KERUGIAN ADALAH : RM 172 501

Peralatan tidak mengikuti spesifikasi kontrak :
 1. Enjin bot aluminium : Kontrak enjin 4 stroke RM 11 553, beri enjin 2 stroke RM 6549 : Rugi RM 5396
 2. Peti sejuk : kontrak peti jenis Panasonic RM 1299, beri peti Mitsubishi RM 629 : Rugi RM 670
 3. Dapur : Kontrak dapur Electrolux RM 6955, beri dapur TAIYO RM 2110 : Rugi RM 4855
 4. LCD TV dan DVD Player : Kontrak jenama Toshiba RM 16 100, beri jenama Philips RM 195 : Rugi RM 15 905
 5. GPS : Kontrak jenama SAMYUNG, RM 5080, beri jenama FURONO, RM1055 : Rugi RM 4025
 6. CCTV : Kontrak jenama PARADOX RM5750, beri jenama Belco, RM 640 : Rugi RM 5110
 7. Laptop dan Printer: Kontrak jenama Acer Aspire dan HP CP1518, RM 11 945, beri Acer Travelmate dan Canon Pixma RM 2137 : Rugi RM 9808


MAJLIS SUKAN NEGARA

MSN telah membeli 23 ekor kuda baka khas untuk sebuah pertandingan dengan harga RM 5.66 juta. Pembelian ini dibuat secara runding terus tanpa mendapat kelulusan dari Kementerian Kewangan. Namun, 18 ekor darinya tidak melepasi piawaian Federation Equestre International, hanya lima ekor sahaja lulus untuk menyertai pertandingan.

KEMENTERIAN KESIHATAN

Anggota tiruan tanpa kelulusan berjumlah RM 310 696.

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI


Sebanyak RM 110.67 juta insentif tidak berbayar kepada 73 291 orang petani. Ianya disebabkan oleh pengurusan yang tidak telus lagi tidak efektif.


KEMENTERIAN SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI

Akibat pengurusan yang kurang efektif, peralatan yang berjumlah RM 64.69 juta masih terbiar dan tidak dapat digunakan sehingga kini. Akibat itu, sejumlah RM 0.44 juta lagi dibazirkan untuk kawal selia dan insurans bagi menyimpan peraltan tersebut.

SYARIKAT GLC

1. Bayaran Dividen Kepada Kerajaan

Lebih 50% dari syarikat GLC yang tersenarai tidak membayar dividen seperti yang dijadulkan. Daripada 21 syarikat GLC yang mendapat keuntungan RM 264.94 billion sebelum cukai, hanya 10 syarikat sahaja yang membayar dividen setiap tahun kepada kerajaan. Baki 11 lagi hanya membayar pada tahun tertentu sahaja.

2. Nisbah Hutang Ke Atas Ekuiti Negatif

Terdapat syarikat yang mempunyai nisbah hutang ke atas ekuiti negatif selama tiga tahun berturut-turut berpunca dari kebergantungan mereka yang sangat tinggi terhadap hutang. Syarikat tersebut seperti Keda Aquaculture sdn bhd, Kumpulan Modal Perdana, Sepang Internation Circuit, Indah Water Konsortium, Syarikat Perumahan Negara, Perwaja Terengganu, Composites Technology Research Malaysia, Keretapi Tanah Melayu dan Assets Global Network.

3. Penurunan Pendapatan

Yang tersenarai, lapan Syarikat GLC yang mengalami penurunan pendapatan selama tiga tahun berturut-turut. Jumlah penurunan terakhir 2009 ialah RM 26.3 billion.

4. Kerugian

Mendahului senarai Syarikat GLC yang mengalami kerugian ialah, Syarikat Prasarana Negara, Kertapi Tanah Melayu, Assest Global Network dan Indah Water Konsortium. Jumlah kerugian ialah RM 630.45 Juta.
Sepenuhnya sila lihat di SINI

ANAK SUNGAI DERHAKA

Read more ...

TU DIA !!! Gambar TGNA atas pelamin, ingatkan betul rupanya gambar tipu Cyber Trooper UMNO

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhElkxbdel3s_Re5H_HsXQ48OAIsgXg9rXjF9t3bI98zQ6Ri1rwbFWDwqxZG3mTqTEJ5o6tkw_l37BdonryQiE14jPKpVBSqcigzVJQshXwJt6peNd3Gn2iX4FmdRoWNa7OJzk8x-ICblzG/s400/nik-aziz-kena-fitnah.png

WarkahDaily – Tak ada modus operandi lain dah ke para blogger dan Cyber Trooper upahan Umno-BN ni. Asyik skill yang sama je nak perbodohkan rakyat Malaysia. Nampak sangat mereka ni terlalu merendah-rendahkan taraf pemikiran rakyat Malaysia sehingga menggunakan cara yang sama untuk berbohong demi mendapat kepercayaan rakyat.

Tak habis-habis dengan cara siar gambar ntah apa-apa. Mereka duk suka-suka hati je cilok gambar orang yang tak ada kena mengena dengan tuduhan yang mereka lemparkan. Kalau sekali, mungkin orang ada prasangka tapi kalu asyik hari-hari benda yang sama je cara berbohong, naik muak jugak rakyat.

Anak Lim Guan Eng pun dah kena dengan blogger upahan Umno-BN ni. Tak pasal-pasal pemain catur dari Hong Kong jadi mangsa fitnah kena raba buah dada. Baca sini.

Kali ini lagi bodoh Cyber Trooper upahan Umno melakukan pembohongan. Mereka seolah-olah mahu mengatakan rakyat Malaysia ini memang tiada akal dan mudah ditipu apabila menyiarkan gambar konon MB Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Aziz sedang bersanding ketika muda dulu.

Padahal gambar ini diulang tayang kembali jika tidak silap penulis WarkahDaily Online. Ia telah pun disiarkan oleh blog Malaysiasensasi sekitar tahun 2008. Kemudian diulang tayang kembali oleh Cyber Trooper upahan Umno-BN yang sudah kekeringan modal untuk memfitnah pimpinan Pakatan Rakyat (PR) terutama PAS. Namun blog posting berkaitan di malaysiasensasi sudah pun ditiadakan (delete dah kot).

Namun, sekali lagi ia dijadikan modal bodoh barua Umno. Dipetik dari blog baca-blogspot.blogspot.com, seorang Cyber Trooper upahan Umno-BN bertindak menyiarkan gambar dalam Facebooknya yang didakwa Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat semasa muda sedang bersanding. Konon gambar itu diambil pada tahun 1980-an.

Namun, kelihatan pembohongan itu terlalu nyata apabila gambar berkenaan tiada sedikit pun iras dengan MB Kelantan itu.

Menurut blog Baca Blogspot itu, gambar sebenarnya yang disiarkan ialah seorang VIP yang pangkal namanya juga ‘Nik’ tapi bukan Nik Aziz.

Kata blog itu lagi, Cyber Trooper upahan Umno-BN yang bertanggungjawab menyebar fitnah berkenaan ialah aktivis UMNO, Wan Suhaizi Wan Senu dari Pekan Naka, Alor Setar, Kedah.

Memang terdesak blogger dan Cyber Trooper upahan Umno-BN menabur fitnah sehingga terlupa ramai di luar sana sedang memerhatikan kebodohan mereka yang terlalu nyata sehingga melakukan pembohongan yang bertaraf budak tadika.

Namun apa yang pasti, fitnah dan pembohongan sudah jadi darah daging blogger dan Cyber Trooper upahan Umno-BN dan tidak keterlaluan, fitnah sudah menjadi ‘rukun’ nombor satu dalam Umno-BN.

Read more ...

LAMANYA !!! Kerajaan BN tak bayar insentif kepada pesawah sejak 2007

Kerajaan Persekutuan didapati masih belum membayar sebanyak RM110.67 juta kepada kira-kira 73,291 pesawah padi menerusi insentif Peningkatan Hasil Padi (IPH) sejak 2007.

Insentif di bawah kementerian Industri Asas Tani itu bertujuan memberi galakan kepada petani untuk meningkatkan hasil padi semasa dan sara diri mereka.

Menurut laporan Ketua Audit Negara 2010 yang dikeluarkan hari ini, terdapat beberapa kelemahan dalam pengurusan IPH seperti tiada perjanjian yang mengikat Lembaga Beras Nasional (Bernas) yang dilantik sebagai agensi pelaksana skim.

kami bukan ada hasil lain lagi..cuma harap bendang ni saja.

dulu dulu ada jugak kilang orang kita, bila mai BERNAS ni dah serupa kilang cukong laa jugak.

kalu kilang orang kita dulu boleh laa pakat pakat tumpang cari rezeki…banyak benda boleh atoq dengan tuan kilang.

laa ni mana ada kilang orang kita dah!..semua kilang orang kita dah mampoih pun..BERNAS tu pun cukong laaa jugak tuan dia.PKB

Laporan Audit: Kerajaan belum bayar pesawah $110.67 juta

Manakala peruntukan yang tidak mencukupi mengakibatkan kerajaan masih belum membayar insentif kepada pesawah berkenaan.

Laporan Audit turut mengesyorkan kerajaan memastikan perjanjian penswastaan antara kerajaan dan Bernas dimuktamadkan.

Manakala kementerian berkaitan turut diminta menyemak semula keutamaan program sedia ada bagi menyediakan peruntukan yang mencukupi kepada pesawah terbabit.

Ketua umum PKR itu membidas tindakan kerajaan berhubung sebuah agensi yang sepatutnya menolong petani dan nelayan miskin akhirnya dijadikan alat untuk meraih keuntungan beberapa individu.

“Lembaga Padi dan Beras Negara (LPN) diswastakan (menjadi Bernas). Kaut untung besar, daripada siapa, penanam padi. Siapa penanam padi? 95 peratus orang Melayu miskin,” katanya.

Menurut beliau, selepas keuntungan besar, syarikat itu kemudiannya dijual kepada seorang tokoh korporat yang rapat dengan Umno dengan beberapa individu tertentu meraihRM30 juta hingga RM40 juta setiap seorang daripada hasil penat lelah petani dan nelayan.

riceBernas diberi tempoh pengedaran beras selama 10 tahun hingga tahun 2021.

Menurut Anwar, berdepan dengan masalah dan juga kesilapan yang dilakukan oleh pimpinan Melayu Umno sendiri, pentadbiran Najib cuba meletakkan kesalahan di pihak lain.

“Sekarang ini oleh kerana dikatakan orang Cina ini banyak menyokong Pakatan Rakyat, India ini sekarang adalah berubah-ubah sikit, tumpuan adalah (masyarakat) Melayu.

“(Jadi kata mereka) kita perhimpunkan Melayu kerana ancaman Kristian. Kerana Umno sahaja akan menyelamat Melayu, kalau tidak (kerana) Umno habislah Melayu di negara ini, habislah biasisawa untuk anak-anak Melayu, habislah saham-saham Melayu, kata mereka,” kata Anwar dalam nada menyindir.

mKini

Nota: Suatu waktu dulu kilang bumiputra boleh mendapatkan tender dari Kementerian Pertahanan ,Kesihatan,Felda dan lain lain lagi..Tetapi sekarang semua itu hanyalah ibarat..”UMPAMA MIMPI DALAM MIMPI”..Hilangnya LPN bersama keringat perusahaan anak melayu kampung.

Read more ...