Saturday, August 27, 2011

Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjx4y5osw_rCkwpxSFQ9AxFLdplxsgvdPzFNbwr6CJYvOuyzLvxmjdsmtcfeqzpGsW4y1Z2eZTCRLb3vswv_EuBxonWvLwfkep2DGKTEiE6rPDXTpFCRaj7bLx-IzoEZOsYjiH-p_QE5Hhy/s1600/asal+usul+sosial+golongan+kiri+melayu.jpgPada penulisan objektifnya adalah untuk menjelaskan bahawa Malaysia adalah negara bangsa (nation state) yang terdiri daripada pelbagai kaum dan kita hidup secara harmoni.

Akan tetapi pada penulis pemaparan tarian dan aksi kebudayaan ada yang tidak mencerminkan budaya sebenar antara etnik negara ini kerana tarian dan persembahannya bukan mengambarkan tradisi klasik sesuatu etnik sebaliknya persembahan tarian etnik yang kontemporari.

Persembahan ambang kemerdekaan disamping menunjukkan kolaborasi persembahan antara kaum, unsur klasik dan tradisi asal amat penting ditonjolkan terutama untuk mengungkit nilai retro dalam sejarah. Sejarah adalah perkara retro yang membina pentas dunia hari ini.

Penidakan fakta yang benar, fakta yang hidup, norma yang sebenarnya maka sejarah telah diseleweng dan pembinaan negara bangsa ini juga mungkin bermasalah dari segi jatidiri.

Isu pasca lebih domina daripada isu sebelum merdeka،­

Penulis berbangga dengan Malaysia dan berbangga kerana menjadi sebahagian masyarakat Malaysia . Namun begitu penulis masih jengkel dengan cara media, pertubuhan kebudayaan dan sesiapa sahaja yang bertindak memeriahkan kemerdekaan negara dengan unsur sejarah yang dipencongkan atau dikurangkan. Sebagai contoh, semangat kemerdekaan dijelaskan hanya disignifikasikan dengan jasa-jasa 5 perdana menteri negara pasca merdeka. Sememangnya isu pengisian kemerdekaan adalah isu penting dalam mengambarkan erti merdeka sesebuah negara. Akan tetapi isu retro bagaimana merdeka diperjuang adalah terlebih utama diceritakan. Lebih menyedihkan apabila isu Darurat 1948-1960 diungkit berlebih-lebihan sedangkan ianya isu tinggalan penjajah untuk memecah belahkan kesatuan bangsa di negara ini[1]. Kita menceritakan Komunis adalah musuh utama negara dan ia dikaitkan sebagai mehnah dalam mencapai kemerdekaan. Jika isu pasca merdeka yang tragis dikatakan isu merdeka dan perlu diungkit, kenapa isu 13 Mei takut untuk diungkit? Kenapa isu penindasan terhadap rakyat Memali tidak mahu diceritakan semula. Bukankah rakyat Memali dianggap penderhaka negara? Mereka dituduh Komunis oleh beberapa Pegawai Polis Sungai Petani. Jadi mengapa isu pasca ini tidak mahu dianggap isu yang perlu dikupas dalam setiap diskusi, pementasan atau ceramah kemerdekaan.

Gelombang pertama yang memulakan api juang،­.

Isu Retro pertama yang WAJIB dikupas dan dipentaskan adalah gelombang pertama perjuangan kemerdekaan iaitu golongan pembesar tempatan dan ulama،¯. Mereka seperti Mat KIlau, Dato،¯ Bahaman, Tok Janggut, Dol Said, Raja Mahdi, Rosli Dobi dan sebagainya dianggap penderhaka Sultan oleh British. Sejarah ini dipercayai bulat-bulat oleh orang Melayu terkemudian apabila silibus ilmu alam dan ilmu tawarikh yang ditulis oleh British dan diajar dalam sekolah Inggeris dan sekolah vernakular tempatan. Gelombang pertama inilah pemula rantai perjuangan merdeka.

Memang ada jasanya Kementerian sekarang apabila buku teks sejarah mula mengatakan bahawa mereka ini sebenarnya pejuang merdeka dan bukannya penjenayah atau pengkhianat negara. Akan tetapi sekadar di dalam buku tidak mencukupi. Rakyat dewasa, belia dan remaja perlu disajikan dengan ungkitan demi ungkitan darah dan keringat mereka melalui sesi ceramah, teater dan sebagainya dan bukannya isu Komunis dan Darurat semata-mata.

Kebangkitan Gelombang Kedua; Warisan intelak Al Imam dan Al Ikhwan،­

Isu Retro kedua adalah isu Gelombang Perjuangan kedua iaitu kebangkitan intelektualisme Tanah Melayu. Melalui penubuhan MCKK, masih tidak berjaya membuka kemandulan intelek Melayu untuk berjuang. MPSI adalah medah utama gelombang ini. Ishak Haji Muhamad yang bertugas sebagai Penolong Pegawai Daerah Betong bersimpati dengan sikap dan keinginan beberapa pelatih guru di MPSI. O.T Dussek, pengetua MPSI yang bertanggungjawab membina intelektual melayu, menyalur bahan bacaan berkualiti dari barat dan Indonesia juga menjadi rantaian kebangkitan gelombang ini. Mereka yang menubuhkan Gerakan bawah tanah ،®Ikatan Semenanjung- Borneo،¯ telah mengasaskan KMM (Kesatuan Melayu MUda) kemudiannya. Tokoh-tokoh seperti Mukhtaruddin Lasso, Sutan Djenain, Pak Sako, Ibrahim Yaakob dan sebagainya telah memainkan peranan penting dalam menuntut kemerdekaan menjelang kehadiran tentera Jepun. Mereka membina rangkaian intelek warisan ulama،¯ seperti Syed Al Hadi, Sheikh Tahir Jalaluddin dan sebagainya.

Mengapa keringat dan air mata mereka tidak difilemkan? Tidak dipentaskan atau sekurangnya diwacanakan di media massa . Mengapa isu pasca yang dititik beratkan? Mengapa kemahiran 5 perdana menteri yang diangung-agungkan sedangkan usaha mereka adalah selepas mengalirnya darah, air mata dan dilema para pejuang ini. Labelan kiri yang diletakkan oleh penjajah kepada sesetengah pejuang yang radikan diteruskan hingga kini oleh kita.

Gelombang akhir penting tetapi bukan pemula perjuangan،­

Pementasan teater, drama, filem atau apa sahaja pengisian Hari Merdeka lebih berminat menceritakan klimaks sejarah merdeka iaitu isu gelombang terakhir; UMNO yang menutup tirai perjuangan Merdeka. Sejarah perlu bercakap benar dan benarlah UMNO memang berjasa dalam mendapat kemerdekaan tanahair ini serta memartabatkan bangsa Melayu dan agama Islam pada awal kemerdekaan. Akan tetapi seperti filem hindustan, klimaks kejayaan hero menyelamatkan heroin tidak akan sedap ditonton jika aksi pergelutan, lawan-berlawan, aksi perit jerih hero pada awal filem tidak ditonton. Inilah sejarah. Dalam kejayaan dan watak pemenang akan ada yang tewas dan dipinggirkan atau dinafikan sumbangannya. Teater dan diskusi lebih dicanangkan perjuangan Melayu menentang Malayan Union. Adakah British hanya membawa agenda penjajahan (Malayan Union) selepas 1945 sahaja? Bukankah dalam beebrapa perjanjian London , Perjanjian Bangkok 1909 dan beberapa perjanjian antarabangsa menkonklusikan untuk meratah tanah-tanah umat Islam? Mengapa hanya perjuangan pasca 1945 seperti Malayan Union dibincangkan? Lebih malang isu Darurat iaitu isu pasca juga dibincangkan sedangkan banyak lagi tragedi rusuhan dan kontroversi kaum dan politik pasca merdeka yang merupakan warisan penjajah yang tidak dikupas bersama. Mengapa? Penulis sedih melihat senario ini berlaku. Apa yang kita harapkan? Adakah hanya cukup sekadar rakyat taksub dengan parti yang mengetuai klimaks kemerdekaan sedangkan kita buta sejarah, menghina pejuang merdeka, buta tradisi dan sekadar berhibur sahaja di malam merdeka atau lebih malang sekali, perayaan merdeka hanya diadakan untuk mengelak malu dengan menteri-menteri dahulu yang mengadakan perayaan yang serupa (sekadar perayaan ritual sahaja).

Sebenarnya isu Darurat bukan tidak penting signifikannya kepada sosial Malaysia . Akan tetapi pertembungan dalam Darurat adalah dimulakan oleh British. Dalam Darurat bukan sekadar Komunis yang ditangkap tetapi pejuang Hizbul Muslimin, API, PKMM dan AWAS turut diborong tangkap. Mereka dituduh sebagai penyokong Komunis dan agen Komunis Indonesia . Walaupun memang ada pengaruh sosialis dalam perjaungan radikalis Malaya akan tetapi ia sekadar menjadi frame work untuk mereka berdielektik dengan penjajah Inggeris, kerana idea sosialis dan komunis lantang mempertahankan marhain. Akan tetapi pengisian mereka adalah jauh berbeza dengan ideologi asal sosialis kerana mereka masih anak watan yang beragama, berbudaya dan kerana sayangkan tanahairlah mereka sanggup bermatian menentang Inggeris dengan senjata. Mengapa tidak kita jelaskan isu pertembungan Cina-Melayu selepas penjajahan Jepun adalah disebabkan pecah dan perintah Inggeris dan juga Jepun. Bukannya Cina dan Melayu suka untuk bergaduh sebegitu. Bukan kerana hanya ideologi Komunis, Cina boleh bertindak bermusuhan dengan Melayu. Mereka adalah mangsa kerosakan sosial akibat dasar ekonomi yang mencengkam mereka. Mengapa hal ini tidak dikupas? Yang digariskan hanya ،° Komunis itu ganas،± seolah-olah rakyat Malaysia ini semuanya berpemikiran pra-sekolah.

Simpul hujah،­

Kesimpulannya penulis amat mengimpikan Malaysia yang akan menyambut kemerdekaan pada tahun akan datang dengan pengisian sejarah yang adil dan lebih mengupas isu retro sebagai akar kepada tunas kejayaan negara hari ini. Usahlah mementingkan parti politik tertentu sehingga sejarah menjadi kotor dan hilang nilai ilmiahnya. Sejarah sebenarnya juga bukan sekadar bahan ilmiah tetapi sejarah adalah pencetus momentum kejayaan bangsa Malaysia jika kita pandai mengendalikannya.

Muhamad Nuruddin Bashah

Read more ...

Banyak fakta dalam buku sejarah tidak tepat dan diselewengkan

Beberapa penulis dan ahli akedemik berkata, kandungan fakta dalam buku teks sejarah adalah tidak tepat dan berat sebelah.

Penulis buku, Dr Ranjit Singh Malhi, yang menulis buku sejak 1990 dan pernah menjadi penasihat buku teks sejarah kepada Kementerian Pelajaran, berkata, kebanyakan fakta yang terkandung dalam buku tersebut dibanjiri dengan fakta yang salah dan diputarbelitkan.

Dalam temu ramah kepada akhbar The Sun hari ini, Dr Ranjit berkata, beliau pernah cuba memaklumkan kesalahan fakta dalam kandungan buku-buku tersebut, namun telah ditolak oleh pegawai di kementerian terbabit malah mereka menuduhnya sebagai ‘anti nasional’.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pengumuman bahawa sukatan pelajaran sedang dikaji semula dan bakal dijadikan subjek wajib lulus dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bermula 2013.

Lima daripada 10 bab dalam buku teks sejarah tingkatan empat berkisar tentang sejarah Islam berbanding kepada hanya satu bab saja dalam buku teks sebelumnya yang bertujuan untuk mendedahkan pelajar kita kepada sejarah dunia.

“Buku teks sejarah bagi sekolah menengah digunakan untuk mempromosikan kepentingan politik, sepatutnya ia dijuruskan kepada soal ilmuwan dan tidak bermotifkan politik”, kata Dr Ranjit Singh Malhi.

Ranjit seterusnya memberi contoh bagaimana sesetengah personaliti tidak diberikan pengiktirafan yang sewajarnya, seperti Yap Ah Loy yang memainkan peranan besar memajukan Kuala Lumpur sebagai pusat komersil dan lombong bijih, terutamanya selepas kebakaran pada 1881 lalu.

Menurutnya, hanya sebaris ayat sahaja yang terdapat dalam buku teks sejarah tingkata dua menyatakan bahawa Yap sebagai salah seorang yang bertanggungjawab membangunkan Kualal Lumpur.

Pengalaman dan kenyataan Dr Ranjit berkenaan turut dipersetujui oleh Ng How Kuen yang menulis buku sejarah untuk Sekolah-sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJK).

Ng melahirkan kebimbangannya bahawa seseorang pelajar itu akan terpaksa menerima sesuatu versi sejarah yang ditetapkan atau menghadapi risiko gagal dalam keputusan keseluruhan peperiksaan tersebut.

Menurut Ng, berdasarkan fakta-fakta yang salah dan diputarbelitkan itu, sudah tiba masanya kandungan fakta buku-buku teks berkenaan dikaji semula.

“Kita selalu terpaksa menerima atau mengikut kurikulum yang disediakan oleh Kementerian pelajaran dan sekali gus membolehkan parti pemerintah memiliki kelebihan dalam mentafsir sejarah kita” – Ng How Kuen

Beliau turut memberi contoh seperti sumbangan komunis dalam menuntut kemerdekaan telah diketepikan dalam fakta sejarah buku-buku teks tersebut.

Justeru, katanya lagi, buku-buku teks sejarah wajar ditulis oleh ahli-ahli sejarah dan bukan guru-guru kerana ahli sejarah tidak terikat kepada kurikulum yang ditetapkan.

Ng menambah, pelajar tahu fakta sebenar, tetapi oleh kerana buku teks tersebut ditulis mengikut kurikulum yang diluluskan, mereka akhirnya mempelajari sesuatu yang telah diputarbelitkan.

Pendapat tersebut turut dipersetujui pakar sejarah daripada Universiti Malaya (UM), Profesor Emeritus, Khoo Kay Khim.

“Saya rasa masalah sekarang ialah kebanyakan orang yang menulis buku teks bukan menggunakan pengetahuan berasaskan penyelidikan.

“Walaupun penulis yang diberi peluang itu bukan orang yang berpengalaman, sepatutnya tulisan mereka seharusnya dibaca dan dinilaikan oleh ahli sejarah yang mempunyai pengalaman, tapi ini tidak dilakukan, malah saya tahu banyak perkara yang penting tidak dibincangkan dalam buku teks.

“Itu saya rasa satu yang sangat membimbangkan, apa yang berasaskan dokumen dan berasaskan apa yang sudah dipastikan tidak sepatutnya ditolak oleh pegawai-pegawai yang kurang pengalaman dalam bidang sejarah itu,” katanya kesal.

Read more ...

BUKIT KEPONG : Antara polis berkhidmat dengan penjajah dengan komunis yang memperjuangkan kemerdekaan

http://3.bp.blogspot.com/_xtMDoBpEzQQ/Sldf1OihXDI/AAAAAAAAAHQ/oLwUsBJQp4A/s320/bukit-kepong.jpg
Percayalah, filem Bukit Kepong akan ditayangkan di TV Malaysia , sempena MERDEKA. Nak burukkan Mat Sabu la, tapi hakikatnya polis di Bukit Kepong itu berjuang untuk penjajah bukan untuk MERDEKA.

Oleh:
AnakSgDerhaka

"Artikel ini sama sekali tidak bertujuan memperkecilkan dan jauh sekali menafikan peranan yang dimainkan oleh nama-nama besar yang kerap diulang-ulang di kaca tv dan media-media perdana lain malah jauh sekali untuk menyokong perjuangan Komunis.. Harap Maklum.

Lidah Rasmi UMNO melaporkan, Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mencetuskan kontroversi baru apabila menganggap pengganas dalam Kompeni Pasukan Ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero sebenar.

Menurutnya, Muhammad Indera, lelaki Melayu yang bersekongkol dengan Goh Peng Tun dan 200 anggota komunis adalah hero sebenar, bukannya 25 anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai polis itu.

Siapa pengganas dan siapa pula pejuang Negara sebenarnya dalam hal ini?

Pada sekitar Disember 1941,Bala tentera Jepun telah menyerang Malaya dan dengan begitu mudah mereka merampas penguasaan Malaya daipada British yang menjajah Malaya pada ketika itu.

Dan mereka menyerah kalah pada 14 Ogos 1945 setelah Hiroshima dan Nagasaki musnah di bom oleh tentera Amerika.

Dalam tempoh penjajahan mereka keatas Tanah Melayu atau Malaya itu, penduduk Tanah Melayu yang berkerja dengan Tentera Jepun dilabel sebagai tali barut atau Barua kepada pihak Jepun.

Itu adalah situasi pertama dan dibawah ini pula adalah situasi kedua.

Setelah Jepun menyerah, Pihak British kembali menjajah Tanah Melayu dan ramai penduduk Tanah Melayu yang berkerja pula dengan Penjajah British itu..

Ada antara mereka yang terkorban ketika bertugas untuk Penjajah British itu, antaranya ialah sepasukan Polis yang bertugas di Bukit Kepong dan mereka dikatakan sebagai pejuang Bangsa.

Cuba baca apa yang dicatatkan dalam WikiPedia ini..
Kejadian Bukit Kepong adalah pertempuran bersenjata yang bersejarah yang berlaku pada 23 Februari 1950 antara pihak polis dan Parti Komunis Malaya semasa sebelum kemerdekaan Tanah Melayu.

Pertempuran ini berlaku di kawasan sekeliling balai polis Bukit Kepong di Bukit Kepong. Balai polis yang diperbuat daripada kayu ini terletak ditebing sungai Muar, sekitar 59 km dari bandar Muar, Johor, Malaysia.-WikiPedia
Baca juga apa yang dicatat oleh WikiPedia tentang kemerdekaan Negara kita ini..
Pengisytiharan Kemerdekaan Tanah Melayu merupakan peristiwa pengumuman kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957. Tarikh ini dipilih dalam mesyuarat antara Ketua Pemuda UMNO Tun Sardon Jubir dan timbalannya Haji Ahmad Badawi (bapa Perdana Menteri Malaysia ke-5) di Kepala Batas, Pulau Pinang pada 1956. - WikiPedia

Dari kedua-dua catatan WikiPedia diatas.. Tragedi atau Pertempuran Bukit Kepong telah berlaku pada 23 Februari 1950 iaitu tujuh tahun sebelum Negara kita merdeka, pihak Polis yang diserang oleh Komunis pada ketika itu adalah kakitangan kerajaan British yang menjajah Tanah Melayu.

Mereka diserang oleh Pasukan Komunis yang pada ketika itu memperjuangkan kemerdekaan untuk Tanah Melayu.. jadi jelas disini siapa sebenarnya Pejuang Bangsa pada ketika itu, Polis yang berkhidmat untuk penjajah atau Komunis yang berjuang untuk membebaskan Negara ini dari penjajah pada ketika itu?

Begitu juga Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman yang turut dianggap oleh Mohamad Sabu sebagai tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana tokoh tersebut adalah pegawai British.

Bagaimanakah mereka boleh dianggap sebagai pejuang bangsa sedangkan dalam masa yang sama mereka adalah tali barut penjajah?

Apa bezanya mereka yang bertugas untuk Pihak Jepun dalam situasi pertama dengan mereka yang bertugas untuk Penjajah British dalam situasi kedua?

Hanya kerana mereka dari UMNO mereka dianggap sebagai pejuang bangsa walhal mereka adalah talibarut penjajah British yang berjuang menentang rakyat yang bangun menentang penjajahan British keatas Tanah Melayu pada ketika itu.

Sejarah jelas membuktikan pemimpin-pemimpin UMNO itu telah bersubahat dengan British untuk menumpaskan gerakan bersenjata melawan penjajahan British pada ketika itu.

Ketika anak semua bangsa bangun melawan British untuk mencapai kemerdekaan, pemimpin-pemimpin UMNO bangun berjuang melawan orang yang berjuang untuk merdeka.

Justeru, sebagai balasan menjadi budak suruhan yang setia, pada 31 Ogos 1957 penjajah British telah menyerahkan pentabiran Tanah Melayu kepada UMNO.

Read more ...

TV3 siar berita 'Murtad' palsu


Sebuah NGO membuat laporan polis terhadap TV3 kerana didakwa mereka-reka berita dalam laporan beritanya mengenai pusat tuisyen di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur, yang cuba memurtadkan umat Islam.

jalan klang lama tuition centre tv3 report 6Kumpulan itu, Jingga 13 dalam laporannya berkata ahli-ahli surau yang dikatakan berdemo itu pada siaran berita Buletin Utama 21 Ogos lalu sebenarnya tidak wujud.

jalan klang lama tuition centre tv3 report 3Klip berita itu memaparkan sekumpulan kira-kira 50 orang dari Surau Qariah Al-Musyrikin yang diketuai oleh Mustapha Kamal Mohd Yusof - dipercayai pemimpin Umno di cawangan Seputeh - berkumpul di hadapan pusat tuisyen berkenaan bagi membantah tindakan mengkristiankan umat Islam.

jalan klang lama tuition centre tv3 report 5"Laporan itu cuba menggambarkan bahawa terdapat usaha untuk menyebarkan agama Kristian melalui kelas-kelas tuisyen, sehingga menyebabkan ahli-ahli surau membantah," kata penyelaras Jingga 13, Fariz Musa.

Namun, menurut Fariz, semakan mereka mendapati surau berkenaan tidak wujud di kawasan itu.

"Siasatan Jingga 13 mendapati pusat tuisyen itu terletak di kawasan sekitar setinggan di kawasan JalanKlang Lama, dan hasil perbualan dengan penduduk tempatan di sana, kami mendapati bahawa tidak ada satu surau pun wujud di kawasan itu," kata Fariz, yang adalah anggota exco PKR.

"Pusat tuisyen ini terletak di kawasan setinggan yang didiami khususnya oleh masyarakat Cina dan India, bersama-sama dengan beberapa pendatang Indonesia.

"Ia cukup jelas bahawa qariah dan surau yang dilaporkan di TV3 itu tidak wujud," katanya.

pkr youth samy vellu police report 160607 fariz musaFariz (kiri) juga berkata bahawa nama surau yang dilaporkan itu sendiri cukup meragukan dan cuba mempersendakan Islam.

"Nama surau 'Al-Musyrikin' seperti yang dilaporkan kelihatan seperti seolah-olah direka.

"Mustahil bagi seseorang Islam akan menamakan rumah Allah dengan nama seperti 'al-Musyrikin' (kafir).

"Agak jelas bahawa TV3 mereka berita palsu itu dan pada masa yang sama mempersendakan tempat ibadat Islam dengan nama yang al-Musyrikin," kata Fariz.

Menurut beliau, penduduk di kawasan setinggan berkenaan memberitahunya bahawa pusat tuisyen itu telah bertahun-tahun wujud dengan tujuan memberi didikan agama Kristian kepada kanak-kanak yang hidup di kawasan sekitar yang beragama Kristian.

"Mereka terdiri daripada pelajar-pelajar Cina, India dan sebilangan kecil Kristian Indonesia.

"Tiada orang Islam yang menghadiri kelas agama Kristian di sana," kata Fariz.

jalan klang lama tuition centre tv3 report 4NGO berkenaan membuat laporan polis hari ini di ibu pejabat polis daerah Shah Alam terhadap stesen TV itu kerana niat jahat menyebarkan berita palsu, yang menurutnya bertujuan menyalakan api ketegangan agama dan kaum dan pada masa yang sama tmempersendakan Islam.

Sementara itu, tinjauan mendapati laporan berkenaan telah dikeluarkan dari laman web TV3.

MK

Read more ...

KES NAYA!!! Polis jadi mangsa pencacai UMNO


Oleh: Mat Kering Bakaq Bata

Kecoh seketika di majlis Sumbangan Aidil Fitri Untuk Anak2 Yatim dan Majlis Berbuka Puasa di Masjid Alor Mengkudu apabila seorang anggota polis mendakwa dia diarah menyiasat laporan yang dibuat oleh pihak tertentu kononnya majlis tersebut adalah ceramah politik yang diadakan di masjid.

'Tepuk dahi' pihak penganjur dengan pengakuan pihak polis itu, kerana majlis tersebut langsung tidak ada kena mengena dengan politik sebesar tungau pun. Ia adalah program anjuran bersama PKWR Dr. Ismail Salleh (ADUN Alor Mengkudu), KFA, Telekom (TM) dan KMC.

Antara yang turun bagi pihak KFA ialah Ketua Jurulatih Wan Jamak Wan Hasan, Radhi Md Din, Ahmad Sobri Ismail, ketua pasukan Kedah serta seluruh pemain Kedah. TM dan KMC pun menghantar orang-orangnya untuk menghulurkan bantuan.

Pihak polis jadi malu sendiri, akibat laporan salah oleh pecacai AMCO. Apa yang UMCO jadi meroyan sangat kalau Exco Kerajaan boleh berucap di perkarangan masjid, walhal tak sepatah pun sebut isu politik?

Depa yang dok ceramah kat premis kerajaan termasuk masjid, PAS tak kisah pun. Sekali Exco PAS bercakap di perkarangan masjid, puak UMCO dah naik sasau.Sedihnya aku melihat teruknya perangai UMCO, ketakutan sudah berada ditahap gaban.

Apa yang kerajaan negeri buat semuanya 'menakutkan' mereka. Dengar tapak kaki Exco PAS pun belaga kepala lutut. Kesian dekat pihak polis yang sentiasa teraniaya dek UMCO, depa guna polis dalam semua perkara.

Sabagla sat polis, tunggu tak berapa bulan lagi depa tunggin kat Pusat, barulah polis dibebaskan dari menjadi hamba abdi UMCO.

Kedah La

Read more ...