Sunday, January 30, 2011

Tulisan ayat al-Quran dan hadis dalam buku doa ghaib di Terengganu

Tulisan dalam buku doa ghaib

ALOR LIMBAT, 31 Jan. : Seorang wanita yang juga guru mengaji dari Kampung Belukar Sukai, Beladau Kepong terkejut apabila mendapati tulisan ayat al-Quran dan hadis di beberapa helaian buku doa haji dan umrah miliknya hilang.

Kejadian ini disedari ketika Aisyah Deraman, 59, membaca buku itu selepas sembahyang Isyak Isnin lalu dan dia mendapati tulisan di beberapa helaian buku lenyap walaupun sebelum ini tulisan tersebut ada dan boleh dibaca.

“Saya tidak pernah melihat helaian kosong sebelum ini. Jika ia hilang disebabkan tindak balas kimia, mengapa hanya lapan helai sahaja yang hilang dan tidak di muka surat lain,” katanya semalam.

Lebih mengejutkan, Aisyah berkata, apabila buku itu diserahkan kepada seorang peniaga, Malek Mustaffa, 43, pada Rabu minggu lalu untuk disimpan, Malek memberitahu bahawa tulisan pada empat lagi helaian dalam buku tersebut didapati hilang selepas itu.

Aisyah yang lebih mesra dikenal sebagai Kak Mah oleh penduduk setempat berkata, dia membeli buku tersebut 10 tahun lalu dan membacanya sebanyak tiga atau empat kali dalam tempoh seminggu.

Menurutnya, buku itu disimpan dengan baik dan tidak pernah terkena air atau bahan kimia.

“Kehilangan ayat dalam buku doa itu disifatkan pelik walaupun sebelum ini saya pernah mendengar dan membaca di akhbar mengenai ayat suci pada helaian al-Quran hilang,” katanya.

Sementara itu, Sinar Harian menemui Malek untuk melihat lebih dekat naskhah buku himpunan doa tersebut dan mendapati tiada kesan ia sengaja dipadamkan atau kemungkinan helaiannya sengaja ditukarkan.

Malek ketika ditemui Sinar Harian di Masjid Pengadang Baru di sini, turut menyifatkan ia sesuatu yang luar biasa dan kehilangan tulisan di helaian buku itu pula baginya mungkin sebagai satu peringatan kepada umat Islam.

“Walau apa pun yang berlaku hanya Allah SWT sahaja yang tahu dan Dia maha berkuasa ke atas segala sesuatu dan ini mungkin peringatan kepada kita sebagai umat Islam,” katanya.Mungkin sebab tindakbalas kimia: Imam Besar

Kejadian tulisan di beberapa helaian buku Himpunan Doa, Haji dan Umrah milik seorang guru mengaji di Kampung Belukar Sukai, Beladau Kepong, Marang hilang secara tiba-tiba mungkin disebabkan oleh faktor kimia.

Imam Besar Terengganu, Aizi Saidi Abd Aziz berkata, perkara tersebut boleh berlaku sekiranya dakwat yang digunakan untuk mencetak buku terbabit kurang berkualiti sekali gus menyebabkan ia tidak mampu bertahan lama.

Menurutnya, ia bukanlah satu perkara pelik atau aneh kerana kejadian helaian buku menjadi kosong kerana tulisan hilang secara tiba-tiba pernah berlaku sebelum ini dan ia dipercayai berpunca daripada tindak balas kimia.

Bagaimanapun Aizi Saidi berkata, walau apa juga puncanya, orang ramai khususnya yang beragama Islam perlu mengambil iktibar dan pengajaran daripada kejadian itu kerana ia pernah dinyatakan dalam al-Quran.

“Dalam agama, kita perlu ambil iktibar daripada setiap apa yang berlaku dan ia mungkin ada kaitan dengan amalan kita selain keadaan ajaran Islam sekarang yang nampaknya kurang dipraktikkan,” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi di Kuala Terengganu, semalam.Umat Islam perlu ambil iktibar: Mustaffa Kamal

Pengerusi Ikatan Pendidikan Tauhid Tasawuf (Iptaf), Mustaffa Kamal Hamzah menganggap kejadian tulisan di beberapa helaian buku doa hilang sebagai peringa-tan daripada Allah SWT.

Sehubungan itu, beliau meminta umat Islam mengambil iktibar daripada kejadian yang berlaku kepada buku doa tersebut yang dimiliki seorang guru mengaji wanita dari Kampung Belukar Sukai, Beladau Kepong itu.

Menurutnya, insiden itu boleh dikatakan sesuatu yang agak pelik kerana tulisan hilang secara tiba-tiba dan ketika zaman kanak-kanak beliau pernah mendengar kejadian sama berlaku kepada al-Quran.

Mustaffa Kamal berkata, Allah boleh menunjukkan kekuasaannya sebagai pencipta alam ini kepada manusia dengan pelbagai cara dan kes tersebut mungkin salah satu daripadanya.

“Jadi, kita kena ambil berat terhadap perkara ini dengan sentiasa membaca al-Quran, jangan leka hingga melupakan al-Quran.

“Ini penting kerana satu hadis ada menyebut bahawa kita perlu sentiasa membaca al-Quran sebelum al-Quran diangkat oleh Allah” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi, di Kuala Terengganu, semalam.SH

Read more ...

Turun Mubarak bergema di Kuala Lumpur

NGO, pembangkang serbu kedutaan Mesir di KL

Sekumpulan NGO dan parti pembangkang pagi ini mengadakan bantahan di kedutaan Mesir di Kuala Lumpur bagi menunjukkan kebersamaan mereka dengan perjuangan rakyat negara itu dalam menuntut regim Mubarak turun dari tampuk kuasa.

Berarak sedikit daripada kawasan letak kereta tidak jauh dari situ, mereka melaungkan slogan 'Down Mubarak' (Turun Mubarak) sambil membawa poster pemimpun Mesir dengan lambang Zionis di dahi.

NONEKumpulan daripada 71 NGO itu kini sedang berunding dengan kira-kira 50 anggota polis - yang menutup pintu masuk ke kedutaan - untuk menghantar memorandum kepada wakil kerajaan Mesir.

Setakat ini, dalam bantahan besar-besaran penduduk Mesir, ribuan membanjiri Dataran Tahrir di Kaherah bagi menuntut penamatan 30 tahun pemerintahan Hosni Mubarak.

Aljazeera hari ini melaporkan, pemimpin pembangkang Mohamed ElBaradei yang menyertai kumpulan penunjuk perasaan itu memberitahu orang ramai pada Ahad malam bahawa "kita sudah bermula dan tidak boleh berpatah balik".

Sejak Selasa lepas beberapa siri demonstrasi dilaporkan berlaku di bandar-bandar besar Mesir termasuk Kaherah, Dumyat, Suez, Tanta, Iskandariah dan Mansura bagi mendesak pengunduran Mubarak.

Kebangkitan rakyat Mesir itu kini menarik perhatian seluruh dunia kerana dijangka memberi kesan besar kepada politik dunia Arab.Malaysiakini

Read more ...

Umno Terengganu tetap bergolak walaupun buat perlantikan baru

Pelantikan baru tidak kukuhkan UMNOhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhN-BplTD689hRow3cSFWlcHaiGi-6r7g-IiUgeQTXLBk241QNlfe0isZqD-94vR_XwMYkN0JLugLR4Jib7OcbDoabsZDhC3lJsPCknyYStGcZEXMgA4vmvBfrhYBjE9fOAEJosrRtL4NXZ/s400/mnor+hamzah.jpgKUALA TERENGGANU, 31 Jan. : Pas tidak melihat pelantikan baru beberapa jawatan penting dalam Badan Perhubungan UMNO Terengganu akan memperkukuhkan kembali parti itu yang sebelum ini mengalami pergolakan dalaman.

Ketua Pemuda Pas Terengganu, Mohd Nor Hamzah berkata, pemilihan Ahmad Razif Abdul Rahman, Datuk Rosli Mat Hassan, Datuk Za’abar Mohd Adib dan Datuk Tengku Putera Tengku Awang tidak membawa perubahan.

Sebaliknya kata Mohd Nor, rombakan kecil itu akan menyebabkan luka dan pergolakan dalaman UMNO Terengganu lebih parah berikutan berlakunya politik cantas dalam memilih individu mengisi beberapa jawatan penting parti.

“Rombakan ini menggambarkan politik cantas dalam UMNO apabila menghilangnya muka orang yang mempunyai hubungan baik dengan bekas Menteri Besar dulu,” katanya kepada Sinar Ha-rian, di sini semalam.

Beliau berkata demi-kian mengulas pe-ngumuman pelantikan baru melibatkan beberapa jawatan penting dalam parti di peringkat negeri oleh Pengerusi Badan Perhubu-ngan UMNO Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said.

Pelantikan tersebut melibatkan jawatan Bendahari disandang Za’abar (sebelumnya Datuk Abdul Rahin Mohd Said) dan Ketua Penerangan dipegang oleh Ahmad Razif (sebelum ini Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek).

Jawatan Setiausaha masih kekal disandang oleh Tengku Putera yang juga Ketua UMNO Bahagian Hulu Terengganu manakala Ketua UMNO Bahagian Dungun, Rosli pula dipilih mengisi jawatan baru iaitu pengarah strategi.

Mohd Nor yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Payong mendakwa, beliau percaya pengisian jawatan itu bukan dibuat berdasarkan kebolehan individu sebaliknya kepentingan kroni semata-mata.

Sehubungan itu katanya, UMNO Terengganu tidak akan pulih daripada masalah yang mereka hadapi dan rombakan kecil itu langsung tidak membimbangkan Pas dalam usaha membentuk kerajaan di negeri ini pada pili-han raya akan datang.

“Sebaliknya ia memberi kelebihan dan lebih mudah untuk kita tawan semula Terengganu, peluang Pas di sini nampaknya sangat cerah, untuk kembali memerintah” katanya.SH

Read more ...

Analisa terkini pasca PRK DUN Tenang
LABIS 31 Jan. : Pilihan Raya Kecil (PRK) N 5 Tenang berakhir semalam dengan keputusan rasmi, calon Barisan Nasional (BN) Azahar Ibrahim memperoleh 3,707 majoriti undi menumpaskan calon PAS-Pakatan Rakyat, Nomala Sudirman.

Bagaimanapun terdapat sedikit kekeliruan berkaitan jumlah yang keluar mengundi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum ini mengumumkan 71.8 peratus atau lebih 10,592 pengundi keluar mengundi sebelum membetulkannya kira-kira jam 10 malam tadi.

Peratusan keluar mengundi rasmi pilihanraya kali ini mengikut SPR ialah 66.7 peratus atau kira-kira 9,736 pengundi mencatatkan penurunan berbanding tahun 2008 iaitu sebanyak 73 peratus jumlah keluar mengundi.

Ini berikutan cuaca hujan lebat sepanjang proses mengundi termasuk beberapa kawasan di daerah Labis dinaiki air.

3,247 mangsa terpaksa dipindahkan ke 29 buah pusat pemindahan JKM di Labis dan Segamat.

Rata-rata masyarakat Tionghua masih yakin dengan Pakatan Rakyat apabila 64 peratus mengundi Normala namun dengan cuaca yang tidak menentu menyebabkan hanya 54 peratus golongan Cina keluar mengundi, jatuh 18 peratus dari 2008.

Hanya UPU Bandar Labis Tengah mencatatkan kutipan undi tertinggi dengan jumlah 801 undi berpihak kepada PAS yang rata-rata pengundi adalah masyarakat Tionghua.

Turut serta pertarungan sengit antara PAS dan BN di sekitar pekan Labis yang hanya mencatatkan perbezaan sebanyak 50 undi yang juga pengundi Cina.

Strategi PAS merangkul seberapa banyak undi masyarakat Cina ternyata berhasil namun ini tidak mampu menandingi undi yang diperoleh BN di tiga kawasan tanah rancangan Felda DUN itu.

Peratusan undi kaum Melayu yang diterima BN ialah 83.3 peratus, meningkat 4 peratus berbanding 2008.

Sementara itu, 81 peratus pengundi membuang undi, meningkat 2 peratus berbanding 2008.

Ini disimpulkan masih terdapat ruang yang mampu diperbaiki untuk mendekati masyarakat Felda terutama menerusi peranan Kumpulan Anak Peneroka Felda (ANAK) yang diketua Mazlan Aliman.

Penguasaan Umno-BN di kawasan Felda menjadikan majoriti pengundi Melayu yang kononnya masih percaya akan relevannya prinsip dan dasar yang disampaikan parti itu -dengan harapan martabat mereka dijulang walaupun sekian lama diperjuangkan.

Sementara itu, undian kaum India membimbangkan apabila hanya 39 peratus turun mengundi, kurang 23 peratus dari 2008.

Sokongan kepada BN pula menokok kepada 80 peratus, lebih 30 peratus dari yang diperoleh sebelum ini.

Provokasi yang dilontarkan kepada calon PAS, Normala Sudirman sepanjang kempen pilihanraya kecil DUN Tenang mampu ditangkis walaupun menyentuh isu keperibadian beliau.

Ketika air mula naik membanjiri Pekan dan Bandar Labis, DAP mempertikai diskriminasi bantuan SPR, dan jabatan kerajaan lain untuk membantu pengundi di kawasan itu yang majoritinya berketurunan Cina ke pusat pengundian.

Menurut Pengerusi DAP Johor, Dr Boo Chen Hau kepada TV Selangor, hal ini adalah tidak adil kerana bantuan sepatutnya diberikan kepada semua golongan pengundi.

Ini menyumbang kepada peratusan keluar mengundi yang menurun.

Malah, hanya masyarakat Melayu di kampung dan Felda sahaja yang mencatat penambahan bilangan peratusan pengundi mengikut kaum sebanyak 2 peratus manakala kaum Cina dan India merosot teruk sehingga 23 peratus.

Sepanjang berlangsungnya pengundian aduan turut mengaitkan isu membeli undi oleh BN di kawasan Tenang Station di kalangan kaum cina.

Malah sehelai cek Public Bank Segamat bernilai RM 3 ribu milik 'MCA Cawangan Tenang' ditemui tanpa nama pembayar dipercayai untuk membeli Undi Kaum Cina.

Laporan Polis telahpun dibuat namun sehingga kini tiada sebarang kenyataan dikeluarkan dari pihak Polis, MCA ataupun SPR berkaitan perkara ini.

Jumlah undi ini nyata berkurangan berbanding Pilihan Raya Umum lalu apabila calon PAS Saim Siram meraih 3,875 undi dikalahkan calon Umno Datuk Sulaiman Taha dengan majoriti 2,492 undi.

Perbezaan undi majoriti menyatakan sokongan kaum Melayu dan India semakin menurun terhadap PAS justeru memberi kata putus bahawa parti itu perlu mempertingkat usaha mendekati masyarat kedua-dua kaum itu.

Antara isu yang dikenalpasti perlu diatasi ialah kekurangan keyakinan bahawa PAS dapat menggantikan Umno dalam meyakinkan masyarakat desa dan Felda serta sentimen berkenaan penerimaan masyarakat India kepada Pakatan Rakyat khususnya PKR dan DAP dalam pelbagai isu seperti kes novel 'Interlok', pergolakan dalaman PKR dan lain-lain.

Malah, dapat dibaca di sini bahawa masyarakat India mungkin kurang berminat untuk mengundi kerana merasakan tiada faedah atau pembelaan ke atas mereka dari BN mahupun PR.

Walaupun menang, calon BN, Azahar Ibrahim masih tidak boleh menarik nafas lega kerana beliau perlu menangani masalah banjir yang berlaku pada ketika ini.

Malah, beliau terpaksa juga memikirkan tuntutan saman mahkamah oleh Norhana Mohd Ali berjumlah RM1.5 juta Februari nanti terhadap beliau.

Apapun, kini, Barisan Nasional perlu lebih giat mengubah polisi dan corak pentadbiran mereka kerana sudah pasti Pakatan Rakyat akan kembali mencaturkan strategi dan kempen serta sudah pasti bersedia untuk membalas dendam dalam PRK Merlimau 6 Mac ini.

Bagaimanapun, kredit kepada Pakatan Rakyat kerana pemimpin dan akar-umbi PAS, PKR dan DAP bekerja keras dan komited berkempen dengan kesatuan kukuh seolah-olah calon di Tenang adalah dari parti yang sama.

Berbeza dengan BN yang memberi mesej berbeza terhadap kelompok berlainan seolah masih menitik berat dasar pecah dan perintah warisan penjajah British satu ketika dulu.

Pengundi DUN Tenang adalah seramai 14,753 orang, dengan nisbah populasi mengikut kaum seperti berikut, 7,014 orang Melayu (47.54%), 5,766 orang Cina (39.08%) dan 1,780 orang India (12.07%); selain 171 orang kaum asli (1.16%), 6 orang bumiputera Sabah (0.04%) dan 5 orang bumiputera Sarawak (0.03% ).

Read more ...

Umno bertambah megah menindas rakyat setelah menang di Tenang

Pemimpin Umno-BN Bersikap Hipokrit


KUALA LUMPUR 31 Jan. : Pilihan raya kecil DUN Tenang memperkukuhkan lagi anggapan bahawa sememangnya pemimpin Umno-Barisan Nasional bersikap hipokrit, kata Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad.

"Bercakap dengan orang bukan Islam mereka memberi tahu PAS hendak tegakkan negara Islam, berhadapan dengan orang Islam mengatakan PAS sudah buang negara Islam kerana takut kepada DAP," katanya dalam satu kenyataan medianya.

Parti Islam Semalaysia (PAS), katanya, mengucap tahniah kepada pengundi dan semua petugas pilihanraya kecil Tenang dari kalangan PAS dan Pakatan Rakyat yang bertungkus lumus untuk membantu calon Pas Normala Sudirman.

Semua penyokong Pakatan Rakyat bertungkus lumus seolah-olah mereka yang bertanding. Pertolongan yang datang dengan ikhlas tanpa bantuan dan upah, malahan ada di kalangan mereka yang mengeluarkan wang poket sendiri untuk melancarkan jentera pilihanraya, katanya.

"PAS mengucap tahniah dan penghargaan kepada Cikgu Normala Sudirman yang mewaqafkan diri untuk bertanding dalam pilihanraya kecil 31 Jan 2011 untuk mewakili PAS dan Pakatan Rakyat. Penghargaan khusus kepada Cikgu Maaruf yang memberi dorongan dan perangsang kepada Cikgu Normala sepanjang tempoh berkempen," kata Idris.

Tambahnya, isu untuk menjauhkan orang bukan Islam dengan PAS masih gagal walaupun isu salam dan negara Islam. PAS juga berpandangan kempen BN hendak memburukkan perjuangan PAS di hadapan orang bukan Islam gagal.

"Pemimpin Umno yang hipokrit dan lidah bercabang, bercakap dengan orang bukan Islam mereka memberi tahu PAS hendak tegakkan negara Islam, berhadapan dengan orang Islam mereka mengatakan PAS sudah buang negara Islam kerana takut kepada DAP," katanya.

Read more ...

BN menang tetapi tidak bermaruah

Bantu Melayu, biarkan Cina dan India?

LABIS, 31 Jan: Penyumbang utama kejayaan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya kecil Tenang adalah kerana kejayaannya membawa keluar seramai mungkin para penyokong utamanya di Felda dan kampung Melayu walaupun kawasan mereka dilanda banjir.

Pada jam 11 pagi ketika para pelancong politik, petugas dan pengundi bersesak di jalan menuju ke kampung dan Felda Tenang kerana banjir, siren petugas kecemasan kerajaan bingit meminta laluan diberikan kepada mereka untuk membawa bot ke sana.

Antaranya bot polis, tentera, Pertahanan Awan dan juga Bomba dan Penyelamat bergegas di bawa ke sana.

Namun usaha ini tidak berlaku di kawasan pengundi Cina. Ini menyebabkan, kenaikan mendadak peratus mengundi di kawasan Felda dan kawasan tradisional Melayu berbanding kawasan Cina.

Hasilnya, BN berjaya menaikkan peratusan pengundi Melayu mereka kepada 83.3 peratus iaitu kenaikan 4 peratus berbanding pilihan raya umum 2008 lalu.

Ia berlaku apabila jumlah pengundi Melayu dinaikkan kepada 81 peratus iaitu kenaikan 2 peratus berbanding sebelum ini sedangkan jumlah pengundi Cina jatuh 18 peratus manakala India jatuh 23 peratus.

Kawasan undi Kampung Redong sahaja berjaya dinaikkan 11 peratus kepada 80 peratus berbanding sebelum ini hanya 69 peratus.

Felda Chemplak naik 6 peratus kepada 88 peratus manakala di Felda Tenang naik 6 peratus kepada 86 peratus.

Peratusan ini adalah berdasarkan analisa peratusan keluar mengundi yang dibuat oleh Tony Pua, anggota Parlimen Petaling Jaya Selatan.

Undi Cina dan India

Kerana sikap pilih kasih dan bias fokus alat kerajaan untuk kepentingan BN ini, peratusan pengundian di kawasan Cina jatuh teruk. Ia ditambah pula dengan suasana sambutan Tahun Baru Cina yang hampir tiba. Mereka bimbang untuk meredah banjir dan hujan kerana takut demam atau cedera menjelang sambutan itu.

Hasilnya, peratusan keluar mengundi Cina jatuh 18 peratus iaitu kepada 54 peratus sahaja. Namun begitu, peratus undi untuk PAS kekal iaitu 64 peratus.

Peratusan keluar mengundi untuk Labis hanya 50 peratus, Labis Tengah 72 peratus, Labis Timur 67 peratus manakala Tenang Station hanya 51 peratus.

Kawasan yang paling teruk terjejas akibat diskriminasi ini adalah pengundi India apabila hanya 39 peratus sahaja pengundi mereka turun iaitu turun sebanyak 23 peratus.

Pada jam 3 petang semalam, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar meminta SPR menangguhkan pilihan raya ini kerana ramai yang tidak boleh kelauar akibat banjir ini.

"Saya minta SPR menangguhkan proses pengundian hari ini kerana hujan lebat dan banjir.

"Pengundi kini sudah terputus hubungan kerana jalan sudah ditutup dan ada dikalangan mereka takut meninggalkan rumah untuk keluar mengundi ekoran banjir di kawasan mereka," katanya.

Namun begitu, selepas pengumuman dibuat, seorang lagi naib presidennya yang juga pengarah pilihan raya ini, Salahuddin Ayub berkata mereka akan menerima keputusannya buat masa ini.

Bagaimanapun, beliau mengakui bahawa sokongan kepada PAS dan Pakatan Rakyat terjejas teruk oleh banjir yang melanda beberapa pusat pengundian di Tenang hari ini.

Kataya, banjir telah menjejaskan peluang parti itu kerana ia melanda banyak kawasan di bandar itu seperti Ladang Labis Utara, Bandar Labis Tengah, Bandar Labis Timor.

Kejayaan PAS

Namun begitu, dengan kekalahan ini PAS masih berbangga dengan beberapa perkara termasuk menyelesaikan persepsi yang cuba dibina oleh Umno selama ini kononnya PAS berkawan dengan DAP yang anti Islam.

Pilihanraya ini membuktikan, MCA sebenarnya yang anti Islam bahkan tidak cuba langsung mendekati dan memahami Islam.

"What is so great about knowing Muslim values?" (Apa baiknya untuk (saya) mengetahui tatasusila orang Islam?)" kata Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek.

Sebelum itu, beliau menghina calon PAS, Normala Sudirman yang enggan bersalam dengan bukan muhrimnya dan juga memakai sarung tangan untuk membolehkan beliau bersalama dengan mereka.

Ekoran itu pelbagai pihak telah mempertikaikan Soi Lek sehingga Mufti Perak sendiri meminta beliau memohon maaf kepada orang Islam kerana penghinaannya itu.

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man pula menyeru seluruh jentera parti PAS untuk menghilangkan tanggapan bahawa kawasan Felda dan kampung tradisional merupakan kubu Barisan Nasional.

“Untuk menganggap Felda kubu BN saya kira agak ekstrem kerana PAS pernah menang di kawasan Felda bahkan pada tahun 1999, bilamana PAS menang di kawasan majoriti melayu, ianya termasuk kawasan Felda,” kata Tuan Ibrahim yang diminta mengulas kegagalan PAS menembusi kawasan Felda di pilihanraya kecil Tenang.

Calon PAS, Normala Sudirman tewas kepada calon Barisan Nasional, Mohd Azahar Ibrahim dengan majoriti 3,707 undi. Normala memperolehi 2,992 undi manakalah Azahar memperolehi 6,699 undi dengan peratusan keluar mengundi hanya 66.7 peratus.


Jentera Pakatan Rakyat berjaya mengekang majoriti BN naik kepada melebihi 5000 undi sebagaimana yang disasarkan BN.

Read more ...

Gobala keluar, PR Kedah bertambah kukuh

MB Kedah : PR Tetap Kukuh


ALOR SETAR 31 Jan.: Tindakan anggota Parlimen Padang Serai N.Gobalakrishnan keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) sedikitpun tidak menjejaskan kekuatan Pakatan Rakyat di Kedah, kata Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Beliau berkata tindakan itu telah lama dijangka kerana Gobalakrishnan mungkin mempunyai kepentingannya sendiri kerana terlibat dalam banyak kesalahan di sisi undang-undang sebelum ini.

"Jadi, sebagai wakil rakyat, kalau dia buat sesuatu (keluar parti) mungkin orang akan hukum dia esok," katanya kepada pemberita pada jamuan sempena sambutan Tahun Baru Cina di Dewan Seri Mentaloon semalam.

Azizan diminta mengulas tindakan Gobalakrishnan yang meletakkan semua jawatan dalam parti dan keluar PKR serta memilih menjadi wakil rakyat Bebas kerana tidak puas hati dengan kepimpinan parti itu kelmarin.

"Kita tidak goyah...malah kita jadi lebih kuat...mereka serang kita melalui televisyen pun kita tak terjejas," katanya mengenai dakwaan Pakatan Rakyat semakin goyah.

Read more ...

Amaran kepada pemerintah zalim termasuk di Malaysia

Amaran kepada diktator Arab

tentera support awam
KAHERAH, 30 Jan. : Kesabaran manusia ada batasnya. Dan kini, penduduk Arab hilang sabar selepas puluhan tahun dihimpit masalah kemiskinan dan terpaksa membisu apabila melihat pemimpin mereka merompak harta negara melalui rasuah yang berleluasa.

Konflik di Mesir menjadi amaran terbaru kepada pemimpin diktator di seluruh dunia Arab dan Afrika Utara yang pastinya kini semakin tidak senang duduk selepas puluhan tahun menindas rakyat demi kepentingan diri.

Ini kerana haruman revolusi tidak hanya dapat dihidu di Mesir dan Tunisia, tetapi juga di seluruh rantau itu.

Menyaksikan keberanian saudara mereka, penduduk Algeria, Yaman, dan Jordan, turut melancarkan protes menentang pemerintahan kuku besi di negara masing-masing.

Rata-rata mereka tidak berpuas hati dengan kadar kemiskinan dan pengangguran tinggi disebabkan dasar ekonomi tidak cekap dan rasuah kronik, selain menuntut hak kebebasan sebagai orang awam.

Tidak hairan jika ramai penduduk dunia Arab berharap kebangkitan yang mula tercetus di Tunisia dan kini sedang berlangsung di Mesir terus merebak ke negara Arab lain sebagai menandakan permulaan pemerintahan era baru.

Jika dibandingkan, taraf hidup di Tunisia lebih baik berbanding negara Arab lain tetapi rakyat tetap mahukan perubahan kerana tidak sanggup lagi melihat keluarga Presiden Zine El Abidine Ben Ali bermaharajalela selama 23 tahun.

Tentunya kerajaan negara Arab lain di mana kemiskinan, pengangguran dan cengkaman pemerintah membuakkan lagi kebencian penduduk kepada kerajaan menyebabkan rakyat menjadi seperti bom jangka yang hanya menunggu masa untuk meletup.

Kebangkitan ini memang patut menyebabkan pemimpin Timur Tengah lain panik kerana ia adalah sesuatu yang tidak pernah berlaku dan dilihat sebagai terlalu memalukan bagi seorang pemimpin Arab.

Siapa sangka Mubarak yang dilihat berhati besi dan angkuh selama ini lekas membubarkan Kabinet dan melantik ketua agensi perisikan Mesir, Omar Suleiman sebagai Naib Presiden pertama negara itu dalam tempoh 30 tahun, membuktikan beliau mula gentar terhadap kebangkitan rakyat yang ditindasnya selama ini.

Mubarak kini berada dalam keadaan paling lemah dan hakikat itu disedari rakyat, dan tiada apa yang dapat menghalang mereka daripada terus berdemonstrasi sehingga pemimpin itu tersungkur.

Dinding yang melindungi pemerintah diktator selama ini telah runtuh. Perasaan takut kepada pemimpin diktator sudah tidak wujud lagi di dunia Arab.

Revolusi ini bukan sahaja bakal memberi sinar baru dalam kehidupan rakyat di rantau itu tetapi lebih penting ia patut menjadi pengajaran kepada pemimpin dunia lain supaya tidak lupa daratan apabila diberikan amanah oleh rakyat sendiri.

Dan pemerintah Arab yang disokong kuat Amerika Syarikat (AS) patut sedar, apabila rakyat bangkit menentang, sahabat baik mereka sendiri pun tidak akan memberi sokongan, seperti yang berlaku di Mesir apabila Presiden AS, Barack Obama turut mengkritik Mubarak untuk menyelamatkan popularitinya di mata dunia.SH

Read more ...

Terus berusaha tembusi felda dan kampung tradisi

Jangan anggap Felda, kampung tradisi kubu BN

http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/hs443.snc4/50257_16324287933_4386583_n.jpgTEMERLOH, 31 Jan: Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menyeru seluruh jentera parti PAS untuk menghilangkan tanggapan bahawa kawasan Felda dan kampung tradisional merupakan kubu Barisan Nasional.

“Untuk menganggap Felda kubu BN saya kira agak ekstrem kerana PAS pernah menang di kawasan Felda bahkan pada tahun 1999, bila mana PAS menang di kawasan majoriti melayu, ianya termasuk kawasan Felda,” katanya yang diminta mengulas kegagalan PAS menembusi kawasan Felda di pilihan raya kecil Dun Tenang.

Di Tenang, calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat, Normala Sudirman tewas kepada calon Barisan Nasional, Mohd Azahar Ibrahim dengan majoriti 3,707 undi. Normala memperolehi 2,992 undi manakalah Azahar memperolehi 6,699 undi.

Apa yang penting, kata Tuan Ibrahim ialah ahli-ahli PAS mesti berperanan dan bergerak secara aktif dalam seluruh aktiviti masyarakat di dalam Felda di samping mempertingkatkan kekuatan cawangan-cawangan PAS di Felda.

“Bahkan keahlian baru di kalangan anak-anak ahli PAS mesti diusahakan. Sikap dan anggapan anak ahli akan kekal bersama PAS mesti dihapuskan, kerana sokongan tanpa menjadi ahli menyebabkan mereka tidak merasai wajibnya memperjuangkan Islam,” ujarnya yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

Tuan Ibrahim juga mengesyorkan bahawa aktiviti pengajian agama di masjid dan markaz di sekitar kawasan Felda perlu digerakkan agar semangat yang ada selari dengan ilmu pengetahuan.

“Kita tidak mahu ahli PAS yang emosi tanpa kawalan ilmu, kerana itu program asas bagi parti seperti usrah, tamrin, muqayyam, dan rehlah mesti dihidupkan kembali,” ujarnya lagi.

Sementara itu, Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hasan Tantawi dalam satu kenyataan di Twitter berkata bahawa PAS akan meneruskan perjuangan bersama Pakatan Rakyat di Johor biarpun kalah di Tenang.

“Pakatan Rakyat akan memperbaiki kelemahan, memperbetulkan kesilapan dan mempertingkatkan gerak kerja untuk bangkit menghadapi pilihanraya umum kelak,” ujarnya.

Read more ...

PAS tetap bersemangat walaupun kalah

Jangan patah semangat kerana sudah dijangka

http://abushahid.files.wordpress.com/2011/01/cikgu-mala.jpg?w=400&h=266TEMERLOH, 31 Jan: Kekalahan PAS pada pilihan raya kecil Dun Tenang tidak seharusnya melemahkan semangat petugas-petugas Pakatan Rakyat kerana ia berlaku sebagaimana yang telah dijangka.

Demikian kata Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam satu kenyataannya ke Harakahdaily lewat petang semalam dalam mengulas keputusan muktahir PRK Dun Tenang.

Calon BN pada PRK Tenang, Mohd Azahar Ibrahim mendapat 6,699 undi menewaskan calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat, Normala Sudirman atau Cikgu Mala yang memperolehi 2,992 undi dengan majoriti 3,707 undi.

Meskipun berjaya mempertahankan kerusi Dun Tenang, namun BN gagal mencapai majoriti sasaran iaitu 5,000 undi sebagaimana yang pernah dihasratkan oleh Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Namun apa yang perlu diambil perhatian ialah perlunya diperkukuhkan kekuatan parti di semua lokaliti. PAS dan seluruh parti komponen seharusnya mempunyai kekuatan asas yang kukuh di setiap peti undi.

“Kegagalan kita membina kekuatan asas akan menyukarkan kita menghadapi sebarang bentuk pilihanraya. Di Dun Tenang, kita harus akui kelemahan PAS sama ada di peringkat cawangan atau keahlian,” nasihat Tuan Ibrahim.

Namun, katanya, kemenangan BN yang hanya beberapa bulan ini sebelum pilihanraya umum ke 13 akan juga menjadi kayu ukuran bagi pengundi di Tenang sejauh manakah calon yang menang akan turun membantu.

“Nasib malang bagi calon menang kerana ia akan terus diuji oleh para pengundi yang kini berhadapan dengan banjir di Labis dan Tenang. Kalau sewaktu kempen, calon turun setiap rumah, dokong orang yang nak pindah, sekarang rakyat boleh tengoklah 'wajah' sebenar calon BN tu,” kata Tuan Ibrahim.

Kepada Cikgu Mala, Tuan Ibrahim menyeru beliau untuk meneruskan usaha dan perjuangan, kerana rakyat juga akan menilai dan membandingkan sejauh mana beliau akan terus membantu masyarakat, sama ada sewaktu kita menang atau sebaliknya.

“PRU akan menanti anda, dan yakin Islam akan pasti menang,” tambahnya yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

Sementara itu, Cikgu Mala mengucapkan terima kasih kepada kepada semua petugas-petugas, Adun-adun, Ahli Parlimen Pakatan Rakyat dan penyokong yang membantunya dalam kempen pilihanraya kecil di Tenang.

“Jangan kita berputus asa dalam berusaha sebelum kita mendapat kejayaan dan jika kita berjaya jangan dilupa pengorbanan mereka di belakang yang banyak memberikan sokongan tidak kira waktu, hari dan perjalanan hidup ini.

Kejayaan bukan milik individu sebaliknya milik jamaah yang mantap. Teruskan berjuang untuk Pilihan Raya Kecil di DUN Merlimau N.27 yang bakal berlangsung tidak lama lagi,” kata beliau.

Dalam menyuntik semangat kepada Cikgu Mala, Adun Teja, Chang Lih Kang berkata meskipun kalah tetapi beliau sudah berjaya menawan hati ramai rakyat Malaysia.

“Dalam pilihanraya yang akan datang, Tenang akan kita tawan, seperti di Ijok dulu!” kata Chang.

Read more ...

Mesyuarat akan tentukan parti wakili PR di Merlimau

Perbincangan Kolektif Tentukan Calon Merlimau


SHAH ALAM 30 Jan: Pakatan Rakyat akan mengadakan perbincangan sama ada meletakkan calon PAS atau Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau 6 Mac ini.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata perbincangan di peringkat pusat mengenai calon dari parti mana akan diketengahkan pada pilihan raya kecil itu akan diadakan dalam waktu terdekat.

Abdul Hadi yang ditemui pemberita selepas menyampaikan ceramah di Wacana Memperkasa Fikrah Rakyat berkata demikian ketika ditanya mengenai minat PKR untuk meletakkan calonnya bertanding di kawasan itu yang sebelum ini diwakili calon PAS.

"Insya Allah akan adakan perbincangan dengan Pakatan Rakyat.

"Kita bincang di peringkat Pakatan Rakyat kerana kita bergerak secara kolektif dan bukan bersendiri," jelas Hadi kepada pemberita.

Kerusi DUN Merlimau kosong berikutan kematian penyandangnya Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan, 54, pada Khamis lepas akibat serangan jantung.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 26 Februari sebagai tarikh penamaan calon dan sekiranya ada pertandingan, pengundian pada 6 Mac.

Pada pilihan raya umum 2008, Mohamad Hidhir menewaskan calon PAS, Jasme Tompang dengan majoriti 2,154 undi.

Read more ...

Keputusan Rasmi Tenang : BN gagal capai target
LABIS 30 Jan.: BN mengekalkan kerusi DUN Tenang dengan majoriti 3,707, sekaligus tidak berjaya mencapai target yang disasarkan.

Azhar Ibrahim memperoleh 6,699 undi mengalahkan calon PAS, Normala Sudirman yang mendapat 2,992 undi.

Sementara itu undi pos juga memihak kepada BN dengan majoriti 112 undi dan 1 undi rosak.

Sebanyak 71.8 peratus atau 10,579 orang daripada sejumlah 14,753 pengundi berdaftar bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Tenang keluar mengundi sehingga proses pengundian ditutup pada pukul 5 petang tadi.

Difahamkan, jumlah peratusan ini lebih rendah daripada pilihan raya umum 2008 iaitu 73.52 peratus.

Ia mungkin didorong oleh faktor banjir yang melanda beberapa kawasan di sekitar Labis.

Beberapa jalan yang menghubungkan pusat pengundian tidak dapat dilalui kerana ditenggelami air.

Pada pilihan raya umum 2008, calon BN menewaskan PAS dengan kelebihan 2,492 undi.

Sementara itu, wakil-wakil rakyat Pakatan Rakyat melalui Twitter masing-masing memberikan respon terhadap kemenangan BN di kuat parti itu.

" Walaupun membelanjakan berjuta-juta duit rakyat tetapi tidak mencapai majoriti yang mereka inginkan! PRU mereka tidak boleh buat macam sekarang, PRU target
kita," tulis Khalid Samad di laman Twitternya.

Manakala ADUN Bukit Lanjan, Elizaberth Wong pula berkata, peratusan undi pengundi Cina semakin meningkat kepada Pakatan Rakyat.

" Kalah di Felda tetapi peratusan meningkat di kawasan majoriti Cina sehingga 70 peratus. Harus meningkatkan strategi di kawasan yang kalah," tulis Eli.

Pilihan raya kecil DUN Tenang diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Sulaiman Taha, 59, pada 17 Disember tahun lalu akibat jangkitan kuman dalam darah dan kencing manis.

Read more ...

PRK Pelabuhan Klang kemungkinan besar berlaku

“Mungkin ada PRK”

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjE72Y5YZ8Eyv01D48FkTyfa6WfuJYeyMWnG8grug1EtebAkdcZAlBPUUto3Bg6bVFGNi9L8ghcLJiA_QDTTwn4Pe5t_JCg0RwkpOgjpW_hNi3gC7fnynIKmXx4OZxQqhy4CL8bdkZCkQo/s320/badrulsial.jpgSHAH ALAM, 30 Jan. : Penganalisis politik meramalkan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelabuhan Klang tetap diadakan berdasarkan faktor pengosongan kerusi itu dibuat menerusi peraturan tetap DUN Selangor.

Pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Prof Datuk Zainal Kling berkata, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terpaksa menerima keputusan tersebut dalam menetapkan tarikh pilihan raya kerana pengosongan tersebut dibuat mengikut peraturan yang sah.

Bagaimanapun katanya, SPR terlebih dahulu akan meneliti beberapa fakta sebelum berbuat sedemikian.

”Berkemungkinan SPR terpaksa menerima kekosongan tersebut dan menetapkan tarikh berdasarkan apa yang dicadangkan oleh speaker menepati peraturan tetap DUN negeri.

”SPR perlu menetapkan tarikh, tetapi pastinya suruhanjaya itu akan menyiasat terlebih dahulu pengosongan terbabit,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai kebarangkalian SPR akan mengumumkan tarikh Pilihan Raya Kecil DUN Pelabuhan Klang setelah menetapkan tarikh bagi DUN Melimau sebelum ini.

Kerusi DUN Pelabuhan Klang diisytiharkan kosong oleh speaker DUN Selangor, Datuk Teng Chang Khim pada 19 Januari lalu, berdasarkan Perkara 69 dan 70 perlembagaan negeri.

Chang Khim berkata, ia ekoran penyandang kerusi tersebut, Badrul Hisham, tidak menghadiri sidang dewan tanpa cuti selama lebih enam bulan.

Kelmarin, Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof telah menetapkan tarikh pilihan raya kecil DUN Merlimau pada 6 Mac depan, manakala tarikh penamaan calon pula ditetapkan pada 26 Februari.

Badrul pula dilaporkan gagal mendapatkan perintah interim dari mahkamah untuk menghalang SPR daripada mengisytiharkan pilihan raya kecil bagi kerusi DUN Pelabuhan Klang.

Read more ...

Pengundi Cina ramai tidak keluar mengundi kerana pilih kasih jentera kerajaan

Polis, Tentara, JPA, Diskriminasi Pengundi Cina


LABIS 30 Jan. : DAP mendakwa terdapat diskriminasi dilakukan dalam pemberian bantuan pengundi untuk keluar mengundi di kawasan banjir dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Tenang.

Hal ini berikutan bantuan yang dihantar pasukan Polis, Tentera dan Jabatan Pertahanan Awam (JPA) dihantar ke kawasan kampung dan FELDA.

Pengerusi DAP Johor, Dr Boo Cheng Hau menganggap hal ini sebagai diskriminasi kerana kawasan Pekan Labis Tengah dan Labis Timur merupakan kawasan majoriti Cina yang dianggap penyokong kuat Pakatan Rakyat.

"Kita ada terima aduan pada tengah hari sebab mereka tak dapat keluar lepas itu kita sendiri hantar kereta untuk angkut pengundi ke pusat pembuangan undi. Tapi masalahnya banjir di beberapa pusat pembuangan undi di Labis Tengah dan Labis Timur tapi kita tak nampak ada kenderaan dari polis, bomba atau JPA tapi kita terima berita bahawa kenderaan kerajaan dihantar ke kawasan Felda dan kampung" ujar Boo.

Pilihan Raya Kecil Tenang berlangsung hari ini dalam keadaan sukar berikutan hujan lebat berterusan sejak seminggu mengakibatkan banjir di beberapa tempat di sini.

Dr Boo kesal dengan keadaan ini kerana kawasan ini mempunyai kira-kira 5 ribu pengundi dan hanya setengah dapat menunaikan tanggungjawab mereka.

Justeru Dr Boo yang juga ADUN Skudai meminta agar Suruhan Jaya Pilihan Raya melakukan sesuatu bagi membaiki keadaan ini.

"Kata nak 1 Malaysia tapi nampaknya ada diskriminasi di kawasan bandar sebab banjir di kawasan ini lagi teruk dari kawasan lain. Kami harap masa mengundi boleh ditangguh. Ini juga cadangan dari pihak PAS.

"Ini memang tak adil sebab cuma 50 peratus yang boleh mengundi di kawasan bandar, jadi untuk demokrasi dilakukan, satu pembetulan perlu dibuat," katanya kepada Tv Selangor.

Read more ...

Ambil iktibar kebangkitan rakyat Mesir, TunisiaSHAH ALAM 30 Jan.: Kemelut di Mesir dan Tunisia harus dijadikan iktibar sambil melahirkan rasa sedihnya terhadap despotisme(kuasa mutlak) yang diamalkan oleh para pemimpin negara-negara Islam.

Dalam ucapannya di seminar 'Critical Islam with Ziauddin Sardar(ZS)' di Kelana Jaya semalam, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, selain Indonesia dan Turki yang kini berjaya mengadaptasikan konsep demokrasi, negara-negara Arab lain jelas tidak mempedulikan hak asasi manusia yang sepatutnya dirasai oleh rakyatnya.

"Kenapa anda tidak mempunyai, tidak mengiktiraf kebebasan, hak asasi manusia, keadilan, kesetaraan jantina di dunia Islam? Terutamanya di dunia negara-negara Arab, kecuali Indonesia, yang berjaya mengubah dirinya mengamalkan demokrasi dengan penuh semangat, dan Turki. Di dalam dunia Arab, penafian hak-hak asas ini merupakan satu kewajipan mutlak," kata beliau dalam ucapannya.

Jelas beliau, kebanyakan cendekiawan Timur Tengah menganggapnya sebagai satu budaya kerana pemerintahan bercirikan despotisme atau satu kuasa mutlak merupakan perkara terpenting dalam sejarah tamadun Mesir di mana rakyat Mesir tidak lekang memuja para Firaun walaupun sedar kezaliman mereka.

Anwar berpandangan, warga Mesir kini seolah-olah cuba menyampaikan mesej bahawa Mesir memerlukan seorang Firaun moden bagi mengawal dan menangani rakyat Mesir.

"Ini merupakan satu hujah yang langsung tidak berasas kerana apa yang berlaku di Mesir sekarang, seperti yang berlaku di negara-negara Arab lain, ialah kerana para pemimpinnya yang memandang rendah warga negaranya. Mereka ini dinafikan hak asas yang mana dengan jelas diperuntukkan di dalam mana-mana perlembagaan," kata beliau lagi.

Sambil berseloroh beliau berkata beliau tidak langsung mengaitkan hujahnya dengan Malaysia kerana khuatir akan disiasat lagi oleh kerajaan Umno-BN dengan alasan kononnya berhubungan dengan pengganas antrabangsa.

Sementara itu, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam satu kenyataan berkata, umum mengetahui bahawa demokrasi telah dicabul teruk dan pentadbiran Presiden Hosni Mubarak mesti bertanggungjawab terhadap pencabulan tersebut dan bersedia berhadapan dengan desakan rakyat supaya beliau meletakkan jawatan.

"Bagi pihak PAS, kami menyatakan solidariti bersama dengan rakyat Mesir yang bangkit menuntut keadilan setelah sekian lama berada dalam penindasan. Kami mendoakan kejayaan intifadha rakyat Mesir yang belum pernah disaksikan dalam sejarah Mesir moden ini.

"PAS juga mendesak supaya dibebaskan segera kesemua tahanan politik yang telah dipenjarakan sejak sekian lama di Mesir yang dihukum menerusi perbicaraan yang tidak adil," katanya.

PAS juga meminta pemerintahan BN segera membuka ruang demokrasi yang adil di Malaysia dengan membebaskan Suruhanjaya Pilihanraya(SPR) dan media daripada cengkaman parti pemerintah seterusnya bersedia untuk berhadapan dengan Pakatan Rakyat di padang yang sama rata.

Read more ...

BN menang di Tenang tapi Chua Soi Lek kalah
LAPORAN TERKINI PRK DUN TENANG

08:15PM: Keputusan tak rasmi: BN 6,698, PAS 2,963, majoriti 3,735, rosak 35 undi .

Cikgu Mala: "Secara peribadinya saya berbangga dengan perjuangan dan petugas yang komited bersama UBAH SEKARANG..terima kasih kepada semua yang membantu saya".

07:25PM :TIDAK RASMI SETAKAT INI - Keseluruhan :BN : 6698 (69.1%) PAS : 2963 (30.6%) Majoriti : 3735 Rosak : 35 Turn out : 71%

PETI UNDI Bandar Labis Timur BN: 671 PAS: 144

PETI UNDI Labis BN: 269 PAS : 219

PETI UNDI Sawah Baru BN: 212 PAS: 55

PETI UNDI Cemplak BN : 985 PAS: 135

PETI UNDI Cemplak Barat BN : 838 PAS: 142

PETI UNDI Bandar Labis Tengah BN : 365 PAS : 801

PETI UNDI Kampung Redong BN: 462 PAS: 105

PETI UNDI Tenang Station BN: 746 PAS: 352

PETI UNDI Pekan Air Panas BN: 220 PAS: 48

PETI UNDI Ladang Labis Utara BN : 152 PAS: 40

PETI UNDI Felda Tenang BN: 950 PAS: 160

PETI UNDI Ladang Bukit Dato. BN : 352 PAS : 99

Undi Pos : BN : 115 PAS : 3

07:20PM : PRK DUN Tenang : Keputusan tidak rasmi menunjukkan calon BN Azahar Ibrahim menang dengan majoriti 3,735 undi

07:10PM: PRK DUN Tenang : SETAKAT JAM 6.57 PTG :- Keseluruhan : BN : 6698 (69.1%) PAS : 2963 (30.6%) Majoriti : 3735 Rosak : 35 Turn out : 71% (Tak Rasmi)

07:00PM : PRK DUN Tenang : BN - 4,712 : PAS - 2090 ( Tak rasmi)

06:50PM: PRK DUN Tenang : Pengiraan untuk 6483 (43.94%) kertas undi ialah PAS-2033 manakala BN-4420 undi manakala Undi Rosak-30 majoriti BN-2387 (Tak Rasmi)

06:30PM: SETAKAT JAM 6.29 PTG :- Keseluruhan Tak Rasmi : BN : 3147 - PAS : 1092

PETI UNDI Tenang Station BN: 746 PAS: 352

PETI UNDI Pekan Air Panas BN: 220 PAS: 48

PETI UNDI Ladang Labis Utara BN : 152 PAS: 40

PETI UNDI Felda Tenang BN: 950 PAS: 160

PETI UNDI Bukit Dato. BN : 352 PAS : 99

06:00PM : KEPUTUSAN RASMI UNDI POS

PAS - 3
BN - 115
Undi rosak - 1
Jumlah keseluruhan - 119

05:30PM: SPR melaporkan peratusan mengundi ketika pusat pengundian ditutup jam 5 petang tadi ialah 71.71 peratus atau 10,579 pengundi. Pengiraan kertas undi sedang berjalan.

Read more ...

Pemimpin PR turun padang, bakar semangat petugas

"Penyokong Pakatan yang telah dididik untuk sanggup bekorban dalam apa jua keadaan," ujar Naib Muslimat PAS, Siti Zailah.

Menurut Zailah, pimpinan Pakatan Rakyat turut melawat ke setiap pusat mengundi untuk memberi rangsangan dan kata-kata semangat kepada setiap petugas agar bertahan dalam keadaan yang mencabar ini.

Kesanggupan pimpinan turun dan melawat ke setiap UPU memberi gambaran yang jelas bahawa pimpinan Pakatan berjiwa rakyat dan sanggup sama merasa kepayahan yang dirasai petugas parti itu.

Sehingga 2 petang, peratus keluar mengundi sebanyak 61.17 peratus atau 9,025 orang.

Read more ...

PRK DUN Tenang: Paras air terus meningkat
LABIS 30 Jan. : Hujan lebat yang mencurah-curah sejak lima hari lalu memberi implikasi kepada hari pengundian DUN Tenang hari ini.

Jalan ke Kg Tenang, Air Panas, Ulu Juaseh. Sawah Baru, Felda Tenang, Kg Redong dari pekan Labis, Segamat telahpun terputus kerana dinaiki air yang semakin meningkat.

Sementara itu seramai 846 mangsa banjir Tenang sudah dipindahkan setakat berita ini ditulis.

Paling teruk, Kampung Sawah Baru teruk ditenggelami air sehingga anggota tentera dan bomba kini menyediakan bot bagi memindah penduduk yang terperangkap di situ.

Selain itu Jalan Labis- Segamat turut ditenggelami air dan menyebabkan kesukaran bagi kenderaan dan pengundi untuk ke pusat pengundian di Ladang Bukit Dato dan SMK Kamarul Ariffin yang diberitakan turut dinaiki air.

Jalan ke Kg Lembah Bakti dan Kg SeKijang turut dinaiki air namun masih tidak serius.

Di Labis pula, Pusat Pengundian di Labis Timur dan Labis Tengah ditutup kerana dimasuki air.

Kenyataan rasmi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melaporkan 65.19 peratus atau 9618 pengundi telah menunaikan tanggungjawab mereka setakat 3 petang ini.

Kerajaan Johor dilaporkan telah pun bersedia membuka pusat pemindahan banjir di daerah Segamat, Ayer Hitam dan Yong Peng akibat Sungai Labis, Sungai Bekok, Sungai Gatom dan Sungai Juaseh di Daerah ini melimpah kerana hujan tidak berhenti sejak seminggu lalu.

Read more ...