Tuesday, June 21, 2011

Kerana membaca Al-Quran, kanak-kanak 10 tahun gagal dirogol perogol bersiri

JEDDAH, ARAB SAUDI : Mangsa terbaru dari perogol bersiri yang dilakukan oleh seorang guru memberitahu tindakannya membaca Al-Quran menghentikan perogol berkenaan untuk merogol dirinya lapor akhbar al-Madinah

Kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun itu memberitahu akhbar bahawa beliau mampu melindungi dirinya sendiri daripada perbuatan jahat perogol apabila membaca lima surah dari Al-Qur'an yang ia telah pelajari.

"Setiap kali dia mendekatiku, aku mulai membaca Qur'an dan dia akan berundur," katanya.

Kanak-kanak tersebut dikenali dengan nama inisial MMS, mengatakan perogol meminta dia untuk berhenti membaca Al Qur'an tetapi ketika beliau menolak permintaan perogol, akibatnya perogol tersebut berkali-kali menampar mukanya. "Kerana bacaan Al-Qur'an saya, dia enggan menyentuh saya," kata kanak-kank tersebut.

Kanak-kanak itu diculik dari sebuah majlis perkahwinan di bandar. "Lelaki itu mengetuk pintu dewan. Ketika petugas wanita yang menjaga pintu masuk untuk membantu melayani tetamu makan malam, aku membuka pintu untuknya, percaya bahawa ia adalah salah seorang tetamu undangan. "

Kanak-kanak itu mengatakan lelaki tersebut memintanya untuk pergi bersamanya kerana dia ingin memberikan hadiah untuk pengantin. Kanak-kanak itu percaya padanya ketika dia melihat beg di tangannya.

"Ketika saya keluar, ia datang dekati saya dan membawa saya. Dia mengatakan kepada saya bahawa hadiah yang lain ada di dalam kereta. Dia meminta saya untuk pergi bersamanya ke keretanya berhampiran pintu masuk lorong, "katanya.

"Saya protes tapi dia memaksa saya untuk mengikutinya dan mengatakan agar saya jangan bercakap. Saya fikir drama akan berakhir di situ juga tapi dia memaksa saya duduk di kerusi belakang kereta dan diminta untuk berbaring dan menyembunyikan kepala. "

Kanak-kanak itu mengatakan perogol itu memberi amaran untuk tidak bersuara semasa melalui jalan yang asing baginya.

"Namun, saya boleh melihat beberapa tanda seperti kedai biliard dan majlis perkahwinan lain. Ketika kami sampai di rumahnya, ia meminta saya untuk pergi dengannya kerana ia menyimpan hadiah tersebut di apartmennya, "kata kanak-kanak itu.

..Dia kemudian cuba untuk merogol saya tapi saya mulai membaca Quran. Dia kemudian berundur. Kejadian ini berterusan sehingga matahari terbit..

"Dia mengatakan kepada saya bahawa kami akan mengambil hadiah dan kembali ke majlis perkahwinan. Semasa saya memasuki apartmen, dia mengarahkan saya masuk dan mengunci pintu. Sehingga masa itu, saya tidak tahu apa yang ia akan lakukan kepada diri saya. "

Dia mengatakan dia akan menyediakan shisha dan mengatakan dia tahu ayah saya sangat baik, menambahkan bahawa ia akan menelefonnya dan mengatakan kepadanya untuk tidak khuatir. Perogol itu mengatakan dia akan menyerahkannya kembali selepas majlis perkahwinan itu berakhir.

"Dia menelefon dengan tefefon bimbitnya dan mengatakan bahawa ia bercakap dengan ayah saya. Saya memintanya untuk membiarkan saya bercakap sendiri dengannya tapi dia mematikan telepon dan menampar muka saya, menyuruh saya diam, "katanya.

"Dia kemudian cuba merogol saya tapi saya mulai membaca Quran. Dia kemudian berundur. Kejadian ini berterusan sehingga matahari terbit. "

Kanak-kanak itu mengatakan setelah matahari terbit lelaki tersebut menonton televisyen sehingga kira-kira pukul 08:00. Lelaki itu kemudian mengatakan kepadanya bahawa dia akan membawanya ke sebuah rumah di mana ia akan ditemukan keluarganya.

"Aku masuk ke keretanya. Dia meminta saya untuk menundukkan kepala tapi saya boleh melihat beberapa bangunan termasuk Al-Sudais dan Apotek Rap yang berhampiran dengan rumahnya. Kami tidak pergi jauh, "katanya.

"Dia menurunkan saya berhampiran klinik Al Nahda di daerah Al-Muntazahat dan meminta saya untuk masuk ke dalam sebuah bangunan di mana saya akan bertemu keluarga saya. Saya masuk ke dalam gedung tapi aku tidak menemui siapa pun. Aku kembali tapi dia sudah pergi. "

Kanak-kanak itu mengatakan ia melihat seorang lelaki membawa beberapa beg rumah. Kanak-kanak itu menghentikannya dan memintanya untuk membantunya. Lelaki tersebut tidak memiliki handpone tapi dia menghentikan sebuah teksi dan menggunakan handphone si pengemudi untuk menghubungi ayah kanak-kanak itu.

"Lelaki itu mengatakan kepada ayah saya bahawa saya bersamanya dan mereka sepakat untuk bertemu di tempat tertentu. Dia membawa saya bertemu ayah saya, yang mulai menangis ketika ia melihat saya. "

Sebelumnya, polis Arab Saudi menangkap seorang guru berumur 42 tahun sehubungan dengan perogolan bersiri yang terjadi dalam tempoh tiga tahun sejak 2008. Guru tersebut didakwa dengan tuduhan merogol dan menculik sekurang-kurang 13 kanak-kanak perempuan berusia antara 6 hingga 10 tahun.voa-islam.com

Read more ...

DENGAR WAHAI AZIZ : Memang sentimen rakyat menyokong parti, masalahnya sentimen SPR menyokong UMNO/BNKOMENTAR : "Parti dan calon yang disukai akan menang. Buatlah macam mana pun, sentimen memainkan peranan. Ini sentimen pada (pilihan raya umum) 2008. Pada 2004 berbeza.

"Dan saya yakin sentimen akan berubah (lagi) dan ini jangan salahkan SPR. Ada masanya kita menang ada masanya kita kalah," kata Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR). Tan Sri Abdul Aziz Yusof.

Namun yang menjadi persoalannya, sentimen SPR sendiri bagaimana? Dengan perkataan lain, SPR condong ke arah parti dan calon yang bagaimana? Soalan-soalan ini harus ditanya berulang-ulang kali.

Ini kerana jika SPR mengatakan ia berkecuali mengapa banyak sangat sentimen Badan Bukan Kerajaan, Majlis Peguam dan sudah tentu parti-parti politik cenderung mengatakan SPR tidak telus dan tidak berlaku adil pada semua, khususnya rakyat dalam mengendalikan pilihanraya di negara ini.

Ada rakyat yang tidak pernah mendaftar tiba-tiba mendapati nama mereka tersenarai dalam daftar pemilih. Ada yang sudah mendaftar tetapi tersenarai dalam daftar di kawasan undi yang tidak munasabah jauhnya dari alamat tinggal mereka.

Ada juga yang sudah mendaftar, pernah mengundi tetapi tiba-tiba mendapati tempat mengundi mereka dipindahkan ke pusat lain tanpa notis.

Ada juga semakan yang dibuat mendapati pada sesuatu alamat ada berpuluh pengundi didaftarkan. Ada juga senarai pemilih dalam daftar berkenaan lebih ramai dari penduduk sesebuah rumah panjang!

Selain itu timbul pula kemusykilan bagaimana sebenarnya undi pos dijalankan. Bagaimana apabila ada kes Agen Mengundi dan Agen Pengiraan Undi atau PACA memantau proses pembuangan undi pos mendapati hanya tiga orang yang keluar mengundi di sebuah tempat pembuangan undi tetapi apabila keputusan dibacakan ada lebih 127 pengundi diumumkan telah membuang undi di pusat berkenaan.

Parti mana yang mendapat manfaat atau undi majoriti dalam proses pilihanraya itu memang agak mudah diterka. Undi pos adalah undi mereka yang tidak berpeluang membuang undi pada hari mengundi diadakan kerana bertugas di seberang laut, atau di kawasan pedalaman seperti anggota keselamatan negara. Bagaimanapun mengapa anak isteri mereka pun dikelompokkan dalam senarai undi pos?

Ini belum mengambil kira ada anak isteri anggota keselamatan yang tidak pernah mengisi Borang A untuk mendaftar sebagai pengundi tetapi secara automatik disenaraikan sebagai pemilih menurut sistem undi pos!

Ini semua adalah sentimen rakyat, Badan-Badan Bukan Kerajaan dan parti-parti politik Bukan-BN terhadap SPR. Pengerusi SPR tidak boleh alpa dan terlepas pandang terhadap hakikat ini. Ini bukan sekadar persepsi. Ia sudah menjadi sentimen yang ranum di hati rakyat.

Percubaan untuk mengelak menerima hakikat ini adalah buruk padahnya kepada kewibawaan SPR dan kakitangannya sendiri dalam jangka masa panjang.

Sebab itu rakyat ingin bersuara. Mereka mahu hapuskan sentimen terhadap SPR yang mencurigakan ini. Sebab itu juga digerakkan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil atau Singkatannya Bersih 2.0. Kemuncak gerakan ini ialah pada 9 Julai ini.

Usaha raksasa kali kedua ini dijangka akan disaingi oleh Pergerakan Pemuda Umno Malaysia dan Perkasa, gerakan Melayu berhaluan kanan yang tidak mahu tatakelola SPR diubah atas nama “memelihara kepentingan Islam dan Melayu”.

Sekali lagi tidak sukar untujk memahami mengapa Pemuda Umno atau Perkasa mahu menyaingi usaha Bersih 2.0. Ini tentunya kerana apa yang dituntut Bersih 2.0 ialah supaya pengurusan pilihanraya di negara ini dilakukan benar-benar atas landasan keluhuran undang-undang dan keadilan. Rakyat tahu segala kepincangan sistem pilihanraya di negara ini selama ini menguntungkan siapa.

Pilihanraya bukan sahaja ditentukan oleh sentimen. Ia juga berkaitan dengan ruang dan peluang. Jika sebelah pihak sahaja diberi peluang untuk menghebahkan manifesto mereka melalui sistem media berbayar dan awam tetapi tidak bagi pihak yang lain, bagaimana rakyat boleh membuat keputusan yang tepat siapa yang patut dipilih menjadi wakil mereka di Parlimen dan Dewan Undangan Negeri?

SPR mesti tegas dalam soal agihan peluang dan ruang bagi semua pihak yang menawarkan diri bertanding dalam sistem pilihanraya yang dikendalikannya.

SPR juga mestilah memberi peluang kepada rakyat sepenuhnya. Yang pasti sebagai sebuah negara membangun Malaysia boleh dan mampu mewajibkan pendaftaran setiap kelahiran warganya dan dikeluarkan surat beranak setiap seorang. Kemudian prosedur ini disahkan pula dengan pendaftaran wajib kad pengenalan ketika berusia 12 tahun. Berbilion ringgit dibelanjakan untuk mewujud dan mengamalkan sistem ini.

Namun malangnya pangkalan data ini tiba-tiba tidak terpakai oleh SPR untuk mendaftarkan mereka secara automatik sebagai pengundi apabila mencapai usia 21 tahun. Isteri dan keluarga anggotan keselamatan boleh didaftarkan sebagai pengundi secara automatik; tapi rakyat biasa yang mempunyai surat beranak dan kad pengenalan tidak boleh. Bukankah ini ganjil?

Ini bermakna sama ada kita hendak mengatakan Jabatan Pendaftaran Negara tidak cekap atau SPR sebenarnya malas, culas atau mungkin mempunyai sentimen yang kurang cenderung kepada ketelusan dan keadilan untuk setiap rakyat memilih kerajaan mana yang mereka mahu mentadbir negara.

Sehubungan itu, jika jabatan Imigresen boleh menguruskan keluar masuk setiap insan ke negara ini hanya dengan menggunakan pengenalan cap jari atau biometrik, mengapa SPR tidak mampu menggunakan pendekatan yang sama? Atau, sekurang-kurangnya menggunakan sistem dakwat pada jari pengundi bagi memastikan tiada mengundi lebih sekali!

Alasan yang mengatakan bahawa pendaftaran sebagai pengundi tidak diwajibkan di bawah Perlembagaan dan lantas mengundi tidak boleh diwajibkan, adalah hujah yang lapuk dan terlalu kebudak-budakkan.

SPR adalah badan mutlak yang diberi kepercayaan untuk mengendalikan pilihanraya di negara ini oleh Perlembagaan Negara. Ia seharusnya bertindak tuntas dan dengan telus dalam menunaikan tanggungjawab ini.

Pandangan Tan Sri Aziz bahawa sentimen rakyat terhadap parti-parti yang bersaing dalam pilihanraya mungkin berubah-ubah menurut iklim dan isu politik. Namun sentimen rakyat terhadap SPR seharusnya terus bening dan bersih serta tekal.

Kewibawaan SPR harus luhur dan adil. Ini kerana Kerajaan yang dilahirkan daripada pilihanraya yang bersih dan adil sahajalah yang boleh dikira sebagai Kerajaan yang berdaulat dan wajib disokong oleh setiap rakyat. Oleh itu sentimen SPR terhadap setiap parti politik berdaftar pula haruslah sentiasa bersih dan tiada pilih kasih. Hidup Bersih 2.0!

Read more ...

Moses ak Lawrence diserang dengan parang di hadapan rumah

Pegawai SPRM cedera dalam cubaan samun

KUALA LUMPUR: Seorang pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengalami kecederaan di bahagian tangan selepas cuba disamun enam lelaki di hadapan rumahnya di Taman Sungai Besi Indah, Seri Kembangan, di sini, hari ini.

Dalam kejadian 6.30 pagi tadi, Moses ak Lawrence, 36, yang bertugas di Bahagian Forensik SPRM di Putrajaya dikatakan baru hendak keluar dari rumahnya dengan menaiki kereta bersama isteri untuk menghantar anaknya ke sekolah.

Timbalan Ketua Polis Daerah Serdang, DSP Lam Chin Fai, berkata kereta suspek berhenti di hadapan rumah mangsa ketika mangsa mahu menutup pintu pagar rumahnya sebelum seorang anggota kumpulan itu turun dan menghunuskan parang.

Katanya, mangsa bergelut dengan penjenayah itu dan mengalami kecederaan di tangan kiri dan calar di tangan kanan sebelum berjaya menyelamatkan diri dengan menaiki keretanya terus ke Hospital Serdang.

Bagaimanapun, katanya, isteri dan anak mangsa tidak diapa-apakan dalam kejadian itu dan tiada barangan milik mangsa disamun oleh kumpulan itu.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM (Operasi), Datuk Mohd Shukri Abdull, yang ditemui di Hospital Serdang berkata motif serangan belum dapat dipastikan.

“Kita tak boleh buat andaian sebab kita tak tahu motif kejadian ini sama ada ia adalah kerana samun, rompak atau lain-lain…Pegawai kita pun tak tahu sebab apa,” katanya.

Sementara itu, empat pegawai polis dari cawangan Jenayah Berat (D9) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor hadir di hospital berkenaan untuk mengambil keterangan mangsa.

Bernama

Read more ...

Peguam Perancis tiba 20 Julai, ada yang tak nyenyak tidur

Scorpene: Peguam Perancis tiba 20 Julai

http://www.keadilandaily.com/wp-content/uploads/2011/04/najib-rosmah-altantuya.gifKUALA LUMPUR, 21 Jun: Peguam Perancis yang mengendalikan skandal Scorpene yang difailkan Suara Rakyat Malaysia (Suaram) di Mahkamah Perancis, akan tiba di Kuala Lumpur pada 20 hingga 24 Julai ini.

Keadilan Daily melaporkan kedatangan mereka ke negara ini adalah untuk memberikan maklumat terkini tentang siasatan kes itu.

Pengarah Eksekutif Suaram, Cynthia Gabriel memaklumkan KeadilanDaily.com sewaktu ditanya tentang perkembangan terkini siasatan skandal Scorpene melibatkan pembayaran ‘komisen’ hampir RM500 juta kepada sebuah syarikat yang dikenali sebagai Perimekar Sdn Bhd.

Perimekar dimiliki Ombak Laut, syarikat kepunyaan kenalan rapat perdana menteri, Abdul Razak Baginda dengan pemegang saham terbesar syarikat itu adalah isteri Razak.

Menurut Cynthia, peguam dari Perancis, William Bourdon dijangka berada di Malaysia selama empat hari untuk memberi penerangan kepada Suaram dan juga orang ramai berhubung status terkini siasatan itu.

“Peguam Perancis yang menyiasat skandal Scorpene ini akan tiba lewat bulan Julai sekitar 20 hingga 24 Julai untuk memberi maklumat dan memaklumkan kita tentang perkembangan terbaru siasatan skandal Scorpene di Perancis.

“Beliau dijadual menyampaikan ucapan pada 21 Julai di Pulau Pinang dan 23 Julai di Kuala Lumpur. Di antara ahli politik yang sudah bersetuju untuk turut serta adalah Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua,” kata Cynthia.

Akhbar Suara Keadilan baru-baru ini mendedahkan dua lagi bayaran komisen berjumlah RM32.5 juta, selain RM493 juta yang didedah lebih awal dalam proses pembelian dua kapal selam Scorpene.

Dua komisen itu terbongkar selepas pihak berkuasa Perancis memperoleh dokumen hasil serbuan ke atas DNCS, syarikat yang membina dan menjual kapal selam kepada negara ketiga termasuk Malaysia.

Sebelum ini, sebuah laman web Perancis, Rue89 mendedahkan, syarikat Perancis, Armaris tidak pernah membayar Perimekar RM493 juta, sebaliknya dibayar kerajaan Malaysia sendiri.

Read more ...

PERKASA TERKEJUT : 99% atau 1, 312 917 sokong himpunan BERSIH untuk The Star Online Poll

99% sokong himpunan BERSIH - The Star Online Poll


TERKINI...GEMPAG...

Soalan yang dikemukakan berbunyi 'Apa pandangan anda berhubung perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai?, 1,312,917 responden menjawap 'Ia sepatutnya dibenar diteruskan’

Read more ...

PKR pecat 29 ahli


PETALING JAYA 21 JUN : Parti Keadilan Rakyat hari ini mendedahkan nama ahli parti itu yang dibuang, digantung dan diberi surat amaran sejak Januari hingga Jun tahun ini.

Pengerusi Biro Displin PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong mengumumkan seramai 29 ahli dipecat, 10 digantung dan 12 diberi surat amaran lantaran pelbagai perkara seperti menjadi calon pilihan raya untuk parti lain, membantu kempen parti lain, serta mengkritik kepimpinan tanpa menggunakan saluran yang betul dalam laman web sosial.

"Ini tindakan membersihkan parti ikut saluran dan perlembagaan parti. Secara umum terdapat dua kumpulan dalam senarai ini. Pertama selepas pemilihan parti akhir tahun lalu, kedua selepas pilihan raya negeri Sarawak," umum beliau ketika sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini hari ini.

Antara yang dipecat ialah Thony anak Badak, Michael Jok dan beberapa lagi yang bertanding sebagai calon SNAP dan Bebas pada Pilihan Raya Negeri Sarawak baru-baru ini.

Bekas Pengarah Komunikasi Jonson Chong dan Soo Lina pula didapati membantu calon parti lain sepenuhnya dalam PRN yang sama.

PKR mengamalkan sikap tegas ini dalam usaha menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang demi membersihkan dan menaikkan imej parti.

Beliau memberi contoh bertapa kebanyakan ahli terbabit melakukan kesalahan serius kepada parti dan semua siasatan telah dilakukan dengan terperinci.

Menurut Dr Tan, keputusan itu telahpun diluluskan oleh Majlis Pimpinan Pusat dan Biro Politik PKR dan semua surat tunjuk sebab telahpun diberikan kepada ahli yang menerima tindakan displin.

Malah beliau menyatakan ahli boleh merayu keputusan itu kepada Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR jika mereka mahu berbuat demikian.

"Kami ikut prosedur, kita lampirkan bukti seperti keratan surat khabar dan sebagainya. Kemudian kita hantar surat tunjuk sebab melalui pos berdaftar dan kalau ada maklumat hantar sms dan sebagainya, biasanya kita tunggu selama 10 hari.

"Cara kita sama. (Ikut Perlembagaan) PAS juga sama, DAP juga sama. Saya tak boleh cakap untuk Barisan Nasional tapi mereka juga nampaknya akan lakukan yang sama (jika ia terjadi). Kecuali kalau BN membeli mereka," katanya.

Mengulas mengenai beberapa ahli yang mendakwa tidak mendapat surat tunjuk sebab dan pemecatan mereka, Dr Tan menyatakan itu merupakan kesalahan mereka sendiri.

"Itu alasan lapuk. Menjadi tanggungjawab ahli untuk mengemaskini dan berikan butir seperti alamat kepada ibu pejabat parti. Sama seperti saman polis, kita tak boleh beri alasan kita dah pindah ke rumah ibu kita. Ada beratus ribu ahli bagaimana kita nak pastikan semua maklumat terkini tanpa kerja sama ahli?," katanya.

Read more ...