Wednesday, October 10, 2012

NASHARUDDIN MAT ISA TAK NAMPAK MUKA!!! Lim Kit Siang turut demo peruntukan Sekolah Agama Rakyat


Satu himpunan aman diadakan di hadapan Bangunan Parlimen sebentar tadi menuntut supaya dikembalikan peruntukan untuk Sekolah Agama Rakyat (SAR) yang tidak tersenarai dalam Bajet 2013 yang dibentang perdana menteri Najib Altantuya pada 28 September lalu.

Paling mencuri tumpuan, selain pemimpin Pakatan Rakyat yang beragama Islam hadir sebagai tanda sokongan terhadap tuntutan itu, kehadiran ahli parlimen Ipoh Timur yang juga Penasihat DAP, Lim Kit Siang juga menambah seri himpunan yang bermula kira-kira jam 11 pagi tadi.


Malangnya, ahli parlimen Bachok, Nasharuddin Mat Isa yang lantang mengritik Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim berhubung kehadirannya di majlis MJ Akbar yang liberal Islam, tidak kelihatan.


Dalam Bajet 2013, kesemua sekolah bantuan penuh kerajaan, sekolah vernakular dan sekolah mubaligh menerima peruntukan sebanyak RM100 juta tiap-tiap seorang sedangkan sekolah agama rakyat yang melahirkan pelajar beragama langsung tidak dibantu.


Jurucakap Majlis Solidariti Pendidikan Islam Selangor, Zainal Abidin Kidam berkata, kira-kira 800,000 penuntutnya masih belajar bawah kemudahan di bawah paras sederhana walaupun ibu bapa mengeluarkan wang sehingga RM600 sebulan.

"Ini melibatkan lebih sejuta ibu bapa, yang memilih menghantar anak mereka ke seolah agama. Islam adalah agama rasmi persekutuan dan pendidikan bawah tanggungjawab kerajaan persekutuan.


Antara ahli parlimen lain yang hadir dalam demo tersebut adalah ahli parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub, ahli parlimen Padang Terap, Nasir Zakaria dan Exco Kerajaan Selangor, Dr Halimah Ali serta Ronnie Liu.


Kesemua mereka menyerahkan memorandum tersebut kepada Anwar dalam satu sidang media di lobi Parlimen.


Dalam reaksi balas, Timbalan Menteri Pelajaran, Puad Zakarshi menafikan dakwaan tersebut sambil mendakwa daripada 382 buah sekolah agama, hanya 156 sahaja yang berdaftar dengan kementerian untuk mendapatkan bantuan.


Selebihnya tidak berdaftar dan katanya kerajaan Umno juga memberi bantuan dalam kuantiti terhad kerana syarat penerimaan bantuan, kesemua sekolah mestilah berdaftar dengan kementerian kononnya bagi memudahkan penyaluran bantuan dilaksanakan.


JALAN PULANG

Read more ...

AES!!! Perangkap duit rakyat bakal jadi petaka buat BN

KUALA LUMPUR: Majoriti Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat menolak pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang dianggap sebagai menyusahkan pengguna lebuh raya.

 
Ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2013, Ahli Parlimen DAP-Kota Melaka Sim Tong Him berkata beliau meragui sama ada pelaksanaan AES itu hanya untuk mendapat keuntungan semata-mata
 
“Kita tahu AES adalah untuk mengurangkan kemalangan tetapi adalah wajar juga untuk mendapatkan pandangan pelbagai pihak mengenainya.

“Kita tidak mahu ia menjadi satu perangkap untuk mengaut keuntungan,” katanya dalam Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau berkata, adalah suatu yang sia-sia jika punca utama kemalangan, iaitu sikap pemandu masih tidak berubah malah merisikokan pengguna lain apabila wujud papan tanda amaran yang mengelirukan.

Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah) pula berkata, beliau juga berharap kerajaan dapat mengkaji semula AES supaya ia tidak memberi tekanan kepada pemandu.

Gesaan itu turut disokong Ahli Parlimen BN-Sri Gading Datuk Mohamed Aziz yang mahu pelaksanaannya ditangguhkan sementara satu kajian menyeluruh dibuat supaya tidak membebankan rakyat.

“Kita berharap perkara ini ditangguhkan…jangan menganiaya rakyat.

“Kalau boleh kita harap kerajaan juga dapat mansuhkan saman lebih 60,000 pesalah trafik yang dikenal pasti menerusi AES ini,” katanya.

Papan tanda amaran

Sementara itu Ahli Parlimen BN-Parit Sulong Datuk Noraini Ahmad pula mencadangkan agar lebih banyak papan tanda amaran diletakkan supaya pengguna jalan raya akan lebih berhati-hati.

AES adalah sistem kamera penguatkuasaan automatik berteknologi tinggi yang dipasang di lokasi yang dikenal pasti sering berlaku kemalangan.

Sebelum ini Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, kerajaan berpuas hati dengan penggunaan kamera AES yang dipasang di beberapa lokasi tertentu.

Kong berkata, rekod Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) juga membuktikan berlaku pengurangan dalam kesalahan lalu lintas di beberapa kawasan di mana 14 kamera AES ditempatkan.

Fasa pertama pelaksanaan AES berjaya mengenal pasti 63,558 pesalah trafik setakat ini, sama ada memandu melebihi had laju atau melanggar lampu merah. ~fmt

Read more ...

NAJIB JUMPA SOROS!!! Pendedahan terkini mendedahkan rupa sebenar pemimpin UMNO

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengadakan pertemuan peribadi dengan jutawan George Soros - individu yang dilihat oleh penyokong setia Umno sebagai musuh no 1 - di New York dua tahun lalu.
Pertemuan secara rahsia itu - yang mula-mula didedahkan minggu lepas oleh ahli parlimen Subang, R Sivarasa semasa berdebat dengan Ketua Penerangan PERKASA, Ruslan Kassim - berlangsung di sebuah hotel mewah - Hotel Plaza di Manhattan. 
Malaysiakini telah mengesahkan pertemuan Najib-Soros dengan satu sumber yang mempunyai pengetahuan langsung mengenainya.
Pertemuan perdana menteri dengan Soros, yang dituduh membiayai NGO Malaysia untuk perubahan rejim, berlaku pada 27 September 2010.

Dipercayai sekurang-kurangnya seorang pemimpin tinggi Umno hadir di pertemuan tersebut.


Najib, yang menjadi perdana menteri pada tahun 2009, menyampaikan ucapan sulungnya di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di New York pada hari yang sama beliau bertemu dengan Soros.Demo Lo Nie

Read more ...

VIDEO HOT JANGAN TAK TENGOK !!! Movie Pakatan Rakyat's path to Putrajaya

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2jSkfNwe6ue_AZXdatV2XCgyypNjy66bVSKOE3fGbQwBlhyclW8tkvVFO42jQk9o5JXnQ8UXGOohV1mVA_XI5iELaxmH8WVuwdWBoRnkfjIMj78UioMQz4LQLIZ4DeLCWh4dmCMQvZt4/s400/1072.jpgMovie title 'Pakatan Rakyat's path to Putrajaya' Pt.1

As GE-13 approaches PR faces even more trouble as UMNO and their team launches a full scale attack

Will PR be able to hold off these attacks while making considerable progress?

#Pokemon Malaysia


Tengok Part 2 pula.....

http://www.youtube.com/watch?v=1QrCwdPhm_c

Movie title 'Pakatan Rakyat's path to Putrajaya' Pt.2

As GE-13 approaches PR faces even more trouble as UMNO and their team launches a full scale attack

Najib sent out veteran Rais. Will our unsung heroes fight through?

Will PR be able to hold off these attacks while making considerable progress?

Stay tuned for Part 3 

Read more ...

SELEPAS 55 TAHUN!!! Rakyat terima 5 sen, pemimpin UMNO belasah berjuta-juta

Kita tertanya-tanya berapa banyak lagi penghinaan terhadap majoriti rakyat Malaysia yang boleh diterima lagi sebelum Rakyat sedar mendapati  mereka telah memberi masa yang banyak untuk Barisan Nasional.

Selepas 55 tahun Bn merampas kekayaan negara, 26 juta rakyat Malaysia dibebani dengan hutang sebanyak RM502.4 bilion atau 53.7% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahun ini.

Ramai pakar ekonomi percaya bahawa kita telah pun melanggar siling hutang negara apabila Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri,
Mukhriz Mahathir telah muncul "sengaja" bocor keluar beberapa maklumat yang membimbangkan semasa berucap kepada pelajar-pelajar baru di Universiti Utara Malaysia (UUM) pada Sept 6, 2012.

Dalam cubaan beliau untuk memberi gambaran ekonomi negara yang cerah, Mukhriz mendakwa bahawa negara berada pada landasan pertumbuhan yang betul kerana pengurusan kewangan "bijaksana", tanpa pergantungan ke atas pinjaman yang berat di luar negara.

"Kerajaan mempunyai kira-kira RM800 bilion dalam pinjaman.  Daripada angka ini, pinjaman asing adalah hanya 17%.  Sebahagian besar adalah dari institusi kewangan tempatan, " TheEdge melaporkan Mukhriz sebagai berkata.
Dan sekarang ini, hutang persekutuan seperti yang dinyatakan dalam Bajet 2013 yang sebenarnya pada RM502.4 bilion atau RM800 bilion?

Logik cacat
Hujah Mukhriz juga menjadi cacat apabila dia cuba untuk menjustifikasikan pengurusan kewangan yang baik dengan membezakan antara pinjaman domestik dan asing.

Hutang adalah hutang.  Ia adalah masih apa yang anda berhutang, tidak lebih, tidak kurang.
Keborosan Rosmah
Dan untuk pertama kalinya dalam 55 tahun, dan dalam tempoh setahun, kerajaan BN mengumumkan pelbagai pemberian wang tunai kepada individu yang berkelayakan, dalam samaran membantu golongan berpendapatan rendah rakyat Malaysia.

Pemberian itu jelas satu usaha untuk mendapat sokongan Rakyat yang sedang resah berjuang untuk memenuhi permintaan keperluan harian.

Membeli undi
Jelas sekali, kerajaan BN terpaksa untuk memberi pemberian wang tunai seperti yang pernah berlaku sebelum ini kerana mereka takut kehilangan mandat rakyat untuk kekal berkuasa selepas Pilihan Raya Umum ke-13.

Secara umumnya, pimpinan Umno-BN tidak mampu untuk mengubah atau melakukan pembaharuan untuk memenangi semula sokongan rakyat Malaysia.  

Sebaliknya, ramai yang menjangkakan BN akan melaksanakan perkara yang lebih teruk lagi untuk Rakyat, jika mereka menang lagi.


UmnoBn seperti kata Mahathir 'Syaitan Yang Dikenali'
Bernilai hanya 5 sen setiap hari untuk selama 55 tahun yang lalu
Merujuk kepada dua pemberian BR1M tunai yang berjumlah RM1, 000 kepada setiap rakyat Malaysia yang berkelayakan.  Anda membahagikan jumlah ini dengan 55 tahun yang BN telah memerintah Malaysia dan anda akan mendapat 5 sen sehari!

RM1,000 dibahagi 55 tahun = RM18.18 setahun
RM18.18 dibahagi 365 hari (1 tahun) = 5 sen sehari

Secara matematik, ini adalah betul, dan jadi ia masuk akal.  Kesimpulannya, "Rakyat telah ditipu, adakah akan terus ditipu?  Pilihan ditangan anda ... “

Rasuah & muflis
Rakyat dapat melihat melalui kelicikan pemimpin-pemimpin UmnoBn yang telah menyapu bersih sehingga beratus-ratus bilon ringgit dalam bentuk kontrak, dan mengosongkan peti simpanan negara dengan ratusan skandal kewangan.

Sekarang, adakah Rakyat boleh melihat mengapa kita sedang menuju ke arah Greece sebagai sebuah negara yang rasuah dan bankrap?  Adakah Rakyat mampu menunggu dan membiarkan selama 55 tahun lagi dengan pemerintahan Bn yang dipimpin Umno?

Bagi kami anak-anak muda, sudah tidak mampu menerima penghinaan UmnoBn bahawa undi Rakyat hanyalah berbaloi dengan nilai 5 sen dalam pilihan raya umum akan datang. -
Reformasi Anak Muda

Read more ...

DEBAT BUKAN BUDAYA KITA!!! Tiba-tiba pula Najib jadi hero di Pertandingan Akhir Debat Piala Perdana MenteriSINGGAH sekejap rumah sahabat, sampai-sampai je kebetulan diorang tengah layan Buletin Utama di TV3. Rejam pun terpaksalah layan. Elok jugalah boleh tengok propaganda apa yang disiarkan oleh TV3 hari ini.


TV3 sedang menyiarkan ucapan Najib Razak di dalam Pertandingan Akhir Debat Piala Perdana Menteri. Agak melucukan bila Najib kata beliau sedia mendengar pandangan mahasiswa meskipun tidak selari dengan pendirian kerajaan.


Dalam masa yang sama video #TanyaNajib di YouTube yang dimuat naik melalui akaun beliau tidak dibenarkan untuk pengunjung memberikan ulasan (ditapis). Malah sistem rating pun sudah dibuang (rujuk artikel sebelum ini).


Ini namanya cakap tak serupa bikin, sistem rating YouTube pun Najib tak berani nak hadap, tak berani terima kenyataan apabila videonya sebelum ini menerima puluhan ribu dislikes, apa lagi nak terima pandangan berbeza dari anak muda?


Tambah melucukan, sebelum ini Najib kata debat bukan budaya kita, tapi hari ini beliau jadi hero berucap di Pertandingan Akhir Debat Piala Perdana Menteri. Dia sendiri tak berani sahut cabaran debat yang sudah lebih 10 kali dilontarkan oleh Anwar Ibrahim.


Malunya rakyat dapat Perdana Menteri selemah ini.

Read more ...

KONON PEJUANG MELAYU!!! Tapi guna anak penjajah British untuk bela diri

KITA sedia maklum bahawa British telah menjajah negara ini selama berpuluh tahun. Namun jika kita tanya mereka, mereka tidak akan mengaku menjajah sebaliknya mereka mendakwa telah membawa pembangunan kepada Tanah Melayu.

Namun hakikatnya, hasil bumi Tanah Melayu
disonglap dan dibawa pulang untuk memakmur dan dinikmati oleh rakyat di negara mereka. Siapa sahaja yang menentang mereka akan dikenakan tindakan kejam, dihukum, dipancung dan sebagainya.

Kesimpulannya kalau nak tanya tentang sejarah, jangan tanya orang British kerana mereka akan
condong untuk mempertahankan tindakan nenek moyang mereka. Jangan lupa, sejarah ditulis oleh orang yang menang.

Namun apa yang mengejutkan,
Utusan Syaitan sanggup menggunakan anak penjajah British untuk mempertahankan mereka di mahkamah berhubung kes saman Mat Sabu ke atas akhbar yang kerap kali kalah saman di mahkamah kerana memfitnah itu.Tanya anak penjajah British sudah tentulah mereka akan kata Mat Indera itu orang jahat sebab lawan askar British, lawan askar yang setia kepada nenek moyang mereka
kah kah kah...

ReJaM© "
Tak ada ke pakar sejarah tempatan yang boleh dijadikan saksi? "


Read more ...

BERITA DARI SABAH!!! Peluang BN makin pudar, Pakatan makin diterima rakyat Sabah


Berbaki kurang tujuh bulan sebelum mandat semasa Barisan Nasional (BN) berakhir pada 28 April 2013, BN dan Pakatan Rakyat kini giat mempertingkatkan kempen pilihanraya dan memancing undi terutamanya di Sabah kebelakangan ini.

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim sekali lagi mendahului musuh ketatnya yang juga Perdana Menteri, Najib mengadakan lawatan selama dua hari bermula Jumaat ini, 12 Oktober 2012 hingga Sabtu ke parlimen Keningau, Tenom dan Pensiangan.


Manakala Najib  pula dijadual melawat Penampang, Kundasang dan Kudat yang akan bermula keesokkan harinya sehingga Ahad.


Ini merupakan kali kelima Najib melawat Sabah, petanda simpanan tetap BN tersebut kini sudah tidak selamat untuk terus menggantungkan harapan mempertahankan Putrajaya.


Anwar pula terus menggunakan mood menyerang seberapa banyak kawasan parlimen yang berpotensi untuk ditawan selepas mendapat suntikan semangat awal Julai dan September lalu berikutan penyertaan beberapa tokoh penting menyertai parti itu selain tindakan berpaling tadah ahli parlimen Tuaran, Wilfred Bumburing dan ahli parlimen Beaufort yang juga bekas Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Lajim Ukin.


Di saat Najib  bertungkus-lumus mempertahankan Sabah bersama-sama dengan Ketua Menteri yang semakin tidak digemari, Musa Aman dan Naib Presiden Umno, Shafie Apdal, Anwar pula memperkemas strategi menawan beberapa lagi kawasan parlimen yang dianggap berpotensi untuk dimenangi.


Antaranya Kota Belud, Putatan, Penampang, Keningau, Tenom, Pensiangan dan Beluran.


Empat tahun dahulu, kesemua kawasan parlimen tersebut berada pada kategori B, akan tetapi mengikut perkembangan semasa, kesemuanya kini tersenarai dalam kategori A.


Kategori B bermaksud peluang untuk menang adalah 35 hingga 45 peratus manakala kategori A pula ditafsirkan mempunyai peluang cerah antara 45 hingga 55 peratus.


Inilah yang membimbangkan Najib kerana menurut risikan tentera yang diperolehi bulan lalu, sokongan terhadap BN semakin menurun manakala Pakatan Rakyat pula meningkat walaupun grafnya agak perlahan.


Ini bertepatan dengan kajian terbaru yang dikeluarkan Merdeka Center yang mendakwa sokongan terhadap BN kian merosot manakala Musa Aman pula semakin tidak popular di kalangan masyarakat Bumiputera Bukan Islam terutamanya Kadazandusun dan Murut.


Perbalahan dalaman Umno juga menyumbang kepada ketidakstabilan BN negeri kerana Shafie berhasrat mahu menggantikan Musa yang dipalit dengan skandal pindahan wang berjumlah SGD16 juta tunai (RM35 juta) dari Hong Kong oleh kroni rapatnya, Michael Chia pada 2009.


Sementara Shafie pula dengan skandal membabitkan artis terkenal Zahida Rafik yang hidup mewah hasil pemberian berjuta-juta ringgit yang diragui dari mana sumbernya.


Daripada 26 kerusi yang akan direbut, BN hampir pasti tidak mampu mengekalkan kesemua 25 kerusi yang dimenanginya dalam pilihanraya umum lalu.


Anwar pula melihat keadaan ini peluang terbaik mengambil kesempatan cuba untuk melemahkan sokongan kaum tersebut kepada Parti Bersatu Sabah (PBS) yang diterajui timbalan ketua menteri, Joseph Pairin Kitingan dan United Pasokmomogun Kadazandusun Organization (UPKO) yang diketuai Bernard Dompok.


Sementara parti komponen BN lain termasuk Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) dan Parti Liberal Demokratik (LDP) dianggap tidak menjadi ancaman besar tetapi kubu mereka akan tetap digempur.


BN kehilangan dua kerusi parlimen ekoran tindakan Parti Maju Sabah (SAPP) mengumumkan keluar daripada komponen tersebut pada 17 September 2008 iaitu Sepanggar dan Tawau menjadikannya tinggal 23 selain DAP menang di Kota Kinabalu dalam pilihanraya umum lalu.


Presidennya, Yong Teck Lee dalam satu kenyataan berkata partinya akan berusaha mempertahankan kedua-dua parlimen tersebut dan tidak akan bertanding sesama sendiri menentang calon Pakatan Rakyat terutamanya KEADILAN sebagai tanda sepakat menumbangkan BN.


Umno pula semakin tamak apabila mengumumkan akan bertanding mewakili BN di kedua-dua parlimen tersebut walaupun Sepanggar didominasi Bumiputera Bukan Islam dan Cina manakala Tawau pula, hampir separuh pengundi berdaftar merupakan kaum Cina.


Ini pasti menambah masalah buat BN negeri yang berusaha mempertahankan seberapa banyak kerusi daripada jatuh ke tangan Pakatan Rakyat.


Tetapi kebimbangan Anwar terhadap kemaraan Parti Reformasi Sabah (STAR) tidak boleh diambil ringan kerana parti pimpinan Jeffrey Kitingan juga berhasrat bertanding seberapa banyak kerusi sekaligus gagal mengelak pertembungan tiga atau lebih penjuru yang memberi kelebihan kepada BN.


Tiada perkembangan baru mengenai suruhanjaya siasatan diraja (RCI) berkenaan isu pendatang tanpa izin di negeri itu dan seharusnya Anwar memanfaat peluang ini menjanjikan satu penyelesaian konkrit yang tidak mampu diselesaikan Najib Altantuya selama menjawat jawatan perdana menteri.


Hakikatnya, Sabah masih terbuka untuk Pakatan Rakyat menambah sokongan sebelum parlimen bakal dibubar menjelang hujung tahun ini menurut ramalan Anwar.


Secara matematiknya, sekiranya dakwaan Penasihat DAP, Lim Kit Siang bahawa 14 kerusi parlimen bakal dimenangi Pakatan Rakyat, BN pasti melalui jalan berliku untuk kekal berkuasa sekurang-kurangnya sepenggal lagi di Putrajaya.


JALAN PULANG

Read more ...

JENAMA UMNO TIDAK BERERTI LAGI!!! Bekas wartawan Utusan Malaysia sertai PAS

KUALA TERENGGANU - Bekas wartawan Utusan Malaysia dan mantan Pegawai Akhbar di Kementerian Pertahanan serta mantan Pegawai Perhubungan Khas kepada tiga Bekas Menteri Pertahanan Malaysia, Datuk Omar Abu  Bakar berkata, Umno semakin tidak popular dan jenam 'Umno' sudah tidak bererti lagi.

Perkara tersebut, katanya, bukan sahaja di perakui oleh bekas Presiden umno, Tun Mahathir Mohamad diungkapkan sendiri oleh pemimpin Umno yang ada sekarang.


"Saya melihat semakin hari Umno semakin tidak popular, jenama Umno tidak bererti lagi, ini diperakui oleh sendiri oleh bekas 'bos' saya Tun Mahathir Mohamad,

"(Mahathir kata) Umno adalah sampah sarap sahaja dan pemimpin Umno yang ada sekarang mereka tidak tahu apa sebenarnya keadaan,"ujarnya ketika berucap pada ceramah kemuncak Himpunan Kebangkitan Rakyat - PAS Ganti Umno Kali Ke-5 (PGU5.0) di Pekan Jabi, Setiu, Sabtu malam, 6 Oktober.

Datuk Omar adalah salah seorang tiga tokoh anak jati negeri Terengganu yang menyerahkan borang keahlian menyertai PAS sekaligus mengisytiharkan dirinya keluar dari parti Umno bersempena Majlis Perassmian PGU5.0 pada sebelah siangnya.

Katanya, beliau terlibat dengan 'perkaderan' Menteri Besar Terengganu Dato' Seri Ahmad Said menjadi ahli Umno dan pemimpin Umno negeri Terengganu.


http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita6/Datuk%20Omar%20Bakar.jpgNamun sebaliknya, beliau kesal kerana menurutnya, setelah menjadi 'orang besar Umno' Ahmad Said menjadi 'kurang ajar' dan 'gedebe'serta membelanjakan wang kerajaan negeri Terengganu kepada projek yang 'bukan-bukan'.

"Saya terlibat dengan perlantikan Ahmad Said, saya minta maaf, (saya) pilih dia masuk ahli Umno, pilih dia jadi Ahli Jawatankuasa Bahagian Umno, saya telefon (Tan Sri) Wan Mokhtar (saya kata) terima 'budak' ni, ambil dia kerja sebagai pegawai penerangan di pejabat Menteri Besar,

"tiba-tiba (apabila) sudah jadi Menteri Besar (Ahmad Said) jadi kurang ajar, tunjuk gedebe dia, belanja yang bukan-bukan macam harta emak bapak dia!,"tegasnya.

Oleh itu, menurutnya, rakyat Terenggau tidak boleh membiarkan sahaja apa yang sedang berlaku sekarang kepada pentadbiran kerajaan negeri Terengganu.

Beliau mendakwa, Umno sedang mengikis harta rakyat negeri Terengganu dan menggesa rakyat membuat satu perubahan pada pilihanraya akan datang.

Datuk Omar berkata, beliau yang sudah berjalan ke merata tempat di negara ini melihat satu perubahan luar biasa di kalangan seluruh rakyat Malaysia.

"....inilah waktunya (untuk membuat perubahan), saya nampak perubahan yang cukup hebat.....saya pergi merata-rata dah saya tidak pernah lihat sejak saya menyertai pilihanraya pada tahun 1964,

"ia tidak pernah berlaku (sejak) saya berkecimpung dalam politik,"tambahnya.BO

Read more ...

RAKYAT UNTUNG!!! Selepas air percuma, kini tol percuma di Selangor

Tol Selangor (BREAKING NEWS) Tol Percuma di Selangor Bermula Januari 2013? Apa Kata Anda?

Inilah antara berita terbaru yang admin terima yang mana kerajaan Selangor sekarang ini sedang dalam proses untuk melaksanakan tol percuma di Selangor selepas ini.

Bagaimana Kerajaan Selangor Mahu Melaksanakan Tol Percuma di Selangor!!!!!!!!...........

Admin diberitahu yang mana kerajaan Selangor akan mengambilalih beberapa konsesi lebuh raya yang beroperasi di Selangor dalam masa terdekat ini. Dan dengan pengambialihan beberapa konsesi tol ini pastinya membuka “satu dimensi” baru untuk langkah seterusnya melaksanakan dasar tol percuma di Selangor. Dan dasar tol percuma selepas tol-tol ini dihapuskan, ia dijangka akan dilaksanakan pada Januari 2013.

Rupa-rupanya kerajaan negeri Selangor sekarang mempunyai kepentingan melebihi 30% dalam syarikat seperti :
 1. Syarikat pengendali lebuhraya KESAS (melalui PKNS)
 2. Grand Saga (Taliworks, Kumpulan Peransang Selangor – KPS)
 3. SPRINT (KPS)
Kalau disemak semula berita sekitar Mei 2012 yang lalu, kerajaan Selangor telah menetapkan syarat baru yang mana semua projek lebuhraya yang mahu dijalankan di Selangor pada masa hadapan memerlukan exit clause. Apa yang dimaksudkan dengan terma “exit clause” :
Exit clause yang dimaksudkan adalah, pengurusan lebuhraya akan diserah semula kepada kerajaan negeri setelah syarikat pengendali konsesi mencapai keuntungan, tanpa mengambil kira tempoh keseluruhan konsesi.
hapus Tol (BREAKING NEWS) Tol Percuma di Selangor Bermula Januari 2013? Apa Kata Anda?
Sumber : The Star Online

Antara Fakta Konsesi Tol Bagi – Lebuhraya-Lebuhraya di Malaysia

Pembinaan Lebuhraya Utara Selatan :
 • Mula Dibuka : 8 September 1994
 • Kos Pembinaan : RM 6 billion
 • Pendapatan : RM24.3 billion
 • Keuntungan : RM 18.3 billion setakat ini………….
 • ROI : 305%
 • Tempoh konsesi : Sehingga Disember 2038.
Pembinaan Lebuhraya Metramac
 • Kos Pembinaan : Hanya RM45 juta
 • Keuntungan : RM440 juta
 • ROI : 978%
 • Pembinaan Lebuhraya Kuala Lumpur – Karak
 • Kos Pembinaan : Sekitar RM451 juta
 • Keuntungan : RM1.4 billion
 • Tempoh konsesi : selama 38 tahun.
Pembinaan Lebuhraya Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP)
 • Kos Pembinaan : RM1,08 bilion
 • Keuntungan : RM1.61 bilion.
 • Tempoh konsesi : selama 34 tahun
Pembinaan  Lebuhraya Cheras-­Kajang oleh syarikat konsesi Grand Saga Sdn. Bhd. (GSSB)
 • Perjanjian Konsesi ditandatangani : 19 September 1995
 • Lebuh raya Dibuka : 15 Januari 1999.
 • Jarak : 11.5 kilometer itu bermula dari Persimpangan Taman Connaught, Cheras hingga ke Persimpangan Saujana lmpian, Kajang.
 • Kos Pembinaan : RM282 juta
 • Kos Pengambilan Tanah : RM 194.5 juta ditanggung oleh Kerajaan
 • Kos Operasi & Penyenggaraan : RM 147.31 juta (Setakat 31 Disember 2010)
 • Jumlah Kutipan : RM 585.5 juta (Setakat 31 Disember 2010)
 • Tempoh konsesi : Sehingga 2030
Tol Malaysia (BREAKING NEWS) Tol Percuma di Selangor Bermula Januari 2013? Apa Kata Anda? Kalau di Amerika, mereka juga di sana memiliki sistem tol di sana. Bezanya di sini dengan Malaysia, di Amerika mana-mana konsesi yang telah mencapai atau melepasi keuntungan yang munasabah akan ditamatkan konsesi dan langkah ini kami lihat tidak membebankan pengguna tol di sana secara berterusan. 
 
Cukuplah…nak untung berapa bilion lagi daripada pengguna tol di Malaysia. Inilah yang kami gelarkan “skim cepat kaya” golongan kapitalis di zaman moden.

Tol dalam bandar adalah kos tambahan yang sebenarnya sangat membebankan rakyat yang tinggal di bandar setiap hari, Tidak kira apa peringkat, berbanding tol antara negeri yang dikendalikan PLUS sekarang. Sudahlah dibebankan dengan bayaran meletak kereta yang tinggi, terpaksa pula membayar tol untuk sampai ke tempat kerja.

PAKATAN MENANG.. RAKYAT HIDUP SENANG...PAKATAN KALAH.. PARA PEMIMPIN UMNO HIDUP MEWAH DENGAN GEJALA RASUAH TETAPI RAKYAT KEKAL HIDUP SEMAKIN SUSAH.OMAK KAU

Read more ...

UMNO KANTOI TAK SUDAH!!! 200 Peniaga Melayu di Uptown Bandar Perda diarah henti niaga?

Print screen di bawah dalah dari sebuah blog pencacai UMNO yang menyebar fitnah kononnya 200 peniaga Melayu dianiaya oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang. Lagi yang ditulisnya ialah..

Lebih kurang 200 peniaga MELAYU Uptown Bandar Perda,Bukit Mertajam Penang berhimpun membantah cadangan merobohkan gerai mereka oleh Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).Masing-masing telah menerima notis dari pihak majlis untuk merobohkan premis mereka.

Sebelum ini semasa BN memerintah, mereka berniaga dengan aman damai tanpa sebarang gangguan dari pihak berkuasa.


Apalah nasib peniaga melayu ini. Hanya memasang khemah yang bukannya struktur kekal, habis hendak dirobohkan oleh penguatkuasa MPSP berbangsa melayu yang hanya menurut arahan dari pihak atasan.


Perniagaan orang melayu semakin mendapat perhatian ramai pengunjung di Uptown Bandar Perda terutamanya di malam minggu bakal terjejas dek sifat kejam dan irihati Guan Eng melihat melayu maju berniaga.


Jahanam Guan Eng dah serupa macam Zionist Yahudi!Pecacai pakatan semua, masihkah anda butakan mata, buta kan hati melihat penganiayaan yang telah dilakukan oleh rejim DAP di bawah Guan Eng ini?


Begini lah nasib melayu yang bakal menimpa lebih teruk lagi sekiranga orang melayu menyerahkan pemerintahan kepada PR...


Pepatah berkata jangan biarkan nasi menjadi bubur, jangan kerana marahkan nyamuk habis kelambu dibakar.

Apa yang sebenarnya berlaku? Printscreen di bawah adalah kenyataan dari Ahli Majlis MPSP yang juga Ketua AMK Pulau Pinang, Amir Ghazali tentang insiden ini..

Bagaimanapun kenyataan oleh Amir di atas walaupun itu adalah benar ianya masih boleh dianggap memihak kerana beliau adalah Ahli Majlis..

Berikut pula adalah print screen dari FB salah seorang peniaga di Uptown tersebut tentang insiden demo ini..


Dan berikut juga dari FB salah seorang peniaga di Uptown Bandar Perda itu..


Adakah dalam FB peniaga-peniaga di Uptown Bandar Perda di atas mereka mengakui demo tersebut dilakukan oleh mereka?

Tidak ada jawapannya... kesemua mereka yang terlibat dalam demo itu tidak ada kena mengena dengan Uptown Bandar Perda kerana mereka bukanlah peniaga di situ.


Jadi kali ini Blogger pencacai UMNO yang menyiarkan fitnah tentang isu ini telah dikantoikan oleh para peniaga di Uptown tersebut sendiri..


Dan.. aku dimaklumkan bahawa ada pemimpin UMNO yang menjadi dalang kepada demo ini.. ianya bertujuan hanya untuk memburukkan Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang...ASD

Read more ...