Tuesday, October 5, 2010

Pilihanraya Sarawak semakin hampir

Taik MahmudKUCHING, 5 Okt. :
Terdapat tanda-tanda jelas pilihan raya negeri ke 10 Sarawak akan diadakan tidak lama lagi, diramalkan seawal peghujung bulan ini atau pada November.


Pemerhati politik juga tidak menolak kemungkinan pilihan raya negeri di adakan serentak dengan pilihan raya kecil Galas di Kelantan, selepas mesyuarat perwakilan Umno di Kuala Lumpur dari 19 hingga 24 Oktober ini.

Kemungkinan pilihan raya di adakan serentak timbul setelah Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya Abdul Aziz terbang ke Sarawak untuk menemui Ketua Menteri Abdul Taib Mahmud lewat minggu sudah.

Sarawak berada dalam mood pilihan raya sejak sebulan lalu dan tandanya lebih jelas apabila Taib, yang sebelum ini diramalkan akan mengundur diri sebelum pilihan raya, mengesahkan minggu lalu bahawa beliau akan menerajui Barisan Nasional (BN) negeri.

Taib membuat pengumuman itu di depan lebih 7,000 orang, satu jumlah yang tidak disangka, termasuk menteri-menteri kabinet negeri, penyokong-penyokong BN dan para wakil dari pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching selepas mengadakan lawatan ke luar negeri.

Sehari selepas itu, beliau memberitahu para pemberita bahawa berkemungkinan besar beliau akan mempertahankan kerusinya di kawasan Balingan, hingga menyebabkan angin bertiup lebih kencang bahawa pilihan raya negeri sudah hampir.

Kedua-dua pengumuman ini mencetuskan spekulasi kuat bahawa ramai berkata, ini merupakan isyarat-isyarat jelas daripada Taib bahawa pilihan raya negeri telah hampir.

Setiausah Agung BN Sarawak Stephen Rundi juga mengisytiharkan bahawa jentera BN negeri telah bersiap sedia "sepenuhnya" dan pusingan pertama program menjelajah negeri (roadshow) sudah bermula.

"Kami sudah bersedia bila-bila masa Pehin Seri (Taib) mahu mengisytihar pilihan raya," katanya memetik akhbar-akhbar harian di Bumi Kenyalang itu.

Sejak kembali dari luar negeri minggu sudah, Taib menjelajah di seluruh pelusuk negeri menemui rakyat di berbagai acara dan program. Ini merupakan sebahagian dari "roadshow" dan telah bermula.

Read more ...

Selangor susun semula pusat hiburan

SHAH ALAM, 5 Okt:
Kerajaan negeri Selangor sedang menyusun semula pusat-pusat hiburan di negeri itu agar ia tidak disalahgunakan untuk menjadi tempat maksiat khasnya perjudian dan pelacuran.

Antaranya adalah dengan membuat rekabentuk (design) semula tempat-tempat itu agar ia lebih terbuka dan bakal diletakkan kamera litar tertutup (CCTV) untuk merakam semua kegiatan dan pengunjung ke pusat-pusat itu.


"Kita sukar untuk menutupnya tetapi kita akan kawal dia agar tidak disalahgunakan untuk kegiatan yang tidak baik," kata Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim dalam wawancara khas dengan Harakahdaily, Harakah dan Siasah di pejabatnya petang semalam.


Beliau mengulas serangan bertubi-tubi dari Umno dan umat Islam berikutan pertambahan yang ketara pusat-pusat hiburan dan kesihatan yang disalahgunakan dengan menjadikannya pusat perjudian dan pelacuran serta kegiatan tidak sihat yang lain.


"Kita mahu lihat juga sebenarnya apa yang boleh dibuat oleh kerajaan BN dalam menghadapi gejala ini dan kita akan ikut. Misalnya apa yang kerajaan Negeri Sembilan dan Perak boleh buat di tempat masing-masing.


"Namun mereka tak buat apa-apa juga. Kita sendiri telah berbincang dengan beberapa universiti untuk merekabentuk semula tempat ini agar lebih transparen. Bila begitu, kita harap kegiatan yang tidak baik tidak akan berlaku.


"Bila kita siap, kita akan pastikan semua operator pusat-pusat sebegini mematuhi peraturan yang kita tetapkan. Jika tidak lesen tidak akan dikeluarkan dan tindakan boleh kita ambil," katanya.


Khalid mengaku, agak sukar untuk membanteras pusat-pusat sebegini begitu sahaja kerana ia bergantung kepada permintaan.


"Kalau orang ramai datang, permintaan tinggi, ia akan bertambahlah," kata Khalid.


Beliau juga tidak mahu menyalahkan polis atau pihak-pihak berkuasa lain kerana tidak bertindak ke atas pusat-pusat sebegini.


"Kita tahu bilangan polis kita amat terhad. Tak mampu mereka mengejarnya. Jadi kita kena ada inovasi dalam menghadapi perkara ini. Sebab itu bagi saya, kita kena design semula dan kawal dari situ.


"Kalau kita hanya tutup sahaja, yang haram pula akan tumbuh macam cendawan, lagi susah untuk dikawal," kata Khalid.


Sebelum ini, exco beliau, Ronnie Liu dalam wawancaranya dengan Harakahdaily mendakwa polis dan imigresen labih berkuasa untuk bertindak ke atas pusat-pusat hiburan dan kesihatan yang disalahgunakan di negeri itu kerana bidang kuasanya lebih luas berbanding dengan kerajaan tempatan di bawah kerajaan negeri.

Dalam wawancara kali ini, Khalid berharap, melalui rakaman CCTV untuk semua pusat ini akan mencegah orang-orang yang ada maruah untuk datang ke tempat sebegitu.

Ketika ditanya bila ia akan dilaksanakan, Khalid berkata, ia berada di peringkat kajian dan bila ianya selesai, kerajaan negeri Selangor akan melaksanakannya segera.

Read more ...

Melayu tidak berpecah, hanya Umno buat bising


KUALA TERENGGANU, 5 Okt. : Setiausaha Pemuda PAS Terengganu, Wan Mohd Faizul Wan Abas menafikan berlaku perpecahan Melayu kepada tiga pihak iaitu UMNO, PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).


Sebaliknya, beliau berkata, perkara sedemikian tidak pernah berlaku dan PAS sendiri sentiasa menggalakkan masyarakat di negara ini ke arah perpaduan melalui dasar perjuangan Islam.


“Perpecahan berlaku atas doktrin perkauman yang sempit di mana perjuangan UMNO yang ingin membela Melayu atas nama Islam.


“Kenyataan bahawa Melayu berpecah sebenarnya hanya ingin menarik perhatian orang Melayu terhadap UMNO sahaja,” katanya sebagai mengulas mengenai kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa kedudukan Melayu dalam negara kian tergugat berikutan kaum itu berpecah kepada tiga parti.


Wan Mohd Faizul turut melahirkan rasa hairan de-ngan perjuangan UMNO ydianggap tidak selari dengan konsep 1Malaysia yang diasaskan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.SH

Read more ...

Melayu kuat di bawah Pakatan RakyatKUALA TERENGGANU, 5 Okt. : Pengerusi Lajnah Perpa-duan Nasional PAS Terengganu, Hanafiah Mat meramalkan bahawa bangsa Melayu akan bertambah kuat di bawah pentadbiran PAS.

Menurutnya, keyakinan tersebut berdasar kepada persefahaman yang dicapai bersama Pakatan Rakyat (PR) dalam mengekalkan hak Melayu serta hak orang Islam dengan kedaulatan Islam sebagai agama rasmi negara.


Beliau yang menolak dakwaan bahawa Melayu semakin tergugat dan berpecah kepada tiga iaitu UMNO, PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) berpendapat UMNO sebenarnya yang tergugat ketika ini.


Mengulas lanjut, beliau berkata, UMNO berada dalam keadaan terancam ketika ini memandangkan orang Melayu kecewa dengan perjuangan parti itu yang dianggap telah meninggalkan asas perjuangan sejak dulu.


“Yang akan hilang adalah UMNO. Majoriti tolak UMNO kerana banyak sa-ngat penyelewengan dan rasuah.


“Kalau dilihat di negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat (PR) di Kedah, Menteri Besar adalah orang Melayu begitu juga Selangor di bawah pentadbiran Parti Keadilan Rak-yat (PKR),” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi, semalam.


Beliau berkata demi-kian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir yang melahirkan rasa sedih dengan keadaan orang Melayu kerana mereka tidak sedar mengenai ancaman yang dihadapi masa kini.


Dr Mahathir berkata, jika sebelum ini, Tunku Abdul Rahman menentukan supaya rakyat Malaysia yang majoriti 60 peratus lebih terdiri daripada orang Melayu tetapi kini orang Melayu sudah berpecah.


Sementara itu, beliau turut melihat Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) akan menjadikan Melayu kacau-bilau kerana menganggap ia bersifat perkauman. SH

Read more ...