Tuesday, December 13, 2011

TU DIA UMNO!!! Guna bomoh nak menang pilihanraya

AHLI politik dan pemimpin Umno dinasihatkan agar "jangan menggunakan bomoh untuk menang pilihanraya", itulah yang boleh difahami daripada artikel terbaru di blog Tun Mahathir [Chedet].

Umum mengetahui bahawa ramai pemimpin dan ahli politik Umno gemar menggunakan bomoh di dalam menentukan kemenangan mereka di dalam pilihanraya mahupun pemilihan di peringkat parti.Tun Mahathir, bekas Perdana Menteri sememangnya sering menyampaikan amanat kepada pemimpin-pemimpin Umno melalui blog peribadinya chedet.co.cc baik secara tersurat mahupun tersirat.

Artikel terbaru di blog beliau yang bertajuk "TAKUT", menyampaikan mesej jelas menggambarkan situasi Umno yang kini begitu goyah dan gementar di dalam menghadapi pilihanraya umum akan datang.

Hal ini mengingatkan kita kepada sejarah yang pernah menggemparkan negara bagaimana salah seorang ahli politik Umno, Datuk Mazlan dibunuh oleh bomohnya sendiri, iaitu Mona Fendy [Mona Fendy]

Sudahlah wang banyak habis diberikan kepada bomoh, masa depan politik lebih cerah yang diharapkan, sebaliknya nyawa sendiri yang melayang.


ReJaM© "Harap-harap Lady Gajah pun baca blog Tun Mahathir..."


Read more ...

FAKTA!!! Saiful langsung tidak diliwat?


Fakta-fakta kukuh yang mahkamah buat-buat bangang:

1) Saiful mendakwa diliwat dalam keadaan menungging lebih 12 minit. Pasti ada bekas atau kesan lecet pada lutut akibat tekanan ditusuk, tetapi sebenarnya langsung tiada! Saiful boleh minum kopi dan makan karipap selepas kununnya diliwat antara jam 3.01 petang hingga 4 petang 26 Jun 2008!


2) Pemilik kondo, Hassanuddin Hamid tidak pernah dipanggil memberi keterangan sebagai saksi pendakwa sekiranya kejadian liwat itu benar-benar berlaku di premis miliknya.


Proktoskop yang digunakan untuk menentukan
sama ada tusukan berlaku atau tidak
3) Jeli KY yang sepatutnya jadi bahan bukti langsung tidak kelihatan padahal Saiful mendakwa Anwar meliwatnya menggunakan bahan pelincir tersebut. Bahkan bahan tersebut langsung tiada dalam rekod bukti jenayah menurut laporan polis sendiri!

4) Keterangan dan fakta perubatan oleh pakar tulang belakang dari Jerman, Dr Thomas Hoogland yang merawat sakit tulang belakang Anwar akibat terjatuh dari kuda pada 1997 mengesahkan bahawa amat mustahil seseorang yang masih mendapatkan rawatan berupaya melakukan hubungan jenis jauh sekali hubungan sejenis sekalipun. Anwar mendapatkan rawatan susulan pada 2004 dan 2008 di Klinik Alpha milik Dr Hoogland di Munich, Jerman.


5) Pakar DNA dari Australia, Dr Brian McDonald hairan kerana sepanjang kerjayanya, belum pernah dia berupaya membuktikan mahupun menjalankan kajian ke atas jangka hayat sperma yang boleh hidup lebih 72 jam di luar zakar sedangkan ASP Jude Preira hanya menyimpan sampel air mani di biliknya yang sudah pasti berada pada suhu bilik, dan boleh musnah!


Bukti Rosmah Mansor (RM) rapat dengan
Mumtaz Jaafar (MJ), ibu angkat Saiful
6) Ketua pasukan pendakwaan Yusof Zainal Abiden tidak pernah membuktikan secara fakta saintifik sama ada perubatan, klinikal mahupun rujukan sahih daripada sumber yang diperakui dan disahkan oleh badan profesional bahawa sperma manusia boleh bertahan sehingga 96 jam semasa perbicaraan berlangsung.

7) Keadaan Saiful yang menunjukkan rasa tidak tertekan atau menyembunyikan sesuatu bukti jelas bahawa Saiful berbohong mendakwa Anwar meliwatnya, malah tiada bukti sehelai bulu pun ditemui di atas katil dan cadar mahupun bilik, padahal manusia normal menggugurkan lebih kurang 100 helai bulu dari badan sehari secara normal!


Saiful bersama Khairil Annas Jusoh,
pembantu Najib Altantuya!
8) Dua hari masa untuk Saiful ambil untuk membuat pemeriksaan perubatan seterusnya langsung tidak bersolat Jumaat akibat kununnya berhadas besar. Mengapa sampai dua hari berlalu baru hendak bertindak? Alasan dia mahu mendapatkan kepastian dari rakannya hanyalah helah lemah untuk memberi masa dia menusuk lubang duburnya sendiri dengan objek bermaterial plastik!

9) Pertemuannya bersama ibu angkatnya Mumtaz Jaafar dan Rosmah Mansor antara fakta jelas tuduhan fitnah ini satu konspirasi terancang untuk memusnahkan kerjaya Anwar selepas gagal menentang hujah dan perjuangannya membanteras rasuah dan penyelewengan secara politik.


10) Najib Altantuya dalang sebenar konspirasi fitnah ini dengan berbohong kepada seluruh dunia Saiful berjumpa dengannya untuk mendapatkan biasiswa pelajaran sedangkan pada waktu pertemuan itu Saiful sudah pun dibuang dari Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)!11) Keterangan bersama rajah pemeriksaan perubatan yang dikemukakan oleh doktor Hospital PUSRAWI, Dr Mohamad Osman Abdul Rahman membuktikan bahawa tiada sebarang tanda tusukan tumpul atau kesan lecet pada permukaan luar dubur Saiful jelas membuktikan pembohongan Saiful terang-terangan dilakukan tanpa rasa malu, bertanggungjawab, jauh sekali menyerahkan kesnya kepada Mahkamah Syariah kerana kedua-dua yang terlibat beragama Islam!!

JALAN PULANGSiapa Sebenarnya Bapa Saiful Bukhari Azlan?
Bapa Saiful ialah seorang daripada Ahli Jawatankuasa Perpaduan Melayu yang merancang perundingan diantara Pas-Umno. Seorang lagi ialah Pengarah Urusan Sapura, Rameli Musa, seorang kroni Anwar. Nampaknya, Anwar sendiri tidak sedar bahawa sahabatnya sendiri merancang menjatuhkan beliau.

Jawatankuasa ini diketuai oleh seseorang dari Perisik tentera yang saya tidak akan beritahu buat masa ini.


Itulah sebabnya mengapa bapa Saiful enggan menunjukkan mukanya dikhalayak ramai, terutamanya didepan kamera.


Sekiranya wajahnya keluar dikaca TV, maka sudah pasti ramai yang mengenalinya. Dia sebenarnya tidak mempunyai pekerjaan tetap.Kerjanya ialah menjadi broker. Kalau anda mahukan sesuatu, dia boleh lakukan. Kalau mahukan kontrak kerajaan, kalau mahu memerangkap seseorang, kalau nak jumpa mana-mana menteri ataupun Timbalan Perdana Menteri, panggil saja Bapa Saiful, dan dia akan melakukannya.


Kerjanya senang. cipta satu kes liwat terhadap Anwar. Ini akan menyebabkan PAS menjadi risau dan mereka akan berfikir dua kali tentang Anwar dan Pakatan Rakyat.


Panggil Pas dan Umno duduk bersama dan bercakap tentang perpaduan Melayu.


Biar PAS nampak bahawa masa depan Pas ialah bersama Umno dan bukan dengan PKR, yang mana akan dijatuhkan dengan kes liwat terhadap Anwar ini. Beritahu kepada Pas bahawa Umno bersetuju dengan pelaksanaan undang-undang Islam dinegeri-negeri yang dikuasai oleh mereka dan Umno akan bersetuju bahawa menteri besar akan diberikan kepada Pas.


Para perancang muzakarah Pas-Umno tentang perpaduan melayu ini juga sedar bahawa menawarkan jawatan Menteri besar kepada Pas dan pelaksanaan undang-undang Islam , masih belum cukup.


Mereka juga perlu memusnahkan kredibiliti Anwar untuk membuktikan kepada Pas bahawa masa depan Pas terletak bersama Umno dan bukan dengan PKR.


Tidak menghairankan, jawatankuasa muzakarah Umno-Pas adalah orang yang sama dengan 'jawatankuas memusnahkan Anwar' dan bapa Saiful, bersama dengan perisik tentera adalah pelakon penting dalam keseluruhan drama ini.


Ya.. Perisik Tentera lagi! Sekarang anda boleh lihat mengapa Perisik Tentera membocorkan maklumat tentang laporan rasmi mengenai pembabitan Rosmah Mansor didalam pempunuhan Altantuya.


Tujuannnya ialah untuk menjatuhkan Najib. Dan orang-orang sama ini juga terlibat didalam muzakarah Pas-Umno, yang mana diantaranya melibatkan orang-orang seperti bapa Saiful dan rakan baik Anwar, Rameli Musa.


Baru-baru ini, bapa Saiful, yang telah meninggalkan anaknya sejak kecil, kembali kedalam hidupnya.


Mengapa, setelah lebih 20 tahun lalu, tiba-tiba bapa ini kembali muncul menemui anaknya?


Senang saja. Dia mahu menghantar anaknya menemui Najib. Najib merasakan dia menghantar Saiful kepada Anwar untuk dijadikan sebagai ejen.


Apa yang Najib tidak tahu ialah, budak ini dihantar untuk mengenakan Najib.


Pernahkah terfikir, mengapa bapa saudara Saiful yang memanggil sidang akhbar untuk meminta Anwar bersumpah bahawa Anwar tidak pernah meliwat Saiful?


Mengapa tidak bapanya?


Sedangkan surat yang dibaca oleh peguam itu dikatakan ditulis oleh bapa Saiful.


Sebenarnya, Saiful tidak begitu mengenali bapanya.


Ibu bapanya bercerai ketika Saiful masih kecil, dan ibunya berkahwin lagi. Bila ibunya meninggal dunia, bapa tirinya pula menghilangkan diri dan Saiful seterusnya dijaga oleh bapa saudaranya.


Dan satu perkara penting didalam keseluruhan episod ini ialah 'ibu angkat' Saiful ialah Mumtaz Jaafar, yang merupakan proksi Rosmah Mansor dalam urusan perniagaanya.


Apakah ini dapat menerangkan mengapa Najib bersetuju berjumpa Saiful? Ramai yang tidak dapat memahami bagaimana seorang timbalan Perdana Menteri yang begitu penting dan sibuk , mahu membazir masa bertemu dengan seorang pelajar tercicir seperti Saiful.


Ini adalah kerana Saiful adalah 'anak angkat' kepada Mumtaz Jaafar. Itu sebab Najib berjumpa dengannya.


Melihat kepada perawakan bapa saudara Saiful, kita boleh memahami mengapa lelaki ini istimewa. Apakah doktor menemui contoh air mani bapa saudaranya didubur Saiful, dan mungkin itu sebabnya mengapa polis tidak mendakwa Anwar? mungkin ini dapat menjelaskan, mengapa polis membebaskan Anwar selepas penahanan yang dramatik sehari sebelum itu.Sankara: Kes Pembelaan Anwar Kukuh
Hakim, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah memetapkan Khamis ini, 15 Disember 2011 untuk pihak pembelaan membalas hujah pendakwaraya berhubung kes liwat II.

Peguam pembelaan, Sankara Nair berkata, setakat ini pihak pendakwaan masih gagal membuktikan Datuk Seri Anwar bersalah dalam kes ini yang dilihat lebih kepada satu konspirasi.


"Kita memang confiden dengan kes kita. Apa yang kita nampak kita tidak mempunyai banyak perkara untuk dijawab memandang tidak ada penentangan kes.


"Beban masih kepada mereka (pendakwaraya) dan kita rasa kita ada asas untuk mempertahankan Datuk Seri Anwar.


"Kami rasakan hujahan kami kuat untuk mengatakan tidak pernah berlaku (kejadian tersebut). Kita punya pendirian ini tidak berlaku. Pada kita ini semua satu konspirasi. Kami bertegas dengan pendirian kami," katanya.


Beliau menambah, beberapa isu berhubung teknikal akan dibincangkan bersama pakar sebelum menjawab hujah pihak pendakwaraya.


Bagi Datuk Seri Anwar Ibrahim, beliau bertegas dengan pendirian dirinya wajar dan wajib dibebaskan memandangkan tidak ada fakta dan keterangan kukuh untuk mereka mnghukum dirinya.


"Kita di peringkat akhir keterangan tadi pihak pendakwa mengemukakan hujah pertama sepertimana Datuk Seri Najib menyoal mengapa saya memberi keterangan dari kandang tertuduh. Tentunya Datuk Najib tidak membaca ucapan saya itu keterangan itu adalah pilihan.


"Dalam mahkamah disebut bahawa tidak boleh ditafsir secara negatif kerana itu pilihan. Mengapa saya buat pilihan, kerana saya pertikai sistem. Sistem ini diperalat politik untuk menekan.


"Oleh yang demikian saya menggunakan hujah saya dalam peluang kandang mahkamah untuk menjelaskan kebobrokkan dan kerosakan sistem kehakiman dan politik yang menggunakan proses perundangan ini," katanya.


Mengulas lanjut katanya, pihak pendakwaraya tidak sepatutnya mempertikaikan saksi dan beberapa pakar yang dibawa dalam perbicaraan kes ini.


"Apa yang dibuat oleh Datuk Yusuf hari ini, mempertikai itu yang pertama yang kedua mempertikaikan beberapa saksi utama kita.


"Dr Hooglands itu pakar antarabangsa, Dr Brian McDonald, Prof. David Lawrence Wells juga pakar di peringkat antarabangsa. Jadi jika kita ingin peremehkan perkara itu agak sukar," katanya.


Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini kembali meneruskan sesi penggulungan dengan giliran pihak pendakwaraya mengemukakan hujah.


Anwar, 63, didakwa meliwat Mohd Saiful, 25, di sebuah pangsapuri di Bukit Damansara di Kuala Lumpur pada 26 Jun 2008 dan dituduh mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan jika disabit kesalahan.

Read more ...

BERANIKAH NAJIB!!! Bertanding di Parlimen Lembah Pantai

http://topnews.com.sg/images/najib-tun-razak.jpgNaib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar mencadangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membuktikan keikhlasan konsep 1Malaysia yang diterajuinya dengan bertanding di kawasan yang masyarakatnya berbilang bangsa seperti kerusi parlimennya di Lembah Pantai.

"Apabila bercakap tentang transformasi dan imej berbilang bangsa di Malaysia, saya berharap Saifuddin akan sampaikan kepada perdana menteri bahawa beliau harus mempertimbangkan kemungkinan bertanding di kerusi yang masyarakatnya berbilang kaum, kerusi 1Malaysia.


"Daripada apa yang saya tahu, Pekan mempunyai 93 peratus pengundi Melayu.


"Oleh itu, selaras dengan janji-janji 1Malaysia dan semua itu, Najib perlu bertanding di kawasan yang mempunyai pelbagai bangsa seperti di Lembah Pantai,” kata Nurul Izzah kepada Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah pada sebuah forum politik di Shah Alam.


Cadangan beliau itu mendapat tepukan gemuruh daripada kira-kira 500 hadirin.


Walau bagaimanapun, Nurul Izzah kemudiannya memberitahu Malaysiakini bahawa kenyataannya itu bukan satu cabaran kepada Najib tetapi mahu perdana menteri membuktikan apa yang diperkatakannya.


Nurul Izzah dan Saifuddin adalah penceramah pada forum bertajuk ‘Pilihan Raya Umum ke-13: Undi siapa akan jadi penentu?’


Penceramah lain termasuk Setiausaha Agung DAP dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, Ketua parti KITA Datuk Zaid Ibrahim dan pensyarah pengajian media Universiti Malaya Prof Abu Hassan Hasbullah.


Forum itu anjuran akhbaran Sinar Harian.


Nurul Izzah pertama kali dipilih sebagai ahli parlimen Lembah Pantai pada pilihan raya umum lalu. Kerusi yang terletak di Kuala Lumpur itu mempunyai campuran penduduk pelbagai bangsa - i 52 peratus pengundi Melayu, 27 peratus Cina dan 18 peratus India.


Bagi Najib pula, beliau dilantik menduduki kerusi Pekan di Dewan Rakyat pada usia yang sangat muda iaitu 23 tahun. Kerusi pilihan raya parlimen di luar bandar di Pahang itu mempunyai 93 peratus pengundi Melayu, 2.7 peratus Cina dan satu peratus India.

Read more ...

TIKAM BELAKANG!!! Muhyiddin bakal tendang Najib?

Sememangnya presiden Umno Najib Razak dan timbalannya Muhyiddin Yassin tidak seia sekata. Malah, terdapat persaingan sengit antara mereka sebelum Najib ditabalkan sebagai presiden UMNO selepas Abdullah Badawi dipaksa pemimpin atasan untuk bersara awal.

Nama Muhyiddin sekarang semakin terkenal di kalangan komuniti Melayu. Telah beberapa kali timbul cakap-cakap tentang siapakah paling layak bertanding untuk jawatan presiden walaupun dirinya dan Najib sering dipersembahkan secara bergandingan oleh media kawaanl kerajaan supaya nampak akrab.


Jangan salah anggap kerana mereka sememangnya sentiasa bersaing.

Sejauh manakah setianya si timbalan?


Malangnya, pada tahun 2008, mantan perdana menteri Mahathir Mohamad telah memutuskan bahawa Najiblah yang layak mengambil alih tugas Badawi seperti mana yang dijangka oleh kebanyakkan orang.

Muhyiddin begitu kecewa kerana telah dikalahkan oleh Najib pada saat-saat akhir. Namun, apakan daya, Mahathir masih lagi merupakan tunggak yang mempunyai kuasa dalam UMNO. Jika ditentang, pasti geng-geng politik samsengnya akan menanti.


Anehnya, pada masa itu, Muhyiddin tiada kuasa langsung, umpama ahli biasa UMNO kerana dia tidak disokong oleh peringkat tertinggi dan pemimpin UMNO yang lain. Tiada juga wakil dari tempat asalnya, Johor. Pada masa itu, dia keseorangan dan terpaksa mula mengumpul penyokong dan juga pengikutnya sendiri.


Muhyiddin tidak dihiraukan oleh Badawi kerana dia terlalu sibuk menyiapkan menantunya, Khairy Jamaluddin pada masa pemerintahannya sebagai PM. Muhyiddin telah terbiar sendirian namun tidaklah dalam kegelapan. Pada masa itulah Muhyiddin belajar untuk berdikari sendiri walaupun tidak pernah bersendirian.


Keinginan untuk memegang jawatan tertinggi masih kuat bagi Muhyiddin lebih-lebih lagi pada masa ini. Ini kerana umurnya serta peluang yang ada di depan mata. Najib sangat lemah, dibebani pula oleh masalah dan dilemma yang tiada henti.


Tapi, jujurkah Muhyiddin bila berkata bahawa dia adalah timbalan yang setia? Bukankah dia telah berjanji untuk tidak mencabar jawatan presiden. Adakah Muhyiddin akan membiarkan Najib memijak-mijaknya?


Perpecahan


Sebenarnya, Muhyiddin sudahpun melancarkan beberapa strategi bersama beberapa orang penasihatnya dan sekumpulan kecil penyokong. Walaupun ada kekurangan, kita masih boleh merasakan kesannya apabila dia mempersoalkan konsep 1Malaysia apabila Najib mula-mula mengumumkannya dulu.


Muhyiddin kemudian menunjukkan keyakinannya apabila mengumumkan bahawa dia orang Melayu dulu, kemudian orang Malaysia. Muhyiddin kemudiannya semakin berani menentang Mahathir apabila memberhentikan pelaksaan pengajaran dan pembelajaran sains dan matematik dalam bahasa Melayu dan bukan Inggeris seperti yang diperkenalkan oleh Mahathir.


Ternyata, Muhyiddin cuba untuk menunjukkan bahawa dia mampu untuk mengikut kata hatinya sendiri justeru mendapat sokongan yang lebih lagi dari akar umbi kerana keberaniannya ingkar kepada Najib di saat-saat akhir. Ya, sememangnya dia boleh buat apa saja yang dikehendakinya, seperti pada perhimpunan agung UMNO dimana dia melafazkan baiah untuk taat setia apabila realitinya, dia akan menentang Najib habis-habisan untuk kerusi presiden. Sama jugalah seperti Najib jika berada di tempatnya. Muhyiddin tidak akan kehilangan apa-apa pun.


Untuk menang, Muhyiddin tahu dia tidak memerlukan sokongan 100% dari UMNO. Apa yang diperlukannya adalah untuk membuat bising tentang isu-isu akan memecah-belahkan UMNO supaya Najib dan rakan-rakan pengampunya akan terpaksa akur.


Tekanan semakin memuncak untuk Najib melepaskan jawatan jika ingin menyelamatkan UMNO dari perpecahan yang lebih dasyat dengan bakal berlangsungnya pilihanraya ke 13.


Pencacai-pencacai Najib


Muhyiddin juga tahu bahawa orang-orang Najib sedang sibuk menjaga hal masing-masing. Mereka juga tahu bahawa kedudukan Najib amat lemah, dengan kelembapan ekonomi, ketidakstabilan politik dan parti pembangkang yang semakin popular saban hari. Tidak sukar untuk mempengaruhi mereka yang berada di atas pagar. Lebih-lebih lagi, Muhyiddin yang kurang skandal berbanding Najib dan telah membuktikan bahawa dia lebih berani.


Ramai yang berkata bahawa Muhyiddin telah terlambat. Namun, apa yang perlu dilakukannya adalah hanya berusaha dengan lebih gigih lagi dan fokus kepada cara untuk mendapatkan sokongan pemimpin akar umbi UMNO yang tidak senang akan Najib.


PM sememangnya terlalu sibuk untuk fokus pada apa-apa. Terlalu banyak jalan-jalan di luar negara dan aktiviti melancong yang telah dijadualkan. Memang ramai pemimpin UMNO yang tidak senang akan Najib. Jelaslah bahawa Najib sedang sibuk meletakkan orang-orangnya untuk menjadi calon di Johor dan bahagian lain untuk melumpuhkan kemaraan Muhyiddin.


Ramai yang berpendapat bahawa Mahathir sudah memberi lampu isyarat untuk Najib tapi tidak meletakkan harapan yang terlalu tinggi untuk Najib. Dia telah berbuat begitu pada tahun 2008 tapi Najib gagal menunjukkan prestasi cemerlang. Ada kemungkinan Mahathir akan memilih orang lain pada tahun 2012, pada masa pemilihan parti dijalankan.


Pada usia 86 tahun, Mahathir masih bijak. Dia tidak akan menampakkan dirinya terlalu awal, tidak sehingga ia terlalu jelas bagi semua. Mahathir tidak boleh menyokong sesiapa saja. Dia perlu memastikan masa depan politik dan kewangan untuk anak-anak dan cucu-cucunya. Dalam erti kata lain, dia belum lagi membuat keputusan siapa hendak disokong untuk menjadi presiden UMNO yang seterusnya sehingga ia nampak dengan lebih jelas lagi.


Tanda lebih jelas


Dari Muhyiddin, buat masa ini, Mahathir mahu lihat lebih banyak bukti dan kesetiaan. Muhyiddin telah menunjukkan bahawa dia bebas melakukan apa saja dan ini menakutkan si autokratik Mahathir.


Najib hanya boleh diterima Mahathir semasa hayatnya. Mahathir boleh mengawal Najib yang sememangnya lembap.


Tapi, bila Mahathir sudah tiada Najib boleh jadi orang suruhan siapa saja. Apa akan berlaku pada anak cucu Mahathir? Isteri Najib, Rosmah Mansur, pasti tersenyum apabila membaca ini.


Selain daripada perang dingin antara si nombor 1 dan 2, ramai lagi pemimpin tertinggi UMNO yang sibuk merencanakan sesuatu untuk pemilihan parti pada tahun 2012, yang dijangka agak sengit.
~malaysiachronicle

Read more ...

40 bekas penyokong MCA Parit Buntar lawat Kelantan

PARIT BUNTAR, 13 Dis. : Seramai 40 orang peserta rombongan dari Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Kawasan Parit Buntar menegaskan mereka tetap akan menyokong perjuangan di hadapan Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Mereka menyatakan demikian sempena lawatan rasmi mengunjungi Tuan Guru yang juga Menteri Besar Kelantan, di kediaman rasmi beliau, pada 27 November lepas.

Rombongan yang sebahagian besarnya terdiri dari kaum wanita serta bekas penyokong MCA diketuai AJK DHPP Parit Buntar, Ricky Tang.

Ricky dalam ucapannya memberitahu, masyarakat bukan Islam di negeri ini khususnya kaum Cina sering diberi bayangan buruk berhubung perjuangan PAS dengan tujuan menakutkan mereka.

“Bagaimanapun, semakin mereka ditakuti sokongan terhadap PAS semakin bertambah dari tahun ke tahun dan pihak lawan sudak tidak boleh berbuat apa berhubung ledakan sokongan ini,” ujarnya.

Sementara itu, Tuan Guru ketika berucap pada majlis itu menyeru golongan terbabit meninjau perkembangan kehidupan masyarakat bukan Islam khususnya kaum Cina di negeri ini sejak 21 tahun lalu melalui golongan terbabit.

“Tuan-tuan boleh bertanya masyarakat Cina Kelantan, adakah saya selaku ketua kerajaan mengkhianati mereka sama ada dari segi ekonomi, agama, kebudayaan, sosial dan sebagainya?

“Tuan-tuan tidak boleh menerima bulat-bulat maklumat yang tidak tepat dari orang tertentu tanpa merujuk sendiri dari masyarakat bukan Islam di negeri ini,” ujarnya.

Tuan Guru turut melahirkan rasa bertuah serta terima kasih kerana sudi mengunjunginya, walaupun dalam keadaan kurang sihat, namun kerana rasa gembira untuk bertemu masyarakat terbabit, beliau gagahi juga.

Kerajaan Kelantan turut memberi penghargaan kepada DHPP Parit Buntar yang kerap membuat rombongan membawa orang-orang Cina melawat Kelantan.

Cenderahati penghargaan Kerajaan Negeri kepada DHPP Parit Buntar telah disampaikan sendiri Tuan Guru kepada Ricky Tan yang mewakili DHPP Parit Buntar.

DHPP Parit Buntar juga menyampaikan cenderahati kepada Tuan Guru Nik Aziz.


Tuan Guru Nik Aziz menerima cenderahati daripada Ricky

Read more ...

TANGKAP TAIB MAHMUD!!! Desakan dari luar negara, tapi dalam negara siapa yang berani tangkap?


Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dari enam negara mendesak supaya Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan 13 ahli keluarganya ditangkap atas pelbagai dakwaan, termasuk salah guna jawatan awam, rasuah dan konspirasi untuk membentuk sebuah organisasi jenayah.

Antara NGO yang membuat tuntutan berkenaan adalah Dana Bruno Manser (BMF), Greenpeace dan pertubuhan pemantau hutan dunia, Fern.


Mereka telah mengemukakan surat bertarikh hari ini kepada kerajaan Malaysia supaya menangkap individu berkenaan kerana dituduh dengan pelbagai dakwaan berkaitan dengan pengagihan dana awam secara haram, salah guna jawatan awam, merampas tanah kerajaan, rasuah, eksploitasi konflik kepentingan dan sebagainya.


Surat berkenaan dihantar ke Pejabat Peguam Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Ketua Polis Negara.


"Kami memohon pendakwa utama Malaysia pada kadar segera menangkap dan mendakwa Ketua Menteri Sarawak, empat anaknya, lapan adik-beradiknya dan sepupu pertamanya, Abdul Hamed Sepawi," kata NGO itu dalam surat mereka.


Selain Abdul Taib, 75, mereka yang dinamakan itu adalah anak-anaknya, Jamilah Hamidah Taib Murray, Mahmud Abu Bekir Taib, Sulaiman Abdul Rahman Taib, Hanifah Hajar Taib.


Manakala adik beradiknya pula adalah Ibrahim Mahmud, Aisah Zainab Mahmud, Zaleha Mahmud, Onn Mahmud, Mohamad Ali Mahmud, Mohd Tufail Mahmud, Amar Hajar Fredahanum Mahmud, dan Raziah Mahmud.


Surat 10 muka surat itu ditandatangani oleh 13 NGO dari Malaysia, Australia, Jerman, Jepun, Switzerland dan United Kingdom serta beberapa tandatangan individu dari Malaysia.

JALAN PULANG

Read more ...

KHAIRY PENAKUT UMNO BACUL!!! Lengahkan debat isu NFCPerdebatan isu skandal National Feedlot Corporation (NFC) yang melibatkan keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil masih lagi tidak mendapat kata putus dari Ketua Pemuda Umno dalam penetapan tarikh.


Justeru, Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli menyelar tindakan Khairy Jamaluddin yang melengahkan masa sebaliknya hanya mampu menggunakan orang bawahannya untuk menyerang beliau di laman sosial Twitter.

“Bila Khairy tidak berani debat, dia hantar kaki maki hamun anak-anak buah untuk alih perhatian. ‘Typical’ Pemuda Umno,” sindirnya di Twitter semalam.

Rafizi pada 18 November lalu mencadangkan agar debat tersebut dibuat semalam dan telah memberi masa sebulan untuk Khairy menjawabnya namun ia terpaksa dibatalkan.

Ini berikutan, wakil Khairy telah menghantar surat balas melalui email mengatakan Khairy tidak dapat menghadiri debat pada tarikh tersebut dan kononnya ingin bertemu bagi menetapkan tarikh dan masa yang dipersetujui bersama.

Justeru Rafizi membalas surat tersebut dan mencadangkan agar debat skandal NFC itu diadakan di Pusat Perdagangan Dunia Putra (PWTC) yang juga Ibu Pejabat Umno.

Rafizi dalam satu surat dihantar kepada Khairy meminta agar beliau memberikan satu tarikh menjelang 12 Disember sebelum jam 12.00 tengahari dan sehingga kini tiada respon.

“Jelas Khairy tidak berminat untuk mempertahankan NFC, komennya sebelum ini hanya cakap kosong,” kata Rafizi di Twitter semalam.

“Dah pukul 12.30 tengahari, saya masih belum dapat jawapan dari Khairy. Maknanya tarikh dah tamat, saudara tak berani dan tak berminat,” kata Rafizi.

Khairy di Twitter sebaliknya hanya menjawab dan mempersoalkan tarikh debat dan mengatakan tidak perlu tergesa-gesa untuk mengadakan debat tersebut.

Bagaimanapun, Rafizi tetap akan meneruskan debat rakyat yang bakal berlangsung 19 Disember ini yang turut menjemput ahli Umno untuk berdebat berkenaan isu ini.

“Oleh kerana Khairy tidak berani debat (Skandal NFC) lembu, kita akan teruskan debat rakyat, tempat akan diumumkan kemudian,” jelas Rafizi.

Meskipun isu itu membabitkan Datuk Seri Shahrizat Jalil, sebaliknya Khairy kelihatan ghairah membela Ketua Wanita Umno yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu.

Skandal NFC mencetuskan kontroversi kepada negara apabila KEADILAN mendedahkan banyak penyalahgunaan wang dana RM250 terhadap projek lembu tersebut.

NFC merupakan syarikat menternak lembu kebangsaan yang dimiliki Shahrizat yang didakwa mengalami kerugian dalam operasinya namun pada masa sama NFC didedahkan membeli dua buah kondominum mewah di Bangsar, membiayai percutian keluarga Shahrizat ke luar negara, dan pakej umrah.

Terbaru, NFC didedahkan membeli kereta Mercedes berharga RM534,622 serta dua bidang tanah berharga RM3,363,507 di Putrajaya.


http://www.keadilandaily.com/?p=24300

Read more ...

ZUL KULIM NAK MUHONG LAGI!!!Balik Kulim pun jarang sekali, tiba-tiba tau pasal tempat lain

Oleh: Mat Kering Bakaq Bata

Jenuh Kedah La dok bagi penjelasan isu Madrasah Salihiah, Kanchut. Setiap kali habis bagi penjelasan, mai pulak tuduhan baru. Ataupun orang baru pulak yang serang tapi dok ulang isu lama yang kita dah bagi jawapan. Sekali pikiag... awat pekak sangat puak2 ni, hati perut dah kena hijab ka? Alang2 hilang sabag, jengkai muka... boh penampaq 2,3 daih.


Terbaru, blog upahan Datuk Mukhriz dok ulang lagi pembohongan pasai Madrasah Salihiah. Kali ni dia petik tulisan Loyar kelentong Zulnordin 10/11 (10 bercakap 11 muhong) yang kini memilih UMNO pimpinan Rosmah-Najib sebagai wadah perjuangan.


Zulnordin 10/11 berkata madrasah (Salihiah, Kanchut) tersebut sebenarnya berfungsi sebagai sebuah masjid. Azan tiap waktu dilaungkan. Solat jemaah tiap waktu didirikan. Ada anak kariah sendiri lagi.Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu yang hampir tak pernah turun kawasan sejak jadi YB ni tiba-tiba 'tahu' pulak mengenai madrasah yang terletak di Kanchut, Alor Setar.

Sebenagnya Madrasah Saliliah itu sekarang ini tidak lagi berfungsi sebagai sebuah masjid, sebab Masjid Zahir dah ada berdekatan. Ia berfungsi sebagai pejabat Takaful Ikhlas. Solat jamaah (kalau ada) dibuat hanya waktu Zohor dan Asar dan lepas waktu pejabat 'madrasah' tu tak boleh dimasuki jamaah kerana pintu bangunan dan pintu pagaq berkunci, boh pedai ayam! Kot kata TS bohong cha pi tunggu tengok waktu Maghrib, Isyak dan Subuh. Azan tiap waktu dilaungkan..betul, tapi bukan di surau tu tapi azan dari Masjid Zahir.

Kononnya madrasah tu ada 200 anak khariah dari Jalan Titi Siam, Kampung Pisang dan Jalan Menanti. Kenyataan tu, mokalu nak muhong orang Kota Kinabalu atau Johor bahru bolehlaa. Tapi jangan cuba terai muhong orang Aloq Setaq. Orang Jalan Titi Siam tak pi jamaah kat situ...jauh, dalam kampung depa pun dah ada surau. Atau kalau depa nak pi surau luaq kampung depa, baik depa pi Masjid Derga atau Pusat Dakwah..lebih dekat dan lebih selesa. Orang Kampung Pisang pun sama, lebih dekat depa pi surau kat belakang muzium. Ada dua buah surau yang berdekatan! Jalan Menanti mana kampung Melayu... pakat pindah habih dah. Dulu kaki masjid kat situ Pak Chen, tapi dia pi Masjid Nagore atau Masjid Zahir... la dia pun aruah dah.

Yang agak ramai Melayu area tu dekat Jalan Lumpur. Kalau tahun 80an atau sebelum tu mungkin mudah depa pi surau Salihiah tetapi dengan kedudukan infra terkini (jalan highway), jarak mungkin dekat tapi jalan yang terpaksa dilalui lebih jauh... baik depa pi Masjid Zahir.

Cakap banyak tak mau laa abang, aku dilahirkan dalam DUN Bakaq Bata. Dilahir dan dibesaqkan dalam Aloq Setaq. Tok Mat Bashah pun bukan anak jati Aloq Setaq macam aku, dia pelarian dari Langgaq.

Hak selebih tu aku dah jawab sebelum ni. Jadi aku copy paste baliklah bahan yang aku pernah tulis tu...


Oleh: Mat Kering Bakaq Bata


Dah lama MK tak menulis di ruangan ini. Bila ADUN Bakaq Bata pi Mekah MK pun relax banyak sebab tak nampak dia. Bila Haji Mat Bashah tu balik, baru MK nampak UMNO sebab pemimpin UMNO yang banyak buat spoil terhadap UMNO di Kedah ni ialah beliau sendiri.

Baru-baru ni tanpa usul periksa dan tanpa mengetahui apa yang sebenar berlaku Mat Bashah hentam tindakan (kononnya) kerajaan negeri mahu roboh surau Salihiah Kancut.

Tiga hari berlangsung Sidang DUN Kedah baru-baru ini tidak ada seorang pun ADUN BN yang bangkitkan isu tersebut sama ada dalam soalan mahupun dalam perbahasan sedangkan semua ADUN diberi peluang berucap.

Begitu jugak sewaktu Exco dan MB menjelaskan secara terperinci isu surau tersebut, tidak ada sekerat pun ADUN BN yang bangun meminta penjelasan walhal MB TIDAK PERNAH tidak memberi laluan kepada ADUN pembangkang yang mahu penjelasan sewaktu beliau tengah berucap.

Sebab mereka semua faham bahawa surau itu di bawah MAIK sebagai pemegang amanah. Majlis fatwa yang dipengerusikan oleh Dato' Mufti telah bermuzakarah sampai la-ik (bahasa Kedah tua bermaksud, halus atau terperinci). MAIK dam majlis fatwa 100 kali lebih alim (berilmu) dari Mat Bashah. Mereka yang buat keputusan membenarkan istibdal yakni pindah wakaf yang tidak mengurangkan manfaat.

Mereka juga tahu bahawa MAIK dan Majlis Fatwa terletak di bawah Tuanku Sultan, kalau masih tak puas hati mereka kena pi mengadap komplen dekat tuanku bukan boleh bahas kat kali lima.

Ada beberapa fakta tak betul yang dimainkan oleh pihak tertentu yang kononnya memperjuangkan surau, walhal surau pun depa jarang pijak. Pijak masjid pun mungkin setahun dua kali, raja posa dan raya haji.

1. Kononnya surau kat shopping complex tu adalah 'ganti wakaf'. Sebenarnya ia bukan ganti harta wakaf. Ganti wakaf diserahkan kepada MAIK RM1.48 juta, pi cari tanah wakaf baru dan buat binaan baru untuk manfaat orang Islam.

2. Kononnya surau dibuat pemaju dalam shopping complex, tak bebas jemaah nak buat aktiviti. Itupun tak betul, surau terletak tingkat bawah cuma attach dengan shopping complex. Ada syiar surau, ada kubah, boleh masuk dari luar. 24 jam boleh guna walaupun shopping complex tu tutup. Puak hak buat demo hari tu boleh buat aktiviti masa mana pun.. jangan dok lepak kat kedai kopi, karaoke atau kedai ekog saja.

3. Kononnya surau tu ada nilai sejarah berusia 100 tahun. Ni lagi bohong besar. Surau yang bernilai 100 tahun di atas tapak tu sudah diroboh tahun 2007 masa zaman BN. Masa depa roboh tu awat puak yang hari ni dok bantah senyap sepi tak kata apa pun? Bangunan yang ada tu baru dibina 2007.

4. Kononnya seluruh bangunan yang berusia 4 tahun itu adalah surau. Tak betul jugak, hanya satu ruang diguna untuk surau macam surau yang terdapat di mana-mana bangunan lain jugak. Tidak ada kampung orang Islam di keliling kelalang surau tu. Hanya ada beberapa rumah dan mereka lebih selesa berjemaah di Masjid Zahir. Jemaah hanya beberapa orang di surau waktu Zohor dan Asar. Waktu lain, pagar pun berkunci sebab bangunan tu disewa oleh Takaful Ikhlas. Bangunan tu lebih berfungsi sebagai pejabat Takaful Ikhlas dari sebuah madrasah.

Sekarang Mat Bashah yang setakat ini dianggap sebagai bakal MB jika BN memerintah Kedah tolong buat penegasan adakah jika BN menang nanti maka projek Aman Central akan dibatalkan atau Aman Central diteruskan tapi bangunan yang terdapat surau Salihiah itu dikekalkan terperosok di celah-celah Aman Central? Mat Bashah sila beri penjelasan...

Dipetik dari - Kedah La

Read more ...