Sunday, November 21, 2010

Adakah Imam duit yang jatuh dalam paya ?

http://portal.ikdn.gov.my/wp-content/uploads/2010/09/5.IMG_0057.jpg

KUCHING: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien terkejut apabila melihat pegawai khasnya, Datuk Firdaus Ismail terjatuh ke dalam paya apabila titi yang menghubungkan sebuah rumah usang milik seorang warga emas di Kampung Gersik, di sini runtuh, Ahad.

Dalam kejadian kira-kira 4 petang itu, Hishammuddin yang menyempurnakan majlis penutup Hari Bertemu Pelanggan Kementerian Dalam Negeri (KDN) di Tebingan Boyan-Gersik-Sourabay (BGS) telah membuat tinjauan ke kampung Melayu itu.

Ketika rombangan itu melalui titi ke sebuah rumah usang warga emas di kampung itu, titi tersebut runtuh.

Ismail yang berdiri di belakang Hishammuddin terjatuh dan telah ditarik naik oleh anggota Rela.

Berikutan itu, bantuan sebanyak RM40,000 diperuntukkan bagi membaikpulih empat buah rumah usang, termasuk titi yang runtuh itu.-BERNAMA

Read more ...

Dah ada BAPAK, Umno tubuh kepala BAPAK
SHAH ALAM 21 NOV
: Walaupun sebelum ini mendakwa semua peneroka Felda dibela dengan adilnya, syarikat itu akhirnya akur bahawa permasalahan sememangnya wujud apabila mengumumkan penubuhan Biro Aduan Peneroka Kebangsaan atau BAPAK.

Namun penubuhan BAPAK itu disifatkan lebih sebagai gimik politik dalam cubaan terdesak peneroka tidak membawa masalah mereka kepada pertubuhan bukan kerajaan yang memperjuangkan hak mereka.


Pengerusi Gabungan Anak Peneroka Felda dan Generasi Kedua Mazlan Aliman berkata penubuhan BAPAK itu tidak membawa erti kerana di bawah bidang kuasa Jabatan Perdana Menteri yang menjadi punca kepada segala masalah peneroka Felda.


"Apa-apa jua Biro Aduan dengan niat sekadar menandingi NGO yang kita tubuhkan tapi biarlah mempunyai satu hasrat dan tujuan kita mahu fokus kepada isu-isu yang dibangkitkan oleh masyarakat Felda,saya terkilan kerana Biro yang ditubuhkan ini terletak di bawah Perdana Menteri jadi seharusnya boleh menyelesaikan masalah itu," kata Mazlan.


Mazlan Aliman juga mendakwa nama BAPAK yang diumumkan timbalan menteri itu seolah-olah menciplak nama NGO yang telah ditubuhkannya sebelum ini untuk menangani permasalahan FELCRA.


"Kita ada tubuhkan NGO untuk Felcra yang dipanggil badan bertindak peserta felcra kebangsaan atau BAPAK, kita sudah sebut nama ini beberapa bulan yang lalu saya tak pasti samada nama yang diwujudkan mereka itu satu kebetulan atau nama yang kita dah umumkan beberapa bulan dahulu," tambahnya lagi.

Jelas Mazlan Aliman lagi BAPAK yang baru ditubuhkan itu hanya sekadar satu lagi gimik politik untuk menutup kelemahan di Felda setelah melihat kesungguhan ANAK mendedahkan segala penyelewengan dan isu melanda masyarakat Felda di negara ini.

"Saya percaya semua ini gimik untuk berlawan dengan apa yang kita usahakan sebab kita lebih fokus dan lebih serius untuk menangani sehingga kepada satu titik noktah bagaimana isu-isu yang berbangkit tanah rancangan Felda dapat diselesaikan," katanya lagi.


Hasil usaha gigih ANAK dan peguam Pakatan Rakyat, peneroka-peneroka Felda berjaya dalam dua saman terhadap syarikat itu sebelum ini bersabit bayaran berjumlah berjuta-juta ringgit yang gagal di lunaskan oleh Felda.

Read more ...

Lebih 70 000 keluar mengundi gerunkan UmnoSHAH ALAM 21 NOV
: Walaupun sering dimomok-momokkan oleh media arus perdana kononnya pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) penuh dengan kecelaruan, perbalahan dan anggota yang turun mengundi hanya suam-suam kuku, hakikatnya jauh dari fakta sebenar.

Timbalan presiden parti itu, Senator Syed Husin Ali berkata, penerimaan anggota parti terhadap proses pemilihan dengan sistem 'satu anggota, satu undi' itu nyata mendapat sambutan menggalakkan sepanjang tempoh pemilihan dan kekecohan yang berlaku disifatkan sebagai "badai sementara".

" Hakikat sebenar ialah kita berjaya menarik keluar sampai 70,000 anggota untuk mengundi dan ia satu perkara yang tidak pernah berlaku di Malaysia dengan parti-parti yang lain," kata Syed Husin.

Proses pemilihan PKR yang dijadual berakhir hari ini akan menyaksikan keputusan pemilihan diumumkan pada hari terakhir Kongres Nasional tahunan parti itu yang bermula Jumaat depan.

Selama lebih kurang sebulan proses pemilihan PKR berlangsung, media kawalan Umno menggambarkan PKR sebagai parti yang berpecahbelah dengan pemimpin bercakaran.

Tindakan Datuk Zaid Ibrahim keluar dari PKR dicanang oleh media kawalan Umno sebagai rasa tidak puas hati akan umbi terhadap kepimpinan PKR, namun hakikat ialah tindakan Zaid itu tidak mendapat sokongan, termasuk segelintir pemimpin yang mahukan pemilihan itu diatur dengan lebih kemas.


" Kalau kita lihat dari kaca mata yang objektif dan tidak melalui akhbar-akhbar yang memang selama ini mengutuk parti, sebenarnya keadaan kita adalah tenang, pimpinan bekerjasama, pimpinan berbincang dan membuat keputusan," tambah Syed Husin lagi.

Setiausaha Jawatankuasa Pemilihan, Radin Shamsulkamar Radin Shamsuddin ketika ditemubual dalam rancangan Fokus Berita di Tv Selangor hari ini berkata, terdapat beberapa faktor utama yang menjadi punca kepada permasalahan yang timbul sepanjang tempoh pemilihan.

Ujar Radin, pengharapan yang terlalu tinggi dari ahli yang menjangkakan proses pemilihan julung-julung kali diadakan ini akan direalisasikan dengan cukup sempurna, menyumbang kepada berlakunya rasa tidak puas hati.

" Pengharapan anggota itu kepada pemilihan yang kita lakukan adalah sempurna tetapi perlu kita akui, ini cubaan kali pertama. Percubaan yang saya kira berjaya, tetapi kelemahan ada.

" Tetapi kita perbaiki kelemahan itu dari minggu ke minggu. Jadi kalau minggu lepas kita telah kenal pasti dua tiga perkara yang tidak sepatutnya berlaku, kita baiki dan pada minggu depan ia tidak berlaku lagi," tambah Radin lagi.

Tanpa menafikan beberapa masalah wujud sepanjang proses pemilihan,menurut Radin, pemilihan itu sendiri merupakan satu kejayaan besar kepada PKR.

Justeru ujarnya, tidak hairanlah kalau seteru politik PKR menggunakan segala jentera yang ada demi menjatuhkan imej PKR di mata rakyat.


" Ia memang menunjukkan kejayaan yang cukup baik daripada segi pelaksanaan demokrasi bagi parti politik. (Oleh itu) kecemburuan itu terlalu tinggi. Umno mungkin tidak dapat hendak melaksanakan,mungkin masalah yang bakal mereka hadapi, kalau lah mereka cuba, saya rasa masalah yang bakal mereka hadapi 10 kali ganda dari apa yang kita hadapi.

" Jadi secara nyata apa yang menghiasi dada-dada akhbar dan apa yang disiarkan Tv3, RTM, semuanya bohong. Yang baik mereka tidak ambil," ulas Radin lagi.

Read more ...

Dakwaan Rais karut
SHAH ALAM 21 NOV
. : Dakwaan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim bahawa kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Pulau Pinang kurang komitmen dalam memulihara warisan negeri berbanding Melaka adalah tidak berasas.

Menurut laporan The Malaysian Insider hari ini, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menegaskan walaupun Pulau Pinang di 'anak tiri' kan oleh kerajaan pusat tetapi Pulau Pinang telah mengambil inisiatif sendiri dengan memperuntukkan dana kerajaan negeri sebanyak RM3 juta bagi membiayai projek pemuliharaan warisan negeri.

"Putrajaya tidak memberi peruntukkan untuk Pulau Pinang tetapi sebaliknya memberikan Khazanah Nasional Bhd sebanyak RM25 juta dan kerajaan Melaka sebanyak RM30 juta untuk membiayai projek pemuliharaan selepas George Town dan Melaka diisytiharkan sebagai bandar 'World Heritage'oleh Organisasi Pendidikan, Saintifik dan Budaya Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (Unesco) pada Julai 2008," jelas beliau.

Katanya lagi, kerajaan PR Pulau Pinang berjaya memperlihatkan kemajuan di lima tapak warisan utama walaupun dipinggirkan sebegitu rupa oleh kerajaan pusat.

"Rais patut sedar pemuliharaan warisan merupakan satu simbol martabat dan kebanggaan negara yang penting dan atas sebab yang samalah kerajaan PR Pulau Pinang memutuskan untuk tidak membuat apa-apa aduan terhadap diskriminasi kerajaan pusat kepada Unesco walaupun kita mempunyai sebab yang kukuh untuk berbuat demikian," tegas Lim lagi.

Beliau seterusnya menyatakan Rais perlu mempraktikkan nasihatnya sendiri untuk tidak mempolitikkan pemuliharaan warisan dan memberikan tumpuan kepada Pulau Pinang setara dengan Melaka dari segi peruntukkan.

Lim yang juga Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokrat (DAP) menambah beliau telah menubuhkan satu badan yang dikenali sebagai George Town World Heritage Incorporated (GTWHI) untuk memulihara, mempertahankan dan mempromosikan warisan negeri Pulau Pinang.

"Pengurus Besar GTWHI, Maimunah Sharif amat dikenali kerana kecekapan beliau dan beliau juga pernah dilantik oleh kementerian yang diterajui oleh Rais bagi mewakili Malaysia dalam beberapa persidangan Unesco," kata beliau lagi.

Beliau memberitahu Pulau Pinang juga telah menjemput Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan untuk menyertai program pemuliharaan negeri tersebut.

Katanya lagi, GTWHI juga telah diarahkan untuk menyertai apa-apa program anjuran kementerian tersebut dan memastikan Maimunah hadir sekiranya Rais melawat Pulau Pinang.

Lim juga memberitahu Pulau Pinang berjaya menganjur Festival Warisan yang pertama di negara ini pada Julai lalu dengan peruntukkan hanya RM1.1 juta.

"Panel Pantauan Teknikal Warisan yang telah beroperasi selama setahun, terdiri daripada ahli-ahli badan profesional bertujuan memastikan semua pelan pemuliharaan mematuhi garis panduan yang ditetapkan," kata beliau.

Read more ...

Kerajaan Umno/BN mahu rakyat buta, pekakKUALA LUMPUR, 21 Nov.: PAS mendakwa tindakan Kementerian Dalam Negeri memperkenalkan garis panduan, definisi hasutan kepada pengguna internet sebagi satu lagi usaha untuk 'membuta dan memekakkan' rakyat.


Ketua Penerangannya, Idris Ahmad berkata, tindakan tersebut lebih kepada usaha menyekat maklumat sebenar sampai kepada rakyat.


"PAS berpandangan tindakan ini lebih kepada usaha untuk membendung maklumat penyelewengan kerajaan BN.


"Umno BN hanya bergantung kepada propaganda media perdana sahaja untuk mengekalkan pengaruh mereka di negara ini.


"Mereka tidak mampu untuk melawan serangan yang dibuat oleh media baru pada hari ini," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily hari ini.


Katanya lagi, seluruh jentera Umno sudah tidak bermaya, dan hanya bergantung kepada media radio dan televisyen sahaja.


Malahan setengah tempat ujarnya, Umno terpaksa menswastakan program penerangan melalui NGO yang pro mereka agar boleh menarik orang datang.


"Jika tidak, orang tidak mahu datang jika atas lambang umno.


"Sebab itu tidak hairan kepada kita BN sudah membuka peluang kepada NGO untuk bersama BN dalam mesyuarat majlis tertinggi.


Beliau turut mempersoal tindakan kerajaan itu dengan asas bahawa telah banyak akta-akta yang diwujudkan untuk mengatasi masalah tersebut.


Ianya seperti Akta Rahsia Rasmi (OSA), Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Akta Mesin Cetak dan Akta Hasutan.


"Kerajaan boleh bertindak mengikut akta yang sedia ada dengan membawa pesalah ke muka pengadilan," katanya.


Beliau bagaimanapun bersetuju jika tindakan diambil kepada mereka yang mendedahkan maklumat ketenteraan negara, penghinaan kepada agama dan bangsa.


"Tetapi jika maklumat yang didedahkan ialah penyelewingan yang merugikan negara dan rakyat, kenapa perlu kerajaan takut untuk menghadapi penghakiman yang akan dibuat oleh rakyat dalam pilihanraya umum akan datang," soalnya.

Read more ...

Rakyat tuan tanah sebenar bukan kontraktor

NONE
GEORGETOWN, 21 Nov. : Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng mengingatkan pemimpin MCA, terutama Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha bahawa rakyat adalah tuan sebenar, bukan kontraktor atau kementerian itu.


Justeru, setiausaha agung DAP itu berkata, Kong harus menjelaskan apa salahnya MMC-Gamuda JV Sdn Bhd (MMC-Gamuda JV) mengeluarkan surat jaminan bagi melindungi kepentingan awam berhubung kemungkinan berlakunya banjir di Pulau Pinang.

“Apa salahnya MMC-Gamuda keluarkan surat jaminan kerana Kementerian Pengangkutan juga pernah mengeluarkan surat jaminan untuk syarikat swasta membabitkan skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) bernilai RM12.85 bilion.

“Jadi, kita dapat lihat betapa pemimpin MCA hanya teruja dalam projek-projek mega berbanding kepentingan rakyat dan ini merupakan budaya yang sangat tidak sihat, ” katanya dalam satu kenyataan.

Kong baru-baru ini dilaporkan mengkritik kerajaan Pulau Pinang dengan mendakwa tindakan mengeluarkan arahan berhenti kerja kepada MMC-Gamuda melibatkan Projek Landasan Berkembar Elektrik Ipoh-Padang Besar (EDTP) bernilai RM13 bilion sebagai tidak berasas.

Kerajaan negeri Pulau Pinang bagaimanapun menarik balik perintah berhenti kerja bagi projek landasan kereta api berkembar Ipoh-Padang Besar itu selepas (MMC-Gamuda JV) memberi surat jaminan mengenai langkah-langkah mencegah banjir.

NONEMengulas lanjut, Lim berkata, dengan tindakan Kong itu, banyak pihak kini tertanya-tanya apakah tindakan menteri pengangkutan itu membayangkan bahawa kerajaan ingin mengatakan syarikat swasta lebih penting dari warga awam.

Sehingga hari ini, katanya, kontraktor terbabit telah memberi kerjasama yang baik dan tidak membantah apabila arahan berhenti kerja itu dikeluarkan.

Ujar Lim lagi, Kong juga memutar-belit isu itu dengan mengatakan bahawa kerajaan negeri sengaja menjadikan kehidupan lebih sukar dengan tidak mahu bekerjasama dengan kerajaan persekutuan dalam projek-projek mega.

Menurut Lim, jika dakwaan ini benar, masakan kerajaan negeri akan meluluskan projek bernilai RM13 bilion itu.

Read more ...