Saturday, November 5, 2011

KAKI AMPU KAKI CIPLAK!!! 'Haji' Kamal punya cerita


Rakyat Malaysia biasa mungkin akan bingung membaca senarai tuntutan untuk pilihan raya yang adil di laman web P Kamalanathan, Ahli Parlimen Hulu Selangor yang nampaknya telah di plagiat daripada pihak Bersih.

Mendahului senarai adalah satu cadangan mengadakan "pemerintah sementara yang neutral" yang akan dilantik sebaik sahaja Parlimen dibubarkan untuk pilihan raya umum. Lain-lain 'inisiatif' yang beliau bentangkan pada mesyuarat kedua Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (SPA) mengenai Pembaharuan Pilihan Raya ialah penggunaan dakwat kekal, reformasi sistem undi pos,melanjutkan tempoh berkempen dan menyediakan akses kepada media dengan adil kepada semua parti-parti politik.


Hisap tangan TPM


Mengapa MP yang dikenali sebagai kaki ampu akan mencadangkan idea-idea seperti ini, memandangkan ia diciplak sepenuhnya dari Bersih?


Kamalanathan, bagi yang telah lupa, telah memalukan diri sendiri dengan membengkok dan mencium atau pun hampir-hampir menghisap tangan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.


Pemimpin-pemimpin Umno lain yang berada di situ pada ketika itu termasuk kaki ampu yang lain, Ahmad Maslan ketua penerangan, telah terkejut. Muhyiddin pula cemas – mungkin dalam fikirannya, adakah dia akan mendapat tangannya semula?


Ini bukan sesuatu yang biasa dalam budaya India. Orang India mungkin menawarkan anda Namaste, atau mereka mungkin berjabat tangan dengan anda.


Ia jelas menunjukkan bahawa MP MIC ini akan sanggup menghisap tangan tuan mereka iaitu pemimpin Umno. Walaupun tidak ada keraguan bahawa semua pemimpin MIC akan menurut perintah Umno, tidak ramai yang sanggup menghina diri mereka secara terbuka seperti Kamalanathan.


D adalah untuk Dunce (bodoh)


Kelayakan akademik Kamalanathan terus berada dalam keraguan dan sehingga kini tiada bukti bahawa dia benar-benar ada kelayakkan pun. Rakan sekolahnya meningatinya sebagai seorang yang bodoh.


Sejak dilantik, beliau nampaknya lebih banyak terlibat dalam kempen publisiti bagi pihak dirinya sendiri dan bukan parti. Mungkin disebabkan inilah beliau telah dipecat dari jawatan ketua penerangan parti.


Kamalanathan, melihat keadaan seperti memihak kepada pilihan raya yang bebas dan adil, telah cuba untuk meraih populariti untuk dirinya sendiri dengan langkah ini. Sayangnya beliau gagal memberi kredit kepada Bersih sebagai sumber 'cadangan' beliau.


Adalah ironik kerana pilihan raya Hulu Selangor itu sendiri penuh dengan taktik kotor, membeli undi dan pengundi hantu yang ditaja oleh BN. Kadar bagi undi kaum India adalah RM200 ihsan daripada MIC. Adalah menjadi bahan ketawa bahawa Kamalanathan sekarang termasuk dalam Jawatankuasa Pilihan Parlimen, memandangkan bahawa jika berlaku pilihan raya yang bebas dan adil di Hulu Selangor dahulu, dia mungkin kalah!


Yang tertulis di dinding


Jika Kamalanathan ikhlas dalam membentangkan idea-ideanya, dia haruslah menawarkan diri untuk meletak jawatan jika cadangan itu tidak diterima. Dia tidak mungkin akan berbuat demikian, kerana seperti 'pemimpin' MIC lain, kedudukan adalah segala-galanya. Dan kerana itu dia telah memilih untuk memainkan permainan sinis; berpura-pura untuk mempunyai prinsip-prinsip yang dia tidak miliki. Sesungguhnya dia adalah ibarat pepatah 'Tin Kosong' atau Kapal kosong kerana hanya mampu membuat bunyi bising.


PSC itu sendiri adalah palsu. Ia adalah taktik bagi BN untuk berpura-pura bahawa mereka juga berjuang untuk pilihanraya yang bebas dan adil. Sementara itu, PRU-13 akan diadakan dengan penipuan pilihan raya yang biasa dan secara terang-terangan, khususnya di Malaysia Timur.


Namun begitu, taktik itu tidak mungkin akan menyelamatkan BN daripada ditewaskan. Jumlah rakyat yang mahu BN berundur adalah terlalu besar kali ini.


Adalah sesuatu yang malang bagi rakyat Malaysia kerana makhluk seperti Kamalanathan masih ada dan terus mencacatkan Parlimen. Tetapi mereka boleh berharap agar dalam PRU yang akan datang, semua munafik ini kemungkinan besar akan lenyap.


JALAN PULANG

Read more ...

SEKALI NAJIB PI HAJI !!! Setiap hari ada liputan media , heboh satu kampung UMNO

http://abushahid.files.wordpress.com/2011/11/najib-rosmah-di-mekah-3.jpg?w=371&h=278Oleh Enggang Qadha

Seantero dunia tahu Najib ada di Mekah. Kalau tengok gambaq Najib masa tawaf kaabah, terfikir jugak la aku, Najib ni banyak sangat ka musuh?

Sekongyong-konyong teringat kata-kata Tok Guru. Tok Guru kata "kenapa saya perlukan pengawal di rumahnya, Saya ada Allah, dan saya tak ada musuh".

Berbeza dengan Najib masa tawaf kaabah, pengawal penuh di kelilingnya...sayangnya Najib tidak rasa bertawaf beramai-ramai semasa buat haji.

Najib tak rasa kenikmatan mengerjakan haji sebab mendapat layanan istimewa, sampai nak tawaf pun pengawal kena buka laluan. Tak bagi orang hampir.

Hebat sangat ka PM Malaysia ni, sampai kerajaan Saudi bagi layanan macam tu sedangkan Presiden Iran pi dengan bas saja dan duk sekali dengan jemaah yang lain.


Semua orang tau Iran tu negara hebat. Hebatnya Iran kerana Iran berani lawan dengan Israel. Sudah tentulah presiden Iran ada ramai musuh, tapi Ahmadeennijad tidak mintak pengawal peribadi untuk dia buat kerja haji.

Sepanjang Najib duk di mekah, setiap hari mesti ada sekurang-kurangnya 2 berita darinya.

Dah ada depan kaabah pun nak fikir bab dunia lagi, tumpu la buat ibadah tu. Orang lain pun p jugak, tapi tak la sampai setiap hai ada tweet berita.

Tadi tengok naib buat ucapan raya dari sana.... Pulun sungguh dia, berjumpa dengan jemaah disana, rakyat di Malaysia tidak dilupakan. Nampak la ada jam di tangan dia... Tapi tak perasan pulak rosmah pakai barang kemas apa.

Kalau la ada barang kemas, memang sah la rosmah tidak menerima hakikat pemakaian ihram dan kewajipan menutup aurat.

Antara hikmah memakai ihram adalah meletakkan semua manusia di dunia ini sama rata. Tak kira siapa dia, dari serendah-rendah pendapatan sehingga lah yang paling kaya, bila dah pakai ihram, semua sama saja. Disisi Allah memang berbeza ari segi ketaqwaan, tapi di mata manusia, semua sama.

Kalau satu hikmah ni pun tak leh nak terima, masih nak tunjukkan pada dunia diri dia besaq, bermakna tiada lah kenikmatan berihram dan mengerjakan haji di Baitullah.

Najib akan balik ke Malaysia pada 9hb. Bermakna, Najib cuma buat yang wajib saja, tak buat macam orang lain. Tak dapat la 100 rakaat jemaah di Masjid Nabi.

Betulkah niat pi mekah tu untuk buat haji? Sepanjang musim haji ni, liputan keatas najib lebih banyak dari kisah nabi ibrahim dan siti hajar yang di siarkan.
Kedah La

Read more ...

SENATOR!!! Jawatan yang menjadi habuan kepada pengampu UMNO

Dewan Negara Malaysia terdiri daripada 70 ahli, yang majoritinya (44) dilantik oleh Raja atas nasihat Perdana Menteri. Selebihnya mewakili negeri masing-masing.

Peranan asal Senat adalah untuk mengimbangi Parlimen setelah majoriti daripada Ahli Dewan Negara terhutang pelantikan mereka kepada PM. Mereka tidak mungkin akan menolak bil-bil yang diluluskan oleh Parlimen.


Oleh sebab itu, Senat telah menjadi satu jalan bagi BN untuk melantik Menteri daripada golongan ahli politik yang telah ditolak oleh rakyat, seperti Shahrizat Jalil, Presiden Gerakan Koh Tsu Koon dan Ketua MIC G Palanivel.


Ia juga satu cara untuk parti politik BN untuk memuaskan dahaga ahli mereka yang tidak pernah puas dengan kuasa, kedudukan dan wang. Matlamat sebenar Senat seolah-olah telah hilang.


Pantas menawarkan diri sebagai calon untuk PRU-13

Pelantikan KS Nallakaruppan baru-baru ini, yang satu masa dahulu merupakan pengikut Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dan kini sudah menjadi pengkritik atas dasar tidak puas hati telah menunjukkan penurunan taraf Senat Malaysia dengan lebih teruk lagi.

Tidak diketahui apakah bidang Nallakaruppan mahupun khidmat sosial yang pernah dijalankannya. Partinya, MUIP,hanya mewakili dirinya sendiri.

Nalla dikenali sebagai seorang yang tegar menhadiri ceramah-ceramah pada musim pilihan raya bersama Ummi Hafilda dan melemparkan dakwaan-dakwaan keji terhadap Anwar Ibrahim. Ini akan disertai oleh perisytiharan bahawa dia akan memberikan 'bukti' untuk tuduhan pada masa yang sesuai '. Bilakah masa yang sesuai itu? Anda akan tunggu dengan sia-sia!

Cukup jelas bahawa Nallakaruppan mendapat ganjaran bagi kesediaannya dipergunakan oleh BN untuk memburuk-burukkan Anwar. Dalam keadaan yang serupa, pembelot PKR yang kini sudahpun bergelar Senator, Ezam Mohd Noor, juga mendapat ganjaran senator atas sebab yang sama.

Adalah malang yang Dewan itu kini dibanjiri watak-watak yang meragukan dan keji seperti mereka. Adalah lebih malang bahawa pembayar cukai Malaysia membayar gaji lumayan mereka, elaun mereka, tuntutan mereka dan peruntukkan RM200,000 untuk mereka.

Nallakaruppan mengangkat sumpah hari ini, dan kemudian dengan segera mengisytiharkan bahawa dia bersedia untuk menjadi calon dalam pilihan raya jika Perdana Menteri mengarahkannya untuk berbuat demikian.

Sudah tentu Najib tidak mahu perkara itu berlaku kerana Nallakaruppan bukanlah seorang calon yang boleh menang. Dia adalah bahan untuk ditertawakan sahaja.

MIC masih bertelingkah dan tidak berbuat apa-apa untuk kaum India


Pelantikan Nalla juga sudah semestinya menjadi sumber kemarahan MIC kerana mereka suka untuk menggambarkan diri mereka sebagai wakil tunggal kaum India dalam BN.

Dewan dipenuhi dengan pegawai dan ahli-ahli politik MIC pada hari Rabu kerana ada orang-orang mereka juga yang mengangkat sumpah sebagai Senator.


Antara mereka ialah K Devamany, yang sudah tentu yang akan digugurkan sebagai calon MIC bagi Cameron Highlands, serta M Saravanan dan P Kamalanathan yang mungkin juga tidak dikekalkan.Perpecahan dan persengketaan yang berterusan MIC adalah berpunca daripada perbalahan GPalanivel dan Samy Vellu .

MIC sudah tentu benci akan hakikat slot untuk Nalla tidak diberi kepada mereka. Walaupun anda tidak dapat syak perkara itu daripada cara mereka berjabat tangan dan memberi senyuman palsu.

Kita hairan dengan nasib kaum India yang ditimpa kemiskinan di ladang-ladang manakala pemimpin mereka, memakai sut mahal, makan bufet yang sarat di Parlimen sambil merencanakan rancangan jahat dan tipu daya terhadap satu sama lain dalam kumpulan kecil mereka.

Sekali sekala mereka akan bangun, tersenyum dan bersalaman dengan ahli-ahli politik lain yang besar kemungkin telah mereka maki hamun. Ini hanyalah kepura-puraan makhluk yang bergelar ahli politik.


Kita hanya boleh berharap bahawa semua ini akan lenyap atau dibuang ke dalam tong sampah sejarah, selepas pilihan raya umum akan datang.

Malaysia Chronicle

Read more ...

HAJI NAJIB !!! Pi haji tak bermakna terhapus dosa

Tidak ada ertinya menunaikan haji di Mekah jika terus menerus mengamal kezaliman dan penindasan kepada rakyat, kata Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Tidak semestinya pergi haji, terhapus semua dosa. Sebab itu, dalam Islam kena ikhlas, ada konsep haji mabrur.

“Jangan zalimi rakyat. Tangkap orang, fitnah orang, ukur kemaluan orang. Ini tidak. Pergi, balik haji – sama saja. Sebelum pergi haji, rasuah. Balik haji pun rasuah.

“Ambil rasuah tapi pergi haji, siap derma lagi,” katanya tanpa menyebut nama mana-mana individu mahupun pemimpin politik pada ceramahnya di Kampung Sri Jaya, Serom 8 Tangkak Johor, malam tadi.

Lebih 1,000 penduduk setempat mengikuti ucapan Anwar sekalipun hujan sepanjang program itu. Turut berucap ialah Pengerusi KEADILAN Johor, Datuk Jui Meng dan Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mat Akin.

Anwar percaya ibadat haji adalah amalan yang penuh makna dan turut menyatakan beliau sudah sudah dua kali mengerjakan haji selain umrah sekali gus menjawab tohmahan dan fitnah blogger pro-Umno.

Pada ceramah hampir sejam itu, Anwar juga menceritakan kisah Malcolm X yang tertarik dengan Islam apabila melihat persamaan sesama umat hingga meresap ke jiwanya lantaran suasana di Mekah tidak pernah wujud di mana-manapun di pelusuk dunia ini.

“Malcolm X kagum kerana di Mekah, semua baik orang kaya, yang berpangkat mahupun miskin, sama-sama beribadat tanpa sebarang perbezaan darjat,” katanya.

Malclom X atau nama sebenarnya, El-Hajj Malik El-Shabazz adalah pemimpin Islam Afrika yang terkenal di dunia dan meninggal dunia pada 21 Februari 1965.

Ini sama sekali berbeza dengan paparan gambar gelagat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika menunaikan haji baru-baru ini, yang dikelilingi pengawal keselamatan di Mekah, selain menguar-uar pemergiannya ke tanah suci itu melalui media arus perdana.

Read more ...

SEKSUALITI MERDEKA!!! Rupanya dulu anak pemimpin UMNO pun terlibat sebab tu tak diharamkan

Persatuan Mahasiswa UKM (PMUKM) musykil mengapa pihak berkuasa, khususnya polis dan pelbagai pihak yang tiba-tiba sahaja hendak bertindak mengharamkan Festival Seksualiti Merdeka sedangkan ia sudah wujud sejak 2008.

Dalam satu kenyataan media, biro kerohanian dan pembangunan insan, PMUKM berkata program yang sama juga pernah dirasmikan oleh anak seorang pemimpin utama negara dan dibiarkan sebegitu tanpa sebarang bantahan.

azlan“Namun di sebalik perihal ia dihebohkan hari ini, masih ramai tidak mengetahui bahawa penganjuran Seksualiti Merdeka telah bermula sejak tahun 2008 lagi.

“Malahan, salah seorang anak tokoh pemimpin negara juga mengaku merasmikan program tersebut beberapa tahun yang lalu, selain Ambiga Sreenevasan tahun ini,” petik kenyataan itu.

Program 'Seksualiti Merdeka 2011' dijadualkan berlangsung di The Annaxe Gallery dengan tema 'queer without feer'. Ia dikatakan bertjuan memperkasakan hak golongan homoseksual (golongan lesbian, gay, bisexual and transgender - LGBT) agar mereka dihormati dan diterima di masyarakat negara ini.

Akibat desakan pelbagai pihak yang membuat laporan polis, Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar, Khamis lalu mengisytiharkan pengharaman semua aktiviti penganjur 'Seksualiti Merdeka' yang dijadualkan pada 9 hingga 13 November ini.

NONEBagi PMUKM, program sebegini yang menjadi asbab kepada beberapa pihak tegas melahirkan kegusaran apabila konsert artis gay Elton John ke Malaysia dibenarkan pada 22 November ini walaupun sedia maklum latar belakangnya.

“Kita memohon agar mereka yang terbabit kembali menjalani kehidupan normal berasaskan petunjuk Allah SWT, Tuhan yang mencipta manusia.

“Sifir dalam Islam sungguh indah dan damai malah membawa ketenangan yang dicari dalam hidup sebagaimana yang dijelaskan di dalam Firman Allah SWT di dalam surah Ar-Ruum ayat 21,” petuk kenyataan itu lagi.

azlanJusteru, PMUKM mendesak semua pihak supaya tidak lari dari fitrah dan meninggalkan kehidupan beragama kerana jiwa tidak akan tenteram dan tidak pun boleh menyelesaikan masalah malahan lebih teruk lagi.

“Kebebasan ada peraturannya, memang manusia diberikan kebebasan menyuarakan pandangan tetapi hendaklah di dalam kerangka yang dibenar dan tidak bertentangan dengan fitrah kejadian manusia,” akhiri kenyataan itu.

Read more ...

PAS MAKIN KUAT DI SABAH!!! UMNO terpaksa guna polis halang ceramah PAS

Hampir 20 anggota polis ‘menyerbu’ Pejabat PAS Kalabakan sebagai usaha menghalang orang ramai daripada mendengar penjelasan mengenai penjualan pulau-pulau Sabah oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah, Lahirul Latigu. Menurut Naib Ketua Pemudanya, Noryusri Ahmad, kejadian ini merupakan situasi pertama yang berlaku di Tawau sepanjang sejarah penganjuran ceramah umum, termasuk yang melibatkan tokoh politik PAS dari semenanjung yang hadir berceramah di situ.

“Ramai pimpinan PAS dari semenanjung datang ke sini, termasuk Mohamad Sabu pernah ceramah di Tawaupun tidak berlaku seperti malam ini. Dulu yang datang hanya 2-3 orang sahaja termasuk Cawangan Khas. Tapi malam ini umpama satu batalion datang menakut-nakutkan orang ramai yang mahu mendengar isu pulau,” dakwanya.

Sementara itu, Lahirul yang dalam ucapan ceramahnya kepada orang ramai yang hadir menegaskan, kehadiran anggota polis yang begitu ramai bukanlah penyebab utama halangan untuk beliau dari terus mengadakan ‘road show’ ke seluruh pelusuk negeri Sabah bagi memberi kefahaman dan maklumat berhubung isu tersebut; termasuklah mengenai isu tanah rakyat Sabah yang gagal ditangani oleh kerajaan Sabah sehingga ke hari ini.


“Datanglah berapa puluh ribu sekalipun, saya sama sekali tidak berganjak untuk menoleh ke belakang membelakangi hak rakyat Sabah,” tegasnya. Beliau juga mendakwa, Ketua Menteri Sabah sebagai Menteri yang ‘pengecut’ kerana tidak berani menyahut cabaran Pemuda PAS berhubung isu tersebut yang sudah melepasi tempohnya.


“Musa Aman terpaksa menggunakan polis sebagai usaha terdesak beliau mengekang dari maklumat ini sampai kepada rakyat.” Beliau sebelum ini mengasak Musa Aman untuk turut berada di lapangan politik Sabah sebagai ‘anak tempatan’ yang bertindak sebagai penjaga amanah dan menghalang dari khazanah negeri tergadai bukan mendiamkan dirinya.Ketua Penerangannya, Mohd Zulfikar Abd. Mijan turut bertindak menghalau keluar tiga anggota polis yang menyamar sebagai orang awam daripada menyertai majlis penerangan tersebut. “Malam ini, kebanyakan Mat Rempit serta penjenayah bersenang-lenang merempit dan merompak apabila polis yang diamanahkan untuk menjaga keselamatan awam bertindak mengawasi perjalanan ceramah PAS,” sinisnya semasa berucap menyampaikan ceramahnya.

Walaupun kehadiran polis seramai itu, namun ianya tidak menggentarkan hampir 100 orang yang datang dari Semporna, Tawau serta Kalabakan. Jumlah tersebut bagaimanapun dijangka meningkat setelah kebanyakan darinya terpaksa berpatah balik apabila mengetahui kehadiran polis yang begitu ramai.


Isu penjualan pulau Sabah kini tersebar luas setelah kenyataan oleh Pengarah Jabatan Tanah dan Ukur Negeri Sabah, Datuk Osman Jamal yang mengakui terdapatnya pulau-pulau yang ingin dijual.


Penjualan pulau-pulau ini, bagaimanapun mendapat bantahan serius oleh Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah yang menjalankan pelbagai usaha menghalang penjualan pulau tersebut termasuklah menghantar memorandum bantahan serta yang terbaru melancarkan kempen ‘Selamatkan Pulau Sabah’; dengan mengutip tandatangan rakyat sebagai tanda sokongan bantahan yang mensasarkan 100,000 tandatangan untuk diserahkan kepada Musa Aman; serta Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk dibahaskan di Parlimen.


Lahirul bersama Ketua Penerangan dan rombongan kini dalam rangka lawatan kerja pilihanraya dan Penerangan Pemuda PAS ke kawasan Kudat, Lahad Datu, Kota Kinabatangan, Sandakan, Semporna dan Kalabakan termasuk melawat beberapa buah pulau yang diiklankan untuk dijual./
sabahkini

Read more ...

DUIT RAKYAT HANGUS!!! Najib dan Ro$mah belasah RM 217 JUTA dalam tempoh 2008 - 2011


  • Lawatan rasmi Perdana Menteri dan Rosmah ke luar Negara 2008-2011 menghanguskan RM17juta.
  • Kos penyelenggaraan rumah rasmi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri menghanguskan RM49juta
  • Bil elektrik dan air rumah Najib dan Muhyiddin menelan duit rakyat sebanyak RM10juta setahun.
  • Peruntukan program PERMATA Rosmah menghabiskan RM111juta wang rakyat
  • Penginapan Rosmah di Hotel Atlantis, Dubai menelan belanja RM140,000 satu malam

  • Beg tangan Rosmah berjenama Hermezz Matte berharga RM361,259.99 dari mana Rosmah dapat duit
  • Cincin berlian berharga RM24juta dikatakan kepunyaan Rosmah?
  • Penganjuran Persidangan Wanita Pertama Dunia yang dihadiri 14 Wanita Pertama majoritinya dari Afrika menghabiskan RM4.5juta wang rakyat
  • Gelang tangan Rosmah berharga RM1.65juta. Dari mana Rosmah mendapat wang ini?
MUTALIGAT

Read more ...