Friday, April 27, 2012

VIDEO TERKINI!!! Perarakan dari Masjid Negara, .....merdekakan Dataran

Sejam sebelum himpunan BERSIH bermula secara rasmi, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tengah hari ini hadir bersama lautan manusia di Masjid Negara mengajak orang ramai supaya "memerdekakan" Dataran Merdeka hari ini.

"Hari ini kita tidak boleh undur dari tuntutan kita tuntut pilihan raya yang bebas. Duduk semua. 

"Kita akan ke Dataran dan merdekakan dataran kita hari ini," kata Anwar penuh semangat disambut sorakan dan tepukan gemuruh hadirin.

Katanya, orang ramai berkumpul hari ini bagi menuntut hak rakyat mendapat pilihan raya bebas dan adil yang didakwa menjadi mangsa "penipuan" Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR)'

"Hari ini kita tuntut hak rakyat. Merdeka dari penipuan SPR," katanya membakar semangat peserta BERSIH di perkarangan masjid dengan suara yang sedikit serak.

Peserta BERSIH yang ada di Masjid Negara yang rata-rata terdiri daripada golongan muda kelihatan cukup bersemangat dan tidak sabar untuk berarak ke Dataran Merdeka

Sebelum itu, Timbalan Presiden PAS memimpin orang ramai menyayikan lagu "Tanggal 28 April" yang diajuk daripada lagu Sudirman "Tanggal 31 Ogos".

Lirik lagu itu antaranya berbunyi: "Tanggal 28... bulan April merdeka merdeka Dataran... Penjajah".

Read more ...

TERKINI 2.00 PM!!! Perarakan bermula

2.00PM PULUHAN RIBU PERARAKAN DARI MASJID NEGARA
PEARAKAN DARI MASJID NEGARA

1.48 tengah hari: Anwar sudah bergerak ke Dataran melalui Pasar Seni dari Masjid Negara.


1.45 tengah hari: Kumpulan Besar dijangka 10,000 peserta diketuai oleh Unit Amal Pas ke Dataran.


1.43 tengah hari: Polis membuat sekatan di hadapan bulatan dekat dengan Bank Negara Malaysia.


1.45 tengah hari: Mula berkumpul, melaungkan "Hancur-Hancur", kumpulan besar dari Pasar Seni mula bergerak mulai jalan ke Pudu, seterusnya ke Dataran.


1.30 tengah hari: Di Masjid Negara, kumpulan besar dari Masjid Negara yang diketuai Anwar mula bergerak ke Dataran Merdeka.


1.25 tengah hari: Peserta Bersih menjamu selera di restoran berhampiran Pasar Seni. Dalam beberapa minit lagi kumpulan besar dijangka, lebih 10,000 akan bergerak ke Dataran Merdeka.


1.25 tengah hari: Datuk S. Ambiga berkata mereka akan bergerak dari Pasar Seni ke arah Dataran Merdeka, pada jam 1.45 petang.


1.20 tengah hari: Penyokong barisan hadapan cuba mengangkat pagar besi yang diletak sebagai penghadang. Cubaan merempuh masuk yang pertama.


1.20 tengah hari: Pasukan Unit Amal Pas mula mengawal ketat keselamatan pemimpin utama Pakatan Rakyat di Masjid Negara.


GALERI FOTO
 

Read more ...

TERKINI 1.37 PM!!!! Sudah 60 000 banjiri KL, rakyat baru masuk KL makin ramai

Radio Bangsar Utama ‏Melapurkan :
TERKINI 1.37PM : Jumlah peserta #Bersih kiranya sudah meningkat ke angka 60,000 orang jika digabungkan seluruh lokasi kawasan Kuala Lumpur!

1.20pm - Sekitar Pasar Seni 20,000

Anwar: Kita merdekakan Dataran hari ini

Sejam sebelum himpunan BERSIH bermula secara rasmi, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tengah hari ini hadir bersama lautan manusia di Masjid Negara mengajak orang ramai supaya "memerdekakan" Dataran Merdeka hari ini.

"Hari ini kita tidak boleh undur dari tuntutan kita tuntut pilihan raya yang bebas. Duduk semua."Kita akan ke Dataran dan merdekakan dataran kita hari ini," kata Anwar penuh semangat disambut sorakan dan tepukan gemuruh hadirin.


Katanya, orang ramai berkumpul hari ini bagi menuntut hak rakyat mendapat pilihan raya bebas dan adil yang didakwa menjadi mangsa "penipuan" Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR)'

12.52 pm-Dr Hatta Ramli ketuai puluhan ribu di hadapan Dat Merdeka. @anwaribrahim akan tiba bila2 masa
12.40 PM SEKITAR MENARA MAYBANK - 10,000 BERKUMPUL
12.30 PM -JALAN PERAK SEKITAR 30,000 BERKUMPUL
Bersih di Melbourne


11.30AM--Gambar Terkini Dihadapan Stesyen LRT Masjid Jamek. Untuk Makluman, Stesyen Ini Beroperasi Seperti Biasa. Anda Boleh Turun Disini Untuk Bersama Kami.

11.00AM MahasiswaMsia sampai ke depan dataran dbkl. DUDUK & BANTAH


1010 AM -KLCC


10.00 AM SUMBER -Media Selangorku ‏

Sekitar 10,000 orang sudah berkumpul di Pasar Seni dan Jalan Petaling. #BersihReport #Bersih
930am -Mula bergerak ke DATARAN
920 AM

Sekatan jalan di laluan utama ke pusat bandar KL

9:26AM Apr 28, 2012

Polis mengadakan sekatan jalan raya di laluan utama menuju ke pusat bandaraya Kuala Lumpur menjelang perhimpunan BERSIH 3.0 di pusat bandar jam 2 petang hari ini.


Sekatan jalan raya itu dilaporkan di Ampang Lebuhraya Bertingkat, Jalan Tun Razak, Jalan Mahameru, Jalan Pudu, Jalan Bangsar dan Jalan Tun Sambathan.


Penganjur BERSIH 3.0 menasihatkan peserta datang awal dan menggunakan pengangkutan awam. Bagaimanapun, mereka diingatkan mengenai kemungkinan beberapa stesen kereta api di pusat bandar, terutamanya Masjid Jamek, Pasar Seni, Hang Tuah, KL Sentral dan KLCC, ditutup lewat hari ini.


Puluhan ribu dijangka turun ke jalan-jalan di Kuala Lumpur untuk menyertai perhimpunan yang dikenali sebagai 'BERSIH 3.0' untuk menuntut, antara lain, reformasi pilihan raya dan peletakan jawatan Suruhanjaya Pilihan Raya.


Satu perhimpunan spontan diadakan lewat malam tadi berhampiran Dataran Merdeka, yang berjaya menarik seramai 2,000 orang.


Peserta sedang berkumpul di enam lokasi utama, iaitu Jalan Sultan, Pasar Seni, Masjid India, Masjid Negara, Brickfields dan KLCC serta beberapa lokasi lain di sekitar ibukota.


Peserta BERSIH 3.0 di KLCC dijangka disertai penyokong Himpunan Hijau 3.0 yang akan terlebih dahulu berarak ke Suruhanjaya Tinggi Australia untuk membantah loji nadir bumi RM700 juta di Gebeng, Kuantan yang dibina oleh syarikat dari negara itu - Lynas - sebelum meneruskan perjalanan ke Dataran Merdeka.


Peserta sudah pun berkumpul pada jam 8 pagi di Jalan Sultan untuk menyokong rakaman video pra-perhimpunan menentang projek MyRapid Transit (MRT) yang akan melalui jalan bersejarah.


Semua peserta akan bergerak ke arah Dataran Merdeka, yang telah ditutup oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dengan penghalang dan kawat duri bagi menghalang peserta berhimpun di situ.


Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohamad Salleh mengumumkan semalam bahawa peserta boleh berkumpul di lokasi mereka tetapi melarang mereka daripada berarak.


Polis juga telah memperolehi perintah mahkamah melarang orang ramai memasuki Dataran Merdeka.


Semalam, penganjur BERSIH 3.0 berkata mereka akan mematuhi perintah mahkamah itu tetapi akan cuba berada sehampir mungkin dengan Dataran Merdeka dan masih berharap pihak polis akan membenarkan mereka mengadakan duduk bantah di dataran tersebut.

Harakahdaily-Bekas pengerusi PKA Datuk Lee @hwabeng menyatakan dakwaan bisnes terganggu akibat Bersih 3.0 tidak seperti yg dilaporkan di gambar ini.

JALAN PETALING

8.00 PAGI
meskipun perhimpunan aman #Bersih 3.0 hanya bermula pada pukul 2 petang, namun sudah ramai jemaah solat subuh yg mengenakan pakaian kuning

Read more ...

VIDEO PUKUL 1 PAGI!!! Anak muda sudah penuhi KL, kedatangan rakyat dari seluruh negara mencurah-curahBiarpun Himpunan BERSIH 3.0 dijadualkan bermula pada jam 2.00 petang namum pada jam 1 pagi ini, kawasan disekitar Dataran Merdeka mula dibanjiri ppeserta himpunan yang datang dari segenap pelusuk negara..

Kehadiran ini membuktikan tiada rakyat Malaysia yang percaya akan apa yang tertulis pada banner yang digantungkan DBKL mengatakan tiada himpunan pada 28 April ini..

Banner hasil kerja bodoh pegawai-pegawai DBKL tu sila lihat di ( SINI )

Dan ianya juga membuktikan usaha untuk menggelapkan himpunan ini oleh media-media yang ditunggang UMNO/BN tidak berkesan...

Baca laporan dari Centre for Independent Journalism ini..

CIJ atau Centre for Independent Journalism menggambarkan terdapatnya tanda-tanda bahawa media di Malaysia tidak bebas sepenuhnya dan ia dikawal oleh parti atau individu atau pihak yang berkepentingan. Kenyataan ini dikeluarkan berikutan analisis perbandingan antara Bersih 2 dengan Bersih 3 yang nampaknya amat ketara perbezaannya. 

Bersih 3 menurut CIJ adalah suatu peristiwa yang mempunyai makna yang signifikan kepada negara dan rakyat tetapi nampaknya tidak mendapat liputan yang sepatutnya. Berikut berbezaan liputan media-media utama terhadap bersih 3.0
  • Utusan Malaysia hanya membuat berita sebanyak 10 laporan sahaja berbanding tahun lepas yang menyaksikan sebanyak 316 laporan. Penurunan sebanyak 97% !
  • NST menyaksikan penurunan sebanyak 92% di mana hanya 8 berita berbanding 97 pada Bersih yang lalu.
  • The Star turun sebanyak 91%. Dengan hanya 9 laporan berbanding 104 pada Bersih yang lalu.
  • The Sun turun sebanyak 62% dengan 10 laporan berbanding 26 pada Bersih yang lalu.
Laporan di Utusan dan juga NST lebih memihak kepada laporan negatif sahaja manakala The Star menrakamkan 6 laporan yang bersifat neutral daripada keseluruhan 9 laporan. 

Laporan daripada The Sun adalah lebih saksama di antara kesemua media bercetak dengan 8 laporan neutral dan satu laporan positif dan satu lagi laporan negatif daripada keseluruhan 10 laporan yang dibuat. 

CIJ mempersoalkan bagaimana satu peristiwa yang mempunyai makna yang amat besar terhadap rakyat Malaysia seperti Bersih 3.0 hampir tidak mendapat liputan seperti mana yang sepatutnya. Adakah ia menerima arahan daripada pihak tertentu yang khautirkan publisiti meluas kepada Pakatan Rakyat? - sembernya dari SINI

Saksikan!! jam 1 pagi.. sekitar Dataran Merdeka mula dibanjiri..ASDRead more ...

NAK TURUN BERSIH 3.0!!! Baca tips bergambar di bawah

Disediakan oleh SUARAM. 

Baca dan fahamkan betul2 oke.

Ini untuk mereka yang belum berdemo ataupun baru first time nak turun demo. Terutamanya bab ketika berhadapan dengan polis dan fru. Jangan sesekali melibatkan diri dengan sebarang aktiviti memprovokasi polis atau fru atau dbkl oke.

Pedulikan apa benda yang dorang bebelkan guna loud speaker yang penting korang kena stay berkumpul. Kalau orang duduk korang duduk, kalau orang diri korang diri, ikut arahan dari ketua. Ketua akan tampil di setiap lokasi berkumpul. 

Pastikan korang berada di kl seawal jam 10 pagi esok. Dan pastikan korang berada di kawasan berhimpun jam 12 tengahari. Sebab pukul 1.30 - 1.45 semua kumpulan dari 7 lokasi yang berlainan akan bergerak menuju ke satu lokasi yang sama iaitu dataran merdeka. Kita akan bertembung di satu jalan. Time tue mungkin akan berlaku sedikit konflik tapi pastikan tenang dan jangan gelabah.

Yang dah pernah ikut demo boleh pimpin mereka2 yang baru first time join. Jangan takut apa2 oke. 

Dan ini antara info yang aku dapat dari beberapa facebookers ;

1. Jauhi segala macam kon dan benda2 yang pelik. Takut ada bom.

2. Jangan rosakkan apa2 harta awam / conteng. Jika ada yang buat vandalisme rakam takut2 mereka tue provocater yang akan merosakkan nama baik pendemo bersih.

3. Jangan buang sampah oke even air mineral / hundredplus atau apa. Kita takmo nanti ada sesiapa yang tangkap gambar dan cakap kita buang sampah merata2. Dan kalau korang nampak ada yang buat tolong tegur atau rakam jek terus.

4. Sila spot orang2 yang mencurigakan. SB dan agent provokasi akan menyusup di kalangan kita so pls jangan terpengaruh dengan mereka dan pls rakam.

5. Jangan share apa2 dengan ORANG YANG KORANG TAK KENAL. Faham. Contohnya dia tanya ko.. er ko student mana? Dok mana? Atau apa2 benda peribadi yang mendedahkan identiti korang. JANGAN SESEKALI DEDAHKAN APA2 KEPADA SESIAPA. 

Selanjutnya baca kat bawah neh. Nombor yang penting dah save kan? Make sure korang save oke.
 
Ameno : Nak berkelah pun susah..

Read more ...

DAP MELAYU!!! Utusan dan TV3 bagi promosi percuma

Apabila Senator Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim yang juga Naib Pengerusi DAP memberi pandangan peribadi yang mengkritik perhimpunan Bersih 3.0, semua media utama seperti TV3 dan Utusan Malaysia menjadikan ia sebagai tajuk utama. Semalam ketika seorang sahabat sedang menikmati makan malam di sebuah restoran, Buletin Utama TV3 menyiarkan berita ini, beberapa pengunjung restoran tersebut begitu terkejut kerana mereka menyangkakan DAP selama ini adalah parti kaum Cina, lebih mengejutkan mereka apabila seorang Melayu bernama Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim menjadi Naib Pengerusi DAP.

Nampaknya TV3, Utusan Malaysia dan lain-lain media utama telah memberi promosi percuma untuk parti DAP.

Apakah anak kepada bekas Setiausaha Agung Umno Allahyarham Tan Sri Khir Johari yang kini bersama DAP iaitu Saudara Zairil Khir akan diberi liputan serupa? Kisah Zairil Tan Sri Khir Johari di http://amkns.blogspot.com/2011/04/lebih-ramai-orang-melayu-akan-sertai.html

Tunku Abdul Aziz bantah Bersih 3.0 26 April 2012

KUALA LUMPUR - Seorang ahli Dewan Negara daripada DAP menggemparkan sesi sidang dewan apabila secara terbuka menyatakan bantahan terhadap penganjuran perhimpunan Bersih 3.0 di Dataran Merdeka, Sabtu ini.

Ahli Dewan Negara berkenaan, Senator Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim (gambar) yang juga Naib Pengerusi DAP menyatakan pendirian tersebut ketika bangun berucap membahaskan titah ucapan Yang di-Pertuan Agong pada sesi tengah hari ini.

Tegas beliau, bantahan itu berdasarkan pengalaman serta pemerhatian terhadap penganjuran beberapa perhimpunan jalanan di luar negara yang kononnya aman tetapi berakhir dengan keganasan.

‘‘Walaupun saya daripada pembangkang, bukan semua pembangkang sokong Bersih. Saya tak akan sokong Bersih. Saya dah biasa tengok, bukan sahaja di negara kita tetapi saya biasa bekerja duduk di banyak negara. Semua demonstrasi kononnya mula dengan secara orang kata aman tetapi kebanyakan di mana-mana pun kita tengok terjadi sebaliknya.

Read more ...