Saturday, February 26, 2011

MT Umno tentukan harga petrol atau Ro$mah yang tentukan ?

MT Umno tentukan harga petrol?

Kalau mengikut cakap 'yang selalu tak serupa bikin' Menteri Perdagangan Dalam Negeri, harga bahan petroleum tidak akan dinaikkan.

Tahun 2010 dulu pun pernah maklum harga petrol RON95 tidak akan dinaikkan sehingga penghujung 2010 tetapi dinaikkan walaupun tahun 2010 masih berbaki beberapa bulan.

Menjelang PRK DUN Kerdau dan Merlimau, Ismail Sabri menabur janji sekali lagi bahawa harga petrol tidak akan dinaikkan tetapi kemungkinan

besar akan dinaikkan sebaik-baik keputusan kedua-dua PRK memberi kemenangan kepada umno/BN seperti yang terjadi di Tenang.

Dua puluh empat jam setelah diumumkan kemenangan, kerajaan (Majlis Tertinggi Umno) mengumumkan kenaikan harga RON97. Majlis Tertinggi Umno?

Kenyataanya, begitulah. Semua keputusan menaikkan harga atau mengikut bahasa umno - penyelarasan harga - dibuat oleh Majlis Tertinggi Umno rupa-rupanya....

Dan jangan kita hairan jika 'keputusan Majlis Tertinggi Umno' itu sebenarnya adalah keputusan yang dibuat oleh DS

Flom di dalam kamar tidur yang kemudiannya dibawa oleh Najib ke dalam Majlis Tertinggi Umno.

Sejak era najib, macam-macam perkara yang tidak pernah dijangka berlaku, telah, sedang dan akan terus berlaku.

- m@rhaen

Read more ...

PRK Merlimau : Wakil rakyat Umno bawa suara kroni, pilih la selain Umno BN

Prk Merlimau : Yuhaizad bawa suara rakyat untuk dibela

JASIN, 26 Feb: Jika diberikan undi kepada calon PAS, Yuhaizad Abdullah, beliau sekurang-kurangnya boleh membawa suara rakyat ke persidangan Dun Melaka untuk dibela, setelah mereka ditipu sekian lama oleh para pemimpin Umno.

"Jadi kepada para pengundi di Dun Merlimau yang akan mengundi 6 Mac ini, saya harap berfikirlah lebih jauh mengenai perkara itu.

"Segalanya untuk kepentingan para pengundi itu sendiri. Jika betul orang yang dipilih, baiklah yang diperolehi. Jika silap memilih pula, padahlah pula jadinya," ujar Pesuruhjaya PAS Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman.

Dalam pada itu, Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam didakwa telah dikesan menjual tanah rakyat di negeri Melaka untuk kepentingan dirinya sendiri.

Perbuatan tersebut didakwa dilakukan ke atas tanah yang terletak di kawasan Pekan Melaka beberapa tahun lalu, sehingga menyebabkan mereka yang berharap untuk mendapat tanah menjadi kempunan kerana semakin ketiadaan tanah untuk dimiliki.

Abdul Ghani berkata, tindakan Mohd Ali Rustam itu merupakan antara penyelewengan dan penipuan yang dilakukan oleh para pemimpin Umno kepada rakyat, setelah mereka diberikan mandat untuk memerintah.

Menurut beliau, tindakan tersebut belum lagi dimasuk kira perbuatan-perbuatan lain yang dilakukan oleh Mohd Ali yang cukup sinonim dengan rasuah yang cukup menjijikkan.

Katanya, tindakan tidak bertanggungjawab Mohd Ali itu sudah diketahui umum oleh rakyat Melaka termasuk para pengundi di kawasan Dun Merlimau yang akan membuang undi 6 Mac ini.

"Jadi pemimpin macam itukah yang hendak terus dipilih oleh orang ramai? Tapi itulah Ali Rustam dan itulah pemimpin Umno," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Sehubungan itu, beliau berharap agar seluruh penduduk Melaka terutama yang tinggal di kawasan Dun Merlimau berfikir lebih jauh tentang untung nasib mereka jika terus memberikan sokongan kepada Umno atau BN dalam sebarang pilihan raya.

Renungan tersebut terutamanya perlu difokuskan terhadap sikap para pemimpin Umno atau BN di negeri itu sendiri yang bukannya berjuang untuk membantu orang ramai, tetapi untuk kepentingan mereka sendiri.

"Setelah diberikan mandat atau kepercayaan untuk memerintah, mereka bukannya melaksanakan tanggungjawab dengan baik, tetapi sanggup melakukan pelbagai penyelewengan, rasuah dan menipu rakyat untuk kepentingan mereka sendiri. Amat sedih jika kita fikirkan dengan apa yang mereka lakukan selama ini," katanya.

Kejadian seperti itu, katanya, bagaimanapun tidak akan berlaku jika orang ramai memilih PAS atau Pakatan Rakyat untuk memerintah Melaka khasnya dan negara ini amnya.

Read more ...

Baik sangat semendang ja PR kena

PR berkubur kerana jujur..!!!

Pilihanraya Malaysia kini sudah bersih selepas kebangkitan kempen BERSIH 2008?

Cap jari untuk menyekat pengundian dua kali oleh individu sama belum berjalan sampai kini. Sekalipun dakwat mulanya telah ditempah, saat akhir menjelang pilihanraya umum lalu ia dibatalkan.


PRK Merlimau dan Kerdau harus menghidupkan balik tuntutan penting untuk piliharaya tanpa penipuan. Diikuti pilihanraya Sarawak dan PRU akan datang.


Jika tidak, khabar angin bahawa BN sedang menggunakan taktik daftar pemilih untuk menang besar tidak mungkin dapat ditahan lagi. Pilihanraya kita di bawah Mohd Najib akan jadi seperti pilihanraya Muhamad Husni Mubarak - parti pemerentah menang besar sekalipun majoriti rakyat menolak mereka.


Isteri tentera didaftar jadi pengundi pos kerana undi pos adalah jaminan kemenangan paling mudah untuk BN. Tanpa kemenangan undi pos BN sudah tumbang PRU lalu lagi.


Lebih ramai didaftar sebagai anggota askar wataniah untuk didaftar sebagai pengundi pos.


Pendaftaran tukar alamat dengan tujuan memberikan tumpuan kepada negeri tertentu terutama Selangor juga giat dijalankan.


Warga asing giat diberikan kerakyatan Malaysia dan sebaik mereka mendapat IC, terus didaftar sebagai pemilih yang sah. Termasuk pemilik dua IC di negeri bersempadan yang juga ada dalam senarai daftar pemilih negara kita. Ia satu pengkhianatan kepada negara tetapi ia diizinkan.


Nasib rakyat negara ini akan ditentukan oleh pengundi import ini. Malang! Selain pengundi buatan yang lain.


Kalau sekadar piliharaya kampus di mana 'anak muda sedang belajar' pun BN tidak dapat bertoleransi dan dicemari dengan segala macam kerenah, bayangkan pilihanraya di mana UMNO/BN penuh noda akan mempertaruhkan hidup mati mereka. Kitalah yang berkewajipan meluruskan perjalanan pilihanraya negara ini.


Selain ancaman daftar pemilih korup dalam aneka bentuk ini, perjalanan pilihanraya terus menerus kotor lagi berat sebelah - BN memperalatkan jentera kerajaan sekehendak mereka, politik rasuah, terhalangnya kebebasan media, mempolitikkan agama dan sentimen kaum dan segala macam ketempangan, SPR terus mengesahkan amalan ini tanpa sebarang rasa berdosa.


Dalam keadaan pincang seperti itu, parti bukan BN terus menerus meletakkan calon-calon mereka dengan
tekun dan jujur. Seolah-olah tugas kita hanyalah menjadi pelengkap sistem yang tempang ini terus berjalan. Tanpa PR meletakkan calon, permainan BN tidak akan lengkap.

Lantas Merlimau dan Kerdau mesti dilihat di luar konteks pertarungan antara calon BN dan PR semata-mata. Ia harus dijadikan sepak mula tuntutan BERSIH dulu dihidupkan semula.


Jangan dibiarkan Malaysia tercinta bertukar menjadi Mesir dan Tunisia kerana sistem pilihanraya yang tidak adil, telus dan saksama.


Pilihanraya yang adil sangat penting untuk mengekalkan kestabilan politik negara kita.

Read more ...

Najib hina ulama besar dunia kerana Apco

Demi Apco, Najib sanggup hina Tokoh Ma'al Hijrah yang dipilihnya

Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kerana berprasangka buruk terhadap ulama terkemuka, Sheikh Yusuf al Qardawi (yang pernah beliau anugerahkan Tokoh Ma'al Hijrah) dan pergerakan Ikhwanul Muslimin yang disokongnya di Mesir.

Anwar merujuk kepada laporan National Review yang memetik Najib sebagai menggesa Ikhwanul Muslimin disisihkan dari agenda perubahan di Mesir kerana terlibat dengan keganasan.

Najib dalam satu wawancara di Istanbul, Turki berkata, Ikhwanul Muslimin tidak harus dianggap penyumbang dalam proses menjayakan demokrasi di negara itu selagi tidak menolak keganasan.

"Saya terpanggil untuk menegur Perdana Menteri kerana pandangan sebegini jelas dianggap terpencil dan mewakili pandangan dasar luar ektrem kanan di Amerika Syarikat. Adakah ini sebahagian dari agenda syarikat penasihat demi membaiki imej Dato' Sri Najib di Amerika Syarikat?, " kata Anwar.

"Pendapat seperti ini malahan dikritik oleh pelbagai institusi dan intelektual. Dunia kini menggesa agar Amerika Syarikat dan Eropah untuk tuntas bekerjasama dengan Ikhwan," tambah Anwar dalam satu kenyataan ringkas hari ini.

Najib dalam wawancara itu berkata, Ikhwanul Muslimin tidak harus dianggap bersama-sama dalam proses menjayakan demokrasi di negara ini selagi tidak menolak keganasan.

"(Ikhwanul Muslimin) tidak harus menjadi sebahagian daripada proses selama mereka tidak menolak kekerasan dan ekstremisme," kata Najib.

Malah Najib juga dipetik sebagai berkata, wujud kebimbangan terhadap penyokong Ikhwanul Muslim, Yusuf Al-Qardawi.

Menurut Najib, ulama itu seolah-olah menyokong kepada keganasan dan menggambarkan bahawa pemimpin-pemimpin Islam di Bumi Timur Tengah sesat.

Menurut Anwar, kenyataan Najib itu membuka pekung kecurigaan Najib kepada ulama tersohor dan gerakan Islam seluruh dunia.

"Sekiranya Perdana Menteri mempunyai kebimbangan terhadap sosok seperti Sheikh Yusuf al Qaradawi, mengapa anugerahkan beliau Tokoh Maal Hijrah Kebangsaan tahun 2009/1431? Sekiranya terbukti benar tohmahan Najib Razak terhadap beliau, saya menuntut Perdana Menteri agar segera memohon maaf dari ulama tersebut," tegas Anwar.

Sharpshooter - Najib...eloklah suruh suamimu perdana menteri rosmaah mansor tarik balik Anugerah Tokoh Ma'al Hijrah Kebangsaan tahun 2009/1431 yang pernah diberikan kepada Sheikh Yusof Al-Qaradawi.

Mana hilangnya suara 40 ulamak muda umno dan pejuang agama melayu no1 zul noordin dalam hal ini...masih tidur nyenyak di bawah ketiak bik mama ka...


* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *

Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/

Read more ...

Zaman PAS baru rakyat terima hasil, Zaman BN jangan harap la

16 pemegang saham terima RM52,139

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRFxD6mEY5zYHJIqANOaCBCZdkjiEPqcfx-VsiuLCXof_g9z205NokdSkmBQueEbJsvevCOP57v1pSwsugG97toRinRYdsLzNGJRCl-NOgz2oX9EpstdHcfptvHDEFqk6Hma1a1eETiOZ6/s320/undang+1.jpgAYER HITAM - Kedah Agro Holdings berjaya mengeluarkan wang saham bagi projek ternakan udang di Kerpan yang berjumlah RM52,139 untuk diserahkan kepada 16 pemegang saham yang dikenal pasti oleh Pusat Khidmat Wakil Rakyat Ayer Hitam.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ayer Hitam yang juga Exco Kerajaan Negeri Kedah, Abd Ghani Ahmad berkata, daripada jumlah itu, seramai 10 pemegang saham telah menerima wang berjumlah RM34,161.27.

“Manakala enam lagi daripada mereka masih tidak menerima wang saham yang berjumlah RM17,978 memandangkan mereka dalam urusan penyelesaian harta pusaka dan sebagainya,” katanya kepada Sinar Harian.

Majlis penyerahan disempurnakan oleh Abd Ghani dan hadir sama ialah Ketua Pegawai Eksekutif Kedah Agro Holdings, Hassan Salleh.

Abd Ghani berkata, wang itu lama tersimpan kerana ia gagal diserahkan oleh kerajaan terdahulu.

Menurutnya, jika ia gagal diserahkan kepada pemegang saham ini ia secara langsung akan dimasukkan ke dalam Kumpulan Wang Tak Dituntut dan ia diberi tempoh sehingga 27 Jan lalu.

“Justeru kejayaan Kedah Agro Holdings mengeluarkan wang saham itu adalah usaha yang murni di samping dapat diberikan kepada pemegang saham yang layak menerimanya,” katanya.

Beliau berkata, dengan penyerahan itu wang saham berkenaan berjaya diserahkan kepada orang kampung yang terlibat dalam projek ternakan udang di Kerpan yang dilaksanakan pada 1993.

“Saya berharap melalui penyerahan ini ia akan memberi semangat kepada pemegang saham berkenaan dan diharapkan wang saham berkenaan dapat dimanfaatkan sebaik mungkin,” katanya.

Read more ...

Sensasi : Habislah PAS dan PKR kali ini, ribuan ahli PAS & PKR keluar parti

Menjelang mana-mana PRK (terkini Kerdau dan Merlimau) atau PRU maka berbondong-bondonglah diberitakan ahli PAS dan PKR serta pemimpin kedua-dua parti ini yang akan keluar parti untuk menyertai Umno.

Saya tidak pernah mengira tapi kononnya sejak beberapa tahun yang yang lalu mungkin telah belasan ribu ahli PAS & PKR yang diberitakan oleh media perdana serta portal pro Umno yang menyertai parti tersebut.

Anehnya walau pun demikian yang di war-warkan, namun keputusan penuh liga PRK "M" tidak pula menyaksikan kemenangan penuh kepada Barisan Nasional.

Jika ini lah keputusan nya maka nyatalah bahawa berita serta portal pro-umno memang tidak berguna langsung kepada kita semua sebagai rakyat jelata tetapi bagus juga untuk penyokong parti mereka supaya tidak perlu bekerja keras lagi kerana sudah semakin ramai menyertai mereka dan mereka bakal menang mudah dalam setiap PRK dan PRU.

Terkini laman sesawang Bernama melapurkan bahawa sejak Januari lepas, seramai 1,800 anggota dan pemimpin PAS menyertai Umno Pasir Puteh selepas berasa tertipu dengan perjuangan parti tersebut.

Ketua Umno bahagian itu Zawawi Othman berkata mereka menyerahkan borang keanggotaan menerusi empat Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Limbongan, Semerak, Gaal dan Selising.

"Ramai lagi anggota PAS terutama di peringkat akar umbi dalam proses menyertai Umno," katanya kepada pemberita selepas menerima 30 borang permohonan menyertai Umno di Kampung Wakaf Bunut, DUN Selising, di Pasir Puteh hari ini

Beliau berkata antara yang menyertai Umno itu termasuk bekas ketua Pemuda, ketua Muslimat dan anggota jawatankuasa PAS cawangan yang telah bersama PAS antara 30 hingga 40 tahun.

Kemasukan mereka secara beramai-ramai yang diluar jangkaan ini memberi harapan cerah kepada BNl untuk merampas kembali empat DUN tersebut dan kerusi Parlimen Pasir Puteh pada pilihan raya umum akan datang, katanya.

Sementara itu, bekas bendahari PAS cawangan Tualang Rendah Wan Mahmood Wan Abas, 56, yang ditemui pemberita pada majlis penyerahan borang tersebut berkata beliau merasa tertipu dengan parti yang disertainya sejak 30 tahun lepas.

Ini kerana katanya, tidak ada apa yang disumbangkan PAS kepada masyarakat sepanjang beliau memperjuangkan parti tersebut.

Bekas anggota jawatankuasa Muslimat PAS cawangan Kampung Wakaf Bunut, Saripah Mamat, 38, pula berkata beliau kecewa dengan sikap pemimpin PAS yang banyak bercakap tetapi gagal membantu rakyat yang susah.

Berbanding PAS, Umno tidak banyak bercakap tetapi sibuk membantu rakyat terutama dalam persekolahan anak-anak menerusi program seperti Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (KWAPM) yang diberi setiap tahun, katanya.

Membaca cerita rekaan tulisan Bernama ini membuatkan ramai boleh kecut perut dan Kerajaan PAS Kelantan boleh tumbang bila-bila masa jika Pilihnaraya diadakan.

Malangnya dengan pertolongan laman sesawang Bernama dan Portal Umno ini Umno Kelantan terus syok sendiri kerana semakin di beritakan pimpinan dan ahli PAS yang keluar parti maka semakin KURANG pula kerusi DUN yang dimenangai oleh Umno dan Barisan Nasional di Kelantan sehingga bakal Menteri Besar Umno pun tumbang tertongeng dan tergolek-golek di DUN sendiri.

Sementara itu, diberitakan juga sekumpulan 154 anggota sayap wanita PKR di Perak turut bertindak keluar parti dan menyertai Umno kerana sudah hilang keyakinan terhadap kepimpinan parti khususnya sayap itu.

Diketuai bekas naib ketua Wanita PKR Ipoh Barat Siti Aminah Mansor, mereka mengemukakan borang keanggotaan kepada ketua Wanita Umno Perak Datuk Rosnah Kassim.

Dalam sidang media selepas itu, Rosnah berkata tindakan anggota Wanita PKR Ipoh Barat dan Tambun tersebut mengukuhkan lagi kenyataan yang dibuat bekas anggota PKR sebelum ini bahawa ada yang tidak kena dengan parti pembangkang terbabit.

Justeru kata beliau, PKR tidak wajar menuding jari kepada Umno dan BN sebagai punca semakin ramai anggota mereka bertindak keluar parti.

Sementara itu, Siti Aminah berkata tindakan beliau dan rakan-rakannya itu berpunca daripada rasa kecewa dengan pucuk kepimpinan PKR.

"Selain itu kami melihat dan terbukti perjuangan PKR dan kepimpinan mereka adalah untuk kepentingan peribadi mereka dan bukan untuk kebaikan kami dan rakyat jelata," katanya.

Ini kerana kata beliau, perebutan kuasa menyebabkan pucuk pimpinan lupa anggota di akar umbi yang selama ini bertungkus lumus menghidupkan PKR sebelum tsunami politik pada 2008.

Turut menyerahkan borang keanggotaan Umno hari ini ialah 34 wanita yang tidak pernah menyertai sebarang parti politik sebelum ini.Parlimen Kota Raja

Read more ...

Jika Barisan Nasional sah, bila masa ROS luluskan Barisan Nasional?

Kerdau: Jerat Ahmad Maslan Bocor

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMxjQK33N0SKDOGqIui0c-rKrWIVzdhkkGcYkPrHTZDCzyTzzdwZzHNY_GzSotuEJftBPm9j9wbD1ESERYdN_byNQAZ6IsWHK8v8p3QssEd8Wv0GkYaC_HboeKxFJ6uqU8kGm5bWQ-x-Fh/s320/bn5.jpgBodoh jugak kau ni Ahmad Maslan, lebih kurang je dengan Ismail Sabri, bercakap tak rujuk fakta. Kau nak bodohkan siapa ni?

Orang umno-apco totok setiap masa angguk-angguk takde masalah. Tapi orang muda generasi baru ni dia orang lebih advance maklumatnya kecuali yang membiarkan dirinya diperkotak katik oleh umno-apco.

Malang sungguh negara ada Menteri jiwa kosong macam Ahmad Maslan ni. Layak dah status loyar buruknya sebagai Ketua Penerangan Umno.

Ini dia kelentong Ahmad Maslan antaranya;

JENGKA 23 – Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan menggesa supaya menghentikan penggunaan istilah Pakatan Rakyat (PR) yang digunakan pihak pembangkang selama ini.

Beliau yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) berkata istilah itu tidak menggambarkan maksud yang positif kerana rakyat sekalipun tidak pernah berpakat menyokong mereka (pembangkang).

“Malah penggunaan istilah PR ini tidak pernah didaftarkan dalam Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS).

“Jadi saya meminta semua pihak jangan iktiraf pembangkang dengan menggunakan istilah PR,” katanya pada sidang media sempena kedatangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak ke Kerdau, Ahad ini.:

Manakala berikut pula jawapan kepada tohmahan Ahmad Maslan;

Maka persoalan yang timbul ialah:

1. Bilakah Barisan Nasional diluluskan? Bilakah Barisan Nasional menjadi pakatan siasah yang sah dari segi undang – undang? Buktikan bahawa Barisan Nasional mempunyai rekod di Jabatan Pendaftar Pertubuhan Malaysia (JPPM) yang dikenali sebagai Registrar of Society.

2. Gabungan 13 komponen Barisan Nasional tidak pernah ditubuhkan secara rasmi dan Barisan Nasional juga tidak mempunyai perlembagaan sendiri?

3. Mengapa semua pihak - parti parti politik, media massa, dan TV, sama ada milik kerajaan atau swasta – mengunakan perkataan Barisan Nasional yang tidak diwujudkan secara sah dan mengikut perundangan di Malaysia?

4. Adakah ini bermaksud, Barisan Nasional juga merupakan pertubuhan yang haram dan penggunaan perkataan Barisan Nasional wajib diharamkan?

5. Bukankah penubuhan Barisan Nasional juga merupakan serpihan – serpihan 13 komponen walaupun hanya UMNO yang dilahirkan di Istana?

Tambanan pula, kami ingin memperingatkan Pemuda UMNO khususnya, Nur Saidi Nayan bahawa dalam pilihanraya 2008, Pakatan Rakyat telah bertanding dengan namanya sendiri yang sah iaitu Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Islam Se-Malaysia (PAS) dan Democratic Action Party (DAP).

Manakala, Barisan Nasional, sebaliknya dalam pilihanraya 2008 dan sebelumnya, telah bertanding atas nama Barisan Nasional yang tidak ditubuhkan secara sah mengikut perundangan. Yang ditubuhkan secara rasmi ialah UMNO, MIC, MCA dan komponen – komponen lain dan bukannya Barisan Nasional.

Bukankah UMNO, MIC dan MCA serta komponen – komponen lain dalam Barisan Nasional perlu bertanding dengan menggunakan nama pertubuhan mereka yang sah? Bukankah mereka perlu bertanding mengunakan logo masing – masing? Mengapa mereka menggunakan perkataan Barisan Nasional dan logo Barisan Nasional yang tidak sah di sisi undang – undang?

Agak menarik juga jika dikaji dari segi undang – undang bahawa terdapat ‘tribal issue’ yang boleh dihadapkan ke makhamah. Ini adalah kerana UMNO, MIC dan MCA serta komponen – komponen lain dalam Barisan Nasional bertanding atas nama pertubuhan yang tidak sah. Adakah ini bermaksud Barisan Nasional sedang mentadbir negara kita melalui perlantikan dan pemilihan yang tidak sah?

Kami, menyeru Pemuda UMNO membuat kajian terlebih dahulu sebelum membahaskan sesuatu perkara. Ini menunjukkan identiti dan pendirian yang bercanggah dengan sejarah dan persefahaman di Malaysia. Sebagai tonggak yang akan menerajui kepimpinan pada masa kelak, Pemuda UMNO di nasihati supaya jangan beremosi tetapi sebaliknya meggunakan pendekatan yang rasional dan bernas semasa membahaskan sesuatu perkara.

Sekian.

Yang Benar,

Manivanan Gowin

gelombang hijau

Read more ...

Minyak tak naik..tapi insurans pulak depa penaiknya..!!  • Sidi Abdullah tk sudah2 depa yg rugi......hmmm.....makin lama makin jadi jahat la org,.....mana tak nyaa...duit tkdak...semua brg naik.....kalau tk tahan....kalau tk kuat iman....ramai dh yg mencuri/menyamun/merompak.....
   19 minutes ago · · 2 people
  • Mohamad Naim Abdullah Minyak tak naik tapi benda lain naik pusing2 sama sahaja 2x5,5x2...
   18 minutes ago ·
  • Sidi Abdullah tah laaa....asyik2 kerugian yg depa tanggung...kita duk tanggung depa tktau kaaa...rasanya minyak pun nk naik tuu.....duk gatai tgn dh tu...tunggu la lepas PRK yg ada 2 tu....naik la pulak ron95....cuba kira tgk la...dari bulan Nov.2010 sampai la ni...selang sebulan ja depa penaik minyak....
   16 minutes ago · · 1 person
  • Mohamad Naim Abdullah depa rugi tak boleh,klau rakyat rugi takpa plakkkk gerammmmmmmmmmm...mana slogan rakyat didahulukan pirahhhhhhh..
   14 minutes ago · · 1 person
  • Joe Radzif lahannatttt....
   yang korang nak gi tanggung kerugian syarikat tu buat ape...
   selama diorang pun dok cekik rakyat...
   bangsat betul pemimpim cam nih
   kalau masuk neraka biar lah sampai bila bila
   12 minutes ago ·
  • Sidi Abdullah memang rakyat didahulukan punn.....rakyat dulu kena bayaq.....kerajaan nanti2 laaa....paling aku menyampah...ada yg kata...subsidi minyak tu utk buat masjid...sekolah agama....pasai pa nk cerita yg tu...itu tanggungjawab ayah kepada anak2....tkkan tu pun bodo....buat disko utk orh kapir....bukan utk org islam...habih owner disko org melayu tu apa....mcm mana nk kira plak...
   12 minutes ago · · 1 person
  • Mohd Saufi Ramli Betul la tu , rakyat betul2 telah diutamakan utk menanggung beban negara, pemimpin UBN joli katak
   10 minutes ago · · 1 person
  • Mohamad Naim Abdullah tgk apalagi lagi berita yang akan keluar mengata depa rugiiiiiii,segala galanya naik....klau untung diam2 plak masuk poket dia org..tunggulah lepas nie rakyat naik minyak dengan hampa..ALLAH MAHA ADIL...
   9 minutes ago ·
  • Abu 'Imran sabar la... naik pun sikit saja... secara berperingkat2. tidak memBEBANkan... rakyat didahulukan.. hehe..
   8 minutes ago ·
  • Sidi Abdullah hahahha....yg best awai2 thn TNB bgtau ada untung.....tengah2 thn kata rugi.....rupa2nya nk naikkan caj letrik.....mcm hampeh....selalu sgt cakap putaq2.....
   8 minutes ago ·
  • Azam Tajudin Azam Tajudin HAAA... NAIK MINYAK LG.... LPAS NI RAKYAT PULA YG AKAN NAIK MINYAK........
   7 minutes ago ·
  • Sidi Abdullah aku baru lepas sembang dgn kawan aku....insuran katanya nk naik mahal mcm org putih....cissss....org putih kereta murah.....insuran mahai tkpa laa...ni kita semua serba serbi mahai...terkapaq wooooiii.....
   5 minutes ago · · 1 person
  • Kedah Lanie syarikat apa meniaga dengan rakyat boleh rugi habaq mai...pelanggan wajib beli dengan depa..kira pelanggan dah ada dah kot mana pon wajib beli..RUGI pasai pa pulak...mcm meniaga LETRIK, AYAQ, TELEPON....kira benda nie WAJIB dah ada pelanggan iaitu rakyat habis rugi tang mananya..???
   5 minutes ago · · 1 person
  • Joe Radzif rugi la kalau ada malon dah rembat duit tu...
   kahaksss tuih
   4 minutes ago ·
  • Mohamad Naim Abdullah Dah ada penyelewengan mestilah rugi....semua dah masuk ke kroni2...lugi lugi gila.....
   3 minutes ago ·
  • Sidi Abdullah makin lama makin punah rakyat...kadang2 naik benci betui bila aku tgk menteri2 duk mai makan2 dgn red carpet kt bawah KLCC tu....aku selalu nmpak sbb aku keja situ...hampa tktau ka...rkyat susah...hampa suka2 makan minum....
   2 minutes ago ·

Read more ...

Tidak mustahil berlaku kejutan di Merlimau

http://www.selangorkini.com.my/my/wp-content/uploads/2011/01/DUN-Merlimau-300x287.jpgJASIN, 26 Feb: PAS tidak akan menyerah kalah meskipun di kubu kuat Umno BN sebaliknya akan terus menggunakan peluang yang ada untuk mengajak rakyat membuat perubahan.

Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa berkata, PAS bertanding di Merlimau untuk menang dan yakin mampu menghadapi persaingan sengit dengan pihak lawan.

"Mahathir pernah kalah kepada calon PAS di kubu kuat BN jadi kita lawan dulu. Kita bagitahu kepada rakyat tawaran kita dan keburukan yang sedang dilakukan BN di negeri ini dan kita serah kepada rakyat untuk membuat pilihan. Kalau kalah, pilihan raya akan datang kita masuk lagi.

"PAS masuk pilihan raya untuk menang. Di mana sahaja tempat yang kita boleh bagi tentangan (kepada BN) kita akan bagi kerana PAS nak pastikan risalah perjuangan kami diterima rakyat dan perubahan dalam negara ini dapat dilakukan," katanya.

Nada yang sama turut disuarakan Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali.

Beliau berkata, berdasarkan kesungguhan dan kerjasama ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat, tidak mustahil kubu itu dapat dipecahkan.

"Kita kena akui Merlimau ini kubu kuat Umno dan bukan perkara yang mudah untuk kita menghadapinya.

"Kita kena anggap ini bukan perkara yang mudah. Walaubagaimanapun dengan seluruh tenaga yang ada dan kita bersatu, sudah nampak tanda-tanda penerimaan rakyat itu dan bukan perkara yang mustahil kita boleh buat kejutan di Merlimau ini," katanya.

Ini juga ditambah dengan faktor calon yang merupakan anak tempatan dan diyakini memahami selok-belok dan masalah pengundi di Dun berkenaan.

"Yuhaizad calon terbaik yang kita pilih berdasarkan kajian setelah melalui proses tapisan daripada senarai nama yang diterima. Ada beberapa calon yang berpotensi tapi Yuhaizad lebih layak dan sesuai," katanya.

Mustafa juga mengingatkan Umno BN tidak berterusan menggunakan kemudahan jentera kerajaan termasuk SPR untuk kemenangan mereka.

"Kita ada masa beberapa hari untuk bekerja keras dan kita mengharapkan SPR memainkan peranan mereka dengan betul, soal ketelusan yang kita bincang selama ini.

"Kita ingatkan Umno jangan berterusan menggunakan segala kemudahan termasuk SPR untuk menang," katanya.

Sementara itu, Nasharudin berkata, Pakatan Rakyat khususnya PAS sudah bersedia dengan isu-isu tempatan dan nasional termasuk isu antarabangsa untuk digunakan sewaktu kempen.

"Kita akan dedahkan beberapa isu tempatan yang berkaitan negeri Melaka, berkaitan isu tempatan dan antarabangsa.

"Gabungan isu ini akan kita jadikan bahan kempen untuk mengajak rakyat bersama kita," katanya yang juga Ahli Parlimen Bachok.

Read more ...

Adnan fitnah PAS isu sijil calon BN

TEMERLOH, Feb 26: PAS hari ini menyelar kenyataan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob yang terang-terang memfitnah PAS terlibat dalam isu kontroversi isu sijil calon Barisan Nasional di Kerdau, Syed Ibrahim Syed Ahmad.

Sedangkan, kata Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man tiada satupun kenyataan yang dikeluarkan dari mana-mana pemimpin PAS mengenai isu tersebut sehingga kini.

“PAS kesal kerana dituduh menyebarkan fitnah kepada calon BN Syed Ibrahim yang dikatakan gagal menamatkan pengajian di Mesir (Universiti Al-Azhar).

"Sedangkan isu ini tidak pernah keluar daripada mana-mana pimpinan PAS. Ia dicetuskan oleh blogger yang tiada kena mengena dengan PAS.

"Bagi PAS, kami menafikan sekeras-keras tuduhan isu ini ditimbulkan oleh PAS,” katanya yang juga Pengarah Pilihanraya PAS PRK Kerdau.

Justeru, selepas Syed Ibrahim dinamakan sebagai calon BN Selasa lepas, Adnan tetiba menyalahkan PAS dalam satu laporan Bernama semasa membuat kenyataan penafian bahawa calonnya tidak berjaya menamatkan pengajiannya di Universiti Al-Azhar ketika disoal media.

Kenyataan Adnan menyalahkan PAS dibuat meskipun perkara itu tidak dilaporkan di sebarang media pro-pembangkang ataupun mana-mana pemimpin PAS atau Pakatan Rakyat.

Ramai pemerhati politik berpendapat perkara ini sengaja ditimbulkan seperti mana penerbitan dan penyebaran risalah bertajuk Kalau Program 100 Hari Pakatan Rakyat Dilaksanakan di Kerdau semalam sebagai satu percubaan menghasut melampau terhadap PAS dan Pakatan Rakyat pada pilihan raya kecil kali ini.

Bahkan bukan itu saja, Adnan juga menokok tambah pertuduhan kepada PAS apabila menukar kontroversi kegagalan Syed Ibrahim itu kepada ‘isu beli sijil’ yang kini dikaitkan dengan pelbagai jenis kenyataan.

“Asal isu beliau dikatakan gagal menamatkan pengajian, langsung tiada sebarang kenyataan beliau beli sijil, seingat kita kenyataan beli sijil keluar dari kenyataan MB.

"Kini pelbagai kenyataan dikait dengan beli sijil. Begitulah 'peralihan' dari isu asal gagal menamatkan pengajian kepada isu yang dikemukakan oleh pimpinan mereka (beli sijil),” selar Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

Untuk PAS, katanya, soal calon BN lulus atau gagal itu bukanlah isu, namun pengundi berhak mengetahui keadaan sebenar.

“Mereka berhak tahu, walaupun ribuan calon sahkan lulus di al-Azhar, pergi pun tidak,” ujarnya.

Sebelum ini, Tuan Ibrahim juga telah memberikan komitmen untuk tidak menyerang peribadi calon dan isu peribadi dalam kempen PAS di Kerdau.

Kerusi Dun Kerdau kosong berikutan kematian wakil rakyatnya, Datuk Zaharuddin Abu Kassim pada 12 Februari lepas.

Pilihan raya kecil (PRK) Kerdau yang akan berlangsung pada 6 Mac ini menyaksikan pertandingan dua penjuru antara calon PAS, Hassanuddin Salim dengan calon BN, Syed Ibrahim Syed Ahmad.

Read more ...

Ghadafi bertekad hanguskan negara


Tripoli – Infopalestina: Pemimpin Libya, colonel Moamer Kadafi berjanji akan melakukan pertempuran hingga akhir demi mempertahankan jabatanya. Ia mengatakan, para demosntran yang menuntut dirinya mundur telah menantang sanksi pembasmian. Ia pun menyerukan semua pendukungnya di seantero negeri untuk keluar menghadapi para pembangkang dan mengusir mereka dari tempat persembunyiannya. Ia menegaskan dirinya tidak akan meninggalkan negerinya.

Kadafy berjanji akan menggunakan kekuatan senjata untuk menghadapi para demonstran sebagaimana dilakukan pemerintah Rusia yang dipimpin Boris Yaltsin yang menggempur kantor parlemen dengan roket dan bom. Demikian juga ketika Amerika membombardir kota Faluja di Irak untuk menggulingkan pemerintahan Saddam Husein. Namun ia menyatakan, dirinya belum menggunakan kekuatanya dan belum mengintruksikan hal itu.

Kadafi menyerukan para pendukungnya untuk keluar dari rumah-rumah mereka dimulai pada malam ini, untuk menghadapi dan menghabisi para perusuh dan mengamankan jalan-jalan serta mengendalikan keadaan. Mereka diminta untuk menangkap para “tikus’ dan menyerahkanya pada pemerintah. Besok akan dimulai aksi komite rakyat tersebut.

Selain itu, Kadafi menyebut para demonstran sebagai tikus-tikus Negara atau tentara bayaran yang bergelut dengan serbuk narkoba. UU Libya menyebutkan, aksi tersebut harus dihabisi. Ia juga menyerukan seluruh rakyatnya untuk membersihkan rumah mereka dari para tikus tersebut, sebelum para demonstran menyerahkan diri mereka masing-masing.

Berulang kali, Kadafi mengatakan, alternative dari rezimnya adalah berdirinya pemerintahan Usamah bin Laden (pemimpin organisasi AlQaidah). “Amerika tidak akan pernah mengizinkan hal tersebut. Pergilah kalian ke timur yang saat ini dipimpin para pengikut Ben Laden. Kadafi meminta para pendukungnya untuk membebaskan semua wilayah dari para demonstran, secepat mungkin. Demonstrasi di Libya terlarang, kecuali jika menyangkut urusan luar negeri. Pemberontak baik dengan senjata maupun tidak biasanya mendapat dukungan internasional.

Sebelumnya, menteri dalam negeri Libya, Abdul Fattah Yunus mengundurkan diri dari jabatanya dan mendukung aksi massa pada 17 Februari kemarin. Dalam rekaman suaranya yang dilansir aljazzera Abdul Fattah menyerukan militer agar bergabung dengan rakyat serta merespon tuntutanya. (asy)

Read more ...

Najib kalung bunga di makam Bapa Sekular Dunia, betui ka Zul Kulim pun ada ?

Fatwa Kebangsaan tidak terpakai kepada Najib?


Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-39 yang bersidang pada 21 Sep 1995 telah membincangkan Istiadat Meletakkan Kalungan Bunga Di Tugu Negara Sempena Hari Pahlawan. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
Meletakkan kalungan bunga di Tugu Peringatan Negara sempena sambutan Hari Pahlawan adalah sama dengan keputusan yang telah diambil dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan yang bersidang pada 7 Oktober 1987 iaitu bercanggah dengan Islam dan boleh membawa kepada syirik. [E-Fatwa]

Nampaknya Fatwa pengharaman upacara seperti ini tidak diguna pakai untuk Perdana Menteri Najib Tun Razak kerana beliau lebih arif tentang Agama Islam berbanding Majlis Fatwa kebangsaan. Ini terbukti apabila beliau melakukan upacara meletakkan kalungan bunga di makam Mustafa Kemal Ataturk sebagai tanda penghormatan terhadap musuh Islam itu [Kalungan bunga].

Najib dan Isteri bertafakur di Taman Makam Pahlawan Anitkabir, Turki


Upacara penghormatan dengan meletakkan kalungan bunga di makam Mustafa Kemal Ataturk [Bernama]
Anda tak perlu pelik dan tak perlu hairan kerana sebelum ini seperti yang dilaporkan oleh National Review, Najib secara terang-terangan sudah menggelarkan ulama besar dunia Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi sebagai membawa kesesatan di Timur Tengah [National Review].

Mungkin Najib ada fatwanya sendiri untuk menghalalkan apa yang sudah jelas diharamkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan. Ulama Dunia yang menjadi rujukan dunia Islam sanggup digelar sebagai menyesatkan, apa lagi Majlis Fatwa Kebangsaan?

Read more ...

Jika Selangor di bawah BN, jangan harap la

Kerajaan Negeri Terus Perkasa Institusi Tahfiz

SHAH ALAM 26 FEB : Kerajaan Negeri Selangor terus memberi perhatian serius kepada pembangunan prasarana dan pendidikan dalam usaha memperkasa institusi tahfiz di negeri ini khususnya melalui Majlis Permuafakatan Pendidikan Islam Selangor (MAPPIS).

Melalui perutusan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang disampaikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Khusrin Munawi, beliau menjelaskan bantuan yang disalurkan kerajaan negeri bukan hanya sekadar menambah baik prasarana dan kemudahan asas maahad tahfiz yang daif malah merangkumi pembangunan pengisian pendidikan untuk melahirkan para tahfiz profesional di masa hadapan.

Dalam perutusannya, Khalid menjelaskan kerajaan negeri akan memberi perhatian serius bagi mewujudkan Institusi Tahfiz yang lengkap dengan kemudahan prasarananya di setiap daerah.

Sehubungan itu, kerajaan negeri akan berbincang bersama pemimpin Persatuan Institusi Tahfiz al-Quran Negeri Selangor (PITAS) bagi menyalurkan bantuan yang dirasakan sesuai.

Khalid dalam perutusannya juga turut menekankan dua aspek penting yang harus dilakukan secara serentak di samping mengutamakan bidang hafazan.

Ia merangkumi kefahaman terhadap ajaran Islam dan pengiktirafan terhadap hadis yang dianggap sebagai penjelasan lanjut di dalam Al-Quran.

Dalam pada itu, Khalid juga meluahkan rasa gembira apabila Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) dan Universiti Selangor (UNISEL) menyambut baik saranan kerajaan untuk memberi peluang kepada para graduan tahfiz bagi mempertingkat ilmu dalam bidang agama dan akademik.

Turut hadir sama adalah Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali dan Pengerusi PITAS, Dr Sahril Sartu serta disertai hampir 100 ahli tahfiz.

PITAS yang ditubuhkan pada 13 November 2003 adalah sebuah badan NGO yang bergerak serta berperanan sebagai tempat rujuk, penghubung tara dan jurubicara penyampai maklumat yang telus kepada semua pihak untuk mengetengahkan pandangan, cadangan atau apa sahaja yang berkaitan bagi mewakili suara hati pendokong Institusi Tahfiz al-Quran persendirian seluruh daerah Selangor.

Setakat ini, terdapat 102 buah institusi berdaftar di bawah PITAS dengan jumlah bilangan pelajar seramai 6865 dan dibimbing 793 tenaga pengajar.

Read more ...

Ali Rustam angkuh kerana yakin pengundi Merlimau mudah diperbodohkan

Prk Merlimau : Ali Rustam sombong, usaha bodohkan pengundi Merlimau akan gagal

JASIN, 26 Feb — PAS menyifatkan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam sebagai “sombong” apabila mendakwa bahawa Malaysia akan menjadi macam Mesir, yang berhadapan dengan pergolakan politik, jika diberi kuasa untuk memerintah negara ini.

Menurut Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa, kenyataan itu adalah satu tuduhan liar yang menunjukkan sikap sebenar Mohd Ali yang “sombong”.

“Kenyataan yang amat sombong dari seorang pemimpin Umno yang tidak faham erti demokrasi.

“Ia adalah satu tuduhan yang amat liar apabila kaitkan PAS dengan kekacauan di Mesir, Mesir berlaku kekecohan bukan kerana rakyat tapi adalah kerana campur tangan pihak berkuasa termasuk pemerintah,” katanya kepada The Malaysian Insider ketika ditemui di pusat penamaan calon pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau di sini.

Semalam Mohd Ali berkata, Malaysia dijangka menerima nasib seperti Mesir yang dilanda rusuhan baru-baru ini jika PAS memerintah negara ini.

Beliau berkata, ini kerana parti tersebut gemar menggunakan pendekatan demonstrasi dalam menangani sesuatu isu yang bukan saja tidak membawa kebaikan kepada rakyat, malah turut memburukkan keadaan.

Kata Nasharudin, Mohd Ali sebagai seorang pemimpin Umno yang sudah lama terlibat dalam arena politik patut tahu maksud sebenar amalan demokrasi yang diamalkan.

“Patut beliau yang sudah lama menjadi pemimpin Umno patut faham erti demokrasi yang membolehkan mana-mana parti untuk melibatkan diri dalam pilihan raya.

“Bukan kerana rakyat tapi sistem yang diamalkan di Mesir, dan kita di sini telah terlibat dalam pilihan raya sejak dari dulu lagi... sudah banyak yang kita sertai,” katanya.

Jelas beliau, strategi Umno untuk memburukkan PAS sepanjang kempen pilihan raya berlangsung tidak akan mempengaruhi pengundi di Merlimau.

“Ini bukan kempen Umno tapi ia adalah sikap yang ditunjukkan pemimpin Umno terhadap Pakatan Rakyat dengan buat tuduhan liar untuk nafikan hak demokrasi.

“PAS sudah terlibat dalam pilihan raya sudah lama, rakyat tahu apa PAS dan mereka tahu kualiti yang ada pada PAS.

“Mereka (Barisan Nasional) boleh tuduh tapi usaha untuk memperbodohkan pengundi di Merlimau tidak akan berhasil,” kata Ahli Parlimen Bachok ini.

Walaupun Merlimau merupakan kubu kuat Barisan Nasional (BN), beliau percaya PAS akan memberikan saingan yang hebat.

“Kita jangkakan satu pertandingan yang sengit dan tak mudah (untuk menang) tapi itu tidak bermakna kita tidak boleh beri tentangan,” kata Nasharudin.

PAS meletakkan Timbalan Ketua Pemuda PAS Melaka Yuhaizat Abdullah sebagai calon manakala BN mempertaruhkan ahli jawatankuasa Umno Jasin Roslan Ahmad untuk mempertahankan kerusi DUN Merlimau.

Ini merupakan kali pertama kedua-dua calon bertanding dalam pilihan raya.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandangnya dari BN, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan pada 20 Januari.

Pada pilihan raya umum lalu, Allahyarham memenangi kerusi berkenaan dengan menewaskan calon PAS, Jasme Tompang dengan majoriti 2,154 undi.

Read more ...