Tuesday, December 7, 2010

Sah, undi pos jadi talian hayat Umno

KOTA BHARU, 8 Dis: Pengerusi Perkaderan Lajnah PAS Kelantan, Abdul Fattah Mahmood berkata Umno BN kini berusaha menyambung 'talian hayat'nya dalam usaha mendominasikan pemerintahan dengan memperkemaskan 'undi pos'.

Ini dilakukan setelah mereka gagal dalam usaha mengekalkan talian hayat dengan mengharapkan undi dari kaum Cina dan India di mana 'tongkat dan talian hayat' itu telah pun dipatahkan oleh Pakatan Rakyat (PR).

"Dan sekarang mereka menggunakan tongkat dan 'talian hayat' yang masih ada kepada mereka iaitu 'undi pos'. Sesungguhnya kita Pakatan Rakyat telah mengingatkan berulang kali bahawa Malaysia sebuah negara yang merdeka, sepatutnya tidak ada lagi undi pos, bahkan dihapuskan.

“Tetapi malangnya sekarang ini undi pos ini ditambahkan lagi," katanya.

Beliau yang juga Exco Kerajaan Negeri mendakwa apa yang berlaku kini isteri kepada tentera, polis dan yang terbaru anak-anak kepada polis pun diminta mendaftar untuk dijadikan undi pos.

"Ini sesuatu yang sangat malang kepada sistem demokrasi di Malaysia ini," dakwa Fattah kepada media selepas meraikan rombongan daripada Sabah dan Sarawak di Kediaman Rasmi Menteri Besar di JKR 10 di sini pagi ini.

Beliau amat mengharapkan kerajaan menimbang kembali supaya undi pos ini dihapuskan.

"Tak perlu ada lagi undi pos. Ini kerana mereka (pengundi berkenaan) boleh mengundi awal, atau apa alasan sebenarnya masih diwujudkan undi pos itu?

"Apa alasannya sebenarnya undi pos ini?

"Pada masa dahulu, undi pos ini diwujudkan adalah atas dasar (alasan) 'dharurat' tetapi kini dalam keadaan negara kita yang aman damai ini, undi pos masih berterusan.

“ Sepatutnya undi pos ini dihapuskan, ini kerana ada kaedah lain yang lebih telus dan lebih demokratik," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menambah adalah menjadi rahsia umum bahawa pihak tertentu akan mengambil kesempatan menerusi peruntukan 'undi pos' itu khususnya dalam pilihan raya bagi mengekalkan kemenangan parti mereka.

"Kita mengatakan bahawasanya Umno BN sekarang ini mereka terpaksa mengguna 'talian hayat' dan yang terakhirnya melalui 'undi pos' sebagai talian hayat mereka yang terakhir,” katanya.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Jaga-jaga SPR nak menipu Mac ini

bersih 2.0 penang launching 071210 ambiga sreenevasanKUALA LUMPUR, 7 Dis. : Ketua BERSIH 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan mengingatkan pengundi agar berhati-hati dengan kemungkinan berlaku pemindahan pengundi secara tidak sah apabila Suruhanjaya Pilihan raya (SPR) membuat persempadanan semula.

Menurut Ambiga, persempadanan semula itu dijangkakan pada Mac akan datang kerana yang terakhir dijalankan pada Mac 2003.

Lazimnya, SPR mengadakan persempadanan semula setiap lapan kali. Paling lewat, ia seharusnya dilakukan 10 tahun daripada tarikh yang terakhir.

Ambiga berkata persempadan semula yang terakhir dijalankan dengan buruk dan BERSIH semasa mesyuarat tiga jam dengan SPR telah membangkitkan isu itu, bulan lalu.

“Kita berkongsi kajian, menunjukkan beberapa slaid berhubung persempadanan semula 2003. Terdapat beberapa pola yang sangat menghairankan dengan beberapa penyempadanan kawasan pilihan raya bertindih dengan sempadan pihak berkuasa tempatan dan mewujudkan bentuk yang pelik,” katanya pada forum 'Rakyat Menuntut Reform Pemilihan' di Pulau Pinang semalam.

“(Apabila) kita bentangkan kepada SPR, mereka terkejut melihat betapa buruk (persempadanan semula) ia telah dilakukan.”

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

'pop.. pop.. pop.. pop' bunyi tembakan

SHAH ALAM 8 Dis. : Saksi utama kes Aminulrasyid Amzah yang mati ditembak polis April lalu menjelaskan kepada mahkamah hari ini bahawa kedudukan terakhir Aminulrasyid berlainan dengan apa yang dirakamkan oleh polis forensik.

Azamuddin Omar, 15 tahun merupakan kawan karib arwah yang berada di dalam kereta yang dipandu oleh Aminulrasyid pada malam Aminulrasyid ditembak mati polis.

"Dia berbaring atas kerusi saya, kerusi penumpang depan kiri dan kakinya masih berada di pedal kereta," jelas beliau.

Kenyataan Azamuddin jelas bercanggah dengan apa yang diberitahu oleh saksi pendakwaraya, penyiasat tempat kejadian, Inspektor Mazli Jusoh sebelum ini yang mengatakan bahawa kedudukan terakhir Aminulrasyid adalah berlutut di luar pintu pemandu kereta dengan mukanya tercekup pada kerusi pemandu.

Beliau juga menafikan adanya parang di dalam kereta tersebut dan menyatakan tidak pernah melihat parang yang didakwa oleh polis ditemui di bawah kerusi pemandu kereta tersebut.

Kenyataan Azamuddin jelas bercanggah dengan laporan Mazli yang mengatakan Mazli telah menjumpai parang tersebut di dalam kereta tersebut.

Azamuddin juga memberitahu mahkamah hari ini bahawa 12 das tembakan yang dilepaskan ke arah kereta yang mereka naiki dipelaskan dalam jangkamasa 12 saat.

"Tembakan dilepaskan satu persatu, setiap tembakan dengan bunyi kuat, seperti 'pop.. pop.. pop.. pop," jelas beliau.

Menurut beliau lagi, polis masih melepaskan tembakan walaupun selepas tembakan mereka mengenai Aminulrasyid, dan selepas kereta mereka terlanggar tembok dan berhenti, beberapa anggota telah menyerangnya dengan menendang kepala dan badannya.

Walaubagaimanapun, beliau menyatakan beliau berjaya melarikan diri dan terus kembali ke rumahnya.

Azamuddin memberitahu mahkamah, beliau tidak dapat mengecam anggota yang menyerangnya dan hanya dapat mengagak bilangan mereka dengan membezakan suara anggota-anggota berkenaan.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Blog pro Umno pembohong besar


KUALA LUMPUR, 8 Dis. : Khabar angin yang mendakwa Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat sakit tenat dan dikejarkan ke hospital adalah tidak benar, lapor portal Malaysiakini.

Hal itu disahkan sendiri oleh setiausaha akhbarnya Ahmad Fadhli Shaari kepada portal itu pagi tadi.

"Dakwaan yang menyatakan beliau sakit tenat dan dikejarkan ke hospital itu tidak betul," katanya yang juga ketua penerangan Pemuda PAS Kelantan.

Ahmad Fadhli bagaimanapun berkata petang semalam Nik Aziz ada mengadu sakit pinggang.

"Beliau solat subuh pagi ini. Hari ini beliau cuti rehat kerana ada sedikit keuzuran," katanya.

Menurutnya, beliau dimaklumkan mengenai desas desus tersebut malam semalam dan akan menziarahi Nik Aziz untuk mendapatkan perkembangan berhubung kesihatan tokoh PAS itu tengah hari ini.

Sementara itu, penulis blog Merah Tinta, Mohd Sayuti Omar turut menulis perbualannya dengan salah seorang anggota keluarga Nik Aziz yang memberitahu bahawa "Tok Guru sakit tenat tu tak betul".

"Semalam ayah ada mengurut dengan tukang urut baru. Entah guana (macam mana) dia urut kuat ba'kali (barangkali) mungkin kerana tak serasi tangan, ayah sakit urut.

"Dia jadi tidak boleh bergerak... tetapi Alhamdulilah pagi tadi sudah solat Subuh tetapi tak jadi tok imam," coret Mohd Sayuti dalam blognya hari ini.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

5 Ahli Parlimen PR digantung


KUALA LUMPUR, 8 Dis.: Lima orang ahli parlimen Pakatan Rakyat digantung Speaker Dewan Rakyat sehingga jam 2.30 petang hari ini.

Ahli Palimen Tian Chua, Azmin Ali, N Gobalakrishnan, Azan Ismail dan Yusmadi Yusof digantung atas alasan mempertikaikan keputusan speaker.

Sebelum ini Azmin memohon penjelasan dari Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pendikar Amin Mulia mengapa usul meminta penjelasan saksi dan bukti yang boleh membantu Ketua Pembangkang membela diri di Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen.

Usul tergempar untuk mempersoal hasrat Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen untuk menggantung Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tanpa diberi peluang membela diri, bagaimanapun ditolak dewan.

Berikutan penolakkan usul itu, semua ahli parlimen Pakatan Rakyat meninggalkan dewan dalam protes.

Azmin sebelum itu membidas Pandikar Amin kerana menolak saksi, bukti dan dokumen yang membantu Anwar membela dirinya di Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.

Katanya, Dewan Rakyat sama-sekali tidak boleh bersetuju dengan tindakan jawatankuasa yang sengaja melanggar prosedur dan prinsip 'natural justice'.

"Kalau hakim boleh dibeli, doktor boleh dibeli beri keterangan palsu, saya tidak mahu Speaker Dewan dibeli oleh Umno Barisan Nasional," kata Azmin ketika meminta penjelasan dari mengapa usulnya berhubung tindakan jawatankuasa itu ditolak.

Pandikar Amin bagaimanapun menegaskan keputusannya adalah tepat kerana pihak jawatankuasa berhak untuk menolak mana-mana bukti yang dikemukakan.

Kenyataan Pandikar bagaimanapun mengundang kritikan keras.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Saku rakyat akan kering angkara BNKUALA LUMPUR, 8 Dis. : Harga barangan dan perkhidmatan dijangka mengalami kenaikan mulai 2011 hingga 2015 ekoran langkah pentadbiran Najib memutuskan untuk mengurangkan subsidi secara berperingkat dan merapatkan jurang defisit bajet, demikian menurut laporan The Economist di sebalik spekulasi pilihan raya umum akan berlangsung awal tahun depan.

The Economist sendiri menolak cakap-cakap bahawa pilihan raya umum awal meskipun ia meramalkan kerajaan Barisan Nasional (BN) kemungkinan akan kehilangan lebih banyak kerusi dalam pilihan raya umum ke-13 ekoran kemerosotan sokongan orang Melayu muda dan moderat lapor portal The Malaysian Insider.

Mandat semasa hanya akan berakhir Mac 2013.

"Usaha kerajaan untuk merasionalkan skim subsidi negara yang dikatakan terlalu besar akan menyebabkan pengaruh kenaikan dalam harga sepanjang tempoh ramalan (2011 hingga 2015)," kata laporan Intelligence Unit majalah itu mengenai Malaysia dalam edisi terbaru Disember.

Harga bahan api dan gula mengalami kenaikan mulai 4 Disember lalu - kali kedua selepas Julai lalu ekoran dasar pelarasan subsidi oleh pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak secara berperingkat-peringkat mesipun sebelum ini seorang menteri Kabinet mengatakan bahawa tidak akan ada kenaikan harga sehingga hujung tahun ini.

Minggu lalu, Putrajaya mengumumkan pengurangan subsidi sebanyak lima sen bagi setiap liter petrol RON 95 dan diesel, lima sen setiap kilogram (kg) bagi Gas Asli Cecair (LPG) dan 20 sen satu kg bagi gula.

Berikutan pengurangan subsidi itu, harga petrol RON95 ialah RM1.90 seliter, diesel RM1.80 seliter, LPG RM1.90 satu kg dan gula RM2.10 satu kg.

Langkah pertama program rasionalisasi subsidi dilaksanakan pada 16 Julai lalu apabila subsidi bagi petrol RON95 petrol dan diesel dikurangkan sebanyak lima sen seliter, 10 sen bagi satu kg untuk LPG dan 25 sen bagi satu kg gula.

Putrajaya berkata rasionalisasi subsidi perlu dilakukan kerana kerajaan mendapati ia perlu terus mengurus kedudukan fiskalnya dengan cara meningkatkan jumlah kutipan hasil dan, pada waktu yang sama, mengurangkan perbelanjaan.

Program Transformasi Ekonomi (PTE) bertujuan meningkatkan per kapita pendapatan kepada AS$15,000 (RM46,500) menjelang 2020, kata Putrajaya.

Semalam, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) mendakwa kenaikan harga bahan asas ini pasti akan membawa padah terutama kepada kaum pekerja yang berpendapatan rendah. "Apabila harga barang keperluan asas ini naik, ia bermakna gaji kaum pekerja menurun.

"Kuasa beli yang dimiliki melalui upah gaji pada hakikatnya semakin merosot. Dua puluh sen harga gula naik ertinya dua puluh sen pula duit gaji kita semua turun," katanya.

MTUC juga berkata, harus disedari bahawa walaupun yang dinaikkan hanya harga hanya gula dan bahan bakar petroleum tetapi yakinlah barangan lain juga akan turut sama naik.

Laporan itu juga menjangkakan bahawa kerajaan akan memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dalam beberapa tahun lalu dan meramalkan inflasi tahunan sebanyak 3.4 peratus antara 2011 hingga 2015.

"Risiko inflasi juga akan diakibatkan oleh GST, di mana kerajaan akan berusaha untuk memperkenalkan di bahagian awal tempoh itu," kata laporan tersebut.

"Tetapi pengaruh-pengaruh bukan inflasi juga akan kuat," kata laporan itu dengan merujuk kepada pemansuhan halangan-halangan perdagangan dan integrasi ekonomi serantau yang lebih kukuh.

Malah laporan itu juga meramalkan pertumbuhan lima peratus bagi Malaysia dari 2011 hingga 2015, yang seiring dengan jangkaan Bank Pembangunan Asia sebanyak lima peratus bagi tahun depan.

Bagaimanapun matlamat Najib mahu menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi menjelang 2020 memerlukan pertumbuhan enam peratus.

Penganalisis-penganalisis mendakwa Model Baru Ekonomi, yang bahagian kedua diumumkan Jumaat lalu kurang memperlihatkan pendekatan-pendekatan khusus untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi.

Laporan itu juga menambah, suku ketiga tahun ini menyaksikan pertumbuhan perlahan, yang dijangka akan berterusan pada suku keempat.

Ekonomi Malaysia mengalami pertumbuhan 5.3 peratus pada suku ketiga tahun ini selepas suku kedua yang lebih kukuh ekoran permintaan luaran yang lembab dan pengurangan perbelanajaan kerajaan.

Ekonomi bertumbuh 10.1 peratus pada suku pertama dan 8.9 peratus pada suku kedua.

Laporan itu meramalkan pertumbuhan 6.8 peratus bagi Malaysia tahun ini iaitu kadar enam hingga tujuh peratus yang dianggarkan oleh kerajaan.

Ia juga menekankan pelaburan dan penggunaan swasta akan menjadi penggerak utama pertumbuhan dalam lima tahun akan datang.

Malah laporan itu juga meramalkan ringgit akan mengalami peningkatan nilai hampir 10 peratus pada kadar purata tahun 2010.

"Perbezaan kadar faedah positif dengan Amerika Syarikat akan wujud di peringkat awal tempoh kajian (2011-2015), yang mana secara berterusan akan menyediakan sokongan kepada ringgit.

"Oleh itu, kami menjangkakan kadar pertukaran akan kekal sama, mencecah purata tahunan RM2.95:AS$1 pada 2015," kata laporan itu.

Di samping itu laporan tersebut juga menekankan bahawa Bank Negara Malaysia dijangka membenarkan ringgit didagangkan di luar pesisir pada tempoh terkemudian sepanjang 2011 dan 2015, ekoran perkembangan susulan ke arah integrasi ekonomi serantau

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Polis kena kecam lagi
SHAH ALAM, 8 Dis. : Persatuan Pegawai-pegawai Wakil Rakyat Pakatan Rakyat Negeri Selangor (Selproa) menyelar tindakan pihak polis yang bertindak ganas ketika menyuraikan peserta perhimpunan rakyat anjuran kerajaan negeri, Ahad lalu.

Presiden Selproa, Abdul Razak Ismail dalam kenyataannya turut meminta pihak polis tidak menjadi 'alat' Umno-Barisan Nasional untuk menghalang gelombang penentangan rakyat terhadap regim itu.

"Kita kecewa dengan sikap pihak polis yang menggunakan kekerasan secara keterlaluan semasa menyuraikan perhimpunan rakyat di hadapan Masjid Negara dan Stesen Keretapi Tanah Melayu (KTM).

"Mereka (polis) perlu dilatih lagi. Tugas mereka bukan mendera atau maki hamun orang ramai.

"Ini tidak dilakukan dengan betul dan mereka sepatutnya profesional menanganinya." ujar beliau.

Tambahnya, tindakan itu akan menyebabkan pasukan polis akan terus dicemuh oleh orang ramai dan keadaan ini akan mengambil masa yang lama bagi rakyat menyakini 'keboleh percayaan' mereka terhadap mereka.

Beliau dalam kenyataan yang sama turut menyertakan beberapa keping gambar tindakan keterlaluan pihak polis terhadap Ahli Majlis Perbandaran Klang (MPK) Azmizam Daman Huri, yang kemudiannya ditahan oleh pihak polis pada hari tersebut.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Mari tengok Tokoh Maal Hijrah Malaysia dan negeri anda


SULTAN Kelantan, Sultan Muhammad V (tengah) menyampaikan Anugerah Tokoh Hijratul Rasul 1432H kepada Nik Abdul Aziz Nik Mat di Balai Islam Lundang, Kota Bharu, semalam.


Tengku Sulaiman Shah menyampaikan Anugerah Tokoh Maal Hijrah Peringkat Negeri Selangor kepada Haron Din pada majlis sambutan Maal Hijrah Peringkat Negeri Selangor di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam, malam semalam.Tuanku Abdul Halim Mu'azam Shah menyampaikan Hadiah Anugerah Tokoh Saudara Kita kepada Mohd. Ikram Loh Abdulah pada sambutan Maal Hijrah peringkat negeri Kedah di Alor Setar, semalam.Sambutan Maal Hijrah Pulau Pinang


Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir berkenan menyampaikan sijil dan cenderamata kepada Hussin Harun sambil diperhatikan Mohamad Hasan (kanan) di Pusat Dakwah Islamiah, Seremban, semalam.Sultan Ahmad Shah menyampaikan anugerah kepada Abdul Hamid Abdul Rahman (kanan) sambil disaksikan Adnan Yaakob (kiri) sempena Sambutan Maal Hijrah Peringkat Negeri Pahang di Kuantan, semalam.


ABDUL Ghani Othman bersama Selamat Hashim (dua dari kanan), penerima Anugerah Saudara Kita dan Orang Asli, Anuar Mohd. Yamin (kiri) dan Abdul Rahman Ahmad (kanan) di Majlis Sambutan Maal Hijrah Johor 1432/ 2010 di Pusat Islam Negeri Johor, semalam.


SHEIKH Ismail Muhammad bersama replika cek RM10,000 yang diterimanya selepas dipilih Tokoh Maal Hijrah Terengganu, di Kuala Terengganu, semalam.TUANKU Mizan Zainal Abidin menyampaikan anugerah Tokoh Maal Hijrah 1432 kepada Dr. Zeti Akhtar Aziz pada majlis sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), Putrajaya, semalam.


Read more ...

SPR patut diajar, semua nak kaut jadi pengundi posKUALA LUMPUR, 8 Dis. : Pemuda PAS membantah sekeras-kerasnya cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mahu menjadikan golongan doktor, jururawat, juruterbang dan wartawan sebagai pengundi pos — tambahan kepada sistem yang ada sekarang dan dipertikaikan Pakatan Rakyat.

Sayap PAS itu berpendapat menggunakan sistem undi pos terhadap golongan profesional terbabit menutup lagi ruang demokrasi negara yang kian dipertikaikan rakyat.


“Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan menegaskan undi pos adalah talian hayat kerajaan Umno-BN.

“Cadangan SPR seakan mahu menambah jangka hayat pemimpin Umno-BN terutama di kawasan yang mereka tidak selamat. Apakah SPR mahu menjadi sebuah lagi parti komponen BN dengan menjalankan usaha yang licik buat membantu memenangkan Umno-BN dalam PRU ke-13?” kata Ketua Penerangan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan Fadhil Osman dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Sambil menegaskan sistem undi pos telah lama dipertikaikan rakyat, pemimpin muda ini mempersoalkan apakah jaminan SPR ketelusan undi pos dapat dijalankan dengan baik memandangkan ada pengalaman anggota tentera yang tidak dapat mengundi pos semasa mereka bertugas kerana telah diundi oleh pihak atasan mereka.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar semalam dipetik berkata, pihaknya sedang menimbang untuk meletakkan golongan yang sibuk bertugas semasa pilihan raya dalam kategori pengundi pos.

Antara yang ditimbangkan para doktor, jururawat, juruterbang dan wartawan. Kata beliau, keutamaan untuk berbuat demikian akan diberikan kepada golongan itu memandangkan mereka tidak dapat mengundi hanya disebabkan kesibukan membantu melancarkan rutin masyarakat seharian termasuk semasa pengundian.

Mengikut Akta Pilihan Raya, hanya empat kategori rakyat layak membuang undi pos iaitu anggota tentera, kakitangan awam yang bertugas di luar negara, pelajar sepenuh masa dan keluarga kumpulan berkenaan.

“Dalam pilihan raya kecil di Bagan Pinang, daftar pemilih SPR tidak sama dengan daftar pemilih tentera, serta kertas undi boleh dserahkan di mana-mana termasuk di kompleks beli-belah.

“Bagaimana kertas undi yang dipos dua hari sebelum mengundi mampu dipulangkan balik tepat pada masanya tanpa berlau kesilapan,” kata Fadhil sambil menambah, hampir setiap pilihan raya kecil atau umum, kemenangan besar calon BN diraih melalui undi pos dan terlalu sedikit yang mengundi calon pembangkang.

“Mungkinkah semua anggota tentera adalah ahli BN atau pengundi tegar BN di mana-mana kawasan?” katanya lagi.

Dalam kes anggota tentera, kata beliau, pihaknya mempersoalkan keperluan SPR menjadikan golongan ini sebagai pengundi pos memandangkan suasana negara yang tidak mendesak sedemikian.

“Dalam keadaan aman dan tenteram sebeginilah, ruang demokrasi perlu dibuka seluas-luasnya dengan memberi peluang anggota tentera mengundi sebagaimana pengundi yang lain,” katanya.

Menurut Fadhil, alasan SPR mahu menjadikan kumpulan profesional sebagai pengundi pos hanya semata-mata mahu memberi peluang kepada mereka untuk mengundi kerana terlalu sibuk bekerja adalah alasan yang tidak boleh diterima.

“Golongan ini bekerja mengikut jadual dan syif.

“Dewan Pemuda tidak fikir sekiranya mereka turun mengundi mengikut jadual sepertimana golongan profesional yang lain, menyebabkan operasi kerja mereka terjejas.

“Kalaulah mereka tidak berpeluang mengundi kerana sedang bekerja, mereka tidaklah mewakili golongan majoriti yang perlu dijadikan sebagai pengundi pos,” katanya lagi.

Dalam hal ini, kata beliau, SPR perlu mengelak hari bekerja sebagai hari mengundi sepertimana yang dibuat ketika beberapa pilihan raya kecil baru-baru ini.

“Ini lebih menyukarkan semua golongan bekerja untuk turun mengundi,” kata beliau lagi.

Jelas beliau, sekiranya SPR berkeras juga mahu menjadikan golongan doktor, jururawat, juruterbang dan wartawan sebagai pengundi pos, Dewan Pemuda PAS mengesyorkan agar menjadikan semua golongan profesional sebagai pengundi pos.

“Bukan setakat itu, mahasiswa yang layak mengundi, penoreh getah, pekebun, pemandu teksi dan bas, nelayan, peniaga dan lain-lain juga boleh dijadikan sebagai pengundi pos memandangkan semua golongan ini sibuk bekerja dan tidak mampu meninggalkan tempat kerja mereka untuk turun mengundi.

“Dengan demikian, mudahlah BN meraih kemenangan besar dalam PRU ke-13 akan datang,” katanya lagi.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Tuduhan Najib sesuai untuk Muhyiddin bukan PR

Zuraida is the MP for Ampang

KUALA LUMPUR, 8 Dis.: Datuk Seri Najib Razak seharusnya menasihati timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin agar dapat bermuhasabah diri atau melakukan introspeksi terhadap kelemahan diri, seperti yang disarankan dalam ucapannya di Konvensyen Barisan Nasional, Ahad lepas.

Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin berkata, tindakan sewajarnya harus dikenakan terhadap Muhyiddin yang jelas seorang anti nasional kerana sering kali membuat kenyataan berunsur rasis dan menimbulkan amarah dan kebencian rakyat.

Justeru, katanya dakwaan Najib yang sewenangnya menyelar pemimpin Pakatan Rakyat sebagai “sangat merbahaya dan anti nasional” sewaktu konvensyen itu adalah suatu tindakan yang biadap dan tidak mencerminkan ketokohannya sebagai seorang Perdana Menteri.

Menurutnya, hasutan dan fitnah yang dilemparkan sama sekali tidak berasas kerana telah dibuktikan dalam Deklarasi Pakatan Rakyat bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat akan sentiasa mendukung prinsip kenegaraan dan patriotisma sebagai elemen utama perjuangan.

“Sebagai pentadbir nombor 1 negara, PM seharusnya lebih memfokuskan kepada kerjanya, namun sebaliknya, Najib asyik bermain retorik dan fitnah dengan harapan agar rakyat akan lupa pada segala perlakuan sumbang dan penindasan Umno BN selama ini,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, siri fitnah PM itu adalah suatu strategi desperado PM bagi mengalih tumpuan dari kemarahan rakyat akibat ‘pakej kenaikan harga 4 dalam 1 PM Najib Razak” (Air, Gula, Ron 97, Ron 95) dan isu dalamannya sendiri, seperti konspirasi penangguhan pemilihan Umno dan rombakan Kabinet yang akan berlaku tidak lama lagi.

Tambahnya, penghinaan kepada kapasiti rakyat sebagai pendukung kerajaan apabila PM sendiri tidak menghormati kehendak dan pandangan rakyat, sebaliknya hanya membuat keputusan dengan mementingkan dan menjaga keuntungan kelompok kronisme semata-mata.

Baginya, ingatan Najib kepada empat "penyakit" yang sering melanda parti yang sudah lama berkuasa, iaitu khayalan, kelupaan, kejumudan dan keangkuhan adalah suatu pendedahan dan pengakuan kepada kebobrokan dan kepincangan Umno BN selama ini.

“Andai benar ini petanda awal kepada tarikh Pilihanraya Umum Ke-13, pemimpin Pakatan Rakyat akan bersedia untuk menghadapinya, kerana nampaknya Najib sendiri sudah sedar bahawa rakyat semakin membenci Umno-BN dan keyakinan pada pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat terus meningkat.

“Lebih lama Umno BN di Putrajaya, lebih banyak rasuah, kronisme dan salah guna akan berlaku,” katanya yang juga Ahli Parlimen Ampang.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Songkok Tiga Jengkal Umno tak boleh tutup kemarahan rakyatORANG PERAK


Terima kasih diucapkan kepada Profesor Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin atas tulisan beliau bertajuk Iktikad ‘Ketuanan Melayu’ Menyanggahi Islam. Harap Melayu faham apa yang ditulis beliau. Heboh fasal isu ketuanan, tapi kuasa ekonomi dikuasai bangsa lain. Sampai harga gula pun tidak boleh di kawal. - TOK JANGGUT

Kenapa perlu bangunan warisan 100 tingkat. Mengapa tidak peruntukan ini digunakan untuk membina rumah kos rendah bagi rakyat kurang mampu. Kami pemuda negara bukan sahaja dibebani kos sara hidup tinggi malah hutang PTPTN tidak mampu bayar. Gaji masih ditakuk lama, apatah lagi hendak membeli rumah yang takut melihat harganya. Penarikan subsidi barang keperluan baru-baru ini bakal menyebabkan kenaikan harga barangan lain. Kepada kerajaan 1 Malaysia, dengarilah keluhan rakyat marhaen dan kepada rakyat Malaysia gunakan kuasa mengundi anda pada PRU 13 nanti untuk memilih kerajaan yang betul-betul mendahulukan rakyat dan pencapaian diutamakan. - DR KALA JENKING

Rakyat Didahulukan pencapaian diutamakan, harga gula dan minyak juga dinaikkan. Wahai pembaca yang budiman apalah yang ada pada setiap slogan yang dicipta jika tidak dilaksanakan. Wahai pemimpin kami rakyat yang berpendapatan rendah apabila mendengar perkataan harga barang akan dinaikkan, kami akan merasa kecut perut kerana pendapatan kami hanyalah sekadar cukup makan. Diharap janganlah ditambahkan beban yang sekian lama kami tanggung. Kenapakah pendapatan kami masih tidak dinaikkan? Bagi golongan orang yang berada akan berkata, eh tak mengapa bukannya banyak harga barang dinaikkan, tetapi bagaimana dengan kami. - PAK UDA

Mutakhir ini kemalangan jalan raya semakin membimbangkan. Setiap hari akan ada berita menyayat hati terpapar akhbar. Jika keluarga kehilangan ahlinya negara juga akan kehilangan rakyatnya akibat kecelakaan itu. Walaupun sebagai orang Islam takdir itu adalah penentu segalanya, namun dengan akal fikiran yang diberikan Allah kepada kita, jalan penyelesaiannya pasti ada. Cetusan idea perbagai pihak di dalam menangani isu kemalangan jalan raya di samping isu-isu lain juga sama beratnya membebani permasalahan negara seperti pembuangan bayi, dadah, rasuah, along dan lambakkan anak-anak luar nikah seperti tiada kesudahan. Kenapa pihak pemerintah masih mendabik dada bahawa merekalah yang terbaik menjaga perihal rakyat jelata?
- PEMUDA SEMANGGOL

Kepada Dr Aziz Bari, tiada bezanya antara PM Cina yang menolak konsep negara Islam dan hudud dengan PM yang memerintah melebihi gaya raja purba yang zalim. Kami tak kisah PM bukan Melayu, tapi mesti Islam yang mahukan negara Islam dan menerima hudud.
- PAS SELAMANYA

Menarik sungguh dalam ucapan PM di konvensyen BN dengan menyelit falsafah Cina India dan menggunakan banyak bahasa seperti Mandarin, Tamil, Bidayuh, Orang Ulu, Kadazan, Dusun, Murut, Iban dan lain lain. Namun lebih baik dan menarik lagi kalau digunakan sepotong ayat al-Quran dan terjemahannya. Ada satu parti politik walaupun hadirinnya 100 bukan Islam dalam ucapan pemimpinnya diselitkan ayat-ayat Allah SWT yang sesuai untuk semua bangsa. - AZIZIM

Tarian cuti-cuti 1Malaysia yang menghimpun ribuan rakyat Malaysia menyertainya menunjukkan tahap hiburan yang keterlaluan. Tua, muda, lelaki dan perempuan tidak segan silu menari di tempat terbuka yang sangat bertentangan dengan adab sopan dan ajaran Islam. Sangat mendukacitakan apabila program yang berbentuk hiburan begitu ramai yang menyertainya berbanding program keagamaan yang kurang atau tiada mahu menyertainya. - 6019465xxxx


ORANG KEDAH, PERLIS, PENANG

Isu kenaikan harga barang kurang diperkatakan, sebaliknya isu mansuh ketuanan Melayu diperbahaskan. Ke mana hilangnya pahlawan-pahlawan yang membela nasib rakyat miskin? - Lik Lau

Syabas kepada penasihat undang-undang UMNO Datuk Mohd Hafarizam Harun kerana menyarankan ISA digunakan ke atas Datin Seri Dr Wan Azizah. Apa pula pandangan Datuk terhadap golongan yang menggalakkan judi, maksiat, murtad, golongan yang mempromosi pakaian yang tak menutup aurat tetapi diiktiraf sebagai busana muslim dan yang penting golongan mempersenda dan menolak Hudud? -019546XXXX

Biasiswa, tulisan jawi dihapuskan, hakis kuasa raja Melayu pada tahun 1993, kehilangan saham Bumiputra RM52 bilion, tanah rizab Melayu dan banyak lagi isu melibatkan Melayu dikikis satu demi satu. Semuanya melibatkan hak istimewa fasal 153 dan ketuanan Melayu. Sampai bila Melayu mahu diperbodohkan? -TUAI RUMAH PANJAI

Kerajaan digesa mengkaji semula kenaikan harga gula, minyak dan gas baru-baru ini kerana walaupun rakyat tidak melakukan protes secara terbuka, tetapi dibimbangi mereka akan melaksanakan protes secara senyap dalam pilihan raya. - DZULKIFLI MOHAMAD, ALOR SETAR.

Siapa benar, siapa salah. Kalau nak kebenaran kena sila belajar depan ustaz. Belajar taksif, fekah, fardu ain,tauhid dan lain-lain mengenai Islam. Kalau asyik bergurukan televisyen, sampai bila tak tahu yang mana benar. Bergurulah wahai orang-orang Melayu. - D KAK AH

Sejak dulu, kini dan selama-lamanya kita asyik bergaduh sahaja kerana cuba mempertahankan hak masing-masing yang kian hilang. Begitulah juga semasa konvensyen BN lalu. Ada pemimpinnya cuba berprasangka terhadap parti orang lain. Melihat kepada situasi sekarang, nampaknya pemimpin parti politik masih belum berubah 100%, mereka terlalu banyak prasangka.
- KEBAYA MERAH, KEDAH

Di mana suara seperti murai tercabut ekor Pemuda UMNO Kedah apabila harga minyak dan gula dinaikkan. Dimana misi membela rakyat selama ini? Rakyat kini sudah dapat menilai Pemuda UMNO Kedah berjuang untuk rakyat atau hanya untuk tuan mereka. - SP 21

Rakyat kenalah terima apa yang Kerajaan Pusat lakukan, suara rakyat yang terbeban oleh kenaikan minyak, gas, gula dan sebagainya. Suara keluhan rakyat bagaikan lalat tak diendahkan pun, apa-apa pun rakyat terpaksa terima kerana kita sendiri yang memilih mereka sebagai pemimpin. - AHMAD ALBAB

PKR perlu melakukan sesuatu yang lebih baik dari BN jika ingin menang banyak kerusi DUN dan Parlimen dalam pilihan raya umum ke-13 nanti. Kalau BN boleh ada konvensyen, takkan PKR tidak mampu buat perkara sama bagi menyelesaikan isu semasa setelah ditimbulkan oleh pemimpin UMNO dan NGO yang tidak sebulu dengannya itu. Buat, jangan tak buat walaupun BN menjadi pertubuhan yang hebat dulu, kini dan selama-lamanya. - BATU API, KEDAH

Pada wakil rakyat bebas sedarlah diri jangan jadi batu api melagakan dua pihak yang sedang bertelagah ketika ini. Muhasabahlah diri dan fikirlah secara waras bagaimana, siapakah yang memberi peluang hingga bergelar Yang Berhormat. Apakah ayat bersyukur dan terima kasih sudah lenyap di fikiran anda. -013440XXXX

Menjelang PRU 13 debat perdana patut diadakan untuk rakyat memahami susur galur negara ini tertubuh. Antara tajuk paling sesuai ialah ketuanan Melayu dan Ketuanan Rakyat. Selagi debat tidak diadakan selagi itulah Melayu akan berpecah kerana masing-masing tetap pertahankan hala tuju, ideologi dan maksud sendiri untuk memerintah. Di kala bangsa lain berlumba mengukuhkan ekonomi, orang Melayu masih keliru apa itu hak istimewa. -TRP

Kerajaan memberi alasan dangkal dalam isu kenaikan harga minyak dan gula masih rendah bila dibandingkan dengan negara jiran rasa lucu pula apabila difikirkan macamlah rakyat bodoh tidak tahu membezakannya, Singapura dengan nilai dolarnya tinggi, di Thailand lebuh rayanya tidak dikenakan sebarang tol, kepada menteri KPNDKK syabas dan sekalung tahniah diucapkan. JAN’SBERIS

Harga petrol dan gula naik lagi sebelum menutup tirai 2010. Terima kasih kepada rakyat yang masih setia menyokong. Konvensyen BN tak sebut pun beban kenaikan yang terpaksa ditanggung oleh rakyat!
- PEMUDA POKOK SENA

Pemimpin pandai berbicara, rakyat terus menderita pemimpin gaji beribu rakyat cukup makan saja hairan rakyat masih angguk kepala kerana barang keperluan naik harga. -012483XXXX

Harga garam juga patut dinaikkan. Kerana rakyat kita juga banyak menghidap penyakit darah tinggi sebab banyak makan benda masin dalam makanan. Kalau nak bgi alasan harga gula naik sebab kencing manis saja tak adillah. Sekarang rakyat cerdik dah. - MUS PAY

Tahniah pada Kerajaan Pusat, kerana memberikan rakyat hadiah yang paling istimewa kepada rakyat yang tidak jemu memberi sokongan. Kenaikan harga minyak dan gula serta gas tidak membebankan menteri-menteri yang bergaji puluhan ribu. Tapi bagi rakyat biasa ia adalah satu beban yang perlu ditanggung. Untuk tahun ini saja sudah berapa kali harga barang naik, jangan bandingkan dengan negara jiran. Mereka lebih maju dari negara kita. Kita tunggu PRU ke-13 nanti. - AYIE P SENAORANG SELANGOR

PADA Zarif Long memang anda tidak faham kerana yang manipulasi ketuanan Melayu adalah UMNO sendiri. Kerajaan PKR tidak bermaksud meminggirkan Raja Melayu tapi tauke Melayu yang cuba mengaut keuntungan dari rakyat dan bertopengkan pejuang Melayu. Harap Zarif faham dan merasa malu. - PRO KEAMANAN

KERANA politik sanggup memakan daging saudara kamu. Baik akhbar televisyen media elektronik takut hendak keluarkan kebenaran masih lagi berselindung kerana periuk nasi. Selagi ada noktah perkauman dalam hati bukan orang Islam. Seperti Hang Tuah taat pada raja, Jebat mati kerana rakyat berjuang untuk Allah SWT. -SELANGOR

Kerajaan BN naikkan harga minyak petrol, diesel, gas dan gula serentak. Tapi bila kerajaan Kedah dan Selangor hendak buat sesuatu, ada makhluk yang menjerit. - X POL KL

KALAU hendak naik harga barang naikkan sahaja tapi tidak perlu bandingkan nilai mata wang kita dengan negara lain. Nilai mata wang kita bukan besar jika hendak dibandingkan dengan Singapura. Kenapa tidak bandingkan gaji pekerja Malaysia dengan Singapura?. FOOART TANJONG KARANG

PELIK apabila pihak berkuasa membenarkan GAPS dan NG0 lain untuk berarak ke Istana Kayangan tapi dalam masa yang sama menyekat dan memberi amaran kepada Kerajaan Negeri melakukan perkara yang sama. Memorandum yang ingin diserah pula, berkaitan dengan kebajikan rakyat. Mana keadilan untuk rakyat?. -X RAY.

MINYAK ron 97 RM2.30 seliter, ron 95 RM1.90 seliter, diesel RM1.80 seliter, gas RM1.90 sekilogram, gula RM2.10 sekilogram. Menteri kata kenaikan munasabah dan tidak membebankan rakyat. Gaji Menteri RM14,907.20 memang munasabah bagi menteri bukan kepada rakyat. - X RAYORANG PAHANG

Kalau kita bangsa Melayu suka membaca dan menghadiri kuliah agama, tidaklah menjadi Melayu subsidi dan Melayu wang ihsan. Dek kerana ilmu tiada, iman pula kosong, maka jadilah Melayu tiada maruah. Sentiasa mengharapkan wang ihsan daripada pemimpin-pemimpin UMNO/BN. Sebab itulah undi orang Melayu yang hilang maruah boleh dibeli oleh UMNO/BN. Jika Pas mahu ganti UMNO dalam pentadbiran negara dalam pilihan raya akan datang, mereka hendaklah berusaha memulihkan orang Melayu yang sudah hilang maruahnya. Selagi ramai orang Melayu mengharapkan wang ihsan daripada UMNO/BN. Selagi itulah pas menjadi parti pembangkang. - 01696XXXXX

Pembaziran wang rakyat berterusan akibat kelemahan pentadbiran dan mempunyai motif tersirat dalam kalangan pemimpin peringkat kampung dan mukim. Jalan raya yang masih elok, diturap lagi sedangkan masih banyak jalan rosak tidak dipedulikan. Masih terdapat jalan yang tidak pernah diturap dan jalan sempit yang perlu dinaikkan taraf. Penurapan jalan terbabit tidak membawa sekelumit makna kepada rakyat banyak tetapi hanya menguntungkan segelintir puak sahaja. - CHEKA 1

Warga asing yang menetap dalam negara ini terlalu mudah mendapat taraf kerakyatan diberikan oleh kerajaan parti pemerintah disebabkan mudah meraih keuntungan dengan cara tertentu. Sedangkan ramai warga tempatan yang lahir di sini masih merempat sebab tidak mempunyai tempat tinggal akibat penempatan dikuasai warga asing yang dimanjakan tetapi rakyat sendiri dianaktirikan. Inikah erti slogan rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan? - INSAN MELAYU KELIRU

Ada rupanya judi halal, judi haram. Ini sudah parah memandangkan agama Islam dianaktirikan oleh pemerintah negara. Amat ditakuti adalah takut remaja-remaja yang kurang atau langsung tidak faham mengenai halal haram menyatakan bahawa berjudi tidak haram. Kerajaan yang mengaku Islam (UMNO), tolonglah katakan kepada rakyat jagaan kamu bahawa judi itu haram sama ada berlesen ataupun tidak. - HAQUE

Seronok membaca tulisan A Aziz Deraman tentang UMNO dan Pas, sayang kerana bacaan politiknya kurang tepat, tersasar dari fakta. Ternyata beliau sukar keluar daripada kepompong UMNO untuk melihat secara jelas fenomena politik negara. Tidak sebagaimana Profesor Dr Aziz Bari yang dilihat kupasannya selari dengan suasana politik semasa. Sebagai orang sastera, A Aziz Deraman gagal memahami politik yang tidak pernah terikat dengan sebarang peraturan tertulis. Sebaliknya, politik yang menulis setiap patah peraturan dan hukuman. Tidak ada keperluan untuk mendesak supaya Melayu bersatu kerana sejarah membuktikan mereka tidak pernah bersatu. Jika ada pihak inginkan Melayu bersatu, pecahkan dulu tembok penghalang dibina penjajah dulu iaitu Melayu Orientalis dengan melayu berjiwa Islam. - ORANGKAYA SSSB

Tetap setia pada raja dan negara? Satu-satunya nama samaran yang boleh diertikan kepada maksud bermuka-muka atau berpura-pura setia pada Raja tanpa taat. Orang seperti anda seperti gunting dalam lipatan. Dalam diam-diam, turut serta menyokong UMNO/BN dalam melucutkan kekebalan Raja-raja Melayu hingga boleh dibawa ke mahkamah kerana setitik nila, rosak susu sebelanga . - TEMBAGA KARAT PP

Teringin mengulas tulisan PAK NGAH JENGKA. Jangan terlalu cepat menuduh sampai tidak perasan antara 20 tahun dan 52 tahun mana lebih lama. Adakah Kerajaan Negeri dan setiap ahli Parlimen negeri Kelantan PR dapat peruntukan yang sepatutnya disalurkan kepada mereka. Hairan, negeri-negeri yang tiap-tiap tahun dapat pertolongan kerajaan adalah adik-beradik kroni. Itu pun tak maju-maju setimpal dengan duit peruntukan Sabah serta Sarawak. Lihat juga keadaan Jengka yang indah khabar dari rupa. Baca akhbar lain juga. Asyik tengok media parti sendiri saja. - 01794XXXXX


ORANG TERENGGANU

TERIMA kasih kepada pihak berkenaan yang menaikkan petrol Ron95, diesel dan gula. Apakah ini balasan terhadap sokongan rakyat selama ini? - SEDIH.

HARGA minyak naik lagi, alasan kerajaan tetap sama. Syor supaya keuntungan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) disalurkan dalam bentuk subsidi untuk membantu meringankan beban rakyat khasnya golongan berpendapatan rendah. - HIDUP SEDERHANA.

Sejak akhir-akhir ini kerap kemalangan jalan raya yang melibatkan kereta, ada yang terbakar. Diminta pihak yang berkenaan dan kerajaan menjalankan siasatan terperinci. Mungkinkah disebabkan minyak RON 95 yang kebanyakan kita gunakan? -RAKYAT KECEWA


ORANG JOHOR

KEPADA Biar Adil, isu kenaikan harga air di Selangor dan di kedah adalah berbeza. Kerajaan Negeri kedah terpaksa menaikkan harga air kerana menanggung hutang. Perkara ini boleh dielakkan jika Kerajaan Negeri terdahulu menerima geran dan bukannya pinjaman daripada kerajaan pusat untuk pembinaan loji air di Kedah. Namun begitu, harga air di kedah masih lagi rendah dan menjadi negeri kedua rendah harga airnya selepas Pulau Pinang. Berbeza di Selangor, jika UMNO-BN masih lagi berkuasa selepas PRU yang lepas, harga air akan dinaikkan 37 peratus pada bulan tiga tahun depan yang mana harga air yang terbaru nanti lebih mahal daripada harga petrol di pam sekarang. Ini perjanjian yang dipersetujui. Selepas PR berjaya menguasai Selangor, persetujuan ini dibantah kerana ianya akan membebankan rakyat dan kerajaan negeri PR berusaha untuk mengambil alih pengurusan air kerana air adalah hak semua rakyat dan bukannya untuk diniagakan. - MELAYU BAHARU PG

SH

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT


Read more ...

Potong subsidi rakyat, kayakan kroni Umno

KAJANG, 7 Dis. : Rakyat digesa untuk lebih berhati-hati dengan janji gula-gula daripada kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) yang akhirnya beracun dan merugikan rakyat, buktinya subsidi ditarik secara tiba-tiba, ujar Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail.

Saifuddin berkata demikian ekoran pemotongan subsidi kerajaan menyebabkan harga barang naik secara tiba-tiba tanpa pengumuman awal sekaligus menghimpit ekonomi rakyat.

Kesan daripada rasionalisasi subsidi Kerajaan apabila harga bagi petrol RON95, diesel, gas asli cecair (LPG) naik 0.05 sen dan kenaikan 0.20 sen bagi gula.

Saifuddin dalam ucapannya pada Program Makan Malam Rakyat Marhaen di Stadium Kajang semalam memberitahu subsidi RM126 juta yang ditarik oleh kerajaan atas alasan ingin berjimat sebenarnya satu usaha yang sia-sia kerana dana tersebut digunakan untuk projek yang membazirkan wang rakyat.

"Banyak ke tidak RM126 juta ini, untuk rakyat 26 juta di negara kita, harga gula naik kerana Najib nak berjimat hanya untuk dua projek sahaja dibawah Jabatan Perdana Menteri, baik pulih rumah Perdana Menteri di Sri Perdana dengan kos RM65 juta," katanya.

Tambahnya lagi, perbelanjaan kerajaan Umno yang membazir ini jelas berbeza dengan dasar Pakatan Rakyat yang mana menekankan dasar berjimat cermat dan berbelanja hanya pada keperluan.

"Kenapa mesti berbelanja melampau tetapi subsidi rakyat bawahan ditarik, pemimpin apa macam ini dan bagaimana mereka lena tidur ditengah kesengsaraan rakyat," ujarnya.

Lebih menyedihkan projek pembinaan kawasan perkuburan untuk golongan VVIP dikawasan hijau Tugu Negara menjangkau RM70 juta turut akan dilakukan sedangkan subsidi untuk rakyat ditarik begitu sahaja.

"250 lubang kubur untuk VVIP muslim dan 250 untuk VVIP bukan muslim RM70 juta jika dicampur dengan RM65 juta jumlahnya RM135 juta untuk dua projek," katanya yang juga Ahli Parlimen Machang.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Ekonomi Malaysia membimbangkan

KUALA LUMPUR, 7 Dis. : Rakyat digesa supaya berwaspada dengan tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mencanang pertumbuhan ekonomi negara sebagai dinamis sedangkan Bank Pembangunan Asia sendiri hanya meramalkan pertumbuhan 5 peratus tahun depan.

Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad berkata sebaliknya keadaan ekonomi negara sebenarnya berada di dalam keadaan yang agak mencemaskan.

Model Ekonomi Baru tajaan Najib untuk menjadikan Malaysia berpendapatan tinggi mewajibkan negara mencapai pertumbuhan enam peratus setahun bagi mencapai pendapatan per kapita negara kasar sebanyak RM46,400 pada tahun 2020.

Meskipun keadaan ekonomi negara suram dari segi pelaburan, Najib masih menegaskan bahawa pertumbuhan ekonomi adalah pada landasan kukuh.

"Najib berkata demikian hanya kerana pilihanraya umum semakin dekat dan untuk menunjukkan kita hebat, pertumbuhan ekonomi memberangsangkan namun sebaliknya keadaan semakin parah dan mencemaskan,” kata Dr Dzulkefly.

"Kerajaan Umno-Barisan Nasional terus membuat penafian dan tidak mahu berdepan dengan hakikat ekonomi global sedang mengalami pengucupan," tambah beliau

Dr Dzulkefly turut mengingatkan Najib supaya tidak terlalu ghairah menyakinkan rakyat bahawa keadaan ekonomi berada di dalam keadaan baik.

Beliau berkata kemasukan pelaburan asing langsung (FDI) begitu suram dan Model Baru Ekonomi (MBE) bahagian dua yang dilancarkan Jumaat lalu turut tidak merangsangkan minat pelabur luar negara.

"Paling muktahir,penurunan permintaan pada suku ketiga terakhir berturut-turut dan mungkin juga berterusan pada suku keempat. Angka-angka pertumbuhan ini telah menurun selari dengan permintaan global.

"Yang betul-betul ada, cuma 'wang panas' yang masuk ke rantau asia dalam bentuk pelaburan portfolio dan bukan pelaburan yang memberikan peluang pekerjaan atau membawa masuk teknologi ke dalam negara ini," kata beliau.

Apa yang lebih membimbangkan, ujar Dr Dzulkefly adalah Malaysia tidak mustahil terjerumus dalam krisis ekonomi seperti yang berlaku pada tahun 1997 di mana institusi perbankan runtuh disebabkan hutang isi rumah melebihi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Tambah beliau, keadaan ini juga disebabkan ekonomi dunia terutamanya Amerika Syarikat yang sedang mengalami kelembapan ekonomi dan Eropah yang sedang bergelut dengan krisis kewangan, manakala China menghadapi tekanan untuk menaikkan nilai matawangnya.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Umno nak sekat mahasiswa lagi


KUALA LUMPUR, 7 Dis . : Sejak dua, tiga tahun kebelakangan ini, gerakan mahasiswa dilihat lesu dan tidak lagi lantang dalam mendepani isu-isu di peringkat kampus dan nasional.

Namun, khabar-khabar angin tersebut dengan sendiri terpadam apabila melihat partisipasi anak muda khususnya mahasiswa dalam perhimpunan membantah kenaikan kadar tarif air di Selangor, ahad lalu.

Partisipasi golongan yang menjadi third force dalam negara dalam siri-siri perhimpunan yang melumpuhkan kota Kuala Lumpur sebenarnya dinanti-nantikan. Maka, kehadiran anak muda yang mengujakan pada perhimpunan lalu menjentik rasa sesetengah pihak yang mempunyai kepentingan.

Apabila bahang pilihanraya umum ke-13 kian terasa, dibuktikan dengan kemunculan isu-isu tradisi yang menjadi modal pihak tertentu seperti isu ketuanan Melayu, isu rasis dan isu kenaikan harga barang yang kembali dimainkan, maka mahasiswa juga turut tidak terlepas.

Golongan mahasiswa, yang memegang kuasa ‘undi termahal’ tidak terlepas diperhati. Bagi pihak-pihak tertentu, golongan ini tidak boleh dibiarkan mengacau-bilau strategi yang telah diatur bagi memenangi pilihanraya akan datang.

Justeru, tidak hairanlah timbulnya sekatan-sekatan terhadap mahasiswa yang sengaja dibuat, khususnya kepada aktivis gerakan yang dilihat semakin ‘garang’.

Terbaru, isu Kes Rosmah Puaka yang melibatkan lima mahasiswa Universiti Malaya yang awalnya dibebaskan, namun kembali diheret ke mahkamah. Bagi aktivis gerakan mahasiswa, sebenarnya ia bukanlah suatu kejutan baru. Namun, ia harus difahami sebagai langkah awal mereka menuju kemenangan.

Bagi gerakan mahasiswa, perjuangan yang tidak berlandaskan kepentingan individu dan mengharapkan balasan ini akan terus bertahan. Perjuangan menegakkan keadilan dan meruntuhkan benteng kezaliman tidak akan selesai.

Mahasiswa, sebagai agen perubah negara berikrar tidak akan sesekali berundur walaupun dihadapkan dengan gergasi pengkhianat ummah dan masyarakat. Hidup mahasiswa!

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT


Read more ...

Gimik Umno dakwa Khir ToyoGEORGETOWN, 7 Dis. : Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata tindakan mendakwa Datuk Seri Dr Khir Toyo hanya sebahagian daripada sandiwara Umno untuk membersihkan imejnya di mata rakyat menjelang pilihanraya umum akan datang.

Begitu juga dengan beberapa kelonggaran yang diberikan oleh Umno-Barisan Nasional(BN) bersabit pendidikan Cina dan kemudahan untuk kaum India.

Anwar berkata Umno-BN sekadar mengulangi taktik lama untuk membuaikan pengundi dengan pelbagai imbuhan dan tindakan, namun asas-asas parti itu yang berpaksi kepada perkauman, rasuah dan penyelewengan kuasa tidak berubah.

Semalam bekas Menteri Besar Selangor Khir Toyo dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan rasuah bersabit pembinaan istana ala Bali di seksyen 7 Shah Alam.

Pendakwaan itu dicanang oleh Umno sebagai bukti parti itu serius dalam memerangi rasuah.

Namun ramai pemerhati mengingatkan bahawa pemimpin-pemimpin seperti Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Badawi pernah menggunakan taktik mengheret tokoh tertentu ke mahkamah atas tuduhan rasuah dan kemudian dilepaskan.

Anwar berkata pendakwaan Khir Toyo tidak boleh memadamkan hakikat ramai lagi tokoh terlepas dari sebarang tindakan pendakwaan walaupun wujud bukti-bukti jelas terhadap mereka.

"Yang kita tak boleh bagi itu pismil kerana nak buai mereka menjelang pilihanraya atau rasuah, ada tuduhan puluh-puluh yang serius itu diketepikan, diambil satu kes seperti yang berlaku kepada Eric Chia sebelum pilihanraya yang lalu," katanya.

Anwar juga ditanya oleh pemberita mengenai pengunduran Datuk Seri Samy Vellu dari MIC, dan pengiktirafan kerajaan terhadap sebuah peperiksaan Cina.

Beliau berkata perkara yang jelas ialah langkah-langkah itu diatur sebagai gula-gula politik untuk mendapatkan semula sokongan pengundi India dan Cina.

"Ini semua gimik pilihanraya, sedikit bagi orang Cina, sedikit bagi orang India, tindakan rasuah. Ini gimik pilihanraya, piliharaya tentu dekat. Apa beda Pakatan Rakyat, ini bagi kita dasar kita, kalau masalah mengangkat kedudukan orang Melayu, atau memberikan ruang kepada orang Cina dalam segi pendidikan untuk India, Iban, Kadazan, itu dasar kita," kata Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Lepas ni tak boleh kutip derma dah


KUALA LUMPUR , 7 Dis. : Tindakan Kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) yang sedang mengkaji untuk memperkenalkan garis panduan melarang individu mengutip wang bagi membiayai aktiviti politik bercanggah dengan prinsip Perlembagaan Persekutuan.

Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala itu merupakan usaha terdesak pemimpin Umno-BN bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13.

"Ia merupakan satu ugutan terbaru pemimpin Umno-BN terhadap parti pembangkang yang mana hak berparti dijamin di bawah perlembagaan persekutuan.

"Rakyat Malaysia sepatutnya bebas untuk memilih dan terlibat dalam mana-mana parti politik yang ditubuhkan di bawah undang-undang pertubuhan.

"Kalau tidak, apa gunanya berparti kalau tidak mendapat kelulusan mencari dana untuk sesebuah parti sedangkan di negara-negara maju yang mengamalkan demokrasi seperti Jerman, kerajaannya memberikan peruntukan dana untuk parti yang bertanding bagi melakukan gerak kerja parti," ujarnya ketika dihubungi TVSelangor.

Dalam pada itu, beliau turut tidak menyangkal ia merupakan taktik terbaru Umno-BN bagi menghadapi Pakatan Rakyat dalam PRU akan datang.

Justeru, Shamsul menyeru supaya rakyat berfikir secara terbuka dan membuka mata dengan kenyataan Menteri tersebut yang jelas bertentangan dengan negara yang kononnya mengamalkan prinsip demokrasi mengikut perlembagaan negara.

Sementara itu, Idris yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) berkata semua kutipan dana pada masa depan hanya boleh dilakukan oleh parti politik dan bukannya atas kapasiti peribadi individu.

Menurut beliau, langkah untuk membanteras perbuatan rasuah di negara ini akan mengambil masa yang panjang berikutan terdapat sebilangan penduduk yang telah menerima perbuatan itu sebagai adat budaya di Malaysia.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

BN hilang banyak kerusi, ramal The Economist

KUALA LUMPUR, 7 Dis . :
The Economist meramalkan Barisan Nasional (BN) kemungkinan akan hilang lebih banyak kerusi dalam pilihan raya umum tergempar - yang disebut-sebut akan diadakan pada suku pertama tahun depan, antara lain disebabkan kemerosotan sokongan kalangan pengundi Melayu muda dan yang moderat.


Laporan Economist Intelligence Unit juga menggariskan kekecewaan di kalangan golongan muda yang semakin meningkat dengan sikap Umno dilihat terus diselubungi skandal politik dan begitu kuat mengembangkan nilai-nilai Islam.

Semalam, ahli politik veteran Tengku Razaleigh Hamzah juga menyifatkan peluang BN untuk memperoleh kemenangan dua pertiga dalam pilihan raya umum ke-13 sememangnya “sukar” kerana terpaksa berhadapan dengan pengundi semasa yang sudah banyak berubah citarasa.

Justeru Tengku Razaleigh mengingatkan BN yang mengadakan konvensyen sehari semalam supaya tidak terlalu yakin untuk mendapat kemenangan dalam pilihan raya umum ke-13 kerana sehingga kini masih tiada jaminan gabungan 13 parti komponen itu boleh mendapat kemenangan besar.

Tengku Razaleigh telah memainkan peranan besar bagi Umno-BN memperoleh kembali kerusi Dewan Undangan Negeri Galas pada pilihan raya kecil diadakan awal bulan lalu.

“Kemungkinan besar keputusan pilihan raya umum akan datang ialah BN akan kalah lebih banyak kerusi memandangkan pengundi muda Melayu, yang moderat, kecewa dengan skandal-skandal politik dan Umno yang (dilihat) kuat menggalakkan nilai-nilai Islam, enggan memberi sokongan mereka kepada parti yang memerintah,” kata majalah itu dalam laporan edisi terbaru Disember mengenai Malaysia.

Semalam, bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo dihadapkan di mahkamah berhubung isu pemilihan tanah. Beliau juga ketua pembangkang Selangor.

Bulan lalu, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad meramalkan BN, yang parti terasnya Umno, akan merampas balik satu atau dua negeri yang kini dikuasai Pakatan Rakyat, tetapi kemungkinan tidak akan memperoleh balik majoriti dua pertiga di Parlimen. Laporan itu juga menekankan bahawa golongan Melayu liberal dan kelas pertengahan sudah pun beralih daripada parti Melayu terbesar itu untuk menyokong Pakatan Rakyat - pembangkang peringkat persekutuan.

“Meskipun pengundi-pengundi muda di kawasan luar bandar di Semenanjung Malaysia terus menyokong Umno, sejumlah (pengundi) dalam jumlah yang signifikan di kalangan golongan Melayu berpelajaran, kelas pertengahan beralih daripada parti Melayu yang memerintah untuk memihak pembangkang,” kata laporan itu.

Bagaimanapun laporan itu juga menyebut Pakatan Rakyat kemungkinan akan gagal untuk menawan Putrajaya walaupun boleh menerokai kejayaan lebih baik berbanding 2008.

“Pakatan Rakyat akan memperoleh kejayaan, walaupun akan berhadapan dengan masalah dalaman selepas kemungkinan Anwar dikeluarkan daripada arena politik, tetapi perikatan pembangkang tidak mungkin akan memperoleh kerusi secukupunya untuk membentuk sebuah kerajaan (persekutuan),” kata laporan itu.

Malah laporan itu juga meramalkan bahawa Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim akan disabitkan kesalahan berhubung tuduhan liwat kedua yang sedang dihadapnya.
Kes itu sedang didengar oleh Mahkamah Tinggi.

Meskipun banyak pihak membuat spekulasi bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan memanggil pilihan raya umum pada Mac 2011, laporan Economist Intelligence Unit masih kekal dengan hujahnya bahawa beliau hanya akan menetapkan tarikh itu selepas pilihan raya negeri Sarawak, yang mandatnya akan berakhir Julai 2011.

“Kami masih percaya bahawa Najib akan menetapkan tarikh pilihan raya selepas pilihan raya negeri Sarawak.

“Keputusan pilihan raya negeri Sarawak akan menyediakan petanda baik mengenai sokongan bagi kerajaan dan pelan pembaharuannya,” kata laporan itu lagi.

Minggu lalu Umno memutuskan untuk menangguhkan pemilihan parti selama 18 bulan - dipercayai sebahagian besar daripada usahanya menghadapi pilihan raya umum ke-13.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Umno hipokrit

GEORGETOWN, 7 Dis. : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sekali lagi membidas Umno dan media kawalannya yang bersikap rasis bersabit pengisian jawatan Timbalan Perdana Menteri(TPM) jika Pakatan Rakyat menawan Putrajaya.

Anwar menegaskan jawatan TPM tidak harus dilihat dari sudut perkauman dan pemimpin-pemimpin berkaliber seperti Lim Kit Siang mempunyai hak sama dengan warganegara lain untuk mengisi jawatan-jawatan kanan dalam kerajaan.

"Ini akan menjadi keputusan pimpinan Pakatan. Yang saya tidak bersetuju ialah bagaimana isu ini dilaporkan oleh media yang dikuasai Umno, yang memberi gambaran seolah-olah saya pro-Cina," kata Anwar.

"Saya ingin bertanya: Mengapa kita menafikan sebarang warga negara yang mempunyai kemampuan dan keupayaan, termasuk Lim, hanya kerana dia seorang Cina?

"Saya tidak boleh menerimanya. Juga, siapa kata kita mengetepikan PAS? Ada perjanjian antara kita. Mungkin (timbalan perdana menteri) boleh datang dari PAS atau Sabah dan Sarawak. Ia bergantung kepada keadaan," kata Anwar.

"Mereka (Umno) adalah hipokrit... Mereka bercakap mengenai 1Malaysia, dan kemudiannya mengecam sebarang kemungkinan seorang Cina dinaikkan kepada sebuah jawatan yang lebih tinggi," kata Anwar.

"Mana letaknya konsep 1Malaysia. Mereka bercakap pasal 1Malaysia tetapi menggunakan konsep ketuanan Melayu, maknanya, jika kita letakkan seorang Cina sebagai TPM, tak kira TPM Satu, Dua atau Tiga, ia pula dijadikan penghinaan kepada konsep ketuanan Melayu," tambah Anwar.

Anwar berkata media kawalan Umno begitu taksub mengkritik Pakatan Rakyat dengan memutarbelitkan isu-isu perkauman wal hal ia sepatutnya memerinchi dasar-dasar yang diperjuangkan oleh gagasan pembangkang itu.

"Berapa lamakah harus kita terus mengamalkan politik perkauman sebegini. Kenapa ada usaha halus untuk meniupkan api kebencian terhadap Lim. Kenapa beliau harus digambarkan sebagai pelampau Cina dan justeru orang Melayu mesti menolak beliau," kata Anwar.

"Adakah dia mendesak supaya Perlembagaan atau pun kedudukan Islam ditukar. Tidak. Tetapi Umno dan Perdana Menteri Najib Razak kata ya (untuk menbakar sentimen perkauman orang Melayu)," tambah Anwar.

Anwar menegaskan bahawa Umno meremehkan kematangan rakyat jika mengharapkan kemenangan pada pilihanraya umum akan datang dengan menjual slogan ketuanan Melayu kepada kaum Melayu dan konsep 1Malaysia kepada bukan Melayu.

"Jika mereka meneruskan pendekatan ini, saya rasa mereka amat ketinggalan. Rakyat adalah jauh lebih matang sekarang, contohnya di Pulau Pinang. Saya percaya bukan sahaja Cina tetapi Melayu sudah jauh lebih matang," tambah beliau.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...