Thursday, October 7, 2010

DHPP kumpul sukarelawan bukan Islam bantu PAS di GalasK
UALA LUMPUR, 7 Okt: Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) sedang mengumpul sukarelawan di kalangan masyarakat bukan Islam bagi membantu memenangkan calon PAS dalam pilihan raya kecil Dun Galas.

Timbalan pengerusinya, N. Bala Subramaniam turut menyuarakan rasa yakin bahawa Orang Asal di Dun tersebut akan melengkapkan jentera DHPP.

"Beberapa pilihan raya kecil yang lalu banyak memberi pengalaman kepada kita (DHPP) untuk menjelaskan Islam yang Tok Guru Nik Aziz ajar.

"Saya yakin orang-orang Asli di sana (Galas) akan bantu jentera khas kita untuk jelaskan,” ujarnya.

Beliau juga menganggap PAS lebih layak menangngani Islamofobia berbanding Umno.

Beliau berkata demikian memandangkan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS Pusat, Dr. Mujahid Yusof Rawa merupakan antara tokoh PAS yang banyak membuka mata masyarakat bukan Islam untuk mendekati keindahan Islam serta perjuangan PAS.

"Umno atau Datuk Seri Najib Tun Razak (Perdana Menteri) tidak boleh selesaikan Islamofobia kerana mereka suka api perkauman.

"Tok Guru Nik Aziz, Dr. Mujahid serta pemimpin-pemimpin lain lebih layak dan boleh (tangani Islamofobia)," ujarnya pagi tadi ketika menghubungi Harakahdaily.

Menurut beliau, Nik Aziz, Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelantan telah membuktikan bahawa pemerintahan PAS selama 20 tahun di Kelantan menyaksikan keharmonian semua agama dipelihara.

"Lebih 20 tahun memerintah (Kelantan), kita tidak dengar Tok Guru bermusuhan dengan agama-agama lain.

"Tok Guru suka semua rakyat beragama supaya rakyat jadi naik," ujarnya.

Begitu juga dengan Mujahid, katanya Ahli Parlimen Parit Buntar itu banyak mewujudkan hubungan mesra dengan masyarakat bukan Islam sehingga mereka berminat untuk mengetahui tentang keindahan Islam serta menyertai PAS, melalui DHPP.

Berbeza dengan Umno, katanya era Najib menyaksikan orang bukan Islam dihalang dari mendekati Islam.

"Zaman Najib, orang bukan Islam tak boleh masuk masjid, nama (kalimah) Allah tidak boleh sebut, rumah ibadat terbakar dan banyak lagi," ujarnya.

Era Najib juga katanya, seakan tidak mahu orang Melayu dan bukan Melayu bersatu padu menurut Islam.

"Ajaran Islam ajar perpaduan sesama manusia, ajaran yang bukan dari Tuhan ajar mereka (Umno) api perkauman," beliau menambah.hrkh

Read more ...

Janji Manek Urai belum tertunai, berjanji pula di GalasKUALA LUMPUR, 7 Okt: PAS mengingatkan Umno Barisan Nasional agar tidak menabur janji pada pilihan raya kecil (PRK) Dun Galas kerana janji mereka di Manek Urai dahulu belum ditunaikan.

Pengarah Jabatan Pilihan raya PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman berkata, Umno BN tidak wajar membuat janji baru selagi belum menunaikan janji lama.

"Janji di Manek Urai dahulu belum selesai, apa lagi yang mereka (Umno BN) nak janji di Gua Musang?" soal beliau yang juga Pengarah Pilihan Raya PAS Dun galas dalam satu sidang media di Pejabat PAS Agung, Jalan Raja Laut, hari ini.

Abdul Halim yang juga Ahli Parlimen Pengkalan Chepa juga berkata, PAS optimis untuk mempertahankan kerusi di Dun berkenaan berdasarkan analisis pada pilihan raya umum lalu.

Menurut beliau, pada pilihan raya itu, jumlah pengundi di Dun Galas yang memilih calon BN sebanyak 3,826 manakala calon PAS mendapat 4,143.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustaffa Ali pula ketika mengulas mengenai pelantikan Tengku Razaleigh Hamzah sebagai pengarah pilihan raya di Galas berkata, perkara itu ada baik dan buruk kepada Umno BN dan PAS.

Beliau berkata, PAS mengakui Tengku Razaleigh merupakan pemimpin berpengaruh Umno di Kelantan, namun beliau juga mempunyai banyak perbezaan pandangan dengan kerajaan pusat.

"Itu hak BN untuk melantik sesiapa sahaja sebagai pengarah (pilihan raya) tetapi saya melihat Ku Li akan mempunyai tanggungjawab besar dalam pilihan raya ini dan menjadi 'pedang dua mata'.

"Memang PAS menganggap Ku Li orang yang berpengaruh atas isu royalti dan sebagainya tapi dari segi perspektif lain dia merupakan pedang dua mata.

"Kalau dia menjadi pengarah dan BN kalah itu satu satu perkara yang boleh digunakan Pakatan tapi kalau dia menang dia boleh menaikkan imej BN," kata beliau.

Ujarnya juga, PAS tidak memandang remeh PRK kali ini dan akan menyusun strategi sebaik mungkuin dengan dibantu Pakatan Rakyat dari seluruh negeri.

"Kita tidak pandang mudah perkara ini sebab itu kita akan masuk PRK ini dan yakin Datuk Halim dengan pengalaman yang lama dan mengetahui politik di Kelantan ini akan bersama dengan pengarah jentera operasi akan dapat memainkan peranan yang terbaik dibantu oleh Pakatan Rakyat dari setiap negeri," katanya.

Menyentuh mengenai hari pembuangan undi yang jatuh pada hari berkerja, Mustafa berkata, ianya akan mempengaruhi peratusan keluar mengundi namun yakin kedua-dua parti akan mengerahkan pengundi untuk melaksankan tanggungjawab itu.

"Oleh sebab hari mengundi pada hari berkerja, tidak akan berlaku maksimum keluar mengundi tapi kalau semua kerah mungkin peratusan keluar mengundi tinggi.

"Saya nampak kedua-dua parti akan kerah pengundi untuk keluar mengundi," katanya.

Abdul Halim pula berkata, faktor musim haji juga mempengaruhi peratusan keluar mengundi.

"Yang keluar mengundi tidak akan sampai 80 peratus seperti dinyatakan SPR sebab orang sudah mula pergi Mekah. Walaupun saya belum buat analisis di Gua Musang tapi inilah realitinya samaada PAS atau Umno," katanya.

Sementara itu, Mustaffa memberitahu, pengarah pilihan raya PAS Kelantan, Abdul Fatah Harun dilantik sebagai pengarah jentera operasi.

Mengenai calon yang akan bertanding, Mustafa berkata, perkara tersebut akan dibincangkan dalam mesyuarat minggu hadapan selepas menerima senarai pendek calon yang layak daripada PAS Kelantan.hrkh

Read more ...

Terus aktif beri khidmat kebajikan

Imej013-1.jpg picture by paspb

PARIT BUNTAR, 7 Okt. : Seramai 40 orang warga emas dan ibu tunggal menerima sumbangan daripada PAS Cawangan Simpang Empat Kampung Kedah sempena majlis jamuan Aidilfitri PAS Cawangan berkenaan.

Pengarah program Fakhrurrazi Khalid berkata, PAS Cawangan Simpang Empat Kampung Kedah akan terus aktif memberikan khidmat kebajikan kepada masyarakat setempat tanpa mengira fahaman politik.

“ Walaupun bergerak di peringkat cawangan , PAS Cawangan ini tetap berusaha mencari mencari dana kebajikan untuk diberikan kepada warga emas, ibu tunggal dan anak yatim.

“ Setiap kali PAS Cawangan ini mengadakan program, akan diselitkan penyampaian sumbangan kepada mereka yang memerlukan” katanya ketika ditemui semasa jamuan Aidilfitri berkenaan.
Fakhrurrazi berkata, sumbangan yang diberi bergantung kepada dana kebajikan yang diperolehi PAS Cawangan berkenaan.

“ Kadang-kadang sumbangan yang diterima besar, kadang-kadang kecil tetapi PAS Cawangan tidak berputus asa untuk membantu warga emas , ibu tunggal dan anak yatim.

“ Majlis jamuan Aidilfitri pada tahun ini seperti juga tahun lepas, kami mengumpulkan dana kebajikan untuk disumbangkan kepada mereka yang memerlukan “ katanya

Menurut Fakhrurrazi, majlis jamuan Aidilfitri PAS Cawangan Simpang Empat Kampung Kedah meriah dengan kehadiran pelbagai lapisan masyarakat yang tinggal di Kampung Kedah dan kawasan sekitar.

“Alhamdulillah kesempatan Syawal ini, jamuan Aidilfitri ini dapat diadakan meraikan orang ramai dan mengeratkan silaturrahim .

“ Yang jauh tentunya semakin dekat dan yang dekat pasti pula semakin erat . Lebih mengembirakan lagi apabila majlis ini memberi peluang kepada kami berbakti kepada warga emas dan ibu tunggal” katanya

Sementara itu, Yang Dipertua PAS Parit Buntar Harun Hashim telah menyempurnakan penyampaian sumbangan berkenaan.

Imej028.jpg picture by paspb

Orang ramai mengambil juadah yang disediakan

Imej030.jpg picture by paspb

Imej009.jpg picture by paspb

orang ramai yang hadir pada majlis jamuan Aidilfitri

Read more ...

SPRM kena siasat penyelewengan pengurusan air zaman BN di Kedah


ALOR SETAR, 7 Okt. : Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Kedah menyerahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat pendedahan yang dibuat mengenai penyelewengan Kerajaan Barisan Nasional (BN) terdahulu berhubung isu air di Kedah.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, pihaknya telah mengenal pasti apa yang didakwa sebagai penyelewengan yang dilakukan Kerajaan Negeri terdahulu membabitkan kos jutaan ringgit.

“Saya sudah dedahkan maklumat secara tidak langsung, jadi inisiatif SPRM pula untuk cari maklumat terperinci dan siasat. SPRM kan rajin tengok kenyataan dalam blog pun mereka siasat. Tak payahlah saya buat laporan baru nak siasat,” katanya selepas memberi taklimat kepada Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan wakil rakyat PR Kedah berhubung isu kenaikan tarif air di sini, semalam.

Azizan berkata, setiap dakwaan yang didedahkan pihaknya adalah berdasarkan kepada fakta dan rekod.

“Saya dapati banyak penyelewengan dari aspek harga, antaranya pembinaan loji air di Lubuk Buntar (dekat Serdang) bagi 25 juta liter air, di mana kos sebenar pembinaannya hanya sekitar RM25 juta hingga RM30 juta, tetapi wang yang dibelanjakan direkodkan RM65 juta,” katanya.

Menurutnya, Kerajaan Negeri turut mempunyai rekod mengenai Kerajaan BN membuat pinjaman dan tidak memilih geran yang ditawarkan Pusat untuk pembangunan air di negeri ini.

“Ini bukan satu projek sahaja. Dua hari lepas saya dedahkan kos pembinaan loji di Padang Sanai yang mempunyai kapasiti 50 juta liter air sehari mencecah RM155 juta, sedangkan anggaran sebenar kos hanya sekitar RM60 juta,” katanya.

Azizan berkata, sepatutnya setelah maklumat berkaitan penyelewengan didedahkan satu pihak, SPRM wajar bertindak atas maklumat berkaitan walaupun tidak dilaporkan secara rasmi kepada pihak berkenaan.

“Kita ada rekod dan maklumat, kalau mahu maklumat rasmi, SPRM kena cari sendiri,” katanya.

Dalam kenyataan kepada Sinar Harian kelmarin, Setiausaha UMNO Kedah, Datuk Ir Nawawi Ahmad mencabar Kerajaan Negeri membuat laporan kepada SPRM selain meminta Azizan berhenti mengugut pemimpin BN berhubung isu air.

Ir Nawawi dipetik berkata, pemimpin BN tidak gentar dengan ugutan Azizan untuk mendedahkan mengenai penyelewengan berhubung isu air ketika BN memerintah Kedah sebelum ini.

Ditanya sama ada Kerajaan Negeri akan membuat laporan kepada SPRM apabila dicabar pemimpin BN, Azizan berkata, bukan tugasnya untuk membuat laporan kepada SPRM sebaliknya sesiapa sahaja boleh berbuat demikian setelah penyelewengan itu didedahkan.

“Saya bukan ugut pun s
aya ada banyak lagi kerja lain nak buat. SPRM kena tanya Nawawi mengenai perkara itu sebab dia pernah jadi Exco Air sebelum ini,” katanya.

Mengulas mengenai tindakan lanjut yang akan dibuat oleh Kerajaan Negeri berhubung pendedahan itu, Azizan dengan sinis berkata, “tengok gendang main macam mana dulu, nanti kita menarilah ikut rentak.”

Sementara itu, jurucakap SPRM ketika dihubungi Sinar Harian semalam berkata, sememangnya siasatan sesuatu kes boleh dibuat meskipun tidak ada aduan rasmi yang dibuat oleh mana-mana pihak.

“Bagaimanapun, bagi sesiapa yang mengaku ada bukti ataupun maklumat berhubung kes itu, lebih elok jika mereka sendiri datang berjumpa dengan kita pada bila-bila masa. Ini akan lebih memudahkan, melancarkan dan menyempurnakan siasatan SPRM,” katanya.SH

Read more ...

Projek tak perlu segera demi kepentingan rakyat


SHAH ALAM , 7 Okt. : Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memandang serius kenyataan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Kah Fui bahawa kementeriannya akan menyaman Kerajaan Negeri jika isu kelewatan pembinaan Loji Rawatan Air Sungai Langat 2 tidak disele-saikan akhir tahun ini.

Beliau berkata, sepatutnya Kah Fui tidak perlu mengambil tindakan itu, sebaliknya bekerjasama dalam menyelesaikan rundingan penstrukturan semula industri air di negeri ini yang tertangguh hampir dua tahun.


Katanya, langkah itu lebih penting kepada rakyat negeri ini kerana ia akan memastikan tarif air munasabah serta perkhidmatan lebih efisien.

“Kerajaan Negeri mengulangi pendirian bahawa projek ini tidak perlu disegerakan kerana bekalan air untuk Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya mencukupi sehingga 2019.

“Keputusan ini selaras dengan metodologi yang digunakan oleh Majlis Sumber Air Negara 2000-2050 yang mewajarkan kajian ini,” katanya pada sidang media di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), di sini semalam.

Bagaimanapun, Abdul Khalid berkata, Kerajaan Negeri tidak menolak sepenuhnya projek loji rawatan air tersebut.

Menurutnya, selepas rundingan penyusunan semula industri air itu selesai, barulah Kerajaan Negeri menimbang untuk membinanya.

“Kita mempersoalkan sikap Kerajaan Pusat yang mendahulukan projek loji rawatan ini, seolah-olah ia amat penting dalam menyelesaikan masalah perkhidmatan air di negeri ini.

“Jika pembinaan projek itu dimulakan, ia akan hanya dapat beroperasi dalam masa tiga tahun. Ini tidak akan dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi hari ini,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, dalam membuat persediaan pembinaan projek Loji Rawatan Air Sungai Langat 2, Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) meluluskan jawatan Pengarah Kawal Selia Air yang diperuntukkan di bawah Seksyen 3(1) Enakmen Pembekalan Air 1997.

”Kerajaan Negeri akan meminta Pengarah Kawal Selia Air untuk bekerjasama dengan Kerajaan Pusat dalam meneliti projek tersebut, termasuk pelantikan kontraktor untuk membina loji berkenaan.

“Ini adalah usaha Kerajaan Negeri untuk mengemas kini pembangunan operasi air di Selangor.

Beliau berpendapat, Kerajaan Negeri adalah entiti terbaik untuk mengambil alih industri air di Selangor bagi memastikan pengguna mendapat perkhidmatan memuaskan.

Read more ...

Yakin PAS menang di Galas


SHAH ALAM, 7 Okt. : Dewan Himpunan Penyokong PAS Pusat (DHPP) yakin parti itu dapat mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas pada pilihan raya kecil 4 November ini.

Timbalan Ketuanya, N Balasubramaniam berkata, PAS tidak mempunyai masalah untuk mengekalkan kerusi tersebut kerana menimba banyak pengalaman pada 11 pilihan raya kecil sebelum ini dan faktor keyakinan rakyat terhadap parti itu.


“Saya yakin pengundi kawasan itu (Galas) dapat menerima PAS dengan baik kerana selama ini masalah yang sering dihadapi penduduk dapat diselesaikan oleh pemimpin PAS,” katanya, semalam.

Menurutnya, DHPP sedia menggerakkan seluruh jenteranya dalam tempoh berkempen bagi membantu kemenangan PAS.

“Kami akan menerangkan mengenai dasar yang digunakan PAS terhadap masyarakat bukan Islam dan DHPP akan memberi penjelasan mengenai isu royalti minyak yang dimanipulasi Barisan Nasional (BN),” katanya.

Beliau berkata, masyarakat bukan Islam menerima PAS dengan baik kerana parti memberi keutamaan dalam menyelesaikan masalah yang menimpa mereka berbanding dengan BN.

“PAS tidak pernah membezakan atau menganaktirikan masyarakat bukan Islam namun hak dan keselamatan kami terjamin di bawah naungan PAS,” katanya.

Balasubramaniam berkata, rakyat sudah muak dengan janji-janji palsu yang ditaburkan oleh BN sebelum ini.

“Sebagai contoh, ketika di Manek Urai BN berjanji akan membina jambatan bagi kemudahan penduduk setempat, namun sehingga kini tiada sebarang perkembangan mengenainya,” katanya.

Beliau turut menyifatkan tindakan BN melantik Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah sebagai pengarah pilihan raya adalah kerana terdesak untuk menawan kerusi berkenaan daripada PAS.

Read more ...

PAS tentang Umno bukan Ku LiKOTA BHARU, 7 Okt. : Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan parti itu tidak menentang secara individu dengan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah sekiranya diletak sebagai calon pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Sebaliknya Menteri Besar Kelantan itu berkata, PAS menentang UMNO yang menolak Islam sebagai asas perjuangan dan parti itu berhak meletak sesiapa sahaja sebagai calon pada pilihan raya kecil itu.


Nik Abdul Aziz berkata, walaupun Tengku Razaleigh memberi sokongan kepada Kerajaan Negeri dalam memperjuangan isu royalti minyak namun PAS tidak akan memberi laluan mudah sekiranya beliau bertanding kelak.

“Kita tetap lawan (walaupun Ku Li dicalonkan), kita lawan UMNO ni bukan batang tubuh, tetapi lawan parti yang menggunakan prinsip agama lain dan politik lain, ini bahaya,” katanya ketika ditemui di Majlis Aidilfitri 8 Briged di sini, semalam.

Tengku Razaleigh, yang sebelum ini dilantik sebagai Pengarah Pilihan Raya BN, disebut-sebut sebagai calon paling sesuai bertanding di Galas dan perkara itu mendapat reaksi positif daripada Timbalan Pengerusi UMNO dan Barisan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Timbalan Perdana Menteri.

Dalam pada itu, Nik Abdul Aziz mempertahankan kenyataannya bahawa Tengku Razaleigh tidak layak bertanding di kawasan tersebut kerana sudah mempunyai status yang besar dalam kerajaan sebelum ini.

“Ku Li pernah jadi Ketua UMNO Kelantan. Masa itu sepatutnya layak letak calon, tetapi dia tak buat. Mungkin dia tak mahu, siapa boleh sekat (hasratnya) kerana beliau menjadi ketua perhubungan ketika itu? Sebab itu saya kata kerusi itu memang bukan taraf Ku Li,” katanya.

Mengulas mengenai tarikh penamaan calon yang ditetapkan pada 26 Oktober dan 4 November sebagai tarikh pembuangan undi, Nik Abdul Aziz berkata, pihaknya tidak bermasalah, malah bersedia bertanding dengan menurunkan calon yang berwibawa.

“Calon memang ada dan setakat ini makin ramai yang layak, kerana tunjuk secara fizikal dan praktikal (kebaikan) di Kelantan, usahkan orang Melayu, masyarakat Cina dan India juga tertarik. Saya yakin orang bukan Islam juga akan memberi sokongan penuh kepada PAS,” katanya.SH

Read more ...

Orang luar PKR punca kecoh


PETALING JAYA, 7 Okt. : Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah mengenal pasti individu-individu yang telah menimbulkan kekacauan pada mesyuarat agung tahunan beberapa cabang parti itu baru-baru ini.

Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution berkata, berdasarkan penelitian melalui rakaman video, pihaknya mengenal pasti individu-individu yang terlibat bukan ahli parti itu tetapi mempunyai hubungan dengan Barisan Nasional (BN).


Menurutnya, antara yang dikenalpasti ialah Abdul Razak Halidi yang dianggap orang luar yang menimbulkan kekecohan di pemilihan peringkat cabang Kuala langat.

“Individu yang terlibat bukan ahli parti. Kekecohan yang berlaku di Kuala Langat dicetuskan bekas ahli Keadilan yang menyertai UMNO dan kemudiannya telah keluar PKR pada 2007 mungkin untuk menyertai UMNO semula.

"Selepas itu, saya tidak tahu. Namun dia ada memohon (menyertai PKR) tetapi ditolak," katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR, semalam.

Beliau berkata, laporan polis berhubung perkara itu juga telah dibuat oleh peringkat cabang bagaimanapun PKR tiada kuasa untuk mengambil tindakan terhadap mereka.

Saifuddin berkata, kejadian di Klang dan Sabak Bernam melibatkan individu yang melakukan kerosakan dan serangan terhadap kotak-kotak undi juga dikenal pasti sebagai bukan ahli parti.

“Kita telah menyemak semakan daftar keanggotan ahli parti dan menunjukkan mereka bukan ahli PKR. Perkara itu turut dikenal pasti dilakukan oleh bukan ahli pada mesyuarat di Kapar,” katanya.

Beliau bagaimanapun tidak mahu mendedahkan identiti individu berkenaan

Katanya, aduan polis turut dibuat ke atas individu yang bukan ahli parti oleh pimpinan cabang mahupun pengawas yang bertugas.

Sementara itu, Saifuddin turut memohon maaf kepada wakil media dari Sinar Harian dan Kosmo yang telah dikasari oleh petugas parti itu di Sabak Bernam baru-baru ini.

Beliau berkata, PKR memandang serius terhadap perkara itu terutamanya yang bersifat kekasaran terhadap pengawas dan petugas pemilihan serta wakil media yang hadir membuat liputan.

Read more ...

Orang luar DAP buat demontrasi


IPOH, 7 Okt. : Demonstrasi aman melibatkan 30 pemuda mendakwa mereka sebagai ahli DAP Cawangan Buntong yang menyatakan sokongan terhadap Timbalan Pengerusi DAP, M Kulasegaran disifatkan sebagai palsu.

Naib Pengerusi, A Sivanesan berkata, pemuda itu boleh mengaku mereka ahli DAP, sedangkan beliau tidak kenal dan tidak pernah nampak pun wajah mereka dalam parti sebelum ini.


Menurutnya, ini semua hanya wayang dan propaganda individu serta kumpulan tertentu yang bermotifkan politik untuk memperlihatkan kepada masyarakat kononnya DAP sedang mengalami krisis kepimpinan.

“Tindakan sekumpulan pemuda ini jelas bertentangan dengan pendirian parti yang penyokong atau pemimpin tidak boleh jadi musuh kepada parti DAP.

“Kalau melihat senario dalam parti-parti lain pun turut mengalami masalah yang sama, tapi bila terkena pada kami, ia diperbesarkan seolah-olah krisis meruncing melanda DAP,” katanya kepada pemberita di Wisma DAP di sini, semalam.

Beliau berkata demikian mengulas tindakan 30 pemuda menganjurkan demonstrasi aman di perkarangan Wisma DAP, di sini, semalam kononnya mengaku penyokong kepada M Kulasegaran.

Sivanesan berkata, realitinya tiada sebarang krisis yang timbul dalam parti tapi hanya perselisihan faham kecil di antara pemimpin tertinggi.

Katanya, Kulasegaran sendiri telah bertemu dengan beliau sebelum berlepas ke Nepal menyatakan pendirian tidak akan berundur, mahupun melepaskan sebarang jawatan dalam parti, sebaliknya akan terus bekerjasama dengan semua kepimpinan DAP.

“Apa yang mencurigakan, penganjuran demonstrasi ini besar kemungkinan melibatkan pihak ketiga kerana kelihatan seorang bekas Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) berlegar-legar di perkarangan wisma DAP.

“Ini jelas menunjukkan bahawa ada orang luar yang cuba memecahkan belah pemimpin DAP,”katanya.

Read more ...

Rahimi bohong dan fitnahKUALA LUMPUR, 7 Okt. : Dua peguam yang didakwa memaksa Rahimi Osman membuat dua akuan bersumpah memberi amaran mengambil tindakan undang-undang terhadap terhadap bekas pembantu Datuk Seri Anwar Ibrahim itu.

Peguam N Surendran berkata, kenyataan Rahimi itu jelas pembohongan dan fitnah kepada dua anak guamnya Latheefa Koya dan Saiful Izham Ramli.

"Tanpa ragu, kami rasakan ia merupakah satu fitnah. Kami akan keluarkan surat peguam supaya beliau membuat permohonan maaf terbuka atau menghadapi tindakan undang-undang," kata Surendran.

Ditanya sama ada beliau akan memberikan seminggu kepada Rahimi menarik balik dakwaannya semalam, Surendran berkata: "Lebih cepat daripada itu."

"Saya rasa dia tak perlu seminggu. Dia tahu dia berbohong. Hanya perlu 24 jam untuk tarik balik," katanya.
Tangan belakang

Sementara itu bercakap dalam sidang media di ibu pejabat PKR tengah hari ini, Latheefa dan Saiful secara rasmi menafikan dakwaan Rahimi bahawa lelaki itu dipaksa membuat akuan bersumpahnya yang mengaitkan Datuk Seri Najib Razak dan Rosmah Mansor.

Menurut mereka, Rahimi sebaliknya membuat akuan tersebut dengan kerelaan.
Latheefa dan Saiful - kedua-duanya pemimpin kanan PKR - juga mempersolakan dakwaan Rahimi semalam memandangkan ia dibuat selepas dua tahun setengah.

Sementara itu, Naib Presiden PKR R Sivarasa pula berkata, pihaknya mengesyaki ada pihak lain di belakang Rahimi.

"Ada tangan di belakang dia yang merancang episod baru ini? Itu akan kita ceritakan. Itu akan jadi bab kedua dalam beberapa hari lagi. Kami akan beritahu," kata Sivarasa masih berteka-teki.

Read more ...

Kelantan saman Petronas sahaja


KOTA BHARU, 7 Okt:
Kerajaan Negeri Kelantan bersetuju menolak permohonan peguam Petronas agar kerajaan Pusat dilibatkan bersama dalam isu pertikaian hak royalti negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti Kelantan yang juga Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa berkata, penolakan itu dibuat kerana kerajaan negeri berpendapat kerajaan Pusat tiada kena mengena dalam isu saman tersebut.

Saman tersebut, jelasnya hanya melibatkan Petronas yang melanggar perjanjian dengan kerajaan negeri.

Tambahnya lagi, kerajaan negeri bagaimanapun bersetuju dengan permohonan mereka satu lagi iaitu memberi tempoh lanjutan mengemukakan afidavit pembelaan terhadap saman kerajaan negeri.

"Kita dah bincang dengan Menteri Besar, dan kita bersetuju untuk memberi masa lanjutan kepada Petronas untuk memfailkan afidavit pembelaan.

"Adapun berhubung penyertaan kerajaan pusat itu, kita bersetuju untuk menolak, kerana kita saman Petronas yang memungkiri kontrak, kerajaan Pusat tiada kena mengena dalam hal ini," katanya pada satu majlis di sini, semalam.

4 Oktober lalu adalah merupakan tarikh akhir bagi Petronas mengemukakan afidavit pembelaan mereka namun ianya belum dibuat.

Mereka bagaimanapun mengemukakan permohonan kepada Kerajaan Negeri Kelantan agar dilanjutkan tempoh tersebut.

Penjelasan itu juga merupakan perkembangan terbaru isu tersebut selepas Kerajaan Kelantan memfailkan saman terhadap Petronas di pejabat Pendaftaran Dagang Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Jalan Duta pada 30 Ogos lalu.

Dalam perkembangan lain, banyak pihak menjangkakan isu tuntutan royalti ini menjadi topik utama kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Galas pada 4 November nanti.

Isu ini juga menarik perhatian ramai apabila bakal memperlihatkan pendirian veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah yang juga disebut-sebut sebagai pengarah pilihan raya Umno BN bagi PRK Galas.
Beliau sebelum ini satu-satunya pemimpin Umno yang lantang menyokong tindakan kerajaan negeri menyaman Petronas menuntut hak royalti minyak.

Read more ...