Tuesday, December 6, 2011

Dua pimpinan PAS Lenggong terselamat dari maut

KERETA-TERBAKAR2

KUALA KANGSAR – Ketua Keselamatan Pas Lenggong, Ahmad Ramdzi Othman Jalaluddin, 42 dan Ketua Penerangan Pas Lenggong, Mohd Saidi Sabri, 39, berdepan detik mencemaskan apabila hampir rentung ketika menyelamatkan diri dalam satu kemalangan jalan raya di Lebuh raya Utara Selatan, di sini, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.45 petang, enjin kenderaan jenis Perodua Kembara yang dipandu Ramdzi tiba-tiba terhenti dan tidak dapat berfungsi sehingga terlanggar pengadang jalan sebelum berpusing lalu terbalik serta terbakar.

Ramdzi berkata, sewaktu kejadian, dia bersama rakannya Saidi dalam perjalanan pulang ke Lenggong setelah menghadiri mesyuarat di pejabat Perhubungan Pas Negeri di Ipoh.

Menurutnya, kejadian berlaku dengan pantas dan mereka bernasib baik kerana sempat keluar daripada kenderaan sebelum ia meletup terbakar.

“Ketika tiba di Kilometer 247.4 lebuh raya menghala arah utara tanpa diketahui punca, enjin kenderaan tiba-tiba berhenti.

“Kemudiannya, kenderaan ini tidak dapat dikawal, berpusing dan terbalik dua tiga kali di tengah jalan serta terbakar,” katanya kepada Sinar Harian, ketika ditemui, di sini, semalam.

Ramdzi berkata, sekiranya lambat beberapa saat untuk keluar daripada kenderaan sudah tentu dia dan rakannya sudah menemui ajal.

“Saat itu sangat mendebarkan dan ketika ingin keluar saya sudah melihat api keluar dari kenderaan tetapi masih bernasib baik,” katanya.

Katanya, berikutan kejadian itu, mereka telah menga­lami kerugian kira-kira RM25,000 termasuk kehilangan barang berharga seperti sebuah kamera dan barangan penting lain.

“Semua tidak sempat diselamatkan dan apa yang penting ketika itu ialah untuk menyelamatkan diri sahaja.

“Bagaimanapun kami berdua hanya mengalami kecederaan ringan iaitu Saidi luka di bahagian kaki, manakala saya mengalami luka kecil di tangan dan hanya dirawat sebagai pesakit luar di hospital Kuala Kangsar,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar, Deputi Superintendan Guan Beng Kang ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan ada menerima laporan berhubung kes serta siasatan lanjut sedang dijalankan.SH

Read more ...

MARI JAWAB BERSAMA!!! Soalan Sejarah yang pemimpin UMNO pun tak mahu jawab

http://2.bp.blogspot.com/-zW3nvISO4Dg/TjzVI1xkAdI/AAAAAAAAAmY/n1CBW2fG6lQ/s320/162038_156603044396080_348576_numno+khianat+melayu.jpgSoalan Cepu Emas dan Fakta menarik

Soalan2 utk kita jawab bersama:

1. Presiden parti manakah yang telah menyerahkan Singapura kepada Lee Kuan Yew?
A. Presiden DAP
B. Presiden PAS
... C. Presiden UMNO

2. Siapakah yang menyerahkan hak milik tanah Melayu di Genting Highland selama 999 tahun kepada Lim Goh Tong, dan menukar hutan hujan di situ kepada lubuk judi?
A. DAP
B. PAS
C. UMNO

3. Siapakah yang bertanggungjawab terhadap kehilangan 50 bilion saham bumiputera sejak merdeka?
A. DAP
B. PAS
C. UMNO

4. Siapakah yang menyusutkan keluasan tanah rezab Melayu yang ditinggalkan British hampir 50% sejak merdeka?
A. DAP
B. PAS
C. UMNO

5. Siapakah yang telah menyerahkan Pulau Batu Putih / Tanjung Pagar kepada Singapura baru-baru ini?
A. DAP
B. PAS
C. UMNO

6. Siapakah yang memberi arahan supaya membunuh orang-orang kampung di Memali, Kedah pada 19 Nov 1985?
A. DAP
B. PAS
C. UMNO

7. Negeri manakah peniaga / ekonomi Melayu lebih besar dari bangsa lain?
A. Negeri UMNO
B. Negeri PAS (Kelantan)

8. Siapakah yg menghilangkan RM 28 bilion setahun dgn audit negara mencatat audit yg pening kepala ?
A. UMNO/BN
B. PR

9. Siapakah yg me'lego' telaga minyak pada Berunai berjumlah 300 billion ?
A. PAS
B. DAP
C. UMNO

10. Siapakah merampas Perak ala samseng dan mafia ?
A. PAS
B. DAP
C. UMNO

11. Siapakah yg memberi arah supaya menyumbat ke dalam ISA MP dan rakyat dalam operasi lalang dahulu ?
A. Presiden PAS
B. Presiden DAP
C. Presiden UMNO

12. Siapakah yg selalu menaikan harga barang ?
A. PAS
B. DAP
C. UMNO

13. Siapa yg menolak hukum islam selama ini ?
A. PAS
B. DAP
C. UMNO

14.Siapakah yg memberikan subsidi insentif pada kroni IPP, RM 19 billion tetapi pada rakyat subsidi mahu di hapuskan terus ?
A. PAS
B. DAP
C. UMNO

15. Siapakah yang menghapuskan kekebalan dan kuasa Raja Raja melayu sehinggakan boleh dibicarakan Raja2 di Mahkamah?
A. PAS
B. DAP
C. UMNO

Dan soalan cepu emas siapakah bela lembu dalam kondo

A. Anwar
B Nik Aziz
C Kak Ijat

Bawah baca sebagai rujukan untuk anda berhujah dengan puak umno / Bn

1. Siapakah yang menukar wang Royalti kepada wang Ehsan pada tahun 2000 apabila PAS berjaya merampas negeri Terengganu dari tangan BN dalam PRU 1999? (Negeri Terengganu itu majoriti penduduknya adalah Melayu)

2. Siapakah yang menghalang kerajaan kedua-dua negeri bermajoriti 95% Melayu (Kelantan dan Terengganu) menikmati hasil royalti Petronas, sedang negeri-negeri seperti Sabah dan Sarawak tidak dikenakan tindakan sama?

3. Siapakah yang menghalau peneroka bandar dikalangan orang Melayu di Kg Berembang (KL), Kg Plentong (JB), Kg Chubadak (KL), Kg Malaysia Tambahan (KL)?

4. Siapakah yang menghalau Melayu Pulau Pinang dengan helah pembangunan hingga mereka merempat ke Seberang Jaya dan Kedah Selatan?

5. Siapakah yang menggadai Tanah Rezab Melayu hampir 50% dari 3 juta hektar pada 1948 kepada 1.6 juta hektar pada 1997?

6. Siapakah yang membunuh orang Melayu kerana perbezaan fahaman politik di Kg Memali, Lubuk Merbau dan Hutan Aji?

7. Siapakah yang membolot saham AP untuk menantu dan kroni, sedang ia adalah hak setiap rakyat dibawah dasar DEB?

8. Siapa yang melingkupkan dasar DEB hingga milikan ekuiti Melayu tersekat kepada 18% pada 2000.

9. Siapakah pula yang memansuhkan DEB, dan diganti dengan dasar Liberisasi dan Model Ekonomi Baru yang mesra kapitalis dan anti subsidi?

10. Siapa yang menyelewengkan dana untuk orang Melayu yang miskin dalam program PPRT?
Dari 54 billion yang diperuntukkan kepada orang Melayu hanya 2 billion sahaja yang sampai kepada orang Melayu, 52 billion lagi lesap di telan pentadbiran UMNO.

11. Siapa yang mengkhianat wasiat Raja-Raja Melayu menjelang kemerdekaan supaya tidak diserah bukit, gunung dan pulau kepada bukan Melayu?

12. Siapa yang mencipta krisis perlembagaan 1982 yang menyebabkan kuasa Yang DiPertuan Agung terhakis dan hanya sekadar menjadi rubber stamp Parlimen?

13. Siapa pula yang melucutkan kekebalan Raja-Raja Melayu pada awal 1990-an?

14. Siapa yang menggelarkan rajanya ‘NATANG’ bila namanya ditolak sebagai Menteri Besar Terengganu selepas PRU12 yang lalu?

15. Siapakah yang mengubah sempadan kawasan undi majoroti Melayu bila Melayu sendiri menolak Umno dalam PRU 1999 dan tidak menambah kerusi Parlimen di Kedah, Kelantan dan Terengganu pada persempadanan semula tahun 2002?

16. Siapa yang melanggar peruntukan Perlembagaan mengenai hak-hak istimewa orang Melayu untuk mendapat biasiswa?

17. Siapa yang menukar biasiswa kepada pinjaman PTPTN dengan kadar 4%?

18. Siapa yang mencemar bahasa Melayu dengan istilah-istilah “infotainment”, “boulevard”, “presint”, “bajet” dan lain-lain?

19. Siapa yang menukar bahasa pengantar dari bahasa Melayu kepada bahasa Inggeris dalam pembelajaran Sains dan Matematik pada ketika jurang pendapatan bandar-luar bandar semakin melebar?

20. Siapa yang mencadangkan syarat wajib lulus Bahasa Inggeris untuk SPM dan bahasa pengantar Inggeris di universiti-universiti?

21. Siapa yang jual air kepada negara jiran dengan harga 3 sen 1000 liter, dan jual balik kepada rakyatnya sendiri dengan harga 80 sen 1000 liter?

22. Siapa yang serah blok minyak kepada negara Brunei tanpa persetujuan DUN, Parlimen atau YDPA?

23. Siapa yang cuai menjaga tanahair sendiri hingga Pulau Batu Putih dan Singapura terlepas ke negara orang?

24. Siapa yang menghapuskan tulisan jawi dari diajar di sekolah-sekolah dalam tahun 1960an dahulu?

25. Siapa yang kata Sekolah Agama Rakyat (SAR) tempat melahir militan dan ekstrimist Islam dan mengwar-warkan perkataan “Sindrom Qiamulail” kepada anak-anak yang bersekolah ketika itu?

26. Atas alasan itu, siapa yang menghentikan geran perkapita kepada SAR hingga menyebabkan sebahagian institusi pendidikan agama hidup segan, mati tak mahu atau setengahnya berkubur tanpa nesan?

27. Siapa yang mencadangkan pelan pembangunan Kg Baru Kuala Lumpur hingga membuka milikan kepada 40% bukan Melayu?

28. Siapa yang kekang akta-akta maklumat, Auku dan pandangan kedua orang Melayu supaya orang Melayu senang diperbodohkan?

29. Siapa yang naikkan harga petrol, diesel dan barangan asas kepada ketika Melayu adalah golongan majoriti yang miskin di negara ini?

30. Siapakah pula yang memperbodohkan dirinya konon mengaku Melayu sedang nama Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (PEKEMBAR) dibuang dan diguna bahasa penjajah UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION (UMNO)?


Posted by KedahLaNie

Read more ...

Program cakna rakyat dapat sambutan masyarakat Cina

PARIT BUNTAR, 7 Dis. : Hampir 400 masyarakat Cina hadir ke Program Cakna Rakyat yang dianjurkan Pusat Khidmat Parlimen Parit Buntar dan Lujnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PAS Parit Buntar.

Menurut Pengerusi Lujnah Kebajikan yang juga Pegawai Khas Ahli Parlimen Parit Buntar Abdul Bahrain Desa, program kebajikan bersama rakyat ini diadakan di Taman Kurau Indah dan antara acara disusun seperti khidmat kesihatan percuma, sumbangan kepada orang miskin dan ramah mesra bersama rakyat.

"Jamuan ringan seperti roti canai dan teh tarik juga disediakan untuk dinikmati masyarakat setempat.

"Program ini bertujuan memberikan khidmat kepada masyarakat dengan mendekati mereka dengan lebih dekat" katanya

Menurutnya, rata-rata masyarakat di sini cukup gembira apabila dapat beramah mesra dengan wakil rakyat dan amat berpuas hati dengan program yang dilakukan oleh pihak Pusat Khidmat dan PAS Kawasan.

Menurut Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP), Ong Choi Ee, program sebegini amat dinantikan oleh masyarakat Cina di sini.

"Apa yang penting wakil rakyat kita dapat bersama-sama merasai kehidupan penduduk di sini.

"Saya harap program ini dapat diteruskan ditempat lain kerana ia begitu banyak memberikan manfaat kepada kita semua" katanya

Turut hadir adalah Yang Dipertua PAS Kawasan, Harun Hashim, Pegawai Khas, Hamdan Fadel Ahmad, AJK PAS Kawasan serta AJK dan ahli DHPP Parit Buntar

Dr. Mujahid beramah mesra dengan orang Tionghua

Read more ...

TU DIA BESAQNYA RUMAH MB KEDAH!!! OPPS silap rumah bakal MB Kedah dalam bayangan


Inilah rumah bakal MB Kedah (jika BN menang). Orang Kola Nerang jangan harap boleh masuk mudah-mudah walaupun depa ahli Umno, kena jerkah dgn Pak Gad depan pintu pagaq.. balik loi macam tu saja.

Patutlaa Umno cukup takut kalah di Pusat, kononnya hak Melayu akan hilang, yang sebenagnya akan hilang ialah peluang depa kaut kekayaan. Rakyat di bawah terus merana depa di atas tidog lenaa.


rumah mukhriz mahathir

House warming party Mukhriz Mahathir atau kalau ditranslate bulat-bulat ke BM, parti memanaskan rumah Mukhriz Mahathir. Itu le tajuk email yang kitorang terima daripada seorang pembaca Beautiful Nara.

Memang kami kagum sekagum-kagumnya bila tengok gambar-gambar rumah Mukhriz Mahathir nie. Cantik gila beb. Interior lawa, bunga lawa, laman rumah besar. Pendek kata semua memang cun melecun ah.

Ada duit nanti nak try wat rumah macam nie la. Puas hati betul kalau dapat berehat kat rumah secantik nie. Memang rumahku syurgaku.

Lagi gambar rumah Mukhriz Mahathir dengan membaca artikel ini sepenuhnya.


rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir


Kedah La

Read more ...

SIAPA UNTUNG?!!! Jika PR perintah Melayu Untung, jika BN perintah Melayu rugi tapi pemimpin UMNO untung

Fakta Penang yang Sangat Ditakuti oleh UMNO...


ULASAN: Apabila berlaku tender terbuka, majoriti umat Melayu dapat merasa kekayaan negeri/negara tidak kira parti ataupun keturunan ataupun anak-beranak pimpinan.

Namun, apabila dilakukan tender tertutup seperti yang digemari UMNO, maka yang beruntung hanyalah pemimpin2, anak beranak pemimpin dan kroni2 mereka.

Itulah maksud sebenar "Ketuanan Melayu" yang diperjuangkan UMNO. Perjuangan yang bertujuan mengkayakan hanya pemimpin2 UMNO, anak beranak pemimpin2 UMNO serta kroni2 mereka.http://www.blogger.com/img/blank.gif

Orang Melayu kebanyakan macam saya tidak harus kaya. Kalau kita kaya dan berwang, maka kita boleh menentukan nasib kita. Selagi orang Melayu miskin dan merempat, mereka terpaksa bergantung harap dengan UMNO. Oleh sebab itu, kekayaan hanyalah untuk mereka2 yang dianggap taat setia dengan UMNO.

Artikel dibawah diambil dari blog Zainulfaqar di sini.

Selamat membaca.
Majalah Penang Penang Economic Monthly Oktober lepas mendedahkan, kontraktor Melayu yang berwibawa berjaya mendapat hampir 50 peratus (RM262.5 juta ) projek Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) melalui tender terbuka.

Mereka bukan orang Umno, Gerakan, MCA, MIC atau mana-mana party-man BN. Mereka juga bukan orang DAP, PKR atau PAS.

Mereka adalah R.A.K.Y.A.T berbangsa Melayu. Mereka bukan party-man. Mereka dipilih atas wibawa dan kebolehan mereka melalui tender terbuka.

Umno selalu kata, orang Melayu akan terpinggir jika “kerajaan DAPig’ Pulau Pinang menghapuskan tender tertutup. Mengapa?

Tender tertutup, kroni-kroni Umno untung. Tender terbuka, orang-orang Melayu untung. -NotaMerah
By Tulang Besi to Malaysia Waves

Read more ...