Friday, October 28, 2011

ROGOL JANDA!!! Ketua UMNO Bahagian mana punya kerja?

Umno main kotor sesama sendiri

SEMASA dalam perjalanan memasuki pekan Sungai Golok Rabu lalu saya dihidangkan dengan sebuah Vcd pengakuan oleh seorang janda menerusi perenti Vcd di kereta pacuan empat roda teman berdaftar di Siam.

Pengakuan itu dirakam khusus, lokasinya seperti dalam sebuah bilik pejabat. Suara sang interviu janda itu saya dapat cam dengan cerat, dia lelaki dan bekas seorang artis tumpangan yang berlakun dalam sebuah komidi pada tahun 90-an.

Kalau diminta untuk membuat kawad cam saya sedia tampil kerana saya kenal benar dengan perantaran itu.

Mulanya saya tidak berminat untuk mendengar pengakuan seperti itu. Dari kulit Vcd itu saya sudah dapat mengagak bagaimana isinya. Tetapi kerana kawan yang memandu kereta itu juga mahu mendengarnya, saya tepaksa akur saja.

Benar seperti saya jangkakan pengakuan janda itu saya kira melampau dan tidak berakhlak. Pendedahan yang berani tetapi langsung tidak menjaga akhlak diri sebagai perempuan Melayu dan juga orang yang hendak didedahkan itu. Pendedahan itu walaupun berniat baik tetapi kaedahnnya tidak baik. Dalam hal-hal seperti itu biarlah ada etika. Niatnya baik tetapi kaedah atau jalan diambilnya tidak begitu baik dan tercela, ia sia-sia saja.

Janda itu mengakui dia dipermainkan oleh seorang ketua sebuah bahagian parti Umno di Kelantan. Dia mendakwa dia diperkosa oleh ketua bahagian Umno itu disebuah bilik hotel di Golok. Sedikit menimbulkan keraguan macam mana dia diperkosa kerana menurutnya temu janji itu dibuat terlebih dahulu, ertinya pertemuan di syurga dunia itu atas kehendaknya juga.

Jelas kalau mengikut hukum hudud lelaki dan perempuan itu tidak boleh dihukum dengan hukum hudud kerana ia tidak ada saksi.

“Dia ajak saya berjumpa dengannya, mulanya hendak berjumpa di Rantau Panjang, tetapi disebabkan dia bimbang diketahui orang sebab dia orang politik ramai orang kenal, dia mengajak saya ke Golok, “ceritanya.

Di Golok, dia menempah sebuah bilik hotel. Sebaik masuk bilik hotel kata janda itu ketua bahagian terus membuka seluar baju dan memaksa dia bersetubuh dengannya. “Saya cuba menolak tetapi apakan daya kudrat saya sebagai perempuan, akhirnya tepaksa mengalah,” sambungnya tanpa segan silu.

“Berapa lama main (bersetubuh) dengannya?” tanya penginterviu itu.
“Sebentar saja tak sampai setengah jam..” jawab si janda sedikit pun tidak menampakkan akan kekeksalan dan bersalah.

Janda itu juga mendakwa hasil perhubungan jantina itu menyebabkan dia mengandung dan terpasak menggugurkan kandungan. “Saya telah memberi tahu kepada dia (ketua bahgian itu) mengenai keadaan diri saya, saya ingat dia oang baik dan benar-benar mahu menerima saya sebagai isteri, tetapi tidak…dia minta saya menggurkan kandungan dan memberi RM600 untuk tujuan itu.,” jelasnya dengan wajah tenang dan tidak nampak rasa bersalah.

Saya difahamkan wang RM600 itu diberi melalui seorang perempuan yang merupakan bekas kepada sebuah pertubuhan Ngo yang terkenal di Kelantan satu masa dulu yang dipimpin oleh seorang ahli Parlimen lompat.

Janda itu yang mengaku mempunyai anak tiga, juga mendakwa selain daripada dirinya menjadi mangsa ketua bahagian itu, beberapa wanita lagi turut menjadi mangsa sama termasuk isteri orang dan anak dara. “Banyak lagi yang jadi mangsa dia ini… termasuk seorang isteri orang bersama anaknya sekali. Siang dipikul anak malam dia gendung emak..” katanya.

Bagaimana pun menurutnya mereka yang menjadi mangsa takut untuk tampil membuat pendedahan menyebabkan dia mengambil inisitif membuat pengakuan itu bagi menyelematakan orang lain yang mungkin menjadi mangsa ketua bahagian itu.

Apa yang saya nukil ini hanya intipati dari pendedahan janda itu. Banyak lagi dakwaan berhubung salah laku dan kerakusan sex ketua bahagian itu yang meloya dan menijikkan dicerita dalam rakaman Vcd yang memakan masa lebih setengah jam itu.

Saya yakin Vcd itu kini sudah beredar di kawasan Umno di mana lelaki itu menjadi ketuanya. Pada saya video itu amat memalu dan meloyakan dan ia boleh menjejaskan reputasi ketua bahagian berkenaan. Ketua bahagian itu tercemar dengan pendedahan janda itu dan ianya seharus dibuat laporan kepada polis.

Pendedahan dan pengakuan janda itu sama ada benar atau tidak ia perlu disiasat dan penyebarannya disekat kerana ia boleh memberi mudarat kepada pihak-pihak lain. Ketua bahagian yang disebut dalam pendedahan itu patut mengambil tindakan undang-undang ke atas janda berkenaan. Apakah laporan polis sudah dibuat?

Keberanian janda itu juga sesuatu yang mengilankan sesiapa yang menontonnya kerana ia dibuat tanpa beretika di mana mukanya tidak ditutup. Menunjukkan keberanian dengan membuat pendedahan maksiat itu secara tidak langsung menyebabkan orang boleh mentafsirkan sifat dan fiil perangai janda itu sendiri.

Dalam hal ini mungkin janda itu tidak boleh dipersalahkan sangat kerana dia inginkan keadilan dan pembelaan kerana merasakan dirinya teraniaya, tetapi pengusahanya perlu bertanggungjawab dan dipersalahkan. Kalaupun pendedahan untuk memalu dan menjatukan kerjaya politik ketua bahagian itu sepatutnya rakaman pendedahan itu dibuat secara beradat dan amalan biasa di mana wajah mangsa ditutupi.

Saya tidak mahu persoalan berapa bayaran kepada janda itu dan juga orang yang mengusahkannya, atau siapa terlibat. Tetapi dari Vcd pemdedahan berani bercampur tidak bermoral ini membuktikan inilah stail politik dan amalan orang Umno. Membuat pendedahan untuk memalukan seseorang tidak menjadi masalah kepada mereka apa yang penting kepuasan batin kerana berjaya mengaib dan kemudian menjatuhkan lawan. Kerana mempercayai orang yang menjadi tukang interviuw itu adalah orang Umno saya yakin ia adalah kerja Umno juga.

Yang dapat disimpulkan dari pendedahan dan penyebaran Vcd itu menunjukan Umno telah main kotor sesama sendiri. Umno meliwat puaknya sendiri. Kalaulah budaya jahiliah ini diteruskan macam mana Umno Kelantan berangan-angan untuk merampas Kelantan. Letihlah Mustapa Mohamed berusaha untuk menumbanhkan Kelantan kalau kerja-kerja dan budaya itu berleluasa. Saya percaya versi pendedahan sebegini kerana tidak berpuas hati sesama sendiri akan banyak lagi dikelaurkan.

Nampaknya menjatuhkan kawan dengan menyebarkan video lucah dan pendedahan berani ini menjadi satu trend baru dalam politik negara ini. Mungkin inilah yang diajar atau hasil ilham orang-orng Umno yang mereka cipta video lucah untuk memburukkan tokoh tertentu ia kini telah memakan diri sendiri. Wowww! [wm.kl.9:00 pm 29/10/11]

MSO

Read more ...

LAPORAN AUDIT!!! Bentang kepada kabinet, bukti ada tekanan terhadap Tan Sri Ambrin Buang


Tindakan kabinet cuba campurtangan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2010, menunjukkan seolah wujud tekanan terhadap Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang.

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad berkata demikian mengulas kenyataan Profesor Dr Abdul Aziz Bari semalam, yang mengatakan Ketua Audit Negara sepatutnya tidak menyerahkan laporan itu kepada kabinet kerana ia pihak yang mempunyai kepentingan.


“Kalau ada campurtangan kabinet, ia merupakan perkara yang sudah kita jangka. Ia tidak baik dari segi tadbir urus dan tatakelola kerajaan yang baik, yang menunjukan amalan kerajaan yang mempunyai kematangan demokrasi dan sebagainya.


“Atas tuntutan ketelusan, adalah terbaik sekiranya Laporan Audit dibentangkan kepada parlimen terlebih dahulu,” kata beliau.


Menurut Dzulkefly, apa yang didedahkan dalam Laporan Audit akan diperhalusi oleh Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) yang ditubuhkan parlimen, dan bukan kabinet.


“Apa sahaja yang melibatkan rasuah, pecah amanah, penyelewengan dan sebagainya, mesti diperhatikan oleh PAC,” ujarnya.


Sementara itu, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua pula berkata, amalan menyerahkan laporan Audit ke kabinet itu seolah menunjukkan Ketua Audit Negara berada di bawah tekanan kerajaan.


“Itu sebabnya kita berkali-kali tanya mengapa laporan Audit ini lambat di serahkan ke parlimen. Sepatutnya apabila ia disiapkan, ia diserahkan terus ke parlimen dan bukannya kepada kabinet.


“Ini seolah-olah menunjukkan AG di bawah tekanan kabinet,” kata Tian Chua kepada Keadilandaily.


Semalam, Aziz Bari berkata tindakan Ambrin itu menyalahi peraturan dan bertentangan dengan perlembagaan kerana Laporan Audit sepatutnya hanya dikemukakan kepada Yang di Pertuan Agong, sebelum diserahkan kepada Dewan Rakyat.


Tindakan itu menyebabkan berlaku kelewatan selama 17 hari, daripada tarikh Belanjawan 2012 dibentangkan.


Menurut Aziz, kabinet adalah pihak berkepentingan dengan laporan Audit yang turut memperincikan salahguna kuasa dan penyelewengan dalam perbelanjaan kerajaan.


“Perkara ini menyebabkan berlaku kelewatan apabila ia tidak dibentangkan sekali dengan bajet yang mengandungi begitu banyak penyelewengan, kelemahan dan segala macam kepincangan,” kata beliau

Read more ...

Ketua UMNO Bahagian Parit Buntar meninggal dunia

http://web7.bernama.com/bernama/newspic/am/ABDUL%20RAMAN%20SULIMAN.jpg
PAS Kawasan Parit Buntar mengucapkan takziah kepada ahli keluarga Dato' Abdul Raman bin Suliman Ketua UMNO Bahagian Parit Buntar yang meninggal dunia awal pagi ini.


Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya. Al Fatihah.

Read more ...

MALUNYA DI CHOGM!!! Najib diserang demam kuning di Perth26 Okt. lalu Datuk Seri Najib Tun Razak berlepas ke Perth, Australia pada Rabu untuk mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Ketua-Ketua Kerajaan Komanwel (CHOGM).

Perdana Menteri yang ditemani isteri Datin Seri Rosmah Mansor, berlepas dari Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia di Subang dekat sini pada 5 petang.

Antara yang hadir mengucapkan selamat jalan ialah Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Senator Datuk Maglin Dennis D'Cruz, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mashitah Ibrahim dan Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP) Datuk Seri M.Kayveas.

Itu yang mengucapkan selamat jalan kepada Najib dan ketibaan Najib di Perth pula telah disambut dengan meriahnya pula oleh rakyat Malaysia yang berada di Australia.

Dengan berpakaian 'T' Shirt kuning mereka menyambut Najib dan rombongannya yang bakal menghadiri sidang CHOGM tersebut.

Saksikan meriahnya Najib dimalukan di Australia pula..Credit to Jason Chong and more photos HERE

ASD

Read more ...

UMNO BELASAH DUIT RAKYAT!!! Kenderaaan perisai RM7.55 bilion, 6-7 kali ganda lebih mahal

KUALA LUMPUR 28 Okt: Kerajaan digesa menubuhkan jawatankuasa khas bagi menyiasat pembaziran Kementerian Pertahanan yang membeli kenderaan berperisai berjumlah RM7.55 bilion.

Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff berkata, ia penting kerana pembaziran itu berterusan sejak Datuk Seri Najib Razak memimpin kementerian itu.


Najib ialah menteri pertahanan sehingga 2009 sebelum kementerian itu diterajui Datuk Ahmad Zahid Hamidi.


“Jumlah pembaziran yang didedah itu cukup tinggi malah Ketua Audit Negara sebelum ini mendesak segala pembaziran yang berlaku itu segera diperbetulkan.“Oleh itu, kita mendesak satu jawatankuasa khas bagi menyiasat pembaziran itu,” katanya dihubungi Keadilandaily.com.

Pada perbahasan di Parlimen sebelum ini, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua mempersoal tindakan kementerian Pertahanan membeli 257 kenderaan perisai berharga RM7.5 bilion, iaitu enam hingga tujuh kali lebih mahal berbanding harga pasaran.

Tony Pua dalam kenyataannya berkata, beberapa kenderaan berperisai yang hampir sama, memiliki harga yang lebih rendah di pasaran.

Antaranya, tentera Portugal yang membayar RM4.4 juta untuk setiap satu kenderaan berperisai model Pandur II 8×8.

Manakala versi terkini kenderaan berperisai model Pirahan III 8×8 yang dibangunkan Swiss MOWAG GmBH pula hanya berharga RM3.9 juta setiap satu.

Sebelum ini, kementerian pertahanan turut membazirkan wang rakyat dengan membeli enam kapal peronda pesisir pantai (OPV) dari Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd pada harga RM1 bilion dengan harga keseluruhan RM6 bilion.

Jumlah itu lima kali ganda lebih mahal berbanding apa yang dibayar Royal New Zealand Navy untuk tujuan sama.

Kementerian Pertahanan juga membeli helikopter Eurocopter EC275 pada harga RM190 juta setiap satu berbanding Brazil yang hanya membeli helikopter itu hanya RM82 juta setiap satu.

Ini bermakna kementerian itu membazirkan wang rakyat sebanyak RM108 juta.

Sekali imbas angka-angka tiga kontrak ini – kenderaan berperisai, kapal peronda dan helikopter – menandakan berlakunya ketirisan dan pemborosan wang rakyat sekitar RM12 bilion daripada urusniaga kementerian itu.

-Keadilandaily

Read more ...

KENYATAAN JAHIL SOMBONG!!! PAS akan potong kepala anda - Mahathir

MalaysianInsider melaporkan:

KUALA LUMPUR, 27 Okt — Tun Dr Mahathir Mohamad terus menyerang hasrat PAS memperkenalkan hukum hudud dengan hari ini menegaskan, perundangan Islam itu akan membawa kepada sistem keadilan yang berat sebelah kepada masyarakat Muslim dan bukan Muslim.

“Mereka mengatakan bahawa hudud hanya bagi Muslim. Jadi, jika ada kecurian melibatkan seorang rakan Cina, mereka akan memotong tangan tetapi rakan Cina atau rakan India, mereka (hanya) akan dapat hukuman penjara dua bulan.

“Jadi, bagi PAS itu keadilan. Sudah pasti, jika anda melakukan (kesalahan) lain, mereka akan memotong kepala anda,” kata beliau (gambar) kepada pemberita selepas menghadiri majlis jamuan teh anjuran Perodua di sini hari ini.Laporan media semalam menyebut kerajaan Kelantan terus meletakkan harapan mahu mencapai hasrat dua dekad melaksanakan hukum hudud mahu bertemu dengan Datuk Seri Najib Razak bagi membincangkan perkara tersebut sebaik sahaja segala pendekatan berkaitan selesai diadakan. - TMI.
Tak habih-habih lagi rupanya mantan Perdana Menteri sekor ni dengan mempersendakan hukum hudud. Nampak jelas tujuan Dr. Mahathir kata macam tu sebab nak bagi rakyat Malaysia hilang kepercayaan kepada PAS tapi dia tak sedar, ucapan dia tu sebenarnya menghina hukum hudud.

Kalau dulu dia cuma cakap pasai sup tangan di Kelantan tapi kali ni naik taraf lagi, hudud PAS nak potong kepala orang pulak.

Kalau ikut sesetengah ulama' Islam, ucapan macam tu memang jelas merosakkan aqidah atau dalam bahasa mudahnya dah jadi MURTAD.

Kalau orang yang ada iman takan sanggup cakap macam tu. Kalau kita percaya kewajipan solat, puasa zakat dan haji sebagai rukun Islam takdak sebab untuk kita mempertikaikan hukum hudud. Pasainya rukun Islam tu bukan ulama' pandai-pandai sebut tapi memang termaktub dalam Al-Quran.

Macam tu jugak hukuman hudud. Memang jelas termaktub dalam Al-Quran, yang mencuri hendaklah dipotong tangan. Bukan ulama' pandai-pandai buat hukun tapi Quran yang kata, jelas dan terang.

Bab perlaksanaan memang kita boleh bahas, berapa banyak mencuri baru patut dipotong tangan, curi hak sapa pulak tak boleh dipotong tangan dan macam-macam keadaan lain yang melibatkan 'perlaksanaan'.

Lagi satu yang aku mushkilnya, apa masalahnya pulak kalau ada 2 sistem berbeza. Memang selama ni pun Malaysia banyak undang-undang dan peraturan yang tak sama yang memang boleh kalau nak dikata sebagai tak adil.

Contohnya, hak keistimewaan orang melayu. Memang kalau tengok sekali lalu cukup tak adil kepada bangsa lain walaupun depa juga warganegara Malaysia. Tapi majoriti rakyat Malaysia terima perbezaan tu pasai depa faham sejarah ujud keistimewaan tu dan depa faham 'roh' atau tujuan keistimewaan tu.

Macam tu jugak dengan undang-undang Islam. Orang Islam yang faham pasai hukum hudud ni takkan merungut pasai ketidakadilan tu. Tambah-tambah pulak orang yang langsung takdak niat nak mencuri, pasai apa pulak nak takut jadi tak adil.

Kalau nak bagi adil, sepatutnya undang-undang sivil tu diubah supaya 'setara' dengan undang-undang hudud. Apa masalahnya kalau undang-undang sivil nak jatuhkan hukuman potong tangan, hukuman bunuh pun boleh dijatuhkan, bukan takat takdak tangan tapi nyawa yang dipotong, apalah sangat kalau setakat potong tangan sampai pergelangan tangan?

Cenangau

Read more ...

HUDUD !!! Prof. Aziz Bari bidas kenyataan Prof. Cina Melayu

Pakar undang-undang Profesor Abdul Aziz Bari hari ini membidas Profesor Madya Ridhuan Tee Abdullah yang berkata bahawa undang-undang hudud harus dilaksanakan oleh "kekerasan".

Menurut Abdul Aziz, yang merupakan seorang pensyarah undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa, kenyataan Ridhuan tidak disokong dari sudut pandangan undang-undang mahupun agama.


Beliau yang digantung oleh UIA tetapi ditarik balik Isnin lalu, berkata pandangan alim ulama Islam berpendapat hukum hudud hanya boleh dilaksanakan ke atas umat Islam sahaja.Oleh itu, katanya, pandangan Ridhuan pada Selasa lalu bahawa undang-undang hudud perlu dilaksanakan secara kekerasan bagi mendidik bukan Islam dilihat kurang bersesuaian dengan kedudukan beliau sebagai seorang tokoh akademik.

Walaupun Abdul Aziz mengakui Ridhuan mungkin tidak cekap dalam hujah undang-undang kerana ia bukan bidang pengkhususannya, namun, kata pakar undang-undang itu, hudud tidak boleh dibincangkan tanpa mengambil kira perlembagaan persekutuan.

"Apa-apa yang kita katakan tentang hudud, kita perlu untuk berhujah atas dasar perlembagaan, bukan kerana (perlembagaan itu) adalah suci ... tetapi semata-mata kerana ia adalah undang-undang asas negara ini," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau menambah bahawa Ridhuan, yang mengajar di fakulti kenegaraan dan tamadun di Universiti Pertahanan Nasional, juga harus sedar bahawa era undang-undang yang mengenakan pada orang lebih.

"(Ridhuan) mungkin memikirkan beberapa undang-undang yang menindas - sesuatu yang mahu dipaksakan ke atas rakyat tanpa persetujuan mereka.

"Tetapi tempoh itu susah berakhir dan kini rakyat lebih memahami tentang hak-hak mereka; dan agama Islam itu sendiri adalah mengenai kebebasan dan membuat pilihan bukannya mengenai kekerasan dan paksaan," katanya.

Menurut Abdul Aziz, contoh yang baik mengenai konsep Islam yang menerima tentangan hebat tetapi hari ini diterima meluas di negara ini adalah sistem perbankan Islam.

Read more ...

UMNO BELASAH DUIT RAKYAT!!! Website macam ini berharga RM 1.78 JutaJune lalu Kerajaan Malaysia yang dikepalai oleh UMNO melalui Kementerian Pelancongan dilaporkan telah membelanjakan hampir RM1.8 juta iaitu RM1,758,432.00 bagi membina dan menyelanggara laman enam Pages Facebooknya.

Timbalan Menteri Pelancongan Datuk James Dawos Mamit berkata kontrak RM1.8 juta itu ditenderkan kepada syarikat, Impact Creations Sdn Bhd, untuk selama tiga tahun iaitu bermula 2011 hingga 2013.

Setiap pages menelan belanja RM293,072.00 ini termasuk dengan pages untuk Cuti-Cuti 1 Malaysia, Citrawarna 1Malaysia, Karnival Jualan Mega 1 Malaysia, Festival Pelancongan Seni Kontemporari 1 Malaysia, Kempen 1 Malaysia Bersih dan Fabulous Food 1 Malaysia.

Hari ini pula Laporan Ketua Audit Negara mendedahkan Kerajaan Negeri Johor yang ditadbir oleh UMNO membelanjakan jutaan ringgit bagi menubuhkan e-portal untuk menyemak status nikah, cerai dan rujuk individu Islam, di negeri itu tetapi portal berkenaan tidak pernah menjadi kenyataan selepas hampir empat tahun tarikh yang dijadualkan.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara 2010, portal 'e Nikah Cerai Rujuk' (e-NCR) - sepatutnya boleh dilayari pada Januari 2008, tetapi pemindahan atau migrasi data masih belum siap.

Hampir sama saja jumlahnya dengan Pages Facebook Kementerian Pelancongan.. lebih teruk lagi duit lesap kerja tak siap…

Pandainyaaa pemimpin UMNO menghabiskan duit negara…ASD

*******************

Johor belanja RM1.78j bagi e-NCR yang belum boleh dilayari

Kerajaan Johor membelanjakan jutaan ringgit bagi menubuhkan e-portal untuk menyemak status nikah, cerai dan rujuk individu Islam, di negeri itu tetapi portal berkenaan tidak pernah menjadi kenyataan selepas hampir empat tahun tarikh yang dijadualkan.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara 2010, portal 'e Nikah Cerai Rujuk' (e-NCR) - sepatutnya boleh dilayari pada Januari 2008, tetapi pemindahan atau migrasi data masih belum siap.

Ini berlaku meskipun Unit Sains Teknologi dan ICT Johor (Ustict) telah membayar RM1.78 juta untuk tujuan tersebut.

"Tiada tarikh akhir yang diberikan untuk kontraktor untuk menyiapkan kerja," petik laporan itu.

Menurut laporan audit, hanya kira-kira 16,000 daripada 70,254 data yang berjaya dipindahkan, dan daripada jumlah itu hanya 3 peratus yang berjaya disahkan.

“Pada pendapat Audit, proses pengesahan data adalah tidak memuaskan kerana 3 peratus sahaja data yang telah disahkan dan sebanyak 725 data nikah yang telah disahkan didapati tidak lengkap.

“Pengesahan data yang tidak lengkap boleh menjejaskan integriti data nikah,” petik laporan audit itu.

Laporan itu juga mendapati bahawa tidak terdapat data ‘back up’ untuk data-data berkenaan yang disimpan di bangunan lain, sekurang-kurangnya dalam tiga salinan.

Meskipun terdapat bayaran penalti bagi kelewatan projek iaitu sebanyak RM500 sehari ditetapkan dalam kontrak, namun dokumen itu juga mempunyai perkara yang bercanggahan dan jalan keluar bagi kelewatan.

Aplikasi e-NCR bertujuan meningkatkan mutu perkhidmatan pengurusan keluarga Islam dengan menyediakan sistem pendaftaran dan penyemakan pelbagai urusan nikah, cerai dan rujuk secara online.

Ia mempunyai enam modul utama iaitu Modul Profil, Pra Perkahwinan, Nikah Cerai Rujuk, Khidmat Nasihat (kaunseling), Kamus Jawi dan Laporan.

Kos pembangunan keseluruhan projek bernilai RM2.93 juta dan sepatutnya siap dalam tempoh sepuluh bulan iaitu bermula April 2007.

Malaysiakini

Read more ...