Wednesday, April 4, 2012

BUKTI UMNO PERTAHAN ISLAM!!!! Dana Tabung Haji dijual pada Robert Kuok

Korporat Malaysia mula kelihatan benar-benar kotor kerana gear pentadbiran Najib untuk pilihanraya umum ke-13 negara dijangka diadakan sebelum akhir tahun ini, dengan tawaran melimpah-limpah dan diragui dikeluarkan hampir setiap minggu.
PU-13 dijangka terdapat banyak persaingan sengit, dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan gabungan Pakatan Rakyat dipercayia mempunyai peluang samarata untuk mengambil kerajaan persekutuan dari Umno-BN, yang telah memerintah negara selama 55 tahun.
Mengetahui perkara ini, Najib yang juga merupakan Menteri Kewangan, telah diketuk kerana melepaskan tawaran-mega bahawa penganalisis politik berkata jelas terlebih berharga dan bertujuan untuk membantu Umno-BN dan kroninya membuat wang. Contoh terkini termasuk RM7.1bilion konsesi jalan tol 60 tahun dan penjualan Lebuhraya Maju untuk RM1.5bil, mengaut bagi pemiliknya keuntungan sebanyak RM1.2bilion kerana majoriti kos dibiayai oleh geran kerajaan.

Kini kebimbangan terbaru ialah penjualan berupa dana haji ladang kelapa sawit Tabung Haji kepada syarikat yang dipercayai akan dikawal oleh orang terkaya di Malaysia, Robert Kuok, bekas raja gula.
Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat telah menuntut penjelasan daripada Najib mengapa perjanjian yang dikatakan tergesa-gesa dan ditamatkan secara rahsia. Mereka percaya bahawa ia dikaitkan dengan IPO berharga Najib, penjualan saham Felda Global Ventures Holdings, yang telah jatuh teruk kerana bantahan daripada peneroka tanah sendiri.
"Ini adalah tindakan yang mencurigakan kerana tidak ada penjelasan daripada Tabung Haji dan Jabatan Perdana Menteri mengapa aset yang begitu bernilai dijual dalam keadaan tergesa," Naib Presiden PAS Husam Musa dilaporkan berkata sedemikian oleh Harakahdaily pada hari Rabu.
Tindakan terdesak yang memanfaati Umno-BN tetapi membiarkan orang Melayu mengalami kemerosotan ekonomi
Kedua-dua Felda - skim penempatan tanah negara - dan Tabung Haji mempunyai kesan yang besar terhadap gaya hidup dan kesejahteraan kewangan masyarakat Melayu - pengundi terbesar di negara ini.
Peneroka Felda telah membantah IPO FGVH dengan kebimbangan bahawa Umno dan Najib hanya cuba untuk meraih keuntungan jangka pendek dan pada masa yang sama mendedahkan tanah mereka kepada kemungkinan tindakan pengambilalihan sekiranya penanam asing mendapat saham Felda di pasaran terbuka jika penyenaraian dibenarkan.
Bagi Tabung Haji, Husam berkata ladang kelapa sawitnya meliputi kawasan seluas 83,000 hektar di Riau, Indonesia, menghasilkan RM3juta sehari untuk Tabung Haji dan penyimpan utama – iaitu orang-orang Melayu setiap hari.
"Kami dimaklumkan bahawa penjualan ini telah dibuat secara tergesa-gesa untuk sebuah syarikat yang dimiliki oleh Tan Sri Robert Kuok," kata Husam, yang juga seorang ahli majlis eksekutif dalam kerajaan negeri Kelantan pimpinan PAS. PAS bersama-sama dengan PKR dan DAP membentuk gabungan tiga pihak Pakatan Rakyat.
"Kami berpendapat bahawa ini adalah salah satu langkah terdesak BN untuk membuat wang daripada aset yang dimiliki oleh agensi itu atau perbadanan yang melibatkan kepentingan negara dan orang ramai. Dan ini mungkin langkah kedua kerana cubaan menyenaraikan mereka dalam FGVH terganggu. "
Pada umur 89, Kuok berada dalam senarai Forbes antara lelaki terkaya di dunia. Kerana kecewa dengan dasar perkauman-pilih kasih yang dipraktikkan oleh UMNO-BN, Kuok pergi ke Hong Kong dan China pada tahun 70-an dan berjaya besar. Majoriti kekayaannya datang daripada aset luar negara, tetapi beliau masih mengekalkan hubungan rapat dengan rejim pemerintah di Malaysia, membantu mereka untuk membuat tawaran dengan hubungan antarabangsa dan syarikat-syarikat yang stabil.
Bagi IPO Felda yang kontroversi, ini dipercayai idea penasihat rapat Najib Omar Mustapha, pengarah Petronas dimana orang dalaman Umno mengatakan bakal menjadi yang MB seterusnya atau Ketua Menteri Johor jikaNajib berjaya mendapatkan apa yang ia mahu dalam Umno .

Read more ...

EXCO KEDAH !!! Phahrolrazi, Dr Ismail angkat sumpah esok

Al-hamdulillah, selesai.. Moga-moga tiada lagi suara-suara songsang kedengaran..

KL 4 Apr 12: Selesai sudah, desas-desus songsang di negeri Kedah. Timbalan Pesuruhjaya PAS Kedah 1, Datuk Phahrolrazi Zawawi berkata beliau dan Datuk Dr Ismail Salleh akan menghadiri upacara angkat sumpah bagi menyambung tugas sebagai exco kerajaan Kedah di Istana.

Satu langkah yang dilihat akan meredakan kemelut politik yang melanda pentadbiran negeri itu. Upacara angkat sumpah jawatan exco itu akan berlangsung di Istana Anak Bukit pada jam 9 pagi esok.

Phahrolrazi ketika dihubungi Malaysiakini berkata, surat jemputan tersebut telah diterima oleh pembantunya pada hari Ahad, dan diserahkan kepadanya pada hari Isnin. Bagaimanapun, portfolio yang bakal diberi kepada ADUN Pengkalan Kundor dan Alor Mengkudu itu masih lagi menjadi tanda-tanya.

Sebelum ini, Phahrolrazi dan Dr Ismail timbalan pesuruhjaya dua PAS negeri, enggan dilantik semula Februari lalu kerana tidak berpuas hati dengan pentadbiran kerajaan negeri di bawah Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

PAS pusat kemudiannya campurtangan bagi menangani krisis kerajaan negeri Kedah itu dan mengarahkan Phahrolrazi, Dr Ismail menerima semula pelantikan exco. Sebuah jawatankuasa pemandu turut ditubuhkan memantau pentadbiran dan menyelesaikan krisis politik tersebut untuk berdepan pilihan raya umum akan datang.

Azizan juga sebelum itu dilaporkan berkata, kedua-dua exco tersebut masih berpeluang dilantik semula selepas tamat tempoh khidmat. Semoga tiada lagi suara-suara songsang kedengran. Mudah-mudahan. (IH)

Read more ...

BERSIH 3.0 !!! Duduk Bantah’ Di Dataran Merdeka 28 April Ini

Pemimpin-pemimpin pertubuhan Bersih menunjukkan poster perhimpunan ‘Duduk Bantah’ semasa sidang media di Kuala Lumpur pada 4 April, 2012. – Foto oleh Jack Ooi Pemimpin-pemimpin pertubuhan Bersih menunjukkan poster perhimpunan ‘Duduk Bantah’ semasa sidang media di Kuala Lumpur pada 4 April, 2012. – Foto oleh Jack Ooi

KL, 4 April 12: Pemerhati pilihan raya Bersih 2.0 hari ini mengesahkan mereka akan mengadakan perhimpunan ketiga atau Bersih 3.0 bagi menuntut pilihan raya yang adil dan bersih pada 28 April ini.

Perhimpunan yang dijadualkan berlangsung pada jam 2 petang di Dataran Merdeka itu turut akan dijalankan di seluruh negara termasuk juga di beberapa negara di seluruh dunia dengan anggaran seramai 500,000 peserta. Perhimpunan yang bertajuk “Duduk Bantah” itu masih lagi mengekalkan lapan tuntutan daripada perhimpunan sebelumnya pada 9 Julai tahun lalu. Antara tuntutan mereka adalah:
  • membersihkan sistem pilihan raya,
  • pembaharuan pengundian pos,
  • penggunaan dakwat kekal,
  • akses media yang adil,
  • 21 hari tempoh berkempen,
  • pengukuhan institusi awam,
  • hentikan rasuah politik,
  • dan hentikan politik kotor.

Perhimpunan itu juga adalah lanjutan daripada ketidakpuasan hati pertubuhan tersebut terhadap laporan Jawatankuasa Khas Pilihan Parlimen (PSC) berhubung penambahbaikan pilihan raya yang telah dibentangkan dan diluluskan di Dewan Rakyat semalam tanpa dibahaskan.

Pemimpin Bersih ketika sidang media di Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur (KLSCAH) di sini berkata, untuk perhimpunan kali ini, pihaknya akan memberikan keutamaan penuh kepada keselamatan peserta.

“Keselamatan peserta akan menjadi keutamaan kami. Malah kami juga akan bekerjasama dengan pihak polis bagi memastikan tahap keselamatan yang paling tinggi ketika perhimpunan berlangsung,” kata Pengerusi Bersih Datuk Ambiga Sreenevasan.

Sasterawan Negara, yang juga Pengerusi Bersama Bersih, Datuk A. Samad Said, yang turut hadir ketika sidang media tersebut menuntut ahli-ahli Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) agar meletak jawatan kerana gagal menjalankan tugas mereka kepada rakyat.

“(Ketua-ketua) SPR perlu letak jawatan. Mereka bukan bekerja untuk kerajaan, tapi untuk rakyat.

“Kes-kes penipuan terus berlaku, seperti yang kami jelaskan membuktikan kerajaan hari ini tidak bercita-cita mengadakan pilihan raya dengan adil dan bersih,” tegasnya yang yakin Pilihan Raya Umum ke-13 ini akan menjadi medan pilihan raya paling kotor.

“Rakyat akan terus membantah kerana tiada komitmen menambah baik sistem pilihan raya sebelum PRU13,” tambahnya lagi.

Untuk perhimpunan kali ini, Bersih turut menerima penyertaan daripada Himpunan Hijau dan kumpulan mahasiswa, wakil Bersih dari Sabah dan Sarawak, termasuk 84 badan bukan kerajaan (NGO) lain yang mempunyai matlamat yang sama.

Selain itu, mereka turut melancarkan laman web www.pru13.info bagi membolehkan rakyat memantau proses pilihan raya bermula dari saat pembubaran Parlimen hingga proses pembuangan undi yang dijangka berlangsung dalam tempoh beberapa bulan sahaja lagi.

Ambiga turut menegaskan, pihaknya akan menghantar laporan mingguan kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia yang berpengkalan di Geneva berhubung proses menuntut pilihan raya yang adil dan bersih itu. (Sumber MI)

Ambiga berkata PSC seakan-akan tidak mengendahkan tuntutan Bersih 2.0. — Gambar oleh Jack Ooi

Read more ...

PANAS!!! DAP dah malampau, anjur tarian gelek di Pulau Pinang

Inilah yang dikatakan perjuangan Islam ala UMNO. Tengoklah wanita KEMAS bergelek sakan untuk pemimpin mereka.

Arabian Night tema untuk membolehkan wanita KEMAS bergelek di hadapan pemimpin , pastinya pemimpin UMNO la. KEMAS @ UMNO apa bezanya.

Ini kot perjuangan akidah ala UMNO. Hasan Ali pun senyum sebab bagi Hasan Ali hanya PAS dan Pr penyebab murtad.

Gelek jangan tak gelek, pakai tudung dan purdah memalukan Islam. Punggung bergoyang depan suami orang. Tak apa jika UMNO semua boleh, tak ada siapa nak halang.

Oleh kerana gelek ini berlaku di Pulau Pinang, maka pencacai umporno akan salahkan DAP sebab DAP perintah Penang.

Tangungla dosa wahai wanita gelek, tangung la dosa wahai pemimpin UMNO.

Gambar dari blog Kaki Hentam

Read more ...

PANAS!!! Anggota 'task force' beri kerakyatan kepada warga asing mengundi BN didedahkan. Pejabat Najib,JPN dan SPR terlibat


Datuk Mahfuz Omar mendedahkan wujudnya 'task force' yang bertanggungjawab memberi taraf kerakyatan kepada warga asing bagi membolehkan mereka mengundi dalam pilihan raya nanti.

Menurut Mahfuz 'task force' tersebut diketuai oleh Penasihat Khas Perdana Menteri Datuk Osman Razak, Setiausaha Majlis Keselamatan Negara Datuk Tajuddin Wahab, dan Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar.

Bukan itu sahaja, Mahfuz turut mendedahkan beberapa pegawai di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang dikatakan terlibat sama antaranya, Ketua Pengarah Pendaftaran Negara Datuk Jariah, Nik Norashikin Nik Mansur, Rashid Basiron, dan Shahrul Anwar Ahmad Zahidi,

Jelas Mahfuz, isu ini amat serius seolah-olah memperlihatkan kerajaan mahu menjual negara kepada rakyat asing.

"Kerajaan BN tidak boleh berhadapan dengan politik terdesak dengan mengatasi, membawa warga asing untuk mengundi BN.

"Apabila lonjakan kebangkitan rakyat negara ini mahu menolak BN, tidak boleh diatasi dengan membawa warga asing untuk diberikan kerakyatan bagi memastikan mengundi Umno BN. Ini sangat berbahaya!" katanya.

Kebimbangan ini, katanya akan menafikan hak rakyat di mana hak itu diboloti oleh warga asing akhirnya masa depan negara akan di tentukan oleh mereka.

"Saya percaya keputusan rakyat selepas ini akan dimanipulasi oleh warga asing," katanya dalam sidang media hari ini di bangunan Parlimen.

Katanya, kerajaan boleh memanggil ketiga-tiga mereka serta pegawai JPN berkenaan bagi menjawab dakwaan itu melalui Suruhanjaya Diraja yang dibentuk.

"Sebab itu kita desak kerajaan bentuk Suruhanjaya Diraja bagi menjawab segala dakwaan yang timbul dan suruhanjaya itu boleh memanggil mereka yang terlibat.

"Kalau sekarang hendak panggil mereka, siapa yang berani? Perdana Menteri pun tidak," katanya.

Tambahnya, Suruhanjaya Diraja amat penting dibentuk dengan segera bagi mengenalpasti tentang semua dakwaan yang dibuat berhubung pemberian taraf kerakyatan bagi membolehkan warga asing mendaftar dalam daftar pemilih.

Mahfuz berkata, suruhanjaya ini harus di bentuk sebelum pilihan raya umum ke-13.

"Sebelum report dikemukakan kepada awam pilihan raya ke-13 tidak boleh diadakan sama sekali," katanya.

Read more ...

SELAGI BN NAIK!!! Selagi tu harga minyak naik, ahli UMNO boleh dapat diskaun jika tunjuk kad ahli di stesen minyak

Oleh : PUTERI BULANNaik...naik..naik...tak ada yang turun...hanya air hujan yang turun....semenjak UMNO/BN haprak yang lagi hapak ni memerintah...semuanya naik belaka...


Harga barang naik, tarif elektrik naik, yuran persekolah naik, tol naik, ni..terkini harga minyak naik lagi...Ron 97 dari RM2.80 selitter ke RM2.90 selitter...


Elehhh..sekupang....agaknya itu yang dicemekkan oleh pendokong-pendokong..blogger-blogger..cyber trooper UMNO haprak lagi hapak bila rakyat mulut mengomel menrungut kenaikan tu...tapi sebenarnya dalam hati mereka tetap akui akan keperitan tu....nak buat macamana....jaga periuk nasi...tak sokong...no fulus.....


Agaknya itulah hadiah UMNO/BN kepada rakyat Malaysia menjelang piliharaya ke13..sebelum hadiah-hadiah yang menarik menyusul selepas PRU ke 14..sekiranya mereka masih memerintah Malaysia lagi...


Kadang kala kita menjadi heran bin ajaib...Malaysia sebuah negara pengeluar minyak..tapi kita terpaksa menanggung bebanan harga minyak yg tinggi..dah la mahai..tol pun mahal..jalanraya tak tara mana....kesesakan..akhirnya mengundang kemalangan....kita juga yang salah...


Tapi kalau kita tengok di Thailand...walau pun minyaknya mahai dari Malaysia..( oklah..sebab negara depa tak ada minyak ) tapi tol tak ada....jalanraya yang cantik, luas, lebar..tak berlubang-lubang...kesesakan kurang....lampu isyarat pun kurang....salah ke kita menjenguk kemajuan negara orang sebagai panduan untuk negara kita...


Tak taulah....yang jelas..rakyat semakin susah...semakin sengsara...pemimpin semakin kaya..semakin mewah...


Puteri : kenaikan gaji pun ada makna....ambikkkkk....habuan kenaikan harga minyak.....tunggu apa lagi....Kedah La

Read more ...