Friday, November 18, 2011

BRACELET USD$55,000.00 !!! Kali Ro$mah tak boleh nak kelentong

Ini bukanlah satu laporan dari akhbar di China.. atau laporan dari akhbar Australia yang kemudiannya ditarik balik..

Gambar disebelah ialah gambar Rosmah disebuah kedai permata di Beijing, China pada tahun 2009.

Menurut jurujual kedai barang kemas itu, Rosmah Mansor dikatakan telah membeli Bracelet bernilai USD$55,000.00 dan gambar Rosmah diletakkan di dinding kedai tersebut sebagai kenangan...

Baca surat ringkas dibawah ni..ASD


ROSMAH'S US$55,000 BRACELET

I was in Beijing on 16th for a meeting at the Shangri-la Hotel, Zizhuyuan Road, Beijing and walked into a pearl shop at the hotel foyer with a friend who wanted to buy a bracelet for his wife. He picked up this beautiful diamond bracelet only to find out that it cost US$55,000. The sales girl then pointed us towards a photo on the wall and said that the President's wife bought the same bracelet. And it was none other than Rosmah.

By Ah Cheong

Source: Malaysia Today

Read more ...

DASAR KATAK!!! Zol Nordin minta RM 60, 000 untuk kosongkan kerusi parlimen

Veteran PKR Dr Syed Husin Ali mendakwa, beliau pernah diberitahu bahawa Naib Presiden kumpulan pendesak Melayu PERKASA Datuk Zulkifli Noordin pernah meminta RM60,000 untuk mengosongkan kerusinya bagi membolehkan Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding.


Dr Syed Husin berkata, ia berlaku apabila Anwar pada mulanya dirancangkan parti bertanding di kerusi Kulim-Bandar Baharu yang disandang Zulkilfi, ketika itu masih bersama PKR.

"Aku diberitahu mula-mula Zulkifli bersetuju berundur dengan syarat beliau dibayar oleh parti, khabarnya sebanyak RM60,000, walaupun aku tidak dapat memastikan jumlah sebenar," dedahnya dalam memoirnya yang baru dilancarkan.

Tempoh sekatan Anwar bertanding tamat pada 14 April 2008. Anwar kemudiannya bertanding di kerusi Permatang Pauh yang dikosongkan Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail yang juga isterinya.

Buku Memoir Perjuangan Politik juga mendedahkan, selepas Umno menarik balik kes kegagalan menyerahkan laporan perbelanjaan dalam pilihan raya sebelumnya, Zulkifli kemudiannya menukar fikiran.

"Tidak dapatlah Anwar bertanding di Bandar Baru Kulim," tulis bekas timbalan presiden PKR itu.

Zulkifli, kini anggota parlimen bebas, kemudian sering memburukkan parti dan Anwar dalam tulisan blog yang mendapat liputan meluas, yang kemudian mengheretnya ke jawatankuasa disiplin PKR, dakwa Dr Syed Husin.

"Akhirnya beliau disingkirkan daripada parti. Tohmahan dan fitnah beliau semakin meningkat," coret Dr Syed Husin.

"Terutama sekali selepas beliau dan seorang lagi yang keluar parti, Datuk Zahrin (Hashim), dibawa oleh PM Najib ke Amerika Syarikat. Mengikut Zulkifli mereka berbincang tiap-tiap tiap-tiap malam dengan PM."

Malaysiakini telah menghubungi Zulkifli dan masih menunggu komennya berhubung dakwaan itu.

malaysiakini/-

Read more ...

UMNO BELOT RAKYAT!!! Penyelewengan UMNO Selangor terus dibongkar

SHAH ALAM: Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menegaskan beliau akan membongkar lebih banyak penyelewengan wang bernilai jutaan ringgit oleh pemimpin Barisan Nasional (BN) Selangor, hanya menunggu masa yang sesuai sahaja.

Buat masa ini, beliau sedang mengumpul maklumat penyelewengan dan salah guna kuasa melibatkan mantan Menteri Besar Dr Mohamad Khir Toyo dan Ketua Pembangkang Datuk Mohamad Satim Diman.


“Ada beberapa kes melibatkan Khir Toyo yang saya akan kumpulkan jika perlu. Sebelum ini saya mendedahkan mengenai kes penyelewengan transaksi tanah di Science Park 2 oleh Satim.“Dan di Ijok pula mengenai lot tanah Revolusi Hijau di Alam Perdana, yang telah dijual kepada Barisan Elit Sdn Bhd yang melibat Khir Toyo,” kata Khalid dalam sidang media selepas tamat sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) di sini semalam.

Tegas beliau, “tujuan saya lakukan ini untuk menunjukkan perbezaan di antara Pakatan Rakyat dan BN. Pakatan menumpukan usaha untuk kebajikan semua rakyat dan tidak beri kepada kroni. Tapi BN, kroni mereka yang terlibat,” katanya.

Khalid juga menegaskan bahawa bukti yang melibatkan transaksi yang didedahkan beliau pada sidang dewan Selasa lalu adalah jelas.

Wang rakyat

Katanya, tindakan beliau itu bukan untuk menuding jari kepada individu yang bersalah, sebaliknya menjelaskan wang rakyat yang diselewengkan.

“Bukan nak cakap dia salah tetapi hasil yang dilakukan ini bukan untuk rakyat.

Transaksi yang dibuat juga sudah jelas. Itu yang saya hendak tunjukkan. Program Jom Shopping yang kita lakukan pergi kepada rakyat. Tapi sebaliknya apa yang berlaku dulu, beli tanah dari ejen dan beri pula kepada dia (individu yang menyeleweng),” katanya.

Selasa lalu, Khalid mendedahkan mengenai beberapa transaksi penjualan tanah di Science Park 2 di mana tanah kerajaan negeri telah diberikan kepada Perbadanan Kemajuan Pertanian Negeri Selangor (PKPNS) dan dijual dengan harga murah kepada Nikmat Inai Sdn Bhd.

Satim adalah salah seorang pemegang saham dan Ahli Lembaga Pengarah syarikat itu.
Malah terdapat usaha pengambilan tanah oleh Khir Toyo berhubung beberapa lot dijual kepada Barisan Elit Sdn Bhd untuk taman perindustrian walaupun tanah masih berstatus pertanian.

Read more ...

DEDAH MINIT MESYUARAT KABINET!!! Buktikan keseluruhan BN tidak terlibat anugerah Projek RM 250 juta

PETALING JAYA, 18 Nov ― PKR kini menuntut agar pentadbiran Najib mendedahkan minit mesyuarat Kabinet sejak 2006 kepada umum bagi menentukan sama ada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil tidak terlibat secara langsung dalam penganugerahan projek Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) kepada syarikat suaminya.

Pengarah Strateginya Rafizi Ramli berkata kenyataan NFC semalam hanya mengesahkan kesemua pendedahan dibuat oleh parti komponen Pakatan Rakyat itu ke atasnya.


Oleh itu kata Rafizi, Pengerusi Eksekutif NFC Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail, yang juga suami Shahrizat, tidak menafikan sebarang dakwaan sebaliknya menawarkan penjelasan kepada pelbagai percanggahan terbabit dalam projek ternakan lembu RM250 juta dibiayai kerajaan persekutuan itu.“Beliau (Mohamad Salleh) menjawab sembilan pendedahan. Tetapi tidak satu pun adalah penafian ataupun menolak dakwaan kami.

“Setiap apa yang dikatakan olehnya hanylah untuk menjelaskan, memberi alasan kepada apa yang kami dedahkan,” kata Rafizi pada sidang akhbar di sini petang ini.

Tambah beliau PKR akan mendedahkan lagi isu berkenaan projek itu.

Rafizi berkata dalam kenyataan dengan Berita Harian hari ini Salleh ada mengakui bahawa perjanjian pinjaman RM250 juta “tidak menyatakan jadual pembayaran balik.”

“Ini mengesahkan pendedahan PKR sebelum ini bahawa walaupun dana RM250 juta disebut sebagai pinjaman, ia lebih berupa geran kerana NFC tidak dikenakan sebarang jadual pembayaran atau caj faedah seperti pinjaman biasa.

“Saya juga kesal dengan kenyataan Datuk Seri Dr Mohamad Salleh yang bukan sahaja tidak menyangkal pendedahan PKR mengenai pembelian kondominium mewah menggunakan dana rakyat, malah mengesahkan bahawa dana yang diselewengkan adalah lebih tinggi dari yang didedahkan minggu lepas,” katanya.

Tambah beliau, pembelian dua unit kondominium mewah di unit B1-1 dan B1-2 di Tingkat 1, Blok B One Merenung sebenarnya membabitkan perbelanjaan RM13.8 juta.

Kata beliau, ketiga-tiga pengakuan NFC ini mengingatkan rakyat bahawa isu pokoknya adalah soal kebertanggungjawaban menteri dan kerajaan menjaga wang rakyat.

Tambah beliau, ketiga-tiga pengakuan tersebut mendedahkan bagaimana projek negara diberikan kepada keluarga menteri yang langsung tidak mempunyai latar belakang dan kepakaran dalam bidang penternakan komersil; dana RM250 juta diberikan begitu sahaja tanpa ada syarat-syarat ketat dan pemantauan walaupun ia dipanggil pinjaman; dan dejumlah RM13.8 juta diselewengkan sewenang-wenangnya untuk membeli hartanah yang akhirnya menjadi milik keluarga menteri kerana NMLC milik keluarga Shahrizat sepenuhnya.

“Oleh itu, PKR menggesa supaya Perdana Menteri bertindak segera menjawab sama ada berlaku penyelewengan semasa penganugerahan projek ini kepada NFC dan menerangkan penglibatan Datuk Seri Shahrizat Jalil dalam proses membuat keputusan kerajaan bersabit projek ini.

“Kesemua keterangan lain yang dibuat NFC semalam akan dihuraikan dalam satu sidang media khas di lobi Parlimen hari Isnin ini melibatkan YB Saifuddin Nasution Ismail, YB Zuraida Kamaruddin dan saya sendiri, untuk membolehkan kami meneliti semua maklumat dan dokumen yang kami ada setakat ini,” katanya lagi.

themalaysianinsider

Read more ...

DASAR UMNO BOHONG RAKYAT!!!! Hishamuddin mengaku masih guna ISA

KUALA LUMPUR, 18 Dis ― Penahanan 13 anggota kumpulan militan di Sabah baru-baru ini menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dibuat selepas polis mendapat maklumat risikan dari dalam dan luar negara, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.

“Saya bertindak atas maklumat risikan bukan dalam negara sahaja, (malah) dari serata dunia. Ini (isu keselamatan) berhubung kait dengan rantau lain.


“Ini bukan isu main-main.


“Saya terpaksa bertindak ikut kekuatan undang-undang yang masih relevan di negara kita and saya telah memberi penjelasan kepada Menteri Dalam Negeri,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis taklimat Polis Diraja Malaysia untuk perwakilan asing di Maktab PDRM Cheras di sini.Dipetil Bernama Online, beliau (gambar) diminta mengulas mengenai kenyataan Pesuruhjaya PAS Sabah, Mohd Aminuddin Aling, yang menggesa polis supaya menjelaskan kedudukan sebenar penahanan itu supaya tidak disalah tafsir dan menimbulkan sangkaan buruk.

Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hasan juga mempertikaikan janji Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang menjanjikan mahu memansuhkan ISA tetapi mereka ditahan.

Ismail berkata, soal keselamatan tidak harus dipermainkan kerana keselamatan negara adalah tanggungjawab utama polis iaitu bagi membendung apa sahaja boleh mengancam dan menggugat keselamatan negara.

“Kita buat (tindakan ini) demi keselamatan negara. Kita tidak boleh tunggu sehingga sesuatu itu berlaku. Nasihat saya kepada sesiapa juga, jangan putar belitkan,” katanya.

Ismail semalam mengesahkan tujuh rakyat Malaysia dan enam warganegara asing ditahan di Sabah sejak Isnin lalu mengikut Seksyen 73 (1) ISA kerana disyaki ada kaitan dengan usaha untuk menghidupkan kembali gerakan militan di Sabah.

Identiti dan nama kumpulan militan itu tidak dinyatakan namun sebuah akhbar berbahasa Inggeris melaporkan polis menahan anggota militan yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kumpulan Abu Omar yang juga dikenali sebagai kumpulan Kaltim dan berpangkalan di Kalimantan.

Laporan media menyebut kumpulan militan berkenaan menggunakan Tawau sebagai lokasi transit untuk pengumpulan senjata yang diperoleh dari selatan Filipina.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein pula kesemua enam warga Indonesia yang ditahan kerana terbabit dalam aktiviti militan akan diusir segera ke negara asal mereka.

Beliau berkata, tujuh warga tempatan yang turut ditahan bersama mereka akan didakwa di mahkamah sebaik siasatan selesai dan segala bukti dapat dikumpulkan.

Katanya, semua yang ditahan itu didapati mendapat latihan ketenteraan serta terbabit dalam penyeludupan senjata dan kegiatan mereka dikategorikan serius bukan saja oleh Malaysia tetapi juga pihak berkuasa Indonesia dan agensi lain di peringkat antarabangsa.

“Buat masa ini, semua mereka ditahan di bawah ISA kerana akta itu masih boleh digunakan untuk membendung kegiatan keganasan sehinggalah akta baru digubal pada Mac tahun depan,” katanya.

Menyatakan bahawa beliau sebelum ini sudah dimaklumkan mengenai kegiatan kumpulan itu oleh pihak Indonesia, Hishammuddin mengingatkan semua pihak supaya tidak cuba mempolitikkannya kerana ia menyentuh secara langsung keselamatan dan kedudukan negara.

“Kita tidak gunakan sewenang-wenangnya ISA. Ia akan terhad kepada isu keganasan jadi pengesahan pihak Indonesia itu sedikit sebanyak membantu membuktikan kewajaran tindakan kita,” katanya.

Walaupun negara tidak dijadikan sasaran, Hishammuddin berkata beliau tidak mahu melihat Malaysia dijadikan negara transit atau tempat menyimpan senjata atau dijadikan tempat latihan untuk merancang aktiviti keganasan di rantau ini.

Tiga belas individu yang ditahan di Tawau, Sabah sejak Isnin lalu itu disyaki terbabit dalam kegiatan subversif, termasuk cubaan menghidupkan kegiatan militan yang dikhuatiri boleh mengancam keselamatan negara dan rakyat.

September lalu, Najib mengumumkan ISA dimansuhkan dan memberi jaminan dua undang-undang baru yang akan digubal untuk mencegah perbuatan subversif, keganasan terancang serta perbuatan jenayah tidak akan digunakan untuk menahan sebarang individu semata-mata kerana ideologi politik.

Bagaimanapun, dua akta baru bagi menggantikan ISA perlu dikuatkuasakan dahulu sebelum pemansuhan ISA boleh dilakukan.

Read more ...

DUIT RAKYAT MACAM DUIT UMNO!!! Kena ambil RM100 di Pejabat UMNO

Sebuah sekolah rendah di Ampang membawa pelajarnya ke pejabat Umno bahagian untuk mendapatkan wang bantuan terbabit.
PETALING JAYA: Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin yang juga ketua Wanita PKR hari ini mendedahkan wang bantuan RM100 kepada murid sekolah diberikan di pejabat Umno.

Zuraida mendakwa sebuah sekolah rendah di Ampang membawa pelajarnya ke pejabat Umno bahagian untuk mendapatkan wang bantuan terbabit.


Malah bantuan tersebut diberikan oleh Ketua Umno bahagian Datuk Ismail Kijo di bangunan Umno Ampang di Jalan Bukit Belacan.“Saya dapat panggilan dari guru besar dan ibu bapa yang memberitahu murid-murid terpaksa dibawa ke bangunan Umno Ampang untuk menerima wang itu,” kata Zuraida dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini hari ini.

Tindakan itu disifatkan Zuraida sebagai petanda jelas Umno begitu terdesak untuk menipu rakyat bagi mendapatkan undi kerana ia sepatutnya disalurkan terus kepada sekolah dan tidak membabitkan campur tangan parti politik.

Diumum Najib

“Sepatutnya bantuan itu diserahkan oleh kakitangan kerajaan atau pun daripada Kementerian Pelajaran,” katanya.

Wang bantuan persekolahan RM100 seperti yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada pembentangan Belanjawan 2012 sepatutnya disalurkan kepada akaun sekolah masing-masing dengan serta-merta.

Wang bantuan itu akan diagihkan kepada pelajar Tahun Satu hingga Tahun Lima dan dari Tingkatan Satu hingga Tingkatan Empat bagi sesi persekolahan 2011.

Manakala bayaran bantuan kepada pelajar Tahun Satu dan Tingkatan Satu sesi persekolahan 2012 akan dibayar pada Januari tahun depan.


Read more ...