Thursday, April 22, 2010

Unit Amal 'beramal' membantu mangsa ributBATU GAJAH , 22 April : Pada hari Ahad lalu, Unit Amal negeri Perak bersama- sama Unit Amal Batu Gajah telah bersama- sama bergotong royong membantu mangsa ribut di Kampung Ara Payong Batu Gajah. Seramai 30 orang Unit Amal telah menyertai program amal tersebut. Program itu juga dihadiri oleh YDP PAS Kawasan Batu Gajah, Haji Ismail Ariffin dan Ketua DPPK Batu Gajah, Sdr Rosdy.

Unit amal bersama- sama memperbaiki rumah mangsa ribut yang telah rosak teruk .Unit Amal juga telah membantu menebang pokok- pokok.

Adun Sungai Rapat, YB Hamidah hanya menghantar pekerja Indon Upahan untuk membantu memperbaiki rumah- rumah yang rosak.

Mangsa- mangsa ribut sangat terharu dengan bantuan yang telah diberikan oleh Unit Amal dan PAS.

Pihak PAS Kawasan Batu Gajah mengucapkan jutaan terima kasih kepada Unit Amal yang telah membantu mangsa- mangsa ribut tersebut.

Saya meminta maaf kerana lambat update berita ini kerana internet rumah saya ada masalah.Batu Gajah daily

BERAMAL KERANA ALLAH
kerjasama


steady yeop !!


memperbaiki rumah


beramal Kerana Allah


Sdr Rosdy turut membantu..


berbincang


Ketua Unit Amal Batu Gajah turut membantu..


berjaya 'menumbangkan' pokok

Read more ...

Untung pilih Zaid

HULU SELANGOR, 22 April : Rakyat di Hulu Selangor beruntung jika calon Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim menjadi ahli parlimen mereka, kata Exco Kerajaan Kelantan, Datuk Husam Musa (gambar).

Husam sewaktu berceramah di Batang Kali malam tadi berkata, dengan adanya seorang wakil rakyat dari pakatan akan mendorong tiga lagi Adun BN di Hulu Selangor bersaing menunjukkan khidmat mereka.

"Sekiranya ketiga-tiga Adun dari BN dan Ahli Parlimen dari Pakatan Rakyat, kita akan melihat persaingan yang akhirnya menguntungkan rakyat.

"Kalau nakkan satu saluran supaya wakil rakyat kita boleh berhubung dengan pengundi di Hulu Selangor, kita memerlukan seorang wakil rakyat yang terbaik," katanya.

Tambahnya lagi, Zaid jauh lebih berpengalaman dari calon BN, Kamalanathan untuk membela rakyat Hulu Selangor.

Zaid, katanya mampu membawa isu-isu kritikal rakyat ke parlimen kerana pernah menjawat jawatan menteri kabinet sebelum ini.

Beliau memberi contoh isu ISA yang menyebabkan Zaid meletakkan jawatan menteri kerana mempertahan perinsipnya iaitu menentang ISA.

"Kamalanathan adalah wakil rakyat BN dan mustahil untuk seorang wakil rakyat BN untuk mempertikai Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan kepincangan pengurusan ekonomi negara, angkara Umno," katanya.

Zaid menurut Husam mempunyai kebolehupayaan dan profesionalisme selain tahap pendidikan dan pengalaman sebagai pengamal undang-undang.

Berbanding dengan Kamalanathan, beliau berkata, rakyat masih tertanya-tanya tentang rekod pendidikan serta profesionalisme calon MIC tersebut

Sehubungan itu, beliau mengganggap Zaid jauh lebih berprinsip serta berkelayakan mewakili rakyat Hulu Selangor di Dewan Rakyat kelak, berbanding Kamalanathan.

Menyentuh isu royalti Kelantan pula, Husam berkata kerajaan BN lebih mengutamakan syarikat asing yang ada kepentingan Zionis Israel dari rakyat sendiri.

Ianya merujuk kepada pelantikan firma perunding APCO Worldwide yang dilantik kerajaan dalam sektor telekomunikasi negara dengan bayaran RM76 juta.

"Mereka sanggup bayar kepada APCO Zionis Israel RM76 jta tetapi untuk 1.6 juta orang rakyat Kelantan, mereka bayar hanya RM20 juta sahaja," katanya.-Hrkh

Read more ...

PAS terus bantu golongan miskin

CIMG3768.jpg picture by paspb

PARIT BUNTAR, 22 April : Walaupun masih diperingkat penaja, namun ianya tidak menjadi penghalang kepada PAS Cawangan Kuala Bagan Tiang untuk melaksanakan aktiviti kebajikan kepada masyarakat setempat.

Pengerusinya Ahmad Bahtiar Arshad berkata, PAS Pusat telah meluluskan penubuhan Penaja PAS Cawangan Kuala Bagan Tiang dan hanya menunggu kelulusan daripada Pejabat Pendaftar Pertubuhan.

“ Sempena dengan majlis aqiqah cucu saya pada hari ini, kami mengadakan majlis penyampaian sumbangan kepada enam orang penerima yang layak” katanya

Bahtair berkata majlis penyampaian sumbangan berkenaan telah disempurnakan oleh Pegawai Khas Ahli Parlimen Parit Buntar Hamdan Fadel Ahmad.

“ Saya harap sumbangan ini dapat membantu masyarakat setempat yang hidup susah di Kuala Bagan Tiang" katanya

Sementara itu, Pegawai Khas Ahli Parlimen Parit Buntar Hamdan Fadel Ahmad berkata aktiviti kebajikan PAS Cawangan Kuala Bagan Tiang amat baik dalam usaha PAS mendekati golongan miskin.

“ Program ini harus dicontohi PAS Cawangan lain supaya orang miskin, ibu tunggal dan anak yatim tidak diabaikan.

“ Walaupun PAS tidak memerintah, program kebajikan tetap diteruskan untuk membantu rakyat “ katanya

Turut hadir dalam majlis berkenaan ialah Ahli Jawatankuasa PAS Parit Buntar Redhuan Maharani dan Husin Awang.

Read more ...

10 ribu petugas PAS akan turun

HULU SELANGOR, 22 April : PAS kini giat memaksimakan persiapan hari-hari terakhir kempen pilihan raya, dengan menurunkan 10,000 jentera dari seluruh negara bagi memastikan kemenangan mutlak milik calon Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim.


Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata, fokus utama kini adalah memaksimakan jentera agar mengukuhkan Pakatan Rakyat serta bersiap sedia dalam menghadapi sebarang kemungkinan menjelang 25 April.

"PAS pusat sudah bermesyuarat agar kita arahkan seluruh jentera semaksima mungkin bagi memastikan kekuatan Pakatan dan persediaan sebarang kemungkinan,"

"Jentera diturunkan secara berperingkat-peringkat dengan menempatkan diri di unit peti undi. Malah dalam tiga hari terakhir ini kita kumpul maklumat kempen agar tepat mengenai sasaran. Ini komitmen kita agar Pakatan menang," katanya yang ditemui media selepas berucap di Karnival Rakyat di Padang Majlis Daerah Hulu Selangor, Batang Kali malam tadi.

Dalam pada itu, beliau turut menafikan dakwaan bahawa pemimpin PAS tidak turun membantu kempen ceramah.

Menurutnya, PAS sentiasa memberi komitmen membantu merencanakan jentera Pakatan sejak awal lagi.

"Dakwaan itu tidak benar kerana sejak dari awal kita telah menurunkan Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan juga pemimpin tertinggi yang lain.

“Mungkin kerana Hulu Selangor ini besar seluas Melaka jadi kita terpaksa bertebaran setiap malam untuk berkempen," katanya.

Malah beliau menjelaskan ekoran jadual yang cukup ketat menyebabkannya tidak cukup masa memenuhi jemputan yang ada.

“Saya sendiri baru pergi ke beberapa buah daerah mengundi sahaja kerana jemputan yang begitu ketat selain masa yang tidak mencukupi.Jadi tidak benar sebenarnya mengatakan kita tidak hadir kerana sejak dari hari pertama kita telah ada,” katanya.

Sementara itu, tokoh disegani ramai Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dijangka menyampaikan ceramah perdana malam esok.

Salahuddin turut menyifatkan serangan peribadi BN ke atas Zaid tidak akan menambat hati pengundi Hulu Selangor, sebaliknya manifesto calon tetap menjadi perhatian.

“Pengalaman saya selama 30 tahun dalam politik ini, isu-isu yang terlalu peribadi ini sudah lagi tidak mendapat perhatian rakyat.

“Dalam beberapa siri pilihan raya kecil seperti di Kuala Terengganu, Bagan Pinang, Permatang Pasir dan Bukit Selambau, saya lihat isu-isu yang terlalu peribadi sudah tidak lagi menyentuh pengundi.

“Kempen secara peribadi ini rakyat sudah boleh faham, apa yang penting untuk mereka lihat adalah janji ataupun manifesto dan juga mahu melihat apa yang mereka boleh dapat daripada kerajaan,” kata beliau. -FMT

Read more ...

Umno perlekeh bangsa lain


BATANG KALI, 22 April :
Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Datuk Chua Jui Meng menyifatkan Umno kini semakin angkuh dan sombong sehingga menghina dan membelakangkan kepentingan kaum lain di negara ini.

"Hari ini kita lihat Umno mempermainkan isu perkauman dan agama seperti isu penggunaan nama Allah dan seperti kenyataan kawan rapat dan pembantu khas kepada Najib, Datuk Nasir Safar yang menghina orang Cina dan India di negara ini," katanya ketika berucap pada ceramah Pakatan Rakyat di Batang Kali semalam.

Menurut Jui Meng kemuncak penghinaan terhadap orang bukan Melayu adalah apabila Umno menyifatkan mereka sebagai pelacur dan pengemis.

"Orang Cina, datuk dan nenek moyang mereka yang datang dari benua Cina dikatakan datang (ke Tanah Melayu) untuk jual tubuh mereka, orang India pula dikata datang ke sini menjadi pengemis. (Mereka ugut) Orang Cina dan India jangan tuntut (hak) berlebihan kerana kewarganegaraan akan ditarik balik.

"Itu sifat Melayukah? Saya dibesarkan di Muar, kebanyakan kawan karib saya orang Melayu. Orang Melayu mudah didekati dan menjadi kawan tetapi Umno sekarang semakin angkuh dengan mengeluarkan kenyataan perkauman. Ini bukan cara orang Melayu, ini cara Umno putera," ujarnya sambil disambut tepukan orang ramai.

Bekas Menteri Kesihatan itu yang mula menyertai Parlimen pada 1986 berkata, beliau melihat perjuangan Umno dan BN jauh berbeza berbanding perjuangan pemimpinnya terdahulu.

"Dahulu kita ada tiga Perdana menteri yang disegani rakyat, jujur dan ikhlas tanpa skandal dan rasuah serta mempunyai prinsip yang tinggi tetapi sejak Dr Mahathir memerintah Malaysia selama 23 tahun, Mr Clean (Abdullah Badawi) jadi PM dan Datuk Seri Najib menjadi PM, negara penuh dengan skandal dan rasuah," ujarnya lagi yang pernah menjadi Menteri selama 9 tahun.
Katanya, meskipun ditawarkan dengan pelbagai jawatan semasa di dalam MCA yang dipimpin bekas presidennya, Datuk Seri Ong Tee Kiat, beliau bertegas untuk keluar dari parti itu demi mempertahankan prinsip keadilan.

"Saya keluar MCA kerana saya ada misi menegakkan keadilan di tanah air saya, Malaysia yang saya cintai," katanya.

Menyamakan perjuangan Anwar dengan Presiden Aquino di Filipina, Jui Meng berkata beliau meninggalkan segala kemewahan dalam kerajaan untuk bersama-sama perjuangn Anwar membawa reformasi dalam sistem politik di Malaysia termasuk memberishkan pelbagai institusi seperti badan kehakiman.

Jui Meng turut menyentuh pengalaman beliau semasa menjadi menteri kabinet di dalam kerajaan, di mana pelbagai keputusan dilakukan demi untuk kepentingan kroni termasuk dasar penswastaan yang dilakukan kerajaan.

"Dalam kertas jemaah menteri, hampir tiap-tiap minggu bermesyuarat cadangan EPU dari PM penswastaan secara meluas. Perasaan saya mual, tiap-tiap minggu rompakan dijalankan di dalam mesyuarat jemaah menteri," katanya.

Read more ...

Zaid tetap bangun walau diserang bertubi kaliHULU SELANGOR, 22 April : “Jangan risau, kita boleh lakukan (menang di Hulu Selangor).” Demikian kata-kata ringkas tapi yakin keluar daripada Datuk Zaid Ibrahim ketika menyambut seorang peminatnya yang datang dari luar kawasan Hulu Selangor, di pusat media PKR di Kuala Kubu Baru di sini, petang semalam.

Zaid melahirkan keyakinan itu di sebalik serangan bahawa beliau ‘kaki sosial’ termasuk minum dan menggadai bangunan Umno Kota Baru yang dianggarkan bernilai kira-kira RM9 juta.

“Itu semua cerita-cerita lama,” kata Zaid yang mewakili Parti Keadilan Rakyat di Hulu Selangor untuk mempertahankan kerusi ini.

Di sebalik keyakinan itu pengundi-pengundi Hulu Selangor dilihat semakin menerima kehadiran Zaid, calon Pakatan Rakyat, dengan melihatnya sebagai seorang wakil yang mampu membawa sinar baru untuk perubahan besar di Hulu Selangor.

Pengundi-pengundi mengakui kempen yang dijalankan Zaid membuktikan bahawa beliau seorang pemimpin yang berkebolehan dan berwibawa selain mampu memikul tanggungjawab untuk berkhidmat untuk rakyat.

Ketika ditanya mengenai lawatan beliau menemui pengundi, Zaid, 59, berkata, “saya pasti sudah mengunjungi lebih ramai daripada kunjungan mereka (jentara BN).”
Salah satu risalah yang diedarkan PKR tertera mesej “Datuk Zaid Ibrahim, Bersama Selamatkan Malaysia”.

Dalam Gagasan Buat Hulu Selangor, Zaid berkata, “anda (pengundi Hulu Selangor) memerlukan prasarana yang mudah, lebih ramai pasukan polis, lebih banyak klinik untuk memelihara kesihatan anda dan anak-anak anda.”

“Prasarana, keselamatan dan kesihatan adalah hak asas untuk kesemua rakyat Malaysia. Hulu Selangor memerlukan pemimpin untuk menjuarai keperluan anda. Jika rakyat Hulu Selangor memberikan saya peluang, Insya-Allah, saya percaya saya boleh menjadi pemimpin yang diharapkan itu,” kata Zaid dalam gagasan itu.

Tinjauan The Malaysian Insider mendapati selain berkempen rumah ke rumah, beliau turut meluangkan masa melawat kedai-kedai dan kawasan komersial untuk beramah mesra dengan pengundi. Kempen Zaid juga turut disertai isteri beliau.

“Kempen rumah ke rumah yang dilakukan beliau (Zaid) memang bagus kerana selain berjumpa dengan pengundi, kami juga dapat melihat calon yang akan bertanding secara berdepan.
“Saya melihat beliau seorang yang berkebolehan dan mampu membawa perubahan kepada penduduk Hulu Selangor.

“Selain itu, saya pasti beliau juga mengetahui semua masalah yang dialami rakyat lagipun beliau juga merupakan seorang peguam, mustahil beliau tidak tahu,” kata penduduk Kampung Sungai Choh, Rostam Omar, 55.

CALON TERBAIK

Senada dengan Rostam, seorang pesara, Kapli Kundan, 75, berkata, sebagai pengundi dia hanya mahukan calon terbaik yang dapat menjalankan tanggungjawab untuk rakyat.

“Sejak dari kecil saya sudah duduk di sini dan saya dah melihat ramai wakil rakyat tetapi saya rasa Datuk Zaid adalah seorang individu yang baik dan berwibawa.” katanya.

Kapli memberitahu, semua pengundi mahukan yang terbaik jadi dan berharap Zaid akan berpegang kepada janji dan membantu rakyat sekiranya menang Ahad ini.

“Kalau beliau menang perkara pertama yang saya mahu minta adalah supaya beliau dapat membaik pulih rumah saya yang sudah uzur,” kata Kapli.

Seorang lagi pesara, Ibrahim Sidek, 74, juga berpendapat Zaid boleh membawa perubahan besar kepada rakyat Hulu Selangor.

“Tadi beliau jumpa saya dan bersalaman dengan saya. Soal menang atau kalah saya tidak boleh cakap kerana ia terpulang kepada pengundi tetapi sebagai rakyat, saya pasti mahukan calon yang terbaik,” katanya.

Peluang menemui secara bersemuka telah membolehkan seorang suri rumah Shamsiah Abdul Samad, 45, melihat sifat sebenar Zaid.

“Hari ini, baru dapat jumpa beliau semasa menjalankan kempen rumah ke rumah,” katanya.
Kawasan Parlimen Hulu Selangor itu mempunyai 64,500 pengundi di tiga Dewan Undangan Negeri iaitu Hulu Bernam, Kuala Kubu Baru dan Batang Kali.

Daripada jumlah itu, DUN Batang Kali mencatatkan jumlah pengundi tertinggi iaitu 29,026 pengundi diikuti Kuala Kubu Baru (18,040) dan Hulu Bernam (17,434). Orang Melayu merupakan majoriti dengan 53 peratus manakala kaum Cina dan India masing-masing mencatatkan 26 peratus dan 19 peratus.

Selain itu, majoriti pengundi berpendapat bahawa kempen rumah ke rumah yang dijalankan memberikan kesan kepada pemilihan calon yang bertanding semasa hari pengundian nanti.
Pemandu lori, K. Marimuthu, 43, berkata, kebanyakan isu yang dibawa dalam kempen rumah ke rumah penting kepada pengundi-pengundi Hulu Selangor terutamanya tentang ekonomi, pembangunan dan juga isu nasional.

“Bukan sahaja isu ekonomi ataupun pembangunan rakyat penting tetapi isu nasional seperti MEB (Model Ekonomi Baru) dan juga APCO Worldwide. Bukan semua orang faham mengenai isu ini, saya sendiri pun kurang memahaminya.

“Bila mereka datang ke rumah dan menerangkan secara terperinci mengenai isu-isu tersebut baru saya faham apa yang berlaku sebenarnya begitu juga dengan isu ekonomi dan pembangunan di sini.

“Banyak maklumat yang saya dapat melalui kempen rumah ke rumah, saya sudah tidak perlu untuk ke ceramah-ceramah lagi kerana banyak yang saya sudah dapat,” kata anak kelahiran Serendah itu.

MAKLUMAT

Sementara itu, seorang peniaga Phang Kei Chan, 39, mengakui banyak masalah terpaksa dilalui di Hulu Selangor, namun disebabkan kekurangan sumber maklumat majoriti pengundi tidak mengetahuinya.

“Jadi bila ada pilihan raya kecil ini semua maklumat dapat disalurkan dengan mudah melalui kempen rumah ke rumah.

“Kesemua maklumat yang diberikan kepada pengundi memang penting kerana ia akan mempengaruhi mereka untuk mengundi siapa ketika hari pengundian nanti,” katanya.

Kakitangan awam, Mohd Zulkifli Muda, 31, berkata, isu-isu yang dibawa sama ada parti BN ataupun pembangkang dalam kempen rumah ke rumah amat penting kepada pengundi.

“Saya tidak kisah sekiranya yang datang itu dari BN atau pembangkang kerana isu yang dibawa mereka itu lebih penting.

“Isu seperti ekonomi, pembangaunan, masalah rakyat dan isu nasional seperti MEB dan APCO Worldwide sebenarnya penting kepada pengundi-pengundi.

“Apabila mereka sudah mengetahui apa yang berlaku maka mereka akan membuat keputusan untuk memilih siapa sebagai wakil rakyat mereka nanti,” katanya.

Suri rumah, J. Saraswathy, 42, berkata, banyak isu yang dibawa melalui kempen rumah ke rumah samada dari parti BN ataupun pembangkang.

“Mereka akang datang dan memberikan penerangan tentang isu-isu yang berkaitan dengan Hulu Selangor seperti pembangunan, pendidikan, isu semasa dan juga nasional termasuk MEB, APCO Worldwide.

“Selain itu, mereka turut memberikan penerangan tentang calon mereka. Apa keistimewaan calon, apa yang calon boleh buat dan apa janji calon kepada pengundi disini.

“Kempen sebegini bagus kerana saya tidak perlu keluar untuk mendapatkan maklumat sebaliknya mereka yang datang dan memberikan penerangan kepada saya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Batang Kali dekat sini.

Kerusi parlimen Hulu Selangor kosong berikutan kematian penyandangnya, Datuk Dr. Zainal Abidin Ahmad pada 25 Mac lalu akibat barah otak. Allahyarham menewaskan calon BN, Datuk G. Palanivel dengan majoriti tipis 198 undi.

Pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor ini menyaksikan pertarungan satu lawan satu antara BN dan Pakatan Rakyat.

Read more ...

Pentas seni di Hulu Selangor

NONEHULU SELANGOR, 22 April : Kata-kata puitis tapi penuh sindiran tajam terhadap pemerintah dalam puisi mereka memecah kesunyian malam yang cuma hanya kedengaran bunyi cengkerik di Kampung Pasir Putih Kalumpang, yang terletak dalam DUN Hulu Bernam.

Kehadiran sekumpulan budayawan dan seniman menunjukkan sikap politik yang "menuntut keadilan" kepada rakyat dengan mendeklasmasi puisi dan sambil diselang seli dengan nyanyian santai menjelang kehangatan dan kerancakan kempen pilihan raya kecil Hulu Selangor.

Beberapa tokoh hadir - yang ternyata menghiburkan pengundi berdasarkan riak wajah mereka - antaranya Sasterawan Negara A Samad Said; budayawan Dinsman dan penyajak Mohd Salleh Abu Bakar.

Walaupun hanya dihadiri sekitar 50 orang, termasuk beberapa anak muda yang bermotosikal, namun mereka mendengar dengan tekun bait-bait puisi dan pantun yang dideklamasikan oleh tokoh tersebut di sebuah balai orang ramai di kampung tersebut.

A Samad Said yang lebih mesra dipanggil Pak Samad membaca dua buah puisi yang dikompilasi dalam buku 'Suara Dari Dinding Dewan' dalam majlis tersebut .

Dua buah sajak beliau tersebut adalah 'Jeritan Senja September' yang ditulis pada 21-29 September 1998 yang cuba merakam kebangkitan rakyat khususnya anak muda dalam peristiwa reformasi selepas pemecatan bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Tahun 1998 adalah tahun yang didapati bahawasanya anak-anak muda merasakan ada sesuatu yang perlu dibetulkan.

"Mereka adalah satu kelompok anak-anak muda yang berani menyatakan ada sesuatu yang salah dalam masyarakat kita. Ini mesti dibetulkan.

"Oleh kerana itu, mereka bersedia menyertai satu gerakan yang akhirnya membibitkan satu tenaga yang sangat bermakna. Gerakan itu bermula pada bulan September," katanya sebelum memulakan bait-bait puisinya.

Susulan sajak pertama, Pak Samad yang juga pengarang novel Salina, mendeklamasikan puisi keduanya yang bertajuk 'Dialog di antara Jamban Setinggan 2' yang dikarangnya pada 22 Februari 2001.

Bercakap kepada Malaysiakini selepas mendeklamasikan sajak tersebut, sajak tersebut mengisahkan perbualan dua watak, Brother Mar dan Brother Hain sewaktu mereka membuang air.

"Mereka tidak senang dengan kepincangan politik di tanah air mereka. Ketika dalam jamban mereka membincangkan ada usaha untuk mengatasi kepincangan itu.

"Kedua-dua watak itu, jika digabungkan menjadi 'marhain'. Saya membaca sajak-sajak ini kalau ada jemputan yang berbaur kuasa," katanya sambil tersenyum.

Manakala Dinsman pula membaca dua buah puisi iaitu 'Ada Orang Tidak Kenal' dan "Undilah". Sajak kedua ini menuntut pengundi memilih pemimpin yang boleh membawa "keadilan" tanpa merujuk kepada mana-mana parti yang bertanding dalam pilihan raya kecil ini.

Antara bait sajak yang berbunyi: Undilah keadilan, Jangan undi kezaliman; Undilah keikhlasan, Jangan undi penyelewengan; Undilah manusia, Jangan undi setan; Undilah yang amanah, Jangan undi yang rasuah.

NONEKemudiannya hadirin yang hadir menepuk tangan dan bersorak setelah mendengar bait sajak tersebut.

Sementara seorang lagi penyajak Mohd Salleh turut menyampaikan pantun dan puisi dari buku "Koleksi Puisi PRK P094 Hulu Selangor" yang terang-terangan menyokong calon PKR Datuk Zaid Ibrahim.

Tajuk pantun tersebut adalah 'Pantun Kenang Zaman Chedet' dan puisi yang bertajuk 'Mengenali Calon' yang ditujukan khas kepada pengundi mengenai latar belakang Zaid Ibrahim.

Bacaaan puisi dan pantun malam tadi juga turut diselang seli dengan nyanyian daripada dua vokalis kumpulan terkenal pada tahun 90-an iaitu Ito dari kumpulan 'The Blues Gang' dan Blank dari kumpulan Gamma.

Eto menyanyikan lagu 'evergreen' yang menjadi siulan anak muda suatu ketika dahulu sehingga hari ini antaranya 'Perempuan' dan 'Apa nak di kata' yang didendangkan secara berduet dengan Blank dalam loghat Negeri Sembilan.

NONEManakala Blank menyanyikan lagu 'Bahang Asmara' dan 'Kembang Terhalang' yang suatu ketika dahulu cukup popular diputarkan di corong radio dan televisyen.

Dalam majlis yang sama, turut dijual buku 'Kumpulan Esei Budayawan Bertindak Menyokong Perjuangan A Samad Said'.

Buku yang diterbitkan oleh Seniman Paksi Rakyat telah disusunkan oleh tiga tokoh budayawan yang diketuai oleh Dinsman, memuatkan 29 esei yang merupakan lanjutan sokongan terhadap Pak Samad membantah Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI).

Pak Samad merupakan tunggak utama Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) dengan mengetuai demonstrasi anti-PPSMI di ibu negara 7 Mac 2009.

"Bermula dengan peristiwa itu, (A) Samad Said seperti memulakan satu perjuangan baru. Hari demi hari dia memperlihatkan komitmen yang semakin menyerlahkan kecintaanya kepada bahasa Melayu dan budaya besar kita," kata Dinsman yang dipetik dalam pengantar buku itu.

NONEBercakap kepada Malaysiakini, Setiausaha GMP Hasni Abas - yang juga merupakan penyusun buku ini - berkata 1,000 naskah, yang merangkumi 700 naskah bagi kulit nipis dan 300 lagi berkulit keras telah dicetak.

Masing-masing berharga RM40 dan RM30 senaskah, tambah Hasni yang juga merupakan antara tujuh penggerak utama demonstrasi besar-besaran tahun lalu.

"Setakat ini, sebanyak 200 naskah telah terjual," katanya sambil menambah buku ini diterbitkan bersempena dengan ulangtahun pertama bantahan PPSMI yang dibuat bulan lalu.

Read more ...

Addlin Timbalan Ketua PKR Bagan Serai, bukan Roshanita


BAGAN SERAI , 22 April :
Roshanita Mohd Basir yang mendakwa dirinya sebagai Timbalan Ketua Parti Keadilan Rakyat (PKR) Bahagian Bagan Serai dan mengumumkan keluar parti itu semalam, menimbulkan kontroversi daripada PKR bahagian itu.

Ketua Wanita PKR Cabang Bagan Serai, Rashimah Mohd Rashid berkata, pihaknya tidak pernah melantik Roshanita Mohd Basir sebagai Timbalan Ketua Wanita PKR atau apa-apa jawatan.

Menurutnya, jawatan Timbalan Ketua PKR Bahagian Bagan Serai masih kekal disandang oleh Addlin.

“Permohonan Roshanita untuk menjadi ahli OKR di Cabang Bagan Serai juga tidak pernah diluluskan oleh pusat. Oleh itu, dia tidak pernah menjadi ahli PKR Cabang Bagan Serai sehingga tarikh dia mengisytiharkan dirinya keluar parti.

“Pengakuannya menjadi Timbalan Ketua Wanita PKR Cabang Bagan Serai adalah tidak benar. Dia sengaja menggunakan jawatan ini untuk kepentingan peribadinya,” katanya.

Sementara itu, Addlin berkata, PKR Cabang Bagan Serai tidak menghantar notis Mesyuarat Agung Wanita pada 27 Mac 2010 kepada Roshanita kerana menganggap beliau bukan ahli.

“Saya cabar supaya menunjukkan bukti beliau adalah ahli Cabang PKR Bagan Serai jika benar dakwaan kepada pihak media kelmarin.

Ketua Penerangan Wanita PKR Cabang Bagan Serai, Salasiah Ismail pula berkata, kenyataan suami isteri dalam media semalam, kononnya tidak hendak wang ringgit adalah hipokrit.

“Mereka tidak sepatutnya melakukan hal demikian kerana akan mencemar maruah mereka sendiri,” katanya.

Ahli Jawatankuasa Cabang PKR Bagan Serai, Zainal Rasmim pula berkata, mereka tidak pernah kenal Roshanita dan kenapa dia berani mengaku sebagai Timbalan Ketua Wanita PKR Bagan Serai.SH

Read more ...