Wednesday, April 23, 2014

ISU HUDUD!!! UMNO jelas menolak, hanya produk 'War Room' UMNO

Tidak semena-mena Umno mendakwa mereka menyokong pelaksanaan hudud khususnya di Kelantan jika kerajaan negeri mahu melaksanakan hukum Allah tersebut. Sedangkan sebelum ini berbagai dalih dan alasan yang mereka berikan.Di saat sesetengah pemimpin bawahan mereka bercakap untuk menyokong hudud, Dewan Undangan Negeri Terengganu yang bersidang minggu lalu menolak usul berkenaan hudud yang dibawa oleh Adun Bukit Payong Ustaz Mohd Nor Hamzah. Malah 'Mursyid' mereka iaitu Mahathir juga mengulangi 'fatwa' lamanya dengan mengeluarkan kenyataan yang cukup 'mengerikan'.Pimpinan kerajaan negeri Kelantan sejak dari zaman Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat tetap bertegas ingin melaksanakan hukum hudud. Namun kekangannya ialah perlembagaan tertinggi negara kita yang jelas meletakkan apa juga undang-undang yang bercanggah dengan perlembagaan negara akan terbatal dengan sendirinya.Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat semasa menjadi Menteri Besar pernah beberapa kali 'memohon restu' untuk mendapat sokongan kerajaan pusat bagi melaksanakan kanun jenayah syariah negeri Kelantan berkaitan hudud, takzir dan qisas yang diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan di era 90-an.Namun jawapannya adalah amat negatif. Lebih malang lagi kerajaan pusat pernah memberi amaran kepada kerajaan Kelantan supaya jangan melaksanakan draf undang-undang hudud ini di mana jika kerajaan meneruskan hasratnya kerajaan pusat akan bertindak. Begitulah kerasnya amaran yang diberikan oleh kerajaan pusat kepada kerajaan negeri Kelantan. Malah bekas Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub pernah membawa usul berkenaan hudud ini di Parlimen. Namun ianya ditolak dengan alasan tradisional oleh Speaker Dewan Rakyat. Ini jelas membuktikan bahawa Umno tidak mahu membantu Kelantan melaksanakan hukum Allah ini.Kini Menteri Besar Kelantan sekarang, Dato' Ahmad Yaakob sekali lagi menegaskan bahawa kerajaan negeri serius untuk melaksanakan draf hudud ini. Antara usaha yang mereka rancang ialah untuk membawa usul ini di Parlimen melalui usul persedirian melalui Ahli Parlimen PAS. Namun begitu usul ini bukan semudah itu boleh diluluskan di Parlimen. Ini kerana Perkara 8 dan Jadual Sembilan Perlembagaan  Persekutuan jelas menjadi penghalang kepada usul ini. Perkara 8 berkaitan kebebasan beragama dan Jadual Sembilan perlembagaan negara secara terang menyatakan bahawa kuasa menggubal undang-undang jenayah terletak dalam bidang kuasa kerajaan persekutuan. Untuk meminda perlembagaan ini sokongan dari 148 ahli-ahli Parlimen diperlukan.  Umno tahu bahawa mana mungkin pindaan ini dapat dibuat. Pada masa sekarang PAS kekurangan 39 undi. Umno dengan sejumlah 88 Ahli Parlimen dan PAS dengan  21 Ahli Parlimen, maka PAS hanya mempunyai 109 undi sahaja. Jadi sudah tentu sokongan dari Ahli Parlimen PKR dan DAP.


Read more ...

APA MASALAHNYA?!!!Daim mengaku ada bank di luar negara


Bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin semalam mengaku bahawa beliau memang memiliki bank di Tanzania seperti didakwa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Ya... memang saya ada bank di sana (Tanzania)... lama dah. Anwar pun tahu sebab dia ambil alih Menteri Kewangan daripada saya dulu.

"Masa Anwar jadi Menteri Kewangan, dia mempengerusikan satu jawatankuasa mengenai rasuah (peringkat kabinet)... kenapa waktu itu tidak ambil tindakan terhadap saya," kata Daim dipetik Berita Harian.

Beliau berkata demikian selepas hadir program Bicara Petang Bersama Tun Daim Zainuddin di ibu negara semalam.

Beliau turut mengakui pernah dua kali disiasat pada 1999 berhubung pemilikan itu.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh dalm siri ceramahnya sebelum ini mendakwa mempunyai bukti penyelewangan besar Daim.

Beliau turut mendakwa Daim menyimpan duit di Tanzania, salah sebuah negara di Afrika Timur.

Read more ...