Wednesday, April 25, 2012

PANAS!!! Pengerusi dan Timbalan Pengerusi adalah ahli UMNOSetiausaha agung PKR Datuk Saifuddin Nasution mendakwa pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof serta timbalan, Datuk Wan Ahmad Wan Omar merupakan ahli Umno.

Saifuddin yang mendakwa mempunyai bukti kukuh berhubung keahlian tersebut, turut mencabar kedua-dua peneraju SPR itu supaya menafikan perkara itu, lapor akhbar
Sinar Harian hari ini.

NONE
"Saya tahu Aziz ahli Umno, cawangan mana, nombor ahli Umno. Satu-satu SPR di dunia, ketua dan timbalannya secara rasmi menjadi ahli politik yang bertanding dalam pilihan raya.

"Saya juga ada maklumat di cawangan mana Tan Sri Aziz dan timbalannya (Wan Ahmad) menjadi ahli (Umno)," kata Saifuddin seperti dipetik akhbar tersebut.


Beliau menimbulkan perkara itu ketika perhatian umum pada waktu ini tertumpu kepada perhimpunan untuk menuntut pilihan raya bersih dan adil, BERSIH 3.0 yang akan berlangsung pada Sabtu.


Katanya lagi, beliau akan mendedahkan nama cawangan Umno berkenaan sekiranya Abdul Aziz dan Wan Ahmad tidak menafikan perkara itu.


"Saya minta, esok, mereka menafikan yang mereka bukan ahli Umno. Jika tidak, saya akan dedahkan di cawangan mana mereka menjadi ahli Umno."


Anggota panel SPR tidak sepatutnya condong kepada mana-mana parti politik agar dilihat berkecuali dan bertindak dengan tidak memihak, kata ahli parlimen Machang itu lagi dalam laporan tersebut.

Read more ...

DBKL DAH JADI POLIS!!! Rampas baju Bersih di Dataran Merdeka
Jika semalam dengan rakusnya merampas tabung derma, awal pagi ini lain pula ceritanya!

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terus melakukan gangguan apabila merampas baju Bersih 3.0 yang dijual di Dataran Merdeka, awal pagi tadi.


Tindakan bersifat provokasi itu dilakukan sekumpulan penguat kuasa DBKL kira-kira jam 1.45 pagi ini.


"DBKL mula lakukan provokasi. Rampas baju Bersih 3.0 yg dijual di Dataran Merdeka.


"Gunakan undang-undang sesuka hati. Rampas hak rakyat sesuka hati. Dataran Merdeka jadi Dataran Penjajah!"
tulis twitter rasmi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), awal pagi ini.

"Apa lagi yang mereka mahu sebenarnya?" tulis Presiden SMM, Mohd Safwan Anang pula.


Sebelum ini, KEADILAN percaya ada arahan dari pemimpin Umno BN supaya DBKL bertindak keras bagi menggagalkan perhimpunan Duduk Bantah Bersih 3.0 di Dataran Merdeka Sabtu ini.


Naib Presiden KEADILAN, Fuziah Salleh berkata, kerajaan cuba lepas tangan dalam isu Bersih 3.0 dan memindahkan beban itu kepada DBKL yang menerima tekanan supaya menggagalkan acara Duduk Bantah tu.


“Kita tahu tindakan DBKL dan polis di bawah arahan kerajaan BN,” katanya kepada Keadilan Daily ketika diminta mengulas gelagat keras DBKL kebelakangan ini.

Read more ...

PERSEDIAAN KE PUTRAJAYA!!! Pemimpin Pakatan bertemu diplomat asing


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim berkata, Pakatan Rakyat (PR) bersedia dan lebih yakin untuk mengambil alih Putrajaya, dan telah meyakinkan kepada para diplomat asing menjelang pilihan raya umum akan datang.

Anwar (gambar) berkata satu kebimbangan Pakatan Rakyat adalah bagaimana untuk menjalankan proses peralihan kuasa secara aman dari Barisan Nasional kepada Pakatan Rakyat "apabila tiba masanya."


"Diplomat bertanya soalan-soalan yang terdiri daripada sistem pilihanraya kepada jangkaan pilihanraya, yang Anwar memberikan respons yang sangat optimistik.


"Dia (Anwar) memberitahu mereka, jika dilihat daripada sambutan yang kami telah perolehi dari rakyat semasa ceramah, majlis makan malam dan acara yang kami anjurkan, kami yakin untuk menang," kata ahli parlimen PAS Tumpat, Kamaruddin Jaffar, memberitahu The Malaysian Insider.


Lebih 30 wakil dari kedutaan asing menghadiri taklimat khas tertutup yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat awal hari ini (semalam), di mana ahli parlimen dari parti pembangkang peringkat persekutuan menjalankan pembentangan mengenai sistem reformasi pilihan raya Malaysia, serta rasional di sebalik perhimpunan Bersih 3.0 akan datang.


Turut hadir ialah pemimpin Bersih yang termasuk ahli jawatankuasa pemandunya, Maria Chin Abdullah dan Hishamuddin Rais.


Antara pemimpin lain yang menghadiri mesyuarat itu ialah Fuziah Salleh, ahli parlimen Kuala Krai, Hatta Ramli dan Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali.


"Seorang diplomat berkata apa yang telah disiarkan dalam berita tersebut seolah-olah untuk menunjukkan Najib Razak (lebih) popular ... Yang Anwar berkata bahawa undian pendapat hendaklah dibaca dengan berhati-hati dan terperinci, " kata Kamaruddin, merujuk kepada kehilangan populariti dalam pilihanraya umum lepas untuk bekas perdana menteri, Abdullah Badawi walaupun pada hakikatnya bahawa tinjauan pendapat menunjukkan beliau adalah sangat popular di kalangan rakyat Malaysia sebelum pilihanraya diadakan pada 2008.


"Ia adalah satu perbincangan yang jujur ​​... Anwar yang berkaitan dengan mereka tentang Pakatan Rakyat bimbang tentang peralihan yang aman Pakatan Rakyat harus menang pemilihan yang akan datang," naib presiden PKR Fuziah memberitahu The Malaysian Insider.


"Mereka (diplomat) berminat dalam persoalan bagaimana kita merancang untuk mengambil alih... kami juga menerangkan kepada mereka kebimbangan kita mengenai reformasi pilihan raya," katanya.


Fuziah, bersama-sama dengan seorang lagi Naib Presiden PKR, Sivarasa Rasiah menjalankan pembentangan isu-isu yang tidak dapat diselesaikan dalam sistem pilihan raya, seperti kebanjiran "luar biasa" pengundi di Selangor serta tahap professionalisme Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) yang semakin dipersoalkan.


Maria juga bercakap mengenai keperluan perhimpunan Bersih 3,0 Sabtu ini, Fuziah tambahnya.


"Kami menjelaskan kami telah menolak pembaharuan besar tetapi mereka (kerajaan) yang sedikit ... antara isu-isu yang kita dibesarkan lonjakan pergerakan pengundi di Selangor," katanya. Kamaruddin menambah bahawa apa yang ditekankan semasa sesi taklimat itu ialah bahawa sistem pilihan raya di negara ini adalah jauh daripada kebersihan. " "Sambutan yang diberikan cukup baik.


Sebahagian daripada para diplomat telah berkata secara peribadi bahawa mereka menyokong kami (PR perlu menang kuasa persekutuan)," tambah Kamaruddin lagi.


Manakala Mustafa Ali pula berkata bahawa taklimat itu adalah "penting", terutama sejak pilihan raya umum dijangka akan diadakan tidak lama lagi.


"Kami mempunyai taklimat ini, mengenai isu-isu penting.


Untuk menjelaskan isu-isu yang kita lihat di dalam berita, isu-isu negara, "katanya kepada The Malaysian Insider.

Read more ...

BUKAN PELAKON POPULAR!!! Tapi ada rumah harga RM 3 juta dibiaya seorang menteri?


Seorang artis yang didakwa mempunyai hubungan dengan seorang menteri telah menduduki sebuah rumah berharga RM3 juta mulai awal bulan ini.

Rumah tiga tingkat beralamat di No 18, Jalan Lembah TTDI 3, Taman Bukit Indah (The Valley), Ampang adalah didakwa milik pelakon yang dikaitkan dengan seorang menteri kabinet.

Menurut sumber, rumah tersebut berharga RM3 juta dan pelakon tersebut telah memasuki rumah itu awal April lalu.


Malah menurut sumber itu lagi, artis wanita itu telah melakukan pengubahsuaian ke atas rumah tersebut dengan kos sebanyak RM1 juta.


Bagaimanapun, sumber itu memberitahu, rumah itu tidak dibeli atas nama artis berkenaan tetapi atas nama salah seorang ahli keluarganya.


Bagaimanapun segala urusan berkaitan ubahsuai rumah itu dilakukan oleh artis berkenaan.


Tinjauan Harakahdaily mendapati di bahagian hadapan kediaman tersebut turut terdapat pondok pengawal dan beberapa kamera CCTV dipasang di sekeliling rumah.


Sumber turut menyatakan, pelakon tersebut juga turut memiliki seorang jurulatih gimnasium peribadi yang akan melatih beliau di sebuah kelab dalam kawasan perumahan tersebut.


Dalam pada itu, beliau sebelum ini pernah memberitahu kepada penduduk taman tersebut bahawa beliau sudah berkahwin dan suaminya hanya datang bila ada masa terluang.


Sebelum ini, Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin mendedahkan pemberian wang tunai yang dianggarkan berjumlah RM1.5 juta yang didakwa dilakukan oleh seorang menteri kepada seorang artis hanya dalam tempoh empat bulan.


Beliau mendedahkan maklumat itu berdasarkan laporan polis yang telah dibuat oleh bekas pemandu peribadi artis terbabit.


Menteri dan artis nafi


Sementara itu, Menteri Pembangunan Wilayah dan Luar Bandar Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menafikan beliau mempunyai hubungan dengan seorang artis wanita bernama Zahida Mohd Rafik.


Mohd Shafie kelmarin menafikan dakwaan yang dibuat ke atas sebelum ini dan mengancam untuk mengambil tindakan saman kepada mereka yang mengaitkan dirinya.


Pelakon berkenaan, Zahida juga turut tampil menafikan dakwaan itu Jumaat lalu dan berkata peguamnya juga sedang meneliti kes berkenaan.

Read more ...

SPR TAK BERANI BERDEPAN!!! Terbit buku jawab dakwaan Bersih, bila dipanggil berhujah Pengerusi SPR tak berani hadir

 
PETALING JAYA, 25 APRIl: Kegagalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof mahupun wakilnya untuk hadir sebagai panelis dalam Forum BERSIH 3.0 anjuran Tindak Malaysia nyata mengecewakan pelbagai pihak.
 
Ahli Jawatankuasa Pemandu BERSIH 3.0, Dr Wong Chin Huat berkata pihak SPR sepatutnya hadir bagi membuktikan keyakinan kepada orang ramai terhadap mereka memandangkan sebelum ini banyak pendedahan keraguan di dalam sistem pilihanraya di negara ini.

 
“Bak kata pepatah Melayu, berani kerana benar, takut kerana salah. Kalau Tan Sri Abdul Aziz percaya apa yang dilakukan itu sah seharusnya di datang ke sini,” katanya.

Sebelum ini, Tan Sri Abdul Aziz dalam satu wawancara menegaskan bahawa daftar pemilih sekarang bersih dan tiada negara lain dalam dunia lebih bersih daripada Malaysia.
 
Hampir 100 orang yang hadir bersorak kecewa bila penganjur mengumkan Pengerusi SPR tidak bersama dalam forum berkenaan.
 
Dalam pada itu, Chin Huat berkata, pola pengundi Melayu mampu berubah sekiranya mereka mendapat akses maklumat yang lebih tepat dan luas memandangkan selama ini mereka terlalu bergantung kepada media arus perdana yang dimonopoli oleh pihak kerajaan.
 
Katanya, masalah yang dihadapi pengundi Melayu terutamanya di kawasan luar bandar mampu diatasi sekiranya ahli keluarga yang merantau di bandar dapat membawa balik maklumat terkini berhubung isu semasa lalu disampaikan kepada ahli keluarga.
 
“Saya ingin mencadangkan supaya kerajaan negeri seperti Selangor memperbanyakkan kemudahan jalur lebar bagi memudahkan capaian maklumat kepada orang ramai sekaligus menyukarkan kerajaan persekutuan untuk mengawal aliran informasi,” katanya.
 
Tegas beliau, kerajaan Pakatan Rakyat tidak perlu turut serta bersama dalam pilihanraya akan datang sekiranya Parlimen dibubarkan memandangkan terlalu banyak keraguan yang ditemui terutamanya mengenai daftar pemilih.
 
Katanya, Selangor menjadi tumpuan penipuan pilihanraya dan kemungkinan besar Pakatan akan tumbang sekiranya turut sama menyertai pilihanraya serentak dengan kerajaan persekutuan jika diadakan sekarang ditambah dengan kegagalan SPR membersihkan segala keraguan yang telah dibongkarkan selama ini.

Read more ...

SAKSI DI MAHKAMAH PERANCIS!!! Menteri UMNO yang kaya raya tiba-tiba jatuh miskin tak ada duit nak beli tiket

Menteri Pertahanan Datuk Zahid Hamidi tidak patut menjadikan alasan pembiayaan untuk mengelakkan diri daripada menghadiri inkuiri berhubung pembelian kapal selam Scorpene di Paris, kata NGO hak asasi manusia Suara Rakyat Malaysia (Suaram).

Anggota sekretariatnya Cynthia Gabriel berkata, Zahid sepatutnya mengutamakan soal akauntabiliti dan ketelusan kerana perbelanjaan ketenteraan datang daripada wang pembayar cukai rakyat Malaysia.


"Iltizam kepada kebenaran sepatutnya menjadi alasan pertama dan paling penting untuk menjadi saksi dalam kes ini, bukan wang," kata Gabriel kepada Malaysiakini."Tambahan pula, beliau memungkiri kata-katanya sendiri. Sebelum ini, beliau berkata sanggup memberi keterangan, kemudian beliau tukar fikiran. Kami mahu tahu apa yang telah berlaku yang menyebabkannya bertukar nada."

Gabriel berkata, paling banyak, peruntukan yang diperlukan sebanyak RM10,000 semalam, meliputi tiket pergi balik bukan Malaysia Airlines (RM5,500), tempat tinggal (RM600 semalam) dan makan di restoran (RM200).

Zahid sebelum ini dilaporkan tidak akan hadir atau menghantar wakil ke perbicaraan di mahkamah Perancis berhubung kes bayaran komisen tidak sah kepada pegawai tertinggi Malaysia dalam penjualan kapal selam pada 2002.

Katanya, tiada sebab untuk beliau hadir kerana bukan menjadi saksi dan beliau tidak akan menggunakan wang kerajaan atau duit poket sendiri bagi membiayai kehadiran ke sana, lapor Sin Chew.

http://www.malaysiakini.com/news/195982

Read more ...