Monday, March 12, 2012

SHAHRIZAT JE BERHENTI!! Yang sorang lagi tu macam mana?

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeM8fVWU1CoSwp68oAaU2fX0AfSmIPbTR65GwXS7s2ySzPh41Si3PzQcPQi1pj5KSw8cuOzcoAXd1KVcvu_BZw9Md-WdJ79StC02wx9lJ3YCorx0Fj1U2LqoO3toeaJThbnmOrShC1GQc/s1600/muhyiddin2.jpg13 MAC — Shahrizat Jalil mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan hanya pada 8hb April nanti apabila penggal keahliannya di Dewan Senat tamat tempohnya.

Perletakkan jawatan ini sepatutnya sudah diambilnya sebaik sahaja terbongkar salahlaku keluarganya menyalahgunakan wang pinjaman dari kerajaan untuk mengendalikan perniagaan NFC itu.

Tetapi setidak-tidaknya beliau mengambil juga tindakan untuk melepaskan jawatan kabinet yang dipegangnya melalui pintu belakang itu.

Walaupun beliau pada mulanya berusaha untuk mengekalkan jawatan itu, tetapi etika politiknya yang nyata sangat menjengkelkan itu tidak berdaya beliau untuk mempertahankan jawatan yang amat beliau sayangi itu.

Sesungguhnya itu sahaja jalan yang tinggal untuknya lakukan kerana kesalahan etikanya sangat menjelikkan kerana suaminya itu mendapat pinjaman semudah itu kerana kedudukan Shahrizat didalam kabinet negara.

Seperti yang saya nyatakan dahulu, jika Shahrizat itu hanya seorang bidan kampung, Salleh tidak mungkin mendapat pinjaman dengan menggunakan wang rakyat dengan semudah itu.

Semua keistimewaan-keistimewaan yang didapati oleh ahli keluarga pemimpin ini telah banyak memerah wang dan harta rakyat. Tetapi Shahrizat ini malang sedikit kerana beliau tidak mempunyai kuasa dan pengaruh sepenuhnya.

Seandainya beliau seorang Perdana Menteri beliau tidak akan terpaksa meletakkan jawatan kerana ada kes-kes yang lebih besar dilakukan oleh pemimpin yang lebih besar dari Sharizat itu tidak diambil tindakan sehingga hari ini.

Perbezaan diantara Shahrizat dan yang lain ialah Shahrizat tidak pandai menyorokkan perlakuan beliau dan keluarga beliau.

Jumlah yang melibatkan RM250 juta itu amat besar tetapi jumlah RM1.8 billion yang dipergunakan secara ‘direct’ dari wang rakyat untuk menyelamatkan perniagaan anak seorang pemimpin besar pada tahun 1998 dahulu tidak diambil tindakan sampai kehari ini.

Sebab apa? Sebabnya ia dilakukan oleh seorang Perdana Menteri semasa itu. Banyak lagi perkara-perkara seperti ini dilakukan oleh pemimpin-pemimpin dalam BN selama ini dan ianya masih dilakukan mereka.

Masing-masing saling membantu diantara satu dengan lain untuk menutup ‘barang curi’ masing-masing kerana semuanya melakukan perkara-perkara yang sama. “Lu jaga gua, gua jaga lu’; itulah kaedahnya.

Hanya kes Shahrizat ini diketahui oleh Ketua Audit Negara dan pihak pembangkang secara terperinci. Untuk memecahkan kegiatan ala ‘cartel’ dikalangan pimpinan BN inilah merupakan satu usaha yang amat susah kerana mereka mempunyai kuasa yang dipergunakan habis-habisan untuk mempertahankan salahlaku mereka ini.

Sekarang Shahrizat telah mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan dari kerajaan kerana kesilapan dan kesalahan beliau. Apa yang kita tunggu sekarang ialah untuk melihat samada ada-kah tidak sifat ‘accountability’ dari pimpinan atasan yang memberikan kelulusan kepada projek biayaan kerajaan NFC ini.

Kita hendak juga melihat samada Menteri yang bertanggungjawab meluluskan projek yang menjijikkan ini dahulu.. Menteri Pertanian semasa itu saya sudah lupa siapa dia… ada orang kata dia dah jadi Timbalan Perdana Menteri…

Adakah Menteri ini akan turut meletakkan jawatan kerana kalau mengikut etika kepimpinan negara maju, Menteri yang bertanggungjawab meluluskannya juga wajar meletakkan jawatan.

Ini merupakan asas kepada semangat demokrasi yang beretika dan Menteri yang meluluskan projek ini semasa itu mesti mengambil ‘accountability’ kepada skandal kewangan yang dilakukan oleh NFC ini.

Menteri ini boleh memilih untuk tidak mengambil ‘accountability’ terhadap isu ini tetapi nanti janganlah hendak beretorik untuk menjadikan negara ini sebagai negara maju pula. Ini adalah isu besar jika benar kita hendak mencapai ketaraf negara maju. Negara maju yang berkembang pesat mesti diikuti dengan etika kepimpinan yang tinggi. Kalau tidak persepsi ramai yang menganggap Malaysia sebagai ‘Zimbabwe in different name’ itu tidak akan berjaya kita hakiskan.

Pada tahun 2007 yang lalu seorang menteri Britain yang buta penglihatannya bernama David Blunkett telah meletakkan jawatannya sebagai menteri dalam negeri kerana kesilapan kecil tetapi oleh kerana ia menjejaskan etika kepimpinannya maka beliau meletakkan jawatan dari menganggotai kabinet Britain.

Kesalahannya ialah kerana mempercepatkan proses permohonan teman wanitanya untuk mendapatkan permit kerja untuk orang gajinya. Itu sahaja kesalahannya. Tetapi itu jelas menjejaskan etika kepimpinan negara.

Maka beliau mengambil masa hanya tiga empat hari sahaja untuk mengambil keputusan meletakkan jawatannya. Menteri Britain itu tidak mengambil masa berbulan-bulan utuk mengambil keputusan untuk berhenti seperti yang dilakukan oleh Shahrizat.

Dengan keputusan Shahrizat untuk berhenti itu ia bermakna Shahrizat mengakui kesalahannya. Jika Shahrizat mengaku kesilapan atau kesalahannya maka adalah ‘natural’ menteri yang bertanggungjawab meluluskan projek NFC ini juga mengambil langkah yang sama, iaitu berhenti sahaja dan mengikut langkah Shahrizat itu.

Tetapi ini tidak mungkin berlaku kerana mereka tidak mahu menerima asas-asas perlu untuk menempah tempat untuk meletakkan negara kepada kategori negara maju kerana meletakkan jawatan kerana isu ini dianggap sebagai perkara yang tidak munasabah bagi mereka.

Begitulah tingginya etika kepimpinan negara maju dan jika kita mahu mengambil iktibar dari tindakan ahli jemaah kabinet Britain ini, itu merupakan permulaan untuk menjadikan negara ini sebagai negara maju dengan ketinggian etika kepimpinannya.

Kalaulah apa yang dilakukan oleh pimpinan kita itu dilakukan di Britain kerajaan kita sudah lama dikuburkan oleh rakyat. Tetapi untungnya pimpinan rasuah kita ini ialah kerana rakyat telah dididik untuk menerima sahaja apa yang dilakukan oleh pimpinan yang tidak bertanggungjawab kepada rakyatnya.

Kerajaan negara-negara maju ini menjadikan etika kepimpinan sebagai elemen terpenting dalam pentadbiran kerajaan. Ini ialah kerana yang hendak dijaga mereka bukannya jawatan mereka tetapi untung nasib negara mereka pada masa-masa yang akan datang.

Tetapi disini pimpinan kita lebih mementingkan kuasa sahaja, tidak kira samada mereka itu berguna kepada negara dalam jangka masa yang panjang.

Kalau tidak, tidaklah kita terdengar kata-kata seperti, “kita akan pertahankan Putrajaya dengan cara apa sekali pun” kata Najib pada suatu ketika dahulu. Kata-kata ini menonjolkan satu sikap yang amat negatif kepada sistem demokrasi negara. Sikap kuno ini lah yang menyebabkan negara kucar kacir, bukannya oleh sistem demokrasi itu sendiri.

Kepada BN demokrasi itu bermakna, kemenangan hanya hak mutlak BN, bukannya untuk mengikut selera rakyat yang mengundi. BN kini menggunakan kumpulan pengacau pula.

Tugasnya hanyalah untuk mengganggu majlis-majlis pihak PR. Itu merupakan tanda-tanda ‘desperation’ yang ada didalam pemikiran pihak BN khususnya Umno.

Dua malam yang lepas saya menjadi penceramah jemputan bersama dengan TS Khalid Ibrahim di Seri Menanti dimana sekumpulan 20 orang penyokong UMNO mengganggu ceramah dan majlis itu tanpa segan dan silu selama 15 minit.

Berkat kesabaran pihak kami, mereka telah dapat diusir dari majlis itu. Dalam hati saya, tidak dapat saya menghilangkan persepsi dan keyakinan saya yang tindakan itu merupakan tindakan pihak pemerintah yang begitu fakir nilai kepimpinan mereka.

Apabila sokongan merosot mereka mengambil tindakan yang tidak beradab dan bersopan.

Dari kumpulan inilah yang bergegar-gegar hendak jadikan negara kita negara maju tetapi tindakan kumpulan ini membayangkan yang kemajuan yang dijanjikan itu tidak mungkin tercapai sampai bila-bila. Segala pelan transformasi Najib hanya tinggal pelan sahaja. Ia tidak akan kemana…seperti dulu juga. — aspanaliasnet.blogspot.com

Read more ...

HINA MAHKAMAH!!! Imam Haslan kena penjara setahun, jangan harap la Papa Gomo akan kena hukuman yang sama


Minggu lepas seluruh negara dikejutkan dengan keputusan mahkamah jatuhkan hukuman penjara setahun ke atas seorang imam yang baling kasut kearah hakim.

Pada aku, imam tu memang wajar dihukum pasai menghina mahkamah, cumanya hukuman yang dikenakan tu agak tak munasabah.


Memang wajar imam tu dihukum supaya kejadian tu tak berulang lain kali, cumanya tak patut sangat la sampai setahun, lagi pun kejadian tu kejadian kali pertama, lagi pun, bukannya kena hakim tu pun. Pak Imam tu bukannya penjenayah yang merbahaya sampai nak kena kurung sampai setahun.


Cuma yang menariknya, macam dilaporkan mStar, blogger penchachai yang suka fitnah dan lucah juga katanya bakal berdepan dengan tindakan pasai menghina mahkamah.

mStar melaporkan:


[Sumber: Mkini]
Kita nak tengok pulak macamana bentuk hukuman yang papagomo akan kena. Tapi, sebelum boleh tengok hukuman, dia kena didapati bersalah dulu dan sebelum boleh didapati bersalah, dia kena didakwa dulu di mahkamah.

Aku langsung tak yakin Papagomo akan didakwa di mahkamah, sekurang-kurangnya bukan dalam masa sebelum PRU13 ni. Kalau nak boleh tengok Papagomo didakwa pun, mungkin selepas Pakatan Rakyat berjaya tumbanglan Umno BN.


Pasainya bukan Papagomo takdak buat salah, malah dah berpuluh-puluh report polis yang dibuat tapi sampai sekarang takdak satu pun yang di bawa ke mahkamah.


Mungkin tepat macam yang AdukaTaruna tulis:

Semasa di mahkamah, ketika sidang take 5, gua lepak di luar. Gua pun sound JSJK Bukit Aman dengan nada gurau2.

"Lu memang tak adil la. Bila nak tangkap Papa Gomo nyer, bro?"


Dengan nada setengah sedih dan setengah marah dia bagi tau gua masyarakat hanya tahu marah polis. Tapi sebenarnya berapa banyak kertas siasatan yang dihantar polis ditolak Peguam Negara?


"Lu tanya Peguam Negara la Aduka.. diorang ni yang cover Papa Gomo. Bukan kitaorang." -
AdukaTaruna.
Apa pun, atas dasar kebebasan bersuara, aku sangat tak setuju kalau Papagomo didakwa atas kesalahan menghina mahkamah. Kalau apa yang dia tulis tu tak betul dia patut di dakwa atas kesalahan memfitnah.

Cenangau

Read more ...

DRAMA TERBARU UMNO!!! Rakyat tidak akan tertipu seperti kes Kasitah dan Eric Chia

Ingatkah kita sebelum PRU 2004, Kasitah Qadam dan Eric Chia didakwa atas tuduhan rasuah . Rakyat teruja dengan perubahan Pak Lah lalu memberi undi sehingga BN menang besar.

Selepas PRU 2004, apa berlaku kepada Kasitah dan Eric Chia. Didapati tidak bersalah, jadi kambing hitam sementara, kemudian tu lepas bebas

Terbaru,sebelum PRU 13 suami Shahrizat didakwa di mahkamah atas tuduhan menyeleweng RM 250 juta.

Adakah rakyat sekali lagi akan teruja untuk memberi undi kepada BN?

Tidak.... rakyat tidak lagi boleh diperbodohkan dengan drama minggu ini. Admin

Seperti dah berjanji ataupun kebetulan, tak ubah macam lakonan dalam drama swasta yang selalu ditayangkan dikaca tv tanahair.

Semalam Shahrizat umumkan yang beliau akan mengundurkan diri apabila tamat tempoh jawatan Senatornya pada 8 April depan nanti, walaupun ramai rakyat dinegara ini yang tersedak dan tergelak dengan 'lawak' Kak Ijat itu.

Tiba-tiba hari ini, suami Shahrizat pula didakwa dimahkamah kerana pecah amanah.

Apakah Shahrizat sudah tahu suaminya akan didakwa hari ini lantas membuat pengumuman untuk berundur semalam agar maruahnya sedikit terlapik?

Jika kisah keluarga Shahrizat ini diibaratkan drama bersiri seperti slot-slot yang ditayang ditv, nantikan saja episod-episod yang mendatang dengan episod pertama dan pengenalannya adalah pengumuman pengunduran Shahrizat yang dianggap lawak (oleh pihak Umno sendiri) dan episod keduanya mengenai pendakwaan terhadap suaminya.

Entah episod yang keberapa pula akan ditonjolkan 'pelakon' Hamidah mengambil alih tampuk Ketua Wanita Umno daripada Shahrizat.

Kenapa Hamidah? Jika dulu Rafidah Aziz beri saham kepada menantunya, kini Shahrizat beri projek kepada suaminya. Pengganti Ketua Wanita mestilah setaraf dengan mereka, sekurang-kurang yang melonggokan segala projek kepada adiknya pula. Tak begitu?

Suami Shahrizat di dakwa atas kesalahan pecah amanah

KUALA LUMPUR, 12 Mac — Datuk Seri Mohamad Salleh hari ini didakwa di Mahkamah Sesyen di sini atas kesalahan pecah amanah dan melanggar syarat Akta Syarikat apabila menggunakan RM49 juta dana awam yang diberikan kepada Pusat Fidlot Corporation (NFCorp).

Datuk Sri Shahrizat tiba di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur petang ini. — Gambar oleh Jack Ooi
Datuk Sri Shahrizat tiba di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur petang ini. — Gambar oleh Jack Ooi
Beliau mengaku tidak bersalah terhadap kesalahan pecah amanah termasuk dua tuduhan di bawah Akta Syarikat.

Pertuduhan tersebut dibacakan di hadapan Pengerusi Eksekutif NFC itu yang merupakan suami kepada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil — yang semalam telah mengumumkan perletakan jawatannya awal bulan depan — duduk berhampiran suaminya bersama-sama saudara mara dan penyokongnya. hanya satu daripada tiga anak mereka — Izmir — hadir di mahkamah.

Kedua-dua anak mereka — Izran dan Izana — yang merupakan pengarah kepada syarikat tersebut yang bertanggungjawab menguruskan pusat penternakan lembu fidlot tidak hadir di mahkamah. Ini menimbulkan persoalan sama ada mereka turut berhadapan dakwaan yang sama.

Shahrizat semalam mengumumkan akan meletak jawatan sebagai Menteri pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat apabila tempoh penggal beliau sebagai senator tamat 8 April depan setelah menerima desakan daripada pemimpin Pakatan Rakyat (PR).

Pihak berkuasa telah dipaksa oleh masyarakat supaya menyiaat tuduhan pembangkang sama ada keluarga menteri terbabit telah menggunakan dana RM250 juta untuk NFC digunakan untuk pembelian kondominium.

Skandal tersebut telah membantutkan usaha transformasi kerajaan dan keputusan seolah-olah mengorbankan politik Shahrizat dilihat sebagai langkah pencegahan Datuk Seri Najib Razak memandangkan pilihan raya bakal diadakan dalam masa terdekat.

Turut difahamkan Najib akan mengumumkan pilihan raya dalam masa terdekat sebagai mengambil peluang peningkatan sokongan rakyat terhadapnya berikutan pemberian bantuan wang tunai kepada rakyat.

Kelembapan ekonomi dunia berkemungkinan akanmenggagalkan peluang BN ketika pilihan raya yang harus dibuat awal tahun depan.

Skandal NFCorp bukanlah skandal terbaru yang telah melanda Najib dan Umno, namun hubungan perladangan berpotensi menjadi pemusnah kerana kabanyakan rakyat Malaysia memahami perkara itu berbanding perkara yang melibatkan urusan kewangan.

KRINOLOGI SKANDAL LEMBU NFC

Read more ...

SEKSI YANG TAK MENGIURKAN!!! Ro$mah buat malu Najib dengan fesyen pakaian di majlis rasmi


Inilah fesyen Rosmah Mansor semasa pergi ke parlimen.. Bilalah Najib nak tarbiyahkan Rosmah. Cuba perhatikan betul-betul, Najib duduk di belakang Rosmah.. Apa maknanya tuh?Addin

Read more ...

BETULLAH!!! UMNO tidak ada hujah. Hanya dengan samseng, fitnah. porno dan maki jadi makanan.....


Oleh : PUTERI BULAN


Gambaq atas tu wakil rakyat Kuah..Bang Nawi pos di wall fb dia (bahasa indah oleh seorang YB Umno) ...sorang kawan Puteri call suruh Puteri tulis tentang gambaq atas tu...bagi Puteri no problem..apalah sangat...


Soklan
(hehehhe Puteri guna ejaan kat atas...)

Adakah sebelum 2008 rakyat Kedah tidak sejahtera...?


Jawapannya...ya..sebelum 2008 memang rakyat kedah tidak sejahtera...yang sejahteranya pemimpin-pemimpin UMNO/BN yang memerintah Kedah ketika itu....Rakyat tak merasa nikmat kekayaan Kedah semasa 2008...cuba kita belek stastiktik hasil balak...2007 hanya RM8 juta setahun...2011 RM80 juta setahun...kemana menghilang semasa UMNO perintah..kapasiti yang sama 2340 hektar..tak lebih tak kurang...tiris kut jalan...rakyat tak rasa kekayaan..tapi poket-poket pemimpin UMNO kembung..padat...


GLC boleh menyumbang kepada tabung negeri RM100 juta...masa UMNO perintah...bukan kata nak bagi kat negeri..sebaliknya negeri kena suntik duit masuk ke GLC..apa tidaknya...elaun lembaga pengarah sahaja menjangkau RM7 juta setahun...la ni kita perturun RM2 juta setahun sahaja...siapa untung...rakyat ka..? bukan...pemimpin UMNO yang kenyang...


Masa UMNO perintah...sumbangan JKM bagi RM75 sahaja sebulan....la ni kita penaik jadi RM150 sebulan...RM75 nak makan apa...pemimpin UMNO masuk Rm750 ribu..rakyat depa suruh berjimat RM75..dah la barang semua mahai...


Bila duit negeri tidak masuk poket sapa-sapa maka hasilnya beroleh kat rakyat...Puteri bukan tulis saja...

Skim kafalah...masa zaman UMNO dulu mana ada...kita bagi RM500 setiap kematian pada yang mendaftar dengan E-Sinar....( BN pun tiru bagi BR1M..RM500...hehehhehe..5 tahun sekali....)....sumbang kepada pelajar IPT RM400 untuk ijazah...RM200 untuk diploma...peturun cukai tanah daripada 25 peratus sehingga 75 peratus..bantuan khas pada sekolah agama rakyat dan sekolah cina persendirian...dulu mana ada...duit ada tapi hilang p mana tak tau....

Baru-baru ni Felcra bagi keuntungan kepada kerajaan negeri....kerajaan negeri bagi setengah keuntungan tu pada pemegang E-Sinar sebanyak RM300 seorang....kongsi pendapatan...ada banyak bagi banyak..ada sikit bagi sikit....hai...tak sejahtera ka...untuk rakyat....


Mahligai Sejahtera...zaman UMNO ada ka...bagi yang berpendapatan rendah RM1000 kebawah...kita mai buat kenduri kahwin beramai-ramai...tahun 2011..kita bagi duit setiap pasangan RM1000....Menteri Besar kata...kita kongsi apa yang kita dapat....tak masuk tembolok exco-exco pun....


Banyak lagi Puteri boleh cerita...tu hanya soal kebajikan tak masuk hat lain....jadi Puteri rasa tak payah ceritalah untuk
soklan kedua..pasai jawapan soklan pertama pun dah boleh menjawab soklan kedua..

Cuma yang Puteri tau...zaman UMNO perintah..banyak sungguh pembaziran dan khayalan pemimpin UMNO yang tak masuk akai.....University Of Tomorrow...( entah bila nak tomorrow)..tanam padi atas bumbung....pertandingan cabut uban suami...beli TV gergasi...harga asal RM3 ribu..tup-tup klim dekat RM2 juta..yang paling besaq..sampai melewati 5 menteri besaq...Projek Plaza Tunku Yakkob dan Projek Aman Central......hahahahhaha..lani kerajaan kedah pakatan rakyat boleh buat.....satu tamparan hebat kepada UMNO...maka cari pasai pulak dengan madrasaha salahiah..yg selama ni tak dipedulikan...hehhehehe...berlakon sungguh puak-puak UMNO nie...


Puteri cuma nak bagitau...puak-puak UMNO jangan cuba nak hantaq bola tanggung..nanti tak pasai ke smash....hampa nak suruh orang buka masa zaman hampa perintah...hampa buat..semua fakta dan stastitik ada kat kami....sampai hampa guna duit kerajaan negeri pi melancong pun ada..biaya mesyuarat agong bahagian hampa pun ada...jangan dok buat hal...


TAIK KUCING KA...TAIK UNTA KA..TAIK AYAM KA..TAIK ITIK KA...HAT TU RAKYAT BOLEH NILAI....HAMPA TAK PAYAH DOK SUSAH HATI ATAU MENYIBUK...Puteri ingat baik hampa pebetoi MEMBER HAMPA YANG DOK BERGELUMIANG DENGAN TAIK LEMBU LAANIII...TAKKAN TAK FAHAM KUT...SAMPAI LETAK-LETAK JAWATAN...


Puteri...cakap siang pandang2...cakap malam dengaq2...nak kata kat orang..belek2 diri sendiri dulu...

Kucing berak dia kambus...tapi lembu berak merata....

Kedah La

Read more ...

LINDUNGI KONGSI GELAP!!! Babitkan Gani Patail dan Musa Hasan, usul tergempar di Dewan Rakyat

KUALA LUMPUR 12 Feb: Ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah berkata, beliau akan memfailkan usul tergempar di Dewan Rakyat bagi membincangkan dakwaan jenayah yang membabitkan Peguam Negara Tan Sri Gani Patail, seperti yang dinyatakan dalam laporan Malaysiakini.

Semalam, Malaysiakini menyiarkan kes luar biasa yang didakwa membabitkan bekas polis paling berkuasa di negara ini, seorang peguam negara dan juga tokoh kongsi gelap lima tahun lalu.


Dokumen itu mendedahkan maklumat yang dibekalkan oleh beberapa pemberi maklumat sehingga tertangkapnya ‘ketua’ kongsi gelap Johor, Goh Cheng Poh atau juga dikenali sebagai Tengku Goh pada 2007.Dokumen yang sama itu digunakan bagi memalitkan enam pegawai polis yang menyiasat kes itu.

Sesi kelima Parlimen ke-12 bermula hari ini dengan spekulasi bahawa ia adalah sidang yang terakhir sebelum Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membubarkan Dewan Rakyat bagi membolehkan pilihan raya umum ke-13 diadakan.


Sivarasa berkata, usul itu akan difailkan pada Rabu ini di bawah Perintah Tetap 18 (1) yang membolehkan Parlimen untuk membincangkan perkara-perkara yang mempunyai kepentingan awam dan bersifat segera dan khusus.


“Pendedahan mengejutkan dalam laporan Malaysiakini memenuhi semua keperluan bagi peraturan tetap yang relevan di mana usul itu akan difailkan,” kata Sivarasa.


Menurut Sivarasa, Parlimen hanya membenarkan satu usul mendesak untuk difailkan dalam sehari.


Baca seterusnya di sini

Read more ...

TAK BERHATI PERUT!!! Mazlan Aliman dibiarkan lapar dan dahaga dalam tahanan

http://www.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2011/01/Mazlan-Felda.jpgTindakan Kerajaan BN Sabah yang di dalangi Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman menghalang saya masuk ke Sabah sebagai angkuh, bongkak dan bacul. Notis Penolakan Masuk di bawah Seksyen 65(1)(a) Akta Imigresen 1959/63 yang ditandatangani oleh Timbalan Penolong Pengarah Imigresen Sabah, Addy Rizal bin Jamlidi telah mencabul hak asasi saya sebagai warganegara Malaysia. Berkali-kali saya mempersoalkan kenapa saya di tahan dan tidak di benarkan masuk ke Sabah?

Apa kesalahan saya; apa jenayah yang saya lakukan? Mereka mengatakan tiada alasan dan sebab melainkan arahan Pihak Berkuasa Negeri!

Saya di kawal ketat, dalam keadaan lapar; bukan sahaja tidak diberi makan; segelas air pun tiada!

Saya telah membuat laporan Polis di Pejabat Imigresen Lapangan Terbang Kota Kinabalu dan di hantar balik melalui penerbangan Air Asia ke Kuala Lumpur sekitar jam 11 malam tadi.


Hampir dua tahun yang lalu, regim Taib Mahmod juga telah memperalatkan Imigresen untuk menghalang saya masuk ke Sarawak.


Saya berkeyakinan ini semua berpunca dari kebimbangan dan ketakutan regim Musa Aman dan Taib Mahmod dari kebangkitan rakyat yang menentang kezaliman Kerajaan BN.


Isu rampasan tanah Adat atau NCR berleluasa dan sangat kritikal. Kuasa Ketua Menteri sangat besar; sewenang-wenangnya tanah yang di duduki dan di usahakan penduduk puluhan tahun di rampas. Kononnya penduduk menceroboh kawasan hutan simpan dan tadahan air.


Ada rumah penduduk yang dibakar, kebun di sodok oleh jentolak, tanaman musnah dicincang lumat oleh anggota penguatkuasa kerajaan negeri seperti Jabatan Hutan dll.


Peliknya; kawasan yang dirampas di beri pula kepada syarikat-syarikat kroni atas nama pembangunan. Rakyat menderita dan hilang pergantungan.


Hatta; menuntut hak di Mahkamah pun di tangkap, dipukul dan di penjarakan seperti yang berlaku di Pensiangan.


Saya mengetuai Lajnah(Biro) Pembangunan Tanah & Wilayah PAS Pusat bersama rakan-rakan berulang alik ke Sabah Sarawak secara konsisten bertahun lamanya. Turun ke kawasan Pedalaman dan menyaksikan penderitaan rakyat.


Kemiskinan tegar, kemunduran melampau, sangat kurangnya kemudahan asas dan tersiksanya rakyat akibat cengkaman regim BN yang menindas rakyat. 20 tahun ke belakang jika dibandingkan Semenanjung.


Bahkan jika di ukur dengan negeri Kelantan pun seperti langit dengan bumi!

Kelantan jauh lebih maju dan membangun daripada Sabah dan Sarawak.

Saya bawa wakil penduduk ke Parlimen bertemu menteri dan pimpinan BN dan Pakatan Rakyat. Kita iringi mereka membuat aduan di Suhakam. Suhakam mengakui isu tanah Sabah dan Sarawak begitu kritikal dan political will pimpinan BN untuk menyelesaikannya sangat menyedihkan. Laporan Polis, serahan memorandum, bawa kes ke Mahkamah dan apa ruang telah kami lakukan.


Himpunan 123


Pagi ini Himpunan 123 Bangkit di adakan di perkarangan Pejabat Ketua Menteri. Ratusan rakyat yang datang dari Tawau, Keningau, Pensiangan, Kudat, Lahad Datu, Sandakan, Sepanggar dll dengan Bas sewa khas serta pengangkutan awam di layan begitu buruk oleh Musa Aman.


Harapan tinggi rakyat yang sengsara kerana tanah mereka di dirampas untuk mengiringi pimpinan Ngo dan pimpinan etnik kaum menyerah memorandum di anggap remeh Kerajaan BN.


Adakah wajar pegawai rendah di tugaskan menerima memorandum hanya di 'tepi jalan' Wisma Negeri?


Mana pergi Musa Aman atau sekurang2nya Menteri Kanan Sabah? Hina sungguh rakyat jelata diperlaku Kerajaan Bn!


Apa salahnya di bawa masuk wakil2 Ngo dan penduduk sekurang-kurangnya di ruang tamu Wisma Negeri?


Apa salahnya Kerajaan Negeri mendengar dulu isi hati dan derita rakyat?


Ada penduduk menempuh perjalanan selama 12 jam; hanya mampu makan nasi bungkus sepanjang perjalanan, tayar kereta pancit di tengah jalan dan macam-macam kesukaran yang di alami untuk sampai ke Pejabat Ketua Menteri. Begini kesudahan layanan Musa Aman. Mana slogan ' Rakyat di dahulukan, Pencapaian di utamakan?


Perjuangan rakyat akan di teruskan. Seperti slogan penduduk Sabah; 'Tanah adalah nyawa kami, tanah adalah kehidupan kami.'


Kami tidak akan putus harapan dan patah semangat. Regim Musa Aman wajib di tumbangkan! ~
harakahdaily

Read more ...