Friday, November 9, 2012

LABIS!!! Kubu kuat MCA yang mungkin terlepas dalam PRU 13

Pilihan raya umum akan datang dijangka menjadi perlawanan sengit untuk membentuk kerajaan Malaysia baru. Beberapa kerusi di seluruh negara cenderung untuk menjadi pertempuran hangat oleh sebab dimenangi dengan majoriti tipis. The Malaysian Insider melihat beberapa kerusi panas ini dalam apa yang dikatakan pilihan raya sengit untuk memerintah Malaysia.

JOHOR BAHRU, 10 Nov — Labis adalah seperti pulau, jauh dari kebisingan kota, tidak ada siapa yang akan percaya bahawa kerusi parlimen ini dipegang oleh dua bintang utama MCA selama enam penggal iaitu bekas presiden Tun Dr Ling Liong Sik dan Datuk Seri Dr Chua Sio Lek yang sekarang ini memimpin MCA. 

Namanya, sesetengah ahli sejarah percaya berasal dari nama “labi-labi” yang menyerupai kura-kura; bergerak perlahan dan kelihatan mengantuk.

Kebanyakan penduduk bekerja di estet getah atau ladang kelapa sawit, manakala yang lain adalah peniaga kecil, kakitangan kerajaan atau hanya singgah melalui bahagian Johor yang sibuk.

Di sini, seseorang tidak dapat mendengar kebisingan industri mahupun melihat asap putih mencemarkan langit oleh kerana kilang terdekat adalah berbatu-batu jauhnya.

Selepas 7.00 malam, bas tidak lagi melalui jalan raya di bandar ini – lagipun, jarang penumpang turun di perhentian ini.

“Labis menjadi kawasan terpencil selepas pukul 7.00 petang ... laut mati. Lebih ironi lagi ... Ling Liong Sik merupakan menteri pengangkutan ketika beliau memegang kerusi Labis,” kata penduduk tempatan, S. Madhavan baru-baru ini apabila ditemui.

Tey Koh Hout yang berumur enam puluh tiga tahun mempunyai perkara sama untuk dikatakan.

“MCA ... mereka semua sama, bukankah begitu? Mereka mempunyai jawatan tinggi dalam kerajaan dan mereka lupa siapa yang mengangkat mereka,” katanya kepada portal berita ini.

“Terdapat banyak kemarahan kepada MCA ... kadang-kadang, mereka terlalu marah sehingga lupa mengapa mereka marah. Tetapi mereka tahu dan yakin bahawa mereka mahukan perubahan,” kata Tan Chin Guan, pemimpin DAP tempatan.

“Penduduk Labis disembelih dalam pelbagai cara… tetapi mereka tidak tahu, mereka tidak berdosa.

“Tetapi hari ini, sesetengahnya sudah bertukar arah ... mereka mengatakan mahu mencuba sesuatu yang baru,” kata bekas pegawai kepada menteri pendidikan, G. Krishnabagwan.

Madhavan, Tey, Tan dan Krishnabagwan, yang ditemui secara berasingan baru-baru ini, adalah diantara 22,600 pengundi bukan Melayu yang dianggarkan membentuk 62 peratus daripada 36,000 pengundi di Labis.

Suara mereka bergema dengan peningkatan orang bukan Melayu disini menentang MCA juga boleh menjadi tanda buruk kematian parti Cina terbesar itu, yang telah berjuang sejak prestasi suramnya dalam pilihan raya umum (PRU) 2008 untuk menawan semula sekurang-kurangnya sedikit sokongan Cina yang hilang.

Semasa wawancara satu sentimen tidak dapat dinafikan, sejumlah besar pengundi bukan Melayu di Labis pro pembangkang.

Mereka yang ditemuramah terlalu cepat untuk menyalahkan MCA dan Barisan Nasional (BN) bagi setiap kesusahan dihadapi - dari banjir biasa dikawasan kejiranan mereka dan kekurangan lampu jalan kepada kekurangan peluang pekerjaan dan perumahan mampu dimiliki.

Tan, berusia 60 tahun dan boleh berbahasa Inggeris, menguarkan lagi sentimen dilihat apabila berkata bahawa sesetengah pengundi berasa begitu marah terhadap MCA sehingga mereka lupa alasan kemarahan mereka.

“Tetapi ia masuk akal ... apabila anda melihat wajah-wajah sama setiap hari, membaca tentang nama-nama sama, dan kehidupan anda tetap sama, anda cenderung untuk mahu sesuatu yang berbeza. Selalunya MCA ... Tun Ling selama bertahun-tahun, selepas itu Soi Lek ... sekarang Tee Yong,” katanya, yang terakhir merujuk kepada penyandang ahli parlimen, anak Dr Chua.

“Anda mula berfikir dalam diri sendiri, mari kita mencuba sesuatu yang baru. Apa salahnya kan? Kita sentiasa boleh menukar kembali kerajaan sekali lagi,” katanya, semasa temu duga di rumahnya di pusat bandar Labis di sini.

Tun Ling, yang merupakan Menteri Pengangkutan dan Presiden MCA selama 17 tahun sehingga tahun 2003, memegang kerusi Labis Parlimen selama lima penggal dari tahun 1986, tahun yang sama beliau menyertai kerajaan dan memimpin parti.
Beliau telah digantikan oleh Dr Chua pada PRU 2004, selepas dilantik sebagai Menteri Kesihatan dalam pentadbiran Abdullah.

Kerusi itu disandang oleh Datuk Chua Tee Yong, anak kepada Dr Chua, yang mengambil tempat bapanya selepas skandal seks pada tahun 2007 memaksa ahli politik veteran itu untuk keluar dari politik sketika, beberapa bulan sebelum pilihan raya 2008, tidak kurang daripada itu.

Tee Yong dikatakan mempunyai keberanian dan kelantangan sama seperti bapa beliau.

Mengambil kira usia mudanya, baru 35 tahun — reputasinya sebagai orang yang menuduh kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Selangor terlibat dalam skandal perakaunan RM1 bilion Talam Corp, Chua dikatakan popular di kalangan pengundi Labis.

Tetapi semangat dan kemudaan mungkin tidak cukup untuk memenangi permainan bagi MCA di Labis, yang menjadi pentas pertempuran politik di selatan.

Bukan Tee Yong yang pengundi bukan Melayu tentang – tetapi bendera parti beliau mengingatkan pengundi kenangan tahun-tahun diabaikan sebelum ini.

“Presiden MCA sekarang,  lebih baik. Anak beliau selalu kesini, kami sering melihatnya.

“Dulu, Dr Ling langsung tak datang… Saya fikir reputasi beliau menyebabkan MCA bercelaru,” kata seorang penjual minuman yang hanya mahu dikenali sebagai Encik Tan.

“Semua orang panggil Dr Ling ‘yes man’. Lelaki lemah. Orang Cina disini apabila bercakap tentang MCA, disamakan dengan kelemahan.

“Ia bukan satu kebencian mendalam. Tetapi yang pasti, orang bukan Melayu menyokong pembangkang DAP,” kata Encik Tan.

Bapa kepada dua anak bersetuju bahawa bandar Labis tidak menyaksikan pembangunan sejak beberapa dekad lalu, menunjukkan bahawa penuaan penduduk yang hilang dengan cepat untuk mendapatkan peluang lebih baik di tempat lain.

Beliau menjelaskan bahawa anak-anaknya juga terpaka bekerja di Singapura, sambil menambah bahawa dia hanya tinggal di Labis untuk “meluangkan masa” selepas isterinya mengalami kejatuhan semasa tinggal di Kuala Lumpur.

Tey, yang ditemui di rumah teres buruk setingkat di Taman Indah, pusat Labis, mengakui bahawa dia sering melihat Tee Yong di kawasan parlimen tersebut.
Beliau berkata pemimpin itu berkemampuan dan bijak, memiliki karisma seperti bapanya, akan tetapi beliau membawa bendera parti yang salah.

“Saya mahu roket ... roket yang terbang ke bintang. Kami mahu perubahan .... DAP adalah lebih baik,” kata pesakit strok berusia 62 tahun itu.

“Kadang-kadang saya berfikir bahawa semua yang Tee Yong lakukan hanya melihat di sana sini dan menunjuk di sana sini ... tetapi sebenarnya, tiada apa dilakukan,” katanya dengan nada baik.

Untuk Krishnabagwan, kegagalan terbesar parti pemerintah adalah kadar perlahan pembangunan Labis, yang menurut beliau masih belum mencapai potensi sepatutnya.

Beliau menegaskan bahawa dalam mana-mana kedai runcit di Labis, pemiliknya hanya akan mempunyai satu aduan - mereka berkhidmat  kepada pelanggan sama pagi dan petang.

“Belia meninggalkan kita. Yang tinggal menjadi samseng .. mereka terlalu miskin untuk meneruskan pelajaran mereka,” katanya.

Lebih menarik lagi, di Labis, tidak seorang pun penduduk bukan Melayu yang bimbang atau takut dengan hukum hudud, kanun keseksaan Islam dimainkan oleh MCA menjelang pilihan raya sebagai bahan kempen.

Parti itu menjelajah seluruh negara, memberitahu pengundi bukan Melayu bahawa di bawah kerajaan Pakatan Rakyat (PR), PAS yang kononnya dominan akan menguatkuasakan undang-undang hudud, dimana tangan akan dipotong bagi yang mencuri, termasuk kepada yang tidak menganut agama Islam.

“Hudud? Kenapa perlu takut? Orang lain perlu bimbang. Saya bukan Islam,” kata Encik Tan kepada The Malaysian Insider.

Tey hanya menepis, menyatakan, “Mengapa perlu bimbang tentang sesuatu yang bukan agama kita?”

Tan (Chin Guan) hasil tinjaun di akar umbi, sesetengah pengundi Cina khuatir, kebanyakan akan berpuas hati apabila diberitahu bahawa ancaman hudud hanyalah taktik memancing undi oleh MCA.

“Mereka tahu apa yang sedang berlaku .. kita telah mengadakan banyak perhimpunan untuk memastikan mereka faham,” katanya.

Dipercayai bahawa Tee Yong berkemungkinan akan mempertahankan kerusi Labis, walaupun ada cakap-cakap tentang bapanya mungkin bertanding semula dalam pilihan raya akan datang di kawasan tersebut.

Cakap-cakap di pekan sekarang adalah Chua mungkin akan bertanding di Batu Pahat dimana pengundi Cina seramai 46 peratus daripada populasi dan membiarkan Labis untuk anaknya.

Tetapi ada juga telah mencadangkan bahawa skandal seks lalu Dr Chua, walaupun tidak lagi mendapat perhatian, mungkin menghalang peluang presiden MCA di kalangan pengundi wanita, menghalang beliau untuk bertanding lagi dalam PRU kali ini.

Bagi pembangkang DAP, Senator S. Ramakrishnan, yang dilihat bekerja di Labis sejak pilihan raya kecil Tenang Januari tahun lalu, dijangka untuk bertanding bagi kerusi Labis.

Langkah ini dilihat sebagai satu langkah strategik bagi DAP — jika benar undi Cina bersama pembangkang, kemasukan Senator Ramakrishnan ini ke dalam perlawana mungkin mandapatkan undi India yang diperlukan bagi membantu PR menang di Labis.

“Terdapat ramai orang India masih di atas pagar ... kemarahan belum hilang dengan MCA dan BN dan saya fikir ini akan membuat perbezaan,” kata Madhavan.
Tetapi Naib Pengerusi MCA Johor Steven Teoh mempunyai pandangan yang berbeza.

“Memang benar ... kita telah berada di sini selama setengah abad ... sudah tentu dalam bertahun-tahun, perjalanan panjang kehidupan ini, i adalah perkara biasa bahawa perkara-perkara yang baik dan buruk dilakukan.

“Orang cenderung untuk ingat kesilapan kita dan bukannya perbuatan baik kita. Jadi ia amat sukar bagi kita dalam MCA ... kita tidak boleh terus bercakap tentang kebaikan kita,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di Gelang Patah.

“Tetapi apabila Dr Chua mengambil alih MCA, kita melalui transformasi yang pesat membangun, sangat berjaya,” katanya, sambil menambah kemudian dia pasti bahawa masa lalu presiden tidak akan mempunyai apa-apa daya tarikan dalam PRU akan datang.

Dengan kedua-dua seteru jurang politik yakin dengan peluang mereka, adalah sukar untuk melihat cara pengundian masyarakat Labis.

Semua ini, legasi Tun Ling itu, kelakuan kotor Soi Lek, Tee Yong yang muda dan bercita-cita tinggi mungkin melawan dengan seorang pemimpin India daripada DAP — diletakkan berlatarbelakangkan ketidakpuashatian pengundi menarik minat pemerhati politik pada PRU ke 13 akan datang.

Read more ...

PANAS!!! Johor bakal tumbang gngkara Ghani Othman?


Cakap-cakap kebanyakan orang Umno Johor, Menteri Besarnya, Abdul Ghani Othman diberitakan sangat letih atau dengan kata lain betul-betul letih.

Tidak kurang juga yang merasa amat kasihan.


Dia kata dah letih kerana lari ke hulu ke hilir membuat program MB melawat kawasan.


Yang peliknya ada yang berkata hasilnya kosong. Bermakna tak mendapat habuan politik.


Memang kasihan sungguh MB ini.


Sehubungan itu, Najib juga kelihatan letih kerana asyik turun padang bagi memastikan rakyat yakin dengan Barisan Nasional (BN).


Atau dengan kata lain di hati rakyat hanya BN bukan Pakatan Rakyat yang buat janji kosong itu.


Dalam perhimpunan Agung Umno tahun 2010, Shafie Apdal meluahkan perasaan tak senang hati dengan perkembangan politik di negari kubu kuat Umno itu.


Naib Presiden Umno dari Sabah itu bimbang dengan perkembangan 15 peratus daftar pemilih berpihak kepada Pakatan Rakyat yang kemungkinan mengugat kekuatan Umno dalam PRU 13 nanti.


Perkara ini telah dinyatakan Ghani yang melawat semua kawasan Parlimen di bandar-bandar di Johor, akan jatuh ka tangan Pembangkang, termasuklah pusat pentadbiran kerajaan negeri di Nusajaya.


Menteri Besar Johor telah membuat anggaran, 15 kawasan Parlimen daripada 26 keseluruhannya di negeri itu kedudukannya kini boleh dikatakan tak selamat.


Ada orang Umno sendiri yang kata, padan muka Ghani Othman, menandakan marah sekali rakyat Johor kerana tindakan Ghani dalam mengendalikan Johor Corporation (JCorp) yang mengalami kerugian besar.


JCorp yang dibina oleh Ali Hashim sejak 30 tahun dahulu tanpa bantuan satu sen pun dari kerajaan dan sekarang ini mempunyai aset hampir bernilai RM14 billion.


Sejak Ali Hashim berhenti dari JCorp, Ghani dikatakan telah menjahanamkan perjalanan JCorp dengan membawa masuk beberapa orang luar, budak-budak yang belum tahu apa itu bisnes tak pandai mengendalikan JCorp dan anak-anak syarikatnya.


Terutama sekali ia membelakangkan pengurusan JCorp yang telah berkerja berhempas pulas berpuluh tahun.


Siapa yang tidak marah.


Bagaimana perasaan budak ini saperti Kamaruzaman, Jamal dan Ahmad Mohamad.


Yang sedihnya, penasihat sebenar di belakang Ghani ialah Lim Kang Hoo “superman”, tauke Danga Bay dan sekarang tugas mereka ini ialah untuk ‘merompak’ aset JCorp yang amat berharga saperti KFC Holdings dan QSR.


Hasilnya, tanah-tanah komersil dan akhirnya estet-estet yang dimiliki oleh Kulim.


Sesetengahnya berkata, jika umur panjang, tulislah dalam buku diari masing masing apa yang berlaku  dalam masa lima tahun itu, semua harta-harta ini akan habis.


JCorp kini mempunyai hutang hampir RM3 billion, nampak pada dasarnya mereka mahu mencari jalan untuk membayar hutang ini, tapi sabenarnya mereka naikkan lagi hutang JCorp menjadi RM 5.5 billion melalui anak-anak syarikatnya yang makin bermasalah.


Sebab itu Ali marah sekali, malangnya komennya tidak disiarkan oleh akhbar tempatan kerana sudah disenarai hitamkan.


Ternyata Johor kini berdepan dengan situasi sulit mengekalkan statusnya sebagai 'tiang seri Umno' kerana tsunami politik fasa kedua bakal membadai negeri itu lebih dahsyat dari pilihanraya umum lalu. 
 
JALAN PULANG 

Read more ...

BUKTI !!! Penyamun UMNO makan duit rakyat bila ada kuasa

Rekod menunjukkan Seri Temin beri sumbangan untuk CEO sendiri

Oleh: SAIBURI SUDIN

Dato’ Syed Sobri Syed Hashim ADUN BN Kuala Nerang adalah bekas CEO Seri Temin Development Corporation (M) Sdn Bhd (STDC). Sebagai CEO dia sudah menerima gaji dan elaun berdasarkan kedudukannya.

Tetapi dalam rekod catatan akaun dan baucer STDC menunjukkan STDC telah memberi
sumbangan kepada Syed Sobri (selain dari gaji dan elaun yang diterimanya). 
 
Di bawah item ‘sumbangan’ semua pembayaran adalah kepada pihak yang tiada kaitan dengan urusniaga syarikat. Berikut adalah antara catatannya:

1) Tarikh 07.05.2003, (No. cek) 985494 -
RM 300.00

2) 12.06.2003, (985515) -
RM 84,000.00

3) 29.08.2003, (37725) -
RM 5,000.00

4) 08.07.2003, (28915) -
RM 2,249.00

5) 23.06.2004, (133223) -
RM 5,720.00

6) 27.04.2005, (269735) -
RM 6,900.00

7) 02.05.2005, (269748) -
RM 2,350.00

8) 13.07.2005, (310274) -
RM 1,211.90


Persoalannya, mengapa CEO STDC luluskan sumbangan untuk dirinya sendiri? Syed Sobri dan BN Kedah kena jawab. Pendedahan dan pendedahan yang dibuat satu pun tidak pernah dijawab. 
 
Berdasarkan pengalaman BN, mereka cukup pantas beri penjelasan dalam apa-apa isu kontroversi… siap dengan sumpah laknat dalam masjid, tapi mengapa dalam isu Skandal RM7.5 juta STDC BN Kedah hanya menyepi?

JANGAN SERAH KEDAH DEKAT PENYAMUN
 
Kedah La 

Read more ...

TAK HORMAT AZAN!!! 20 ahli Perkasa buat demo mencarut depan balai polis


KERTEH 9 November: Kira-kira 20 ahli Perkasa biadap dan tidak menghormati agama apabila melakukan demontrasi ketika azan berkumandang di Masjid Sultan Mizan di sini, tengah hari ini.


Mereka membawa kain rentang dan berkumpul depan balai polis Kerteh sambil terjerit-jerit menghambur kata kesat kepada rombongan bas Jelajah Merdeka Rakyat yang singgah untuk solat Jumaat.


Namun, gangguan itu tidak menghalang jemaah masjid menyambut kehadiran Datuk Seri Anwar Ibrahim meskipun kedudukan lokasi demontrasi berkenaan hanya dipisah dengan jarak 50 meter.


Keadilan Daily yang turut menyertai siri Jelajah Merdeka Rakyat, difahamkan kumpulan ahli Perkasa yang mengadakan demontrasi itu, bukan penduduk tempatan.


Mengikut jadual, Anwar bertemu rakyat dalam jamuan di Kampung Gelugor, Kerteh, selepas solat Jumaat.


Jam 4.30 petang pula, Ketua Umum KEADILAN itu mengadakan ceramah dan bersantai di Syahbandar, Kuala Terengganu.


Selepas solat dan tazkirah Maghrib di Surau Ladang Sekolah, Kuala Terengganu, Anwar dijadual berucap pada ceramah perdana di Markas KEADILAN, Kampung Kubang Palas, Kuala Telemong, Hulu Terengganu.


Beliau juga berceramah di ceramah di tapak pasar Teluk Ketapang, Seberang Takir, antara jam 8.30 malam hingga 12 tengah malam.


Selain Anwar, antara penceramah lain yang dijangka berucap ialah Datuk Saifuddin Nasution; Azan Ismail; Dr Alias Abdul Razak; Rafizi Ramli; Abdul Rahman Yusof;, Mahyuddin Abdul Rashid dan Ng Chai Heng.


*** Untuk menonton rakaman kejadian:
(klik)

Read more ...

TERKINI!!! Parlimen bubar pertengahan November, pilhanraya awal Disember ?

Parti Islam Semalaysia (PAS) yang akan mengadakan muktamar tahunannya di Kota Bharu, Kelantan minggu depan, menjangkakan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 kemungkinan akan diadakan pada tahun ini.
Presidennya, Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, jangkaan itu dibuat berdasarkan maklumat terkini yang diperoleh beliau baru-baru ini.

Bahkan, kata Hadi, jangka masa akan dibubarkan Parlimen serta diadakan pilihan raya itu terlalu dekat dalam masa beberapa minggu lagi.

“Ada maklumat kata pilihan raya tahun ini juga. Maka, kita (PAS) kena bersedia untuk tahun ini juga.

"Bahkan, ada yang kata Barisan Nasional nak bubar dalam masa dua minggu lagi…walau pun ada yang kata (spekulasi) tahun hadapan (2013).
“Tapi persediaan SPR sekarang untuk pilihan raya pada bila-bila masa. Maka, kita (PAS) juga kena bersedia pada bila-bila masa untuk pilihan raya (PRU13),” kata beliau dipetik Harakahdaily.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Ijtima’ Tarbawi Pemuda Pas Negeri Terengganu bertemakan “Tarbiyah Tunjang Kekuatan Pemuda” di Dewan Tok Guru, Rusila, Marang semalam.

Namun kata Hadi, Barisan Nasional kini teragak-agak hendak mengadakan pilihan raya kerana bimbang dengan perubahan orang muda.
“BN kini teragak-agak hendak adakan pilihan raya (PRU13) kerana takut pada undi orang muda. Mereka sangat takut dengan perubahan orang muda ini.Saya dapat maklumat terkini, jika dibiarkan lama (lambat pilihan raya) bahaya lagi.

“Mereka (BN) beri BR1M, tapi ambil balik melalui saman dan orang (rakyat) faham, orang ‘reti’.

"Mereka (kerajaan) boleh ambil balik melalui macam-macam saman dan kenaikan. Tipu atas darat dan jika dibiarkan akan terus (kerajaan BN) dalam bahaya,” jelasnya.

Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang menyifatkan golongan muda merupakan sayap penting dalam perjuangan sama ada lelaki mahu pun wanita.

Menurutnya, tenaga orang muda sangat penting apa lagi dalam konteks pilihan raya demokrasi berparlimen.

Katanya, hasil lawatan kerja parti ke seluruh negara dilaporkan lebih 30 peratus dari jumlah pengundi pada PRU13 ini adalah golongan muda.

“Orang muda adalah sayap penting dalam perjuangan, orang muda lelaki dan wanita, muslimin dan muslimat sama sahaja. Tenaga (muda) yang penting, apa lagi dalam konteks pilihan raya demokrasi berparlimen.

“Satu undi lelaki, satu undi perempuan dan mereka (Pemuda PAS) perlu menarik orang muda terutamanya.

“Dalam lawatan saya di negeri Terengganu dan negeri-negeri lain di seluruh negara. Saya dapati lebih 30 peratus pengundi-pengundi muda yang boleh jadi undi penentu pada PRU13 akan datang,” katanya lagi.

Read more ...

USTAZAH MASITAH!! Ko manipulasi kenyataan Izzah, tetapi diam walaupun kesucian Islam tercemar di depan mata

JINGGA 13 PERTAHANKAN YB NURUL IZZAH ANWAR DAN DESAK DATO’ DR. MASHITAH IBRAHIM LETAK JAWATAN KERANA GAGAL MEMPERTAHANKAN  KESUCIAN ISLAM


Jingga13 menyatakan sokongan dan mempertahankan kenyataan YB Nurul Izzah Anwar yang sengaja telah diputarbelit oleh media dan pimpinan UMNO dengan isu yang ternyata tidak masuk akal dan bersifat propaganda murahan dengan mengaitkan kenyataan YB Nurul Izzah, Ahli Parlimen Lembah Pantai ketika menghadiri forum ‘Negara Islam: Versi Mana; Siapa Bertanggungjawab?’ di Subang Jaya, Sabtu lalu.


Kenyataan YB Nurul Izzah Anwar cukup jelas adalah berteraskan kepada ayat suci Al-Quran di surah Al-Baqarah , ayat 256 bahawa “Tidak ada paksaan dalam agama (Islam)….” yang ternyata telah diputarbelitkan dan dipolitikkan melalui cara yang sangat kotor oleh media Umno BN dan pimpinan Umno khususnya Dato’ Dr. Mashitah Ibrahim.


Sikap dwi-standard yang diamalkan oleh Timbalan Menteri Jabatan Perdana Menteri yang menjaga hal-ehwal agama Islam ternyata jelas bertopengkan kedudukan mereka demi survival UMNO menyerang YB Nurul Izzah Anwar ,  sedangkan hakikatnya tidak mampu mempertahankan Islam dan hudud apabila Datuk Seri Chua Soi Lek dan MCA menghina Islam dan Hudud secara terang-terangan.

Timbalan Menteri JPM , Datuk Dr. Mashitah dan pimpinan UMNO terus diam membisu tidak sedikit pun membantah terhadap serangan Datuk Seri Chua Soi Lek menghina Islam dan Hudud yang terkandung dalam al-quran. Tetapi. terlalu ‘banyak mulut’ apabila menggunakan platform beliau menyerang Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat dengan berniat jahat memutarbelitkan kenyataan YB Nurul Izzah berdasarkan laporan dan terjemahan media propaganda UMNO yang merupakan ‘media syaitan’ dalam negara.


Tindakan memanipulasikan kenyataan YB Nurul Izzah Anwar seolah-olah beliau  ” meremehkan soal aqidah atau mudah menerima orang Islam yang memilih untuk murtad” sengaja dilakukan untuk menyerang beliau tetapi dalam masa sama cuba mengaitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim .


Sedangkan kenyataan beliau khusus berkaitan kebebasan agama sepertimana soalan yang ditanya kepada beliau berkait isu paksaan dalam agama melibatkan masyarakat Melayu tanpa sedikit pun menyentuh isu murtad dan kaitan tentang murtad tetapi digambarkan seolah-olah YB Nurul Izzah Anwar bersikap sedemikian adalah satu tindakan fitnah yang nyata.


Adalah mustahil hanya itu sahaja yang boleh dan mampu diputarbelit dan dimanipulasikan ? Atau memang sudah dirancang dengan licik bagi tujuan dan niat jahat menggunakan strategi murahan terhadap YB Nurul Izzah Anwar.


 Media propaganda UMNO seperti Utusan Malaysia , Berita Harian dan TV3 semakin tidak beretika serta tidak mempunyai integriti dan kredibiliti, malah gagal sebagai media yang bermaruah . Media UMNO inilah sebenarnya telah bertindak sebagai pemesong akidah dan pemutarbelit serta melakukan agenda fitnah demi survival UMNO yang semakin hilang sokongan orang-orang melayu , khususnya rakyat Malaysia .

Dato’ Dr.  Mashitah Ibrahim wajar MELETAKKAN JAWATAN kerana beliau gagal dan bersikap hipokrik dalam menjaga kesucian Islam yang telah dicemari oleh UMNO dan sekutu BN . Malah seorang ‘Melayu’ dan dikatakan sebagai seorang Islam , anak kepada bekas presiden UMNO memiliki kilang arak San Miguel pun beliau gagal mengambil tindakan dan terus diam membisu.


Seolah-olah ada perbezaan undang-undang dan hukum . Dato’ Dr. Mashitah Ibrahim dan pimpinan UMNO tidak ubah seperti perumpamaan “ayam berkokok berderai-derai , tetapi ekor penuh bergelumang tahi! “.


MUAFAKAT*PRIHATIN*BERANI


FARIZ MUSA

KETUA KOORDINATOR
JINGGA 13

Read more ...