Tuesday, October 2, 2012

NAJIB MULA GABRA!!! Sepina sudah disampaikan kepada saksi pertama kes ScorpeneNGO yang menjadi sasaran Barisan Nasional (BN), Suara Rakyat Malaysia (Suaram) berkata sepina akhirnya telah disampaikan kepada salah seorang daripada tujuh saksi yang dicadangkan oleh badan hak asasi manusia itu untuk membantu badan siasatan kehakiman Perancis berhubung dakwaan tuduhan rasuah dalam pembelian dua kapal selam kelas Scorpene daripada syarikat pertahanan laut Perancis, DCNS.

"Siasatan itu sedang berjalan dan kami telah dibenarkan untuk memaklumkan kepada anda bahawa sepina pertama telah sampai kepada saksi pertama.

"Tetapi buat masa ini, saya tidak boleh memberitahu anda siapakah saksi itu atau bila sepina itu diserahkan. Kami perlu mengikuti prosiding mahkamah dan hanya boleh memetik nota mahkamah," kata ahli sekretariat Suaram, Cynthia Gabriel di sebuah forum di Petaling Jaya malam tadi.


Pada Jun lalu, Suaram berkata dua peguamnya di Perancis, Wiliam Bourdon dan Joseph Breham sedang dalam proses menyampaikan sepina kepada Jasbir Singh Chahl, antara orang terpenting dalam skandal proses pembelian kapal selam Scorpene itu.


Bagaimanapun, beberapa hari kemudian Jasbir menafikan telah menerima sebarang sepina.

Ditanya selepas forum tersebut sama ada sepina kali ini diserahkan kepada Jasbir, Cynthia hanya tersenyum tetapi enggan mendedahkan identiti saksi tersebut.

Bagaimanapun, Cynthia mengesahkan bahawa sepina itu telah disampaikan kepada salah seorang daripada tujuh saksi yang Suaram cadangkan kepada mahkamah Perancis yang menyiasat urusan pembelian Scorpene itu.

Enam lagi saksi yang dicadangkan ialah Perdana Menteri, Najib ; Menteri Pertahanan, Zahid Hamidi; penyiasat persendirian P Balasubramaniam; orang kepercayaan Najib, Abdul Razak Baginda; isteri Razak - Mazlinda Makhzan dan bapa Razak Baginda - Abdul Malim Baginda.


Jumlah komisen yang setakat ini diketahui berjumlah EUR114 juta (RM547 juta).


JALAN PULANG 

Read more ...

SELEPAS BAJET!!! Muncul Roti Najib lebih murah dari roti telurGara-gara bacul.. takut berbahas dengan Anwar Ibrahim semasa sesi perbahasan Bajet 2013 pada 1 Oktober lalu, peniaga roti canai mempersendakan Najib dengan meletakkan menu roti canai di kedainya sebagai 'Roti Najib'.
Dijual dengan harga 80 sen sekeping, Roti Najib ini dipercayai mula dijual semalam sebagai simbolik ketakutan Najib. Roti Najib ini merujuk kepada roti kosong yang tiada telur, yang orang ramai istilahkan tiada telur sebagai bacul, pengecut ataupun penakut.

Najib enggan berdebat dengan Anwar walaupun berkali-kali Anwar menggesa Najib membincangkan intipati bajet yang dibentangnya sendiri pada Jumaat lalu.


Dalam senarai menu yang sama, roti telur dijual lebih mahal dengan harga RM1.50 sekeping. Tidak dapat di pastikan sama ada peniaga roti canai ini adalah anti Umno BN namun beliau tidak gentar sekiranya pihak berkuasa akan mengambil tindakan di sebabkan menu istimewa Roti Najib.


Dengan bukti jelas Najib  kini dimalukan secara terbuka tanpa rasa takut atau bimbang mengenai sebarang tindakan yang akan dikenakan ke atasnya sepertimana berlaku di Twitter #TanyaNajib malam tadi.


Gambar ~jalan pulang

Read more ...

GEMPAR!!! Shahidan Kassim mengaku berhutang dengan tiga alongPresiden Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA), Datuk Seri Shahidan Kassim mengaku terpaksa berhutang dengan tiga along bagi menyelesaikan kemelut kewangan yang melanda persatuan itu.Biarpun sedar berisiko, beliau mendakwa terpaksa melakukannya kerana perlu menyelesaikan segera masalah kewangan itu dengan apa cara sekalipun.

“Saya tidak ada pilihan dan terpaksa berhutang dengan mereka kerana perlu menstabilkan semula kewangan persatuan,” katanya yang bagaimanapun enggan memberitahu jumlah sebenar dipinjam kecuali mengatakan memerlukan RM2 juta bagi menstabilkan kembali kedudukan kewangan PFA.

Menurutnya, beliau boleh meminjam daripada bank tapi perlu mencagarkan pelbagai benda bagi membolehkannya berhutang dan proses itu dianggapnya merumitkan.

Shahidan berkata, PFA tidak akan berada dalam situasi terdesak itu jika semua pihak menghulurkan bantuan melunaskan janji mereka, namun hingga kini tiada yang mengotakannya.

“Saya sedar ramai tidak mahu membantu PFA kerana saya sudah tidak berkuasa, namun insya-Allah satu hari nanti saya akan kembali berkuasa. Jika hari itu tiba, pada masa itu, saya tidak akan melayan sesiapa yang enggan bekerjasama dan berjuang dengan saya,” katanya.

Menurutnya, kedudukan kewangan PFA pada masa ini di bawah paras negatif dan beliau menyifatkan perkara itu sesuatu yang membimbangkan tapi belum mencapai tahap tenat.

“Kami memang tiada duit untuk membayar gaji tertunggak pemain dan jika masalah ini terus berlaku, kami akan dilanda masalah dan sukar menaikkan kembali imej bola sepak negeri,” katanya yang mengaku ada beberapa pemain ingin menyarung jersi pasukan itu tapi membatalkan hasrat selepas mengetahui masalah kewangan itu. Difahamkan PFA belum membayar setengah bulan gaji kepada pemain.

Justeru, Shahidan memberi bayangan sedia berundur jika Menteri Besar, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu sudi menerima lamarannya menyertai PFA bagi menyelesaikan kemelut kewangan itu.

“Saya sudah menghubungi beliau, menyatakan hasrat mahu membawanya masuk dalam persatuan ini. Jika Menteri Besar menyertai kami, sudah tentu saya bukan lagi Presiden PFA. Saya serius bukan ajak-ajak ayam kerana sedar langkah menyelesaikan masalah kewangan PFA adalah dengan pembabitan Menteri Besar. Tapi setakat ini beliau menolak atas alasan tidak berminat dan tidak tahu bermain bola sepak.” Sementara itu, Shahidan berkata, kerajaan negeri juga masih belum membayar penuh bantuan diminta apabila hanya baru melunaskan RM100,000 daripada RM300,000 yang dipohon.

PERGH!!!!! KINI PERSATUAN BOLASEPAK PERLIS (PFA) DIPUNYAI OLEH ALONG LA YA!!!!!!!!!...

KALAU DIBIARKAN NEGERI PERLIS DIPERINTAH OLEH UMNO SELEPAS PRU 13 NANTI.. JANGAN HAIRAN KERAJAAN NEGERI AKAN PINJAM DENGAN ALONG JUGA!!!!

PUNYALAH BUNTU DAN TIADA AKAL PARA PEMIMPIN UMNO!!!!!..OMAK KAU

Read more ...

VIDEO TERKINI!!! Anak bekas JKKK Balai Maras bersama 70 pemuda UMNO sertai PAS

SETIU: Kubu kekuatan Umno Kampung Maras yang terletak di kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Batu Rakit kini semakin goyah sekali gus bakal menggugat Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, Karzan Che Mat.

Ini kerana, seramai 70 pemuda Umno yang diketuai oleh anak bekas Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Setiu, Zulhairi Che Mat, 34, menyertai PAS beramai-ramai.

Bapa Zulhairi, Allahyarham Che Mat @ Mohamad Abu Bakar yang telah meninggal dunia ketika menunaikan ibadat haji di Makkah pada tahun 2011 lalu juga merupakan mantan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Balai Maras dan Ketua Cawangan Umno Maras.

Zulhairi berikrar akan memainkan peranan penting bagi menjatuhkan Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu dalam Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 akan datang.

"Pada malam ini, saya akan serahkan borang keahlian bersama 70 orang rakan-rakan pemuda di Kampung Maras ini untuk masuk PAS. Saya berjanji dan berikrar akan jadi tulang belakang yang penting untuk jatuhkan Umno dan Barisan Nasional di negeri (Terengganu) ini, khususnya di Dun Batu Rakit, insya-Allah," tegasnya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan sulungnya sebelum menyerahkan borang keahlian PAS kepada Speaker Dun Kelantan, Dato' Mohd Nassruddin Daud pada majlis Ceramah Isu-isu Semasa di Kampung Maras, Batu Rakit, dekat sini 24 September lalu.

Menurutnya, tindakan keluar Umno dengan menyertai PAS yang dilakukan oleh beliau dan rakan-rakanya itu disebabkan mereka telah hilang keyakinan terhadap Umno sebagai parti yang mampu membela agama dan rakyat.

Sebaliknya, tegas beliau, agenda pembangunan yang dilaungkan oleh Umno-BN bukan untuk rakyat, tetapi bagi kepentingan kroni pemimpin-pemimpin parti itu sendiri.

"Saya kenal Umno dan telah isi borang (keahlian) ketika berusia 18 tahun lagi sebab saya lahir dalam keluarga orang kuat Umno-BN. Bapa saya bekas AJK Umno Bahagian Setiu, Ketua Cawangan Umno Maras, Pengerusi JKKK Balai Maras dan pernah jadi pencadang kepada calon BN yang bertanding dalam pilihan raya," jelasnya ketika ditemui Harakah selepas majlis tersebut.

Katanya, rakyat negara ini perlu membuat perubahan ke arah politik yang lebih baik dengan memilih PAS dan Pakatan Rakyat pada PRU13 yang akan diadakan tidak lama lagi.

Turut hadir pada majlis itu, Yang Dipertua PAS Setiu, Ustaz Mohd Pauzi Muda, Pengerusi MTD Batu Rakit, Ustaz Mohamad Ya'akob dan mantan Ahli Parlimen Setiu, Ghani Ambak.

Sumber
http://www.pas.org.my/index.php?option=com_content&view=article&id=12..

Read more ...

INIKAH SEBAB !!! Najib tak berani masuk dewan dengar perbahasanKUALA LUMPUR, 2 OKT: Ketiadaan beberapa item penting yang wajib ada dalam buku Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2013 menimbulkan tanda tanya samada wujud keadaan kerajaan Umno-BN mahu menyembunyikan sesuatu.


Antara item penting yang hilang ialah kedudukan Penyata Kewangan Pada 31 Disember 2012, Kumpulan Wang Berkanun Kerajaan Bagi Anggaran Kumpulan Wang Seperti 31 Disember 2012 dan Penyata Hutang Awam dan Jaminan Seperti 31 Disember 2012.


Menurut Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail penyata-penyata tahunan itu sebelum ini tidak pernah gagal dimasukkan dalam buku Anggaran Perbelanjaan Persekutuan.


“Ini adalah penyata yang sangat penting dan saya tak fikir ia berlaku tanpa disengajakan.


“Bila penyata ini hilang, tentulah menimbulkan tanda tanya adakah kerajaan cuba menyembunyikan sesuatu,” kata Azan dalam sidang media yang diadakan di lobi parlimen hari ini.


Dalam sidang media tersebut, Azan turut menunjukkan buku Anggaran Perbelanjaan Persekutuan tahun sebelumnya yang mengandungi laporan-laporan hilang itu.


Beliau turut menuntut kerajaan Umno-BN agar bertanggungjawab dan harus memberikan jawapan atas ketiadaan penyata penting itu.


Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2013 diedarkan kepada Ahli Parlimen bagi memudahkan mereka membuat rujukan dan semakan terhadap Belanjawan 2013 yang dibentangkan Jumaat lalu.

 Turut berada dalam sidang akhbar sama, Ahli Parlimen Kelana Jaya, Gwo Burne-Loh.

Read more ...

TAHAN TIDAK SAH, NIAT JAHAT!!! Kerajaan kena bayar gantirugi RM4 juta kepada 5 bekas tahanan ISA

Lima bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ditahan pada 2001 secara tidak sah dan dengan niat jahat, demikian diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Dalam keputusannya, Hakim Datuk Lau Bee Lan menganugerahkan aktivis Hishamuddin Rais dan empat yang lain masing-masing RM15,000 bagi setiap hari penahanan mereka di bawah Seksyen 73 Akta Keselamatan Dalam Negeri dan RM30,000 sebagai gantirugi teruk.

Ini menjadikan jumlah gantirugi itu ialah RM4.06 juta.

Bagaimanapun, mahkamah memihak kepada defendan berhubung dengan Seksyen 8 ISA.

NONEMahkamah juga mendapati kenyataan akhbar yang dibuat oleh Ketua
Polis Negara (IGP) ketika itu, Tan Sri Norian Mai ekoran penangkapan plaintif pada April 2001 adalah berunsur fitnah terhadap mereka, kecuali kepada Badaruddin Ismail.

Untuk ini, Hakim Lau dianugerahkan RM60,000 sebagai gantirugi am dan RM40,000 bagi gantirugi teruk dan teladan.

Mahkamah juga dianugerahkan RM200,000 sebagai kos.

Selain Hishamuddin dan Badaruddin, plaintif lain ialah Saari Sungib, Badrulamin Bahrom, dan Tian Chua Chang (atas), yang lebih dikenali sebagai Tian Chua (atas).

Read more ...

PELAKON HEBAT SENAMAN PUNGGONG!!!Bagi air di Balakong kini tuntut air percuma di PuchongC
ukup-cukup hebat manusia yang ini. Anda sudah mengenalinya. Sebelum in i beliau beraksi senaman punggong di rumah Ambiga, selepas itu kami dedahkan tentang pelakon yang dikenalpasti membahagikan air di Balakong, sekarang ia memegang watak utama demonstrasi tuntut air percuma di Puchong Selangor.
Siapa? Siapa lagi kalau bukan Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM), Mohd Ali Baharom!

Gambar tersebut di disiarkan oleh akhbar tempatan dan kita amat cam dengan topi yang digunakan. Cukup hebat beliau dengan topi komandonya itu.

Di dalam "filem" terbaru ini, beliau bersama-sama kononnya dengan 5,000 orang (itu angka BERNAMA, sedangkan dalam gambar kelihatan cuma 50 orang saja) penduduk Pangsapuri Putra Perdana mengadakan bantahan menuntut air percuma yang dikatakan telah dijanjikan Kerajaan Selangor.

Peguam kepada demontsran ini, Kamarudin Ahmad berkata bahawa “Semua kes diserahkan kepada Mahkamah Tinggi untuk diadili dan jangan mudah terpengaruh dengan dakyah tersebut kerana kes ini bukan fitnah tetapi berdasarkan bukti (manifesto).”

Cukup pelik bagaimana seorang peguam boleh membuat tuntutan dengan bersandarkan "manifesto" sedang manifesto bukanlah satu akujanji atau perjanjian bertulis (kontrak) yang mempunyai kuatkuasa melalui undang-undang.

Seperkara lagi, seperti yang diumumkan berkali-kali oleh kerajaan Selangor, mereka yang layak untuk mendapat air percuma ialah mereka yang menggunakan meter persendirian dan bukan meter pukal. Tetapi ada pihak yang sengaja tidak mengindahkan syarat tersebut dan membuat tuntutan tunggakan dengan dibantu oleh agen-agen pembakar sentimen.

Pihak mereka terlupa bahawa kerajaan negeri Selangor mempunyai ruang untuk menyaman semula pihak yang melakukan kakacau ganggu (nuisance), fitnah (defamation) dan tanggungan keras/tegas (strict liability) di bawah undangh-undang tort!

Jawapan tegas MB Selangor sebelum ini: NTBL (No time bo layan)....terhadap bayar tunggakan air percuma adalah tepat.


Read more ...

MAI TEKA!!! Siapa ahli UMNO yang amat dikenali ini?


Kenalkah anda siapa ahli UMNO ini? Blogger UMNO sangat kenal, pencacai UMNO pun kenal

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHCGli7yxGqPLPwjM-11TH5ZL-u4dcXjDOtSX4vNDV699ZW7X96veZ0nlVY4pd7LxWGGOSDSagOC2cF0uWA49mV468ssYRYRy45563z1QaQW9_CcNSSrbgJu6VlAqZA5g4ynPHNq2Sy8I2/s1600/umno+setan.jpg

Read more ...

TARIF LETRIK NAIK!!! Tak dapat dielak , mungkin bermula November ini

Eletrik naik bulan depan? Hotak kaw. Dah lama naik dah kot. Naik senyap2. Tak caya g check bil masing2. Ada sesuatu yang tak kena pada bil aku. Dan bila aku share benda tu kat facebook rupanya ramai yang merunggut atas hal yang sama.

Itu belum diumumkan kenaikan nya lagi oke. Belum umum. Naik sorok2. Senyap. Kalau dah umum, terang2 bagitau tarif elektrik naik lagi la mahal aku rasa. Gila babeng betul la bn neh. Bagi sikit je tapi bila amek kemain banyak. 


Menteri Tenaga, Teknologi dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui berkata penyelarasan tarif elektrik pada masa depan tidak dapat dielakkan ekoran peningkatan harga bahan api antarabangsa termasuk arang batu dan gas asli.


Walau tidak menjelaskan masa dan kuantum kenaikan tersebut, Chin berkata harga tarif yang lebih tinggi akan menggalakkan masyarakat menjimatkan tenaga dan beralih kepada teknologi hijau.

Hint bahawa tarif elektrik akan dinaikkan.Chin pada minggu lalu enggan mengulas apabila ditanya sama ada kenaikan tarif elektrik itu akan dikuatkuasa pada November.

Hint bahawa ia mungkin akan berlaku pada november ini.


Sudah la bien. Aku ada banyak tanggungan. Aku dah penat dengan segala macam kenaikan. Nak mencekik pun payah. Nak kumpul duit bayar hutang lagi. Kenapa nak tambahkan beban orang? Dari ko bagi brim sampai orang2 kaya pun bleh dapat baik ko gunakan wang tersebut untuk memantainkan kadar elektrik di malaysia. 


Sambil2 tu juga ubah segala pembaziran yang berlaku di tnb termasuklah ipp. Aku malas nak cakap. Aku tahu juga serba sedikit apa yang berlaku di tnb. Sebelum seseorang yang aku kenal accident dalam kemalangan tahun lepas, ada la juga beberapa kepincangan dan benda yang tak sedap di dengar mengenai amalan di tnb. 


Yang tu ko betulkan dulu. Kalau dah habis segala ruang dan usaha untuk mempertahankan kadar elektrik ko boleh la naikkan kadar tersebut. Cuba la berfikir begini. Kenaikkan kadar adalah jalan terakhir yang akan diambil oleh kerajaan.. bukan jalan pertama bila berlaku apa2.. tnb bukan rugi pun. 


Untung bertambah saban tahun. Takan tak cukup2 lagi. Nak dedahkan ke gaya hidup ketua2 tnb tu? Lue jangan sampai rakyat dedah lue meraung plak. Fikirkan.Amenoworld


Read more ...

AIR SELANGOR!! MB pahang dinasihatkan jangan menyibuk

http://external.ak.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQCWN59c8lQQAw2B&url=http%3A%2F%2Fi4.ytimg.com%2Fvi%2FCYYXLY0nuV0%2Fhqdefault.jpgSHAH ALAM -  Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob dan Exconya, Datuk Ir Mohd Soffi Abdul Razak dinasihatkan supaya menjaga kepentingan rakyat di negeri itu dan jangan "sibuk" kononnya prihatin dengan rakyat Selangor.

Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Selangor, Dr Xavier Jayakumar berkata, mereka sepatutnya sedar bahawa Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor (PPAMPS) itu mengorbankan kepentingan rakyat Pahang, selain menyebabkan pencemaran alam sekitar.


Katanya, projek yang melibatkan melibatkan pembinaan Empangan Klau, Stesen Pam Sungai Semantan di Pahang menyebabkan beribu hektar Hutan Simpan Kekal Lakum terpaksa ‘ditenggelamkan’.


“Akibatnya, spesies habitat hidupan liar di sana pupus. Turut ditenggelamkan ialah beberapa tanah rancangan di Felda Mempaga dan Felda Lembah Kelau.


“Turut terkorban, perkampungan Orang Asli suku Temuan di Bentong dan Orang Asli Sungai Temir yang juga terpaksa ditenggelamkan bagi pembinaan Empangan Klau tersebut,” katanya sebagai mengulas isu projek PPAMPS yang disiarkan Sinar Harian edisi Pahang bertajuk ‘ Jangan Politikkan Isu Air’ dan ‘Kerajaan Negeri Serius Kaji Perjanjian’, bertarikh 28 September lalu.


Sebelum ini Adnan dilaporkan berkata, Kerajaan Pahang serius mengkaji perjanjian konsesi penyaluran dan pembekalan air mentah ke Selangor dan tidak teragak-agak membatalkan perjanjian itu sekiranya Kerajaan Selangor masih berdegil tidak membenarkan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) diteruskan.


Xavier mendakwa, beribu-ribu peneroka Felda akan hilang punca pendapatan, hasil ladang kelapa sawit mereka dalam proses pengambilan dan lebih 13,000 masyarakat Orang Asli hilang tempat tinggal dan sumber pencarian dari hutan kekal tersebut.


“Pembinaan empangan ini adalah pemusnahan alam sekitar yang dahsyat dan dikritik hebat oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pencinta alam tempatan mahupun dari luar negara,” katanya.


Dalam pada itu beliau menegaskan, Selangor tidak menghadapi masalah air kritikal, sebaliknya Kerajaan Negeri berpendapat bahawa Kerajaan Persekutuan yang sebenarnya berada dalam keadaan ‘kritikal’ menyiapkan tiga ‘projek mega’ mereka, melibatkan Empangan Klau dan Stesen Pam Sungai Semantan di Pahang serta Loji Rawatan Air Langat 2 di Selangor, yang keseluruhannya dianggarkan bernilai RM12 bilion.


“Kita akan menulis surat dan menghantar delegasi dalam masa terdekat ke Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur bagi menyampaikan notis bantahan kepada Kerajaan Jepun di atas penglibatan mereka dalam memberikan dana pinjaman sebanyak RM3 Bilion melalui Agensi Kerjasama Antarabangsa Jepun (JICA) bagi projek PPAMPS.


“Kita ingin jelaskan bahawa Jepun telah diberikan maklumat salah tentang keperluan projek tersebut. Projek tersebut sebenarnya bertujuan memberikan kerja kontrak dan keuntungan kepada syarikat kroni, bukannya untuk kepentingan rakyat Selangor,” katanya.SH

Read more ...

SUHAKAM !!!Tiada salah dana asing bagi pertahan hak asasi

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxdnaNDhDvjd5bHieSKsNOKw5cepUphQm2dBd4eHpXK9ubLIlu_71f-Bp3BXdey0weHWpsk-GZCXIAxeuALiC5iFV44OyopQpiheXewopH_wy7pDHvfCe0U1TlhPOYcNhYJw4kAo3pduDD/s400/suhakam.jpgSuruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) menegaskan bahawa tiada salahnya bagi badan pemantau hak asasi manusia, Suaram, yang disiasat oleh pihak berkuasa, menerima dana asing jika ia untuk mempertahankan hak asasi manusia.

Suhakam, tegas Pengerusinya Tan Sri Hasmy Agam, ingin menekankan bahawa kebebasan bersuara dan kebebasan berpersatuan adalah pokok kepada hak asasi manusia, yang dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan dan diperuntukkan dalam Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat.

"Deklarasi 1998 PBB mengenai Hak dan Tanggungjawab Individu, Kumpulan dan Organ Persatuan untuk Mempromosi dan Melindungi Hak Asasi Manusia Diiktiraf Secara Universal dan Kebebasan Asas (dahulunya dikenali sebagai Deklarasi Sejagat mengenai Pejuang Hak Asasi Manusia) antara lain, mengiktiraf pejuang hak asasi manusia, yang mana Suaram adalah salah satu daripadanya, dan aktiviti-aktiviti mereka yang sah untuk melindungi dan mempromosi hak asasi manusia termasuk penerimaan dana dari luar negara untuk mempertahankan hak asasi manusia.

"Pejuang hak asasi manusia harus dibenarkan untuk berfungsi secara bebas, beroperasi di persekitaran yang berupaya dan selamat, dan mempunyai kebebasan untuk menentukan undang-undang, struktur dan aktiviti mereka," kata Hasmy dalam satu kenyataan.

Suruhanjaya itu turut melahirkan kebimbangan dengan cara bagaimana "penyiasatan dijalankan, publisiti dibuat dan dilaporkan mengenai urusan dan akaun Suaram".

Katanya, Suhakam mengalu-alukan jaminan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, untuk meningkatkan pembaharuan yang lebih demokratik sebagai respons kepada pertumbuhan tuntutan kebebasan sivil yang semakin bertambah.

Oleh itu, Hasmy menggesa semua pihak yang terlibat dalam penyiasatan ini supaya bertindak bukan sahaja menurut undang-undang dan peraturan tetapi selaras dengan semangat dan niat jaminan perdana menteri itu.

Dalam hal ini, katanya, Suhakam menyeru kerajaan agar terus mendukung dan mempromosi hak asasi manusia melalui, antara lain, perkongsian positif dengan pelbagai pihak berkepentingan, termasuk perniagaan dan masyarakat sivil yang akan menyumbang ke arah memastikan tadbir urus demokrasi yang kukuh di negara ini.

"Ini adalah penting dan amat selaras dengan hasrat yang disuarakan perdana menteri untuk menggerakkan negara ke hadapan ke arah menjadi sebuah negara demokrasi yang berfungsi sepenuhnya yang memerlukan dasar-dasar dan amalan hak asasi manusia domestik yang mematuhi sepenuhnya prinsip-prinsip dan norma-norma yang diterima secara universal.

"Ini akan menggambarkan Malaysia dengan baik sebagai anggota Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan menyumbang secara positif untuk meningkatkan imej antarabangsa sebagai negara yang menghormati hak asasi manusia.

"Suruhanjaya akan terlibat dengan pihak-pihak yang berkenaan, termasuk jabatan dan agensi Kerajaan dan badan-badan penguatkuasaan lain untuk mendapatkan maklum balas penting mengenai isu itu," tegasnya.

Read more ...

DUN PANGKOR!!! Bekas pegawai TLDM bakal tentang Zambry Kadir


KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Negeri Perak yakin calon daripada Pakatan Rakyat (PR) yang akan bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Pangkor mampu mengalahkan penyandangnya yang juga menteri besar,Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.
Timbalan Ketuanya, Dr Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss (gambar) berkata, oleh kerana berkemungkinan besar calon PR berlatarbelakangkan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) sudah tentu mampu mendapat undi daripada separuh pengundi Dun itu.

Ini, katanya kerana hampir 70 peratus pengundinya adalah anggota TLDM di pangkalan TLDM, Lumut.

Katanya dalam satu kenyataan, dengan keyakinan tersebut akan merancakkan lagi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 nanti.

“Kami berharap rakyat memberikan sokongan kepada bekas pegawai tinggi TLDM yang akan dipertaruhkan jika semua kompenan PR Perak telah bersetuju kelak,” ujarnya.

Katanya, kekerapan Zambry memasuki pangkalan TLDM beberapa kali menunjukkan kebimbangan beliau.

Malah, ujarnya Zambry turut melaksanakan program yang jarang dapat dilihat di pangkalan-pangkalan tentera lain oleh orang politik.

“Tetapi di pangkalan TLDM pelbagai program ‘politik’ telah dilakukan oleh Datuk Seri Zambry. Jelas Zambry cuba mempolitikkan pasukan keselamatan demi survival politiknya,” ujarnya lagi.

Read more ...

KANTOI!!! Pengerang tolak Azalina, UMNO terus bercakaran!


Sebahagian besar rakyat Pengerang mahu calon lain menggantikan Azalina Othman Said mempertahan kerusi Parlimen itu dalam pilihanraya umum ke 13.
Perkara ini didedahkan oleh bekas Setiausaha Umno bahagian itu, Sairy Raasiban yang dihubungi hari ini.
“Rakyat tidak puas hati dengan Azalina termasuk caranya menangani isu petroleum di Pengerang. 

Nelayan-nelayan yang terpaksa berpindah tidak berpuas hati soal pampasan.
“Orang politik (Azalina) kena selesaikan isu supaya mereka mendapat pampasan setimpal,” katanya.
Azalina yang merupakan bekas ketua Puteri Umno dan bekas menteri kabinet sudah dua penggal menjadi ahli Parlimen Pengerang iaitu pada 2004 dan 2008.
Beliau menang tanpa bertanding dalam kedua-dua pilihanraya itu.
“Orang Pengerang ada calon lain…mereka mahu orang tempatan.
“Azalina bukan orang sini (tempatan),” tambah Sairy.


Azalina Tolak Pinangan Penduduk Pengerang


Adat melayu bila sebut sahaja soal peminangan pasti ia menyentuh soal yang sensitif apatah lagi bila soal peminangan itu mendapat suatu jawapan yang negatif. Suasana pasti akan dirasakan dukacita tatkala pinangan dari jejaka ditolak oleh ‘si dara’.

Siapa yang tidak kenal anak dara yang bernama Azalina Othman. Bagi sesiapa yang tidak mengenalinya, cuba lihat di ‘Google’ dengan menaip ‘Ahli Parlimen Pengerang’. Ternyata wajah anak dara yang terhangat ini akan tersiar gagah di komputer anda.

Menyentuh soal tajuk di atas, ia berkaitan soal pinangan dari penduduk Pengerang terhadap diri ‘si dara’ yang dimaksudkan. Pinangan kali ini berlainan. Pinangan dari penduduk Pengerang bukanlah atas dasar untuk mendirikan rumahtangga atau atas dasar ‘cinta’.

Tetapi, pinangan yang dimaksudkan adalah berkenaan dengan isu debat. 8 Februari yang lalu, penduduk Pengerang yang diketuai oleh Taufik bin Tahir telah menghantar sepucuk surat sebagai syarat peminangan kepada Ahli Parlimen Pengerang untuk berdebat berkenaan isu tanah yang kini sedang kronik melanda kawasan tersebut.

Namun sehingga hari ini, Azalina Othman (Ahli Parlimen Pengerang) masih diam tidak memberi sebarang tindak balas terhadap hajat yang telah dilemparkan oleh penduduk tersebut. Kalau dari segi asas peminangan untuk perkahwinan, diam itu tandanya setuju.

Tetapi dalam hal yang berkaitan dengan pinangan debat, diam itu tandanya takut. Inilah dilema yang sedang dihadapi oleh penduduk di tanah Pengerang. Sedang dalam masa yang sama, tanah yang mereka duduki kini sedang dalam pertimbangan untuk diambil oleh pihak kerajaan bagi menjalankan projek Hub Industri Minyak dan Gas.

Justeru itu pinangan debat telah disuarakan oleh sesetengah pihak khususnya Jawantankuasa Bertindak Penduduk Pengerang bagi mendapat penjelasan ahli parlimen di kawasan mereka yang juga selaku wakil kepada rakyat untuk turun menerangkan status tanah yang mereka diami kini.

Sayang, sehingga kini jawapan yang ditunggu masih belum terjawab. Sudah hampir sebulan lamanya surat cadangan tersebut dihantar tetapi masih belum terjawab. Keraguan ini membuatkan penduduk di Pengerang merasakan diri mereka sebenarnya telah diabaikan oleh ahli parlimen di kawasan mereka.

Ternyata secara konklusinya, Azalina seperti dilihat takut untuk berhadapan dengan isu atau dilema yang sedang melanda di kawasan parlimennya sendiri. Kebenaran harus didatangkan bersama keberanian bukan dengan cara mendiamkan diri seperti bersembunyi.
 
JALAN PULANG

Read more ...

ARAHAN PERTUKARAN TAK SAH!!!Mohd Roslan kekal Datuk Bandar MBPJ

Datuk Mohamad Roslan Sakiman masih kekal sebagai Datuk Bandar Majlis Bandaraya Petaling Jaya(MBPJ) kerana jawatan berkenaan adalah statutori yang tertakluk di bawah Akta Kerajaan Tempatan.
Kenyataan ini dikeluarkan Sekretariat Media Unit Perhubungan Awam MBPJ hari ini.
Tulis kenyataan itu lagi, oleh kerana arahan tersebut adalah tidak sah, maka Mohamad Roslan masih lagi merupakan Datuk Bandar MBPJ dan masih boleh berkhidmat di MBPJ.
Ini kerana, Seksyen 10 Akta Kerajaan Tempatan 1976, jelas memberi kuasa kepada Kerajaan Negeri untuk melantik Datuk Bandar, di mana Datuk Bandar dilantik mengikut prosedur di bawah undang-undang.
Surat itu juga memaklumkan MBPJ tidak bersetuju dengan surat arahan penempatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) kepada Mohamad Roslan yang dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia.
Surat yang bertarikh 27 September 2012 tersebut diterima oleh Majlis pada 28 September 2012 dan arahan penempatan Mohamad Roslan sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) di Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor berkuatkuasa mulai 1 Oktober 2012.
“Dengan ini Majlis dengan tegas membantah arahan tersebut yang ternyata bercanggah dengan Seksyen 10 Akta Kerajaan Tempatan 1976 yang jelas menyatakan memberi kuasa mutlak kepada Kerajaan Negeri untuk melantik Datuk Bandar Pihak Berkuasa Tempatan.

“Arahan pertukaran tersebut adalah tidak sah kerana Mohamad Roslan dilantik sebagai Datuk Bandar Petaling Jaya oleh Kerajaan Negeri dan perlantikan itu masih berkuatkuasa, ” kenyataan itu dipetik.
Kenyataan itu juga memaklumkan pada masa ini MBPJ dalam proses menyediakan bajet 2013 yang mana bertemakan PJ Prihatin.
Bajet ini dikemukakan kepada penduduk PJ yang mana kini dalam proses akhir pembentangan bajet yang dijadualkan pada hari Rabu, 3 Oktober ini.
“Arahan Jabatan Perkhidmatan Awam yang dikeluarkan secara serta merta dan tergesa-gesa ini akan menjejaskan proses penyediaan bajet 2013 ini yang melibatkan kepentingan orang awam khususnya rakyat Petaling Jaya juga boleh menjejaskan sistem pentadbiran dan pengurusan MBPJ,” kata kenyataan itu lagi.
Sehubungan itu Majlis Bandaraya Petaling Jaya dengan tegasnya menggesa Jabatan Perkhidmatan Awam memandang serius perkara ini. Kemungkinan perkara ini terpaksa dibawa ke mahkamah untuk satu deklarasi yang menyatakan tindakan arahan penempatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik kepada Mohamad Roslan adalah tidak sah dan ultra vires

Read more ...