Monday, December 6, 2010

Rupanya Songkok Tiga Jengkal Umno dok lindung bertimbung kes rasuah Khir Toyo

http://i986.photobucket.com/albums/ae343/toirtap/050508-monkey-404_668094c.jpg

SHAH ALAM, 7 Dis. : Bekas Menteri Besar Selangor ini mempunyai bertimbun kes rasuah yang tidak disiasat. Hanya kerana ketuanan Melayu Umno , beliau boleh lepas kemudian melaungkan 'Hidup Umno, Hidup Melayu'.

 • Mengarahkan pembelian kereta Mercedes S350 bernilai RM1 juta dengan menggunakan dana anak syarikat Selangor (Kumpulan Darul Ehsan)
 • Membelanjakan RM40 juta hanya untuk membuat 10 buah 'banglo' bagi penempatan ahli Exco Kerajaan Negeri.
 • Dokumen berkaitan kejadian pencerobohan Taman Pertanian Bukit Cahaya, Seri Alam yang setelah didedahkan di media Khir Toyo sendiri mencabar BPR menyiasat namun semuanya senyap dan ditutup.
 • Dokumen berkaitan dakwaan kerajaan negeri yang menyatakan Kerajaan BN sebelum ini telah menghilangkan 'keuntungan' RM30 billion. Contoh punca kehilangan ialah Canal City joint-venture project yang dianugerahkan oleh Khir Toyo melibatkan 810ha secara 'percuma' kepada sebuah syarikat swasta.
 • A special investigative team which was set up for the purpose would probe how certain senior officers of the corporation were holding 30% shares in a subsidiary. This included a investigation of RM100,000 gift to former Mentri Besar as a bonus. In 2007, the state government only collected RM17mil revenue from sand mining instead of the RM170mil which it was supposed to get
 • Setelah tiga hari kejatuhan kuasa kerajaan negeri Selangor ke atas Pakatan Rakyat, Zaharah Kechik yang merupakan mantan pengerusi Badan Kebajikan Isteri-isteri Wakil Rakyat Selangor (Balkis) memanggil mesyuarat tergempar Balkis untuk membubarkannya dan menutup akaunnya sehari kemudian. Wang kira-kira RM9.9 juta milik Balkis dilapor dipindahkan ke satu akaun lain, sebelum sampai kepada Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-isteri Menteri (Bakti).
 • Percubaan membubarkan Balkis melalui Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS) pada 13 Mac bagaimanapun berjaya dihalang Menteri Besar baru Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. Tindakan Zaharah Kechik itu dikatakan tidak sah di sisi undang-undang karena mengikut perlembagaan Balkis, badan itu dipengerusikan oleh isteri Menteri Besar kerajaan semasa, di mana pada hari mesyuarat tergempar tersebut, beliau bukan lagi isteri Menteri Besar negeri Selangor. Isu itu akan dibawa ke dalam Dewan Undangan Negeri pada mesyuarat yang akan datang.
 • Pembohongan tentang Konsultansi Juruaudit, Zaharah Kechik pernah berkata bahawa sebelum pemindahan dana RM9.9 juta Balkis juruauditnya pernah dirujuk. Namun, pada 28 April 2008, Juruaudit Balkis, Yee Choon Kong & Co menafikan firma itu pernah dirujuk sebelum pemindahan tersebut. Malah, firma itu beberapa kali menghubungi bendahari Balkis, Suraimi Sapuan, agar beliau menyerahkan rekod-rekod kewangan seperti penyata bank, buku resit rasmi, baucer pembayaran, dokumen sokongan, resit deposit tetap, minit mesyuarat, butiran keahlian dan senarai langganan untuk membolehkannya mengaudit kewangan tahunan Balkis bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2007. Walau bagaimanapun, panggilan telefon kepada bendahari Balkis tidak dijawab dan juruaudit turut mengesahkan bahawa penyata kewangan Balkis masih kekal tanpa audit dan ia juga tidak pernah mengeluarkan Laporan Audit yang sah berhubung urusan kewangan Balkis bagi tahun berakhir 31 Disember 2007 kepada anggota-anggotanya.
 • Meluluskan projek pembina jalan merentasi bendang termahal, di Sekinchan, sejauh 20.5 km, bernilai RM92.5 juta kepada kontraktor yang hampir disenaraihitamkan, Meram Holdings.
 • Menurut taksiran JKR, kos jalan itu tidak boleh melebihi RM50 juta. Subkontraktor yang menjalan semua projek berkenaan, Cabaran Wangsa, di miliki Pua Kim An, 27 tahun, tuan rumah yang pernah disewa oleh Khir, manakala seorang lagi pengarah syarikat, Ahmad Tarmizi Tajjeury adalah kroni Khir yang juga mendapat 100 ekar tanah yang memberi keuntungan minimum RM20 juta.
 • Meluluskan tanah 400 ekar di Shah Alam, pada 20 Disember 2000 kepada empat syarikat berbeza (Layar Kekal/ Tirai Gemilang, Samasys, Usahasewa Sdn Bhd), tetapi seorang nama pengarahnya (Samsuri Rahmat) hadir dalam semua syarikat tersebut, iaitu seolah-olah Khir meluluskan tanah berpontensi tinggi itu kepada seorang sahaja.
 • Nilai tanah di kawasan berkenaan boleh mencapai RM1 juta untuk satu ekar. Samsuri boleh untung minimum RM300 juta dari tanah tersebut.
 • Meluluskan tanah kepada kroninya secara berulang kali dalam tempoh masa singkat. Daripada hanya dua mesyuarat Exco Kerajaan Negeri yang diambil secara rawak, iaitu pada 20 Nov. 2000 dan 4 Julai 2001, sekurang-kurangnya empat nama bertindan yang mendapat 100 ekar setiap orang, Ahmad Tarmizi Tajjeury, A.Rahman Mokhtar, Suzilawani Mustaphin dan Ali Nordin. Semua mereka ada hubungan, sama ada dengan Khir ataupun Setpol, Dr Karim Mansor. Sebahagian tanah ini telah dijual, dan pemiliknya boleh mengaut keuntungan RM200,000 seekar tanpa mengeluarkan modal walaupun satu sen.
 • Meluluskan tanah seluas 50 ekar setiap seorang kepada empat pemohon yang hanya baru berusia 20 tahun (Ahmad Azmir, Noor Ashikin, Mardhiah, Azril Yusri).Salah seorang darinya adalah anak pegawai Daerah Kuala Langat, di mana lokasi tanah itu dikesan. Difahamkan sebahagian anak-anak muda ini tidak tahu pun yang mereka mendapat tanah berkenaan kerana mereka hanya penama bagi pihak yang rapat dengan Khir. Mereka ini hanya menjadi pengarah syarikat, tidak pun sampai 40 hari sebelum Exco meluluskan permohonan mereka. Beberapa syarikat terbabit dikenal pasti mempunyai pemegang syer yang sama, yang terdiri dari dua wanita yang ketika permohonan diluluskan baru berumur 24 tahun.
 • Bagaimana Khir, pada bulan Mac 2001, hanya selepas 5 bulan menjadi MB, boleh membayar semua baki pinjaman rumahnya sebanyak RM150,000 secara tunai kepada BBMB Kajang. Kalaupun beliau tidak membelanjakan langsung elaun MBnya, beliau tidak mampu membayar semua pinjamannya itu.Rumah itu juga diubahsuai dengan kos yang besar, ini belum lagi dikira kos membina rumahnya sekarang di Simpang Lima, Tanjung karang, yang menelan belanja lebih RM300,000.
 • Menggunakan kuasa dan pengaruhnya sebagai Pengerusi PKNS untuk mendapatkan sebidang tapak banglo di Lot 14, Jalan 2/1G, Seksyen 2 Tambahan, Bandar Baru Bangi dengan diskaun hebat, 50%. Khir berbohong di Dun Selangor pada 31 Oktober 2001 apabila mendakwa beliau tidak membeli tanah itu, kononnya kerana tidak mampu dan dia juga menafikan pernah menerima dua tawaran dari PKNS dengan harga yang berbeza-beza. Salinan pembayarannya telah diperolehi.
 • Khir memberi sumbangan peribadinya, berbentuk telur ayam, ayam dan peralatan sekolah kepada pengundi di kawasannya, di Sungai Panjang pada 25 Disember 2000. Nilainya hampir RM200 ribu. Apabila dipersoalkan dari mana sumber kewangannya, beliau, melalui akhbar Malay Mail pada 15 Januari 2001 mendakwa sumbangan ayam diperolehi dari Lintang Bistari Sdn Bhd sebuah syarikat bumiputera yang menurut Khir adalah syarikat ternakan ayam terbesar di Sungai Panjang. tinjauan menunjukkan bukan ayam atau reban tidak ada di kawasan berkenaan, malahan bulu dan tahi ayam pun tiada.
 • Pada 17-18 April 2001, meluluskan kawasan kayu balak Kompartment 78 Hutan Simpan Hulu Langat kepada Fungsi Mewah Sdn. Bhd, seluas lebih 1200 ekar. Fungsi Mewah dimiliki oleh Pua Kim Seng, adik Pua Kim An, yang mana rumahnya bersebelahan rumah sewa Khir di Sekinchan dahulu. Pua Kim An juga dikesan mendapat tanah 100 ekar di Shah Alam. Keluarga Pua ini menyumbangkan dana kewangan yang besar kepada Khir semasa kempen pilihan raya 1999 dahulu.
 • Projek membekal dan memasang paip air besi keluli MS1200mm, dari Semenyih ke Banting sejauh 37.3 km, bernilai RM82,385,182.. Projek ini terlalu mahal dari taksiran awal, yang tidak boleh melebihi RM40 juta. Dan jika sumber air diambil dari Pekan Dengkil kemungkinan jaraknya dapat dipendekkan menjadi hanya 20 km dan ini lebih menguntungkan. Ahli keluarga terdekat Khir didakwa mendapat imbuhan berpuluh juta daripada kontraktor LBH Engineering.
 • Meluluskan konsesi membekalkan peralatan paip air untuk jabatan Bekalan Air Selangor kepada syarikat milik Naib Ketua Umno Tanjong Karang, JAKS Sdn Bhd. Harga paip JAKS 50% lebih tinggi daripada harga kilang. Bayangkan, untuk 1 meter paip, harga JAKS adalah RM900 sedangkan harga kilang hanya RM600. Selangor mahu tukar 5,000 km paip,jadi berapa untung JAKS?
 • Meluluskan kawasan balak di Kompatmen 78, Hutan Simpan Hulu Langat, seluas lebih 1,200 ekar kepada Fungsi Mewah, milik Pua Kim Seng, iaitu abang kepada Pua Kim Seng, bekas tuan rumah yang pernah disewa Khir di Sekinchan. Keluarga Pua ini juga mendapat kontrak membina jalan termahal (RM4.6 juta untuk 1km)merentasi sawah padi daripada Meram Holdings, kontraktor yang hampir disenarai-hitamkan.
 • Khir membayar RM10,000 sebulan bagi tapak banglonya, di Lot 14, Jalan 2/1G, Seksyen 2 Tambahan, Bandar Baru Bangi, yang dibelinya daripada PKNS dengan harga diskaun 50 peratus. Sumber pendapatannya dipertikai kerana sebelum ini beliau membayar tunai RM150,000 untuk selesaikan pinjaman rumahnya di Kajang, selepas lima bulan menjadi MB.
 • Beliau mengarahkan Pengarah JKR Selangor, melalui nota pensil (agar dapat dipadam jika timbul kontroversi kelak), agar menyerahkan projek yang membawa keuntungan lumayan kepada kontraktor kroni. Antara projek terbabit ialah pembinaan jalan di Sabak Bernam, masjid di Puchong Perdana, kem wataniah dan kuaters kakitangan SUK di Shah Alam.
 • Khir mempunyai hubungan rapat dengan kontraktor yang memohon projek kerajaan negeri, misalnya beliau bersama keluarga pernah bermalam di sebuah resort mewah di Janda Baik milik kroninya. Majulia Sdn. Bhd. Ini bercanggah dengan surat akujanji yang ditandatanganinya di depan Sultan Selangor.
 • Menswastakan kutipan tunggakan pembayaran ansuran bulanan rumah awam kos rendah seluruh Selangor kepada syarikat kroni, Noble Nexus Sdn Bhd melalui perjanjian konsesi pada 27 September 2001. Untung lumayan dapat dipungut secara mudah kerana tugas Nobel Nexus hanya menghantar notis saman dan 30% kutipan menjadi miliknya.
 • Meluluskan pembelian kenderaan rasmi kepada Exco Kerajaan Negeri Selangor dan Menteri Besar (dirinya sendiri) melalui mesyuarat Exco ke 25/2001 pada 26 September 2001, tanpa melalui prosedur yang lazim digunakan. Usia kereta rasmi MB belum sampai lima tahun (didaftarkan pada Jun 1997), dan tempoh Khir menjadi MB baru setahun iaitu tidak sampai lima tahun seperti sepatutnya. Beliau juga tidak merujuk kes ini kepada Perbendaharaan dan Ibu pejabat JKR di Kuala Lumpur. Meskipun menyentuh kepentingannya, di mana kereta rasminya Merc S320L, no. plat BGF7337 ditawar untuk dijual kepadanya, Khir masih mempengerusikan mesyuarat dan tidak mengisytihar kepentingannya.
 • Khir mengarahkan agar semua minit dan kertas mesyuarat exco dikutip semula selepas mesyuarat tamat, manakala segala bahan-bahan penting mesyuarat Exco yang dipengerusikannya sejak Ogos 2000 tidak dibenarkan disimpan oleh Exco lain. Selalunya kertas-kertas penting itu diedarkan kepada anggota Exco sehari sebelum mesyuarat, iaitu pada Selasa, tetapi selepas isu rasuahnya terbongkar, ia hanya diserahkan selepas setiap Exco duduk di kerusi masing-masing. Maknanya, “Exco Selangor masuk mesyuarat berlenggang, keluar pun berlenggang.”
 • Meluluskan hampir 11 ekar tanah di Bandar Baru Bangi, yang diwartakan sebagai kawasan rekreasi, kepada syarikat kroni, Bestarama Sdn Bhd. Masyarakat setempat membuat bantahan kerana setakat ini banyak kawasan hijau dibangunkan demi mengejar keuntungan lumayan. Bestarama boleh untung segera lebih RM14 juta. Menariknya, pemegang syer Bestarama juga pemegang syer Noble Nexus. Kedua-dua wanita itu hanya penama bagi suku-sakat Khir.
 • Menggunakan ratusan ribu ringgit wang kerajaan negeri untuk membeli iklan dua muka penuh berwarna dalam Utusan Malaysia, sekurang-kurangnya pada 1 Feb, 16 Mac 2002, bagi menjawab serangan Lutfi Othman yang mendakwa Khir mengagihkan tanah (yang luas dan mahal), pelbagai projek besar, balak, buat kroni dan suku-sakatnya.
Mengeksploit mesyuarat Majlis Tindakan ekonomi Selangor (MTES), untuk meluluskan segala tanah & projek kepada sesiapa yang disukainya tanpa kehadiran Exco lain. Mesyuarat Exco esoknya (pada setiap Rabu) hanya mengesahkan saja. MTES, menurut bekas penasihat undang-undang negeri, adalah tidak sah dari segi legal kerana ia merampas kuasa mesyuarat Exco.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Kesal tindakan polis

A man is pinned down by police during a demonstration in Kuala Lumpur December 5, 2010. Malaysian police on Sunday fired tear gas and water cannons at some 2,000 opposition-led protesters trying to hand over a memorandum on the state of Selangor water tariffs issues to the National Palace, as reported by Malaysia's daily The Star online.

PARIT BUNTAR, 7 Dis. : Dewan Pemuda PAS Parit Buntar kesal dengan tindakan memperalatkan polis sehingga bertindak ganas semasa menyuraikan perhimpunan 'Kembalikan Hak Air Kepada Rakyat' di Masjid Negara.

Himpunan yang sepatutnya berlangsung dengan aman bertukar menjadi kecoh akibat tindakan polis menyembur gas pemedih mata dan memancutkan air berasid kepada orang ramai.

Demikian Kenyataan Pengarah Pilihanraya Pemuda PAS Parit Buntar Adnan Abd Rahman kepada media hari ini.

" Himpunan ini adalah aman dan menjadi hak rakyat dan selaras dengan Perlembagaan untuk menghantar memorandum kepada Yang di Pertuan Agong di Istana Negara.

“ Polis sepatutnya mengawal himpunan ini supaya berjalan dengan lancar, bukan bertindak ganas terhadap orang ramai yang berhimpun" Katanya

Beliau berkata, himpunan 'Kembalikan Hak Air Kepada Rakyat' ini memperjelaskan lagi kegagalan polis untuk meyakinkan kepada orang ramai bahawa ia bertindak rasional bukan emosi bagi memastikan keamanan dan tidak ada kekecohan.

“"Perhimpunan aman ini sepatutnya tidak diganggu. Ia suara rakyat Selangor menuntut hak mereka. Tidak sepatutnya mereka dipukul dan ditangkap oleh polis.

" Jelas sekali tindakan ganas polis semalam dibuat semata-mata untuk menjaga kepentingan kroni Umno dan BN dan bukan untuk keamanan negara" Katanya lagi.

Beliau juga menuntut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein memohon maaf kepada rakyat Selangor kerana menyalahgunakan polis demi menjaga kepentingan syarikat SYABAS.

Sementara itu, Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Parit Buntar Hairul Nizam Ishak berharap polis bertindak mengikut prosedur operasi standard (SOP) bagi memastikan keamanan dan tidak ada kekecohan.

“ Peserta himpunan tidak mendatangkan sebarang ancaman terhadap keselamatan negara, lagipun sekarang bukan masa darurat.

“ Mereka hanya menyertai perhimpunan aman dan tidak menimbulkan sebarang masalah sekiranya tidak diganggu polis” katanya

Menurutnya, keadaan yang berlaku itu tidak sebagaimana di luar negara yang boleh mengadakan himpunan secara aman.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

PR ketuai gelombang rakyat tumbangkan BN

NONE
GEORGETOWN, 7 Dis. : Parti-parti komponen Pakatan Rakyat (PR) yang terdiri daripada PKR, PAS dan DAP tidak akan mampu untuk menumbangkan Barisan Nasional (BN) secara bersendirian, kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Justeru, Guan Eng berkata, PR perlu mencetus serta mencorakkan gelombang rakyat tanpa mengira kaum untuk bersama-sama pakatan itu bagi menumbangkan BN yang semakin rakus membolot kekayaan negara menjelang pilihanraya umum (PRU) ke-13.

“Selagi media arus perdana, wang dan jentera kerajaan terus dikuasai oleh BN, maka PR berada dalam keadaan yang tidak setara atau setanding untuk bertarung dengan BN, hanya gelombang kuasa rakyat jelata yang mampu untuk menumbangkan BN,

“Itulah semangat atau intipati yang ingin kita tiup dan sampaikan dalam Konvensyen Kebangsaan PR yang akan diadakan pada 19 Disember ini dengan Pulau Pinang sebagai tuan rumah selepas Selangor menganjurkannya buat kali pertama tahun lalu,

“Konvensyen Kebangsaan PR kali ini sangat penting kerana ia mungkin menjadi persidangan utama PR terakhir sebelum pilihanraya umum (PRU) ke-13 yang dijangka pada suku pertama tahun hadapan, ” katanya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, BN semakin rakus membolot kekayaan negara tanpa mengambil kira ekonomi rakyat apabila menaikkan harga petrol RON95, diesel, harga gas asli cecair (LPG) dan harga gula.

Yang peliknya, kata beliau, syarikat-syarikat penjana tenaga persendirian atau IPP milik antara orang terkaya di Malaysia, umpamanya, terus menikmati subsidi gas.

Konvensyen kali kedua itu akan diadakan di Dewan Melinnium, Kepala Batas, Pulau Pinang pada 19 Disember ini dan dijangka dihadiri kira-kira 3,000 perwakilan.

Mereka termasuk pimpinan utama Pakatan seperti ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; penasihat DAP, Lim Kit Siang; presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Guan Eng yang juga setiausaha agung DAP, serta beberapa perwakilan asing.

Mengulas lanjut, Guan Eng berkata, walaupun Pulau Pinang di bawah pentadbiran Pakatan terus menerima asakan dan tohmahan Umno dan BN, namun pihaknya yakin rakyat akan tetap bersamanya.

Katanya, ini kerana rakyat tahu bahawa kerajaan negeri Pakatan sentiasa mengutamakan rakyat dan mentadbir negeri secara cekap, berakauntabiliti dan telus.

“Jika rakyat terus menyokong BN, maka mereka harus bersedia untuk menerima lebih banyak kenaikan harga minyak, tepung, susu, gula dan barangan keperluan asas lain sepertimana yang pernah diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Unit Penyampaian dan Pengurusan Prestasi (PEMANDU), ” tambahnya.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Peneroka mulakan langkah saman FELDA


KAJANG, 7 Dis: Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memulakan kempen peneroka saman Felda dalam satu himpunan bertemu peneroka di Bera, Pahang pada 17 Disember ini.

Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman berkata, pihaknya menganjurkan program tersebut yang turut disertai Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man sebagai pesiapan kepada para peneroka yang bakal mengambil tindakan itu (saman Felda) sekiranya tuntutan mereka tidak diberi perhatian.

Dijangka lebih 1,000 yang sudah bersedia untuk menyaman Felda akan hadir dalam majlis tersebut.

"Peneroka akan diberi penerangan mengapa perlunya tindakan saman ini supaya semuanya mengambil tindakan sama," ujar beliau Majlis Makan Malam Rakyat Marhaen di Stadium Kajang, malam tadi.

Kata Mazlan, Pahang merupakan negeri teramai peneroka yang menyatakan bersedia betindak demikian iaitu sekitar 4,000 orang.

Sebelum ini Harakahdaily melaporkan kenyataan Mazlan yang yakin sekurang-kurangnya 5,000 peneroka akan ke mahkamah untuk menyaman Felda atas dakwaan melakukan penipuan.

"Sebahagian besarnya daripada Pahang kerana negeri itu paling banyak Felda di Semenanjung," katanya Mazlan dalam majlis tersebut di hadapan lebih 2,000 orang yang hadir.

Saman besar-besaran peneroka ke atas Felda bergantung kepada dua tuntutan kepada kerajaaan yang diberi tempoh untuk diselesaikan sehingga akhir Disember ini iaitu pembayaran wang tanam semula sebanyak RM17 ribu kepada peneroka yang masih belum menerima pembayaran tersebut dan pengredan perahan buah kelapa sawit dinaikkan kepada 23 peratus daripada sekitar 18 hingga19 peratus ketika ini.

Kedua-dua tuntutan itu dikemukan berdasarkan keputusan mahkamah masing-masing melibatkan peneroka Felda Sungai Koyan, Pahang dan Felda Sungai Kemahang, Kelantan.

Dalam kes peneroka Felda Sungai Koyan, Mahkamah Tinggi Kuantan memutuskan kerajaan perlu bayar RM1,700 seekar kepada peneroka untuk tanam semula manakala kes peneroka Sungai Kemahang terbukti berlaku manipulasi penggredan perahan buah sawit yang merugikan peneroka.

Sementara itu, alumni kakitangan Felda yang ditubuhkan beberapa bulan lalu untuk memantapkan perjuangan menuntut hak para peneroka telah dilancarkan secara rasmi oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (gambar atas).

Badan itu akan berganding dengan Anak, sebuah pertubuhan yang agresif menuntut hak-hak peneroka daripada Felda serta beberapa pertubuhan lagi yang bakal ditubuhkan untuk membentuk jaringan badan bukan kerajaan khusus menangani isu-isu berkaitan tanah rakyat serta tanah-tanah rancangan seperti Felda, Felcra dan Risda.

Pengerusi Anak, Mazlan Aliman berkata, kumpulan yang terdiri daripada bekas pegawai-pegawai Felda ini akan sama-sama turun bertemu rakyat untuk menerangkan penyelewengan-penyelewengan yang berlaku dalam Felda.

Selain itu kata Mazlan, kumpulan tersebut berperanan sebagai penasihat disamping memberi input-input berguna kepada Anak bagi memastikan tindakan-tindakan yang diambil memberi kesan semaksimumnya.

"Mereka sangat arif tentang penyelewengan dan penipuan Felda ke atas peneroka, malah ada antara mereka yang terlibat waktu bertugas dahulu kerana terpaksa (di arahkan) dan kini mereka mahu menebus kembali," katanya.

Turut bersama dalam majlis yang bermula dengan makan malam di Stadium Kajang itu termasuklah para peneroka dan rakyat tertindas daripada Sabah dan Sarawak.

Dalam majlis itu Pengerusi Alumni Bekas Pegawai Felda, Khamis Saat telah menyerahkan 50 borang penyertaan rakan-rakannya yang terdiri daripada bekas pegawai-pegawai Felda kepada Abdul Hadi.

"Dalam masa beberapa bulan lagi mereka mensasarkan 200 hingga 300 pegawai - pegawai Felda yang telah bersara menyertai gabungan ini," ujar Mazlan.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Ketua Polis Negara yang baru pun sama saja

KUALA LUMPUR, 7 Dis: Tindakan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang telah menahan seramai 52 orang penunjuk perasaan 5 Disember lepas dan memukul penunjuk perasaan yang lain sewaktu perhimpunan aman Bantah Harga Air Naik membuktikan tahap sebenar ketelusan dan kebertanggungjawaban PDRM dalam melaksanakan tugas.

Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin berkata, insiden buruk itu juga jelas telah mencalarkan integriti PDRM dan kredibiliti ketua barunya, Tan Sri Ismail Omar.

Menurutnya, rekod buruk pertama Ketua Polis baru itumembuktikan bahawa PDRM masih berterusan mengamalkan sikap double standard dalam melaksanakan tugas dan menguatkan lagi dakwaan bahawa kesemua institusi kerajaan kini, termasuk PDRM dan FRU telah diperkudakan demi kepentingan politik BN Umno.

Malah, ujarnya penafian dan sikap angkuh kerajaan Pusat untuk bekerjasama dengan Kerajaan Negeri Selangor demi kepentingan rakyat, menunjukkan seolah-olah kerajaan Pusat turut bersubahat dalam ‘rompakan besar-besaran hak rakyat’ oleh Syabas.

Sikap tidak adil PDRM, tambahnya apabila penyokong dan warga Selangor yang ingin menuntut keadilan telah ditahan dan disekat secara ganas dengan menggunakan water cannon dan gas pemedih mata, sebaliknya GAPS (Gabungan Anti Penyelewangan Selangor) yang lebih jelas berunsur perkauman dan mencetuskan provokasi dibenarkan berhimpun dan melakukan huru-hara.

“Profesionalisme PDRM juga layak dipersoalkan kerana telah bersikap biadap dengan tidak menghormati Masjid Negara sebagai sebuah premis rumah ibadah apabila berterusan gas pemedih mata dilepaskan di perkarangan masjid sehinggakan menjejaskan orang awam yang sedang bersolat,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Baginya, perlakuan ganas pihak berkuasa ini benar-benar telah memalukan Malaysia sebagai sebuah negara demokrasi membangun, sekaligus amat bertentangan dengan hasrat bersama untuk memartabatkan Malaysia sebagai sebuah negara bertaraf maju dan kerajaan yang mementingkan rakyat.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Majlis Daerah Ketereh diisytihar Bandar Islam


KETERAH, 7 Dis. : Majlis Daerah Keterah (MDK) Kelantan mencipta sejarah apabila sebuah lagi pihak berkuasa tempatan (PBT) yang diisytiharkan sebagai bandar Islam.

Pada 2005 Majlis Perbandaran Kota Bharu diisytiharkan sebagai bandar raya Islam pertama di negara ini. Memilih tarikh 1 Muharam 1432 Hijrah Majlis Daerah Ketereh (MDK) akan diisytiharkan sebagai Perbandaran Islam.

Pengisytiharan itu akan dilakukan Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bertempat di padang MDK. Penyelia Dun Kok Lanas, Nik Mahadi Nik Mahmood berkata, program diadakan sempena sambutan tahun baru Hijriah.

"Sebenarnya usaha-usaha ke arah menjadikan MDK sebagai Perbandaran Islam sudah dilakukan sejak lebih dua tahun lalu termasuk mengadakan program keagamaan di pasar-pasar yang menjadi tumpuan orang ramai.

"Selain itu mempertingkatkan tahap kebersihan dan memperbanyakkan aktiviti keagamaan di kalangan penduduk yang tinggal di kawasan pentadbiran MDK," katanya di sini.

Program yang cukup bersejarah itu dijangka turut dihadiri Speaker Dun Kelantan, Datuk Nasuruddin Daud, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Aiseri Alias, anggota Exco, Datuk Takiyuddin Hassan dan Yang Dipertua MDK, Tengku Azmi Tengku Jaafar.

Program tersebut bermula dengan majlis berbuka puasa sunat sempena 1 Muharam. Kemudian diikuti solat Maghrib berjemaah, solat hajat dan kuliah Maghrib oleh Speaker.

Majlis makan malam pula diadakan selepas solat Isya' berjemaah. Selepas upacara pengisytiharan 'Majlis Daerah Ketereh Perbandaran Islam' akan diadakan pula persembahan multimedia.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Umno dan Perkasa sama-sama bacul


KUALA LUMPUR 7 Dis. : Isu ketuanan Melayu menunjukkan kembali wajah sebenar Umno, PERKASA sebagai institusi perkauman di negara ini.
Perkara ini dijelaskan oleh Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasation Ismail dalam satu kenyataan berhubung tindakan Umno-PERKASA yang terus memanipulasi isu ketuanan Melayu perlu dibuang jika mahu bangsa itu terus maju dalam Kongres Nasional ke 7 parti itu baru-baru ini.

Kata Saifuddin, persoalan yang dilontarkan oleh Datuk Seri Dr Wan Azizah adalah mudah; iaitu kaedah bagaimana yang boleh menjamin kelangsungan dan darjat orang Melayu yang akan dihormati dan bermaruah, dalam kerangka masyarakat pelbagai kaum yang ada di Malaysia dan arus globalisasi yang deras meninggalkan kita?

Jelasnya lagi, kaedah sedia ada dibawa oleh Umno – iaitu mengabui mata rakyat mengenai hak mereka (melalui Umno) untuk terus berkuasa tidak kira prestasi mereka dan kebajikan rakyat keseluruhannya, terutamanya nasib orang Melayu.

"Konsep “Ketuanan Melayu” yang dilaungkan secara terbuka dan dibisikkan secara senyap ini oleh Biro Tata Negara(BTN) dan agensi-agensi lain, menakut-nakutkan orang Melayu bahawa perubahan kerajaan kepada pakatan politik yang lain akan menyebabkan orang Melayu hilang kuasa. Apabila orang Melayu hilang kuasa, maka nasib orang Melayu akan terjejas dan akan tertindas," kata Ahli Parlimen Machang itu.

Sambil melabelkan tindakan Umno dan PERKASA mengheret institusi Raja-Raja Melayu dengan mentaklikkan “Ketuanan Melayu” sebagai “Ketuanan Sultan” adalah satu tindakan yang bacul di pihak Umno dan PERKASA.

Lalu kata Saifduddin lagi, apabila tidak mampu mencari kaedah terbaik membela orang Melayu sepertimana PKR, Umno dan PERKASA menggunakan Institusi Raja untuk kepentingan mereka.

"Tindakan seperti inilah sebenarnya yang menghina institusi Raja-Raja Melayu kerana ia tidak menghormati kedudukan Raja-Raja Melayu yang memayungi seluruh rakyat jelata tidak mengira kaum, agama dan pegangan politik," katanya.

Namun, tindakan Umno dan PERKASA itu bukanlah perkara baru. Rekod mereka mencalarkan kedudukan institusi Raja-Raja Melayu di mata rakyat sudah diketahui umum. Krisis-krisis perlembagaan yang melemahkan institusi Raja-Raja Melayu dalam tahun 1983 dan 1993 dicetuskan oleh Umno.

Lebih malang, dalam kedua-dua siri krisis perlembagaan yang disusun oleh Umno itu, berlaku serangan-serangan yang bertujuan mengaibkan Raja-Raja Melayu dalam akhbar-akhbar dan media milik mereka.

"Saya beri amaran supaya Umno dan PERKASA jangan lagi cuba memfitnah KEADILAN dan Pakatan Rakyat dalam perkara ini. Dasar Bersama Pakatan Rakyat yang diluluskan pada 19 Disember 2009, secara jelas mempertahankan kedudukan istimewa orang Melayu dan Bumiputra dan institusi raja berpelembagaan," katanya.

Saifuddin juga menyoal, apakah “Ketuanan Melayu” yang berpaksikan kepada sistem kroni dan mendokong rasuah dengan menghamburkan kekayaan negara kepada beberapa kroni rapat Umno (tanpa mengira kaum) akan melahirkan golongan peniaga Melayu yang berdaya maju? Apakah budaya rasuah yang berleluasa di dalam Umno akan menjamin kedudukan istimewa orang Melayu tidak akan dijual suatu hari nanti?

Sehingga kini katanya, selepas tiga dekad “Ketuanan Melayu”, 75 peratus dari bilangan keluarga yang pendapatan isi rumahnya di bawah RM2,000 adalah orang Melayu.

"Golongan ini jugalah yang dikategorikan sebagai golongan 40 peratus paling miskin di Malaysia, seperti yang dihuraikan Perdana Menteri sendiri dalam Rancangan Malaysia Ke-10. Justeru, KEADILAN yakin bahawa polemik “Ketuanan Melayu” ini adalah benteng terakhir Umno dan PERKASA yang kian rapuh dan ditolak rakyat," mengakhiri kenyataan.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Pemimpin PR lebih berwibawa tadbir negaraKAJANG, 7 Dis. : Pakatan Rakyat mempunyai pemimpin-pemimpin yang lebih berwibawa untuk mentadbir negara ini berbanding pemimpin Barisan Nasional (BN), tegas Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang malam tadi.

Justeru, beliau meminta rakyat bersatu padu untuk membuat perubahan dalam pilihan raya akan datang dan mengesa semua pihak khususnya penyokong Pakatan Rakyat supaya tidak tenggelam dengan polemik yang cuba ditimbulkan sehingga menyebabkan berpecah belah.

Kata Abdul Hadi, keutamaan adalah menukar kerajaan BN dahulu yang beliau sifatkan tidak melaksanakan amanah dengan baik.

Presiden PAS itu berkata demikian ekoran tercetusnya polemik 'siapa timbalan perdana menteri' sekiranya Pakatan Rakyat menang dalam pilihan raya akan datang.

"Kita jangan jadi seperti dua orang sahabat, seorang mahu merancang untuk memelihara kambing dan seorang lagi mahu menanam sireh...kemudian bergaduh mengenai siapa yang perlu membuat pagar sedangkan kambing dan pakok sireh belum ada lagi," kata beliau membuat perumpamaan.

Dalam pada itu, beliau juga mengkritik konsep ketuanan yang sering digunakan oleh pemimpin Umno sebaliknya berkata konsep yang betul adalah kepimpinan.

"Kalau ada tuan mesti ada hamba," katanya menolak konsep itu.

Bagaimanapun beliau melahirkan kekecewaanya apabila pemimpin Umno tidak berjaya menunjukkan kepimpinan yang baik walaupun mereka memilikinya sejak dari negara merdeka lagi.

"Pada asasnya pelbagai kaum dalam negara ini menerima kepimpinan mestilah dari kalangan orang Melayu berdasarkan jumlah orang Melayu yang Islam itu paling ramai (majoriti).

"Tapi malangnya kepimpinan Melayu itu tidak menjalankan amanahnya, tidak bertangungjawab dan tidak menunjukkan wajah kepimpinan yang baik," kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan sempena Majlis Makan Malam Rakyat Marhaen anjuran Lujnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Pusat serta pelancaran Alumni Bekas Pegawai-Pegawai Felda di Stadium Kajang malam tadi.

Mengulas tentang perubahan dijanjikan Pakatan Rakyat ketika menyampaikan ucapan tersebut, Abdul Hadi berkata ia memerlukan kemenangan menyeluruh kerana kemenangan hanya di beberapa buah negeri sahaja amat menyukarkan untuk melakukan perubahan tersebut.

Sedangkan kata beliau, perubahan di negara ini amat perlu kerana kezaliman pemerintahan kerajaan hari ini terhadap rakyat.

Katanya, terlalu banyak penganianyaan dilakukan terhadap rakyat tetapi ramai tidak mengetahuinya ekoran sistem demokrasi tidak sihat di mana media menutup keburukan-keburukan kerajaan atau melaporkan keburukan itu sebagai kebaikan.

Sebaliknya beliau mendakwa terdapat rakyat yang rumah kediaman dan tanaman mereka dimusnahkan, malah ada berjuta-juta rakyat yang masih tiada tanah untuk rumah kediaman.

Sebahagian yang lain pula katanya, terpaksa bercucuk tanam secara haram kerana terlalu sukar untuk mendapatkan tanah daripada kerajaaan.

"Lihat diri kita dan tanah air kita, terlalu banyak penganiayaan dan kezaliman yang berlaku tetapi kita dilekakan dengan hiburan dan sedikit kemudahan. Sedangkan harta kekayaan negara hanya berlegar di kalangan orang tertentu sahaja," ujarnya.

Justeru beliau menyeru semua pihak supaya sedar dan memperbetulkan semula kepincangan-kepincangan yang berlaku dengan menggunakan hak demokrasi.

Turut berucap dalam majlis tersebut Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail; Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching; Pengerusi Lujnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Pusat, Mazlan Aliman; Naib Presiden SNAP, Dr John Bampar dan Timbalan Pesuruhjaya PAS Sabah, Hamzah Abdullah.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Datuk Dr Haron Din Tokoh Maal Hijrah Selangor 1432 Hijrah

SHAH ALAM, 7 Dis. : Datuk Dr Haron Din dinobatkan sebagai Tokoh Maal Hijrah Negeri Selangor 1432H dalam satu majlis yang diadakan di Masjid Negeri, di sini malam tadi, sebagai pengiktirafan pada penglibatan beliau dalam bidang dakwah sejak sekian lama.

Anugerah itu disampaikan oleh Tengku Panglima Diraja Selangor, Tengku Sulaiman Shah AlHaj mewakili Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang sebelum itu berkenan melancarkan sambutan awal tahun Islam serta melancarkan sebuah buku bertajuk Solat Rasul terbitan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Ketika ditemui seusai majlis, Dr Haron, 70, berkata, anugerah itu merupakan satu motivasi terhadap dirinya yang terlibat dalam bidang dakwah sejak di bangku sekolah lagi.

"Saya mengucapkan syukur ke hadrat Allah SWT dan berterima kasih atas pengiktirafan Kerajaan Negeri Selangor ini, meskipun saya tidak pernah impikannya namun bila sudah ditakdirkan, saya menerima dengan sepenuh hati," jelasnya kepada media.

Turut hadir dalam majlis itu adalah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Exco-Exco Kerajaan Negeri dan Mufti Selangor, Datuk Seri Mohamad Tamyez Abdul Wahid.

Menjelaskan tentang pandangan negatif masyarakat kepada golongan ulamak, Dr Haron menjelaskan, sebenarnya rakyat dan masyarakat awam tidak mengenali siapa dan yang mana satu ulamak kerana tidak banyak pendedahan berlaku di media perdana khasnya.

Membandingkan dirinya sendiri yang banyak diberikan peluang untuk siaran di televisyen sebelum ini, menyebabkan orang ramai termasuk golongan muda tetap mengenali dan memberikan penghormatan sebaiknya.

"Jadi tidak timbul masalah kalangan muda tidak menghormati ulamak kerana yang sebenarnya mereka belum mengenali siapa ulamak itu," ujarnya yang juga Timbalan Mursyidul Am PAS.

Justeru, tegasnya, peranan ulamak ini mesti diinstitusikan agar mereka dapat menjalankan kewajipan mendidik rakyat dan anggota masyarakat dengan lebih baik lagi.

Menyentuh tentang peranan ulamak muda dan golongan tua, beliau menjelaskan, itu hanya istilah untuk menunjukkan usia dan tempoh mereka mendidik masyarakat sahaja, tidak lebih dari itu dan semua pihak mesti berperanan dalam masyarakat.

Dr Haron memulakan pengajiannya di Madrasah al-Islahiah al-Wataniah, Bohor Mali, Madrasah al-'Alawiyah al-Diniah, Perlis dan Kuliah al-Islamiah, Klang, Selangor seterusnya mengambil Sijil Tertinggi Kolej - Kolej Islam Malaya pada 1962 hingga 1965), lulus dengan cemerlang dan mendapat hadiah biasiswa persekutuan terus ke Mesir.

Menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana (M.A.) Syariah - University Al-Azhar (1966-1968), Diploma Pendidikan - 'Ain Shams, Universiti Cairo (1966-1968) dan Ph.D Syariah - Universiti Darul - Ulum Qahirah (1972-1974).

Antara kerjayanya sebagai Pensyarah di Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (1975-1976), Timbalan Dekan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (1977-1985), Profesor di UKM sejak tahun 1986 hingga bersara.

Juga menjadi Ahli Majlis Penasihat Syariah, CIMB, Ahli Majlis Penasihat, Bank Negara Malaysia, Majlis Penasihat Syariah, Suruhanjaya Sekuriti, Ahli Majlis Fatwa Negeri Selangor, Timbalan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah, Bank Pembangunan.

Begitu juga sebagai Pengerusi Majlis Penasihat Syariah, RHB Bank, Timbalan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah, Public Bank Bhd, Ahli Majlis Fatwa Negeri Perlis dan Ahli Majlis Penasihat Syariah, Muamalah Financial Consulting.

Dalam politik, pula sebagai Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat (1975-1983), Ketua Penerangan PAS Pusat, sehingga kini sebagai Ahli Majlis Syura Ulamak PAS dan Timbalan Mursyidul Am PAS serta pernah bertanding di dalam pilihan raya 2004 di Parlimen Arau mewakili PAS.

Dr Haron Din adalah Pengasas Persatuan Kebajikan dan Pengubatan Islam Malaysia (DarusSyifa') yang terletak di Bangi

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT


Read more ...

Pahang boleh jatuh miskinTEMERLOH , 7 Dis . : Pahang boleh menjurus kepada negeri miskin jika pemerintah tidak segera mengubah corak pentadbiran dan budaya pengurusan yang lebih baik.

Setiausaha Penerangan PAS Pahang Hashim Abdullah (gambar) berkata, anggaran bajet yang dibentangkan terlalu sukar dicapai terutama dalam suasana ekonomi negara yang pada keseluruhannya adalah lemah.

Malahan katanya, PAS tidak melihat adanya pemikiran baru dalam bajet negeri yang dibentangkan Menteri Besar, Datuk Seri Diraja Adnan Yaakob minggu lalu yang boleh dipaut keyakinan wujudnya perubahan baru dari aspek polisi, penambahbaikan pengurusan dan kecekapan dalam meneroka peluang ekonomi berskala besar.

“Kalau kita lihat anggaran perbelanjaan melalui pembentangan bajet negeri sudah pun membayangkan ketidakseimbangan pendapatan dan perbelanjaan apabila anggaran kutipan hasil hanya berjumlah RM532,117,720 sedangkan bebanan kerajaan melalui keperluan mengurus sebanyak RM600,424,140 menjadikan kewangan negeri berada dalam keadaan defisit untuk tahun ke-13 berturut-turut.

“Kita telah membaca teks ucapan bajet negeri dan dapat melihat secara jelas ketumpulan idea kerajaan dalam usaha memperbaiki keadaan yang ada.

“Sedangkan, dalam laporan Audit Negara 2009 telah mendedahkan berlakunya tahap pengurusan yang lemah dari aspek perancangan, pelaksanaan dan kawalan sehingga menyebabkan kerajaan mengalami kerugian,” katanya dalam satu kenyataan kepada Sinar Harian kelmarin.

Hashim berkata, PAS menyarankan kerajaan negeri Pahang belajar dari negeri Pakatan Rakyat (PR) bagaimana untuk memacu pertumbuhan ekonomi yang jauh lebih baik sebagaimana diakui dalam laporan Audit Negara walaupun mereka mengalami sekatan dan gangguan.

Beliau berkata, adalah tidak munasabah bagi negeri Pahang yang berada dalam persekitaran yang sangat ekonomik dengan potensi penjanaan hasil yang melimpah ruah tetapi mengalami masalah ekonomi yang cukup parah.

“Kita amat dukacita apabila melihat prestasi ekonomi Pahang yang terlalu sukar untuk memperoleh sumber hasil melepasi angka RM500 juta dalam suasana ekonomi berkembang maka sebab itulah dalam suasana yang ada sekarang anggaran yang ditetapkan adalah di luar realiti sebelumnya.

“Kita melihat keperluan mendesak untuk rakyat membuat perubahan politik yang menyeluruh bagi meletakkan ekonomi negeri pada landasan yang betul,” katanya.SH

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Umno tolong insaf sikitKOTA BHARU, 7 Dis. : PAS menyangkal dakwaan parti mereka sudah tersasar daripada perjuangan asal mereka seperti yang didakwa UMNO.

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, pelbagai tohmahan dan andaian buruk yang dilemparkan kepada PAS termasuk hubungan baik bersama DAP dan Pakatan Rakyat adalah satu rekaan semata-mata untuk menjatuhkan parti berkenaan.

Menurutnya, ahli-ahli yang berada di dalam PAS mengetahui perkara yang sebenarnya daripada orang UMNO.

“Orang PAS sendiri lebih tahu daripada UMNO, pada zaman Nabi Muhammad saw dahulu pun ketika berada di Makkah orang bukan Islam yang menjaganya, Nabi berbaik dengan orang kafir.

“Saudara saudari dalam UMNO tolong insaf sikit, kerana waktu kita hendak tahluf kertas kerja diluluskan oleh Dewan Ulama PAS,” katanya.

Terdahulu beliau merasmikan Majlis Pelancaran Dataran Rakyat Bandar Baru Tunjong, dekat sini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan, Datuk Husam Musa.

Nik Aziz juga menegaskan supaya semua ahli dan rakyat tidak perlu bimbang dengan keadaan yang melanda PAS sekarang kerana tahluf berkenaan dianggotai oleh alim ulama dan ia diluluskan oleh PAS Pusat.

“Ahli-ahlinya juga terdiri daripada pakar-pakar, alim ulama, mufti yang jauh lebih tahu daripada orang UMNO,” katanya.SH

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Najib memang terdesakKUALA LUMPUR, 6 Dis. : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan serangan terhadapnya oleh Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Najib Razak sebagai tindakan terdesak untuk mengalih pandangan terhadap isu kepincangan kerajaan.

Menurutnya, serangan berkenaan bukan gaya Najib dan ini seolah-olah memberi petanda yang jelas mengenai pelancaran 'perang' dalam menghadapi pilihan raya umum tidak lama lagi.

“Jelas sekali Najib seperti terdesak dan merasa terkepung walaupun seluruh instrumen kekuasaan dalam kerajaan telah diarahkan terhadap saya dan pemimpin Pakatan Rakyat (PR).

“Tapi di sini, isunya adalah Perdana Menteri yang menggunakan polis, kehakiman dan media untuk melancarkan serangan peribadi yang teruk terhadap saya dan pemimpin PR,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen, di sini, semalam.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu juga turut menempelak ucapan Najib pada Konvensyen BN, kelmarin, bahawa wujud nepotisme dalam PR.

"Nepotisme sebenarnya turut berlaku kepada Najib sendiri yang memperoleh kuasa sebagai Perdana Menteri kerana ayahnya bekas Perdana Menteri.

“Jadi bagi Najib bercakap seperti itu, dalam fikiran saya sungguh mengejutkan,” katanya.

Anwar juga menyangkal dakwaan Najib yang menuduh pembangkang sebagai 'anti-nasional' dan mempersoalkan apakah perjuangan untuk memerangi rasuah dan perkauman dianggap 'anti-nasional'.

“Kami bahkan menyerahkan diri pada Perlembagaan. Semua tiga parti dalam PR menandatangani kenyataan, menyerahkan diri untuk jaminan keluhuran Perlembagaan,” katanya.

Anwar menambah bahawa dengan menolak konsep Ketuanan Melayu, tidak bermakna dia bersikap 'anti-Melayu'.

Dalam sidang media yang sama, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, beliau setuju dengan Anwar bahawa tindakan Najib melakukan serangan terhadap pembangkang adalah tanda jelas bahawa Perdana Menteri merasa cemas berikutan sokongan padu rakyat kepada PR.SH

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Khir Toyo dah tak jadi Ketua PembangkangSHAH ALAM, 6 Dis. : Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo melepaskan jawatannya sebagai Ketua Pembangkang Selangor berkuat kuasa serta merta.

Beliau mengambil keputusan itu selepas dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini atas tuduhan memperoleh dua lot tanah dan sebuah rumah bernilai RM6.5 juta pada harga RM3.5 juta, dua tahun lalu.

Difahamkan beliau akan menghantar surat peletakan jawatan kepada Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Teng Chang Khim dalam masa terdekat.

"Berkenaan jawatan dalam parti, ia terserah kepada pucuk pimpinan UMNO mengenai kedudukan saya. Jika ia menjadi masalah besar kepada parti, saya rela mengundur diri.

"Namun sebagai Wakil Rakyat, saya akan terus berkhidmat walau atas platform mana pun sehingga mahkamah membuat keputusan," katanya dalam kenyataan di blognya, semalam.

Sebelum ini, Mohamad Khir pernah digantung menghadiri persidangan dewan selama 12 bulan selepas mengkritik Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) Selangor.SH

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

PAS memang layak ganti Umno


KUALA LUMPUR, 7 Dis. : PAS lebih layak menggantikan UMNO bagi menguruskan negara ini jika memperoleh kemenangan dalam pilihan raya umum akan datang dengan persetujuan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

Pengerusi Lajnah Pendidikan PASPusat, Datuk Abu Bakar Chik berkata, komponen Pakatan Rakyat (PR) perlu meyakini keikhlasan dan keupayaan PAS kerana ia layak mengepalai kerajaan.

“PAS tidak pernah mengkhianati, tetapi yang menjadi pengkhianat adalah orang lain,” katanya selepas sidang media berkenaan penubuhan dana pendidikan PAS, di sini, semalam.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi Lembaga Amanah berkata, walaupun PAS tidak mempunyai kerusi di Sabah dan Sarawak, tidak bermakna PAS tidak boleh memimpin Kerajaan Pusat.

Berkenaan penubuhan Dana Pendidikan PAS, katanya, ia adalah komitmen PAS kepada institusi pendidikan, khususnya dan masyarakat amnya dalam usaha bagi memartabatkan pendidikan Islam dan memberi peluang kepada pelajar dan tenaga pengajar mendapat kemudahan prasarana di sekolah.

Pas menyasarkan RM1 juta hasil sumbangan daripada golongan korporat dan orang ramai.

Majlis makan malam berkenaan penubuhan dana pendidikan itu bersama Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan diadakan pada 29 Januari 2011 di Hotel Blue Wave, Shah Alam.SH

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Polis memang hebat, tapi tak bertempat

KUALA LUMPUR, 6 Dis. : Tindakan polis melepaskan gas pemedih mata dan pancutan air meriam dan memukul rakyat yang hadir pada perhimpunan anjuran kerajaan negeri Selangor semalam terus dibidas oleh pelbagai pihak.

Suara Rakyat Malaysia dan Persatuan Kesedaran Komuniti Selangor membidas kezaliman yang ditunjukkan pihak berkuasa ke atas 15,000 orang yang hadir di Masjid Negara semalam.

Ahli parlimen Klang, Charles Santiago adalah antara mangsa yang diheret dan ditendang oleh beberapa anggota polis apabila beliau cuba membantu seorang warga emas.

Ketika kejadian itu, Charles melihat seorang wanita dipukul dan bajunya koyak-rabak akibat kekasaran polis.

Operasi polis semalam menyaksikan kira-kira 48 orang ditahan, dan empat meriam air dikerah ke beberapa lokasi di ibu negara.

Ketumbukan polis mengangkat senjata dan merempuh 1,000 orang awam yang berarak di Stesen Keretapi Kuala Lumpur.

Mereka menjadi sasaran polis walaupun berhimpun secara aman untuk mengiringi Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim bagi menyampaikan memorandum kepada Istana Negara untuk memohon supaya hak menguruskan air dikembalikan kepada rakyat.

Tanpa sebarang provokasi, tiba-tiba ribuan orang diserang oleh pasukan polis persekutuan, menyebabkan ramai yang cedera.

" Seorang wanita berhampiran saya sedang menangis tetapi polis terus memukul orang, merobek baju, dan mereka benar-benar di luar kawalan.

" Wanita di sebelah saya dipukul, wanita tua juga dipukul, baju dirobek. Mereka pukul untuk apa? Adakah ini arahan Ketua Polis Negara yang baru?," katanya lagi.

Ketika ditanya media apakah penganjur telah mendapat permit menganjurkan perarakan itu, Pengarah Eksekutif EMPOWER, Maria Chin berkata rakyat telah dikhianati kerajaan Malaysia.

" Saya tidak fikir isunya tentang permit. Pertamanya kita punya hak untuk berada di sana. Mereka telah memberi kita lampu hijau kepada kita. Mereka benarkan kita menyerahkan memorandum ke Istana Negara. Tetapi apabila mereka melepaskan tembakan gas pemedih mata, mereka sebenarnya memungkiri janji mereka. Rakyat sebenarnya memberi kepercayaan kepada polis," ujar Maria.

Sementara itu, Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) berpandangan pihak berkuasa telah dengan sengaja melanggar undang-undang.

" Jika kita lihat dalam Bersih, hakim memutuskan Bersih adalah perhimpunan aman. Ini bermakna 48 yang ditahan polis itu telah ditangkap sewenang-wenangnya," ujar wakil SUARAM, Woon Hui.

Di sidang media yang sama, ahli parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, polis jelas berniat jahat dalam cubaan terdesak untuk untuk menyuraikan perhimpunan itu.

" Pihak PDRM mengizinkan empat kereta, menteri besar dan exco diiring polis ke istana. Jelas mereka mempunyai niat jahat, kerana belum pun kereta kami melepasi kawasan selamat itu, pihak FRU telah menembak ke arah kami. Menteri besar, exco dan saya sendiri terperangkap dalam asap gas pemedih mata dalam kereta kami," ujar Dr. Dzul.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Baru sekor jerung, banyak lagi jerung lain
KUALA LUMPUR, 6 Dis.: Anggota Jawatankuasa Khas SPRM, Salahudin Ayub mendakwa, pendakwaan ke atas Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo hanya satu peratus daripada keseluruhan kes berprofil tinggi yang ada.

Katanya, biarpun beliau mengalu-alukan pendakwaan oleh pihak Peguam Negara itu, namun rakyat tidak mudah untuk berasa teruja dengan tindakan itu.

Ini kerana, negara mempunyai pengalaman sewaktu Tun Abdullah Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri apabila dua kes berprofil tinggi yang didakwa di mahkamah, akhirnya digugurkan apabila menjelang pilihan raya.

"Ini satu peratus dari keseluruhan kes berprofil tinggi yang ada.

"Kita ada pengalaman zaman Mr Clean (Tun) Abdullah Ahmad Badawi menangkap Eric Chia dan Kasitah Gadam, tetapi kes berprofil tinggi itu digugurkan bila berlaku pilihanraya," katanya yang juga Naib Presiden PAS.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas tindakan ke atas Khir Toyo, yang juga bekas Menteri Besar Selangor, yang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini atas tuduhan rasuah.

Selain Khir, seorang lagi yang didakwa adalah Pengarah Ditamas Sdn Bhd, Shamsuddin Haryoni.

"Saya harapkan satu perbicaraan adil dan telus, itu sahaja. Apa yang berlaku pada Khir Toyo ini jangan terhenti di sini sahaja.

"Kita bimbang ini juga trend sama berlaku sekarang," kata Ahli Parlimen Kubang Kerian itu.

Dalam pendakwaan hari ini, kedua-dua tertuduh tidak mengaku bersalah.

Khir Toyo, 45, didakwa berhubung pemilikan dua lot tanah dan sebuah rumah mewah di Seksyen 7, Shah Alam.

Beliau mengaku tidak bersalah ketika tuduhan itu dibaca di hadapan Hakim Azhaniz Teh Azman Teh.

Beliau didakwa telah mendapatkan untuk dirinya dan isteri Datin Seri Zahrah Kechik, 45, suatu barang berharga dengan suatu balasan yang beliau ketahui tidak mencukupi iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah yang terletak di alamat no 8 & 10, Jalan Suasa 7/1 L, Shah Alam, daripada Ditamas Sdn Bhd melalui pengarah Ditamas, Shamsuddin Hayroni, dengan harga RM3.5 juta, sedangkan hartanah itu telah dibeli oleh Ditamas pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.

Khir Toyo didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor, di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7, Shah Alam, pada 29 Mei 2007.

Adun Sungai Panjang merangkap Ketua Pembangkang Dun Selangor itu didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau dengan denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Khir Toyo pun cakap mahkamah akan bersihkan namanya, tak faham lagi


SHAH ALAM, 6 Dis. : Mantan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo tidak menolak kemungkinan pendakwaan beliau atas tuduhan rasuah di mahkamah hari ini didorong oleh kepentingan politik.

Ditanya oleh pemberita sama ada tindakan terhadapnya itu ada kaitan dengan pilihan raya yang diuar-uarkan akan dipanggil oleh Perdana Menteri Najib Razak tidak lama lagi, Khir akur terhadap kemungkinan itu.

"Saya tidak tahu, sebagai seorang ahli politik, saya mungkin berfikir begitu, tetapi biarkan sistem kehakiman membersihkan nama saya dahulu", kata beliau sejurus selepas di dakwa di Mahkamah Sesyen hari ini.

Ditanya sekali lagi kemungkinan wujudnya agenda politik tertentu disebalik tindakan mengheretnya ke mahkamah, Khir hanya berkata: "Saya tak nak ulas perkara itu".

Khir bagaimanapun yakin kes terhadap beliau adalah rapuh dan beliau akan dibebaskan.

"Saya beli rumah ini atas rasa 'willing seller' dan 'willing buyer'. Pemilik yang pertama mengatakan dia beli rumah daripada owner (pemilik) sebelum ini RM6.4 juta, tapi dia jual kepada saya RM3.5 juta, semua ikut peraturan dari segi bank urusniaga bank dan sebagainya, “ kata beliau.

Khir didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini atas tuduhan mendapatkan untuk dirinya dan isteri Datin Seri Zahrah Kechik, 45, suatu barang berharga dengan suatu balasan yang beliau ketahui tidak mencukupi iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah yang terletak di alamat no 8 & 10, Jalan Suasa 7/1 L, Shah Alam, daripada Ditamas Sdn Bhd melalui pengarah Ditamas, Shamsuddin Hayroni, dengan harga RM3.5 juta, sedangkan hartanah itu telah dibeli oleh Ditamas pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.

Khir didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi menteri besar Selangor, di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7, Shah Alam, pada 29 Mei 2007.

ADUN Sungai Panjang merangkap Ketua Pembangkang DUN Selangor itu didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau dengan denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menyiasat kes tersebut ekoran dakwaan yang dibuat oleh ADUN Sekincan, Ng Suee Lim.

Ng mendakwa hartanah seluas 50,000 kaki persegi itu dibina pada anggaran kos RM20 juta, manakala tanah itu dibeli dengan harga RM3.8 juta.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Bukan kempen politik, iklan pun tak boleh


SHAH ALAM, 6 Dis.: Sistem keterbukaan yang diamalkan oleh kerajaan negeri Selangor ternyata tidak diterima oleh media-media cetak utama tegas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Beliau merujuk kepada tawaran untuk mengiklankan isi kandungan memorandum kembalikan hak air kepada rakyat yang dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong semalam yang ditolak tanpa memberi penjelasan yang munasabah walaupun kerajaan negeri sanggup membayarnya.

Tawaran itu dibuat supaya rakyat diberi peluang untuk membuat pilihan dalam menilai isi kandungan memorandum tersebut disamping memahami tujuan kerajaan membuat memorandum tersebut yang untuk memperjuangkan hak-hak rakyat dan bukan demi kepentingan politik.

"Kita rasa memorandum itu perlu difahami oleh rakyat dan kita cuba supaya tidak membebankan surat-surat khabar, kita cuba membeli ruang iklan untuk menerbitkan memorandum tersebut, malangnya dia tidak diterima oleh syarikat-syarikat surat khabar utama atas alasan yang tidak diberikan," katanya.

Tan Sri Khalid berkata demikian ketika sidang media selepas menghadiri perhimpunan bulanan jabatan kerajaan Negeri Selangor di sini hari ini.

Beliau turut menegaskan perlu ada kebebasan maklumat dalam sesebuah negara dan memberi peluang kepada kerajaan negeri dalam menyalurkan maklumat-maklumat kepada rakyat.

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...

Mari tengok rakyat naik marah , Songkok Tiga Jengkal Umno dah bergoyang

http://i986.photobucket.com/albums/ae343/toirtap/050508-monkey-404_668094c.jpgORANG PERAK


Teman tak nafikan Allah tak ubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu mengubahnya, tetapi tidakkah anda terfikir wahai Melayu baru, pendapatan anak bangsamu tidak setimpal dengan harga barang keperluan seharian. Melayu baru harga sekampit beras berat lima kilogram adalah RM13, ikan kembung sekilo R 8, gula RM2.10, petrol satu liter RM1.90, perbelanjaan sekolah anak yang ditanggung adalah RM3 satu hari, cuba anda kalikan jika ada anak yang bersekolah ada empat orang berapakah jumlah nya. Untuk pengetahuan anda kebanyakan pekerja adalah di sekitar gaji RM500-800 sebulan, adakah anda rasa cukup perbelanjaan selama satu bulan? - WAK DOL

Harga petrol RON95, diesel, LPG dan gula naik lagi. Rakyat yang berpendapatan rendah terus tersepit dan kesusahan akibat kenaikan harga barang. Akhbar menyiarkan perbandingan harga barang di Malaysia yang dikatakan masih rendah berbanding negara jiran iaitu Indonesia, Singapura dan Thailand. Masalahnya kita bukannya duduk di Indonesia, Singapura dan Thailand jadi perbandingan tersebut adalah tidak wajar dan sekadar hendak menenangkan rakyat Malaysia sahaja. Pastinya selepas ini akan keluar di akhbar-akhbar tentang keperitan rakyat Malaysia dengan kenaikan harga barang. - 6019465xxxx

Pengundi yang mengundi UMNO BN jangan marah dan mengeluh atas kenaikan kos sara hidup berikutan harga minyak dinaikkan walaupun menteri memberi jaminan tiada kenaikan harga minyak masa PRK Galas dan Batu Sapi. Kami yang tidak memilih UMNO BN memang terpaksa dan dipaksa menerima apa saja HADIAH dari parti pujaan anda. Sokonglah sampai mati pun UMNO BN tidak akan berubah. Pengundi UMNO tentu dapat beli minyak dan barang keperluan dengan harga murah. - KOTA SEPUTIH

Kenaikan harga barang seperti minyak, diesel, gas asli cecair LPG tidak wajar dinaikkan kerana barangan keperluan lain turut akan naik atas alasan kos pengangkutan. Rakyat akan mengeluh kerana minyak menjana pembangunan negara. Kerajaan harus menangani masalah ini segera jangan asyik janji saja Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan. Kita bimbang PRU ke 13 BN akan tumbang, cuba kaji semula mengapa PRU-12 BN hilang banyak kerusi ini disebabkan kenaikan harga minyak. - AJIEORANG KEDAH, PERLIS, PENANG

Sejak akhir-akhir ini kerap kemalangan jalan raya yang melibatkan kereta, ada yang terbakar. Diminta pihak yang berkenaan dan kerajaan menjalankan siasatan terperinci. Mungkinkah disebabkan minyak RON 95 yang kebanyakan kita gunakan?- RAKYAT KECEWA

Memang alasan kenaikan minyak tidak munasabah. Tulisan saudara JAAFAR SAIDIN, KULIM harus diberi perhatian oleh kerajaan dan semua pihak. Kenapa harus dibandingkan dengan negara-negara seperti itu. Kenapa negara Brunei tidak disebut.- RAKYAT KECEWA

Khas untuk Ketua Pemuda UMNO Kedah yang membantah kenaikan harga air di Kedah, apakah tindakan anda sekalian dengan kenaikan harga gas, gula, minyak petrol dan diesel dan yang lainnya. Apakah kenaikan harga ini tidak membebankan rakyat. Diharap anda semua tolong beri penjelasan. - KG LABI

Apabila minyak dan gula naik, kerajaan buat perbandingan dengan negara jiran sedangkan negara jiran seperti Thailand dan Singapura tiada pun hasil minyak. Negara kita adalah sebuah negara kaya kerana banyak hasil dari sumber sepert minyak, balak, kelapa sawit, teh, gula, getah, padi, pelabuhan Pasir Gudang/ Kelang/Penang, kutipan cukai tol dan duit saman Trafik/JPJ, kemanakah perginya semua duit itu sehingga hutang negara terus meningkat berbilion ringgit dan nilai duit negara kita pula makin jatuh. - ROSMA

Terima kasih kerajaan BN kerana membuktikan bahawa rakyat sentiasa didahulukan, dengan menaikkan harga barang keperluan. Nampaknya rakyat kena akur lagi dengan hambatan kos sara hidup yang semakin melambung angkara percaturan ekonomi pemboros. Kepada mereka yang sudah celik dengan suasana politik semasa negara, wajarkah UMNO/BN diberi mandat lagi dalam PRU akan datang? ANAK SIAM KEDAH.

Harga gula, minyak dan gas naik lagi. Kemana perginya Ketua Pemuda UMN0 Kedah, Ketua Pemuda Gerakan Kedah dan Pemimpin BN Kedah yang lantang bersuara kononnya membela rakyat isu kenaikan harga air di Kedah tempoh hari. Kenapa hari ini membisu. Kepada kementerian janganlah buat bandingan negara kita dengan Singapura, yang menanggung bebanan adalah rakyat. -WARIS KG HUJUNG KAIORANG MELAKA


PENINGKATAN harga minyak dan barangan seiring dengan peningkatan sokongan rakyat pada kerajaan. Semakin besar sokongan, semakin besar juga kenaikan barangan. Inilah padahnya memberi sokongan kepada parti yang telah rosak. - ROBIN HOOD MODEN 1MALAYSIA, MELAKAORANG SELANGOR

HARGA minyak naik lagi, alasan kerajaan tetap sama. Syor supaya keuntungan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) disalurkan dalam bentuk subsidi untuk membantu meringankan beban rakyat khasnya golongan berpendapatan rendah. - EMBAH JOTO


ORANG PAHANG

Harga minyak naik lagi! Janganlah nak naikkan harga barang yang membebankan rakyat. Tapi nak dibandingkan dengan negara jiran yang tak punya hasil sumber mentah sendiri, memang mahal. Di sana tiada minyak sendiri! Cukup-cukuplah bebankan rakyat- DR TAKBODOH

Kenapa KPDNKK dilihat tidak mampu menyekat kenaikan harga barang keperluan asas, masalah ini setiap masa berlaku membebankan rakyat yang berpendapatan kecil kebanyakan masyarakat luar bandar yang mempunyai ahli keluarga yang ramai, mana janji pemimpin pemerintah yang begitu megah melaungkan slogan Rakyat Didahulukan, atau bermaksud sebenarnya rakyat dibebankan dengan pelbagai cara mengikut hati pemimpin sahaja tanpa ambil peduli penderitaan rakyat. - iNSAN MELAYU KELIRU


SH

MUFTI PERAK : AMALAN BERUNSUR KHURAFAT

Read more ...