Thursday, November 3, 2011

PROJEK BELASAH DUIT RAKYAT!!! Bina Jambatan tanpa sungai, korek sungai bawah jambatanPelik tetapi benar.. Diseluruh dunia Jambatan biasanya dibina untuk menghubungkan antara dua jalan yang merentasi jurang , sungai ataupun lautan tetapi hanya di Malaysia di negeri Terengganu ianya adalah sebaliknya.


Projek Kerajaan Barisan Nasional ini yang telah menelan belanja RM210 Juta ini iaitu tambahan RM70 Juta dari harga asal iaitu RM174 Juta memerlukan anak Sungai dibina atau dilencongkan merentasi bawah jambatan tersebut supaya jambatan tersebut berfungsi sebagai jambatan.

Faham tak?? Maksud aku.. Negara lain bina jambatan untuk merentasi Sungai tapi Malaysia membina atau melencongkan anak sungai untuk merentasi atau mengalir di bawah jambatan itu..

Ini kerana jambatan yang menghubungkan Lebuh Raya Pantai Timur itu telah dibina diatas darat, tengok betul-betul gambar dibawah..Hanya di Malaysia.. di Negara yang lebih majupun tiada projek seumpama ini..

RM70 Juta tambahan yang diperlukan itu bertujuan untuk merangka kerja2 baru bagi mengatasi kemelut pembinaan jambatan Sungai Bagus ini antaranya termasuk mengalih anak sungai kebawah jambatan tanpa merujuk kepada Jabatan Parit dan Sungai kerana bimbang diketahui umum.

Jadi jika anda masih mahu melihat projek-projek pelik seperti jambatan ini teruskanlah menyokong Barisan Nasional!!

Di bawah adalah fakta-fakta mengenai projek gila ini..

Penyelewengan Dalam Pembinaan Projek Lebuhraya Pantai Timur 2(LPT-2)

B-27 – Kementerian Kerja Raya

Pembinaan Jalan dan Jambatan1. Projek LPT-2 dari Jabor ke Kuala Terengganu dijanjikan kepada rakyat Terengganu menjelang pilihanraya 2004. Mula dibina pada 2007 dan dijangka siap pada 2010.

2. Harga asal RM3 billion tetapi sekarang sudah mencecah hamper5 billion. Difahamkan peruntukkan tambahan diperlukan untuk menyiap projek ini yang tarikh siapnya entah bila.

3.Projek ini dibiayai melalui Dana Khas (iaitu wang royalty) dan hanya sebahagian kecil pengurusan dibayar oleh Kerajaan Pusat. Ini bermakna hamper keseluruhan pembinaan LPT-2 ini dibiayai olehwang rakyat Terengganu.

4. Setelah siap projek ini akan di serah kepada Lembaga Lebuhraya Malaysia dan tidak Kerajaan Negeri Terengganu. Ini bermakna Negeri Terenganu sedia tanah dan menanggong kos pembinaan nya tetapi tidak akan memiliki lebuhraya ini.

5. Siapa yang akan mengendali kutipan tol? Siapa akan memperolehi hasil kutipan tol ini?

6. Pembinaan dibahagi kepada 16 pakej dimana hanya 4 sudah atau hampir siap dan 12 lagi belum.

7. Antara pakej bermasaalah termasuk:

a) Pakej 7 – Pembinaan Jambatan Sungai Bagus – Bandar Baru Kerteh, Daerah Kemaman.

- Jambatan dibina atas Daratan!!!!- Sebuah jambatan dibina atas daratan dan tidak melintasi anak Sungai Bagus yang sepatutnya tujuan jambatan ini dibina.

- Harga asal kontrak RM174 juta. Harga semasa – RM 210 juta. Perlu tambahan RM70 juta.- Jambatan ini hampir siap tanpa sebarang halangan atau larangan dari JKR yang mengawasi kerja pembinaannya.

- Bayaran juga dibuat mengikut kemajuan kerja.

- Kenapa perkara sebegini boleh berlaku? SIAPA YANG CUAI???

- Konsultant? Kontraktor? JKR? Atau Kementerian Kewangan?

- Pakej ini telah diserah balik oleh kontraktor kepada JKR untuk merangka kerja2 baru bagi mengatasi kemelut pembinaan jambatan Sungai Bagus ini.

- Antaranya termasuk mengalih anak sungai kebawah jambatan tanpa merujuk kepada Jabatan Parit dan Sungai kerana bimbang diketahui umum.

- Proses tender sedang dirangka dan dijangka tambahan RM70 juta diperlukan untuk mengatasi masaalah pembinaan jambatan ini.

- Pohon Jabatan Audit dan SPRM menyiasat perkara yang dibangkitkan ini.


b) Pakej 8 – Kontraktor Bermasaalah dipilih semula dalam Re - tender

- Kontraktor asal telah menyerah kontrak kepada JKR kerana menghadapi masaalah untuk menyiap pakej ini.

- Bayaran “Wang Pendahuluan” sebanyak RM20 juta telah dibayar.

- Pakej ini di tender semula dan yang mengejutkan kontraktor yang sama berjaya memperolehi pakej ini dengan harga yang lumayan.

- Kontraktor merupakan seorang AJK UMNO Bahagian Ulu Terengganu.


c) Pakej 5A – Jalan Bahaya

- Permukaan tanah tidak diselenggara mengikut spesifikasi

- Pasir tidak diletakkan di permukaan tanah paya dan amat membahayakan pengguna.

- Tidak ada halangan dan larangan dari JKR dan bayaran dibuat mengikut jadual kerja.


Sumber info.. yang bergaya dalam gambar tu..

Anak Sungai Derhaka

Read more ...

YEN YEN PEMBOHONG!!! Pelancong ke Kedah bertambah dikatanya berkurang

images/stories/maniuk.jpgALOR SETAR – Kerajaan Negeri telah melantik konsultan untuk kajian industri pelancongan di negeri ini di mana menunjukkan berlaku peningkatan, berbeza dengan dakwaan Menteri Pelancongan, YB. Dato’ Seri Dr Ng Yen Yen.


Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Hal Ehwal Masyarakat India dan Hal Ehwal Masyarakat Siam, YB. S. Manikumar berkata, Kerajaan Negeri tidak wajar dipersalahkan jika jumlah pelancong ke Kedah merosot, ekoran tidak mendapat kerjasama sepenuhnya daripada agensi pelancongan bawah Kerajaan Pusat.

“Malah, statistik mendakwa berlaku penurunan dalam jumlah pelancong ke negeri Kedah turut diragui,” ujarnya.


Beliau berkata demikian pada sidang media bagi mengulas dakwaan Menteri Pelancongan, YB. Dato’ Seri Dr Ng Yen Yen yang menggesa Kerajaan Negeri merangka produk dan program pelancongan lebih menarik selain tidak terlalu bergantung kepada Langkawi semata-mata, ekoran jumlah pelancong ke negeri Kedah merosot sejak tahun 2008 di pejabatnya di Wisma Darul Aman, di sini.


YB. S. Manikumar memberitahu, berdasarkan sumber Unit Perancang Ekonomi Negeri Kedah (UPEN), jumlah pelancong ke Kedah pada tahun 2007 ialah 3.5 juta, meningkat kepada 3.9 juta tahun 2008, seterusnya 4.3 juta juta tahun 2009. Ingin saya bertanya dari mana Yen Yen mendapat statistik mendakwa ianya merosot.


Menurutnya, kedatangan pelancong asing juga meningkat iaitu sejak tahun 2007, sebanyak 1.2 juta kepada 1.4 juta (2008) dan 1.5 juta tahun 2009.


“Jumlah pelancong ke Langkawi juga meningkat, iaitu 2.1 juta (2007), 2.3 juta (2008) dan 2.6 juta (2009). Namun tidak dinafikan jumlah pelancong ke Langkawi melebih jumlah pelancong ke tanah besar Kedah. Ianya tidak wajar dipersoal kerana Langkawi adalah sebahagian daripada Kedah,” katanya.


Mengulas mengenai dakwaan itu, YB. S. Manikumar menjelaskan, pihaknya agak kecewa kerana agensi pelancongan bawah Pusat, iaitu Tourism Malaysia, Majlis Tindakan Pelancongan Negeri (MTPN) Kedah dan Lembaga Kemajuan Langkawi (Lada) tidak memberi kerjasama sepenuhnya untuk melonjakkan industri pelancongan Kedah.


“Sepatutnya wakil ketiga-tiga agensi itu sentiasa berbincang bersama saya, selaku wakil Kerajaan Negeri untuk merangka program pelancongan sepanjang tahun, tetapi tidak wujud penyelarasan kerjasama yang baik antara Pusat dengan negeri untuk pacu pelancongan. Saya hanya dimaklum selepas program dirangka sedangkan saya sepatutnya mengetuai industri ini,” ujarnya.


Beliau memberitahu, promosi bersama antara Pusat dan Kerajaan Negeri juga kurang menyerlah, dan masing-masing membawa haluan sendiri.


“Penonjolan produk pelancongan tertentu diletak bawah pejabat pelancongan negeri Kedah, di mana Kementerian akan melantik kontraktor menerusi rundingan terus tanpa rujuk pada negeri. Ada kala ianya menimbulkan masalah seperti tidak memenuhi spesifikasi yang terpaksa ditanggung negeri,” jelasnya.


Ini berikutan selepas negeri Kedah diambil alih Pakatan Rakyat (PR), perkara ini diletak bawah bidang kuasa pejabat pembangunan negeri (SDA), berbanding sebelum ini bawah Unit Kawal Selia, UPEN.


YB. S. Manikumar turut kesal kerana tidak pernah diundang menyertai mana-mana program pembangunan pelancongan peringkat Pusat, termasuk perjumpaan antara Menteri dan Exco Pelancongan setiap tiga bulan sekali.


“Saya andaikan Menteri yang tidak buat kerja, bukan saya. Exco PR seolah dipinggirkan. Menteri patut tanya Tourism Malaysia apa dia buat untuk Kedah sebelum tanya saya,”

katanya.

Menurutnya, pihaknya turut menganjurkan pelbagai program pelancongan menggunakan bajet negeri yang berjaya menarik penyertaan negara luar, antaranya Royal Langkawi Regatta, Kedah International Hot Air Baloon dan Paramotor Kedah Satun International Challenge.


“Di setiap daerah pula kita wujudkan kluster produk tersendiri, antaranya Pusat Rekreasi Ulu lenggong (Baling), Lembah Bujang (Sungai Petani), Pendang Lake Resort dan Gunung Jerai Resort dan Taman Orkid, Pusat Rekreasi Sungai Sedim (Kulim) dan Titi Hayun (Yan),” jelasnya.


Tambahnya, negeri Kedah memiliki produk pelancongan tersendiri yang mencukupi namun kemungkinan promosi oleh agensi Pusat termasuk ejen pelancongan tidak mencakupi aspek itu.


“Saya turut berpandukan pada Pelan Strategik Kedah Sejahtera, dalam merangka program bersesuaian. Malah kajian dan perancangan bagi tempoh lima tahun turut dirangka secara komprehensif,” ujarnya.


DATA

Jumlah pelancong ke Kedah 2007 2008 2009

Domestik 2.3 juta 2.5 juta 2.8 juta
Antarabangsa 1.2 juta 1.4 juta 1.5 juta
Jumlah keseluruhan 3.5 juta 3.9 juta 4.3 juta


Jumlah pelancong ke Kedah 2007 2008 2009

Langkawi 2.1 juta 2.3 juta 2.6 juta
Tanah besar 1.4 juta 1.6 juta 1.7 juta


Kedah La

Read more ...

NOH BOHONG !!! Pintu pusat Feedlot Shahrizat ditutup kepada orang ramai..Menteri Pertanian dan Indsutri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar telah berkata sebelum ini yang pintu pusat fidlot itu akan dibuka kepada sesiapa sahaja untuk dilawati sebagai bukti ketelusan kerajaan dalam penganugerahan projek itu tetapi hari ini Rombongan pimpinan KEADILAN yang membuat lawatan ke Pusat Fidlot Kebangsaan hari ini dihalang daripada masuk meninjau ladang lembu itu..ASD


Rombongan dihalang tinjau Pusat Fidlot Shahrizat

GEMAS 3 Nov: Rombongan pimpinan KEADILAN yang membuat lawatan ke Pusat Fidlot Kebangsaan hari ini dihalang daripada masuk meninjau ladang lembu itu.

Rombongan itu yang dianjurkan Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli dan Adun Sikamat, Aminuddin Harun disertai kira-kira 30 orang termasuk wartawan dan aktivis NGO, Jingga 13.

Rombongan itu tiba di pusat fidlot itu yang dimiliki National Fidlot Corporation (NFC) pada kira-kira jam 12.40 tengahari namun dihalang pihak keselamatan yang enggan membuka pintu pagar utama.

Rafizi Ramli cuba berunding dengan pengawal keselamatan dan menjelaskan bahawa KEADILAN sendiri telah menghantar surat rasmi kepada pihak (NFC).

Malah, kata Rafizi, Menteri Pertanian dan Indsutri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar sendiri sebelum ini pernah menegaskan yang pintu pusat fidlot itu akan dibuka kepada sesiapa sahaja untuk dilawati sebagai bukti ketelusan kerajaan dalam penganugerahan projek itu.

“Ini kemudahan kerajaan. Bukan milik swasta,” kata Rafizi merujuk kepada RM250 juta yang dilaburkan kerajaan BN kepada NFC yang dimiliki keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil.

“Kita datang berdasarkan jemputan daripada Menteri Pertanian. (Beliau kata), sesiapa yang mahu datang, beliau akan buka pintu,” kata Rafizi lagi.

Pengawal keselamatan yang menjaga pagar kemudiannya berkata beliau menerima arahan daripada majikannya yang mengarahkan agar tidak menerima sesiapa untuk melawat hari ini.

Rafizi kemudiannya cuba berunding agar NFC membenarkan wartawan untuk masuk dan meninjau kawasan ternakan lembu seluas 5 ribu ekar dan didakwa menternak sehingga 1500 ekor lembu pada satu-satu masa itu.

Beliau juga meminta pengawal keselamatan itu memanggil mana-mana pegawai NFC untuk berunding namun kedua-dua permintaan itu tidak dihiraukan.

Malah, pengawal keselamatan itu juga mengugut untuk memanggil polis jika rombongan itu tidak bersurai dalam masa 10 minit.

Namun anehnya, di dalam pagar NFC sendiri kelihatan 3 orang lelaki yang kelihatan seperti polis Cawangan Khas membuat rakaman video ke atas rombongan terbabit.

NFC mencuri tumpuan orang ramai apabila ia diketahui diterajui Agro Science Sdn Bhd, syarikat yang dimiliki keluarga Shahrizat Jalil.

Ia diberikan peruntukan kewangan sebanyak RM250 juta melalui RMK 9 namun sehingga ke hari ini gagal memenuhi keperluan pasaran sebanyak 40 peratus yang sepatutnya dipenuhi.

Sehingga ke hari ini, sebanyak RM141 juta telah diberikan kepada Agro Science dengan RM6 juta dalam bentuk geran dan RM135 juta lagi dalam bentuk pinjaman kadar rendah sebanyak 2 peratus setahun.

Menurut Rafizi, persoalan utama sekarang adalah Agro Science diberikan kadar pinjaman yang sangat rendah oleh kerajaan namun ia gagal melaksanakan tugas utamanya malah ada ura-ura daging lembu yang dihasilkan digunakan untuk memenuhi keperluan restoran mewah keluarga Shahrizat.

Justeru, Rafizi menuntut Shahrizat tampil menjelaskan perkara itu serta membersihkan namanya jika benar NFC dan Agro Science tiada apa-apa untuk disorokkan.


http://www.keadilandaily.com/?p=22576

Read more ...