Saturday, March 6, 2010

4 keluar 1,400 masuk

KUALA LANGAT, 6 Mac : Seramai 1,400 ahli Parti Progresif penduduk di seluruh Parlimen Kuala Langat membuat keputusan meninggalkan parti itu secara beramai-ramai dan menyertai KEADILAN kerana hilang kepercayaan terhadap Barisan Nasional.

Langkah itu mengakibatkan kesemua 17 cawangan PPP di Kuala Langat terpaksa dibubarkan.

Penyertaan itu diketuai Timbalan Pengerusi Bahagian PPP Kuala Langat Muniandy Alagamalai, dua Naib Pengerusinya B.

Balasubramaniam dan S. Sellasamy, Setiausaha Bahagian Radha Krishnan Nallusamy, Bendahari G.Anbalagan, Ketua Pemuda S. Joseph dan Ketua Wanita P.Palasakty.

Kepimpinan bekas PPP Kuala Langat menyerahkan borang keahlian KEADILAN kepada Ahli Parlimen Kuala Langat Abdullah Sani Abdul Hamid dalam satu majlis ringkas dua hari lalu.

Abdullah Sani berkata kemasukan beramai-ramai ahli PPP terbabit menangkis dakwaan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim yang menyatakan bahawa KEADILAN "bakal gulung tikar" dengan isu beberapa Ahli Parlimennya yang berpaling tadah."Ini menunjukkan kemelut kepimpinan dalam Barisan Nasional dengan menyaksikan penghijrahan beramai-ramai ahli PPP untuk menyertai KEADILAN kerana mereka yakin Pakatan Rakyat sahaja yang boleh membela nasib rakyat dan keprihatinan mereka terhadap kes Datuk Seri Anwar Ibrahim," katanya ketika dihubungi Suara Keadilan.

Menurut Abdullah Sani keputusan tersebut juga membuktikan bahawa ahli PPP terbabit telah hilang kepercayaan terhadap BN di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Beliau juga berkata tindakan itu membuktikan bahawa isu lompat parti yang berlaku dalam KEADILAN baru-baru ini tidak sedikit pun menjejaskan kepercayaan dan keyakinan rakyat terhadap KEADILAN malahan sebaliknya berlaku.

"Tindakan ini menangkis kenyataan Rais Yatim dan saya ingin memberi mesej kepada beliau bahawa dua atau tiga ahli KEADILAN keluar parti, 2,000 atau 3,000 lagi akan masuk ke dalam parti ini," tegasnya.

Setiausaha PPP Kuala Langat, Radha Krishnan ketika dihubungi berkata beliau bersama ahli-ahli PPP terbabit membuat keputusan itu kerana prestasi yang ditunjukkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

"Kami telah mengikuti perkembangan Pakatan Rakyat di Selangor selama setahun lebih dan kami melihat perkembangan yang sangat bagus yang dilakukan oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat,"ujarnya.

Menurutnya ahli PPP turut hilang kepercayaan terhadap parti itu yang kononnya parti pelbagai kaum, tetapi meminggirkan kaum India.

"Barisan Nasional gagal menunaikan janji untuk membantu masyarakat India di Kuala Langat terutama dalam isu melibatkan peneroka India di Pulau Carey yang tidak dapat ditangani dengan baik oleh kerajaan negeri terdahulu. Ia bukan hanya melibatkan orang India, tetapi juga masyarakat kaum asli,"katanya.

Katanya ahli PPP merasa kecewa dengan parti itu dalam pelbagai isu kepimpinan dalam Barisan Nasional, isu sekolah dan bahasa Tamil serta isu jawatan kerajaan yang tidak dibuka penyertaan kepada masyarakat India. -SK

Read more ...

Seminar royalti dedah banyak kezaliman Umno

KOTA BHARU, 6 Mac : Pagi tadi aku sempat lepak santai dekat Balai Islam, Lundang, Kota Bharu, Kelantan layan Seminar Royalti Petroleum: Dari Perspektif Undang-Undang .

Antara yang hadir sebagai Ahli Panel ialah Dr Shamrahayu (Pensyarah Undang-Undang UIAM), Dato' Wan Abd Muttalib Embong (Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu) dan Tuan Haji Hassan Ahmad (Bekas Bendahari Petronas) dan juga Puan Fahda Nor Ahmada Kamal(isteri kepada YB Yusmadi Ahli Parlimen Balik Pulau).

Program pagi tadi juga turut dihadiri oleh beberapa ADUN-ADUN dan Ahli-Ahli Parlimen PAS Kelantan nak sebut 1-1 tak dapat sebab ramai sangat. aku pulak tak berapa ingat. yang aku ingat Ahli Parlimen Pasir Putih YB Muhammad Hussin, Ahli Parlimen Rantau Panjang YB Siti Zailah Muhd.Yussof, ADUN Salor YB Dato'Haji Husam Musa, ADUN Manek Urai YB Haji Mohd.Fauzi Abdullah...

Banyak perkara-perkara yang selama ni tersembunyi dari pengetahuan umum didedahkan oleh Ahli-Ahli Panel Seminar lebih-lebih lagi 2 daripada mereka pernah berada didalam Petronas sendiri dan juga pengamal Undang-Undang.

Tuan Haji Hassan dalam penerangannya menjelaskan dengan penuh detail sejarah berkaitan dengan penggubalan Akta PDA sehingga kepada termeterainya Perjanjian Penyerahan antara Negeri-Negeri dengan Petronas.

"Najib tu dulu-dulu kerja dia cuma PA kepada Tengku Razaleigh Hamzah, patutnya dia tahu dan paham apa yang Ku Li tegaskan sekarang tu betul atau tidak sebab sebagai PA, apa sahaja yang pergi kepada Ku Li, dia yang dapat dulu. tapi sekarang dia (Najib) dah jadi bodoh... yang betul ditidakkan, yang tak betul diiyakan"

"Semua tu atas dasar Politik dan bukannya atas dasar kebenaran".

"Hassan Merican pulak masa dalam flight (Jet Peribadi milik Petronas) dari Semenanjung ke Sarawak/Sabah pernah cerita pada saya masalah dia. katanya dia dapat arahan direct dari Kerajaan Pusat supaya hentikan pembayaran Royalti Minyak kepada Kerajaan Negeri Terengganu pada tahun 2000 selepas Parti PAS berjaya ambil alih Kerajaan Terengganu".

"Kata Hassan Merican pada saya (Haji Hassan), saya (Hassan Merican) serba salah... kita (Petronas) ada Perjanjian dengan Negeri-Negeri dan itu adalah Amanah dan Tanggungjawab yang mesti saya pikul dan tunaikan dengan jujur dan adil".

"Kalau saya langgar arahan pihak atasan (Kerajaan Pusat), hari ini kita (Petronas) bayar, esok saya kena hantar surat letak jawatan atau terima perlucutan jawatan saya serta-merta. kalau saya ikut arahan atasan (Kerajaan Pusat), saya tidak amanah pada tanggungjawab saya".

"Tapi saya ada banyak kerja yang perlu saya teruskan untuk perkembangan industri Minyak di Malaysia dalam Petronas".

"Itu yang Hassan Merican luahkan pada saya dalam penerbangan tersebut. seterusnya Hassan Merican terpaksa mengikut arahan Kerajaan Pusat demi meneruskan perkembangan industri Minyak Petronas yang telah banyak dirancang dan dalam masa yang sama, banyak juga arahan-arahan atau keputusan-keputusan lain yang dibuat oleh Hassan Merican mula tidak sehaluan dengan kehendak Kerajaan Pusat".

Itu antara yang didedahkan oleh Tuan Haji Hassan selaku Bekas Bendahari Petronas.

Lain-lain Ahli Panel pula mengupas isu Royalti Minyak dari sudut Perundangan dan secara jelas dinyatakan bahawa tidak ada cara untuk Petronas tidak membayar Royalti Minyak kepada Kerajaan Negeri Kelantan dan Kerajaan Pusat pula tidak ada hak untuk menghalang pembayaran tersebut kerana semuanya telah jelas didalam Perjanjian yang ditandatangani oleh ke 2-2 pihak (Petronas dan Kerajaan Negeri).

Secara kasar pemerhatian aku dan jugak pertimbangan aku dalam hal Royalti Minyak Kelantan ni (campur dengan sentimen aku anak jati Kelantan... hahaha), kot mana-manapun KERAjaan Pusat atau Petronas WAJIB bayar Royalti Minyak pada Kerajaan Kelantan.

Setakat ni hampir semua individu yang terlibat dalam penubuhan Petronas, penggubalan Akta PDA dan juga Perjanjian Petroleum termasuk pakar Undang-Undang yang terlibat secara langsung dalam urusan Petroleum ni setuju dan bersama dengan Kerajaan Kelantan dalam hal ni.

Tun Salleh Abbas, Tuan Haji Hassan Ahmad, Tengku Razaleigh Hamzah, Nik Syaghir Nik Mohammad semua individu-individu ni adalah mereka-mereka yang berada on-board masa Petronas ditubuhkan dan masa Akta 1974 dan juga Perjanjian 1975 dimeterai.

Nak cakap apa lagi..? yang dok bising-bising cakap Kelantan tak layak pulak paling tinggi pun setakat PA kepada Tengku Razaleigh Hamzah. tu pun tak reti nak cakap sendiri. setakat passing-passing "baton" dekat pencacai bawahan.

Pencacai bawahan pulak semuanya geng-geng "Penderhaka" rakyat kepada Negeri Kelantan. semua gila nak jadi MB Kelantan "kununnya". Brahim Ali, Stopa Muhamed, Awang Adek (Bekas Bakal Menteri Besar Kelantan).

Elok sangat. PRU-13 nanti semua kambing-kambing ni akan di korbankan melalui undi rakyat. rakyat pilih kau jadi wakil kepada rakyat, kau pulak meroyan jadi wakil kepada parti.tunggu je rakyat humban korang dalam parit dengan parti-parti kau sekali.

18hb. March, 2010 ni GEGAR akan gegarkan Terengganu pulak. insya-Allah Ku Li akan bersama diatas pentas Ceramah Perdana Isu Royalti Minyak di Kuala Terengganu nanti. Tun Salleh Abbas jugak dengar khabar akan hadir kalau dia sihat Insya-Allah.

Menteri Besar Terengganu Mat Said..? tunggu je kalau-kalau ada kejutan. yang pasti, Mat Said pun sedang menuntut pembayaran Royalti yang ditarik balik. ni kalau tak kena gaya, Sabah dan Sarawak akan bersama dengan Kerajaan Negeri Kelantan.

Kalau Perjanjian dengan Terengganu dan Kelantan senang-senang je KERAjaan Pusat tarik balik tanpa alasan yang kukuh, tak mustahil Sabah dan Sarawak akan terima nasib yang sama kalau KERAjaan Pusat dah tersepit.

Ingat... anjing kalau dah tersepit...

Read more ...