Wednesday, July 14, 2010

Muhyiddin bertanggungjawab tangkap pencuri pasir
SHAH ALAM, 14 Julai :
Selangor telah menghantar surat kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk memohon kerjasama timbalan perdana menteri itu dalam menangani isu kecurian pasir di negeri itu, kata menteri besarnya Tan Sri Khalid Ibrahim.

Katanya, surat yang sama telah dihantar hari ini kepada menteri dalam negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein, ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan, peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail serta ketua polis negeri Datuk Khalid Abu Bakar.

"Saya telah hantar surat kepada timbalan perdana menteri untuk jelaskan isu kecurian pasir di Selangor dan jemput beliau dan agensi kerajaan persekutuan untuk perangi kegiatan ini.

Tambahnya, turut disertakan dalam surat tersebut ialah laporan polis yang dibuat oleh kerajaan negeri berhubung kegiatan tersebut, serta penjelasan mengenai langkah-langkah yang telah dijalankan Selangor dalam menangani isu berkenaan.

"Sebab dalam berita dia kata 'bila kita tahu siapa terlibat, kita akan tangkap.' Jadi sekarang kita telah beri maklumat ini kepada beliau.

"Kalau dia tidak tangkap, dia bersubahat dengan pencuri pasir pula," katanya dalam satu sidang media selepas persidangan DUN Selangor hari ini.

Read more ...

Jangan termakan tipu daya Umno
KUALA LUMPUR, 14 Julai:
PAS diingatkan jangan terpedaya dengan tipu muslihat Umno yang menghulurkan tangan bagi mengadakan kerjasama antara dua parti itu.

Demikian tegas Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Haji Mohamad Sabu (gambar) kepada Harakahdaily ketika ditemui hari ini.

"Saya melihat mungkin ada pemimpin Umno ini yang duk fikir mungkin ada pemimpin PAS yang akan terpedaya dengan muslihat mereka, saya tegaskan ini satu tipu muslihat, jangan kita terperangkap dengan usaha ini," tegasnya.

Menurutnya, Umno memainkan isu itu dalam usaha untuk memecahbelahkan kesepaduan Pakatan Rakyat dan PAS selain mengusik pengundi bukan Islam agar lari dari PAS.

Umno, baginya tidak pernah senang dan sering menjalankan dakyah agar PAS ditolak oleh bukan sahaja Melayu malah bukan Melayu.

Memandangkan PAS telah diterima bukan Melayu dan Melayu hari ini, Umno merasa 'gelabah' dan sengaja memainkan semula lagu lama itu untuk menjatuhkan PAS sebenarnya, katanya lagi.

Bersama dengan hujah beliau itu, seorang lagi AJK PAS Pusat, Hanipa Maiden juga menyeru agar kepimpinan dan ahli 'jangan layan atau peduli' dengan tawaran yang dibuat Umno itu.

Beliau melihat, pelawaan itu tidak lebih sekadar strategi politik tatkala Umno semakin mula ditinggalkan oleh semua kaum di negara ini.

Sebaliknya rakyat hari ini mahukan politik baru yang mana ia tidak lagi berasaskan kepada sentimen perkauman ataupun pemikiran sempit seperti yang dijalankan Umno/BN, ujarnya.

Beliau sekali lagi mengulangi gesaan agar PAS tidak melayan sahaja pelawaan Umno tersebut malah mengganggap ia satu strategi untuk menjatuhkan PAS.

Sebelum ini, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Umno sedia berbincang dengan PAS sama ada secara rasmi atau tidak untuk menjalin kerjasama demi perpaduan Melayu seperti disaran beberapa pihak.

Read more ...

Mansuhkan saman ekor, susahkan rakyatKUALA LUMPUR, 14 Julai :
Kerajaan digesa memansuhkan saman ekor oleh Polis DiRaja Malaysia kerana membebankan pemilik kenderaan ketika mahu memperbaharui cukai jalan.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar tindakan PDRM dan Jabatan Pengangkutan Jalan menghalang pemilik yang belum membayar saman ekor daripada memperbaharui cukai kenderaan hanya akan membawa masalah sosial baru.

"Kalau JPJ tak bagi, mereka ini akan mula membuat cukai jalan palsu dan memandangkan ada begitu banyak yang dihalang daripada memperbaharui cukai jalan, sudah tentu kebanyakan mereka ini terpaksa mencari alternatif lain. Secara tidak langsung ini akan menyebabkan aktiviti membuat cukai jalan palsu berkembang dan menular," tegas beliau pada sidang media di parlimen Isnin lalu.

Tambah Mahfuz lagi, cara terbaik mengatasi masalah ini ialah dengan membenarkan pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan dan mencari cara lain untuk mengutip saman ekor.

"Kerajaan Umno-BN perlu memikirkan cara lain untuk mendapatkan bayaran saman ekor kerana sekatan memperbaharui cukai jalan jelas bukan satu alternatif yang baik. Jangan kerana mahukan wang lebih, kita berdepan dengan masalah lebih banyak pemilik mendapatkan cukai jalan palsu. Akhirnya wang pun tak dapat, wang cukai jalan yang patut kerajaan dapat pun tiada," kata beliau.

Katanya, kerajaan Umno-BN patut memansuhkan terus saman ekor dan membatalkan semua tuntutan bayaran saman tersebut kerana ia merupakan satu bentuk saman yang tidak dapat dibuktikan dan tidak boleh dijustifikasikan.

"Kalau kerajaan Umno-BN boleh berbelanja berbilion untuk kapal selam yang masih tak boleh menyelam, apa salahnya korbankan sedikit untuk memenangi dan memberikan ketenangan kepada rakyat," tegas Mahfuz lagi.

Read more ...